Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- D@reeo: Pi-hole és a Telekom Sagemcom F@st 5670 DNS beállítása
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- bb0t: Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája
- GoodSpeed: A RAM-válság és annak lehetséges hatásai
- bambano: Bambanő háza tája
-
LOGOUT
A Microsoft Excel topic célja segítséget kérni és nyújtani Excellel kapcsolatos problémákra.
Kérdés felvetése előtt olvasd el, ha még nem tetted.
Új hozzászólás Aktív témák
-
the radish
senior tag
Excel munkafüzet aránylag sok karaktert (1100) tartalmazó cellájának txt formátumban történő mentését követően a végeredmény elején és a végén idézőjel látható. Viszont ez csak a végeredmányben, azaz a txt fájlban, van ott újból megnyitva excelben nem látható.Hogy letehetne úgy elmenteni, hogy ne legyenek ott a " jelek?(Ha kevesebb a karakter, akkor minden ok. )
Megvan -
the radish
senior tag
Sziasztok!
Alábbi makrót szeretném kiterjeszteni az első 50 sorra:
Sub vba_concatenate()Dim rng As RangeDim i As StringDim SourceRange As RangeSet SourceRange = Range("I1:O1")For Each rng In SourceRangei = i & rng'& ""Next rngRange("R1").Value = Trim(i)End Sub
(I-O oszlopoban található adatok összefűzése az R oszlopba, 1-50 sorig)
+1: miért nem tudom rendes kódként, sortörések nélkül ide beilleszteni?
Előre is köszönöm! -
the radish
senior tag
válasz
the radish
üzenetére
Range("A1:A30000") = Left(Range("A1"), 5)
Eredmény: 3300 (az "Eger" tűnt el)Range("A1:A30000").Replace What:="????,?", Replacement:=""
Ez valóban jó lenne, de írtad is bukót, van, ahol található még vessző és onnan is levág -4 karaktert -
the radish
senior tag
Sziasztok!
A1 pl.:
3300, Eger"A" oszlopból szeretném az iránytószámokat + a vesző után az első szóközt törölni makróval, de már az elején elakadtam:
Range("A1:A30000").Replace What:=NumberFormat = "####", Replacement:=""Segítségeteket előre is köszönöm!
-
the radish
senior tag
válasz
Fferi50
üzenetére
Szia!
Akkor most már offolom, úgy néz ki, egyedi a problémám. Azért nem értem, mert két különböző gépről, (WIN10, WIN11) és két különböző Office-ról van szó. Az irodai gép IT által menedzselt, azaz korlátozottak a beavatkozási lehetőségeim és nem is emlékszem, hogy babráltam volna vele.
Most gyorsan megnéztem Sasmsung Ativ Samrt Pc-n (Win11 + Office 365) és ott is produkálja. Semmi mást nem csinálok, csupán kikapcsolom a sor és oszlopazonosítókat.
Mindegy, azért tudok ezzel együtt élni és nagyon köszönöm, hogy segítettél ez ügyben (is).. -
the radish
senior tag
-
the radish
senior tag
Sziasztok!
Először is kérem, ne nevessetek, ki.
Másodszor pedig jöjjön egy lényeges kérdés. (Na jó, annyira talán mégsem, de azért amióta felfedeztem, egy kicsit bosszant (de csak picit).Viszont ha kikapcsolom a sor- és oszlopazonosítókat, a gyönyörű egérmutató átalakul:
Excel 365 és 2019 tesztelve, eredmény ua.
Van erre megoldás, vagy engedjem el?
-
the radish
senior tag
Sziasztok!
Msgbox az alábbi formában:
myResponse = MsgBox("Amennyiben folytatod, az összes megnyitott excel fájl mentés nélkül bezáródik." & vbNewLine & "" & vbNewLine & "Biztosan folytatod?", 4 + 48 + 256, "Figyelem!")
If myResponse = vbNo Then Workbooks("Ctrl.xlsb").Close SaveChanges:=FalseMajdnem tökéletes, az excel bezárása nélkül mentés nélkül be is zárja a munkafüzetet,
viszont a VBA-ban benne marad a "fájl" és ha újra - az excel bezárása nélkül megnyitom, akkor elég hektikusan, de inkább sehogy nem működik. Hogy tudom megoldani, hogy a fájl bezárása során a VBA-ból is tűnjön el? -
the radish
senior tag
Sziasztok!
O1 cella képlete:
=HAHIBA(INDEX(C$1:C$20000;$N1);"")
Szeretném makróval helyettesíteni az "O" oszlop meghatározott, pl. a már bevált "usor" elnevezésű tartományára, hogy hogy ne kelljen "végigszórni" képlettel.
Célszerű így, vagy csináljak egy érték másolás önmagára rutint? -
the radish
senior tag
válasz
the radish
üzenetére
Az megint kimaradt az infóból, hogy az excel hozza létre a txt fájlt. (Hátha lényeges)
-
the radish
senior tag
Sziasztok!
Szöveges dokumentum mentése:
ActiveWorkbook.SaveAs Filename:=utvonal$ & nev$ & ".txt", FileFormat:=xlTextMSDOS, _Van rá mód, hogy az új fájlnak egyedi dátumot (létrehozás) adjunk?
Előre is köszönöm!
-
the radish
senior tag
Sziasztok!
Egy kissé belekeveredtem az alábbi folyamat kivitelezésébe:
Makró1: "A1" cella módosítása esetén fut le, többek között törli az A2 cella értékét is.
Makró2: "A2" cella módosítása esetén fut le
Hogy tudom azt kivitelezni, hogy az A1 cella módosítása esetén (és így az A2 cella törlése esetén) ne fusson le a Makró2, csak ha az A2 cellát a Makró1 futását követően módosítom??Private Sub Worksheet_Change(ByVal Target As Range)If Target.Address = "$A$1" ThenCall Makró1End IfIf Target.Address = "$A$2" ThenCall Makró2End IfEnd Sub
Előre is köszönöm! -
the radish
senior tag
válasz
the radish
üzenetére
Bocsánat, megoldva, pontosabban csak elfelejtettem a megoldást.
-
the radish
senior tag
VBA segítségével másolnék képletet, de a képletben szereplő idézőjelekre hibát dob. Mi a megoldás az üres cellákra?
Pl. Szeretném üresen hagyni, de nem jövök rá:ActiveCell.FormulaLocal = "=HAHIBA(KEREKÍTÉS(DÁTUMÉRTÉK($J1)+IDŐÉRTÉK($J1);4);"")" -
the radish
senior tag
Sziasztok
Lehet, hogy kicsit komplikált a projekt és biztosan van egyszerűbb megoldás is hozzáértők számára attól amit én próbálok véghez vinni, de azért azt hittem eddig, hogy boldogulok vele.
Most azonban ilyen fogad:
Tele van képletekkel a tábla, fogalmam sincs hol lehet a hiba.
Arra gondoltam, hogy az átszámolás csak a makró lefuttatását követően menjen végbe - feltételezve, hogy ezzel van baj.
Ezt hogy tudnám kivitelezni?
Előre is köszönöm. -
the radish
senior tag
Köszönöm!
+1:
Adott egy zip fájlt kitömörítő makró:Sub Unzip()
Dim FSO As Object
Dim oApp As Object
Dim Fname As Variant
Dim FileNameFolder As Variant
Dim DefPath As String
Fname = Application.GetOpenFilename(Filefilter:="Zip Files (*.zip), *.zip", _
MultiSelect:=False)
If Fname = False Then
'Do nothing
Else
'Destination folder
DefPath = "D:\Data\" '<<< Change path
If Right(DefPath, 1) <> "\" Then
DefPath = DefPath & "\"
End If
FileNameFolder = DefPath
' 'Delete all the files in the folder DefPath first if you want
' On Error Resume Next
' Kill DefPath & "*.*"
' On Error GoTo 0
'Extract the files into the Destination folder
Set oApp = CreateObject("Shell.Application")
oApp.Namespace(FileNameFolder).CopyHere oApp.Namespace(Fname).items
MsgBox "You find the files here: " & FileNameFolder
On Error Resume Next
Set FSO = CreateObject("scripting.filesystemobject")
FSO.deletefolder Environ("Temp") & "\Temporary Directory*", True
End If
End SubSzeretném a "GetOpenFilename" opciójaként megadni, hogy pl. a fájl tallózása során a "munka" elnevézű fájlokra is szűrjön, de eddig csak a fájl típus szűrést találtam.
Egy másik formációval ez sikerült, ott meg a kitömörítéssel nem jutok dülőre:
Sub OpenFileFromDefaultPath()
Dim fileDialogBox As Office.FileDialog
Dim fileName As String
Set fileDialogBox = Application.FileDialog(msoFileDialogFilePicker)
With fileDialogBox
.InitialFileName = "D:\Data\"
.InitialFileName = "*munka*"
If .Show = True Then
' e nélkül is működik
fileName = .SelectedItems(1)
End If
End With
End Sub -
the radish
senior tag
Sziasztok!
"A" oszlop értékei IDŐÉRTÉK függvénnyel korrekt, használható adatot adnak a "B" oszlopba, de szeretném függvény helyett makróval az egész (vagy ameddig adat van benne) "A" oszlop tartalmát "B" oszlopba másolni IDŐÉRTÉK formátumban.
Segítségeteket előre is köszönöm!
-
the radish
senior tag
válasz
the radish
üzenetére
Sziasztok,
Közben a "replace" segítségével sikerül egy makrót összehozni, viszont szeretném valahogy az esetenként előforduló irányítószámokat is likvidálni. Ehhez az összes 4 jegyű számot fel kéne deríteni, de nem jövök rá, hogy ezt milyen módon kéne kéne megadnom a makróban.
Javaslatotokat előre is köszönöm! -
the radish
senior tag
Sziasztok!
Adott egy digitális menetlevél részlet.Szeretném megoldani, hogy pl. a C2 cellába beírt dátum alapján listázza ki sorrendben az adott napi településeket pl. a D oszlopba.
A települések azonban nem egyformán vannak az eredeti (B) oszlopban feltüntetve , van ahol tartalmaz pl. megye, vagy irányítószám megjelölést.
Makró is megfelelő.
Segítségeteket előre is köszönöm! -
the radish
senior tag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Nagyon köszönöm!
-
the radish
senior tag
Sziasztok!
Excelben (esetleg Wordben) lehet csatolt képet elhelyezni? Elképzelhetetlennek tartom, hogy ne lehessen kivitelezni, pedig pedig nagyon nem találok ilyen funkciót. -
the radish
senior tag
Sziasztok!
Adott egy készletnyilvántartás, melyben a termékek tömege kerül rögzítésre, naponta akár többször(!) is:
(Adott termék napi zárótömege minden esetben egyenlő a következő napi nyitójával.)
Ebből kéne egy alábbihoz hasonló "kumulált" kimutatás, hogy a termékeknek naponta hogy változik a tömege:
Segítségeteket előre is köszönöm. -
the radish
senior tag
Sziasztok!
Van egy, általában dátummal, de van mikor sorszámmal változó nevű fájl, amit alábbi módon nyitok meg:
With fd
.Filters.Clear
.Title = "Készlet megnyitása"
.Filters.Add "Excel Files", "*.xlsx?", 1
.AllowMultiSelect = False
.InitialFileName = "*készlet*"
Dim sFile As String
If .Show = True Then
sFile = .SelectedItems(1)
End If
End With
If sFile <> "" Then
Workbooks.Open sFile ' Open the Excel file.
End If
Ezután azA:Doszlopokat kéne átmásolnom a jelenlegi, "Nyilvántartás.xls" fájlba, majd a készlet_xxxx.xls fált bezárni, de épphogy ezen fájl változó neve miatt elakadtam.
Mi lehet a mehgoldás?
Előre is köszönöm! -
the radish
senior tag
-
the radish
senior tag
válasz
zsolti_20
üzenetére
Köszi, de nem látni akarom, hanem azt szeretném, ha a meglévő makró a makró
Public Const burnKey = "A_qTUOS_aAN-a6uUA!jER%rZE"
sorában elhelyezett kód helyett a a munkafüzet "KEY" munkalapjának "A1" cellájában elhelyezett kódot használná.Azaz valahogy így kéne:
Public Const burnKey = " Sheets("KEY").Range("A1") " -
the radish
senior tag
Sziasztok!
Sehogy nem jövök rá egy egyszerűnek tűnő dologra:
Makróban található egy kód, mely tartalmaz minden létező karaktert. Néha azonban ezt meg kell változtatni:Public Const burnKey = "A_qTUOS_aAN-a6uUA!jER%rZE"
Szeretném ha nem minden alkalommal a makróban kéne ez miatt turkálni, hanem a munkafüzet "KEY" munkalapjának "A1" cellájában tudnám módosítani ezt, azaz ott lenne a kód elhelyezve.
Próbáltam már több verziót, de sajnos nem jöttem rá a megoldásra, ezért nagyon hálás lennék egy jó kivitelezésért.Előre is köszönöm!
-
the radish
senior tag
Makró művelet közben a "Application.ScreenUpdating = False" segítségével érem el, hogy a folyamat ne legyen látható.
Külső fájl megnyitása alkalmával azonban teljes képernyős módból ablak nézetbe teszi az Excelt.
Ez ellen van valami okosság?
Előre is köszönöm! -
the radish
senior tag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Nagyon köszönöm!!!
-
the radish
senior tag
Sziasztok!
Következőben kérnem a segítségeteket:
Szükségem lenne egy makróra, mely
- megnyitja a "C:\gyumolcs.xls" fájlt
- ha a megnyitott "gyumolcs.xls" A1 cellája = alma, akkor lefuttatja az alma makrót, ha A1= körte, akkor a körtét és végezetül ha A1= szilva, akkor a szilva makrót. Ha A1 fentiek egyikét sem tartalmazza, akkor bezárja a gyumolcs.xls-t és felugró ablakban figyelmeztet, hogy pl. nem megfelelő a formátum.
Előre is köszönöm! -
the radish
senior tag
Sziasztok!
"A" oszlopban:
Horváth János, építész, munkamániás, Bólyi járás, Baranya megye, Dél-Dunántúl, Dunántúl, Magyarország
Kiss Jenő, Hegyháti járás, Baranya megye, Dél-Dunántúl, Dunántúl, Magyarország
Eddmeg Ede, informatikus, korrekt, Kiskunfélegyházi járás, Magyarország
stb...Minden "sallang" egymástól vesszővel el van különítve.
Szeretném az adatokat csak a "XY járás"-ig megtartani, azaz azt, hogy milyen járás, megye, tájék, ország eltüntetni.
Előre is köszönöm! -
the radish
senior tag
válasz
the radish
üzenetére
Sikerült megoldani:
Sub sbDelete_Rows_IF_Cell_Contains_String_Text_Value()
Dim lRow As Long
Dim iCntr As Long
lRow = 100000
For iCntr = lRow To 1 Step -1
If Cells(iCntr, 1).Value = "SZUM" Then
Rows(iCntr).Delete
End If
Next
End Sub -
the radish
senior tag
Sziasztok!
Makró segítségével szeretnék olyan egész sort törölni (nem csak adatot), melynek az első cellájában ("A" oszlopban) a "SZUM" kifejezés van.
Előre is köszönöm.
-
the radish
senior tag
Sziasztok!
Hogy tudom megoldani azt, hogy ne a makróba legyen beírva a küldendő fájl elérési útvonala, hanem pl., hanem pl. a "B8" cellába?
.To = "" & Sheets("email").Range("B1") & ""
.CC = "" & Sheets("email").Range("B2") & ""
.BCC = "" & Sheets("email").Range("B3") & ""
.Subject = "" & Sheets("email").Range("B5") & ""
.Body = "" & Sheets("email").Range("B7") & ""
'.Attachments.Add ActiveWorkbook.FullName
.Attachments.Add ("C:\minta.pdf")Bármilyen formátummal próbálkozok, nem jön össze, csak ha beleírom a makróba.
Előre is köszönöm.
-
the radish
senior tag
Makróval hogy lehetne azt megoldani, hogy azA1:A200tartományban törölje pl. a "ford" kifejezést?Előre is köszönöm.Megoldva...
-
the radish
senior tag
Sziasztok!
Szeretnék egy kijelölést makróban végrehajtatni, de úgy, hogy a kijelölés alsó sora változó érték legyen.
DIM valtozovaltozo$=Range ("C1")Range("A1:valtozo$").SelectHogy lehetne ezt helyesen megoldani?
Előre is köszi.
-
the radish
senior tag
Sziasztok!
Excelből kéne txt formátumban kinyernem pár sort, de a következő problémába ütköztem:
Manuális mentés esetén:2017.03.11 szombat
Makróval megoldva:3/11/2017 Saturday
Ráadásul a pénznem is $ lett.A makró:
ActiveWorkbook.SaveAs Filename:="D:\bvo.txt", FileFormat:=xlUnicodeText _
, CreateBackup:=FalseMeg lehet oldani azt valahogy, hogy maradjon az eredeti formátumban?
Előre is köszönöm.
-
the radish
senior tag
Sziasztok!
Van arra lehetőség, hogy hibaüzenetnél ne részletezze mi a probléma?
Konkrétan:

A "runtime error" alatti részt kéne eltüntetni, ha van rá mód.
Előre is köszönöm.
-
the radish
senior tag
Sziasztok!
Szeretném, ha egy munkafüzetben futó makró:
- leállna ha az "össz" nevezetű munkalap A1 + B1 =< 100
- végigfutna, ha A1+B1 > 100Előre is köszönöm.
-
the radish
senior tag
Egy újabb akadály.
Adott A1:A250 tartomány, változó számú és karakterű kezdettel, majd egy ", azaz idézőjel.
Pl.:
25654 "Horváth
145 "Magyar
6549318 "KovácsMakróval szeretném az idézőjel előtti karaktereket eltüntetni. Ez megoldható valahogy?
Előre is köszönöm.
-
the radish
senior tag
Sziasztok!
A1:A250 tartományban található szövegből szeretném makróval törölni a " jeleket és az alma szavakat.
Meg lehet valahogy oldani, vagy marad a Helyette függvény?
Előre is köszönöm.
-
the radish
senior tag
Sziasztok.
Hosszú idő után újra a segítségetekre szorulok.

Szeretnék összehozni egy makrót, ami az első 160 sor
A:Btartományát egyenként átmásolja, de a másolások között vár 3 másodpercet.Manuálisan ez hosszadalmas lenne, nem tudom, hogy lehetne leegyszerűsíteni.
Előre is köszönöm.
-
the radish
senior tag
Mitől van az, hogy ha egy textboxba hosszabb számot írok be, egyszerűen lefagy az egész, az excelt is csak a feladatkezelőből tudom bezárni.
Pl.:

Előre is köszönöm.
-
the radish
senior tag
Vagy egyszerűbb talán képlettel megoldani és utána az értékeket átmásolni?
Ebben az esetben a törlést ugyan nem tudom végrehajtani, de az is elég, ha ugyanakkora és nem kisebb az időérték. A sorszámot is egyszerű véghezvinni.
Nahát, hogy erre nem is gondoltam eddig.
De azért ha lenne makrós ötlet, az lenne az igazi. -
the radish
senior tag
Sziasztok!
Van egy adatsor. Minden napra azonos számozást kapnak az adatok, általában 1-14-ig. Ez az "A" oszlop.
Néha előfordul, hogy a sorozatban a "C" oszlop időértékei megelőzik az előtte lévő pár időértéket:
Szeretném makróval megoldani, hogy ebben az esetben az a pár rekord törlődjön, az "A:D" oszlopok rekordjai kerüljenek feljebb (törlés, cellák eltolása felfelé), ráadásul az azonos dátumokon szereplő rekordok az eredeti számozást kapnák:

Fontos, hogy ha ilyen előfordul, akkor a többi, azonos napon szereplő rekord is ugyanazon sorszámot kapjon és ne legyen köztük kihagyás, azaz 1,2,3,4 és ne 1,2,4.
Előre is köszönöm.
-
the radish
senior tag
Sziasztok!
Userform texbox-nál meg lehet azt oldani, hogy ráklikkelésnél ne a kurzor helye, hanem az egész textbox átírásra kerüljön, azaz bekéküljön?
Nem találok ilyen beállítást.
-
the radish
senior tag
Sziasztok!
Excelben tárolt adatok word körlevélbe illesztésénél a dátummal akadt egy kis problémám:
Excelben a megfelelő 2016.04.02 formátum a wordben 04/02/2016 formátumban jelenik meg. Hogy tudnám ezt a hibát orvosolni?
-
the radish
senior tag
válasz
Fferi50
üzenetére
Igen, csakhogy abban a pillanatban, amikor nem a munkafüzetet, hanem a word doksit szeretném nyomtatni, leáll a makró:

Sub Macro1()
Dim objWord
Dim objDoc
Set objWord = CreateObject("Word.Application")
Set objDoc = objWord.Documents.Open("d:\xxx.docx")
objWord.Visible = True
ActiveDocument.ActiveWindow.PrintOut _
Range:=wdPrintFromTo, From:="1", To:="3"
objWord.Quit
End SubVagy valamit rosszul írtam?
-
the radish
senior tag
-
the radish
senior tag
válasz
Fferi50
üzenetére
Biztosan nem, már jócskán benne vagyok a melóban, de eddig jól működik.

Viszont szeretném azt megoldani, hogy bizonyos esetekben csak a 3. oldal nyomtatódjon ki.
Ezzel próbálkozok, de nem jön össze, kilöki az összes oldalt:
wddoc.PrintOut Copies:=1, Pages:="3"
Van valami megoldás rá?
-
the radish
senior tag
-
the radish
senior tag
Sziasztok!
Userform textboxban szeretnék adószám formátumot megadni, azaz a bevitt adatot ne csak a cellában lássam adószám formátumban, hanem az userformban is.
Hol tudom ezt megadni?
Előre is köszönöm. -
the radish
senior tag
Excelből szeretnék makróval megnyitni egy, a munkafüzet adataival "párosított" word körlevelet. Keresgéltem a neten, de csak olyan makrót találtam, ami megnyitja ugyan a word-ot és a dokumentumot, de az adatok nem frissülnek az adott mezőben.
Manuálisan megnyitva előugrik egy ilyen ablak:

Gondolom ez a frissítés hiányzik a makróból.
Van valakinek ötlete, vagy egy jól működő makrója?
Előre is köszönöm.
Új hozzászólás Aktív témák
- OLED TV topic
- Okos Otthon / Smart Home
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Milyen házat vegyek?
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Mindenkinél több és erősebb AI gyorsítót ígér Elon Musk
- Diablo IV
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Miért vezet mindenki úgy, mint egy állat?
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- További aktív témák...
- CSX 2x2GB (4GB) DDR 800 MHz kit
- RAKTÁRKISÖPRÉS! Eladó szerverek!
- Samsung Galaxy S25 Ultra 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! ASUS TUF B760M i5 12400F 32GB DDR4 1TB SSD RX 6800 16GB ZALMAN Z1 Plus Cooler Master750W
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro 256GB Sierra Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3361, 100% Akksi
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi

)