- Asszociációs játék. :)
- Pendrive-ról bootolható "belakott" debian linux live Ventoy pendrive-on
- Szólánc.
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Miért ne vegyél gagyi kínai LED izzósort...
- Az én érdekes, öszvér videokártyám...….
- Samsung LE40A536T1F LCD TV képhiba
- Digitális Állampolgárság Program
- leslieke
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
-
LOGOUT.hu
A Microsoft Excel topic célja segítséget kérni és nyújtani Excellel kapcsolatos problémákra.
Kérdés felvetése előtt olvasd el, ha még nem tetted.
Új hozzászólás Aktív témák
-
bandus
veterán
válasz bandus #19499 üzenetére
vagyis úgy egyszerűbb a kérdés, hogy egy cellában megadott szöveges tartalom alapján lehet-e definiálni egy másik cella legördülő listájának értéktartományát? mert addig okés, hogy a legördülő listában nem tartományt adok meg, hanem az elnevezett tartomány nevét, de ezt be lehet-e vinni egy másik cellából?
[ Szerkesztve ]
"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"
-
bandus
veterán
excelben lehet-e megadni összetett legördülő listát?
tehát egy cellában kiválasztok egy értéket x darab szöveges lehetőség közül, és egy másik cella legördülő listájában az első legördülő listából választott szöveges érték határozza meg a választható értékeket.
remélem sikerült érthetően megfogalmazni a kérdést
"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"
-
Mecsi92
újonc
Sziasztok!
Szeretnék egy kis segítséget kérni!
Van egy táblázatom, amiben munkaórákat rögzítek.
Több száz soros, mivel több hónap is van benne. Hetekre van bontva. Minden nap dolgozott "x" időt az emberke, ezeket összesíti az excel egy következő cellában, majd kiszámolja, hogy túl lépte-e a heti óraszámát. Ha túl lépte, akkor mindig jól jön ki az eredmény, de ha kevesebbet dolgozott az adott időnél, akkor nem akarja ki írni mínuszba az óraszámot. Lehetséges-e, hogy mínuszba írja ki nekem az óraszámot?Előre is köszönöm a válaszokat!
-
retesz147
addikt
Sziasztok!
Tovább gondoltam a problémámat...
olyanra lenne szükségem, hogy van egy excel doksim, mely egyik lapján fel vannak sorolva a termékeim és oszlopokban a hibák darabszáma....
egy másik lapon pedig minden nap adok hozzá hibákat, tehát mondjuk első oszlop dátum, második a termék neve és a többi oszlop pedig az adott napon lévő különböző hibák darabszáma...
a napi lebontást minden nap töltöm fel, viszont az összesített hibáknál nem szeretnék mindig feltöltögetni....lehet azt, hogy az egyik táblában minden nap felveszem a hiba számokat, míg az összesítettben az excel automatikusan felismeri és hozzáadja, tehát ne kelljen 2x beírnom ugyan azt?
összesített tábla:előre is köszönöm!
Eladó Xiaomi 13 üvegfólia és Samsung S23 Nilkin tok és üvegfólia.
-
Mutt
senior tag
válasz chris76 #19483 üzenetére
Hello,
Alapból nincs ilyen funkció az Excelben de lehet ilyet csinálni függvénnyekkel vagy makróval, illetve használni mások által készített programokat.
Itt van pár progi:
http://www.formulasoft.com/excel-compare.html
http://winmerge.org/downloads/ , kell hozzá a xdocdiff plugin is
http://www.suntrap-systems.com/ExcelDiff/
http://www.xlcomparator.net/
http://www.florencesoft.com/excel-differences-download.htmlEgyiket sem ismerem, ezért alaposan nézd meg őket.
üdv.
A tanácsaimat ingyen adom. Ha nem tetszik, akkor kérlek ne kritizáld! / https://github.com/viszi/codes/tree/master/Excel
-
Mutt
senior tag
válasz n0rbert0 #19490 üzenetére
Hello,
Tudnál mintát is mutatni?
A gondom, ha jól értem a kérdést, hogy a 31-114 tartomány 0-100 közötti egész számokkal nem képezhető le, mivel a sokaságuk nem azonos (81 vs 101). Ha azonos sokaság lenne, akkor egyszerű lenne, mert a régi 31-hez lehetne a 0-t és a 114-hez a 100-at rendelni és a többi számot már csak arányosan kellene elosztani.
üdv.
A tanácsaimat ingyen adom. Ha nem tetszik, akkor kérlek ne kritizáld! / https://github.com/viszi/codes/tree/master/Excel
-
Mutt
senior tag
válasz the radish #19489 üzenetére
Hali,
Jó lesz az, csak a csv formátumot is hozzád kell fűznöd vagyis kell elé a &-jel.
DIM valtozo$
valtozo$=Cstr(Range ("A1").Value) 'biztosra megyünk hogy szöveges értéket kapjunk
ActiveWorkbook.SaveAs Filename:=utvonal$ & valtozo$ & ".csv", FileForm.....Fontos, hogy az útvonal végén legyen backslash. Ezt így tudod ellenőrizni és javítani.
If Right(utvonal$, 1) <> "\" Then utvonal$ = utvonal$ & "\"
üdv
-
Mutt
senior tag
válasz AtthysKA #19487 üzenetére
Hello,
Az FKERES függvény tud neked segíteni a 2 táblázat összepárosításában.
Az egymás alá másolt változat nem a jó irány.Felraktam ide egy mintát és a lépéseket hogy hogyan csinálhatod meg.
üdv.
-
Nyomdász
csendes tag
Szia!
Bocsi minden rendben csak figyelmetlen voltam, a címsor alatt egy hibaüzenet ékeskedett amit nem vettem észre és ő blokkolta függvényeket, engedélyeztem és láss csodát tökéletesen működnek a függvények. Még egyszer nagyon szépen köszönöm a segítséged.
Üdv.
Intel Rulez!!!
-
n0rbert0
senior tag
Sziasztok!
Excelben lehet intervallum konverziót csinálni valahogy?
Ez alatt azt értem, hogy van rengeteg rekordom feltöltve számokkal - jelen estben 31-114ig terjednek az értékek, és nem egészek. Azt szeretném, hogy csak a 0-100 intervallumból legyenek számok, úgy hogy az eredeti intervallumban lévő szomszédos értékek közötti arányok megmaradjanak.
Lehetséges ilyen?
-
the radish
senior tag
Sziasztok!
Adott a következő:
ActiveWorkbook.SaveAs Filename:=utvonal$ & "proba.csv", FileForm....Szeretném a proba -t változóvá tenni.
Jó így?
DIM valtozo$
valtozo$ Range ("A1")
ActiveWorkbook.SaveAs Filename:=utvonal$ & valtozo$".csv", FileForm.....Köszi előre is.
[ Szerkesztve ]
-
Mutt
senior tag
válasz Nyomdász #19486 üzenetére
Hello,
A #NÉV? azt jelenti, hogy adott névvel nem talál függvényt. pl. az FKERES-t ha FKEREK-re elütöd, akkor ezt kapod. Mivel ez egy saját függvény, nem beépített ezért még az is gond lehet, hogy abban a füzetben ahol használod ott nem érhető el az Excelnek.
Ha mindig elérhetőnek akarod, akkor vagy a saját makrófüzetbe teszed vagy addin-ként használod. (Ha addinként is jó, akkor átírjuk.)Az #ÉRTÉK hiba sokminden lehet, de inkább arra tippelek hogy valamelyik bemenő paramétert nem szereti.
Nézd, meg hogy melyik paraméter esetén még jó és mikor nem.Excel 2010 és 2003-ban nekem műkődik, persze ez nem jelenti, hogy minden más esetben is kell hogy menjen. Csak emiatt még nem javaslom, hogy egy bevált rendszert cseréljél.
Ha lehetséges, akkor osszd meg az eredeti fájlodat és megnézem.Kérdés, hogy a mintám amit letöltöttél az rendben megy?
Ha abba bemásolod az adataidat, akkor is működik?üdv.
-
AtthysKA
csendes tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni, sajnos csak alapszinten értek az Excelhez, viszont van egy nagyobb feladatom, ami bőven meghaladja a tudásom:
Van két táblázatom:
1. táblázat 10000 tételes raktárkészlet
A oszlop: cikkszám
B oszlop: név
C,D,E,F,G,H oszlopok egyéb adatok2. táblázat 5000 tételes kiegészített és javított raktárkészlet
A oszlop: cikkszám
B oszlop: név
C,D,E,F,G,H,I oszlopok egyéb adatok (különbözik az 1. táblázattól)A feladatom: egyesíteni a két táblázatot az alábbiak alapján:
1. A tételek cikkszáma mindkettőben megegyezik, a többi adat nem. Tehát A oszlop fix.
2. Egyező cikkszám esetén a 2. táblázat név oszlop adata felülírja az 1. táblázat név oszlopát
3. A 2. táblázat C,D,E,F,G,H,I oszlopai az egyesített táblázatban I,J,K,L,M,N,O oszlopba kerülnek (tehát a 2. táblázat C,D,E,F,G,H,I oszlopai nem írják felül az 1. táblázat C,D,E,F,G,H és üres I oszlopaitt hanem eltolódnak)Nagyon szájbarágós leírást kérnék szépen, tényleg csak alap szinten kezelem a szoftvert.
Próbálkozásként oda eljutottam, hogy van már egy táblázatom, ahol az oszlopok a helyükön vannak, viszont 5000 tétel kétszer szerepel. Esetleg lehet innen könnyebb kiindulni. Itt már csak az egyező cikkszámú sorok összefűzése lenne a feladat, megtartva minden oszlop adatait, és a sorrendben második tétel neve felülírja az elsőt.
Előre is köszönet minden válaszért!
-
Nyomdász
csendes tag
Szia!
Újfent köszönöm a segítséged.
A problémám az hogy ahogy bemásolom az én adathalmazomat az UDF fülnél az összes függvény azt írja hogy #NÉV?, a függvények fülnél pedig a kicsi oszlop függvényeinél azt írja hogy #ÉRTÉK! a módusz tökéletesen működik. Arra gyanakszom hogy régi lehet az office-om, 2007-es, ha nálad nem jelentkeznek ezek a problémák akkor beszerzek egy újabb office-t.
Üdv.
Intel Rulez!!!
-
Mutt
senior tag
-
Nyomdász
csendes tag
Szia!
Nagyon szépen köszönöm a segítséged.
Annyi segítséget még kérnék hogy mivel én egy folyamatosan bővülő adathalmazzal dolgozom ezért a függvények nekem úgy lennének tökéletesek ha teljes a,b,c,d,e,f,g oszlopokat vizsgálnának, lehet butának tűnök de nekem ez valahogy nem akar összejönni végeredménynek mindig #ÉRTÉK!-et kapok.
Intel Rulez!!!
-
chris76
újonc
Sziasztok!
Adott egy Excel táblázat, amit napokon keresztül folyamatosan töltenek, és róla néhány óránként másolat készül (Cobian backup progival). A már kitöltött sorok nem változnak, csupán lefelé bővül a táblázat újabb adatokkal. Hogyan lehet a leggyorsabban és legpontosabban ellenőrizni, hogy egy így feltöltött és mentett táblázatban a korábbiakban szereplő összes adat megmaradt és nem veszett el közben egyetlen mező, illetve sor sem? A cél az lenne, hogy pl. naponta egy alkalommal a régebbi Excel fájlokat le lehetne törölni (helytakarékossági és áttekinthetőségi megfontolásból), de csak akkor, ha a bennük szereplő összes információ megvan a legfrissebb mentésben. Van esetleg szoftver erre a célra?
Köszönöm a válaszokat előre is!
Üdv,
Chris -
Mutt
senior tag
válasz marcyman #19479 üzenetére
Hello,
...hogyan tudnék kerekíteni bármilyen számot 8-as végződésre?
=KEREKÍTÉS(A1;-1)-2Kerekítés függvénnyel nem csak egészszámra, de helyiértékre is lehet kerekíteni. -1-et megadva tízes helyiértékre kerekít, innen már csak ki kell vonni 2-t.
üdv
-
marcyman
aktív tag
Sziasztok,
Kérdésem az lenne, hogy hogyan tudnék kerekíteni bármilyen számot 8-as végződésre?
Tehát adott egy árlista amiben van több fajta ár a tízes nagyságrendtől egészen a 10 ezresig.
Ezeknek a végét szeretném nyolcasra kerekíteni úgy, hogy ha 5 vagy annál nagyobb a vége, akkor a következő tízes 8-asa legyen, ha kisebb, mint 5 akkor az alatta lévő tízes nagyságrend nyolcasa.Példa: 145-öt 148-ra
143-at 138-ra -
Mutt
senior tag
válasz Nyomdász #19454 üzenetére
Hello,
Tömbfüggvénnyel esetleg megoldható, illetve az újabb változatokban van GYAKORISÁG függvény, de ez sem segít sokat.
A javaslatom egy saját függvény használata. Feltöltöttem ide egy mintával:
https://www.sugarsync.com/pf/D0303523_164_627981888A függvénnyel mind a legtöbbször, mind a legkevesebbszer használt számokat meg lehet kapni.
A kód a pedig:
Function GYAKORI(Tartomany As Range, Elem As Long, Optional Kicsi As Boolean = False, Optional Rendezetlen As Boolean = False)
Dim Adatok As New Collection 'egyedi számok tömbje
Dim arryAdatok() 'végső tömb
Dim rngAdatsor As Range 'adatokat tartalmazó terület
Dim cell As Range
Dim i As Long
'csak a kijelölt és számokat tartalmazó terület metszetét vizsgáljuk
Set rngAdatsor = Intersect(Tartomany, ActiveSheet.Cells.SpecialCells(xlCellTypeConstants, xlNumbers))
'a collection-be felvesszük a számokat, mivel csak egyedi értékeket
'tud fogadni, ezért ki kell kapcsolni a hibakezelést
On Error Resume Next
'végigmegyünk az adatterületen és felvesszük a collection-be
For Each cell In rngAdatsor
Adatok.Add cell.Value, CStr(cell.Value)
Next cell
'hibakezelés visszakapcsolása
On Error GoTo 0
'létrehozunk egy két dimenziós tömböt: számokat és gyakoriságukat fogjuk tárolni
ReDim arryAdatok(1 To Adatok.Count, 1 To 2)
'feltöltjük a tömböt
For i = 1 To UBound(arryAdatok, 1)
'számérték
arryAdatok(i, 2) = Adatok.Item(i)
'számérték gyakorisága - DARABTELI-vel határozzuk meg
arryAdatok(i, 1) = WorksheetFunction.CountIf(rngAdatsor, Adatok.Item(i))
Next i
'sorbarendezzük a számokat alapból (ha a rendezetlen IGAZ-ra van állítva akkor nem fut le)
If Not Rendezetlen Then
BubbleSort arryAdatok, 2
End If
'a gyakoriság (első dimenzió) szerint növekvő sorrendbe tesszük a tömböt
'buborék rendezés kódja innen származik
'http://social.msdn.microsoft.com/Forums/en-US/320f3328-cb4f-43ce-aedf-c0f00f253b64/sorting-a-2-dimension-array-in-excel-vba?forum=isvvba
BubbleSort arryAdatok, 1
'ha KICSI-ként használjuk a függvényt, akkor a tömb első elemei kellenek
'ha NAGY-ként akkor viszont az utolsók
If Not Kicsi Then
Elem = UBound(arryAdatok, 1) - Elem + 1
End If
'eredmény
GYAKORI = arryAdatok(Elem, 2)
End Functionüdv.
-
retesz147
addikt
válasz Delila_1 #19475 üzenetére
Köszönöm szépen a válaszokat!!
maradok az egyszerűbb megoldásnál, naponta felveszem a hibákat és végén csinálok összesítést....csak kicsit automatizálni akartam...
valamilyen programban ezt meg lehetne szerintetek csinálni? (programozás nélkül)?
-
Delila_1
veterán
válasz retesz147 #19473 üzenetére
Ha minden újonnan bevitt darabhoz dátumot akarsz rendelni, akkor új sorba kell felvinned azt a bizonyos 2 db-ot. A makrót is át kell írni. Meg kell adni neki, hogy melyik oszlopba történt beíráskor melyik oszlopba írja be a dátumot.
Programozó: hibás programok megírására és kijavítására kiképzett szakember. Többet ésszel, mint ész nélkül.
-
slashing
senior tag
válasz retesz147 #19473 üzenetére
hát a legegyszerűbb megoldás az a napi vezetés, minden nap új táblázat, minden hónapban meg egy összesítő táblázat ami kiszámolj az össze napiból azt amit te akarsz és csinálja a diagrammokat stb...
de én nem vagyok excel mágus csak ez olyan józan paraszti ész típusú hsz.
-
retesz147
addikt
válasz Delila_1 #19472 üzenetére
köszi....de sajnos így nem lesz jó....
így néz ki a tábla most....pl, ha fedlapból jön két karcos, akkor a 6db-ot simán átírom 8-ra...és ezeket a változásokat kellene valahogy tárolni az excelnek....de olyan szinten, hogyha holnap mondjuk 10-re növelem, akkor mentse el a mai és a holnapi változás dátumát és darabszámát is......
és ezeket a változásokat egy diagramban úgy tudja megjeleníteni, hogy mondjuk novemberben pl fedlapból 50 karcos volt....van egy olyan érzésem, hogy ez nem lesz megoldható excelben....
[ Szerkesztve ]
-
Delila_1
veterán
válasz retesz147 #19468 üzenetére
Így rendezném el a lapot. A hibákhoz egy X-et tennék. A laphoz rendelt egysoros makró beírja a dátumot, ha X-et írsz egy hibához.
Private Sub Worksheet_Change(ByVal Target As Range)
If Target = "X" Then Cells(Target.Row, Target.Column + 1) = Date
End SubProgramozó: hibás programok megírására és kijavítására kiképzett szakember. Többet ésszel, mint ész nélkül.
-
m.zmrzlina
senior tag
Játszom egy kicsit.
Van egy képem elszabdalva 90 darabra. A darabokat beillesztettem egy munkalapra egy 3x30 cellás tartományba mindegyiket egy-egy cellához igazítva hogy éppen lefedje a cellát. (a 90 darabka kiadja az eredeti képet mintha puzzle volna) A cellákban a képek "mögött" van adat.
Egy makróval egyenként fel szeretném fedni a képdarabkákat, hogy a cella tartalma alatta láthatóvá váljon. Ezt a következő pár sorral csinálom (gyakorlatilag 90 fokkal elfordítom a képet):
Sub kep_rejt()
For j = 1 To ActiveSheet.Shapes.Count
ActiveSheet.Shapes.Range(Array(j)).Select
For i = 0 To 90
Selection.ShapeRange.ThreeD.RotationX = i
Application.Wait Now + TimeValue("00:00:01") / 10
Next
Next
End SubA belső ciklus és a késleltetés azért kell, hogy ne egyszerre hanem egymás után (mintegy animálva)történjen a kisképek elfordítása. Kicsit olyan hatása van a dolognak mintha a kicsi képek szélessége addig csökkenne amíg el nem tűnnek.
A problémám az, hogy a művelet szépen elindul majd kb a 20. kép táján elakad. Semmi látható nem történik majd pár másodberc múlva egyszerre felfedi az összes maradék képet.
Bármilyen ötletet szivesen fogadok.
-
geckowize
őstag
válasz Delila_1 #19467 üzenetére
[h]:mm esetén 2,75 napra kijön 3966:00... gondolom a lokalizáció szerint nézi ezeket a betűket, tehát itt a h az nem hour, hanem hónap, viszont kicsit soknak érzem azt ami kijött hónapra...
[ó]:pp esetén működik!!! Mit jelent a szögletes zárójel? Mert az javította meg.
-
retesz147
addikt
Sziasztok!
Van 600 db termékem, amelyek külső beszállítóktól jönnek és csináltam egy excel táblát, amelyben egy adott termékhez a hibákat írom be....tehát 1 termékhez lehet 6 különböző hiba....a termékek sorokban a hibák oszlopokban vannak....
viszont most olyanra lenne szükségem, hogy amikor hozzáadok egy újabb hiba darabszámot (tehát egy adott hiba darabszámát mondjuk 2-vel növelem), akkor ehhez a növeléshez valahogy rendeljen hozzá dátumot és egy diagramban tudjam összegezni, hogy pl novemberben miből menyi hibám volt.....hogy lássam, hogy a beszállítóm gyártási minősége javul, vagy épp romlik.....ezt meg lehet valahogy oldani excel-ben?
jó lenne, ha minden egyes darabszám növeléshez hozzá tudna rendelni egy dátumot, amelyek később visszanézhetőek....
megoldható ez valahogy?
köszi előre is!
-
-
geckowize
őstag
válasz Delila_1 #19461 üzenetére
Valamit nagyon szarul vált át. A szóban forgó eset pl amit 18 óra 6 percnek ír a következő:
2013.10.28. 15:25-től
2013.10.31. 9:31-ig.Ezt a két cellát simán kivonva egymásból és sima Szám formátumra rakva (tehát ahogy mondod, alapegységben, napban megkapva) 2,75 nap. Ez jónak is tűnik.
Na most ha ennek a cellának a formátumát módosítom a beépített Time Category-n belüli "13 óra 30 perc" típusra (angol az office-om, de a lokalizációm magyar, lehet egyébként hogy ez is kavarhat be), kapom meg a 18 óra 6 percet, holott 66 óra 6 perc lenne a helyes 2,75 napra.Az Office nyelve és a lokalizáció közötti különbség miatt konvertálhat szarul?
Csak úgy tudtam megoldani, hogy nap-ban számolom ki minden sor végén, aztán azokon végzem el a MAX függvényt, így meglesz a 2,75 nap maxként, ami stimmel is. Aztán mivel nap helyett órában és percben kicsit érthetőbb, mellé kiszámolom ennek 24-szorosának egész részét 0" óra" formátumú cellába, mellé meg a 24-szorosából vonom ki az előbbit (törtrészt így kapom meg) és az egészet szorzom 60-nal, 0"perc" formátumba....
-
Delila_1
veterán
A formátumot is lehet másolni, vagy a formátumfestő ecsettel, vagy irányított beillesztéssel.
A lap másolását úgy szoktam elintézni, hogy a másolandó lap fülét megragadom, és a Ctrl gomb nyomva tartása mellett jobbra (vagy balra, a másolás helyére) húzom.
Programozó: hibás programok megírására és kijavítására kiképzett szakember. Többet ésszel, mint ész nélkül.
-
lappy
őstag
válasz kőbaltazár #19463 üzenetére
Szia!
Ez csak akkor működik ha van egy munkalapod ami üres vagy ha a másik munkalapra már más adatok kerülnek akkor sem gond de teljesen ugyanaz.
Egyszerűen munkalap másolása jobb gomb másol és áthelyezéssel-legyen másolat opció.Bámulatos hol tart már a tudomány!
-
kőbaltazár
tag
Sziasztok!
Van arra valami megoldás, hogy a munkalapokat valahogy egyformára alakítsam? Gondolok az oszlopszélességekr, a sormagasságokra, a cellák egyesítésére és a cellaigazításokra. Ha Ctrl+c és Ctrl+v vel csinálom hibaüzenetet ad.
KösziÜdv: Kőbaltazár
-
DIEGO15
őstag
Sziasztok. Weboldalról szeretnék lekérdezést csinálni, de vannak bizonyos oldalak, amiken nem tudok. Ilyen pl. az eredmenyek.com , ha erre a címre indítok lekérdezést, gyakorlatilag csak az országok nevét másolja le. Tudna nekem valaki segíteni ebben?
Ezt a forrást használtam eddig:
Sub Basic_Web_Query()
With Munka2.QueryTables.Add(Connection:= _
"URL;" & Range("A1").Value, Destination:=Range("$B$2"))
.FieldNames = True
.RowNumbers = False
.FillAdjacentFormulas = False
.PreserveFormatting = True
.RefreshOnFileOpen = False
.BackgroundQuery = True
.RefreshStyle = xlOverwriteCells
.SavePassword = False
.SaveData = True
.AdjustColumnWidth = True
.RefreshPeriod = 0
.WebSelectionType = xlSpecifiedTables
.WebFormatting = xlWebFormattingNone
.WebTables = "1,2"
.WebPreFormattedTextToColumns = True
.WebConsecutiveDelimitersAsOne = True
.WebSingleBlockTextImport = False
.WebDisableDateRecognition = False
.WebDisableRedirections = False
.Refresh BackgroundQuery:=False
End With
End Sub -
Delila_1
veterán
-
geckowize
őstag
Hello!
Olyan problémám lenne, hogy egy ticket rendszer pofonegyszerű statisztikáját kéne megadnom, a maximális reakcióidőt például, de az Excel megnehezíti kicsit...Példa:
| A | B | C
1 | Bejelentés | Reakció | Reakcióidő
2 | 2013.11.06 16:00 | 2013.11.06. 17:00 | =B2 - A2
3 | 2013.11.06 17:00 | 2013.11.06 18:00 | =B3 - A3Ez így rendben is megy, szépen kiírja a C oszlopban az 1 órát, ha óra formátumon van a cella, azonban számként megnéztem és 0,04 az érték, ami még mindig nem baj, de pl van egy 23 óra 30 perces reakcióidejű bejegyzés, az 0,98 értékű (?), míg egy 18 óra 6 perces meg 2,75 (???).
És emiatt nem jó a MAX függvény, mert mindig ezt az utóbbi 18 óra 6 percest adja meg, miközben van nála nagyobb, csak számértékben valamiért az kisebb.
Mi lenne a megoldás?
-
Plebi
senior tag
Sziasztok!
Van egy nagyobb problémám.
Az excelben az alábbi adatok (oszlopok) vannak: Cégnév, ÉV/hónap, gép típus, rendszám, mennyiség és érték. Tankolásokat nézzük cégenként és gépenként, havonta.
A gond ott van, hogy kell olyan kimutatás ami havonta tartalmaz tankolási adatokat, de kell olyan is, ami cégenként gép típusonként összesítve tartalmaz mennyiségi és érték adatokat. A gond a másodikkal van, ha az első típusú is kell. Az sorcímkék a cégnév, típus, az értékmezők a rendszám, mennyiség és érték. Mivel egy gép minden hónapban, akár többször is szerepel a táblázatban, azért darabbal többszörözöm a számukat és adott cég, géptípusonként több db számot ad mint amennyi van. Hogyan tudom ezt kiküszöbölni, anélkül, hogy még egy adattáblám legyen, amiben részösszegben vannak a gépek, ott ügye hónapok nem lesznek.
Talán érthetően írtam.
Előre is köszönöm!
Gigabyte B450 Aorus Pro; Ryzen 5 3600; 16GB DDR4 3200 HyperX Predator, Sapphire Pulse 6600, SSD-k+HDD; NZXT H510 Elite; CM Silent Pro M2 620W; NZXT X62 Kraken; Dell 2311H; XSX; PS5
-
slashing
senior tag
válasz m.zmrzlina #19453 üzenetére
áhhh
kipróbáltam 8 random karakter kettő nagybetű + kettő szám és pillanatok alatt szerkeszthető volt, szóval mindegy hogy cica vagy asdkeiAkkB784 a jelszó. Így azon nem kell töprengeni hogy nehéz legyen vagy könnyű a jelszó. védeni még attól függetlenül fogom csak nem erőltetem magamra a nehéz jelszót csak valami nagyon egyszerűt...
-
Nyomdász
csendes tag
válasz Nyomdász #19440 üzenetére
Sziasztok!
Kiegészítésként az előző kérdésemhez annyit hozzátennék hogy nem fontos képlettel, képletekkel megoldani a problémát, tanácsokat szeretnék kérni ti hogyan keresnétek ki a leggyakrabban és a legkevesebbszer előforduló számokat? Én ezt most úgy csinálom hogy emelkedő sorba állítom az összes számot majd beírom egy mezőbe hogy: =módusz(A:G) így ugyebár megkapom az itt található számok közül azt az egy számot ami a legtöbbször fordul elő, majd az összes oszlopból kitörlöm a módusz alapján kapott számot, így a képlet a következő leggyakrabban előfordult számot adja meg és így tovább ameddig meg nem kapom a kellő mennyiségű adatot. De ez sajnos nagyon lassú, valami gyorsabb hatékonyabb dolog kéne. Előre is köszönöm.
Intel Rulez!!!
-
m.zmrzlina
senior tag
válasz slashing #19441 üzenetére
Az igazat megvallva az Excel lapvédelem nem egy Enigma bonyolultságú védelem
Kb 5 perc alatt feloldható és ebben már benne van az az idő amíg a pc bebootol plusz amíg kiguglizod a megoldást.
Ez utóbbit megspóroltam neked, mindjárt az első (nem szponzorált) találat. Így már csak 3 perc.
[ Szerkesztve ]
-
lappy
őstag
válasz slashing #19446 üzenetére
Mindegy hogy milyen a jelszó, mert az xls fájlban van valahol elmentve amit szinte pillanatok alatt megtalál és add helyette egy másik jelszót, vagy az eredetit ez attól függ melyik programot használod.
Azt nem tudom hogy az Excel milyen módon menti a jelszavakat.Bámulatos hol tart már a tudomány!
-
-
ANT
addikt
Sziasztok.
Kicsit tufa vagyok az excelhez, és volna ez a problémám:
Egy hosszú cellatartományban számok vannak 0-6-ig (feladatokra kapott pontszámok). Lehetséges ezeket valamelyik függvénnyel úgy összegezni, hogy csak az egyes értékeket tartalmazó cellák darabszámát adja össze külön-külön (.aka hányan értek el 0, 1, 2....6 pontot?)
Én egyelőre nem találom a megoldást....''Soha ne add fel, ez a legnagyobb, halálos ellenség'' Replika
-
Oliverda
félisten
Sziasztok!
Excel 2007 alatt vajon miért nem akar működni az ismétlés funkció?
Egy fájlban akad néhány a fentihez hasonló rész, amit sorba kell rendezgetni felbontás alapján, és 2003-ban meg lehetett csinálni, hogy csak egyszer adtam meg neki a szempontokat, majd a többit csak kijelölgettem és F4, de ez most valamiért nem működik.
"Minden negyedik-ötödik magyar funkcionális analfabéta – derült ki a nemzetközi felmérésekből."
-
lappy
őstag
válasz slashing #19441 üzenetére
Szia!
Én ismerek ilyen szoftvereket és tényleg pillanatok alatt fel lehet vele a lapvédelmet, füzetvédelmet vagy akár makróval védett részeket is.
Igazából akit érdekel, hogy milyen képlet van mögötte vagy bármi más az könnyen feltöri.Bámulatos hol tart már a tudomány!
-
hunterzsolt
csendes tag
válasz hunterzsolt #19439 üzenetére
Sziasztok!
Sikerült megoldanom a problémámat a következőképpen:
Private Sub GépINF1_Click()
sor = Application.Match(Me.Gépszám1, Range("C:C"), 0)
If VarType(sor) <> vbError Then
ActiveWorkbook.FollowHyperlink Cells(sor, "I").Hyperlinks(1).Address, NewWindow:=True
End If
End SubHa netán valakinek szüksége lenne rá...
[ Szerkesztve ]
-
slashing
senior tag
Üdv
az érdekelne hogy a jelszavas lapvédelem az csak ilyen egyszerű védelem vagy valamilyen komolyabb technika van mögötte?
Tehát ha kap egy jelszót akkor azt elrakja pl. az adott .xls fájlba valahova és kb. két kattintás egy célszoftverrel feltörni még akkor is ha nem egyszerű a jelszó pl. asjkdj23 vagy komolyabb védelem tehát nem menti egy az egybe a jelszót csak valami kódsort amit nehéz visszafejteni még célszoftverrel is ha az elég komoly pl. asjkdj23 ?
Tudom mindent fel lehet törni nem is az a lényeg csak hogy ne érje meg neki az időt amit rászánna ezért lenne fontos tudni hogy érdemes-e komolyabb jelszóval védeni vagy tökmindegy mert két kattintás annak akit tényleg érdekel.
(a minta jelszó természetesen csak kitalált, nem használom sehol)
-
Nyomdász
csendes tag
Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni excel fügvényekkel kapcsolatban, a kérdés egy adathalmazban (A:G) előforduló számokból egy az-az két képlettel kiválasztani a halmazban leggyakrabban előforduló 10 számot és az adathalmazban legkevesebbszer előforduló 10 számot. Én eddig a módusz és a darabteli képletekkel próbálkoztam de ezekkel én csak egy számot bírtam az adathalmazból kiválasztani és sajnos nem tudtam úgy variállni a képletet hogy nekem megfelelő legyen. Előre is nagyon szépen köszönöm a segítségeiteket.
Intel Rulez!!!
-
hunterzsolt
csendes tag
Sziasztok! Készítettem egy táblázatot, aminek a használatához egy kicsit egyszerűbben kezelhető és szebb userform-os ablakot szerkesztettem! Nagyon kezdő vagyok és szinte mindent fórumokból és leírásokból szedtem össze, de egy dologra nem tudok rákeresni! Jelenleg az Userformos ablakomon van három inaktív gomb, amit nem tudok használni! Az lenne a cél, hogy az egyik az aktuális sor "G" oszlopából, a másik az aktuális sor "H" oszlopából és a következő gomb az aktuális sor "I" oszlopából jelenítse meg a hivatkozásokat!
A táblázat működési elve az, hogy ha kiválasztok pl. a "D" oszlopban egy tételt, úgy a hozzá tartozó dokumentum hivatkozás megjelenik az "E" oszlopban és így tovább! Szóval ezeket a dokumentumokat szeretném megjelenítetni Userform ablakban! Tud valaki segíteni? -
Đusty
addikt
válasz PumpkinSeed #19433 üzenetére
Ha számot akarsz írni így akkor szöveg legyen az alapértelmezett cellaformátum, úgy működik.
-
Đusty
addikt
válasz PumpkinSeed #19433 üzenetére
Értem, kipróbáltam számnál nekem sem működik csak szövegnél.
[ Szerkesztve ]
-
PumpkinSeed
addikt
Az első képen a szerkeszthető nézet látható indokolatlanul a ps nem tette oda a kurzort.
A második képen az enter lenyomást követő állapot látszik, amely visszaugrott az eredeti betűméretre."Akinek elég bátorsága és türelme van ahhoz, hogy egész életében a sötétségbe nézzen, elsőként fogja meglátni benne a fény felvillanását." - Kán
-
Đusty
addikt
válasz PumpkinSeed #19431 üzenetére
Akkor most jó így vagy sem? Már nem értem.
-
-
Đusty
addikt
válasz PumpkinSeed #19429 üzenetére
Akkor nálad más baj van.
(mondjuk az enyém nem 2003-as de ezt szerintem még a 3.1-esé is tudta.
Vagy félreértettük egymást és nem ilyet szerettél volna?)[ Szerkesztve ]
-
Đusty
addikt
válasz PumpkinSeed #19427 üzenetére
Beírod a szöveget, majd visszalépsz a cellába F2 és a kívánt részt kijelölöd, megváltoztatod, enter.
-
PumpkinSeed
addikt
Olyan kérdésem lenne, hogyan lehetne azt elérni egy 2003-as excel-ben, hogy egy cellában különböző betűméretekkel írjak szöveget?
"Akinek elég bátorsága és türelme van ahhoz, hogy egész életében a sötétségbe nézzen, elsőként fogja meglátni benne a fény felvillanását." - Kán
-
Delila_1
veterán
válasz dudikpal #19423 üzenetére
Sajnos a cellaformázás az előzően bevitt adatok típusát nem változtatja meg. A számjegyekből álló adataidat kell szöveg típusúvá alakítani.
Ezt úgy teheted meg, hogy hozzájuk fűzöl egy üres stringet egy üres oszlopban az =A1 & "" képlettel – feltéve, hogy az A oszlopban vannak az átalakítandó értékek. A képletet lemásolod a többi adatod mellé, majd az új oszlopot kijelölöd, másolod (ctrl+c), ráállsz a módosítandó oszlopra, jobb klikk, irányított beillesztés, értéket. A segédoszlopot törölheted.
Ha az oszlopot beállítottad szöveg formátumúra, akkor az ezután bevitt adatokkal már nem kell megcsinálnod ezt a cirkuszt, azok már eleve szövegesek lesznek.
Az Excel nem mutatja a nem látható karaktereket. Próbáld meg a következőt oszloponként:
ráállsz az alsó cellára, ami látható karaktereket tartalmaz. Shift+Ctrl+le nyíl megnyomására kijelöli az oszlopnak azt a tartományát, amiben valamilyen karaktereket talál. Nyomd meg a Delete gombot.
Lehet, hogy a füzetben lévő alsó sorig jelöli ki a cellákat, ami azt jelenti, hogy üresek a cellák. Akkor is alkalmazhatod a törlést.Programozó: hibás programok megírására és kijavítására kiképzett szakember. Többet ésszel, mint ész nélkül.
-
dudikpal
senior tag
válasz Delila_1 #19422 üzenetére
Akkor én gondoltam rosszul, hogy ha a cellaformázásnál általánost állítok be mindkét táblára, akkor azonos típusúak lesznek. Tehát ha a szám típusút szöveges cellára állítom, akkor jónak kell lennie? A szövegből szám sajnos nem lesz jó, mert van olyan cella amiben már betűk is vannak a számok mellett.
A sortörlés nem lesz jó, mert oszloponként eltérő az adatmennyiség. Olyan lehetőség van mint a wordben, hogy megjelenítem a nem látható karaktereket? Ez esetben egy cserével el tudnám tüntetni őket.
[ Szerkesztve ]
-
Delila_1
veterán
válasz dudikpal #19421 üzenetére
Nem azonos a két érték. Az E48-ban idézőjelek között mutatja a számot, ami szöveg típusú értéket jelent, az A29-ben pedig azonos küllemű, de szám tip. érték van. Számokat tartalmazó oszlopban keresel egy szöveget.
A keresési értéknek és a keresés helyén lévő adatoknak azonos típusúaknak kell lenniük.A szóközön kívül sok olyan karakter van, ami nem látható. Töröld ki ezeket a sorokat.
-
dudikpal
senior tag
És már el is érkeztem a következő problémához
Remélem látható, hogy a két érték tök egyforma:
-cellaformázás: általános
-ráengedtem az AZONOS fvt, IGAZ értéket dobottTehát nincs benne extra space, vagy ilyesmi.
Próbáltam fkeressel, meg hol.vannal, egyik sem boldogul, még akkor sem, ha a képen látható módon csak azt az 1 cellát adom be neki, amit meg kéne találnia...
A szpészről jut amúgy eszembe, hogy az adattáblában megszámoltam az értékeket, hogy tudjam milyen hosszan húzzam le a fvt, erre 12000-et kaptam. Ezt egy kicsit soklltam, én olyan 2000re emlékeztem. Rájöttem, hogy vannak olyan cellák a táblában, amik üresnek néznek ki, viszont a DARAB2 fv számolja! Belekattoltam a cellába, de egy fia spacét sem találtam, viszont ha cellán állva delt nyomtam, akkor már a darab2 is üresnek látta.
Ilyet tapasztalt már vki? Ez okozná a problémámat? -
lappy
őstag
válasz dudikpal #19415 üzenetére
Szia!
Kipróbáltam és működik!
Létre kell hozni az alábbi tartományokat:
DataTable;ColumnData;ColumnDataRA két képlet magyarul:
ColumnDate
=OFSZET(DataTable;MARADÉK(SOR()-SOR(ColumnData);SOROK(DataTable));CSONK((SOR()-SOR(ColumnData))/SOROK(DataTable);0);1;1)ColumnDateR
=OFSZET(DataTable;CSONK((SOR()-SOR(ColumnDataR))/OSZLOPOK(DataTable);0);MARADÉK(SOR()-SOR(ColumnDataR);OSZLOPOK(DataTable));1;1)[ Szerkesztve ]
Bámulatos hol tart már a tudomány!
-
dudikpal
senior tag
válasz dudikpal #19413 üzenetére
Ha minden igaz megvan a megoldás, csak nem értem.
=OFFSET(DataTable,MOD(ROW()-ROW(ColumnData),ROWS(DataTable)),TRUNC((ROW()-ROW(ColumnData))/ROWS(DataTable),0),1,1)
Behelyettesítettem amiket kell, de hibát jelez az excel, és én sem igazán értem mit keres a képletben az a ",MOD"...ha egyáltalán azzal van a gond
-
DIEGO15
őstag
Sub Basic_Web_Query()
With ActiveSheet.QueryTables.Add(Connection:= _
"URL;" & Range("A1").Value, Destination:=Range("$A$2"))
.Name = "q?s=goog_2"
.FieldNames = True
.RowNumbers = False
.FillAdjacentFormulas = False
.PreserveFormatting = True
.RefreshOnFileOpen = False
.BackgroundQuery = True
.RefreshStyle = xlInsertDeleteCells
.SavePassword = False
.SaveData = True
.AdjustColumnWidth = True
.RefreshPeriod = 0
.WebSelectionType = xlSpecifiedTables
.WebTables = "1,2"
.WebDisableDateRecognition = False
.WebDisableRedirections = False
.Refresh BackgroundQuery:=False
End With
End SubEzzel próbálkoztaem, de így nem megy "400" hibaüzenettel kiszáll, csak így megy "URL;www.valami.hu" , viszont nekem ez kevés.
-
dudikpal
senior tag
Igen, ez a forrás első oszlopánál működik is, viszont ilyen oszlopból van vagy 100
Tehát a forrás mlokban az A oszlopban van pl24 elem, B oszlopban 7, stb.
Az megvan, hogy melyik oszlopban hány elem van, az már ki van számolva cellákba.Próbáltam úgy is, hogy a forrást elmentettem tabos csvbe, betettem wordbe, tabokat lecseréltem enterre, de ekkor valami miatt nem egyeztek az elemszámok a 3 forrás munkalapból vett adatokból. Egyik oszlop hosszabb volt mint a másik.
Már bevittem accessbe is, de ott sem igazán vágtam, hogy tudom ezt megcsinálni. Elkezdtem lekérdezéseket gyártani, de egyenként minden oszlophoz csinálni elég macerás, főleg amikor az oszlopválasztáshoz már scrollozni is kell majd.
Csináltam képet, hátha így érthetőbb mit is szeretnék elérni:
a 3 forrásml
és amit el akarok érni:
És ezt végig az abc oszlopban, ugyanis erre kell majd fkeres-eznem.
Tulajdonképpen a forrásml oszlopait kell egymás alá tennem valahogy.[ Szerkesztve ]
-
Mutt
senior tag
válasz dudikpal #19405 üzenetére
Hali,
Azt mondtad, hogy a munkalapokat sorrendbe rendezted, tehát mindegyik lapon a termék adatai ugyanazon sorban vannak. Akkor nem jó neked, ha az eredmény munkalapon
A1-be =csz!A1
B1-be =me!A1
C1-be =mvm!A1 képletek vannak? Ezt lemásolva jön a többi termék adata is.Ha félreértettem, akkor elnézést.
üdv.
-
Mutt
senior tag
válasz m.zmrzlina #19401 üzenetére
Hello,
Megoldás lehet az OSZLOP függvény használata is.
=OSZLOP(CV1)üdv
-
Mutt
senior tag
Hello,
Ha a forrás- és eredménytáblában ugyanazok az oszlopnevek, akkor akár a HOL.VAN függvény is segíthet a kívánt oszlopszám meghatározásban.
Itt egy példa a http://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_onp001.html oldalon elérhető adatsoron.
Az évet és a kategóriát legördülő listából lehet kiválasztani, és ezek alapján keresi ki a megfelelő értéket a C3-ban lévő FKERES.
üdv.
-
Mutt
senior tag
válasz DIEGO15 #19406 üzenetére
Hello,
...A letöltendő weblap címe minden nap két karakterben módosul....
Esetleg ezt próbáld meg.Sub WebImport()
Dim URI As String
Dim wsCel As Worksheet
URI = ActiveCell.Value
If URI <> "" Then
Set wsCel = Worksheets.Add
With wsCel.QueryTables.Add(Connection:= _
"URL;" & URI, _
Destination:=Range("$A$1"))
.Name = "Adatok"
.FieldNames = True
.RefreshStyle = xlInsertDeleteCells
.SaveData = True
.WebSelectionType = xlEntirePage
.WebDisableDateRecognition = True
.WebDisableRedirections = True
.Refresh BackgroundQuery = False
End With
End If
End Subüdv
-
dudikpal
senior tag
válasz dudikpal #19405 üzenetére
Vagy az is jó lenne nekem, ha a meglévő 3 mlban rá tudnék keresni adott cikkszámra, így meglenne a cella pozíciója. Ezt viszont nem tudtam megcsinálni, mert 2 dimenzióban nem tudom hogyan kell keresni.
Ahogy utánaolvasgattam, nem is egyszerű, makrókhoz meg nem konyítok sajna. -
DIEGO15
őstag
Sziasztok.
Segítséget szeretnék kérni a következő problémám megoldásában.
Egy weblap tartalmát szeretném letölteni, ez megy is az Adatok/weblapról menüpont alatt.
A letöltendő weblap címe minden nap két karakterben módosul. Azt találtam ki, hogy egy munkalapon függvényekkel megalkotom az aznapi linket és egy egyszerű makróval bemásolom az Adatok/weblapról ablak címsávjába. Azonban hiába jelölöm ki az adott cellában lévő weboldal címét, nem tudom bemásolni a címsávba. Ebben kérném a segítségeteket.Köszönöm
-
dudikpal
senior tag
Kikapcsoltam az autoszámolást, azóta minden frankó, köszi
És igen, bizony, ismét elakadtam
Van 3 munkalapom(csz,me,mvm).
Egy új munkalapon szeretném megjeleníteni az adatokat úgy, hogy A1-be menjen a cszA1, B1-be az meA1, C1-be mag az mvmA1.A csz-me-mvm-be úgy rendeztem az adatokat, hogy mindhárom ml A1 cellája egy termékhez tartozik, ugyanígy a többi cella is.
Azt szeretném, hjogy 1 új munkalapon ezek az értékek termékenként külön sorba kerüljenek.
Lehetséges ez excelben?
Már accessel is próbálkozom közben -
Delila_1
veterán
válasz alratar #19395 üzenetére
Valószínűnek tartom, hogy makróban akarsz egy cellára hivatkozni, ehhez van szükséged az oszlop számára.
Követhetőbb lesz a hivatkozás, és nem kell tudnod az oszlop sorszámát, ha a cells(1,100) helyett a cells(1,"CV") formát alkalmazod.Programozó: hibás programok megírására és kijavítására kiképzett szakember. Többet ésszel, mint ész nélkül.
Új hozzászólás Aktív témák
- Microsoft Office Home & Business 2024 PC/Mac EP2-06638
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - 1190 Ft-tól!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- AKCIÓ! Microsoft szoftverek, vírusírtó szoftverek, egyéb szoftverek széles választéka!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest