- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- LordAthis: Ismét egy "Idióta" A.I. Projekt, hogy meglovagolja az aktuális trendeket...
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- sh4d0w: Netflix? Ugyan, VW előfizetés!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Geri Bátyó: Megint tahó voltam – SZEMÉLYISÉGFEJLŐDÉS
-
LOGOUT
A Microsoft Excel topic célja segítséget kérni és nyújtani Excellel kapcsolatos problémákra.
Kérdés felvetése előtt olvasd el, ha még nem tetted.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Agony
aktív tag
Sziasztok!
Adódott egy kis problémám amit nem sikerül jól áthidalni, bizom a tapasztalatotokban.
Van egy 10.000 áruszámból álló cikktörzs, amit minden hónapra lemásoltam, tehát jelenleg 8 munkalap, ugyanarra a cikkszámtörzsre alapozva, de mindhez cikkszám alapján vannak adatok függvényezve (fogyás, készlet, stb...)
Ez eddig mind jó, viszont szeretnék visszamenőleg árakat is hozzájuk függvényezni, de az árakat csak úgy tudom kinyerni a rendszerből, hogy egy munkalapon vannak időrendben a kiskerárak és egy másik munkalapon a nagykerárak. Az áras munkalapok félépítése: CIKKSZÁM, ÁR, DÁTUM
Minden hónaphoz oda kellene függvényeznem a cikkekhez, az időben legközelebb eső árat, de sehogy se jutok korrekt eredményre.
Delila még régebben mondott egy nagyon kézenfekvő megoldást egy másik hasonszőrű problémámra, miszerint:
Cikkszám&Dátum mindkét munkalapon egy cellába, amikre FKERES-sel keresek. Ez működne is, de ha a dátumot hónapig csatolom, akkor rengetek a #HIÁNYZIK adat, ha viszont csak évig csatolom, akkor rengeteg a téved adat, mert lenne hozzá közelebb eső érték, de az év egyezik ezért azt hozza.Van rá mód, hogy a két a cikktörzsben és az árak munkalapon található adatokat cikkszám alapján egyeztesse az FKERES aztán a minimum különbséget nézze a dátumok között?
Előre is köszönöm a választ!
Üdv,
Levi -
Mutt
senior tag
válasz
magyor #18894 üzenetére
Hello,
..hol lehet beállítani, hogy a munkalap 1 048 576 sor, 16 384 oszlop méretű legyen
Excel 2007-től bevezetett xlsx (illetve xlsb, xlsm, stb) formátumban már ez az alapértelmezett maximális sor és oszlopszám. Ha egy régebbi formátumban van a fájlod, akkor a fájlt megnyitva Excel 2010-ben is marad a 65k sor és 256 oszlop limited. Mentés másként opcióval új formátumba mentve eltüntethetők a korlátozások....lehetséges-e az adott intervallumon (65536-1 048 576) belül egy tetszés szerinti sorérték beállítása?
Alapértelmezettként nem tudod beállítani, de fájlonként és munkalaponként a ScrollArea értékkel tudod korlátozni a használható területet (makróban/grafikus elemekkel ezen területen túl is tudsz mozogni).Jobb klikk a munkalapon, majd Kód megjelenítése opcióval elindul a VBA szerkesztő. Bal oldalt alul a Properties ablakon belül a ScrollArea-hoz kell beírnod az engedélyezett tartományt. Ha nincs properties ablakod, akkor F4-el megjelenik. Pár példa:
$A$1:$E$500 első 500 sor és 5 oszlopba lehet írni
$D:$D csak a D-oszlop használható
$1:$100 csak az első 100 sor használhatóüdv
-
magyor
csendes tag
Sziasztok!
EXCEL 2010 használok. Szeretném tudni, hol lehet beállítani, hogy a munkalap 1 048 576 sor, 16 384 oszlop méretű legyen. Erre a lehetőségre, úgy jöttem rá, hogy tisztítottam a klaviatúrát és egyszer csak a sorszám ekkorára ugrott. Az is kérdésem, lehetséges-e az adott intervallumon (65536-1 048 576) belül egy tetszés szerinti sorérték beállítása? Ha most egy új füzetet nyitok, akkor annak sorszáma 1 048 576.
Köszi a segítséget: Gyuszi
-
Delila_1
veterán
válasz
kőbaltazár #18892 üzenetére
Első esetben menüből rendezz, ahol beállíthatod, hogy az adataid tartalmaznak címsort. Ezt nem felejti el, a további rendezéseknél elég az A->Z, vagy Z->A ikonra kattintanod.
-
Delila_1
veterán
válasz
kőbaltazár #18889 üzenetére
NE jelöld ki az oszlopot, csak állj benne, úgy menj a rendezésre.
-
Mutt
senior tag
válasz
3.Aragorn #18887 üzenetére
Hello,
Azt szeretném, ha sz 5. oszlopot mellőzné, de ezt soha nem teszi meg - a 6. oszlop értékéhez azonnal hozzáadja az 5. oszlopba beírt értéket, amint beírtam..
2010-ben itt van a beállítás, 2007-ben is a közelében lehet
File -> Beállítások -> Nyelvi ellenőrzés -> Automatikus javítási beállítások -> Automatikus formázás beíráskor -> Képletek kitöltése a táblázatokban a számított oszlopok létrehozásáhozInnentől nincs automatikus képletkitöltés táblázatokban, a magad ura leszel.
üdv
-
kőbaltazár
tag
Sziasztok!
Van excelben arra valamilyen lehetőség, hogy a sorok adatait valahogy egymáshoz rendelni? Arra lenne szükségem, hogy egy táblázatban többféleképpen sorba tudjam rendezni a sorokat. Pl: ha kijelölöm a D oszlopot, akkor D szerint ha H oszlopot akkor H szerint rendezze. Most figyelmeztet, hogy a kijelölésen kívöl is talált adatokat. -
3.Aragorn
addikt
Üdv
A következő lenne a kérdésem:
Hogyan tudom az beállítani az excel 2007-ben, hogy azokat a képleteket, melyeket következetlennek jelöl meg, ne javítsa automatikusan?
Adott egy 6 oszlopból álló táblázat, melynek utolsó oszlopa az első négy oszlop értékeit szummázza. Azt szeretném, ha sz 5. oszlopot mellőzné, de ezt soha nem teszi meg - a 6. oszlop értékéhez azonnal hozzáadja az 5. oszlopba beírt értéket, amint beírtam...
Próbáltam a beállítások/képletek/hiba-ellenőrzési szabályok módosításával, a súgóval, s csak arra jöttem rá, nem értem, mi alapján javít automatikusan. Miért nem elég, hogy csak jelöli az általa hibásnak gondolt képleteket? Miért kell azonnal átírni azt? -
Caipi
tag
válasz
kirejam2 #18885 üzenetére
És a többi értékedet jól számolja ki? Vagy csak szerepel ott egy érték?
Csekkoltad már? Lehet, hogy érdemes, mert az Fkeres() nek tényleg az Axx számú cellát kéne megadnod.
Tehát fkeres( $A2; 'DBJ sor'!A;2;0)+C2 kellene az első sorodba és ezt lemásolni a D oszlopba.
Üdv,
Caipi -
Delila_1
veterán
-
kirejam2
csendes tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni! Van egy viszonylag összetett, elég bonyolult 8 munkalapos fájlom, amiben több helyen is van hivatkozás más külső fájlok bizonyos mezőire. Ennek a fájlnak az egyik oszlopában, minden sorban ugyanaz a képlet van(FKERES). Ennek ellenére, az egyik cellában hiányzik felirat jelenik meg.
Nincs a függvény számára felhasználható érték a hivatkozott cellában. Pedig van. Csak éppen nem hozza át a függvény. Érthetetlen. Alatta is és felette is ugyanaz a függvény. Át is hozza az összes a hivatkozott cellából az értéket, csak ebbe az egybe nem. A cella formátuma szintén ugyanaz mindegyiknél. Már többször újraírtam a hivatkozott cella sorában az egyéb adatokat, betűtípust váltottam, stb., mégsem működik. A hivatkozott cellába egyébként másik fájlból kellene az értéknek érkeznie. Azonban az összes többibe is, és ott viszont működik. A hivatkozott fájlban szereplő adatokat én frissítem az ERP-nkből.
Ha valaki tudna használható tanácsot adni, nagyon megköszönném, mert már az összes hajam kihullott mióta ezzel a problémával birkózom! -
Mutt
senior tag
Tegnap került fel Mike Girvin Youtube csatornájára egy nagyon részletes video, amelyben alapoktól kezdve egészen haladó szintig összefoglalja az Excel odaillő funkcióit. A majd 3 órás video megtekinthető itt: http://www.youtube.com/watch?v=kNaxTNSAtLk
Témakörökve van bontva, ezeket a video alatt a Show more-ra kattintva lehet látni és akár odaugrani az oktató videoban.
FKERES (VLOOKUP) és KIMUTATÁS (PIVOT) részt merem ajánlani kezdőknek is.
-
slashing
senior tag
Ohhh te jó ég!
Megvallom őszintén kicsit kényelmetlenül is érzem magam, hogy ennyi időt és energiát áldoztál erre. Baromi jó lett, nem is tudom mit mondjak.
Köszönöm. Elég sokat tanultam ebből, látszik hogy ritkán használom az excelt mert az fkeres képletét néztem a neten de fel nem merült benne hogy a HA függvények egymásba ágyazása helyett azt használjam, nah meg a távozik számítás, pedig azt mennyit próbálgattam az excel súgója alapján, hogy jó legyen
Még egyszer köszi
-
Mutt
senior tag
Hello,
A makrók futtatásához csökkentsem a biztonsági szintet.
Excel 2003-ban az Eszközök->Makrók->Bizonság alatt tudod kiválasztani az alapértelmezett szintet, közepesre állítva megnyitáskor fogod tudni engedélyezni.
Excel 2007 vagy felett pedig a Fájl -> Beállítások -> Adatvédelmi központ -> Adatvédelmi központ beállítások -> Makróbeállítások alatt teheted meg.
üdv.
-
Mutt
senior tag
válasz
terencehIII #18866 üzenetére
Hello,
Valaki tud valami oldalt ahol találnék részletes leírást arról hogy kell ilyen rekord felvételes makrót csinálni?
Kezdésnek érdemes az Excel makrórögzítőjét használni, és a kapott kódot értelmezni.
A VBA megismeréséhez azonban javasolt könyvet beszerezni, vagy ilyen irányú oldalakat, fórumokat böngészni.
Én ezeket tudom javasolni.Fórumokra ezt, az indexest vagy angolul Ozgrid, Mr.Excelt tudom javasolni.
Ha vhol elakadsz, akkor tudunk segíteni.
Az általad linkelt példát elég gyorsan át tudod alakítani, mivel alapműveletek vannak csak benne.
üdv.
-
Mutt
senior tag
válasz
slashing #18868 üzenetére
Hello,
Beletettem a munkabeosztásos fájlodba, hogy csak a segédtáblában feltüntetett neveket írja ki a munkabeosztásos oldalra. A fájl innen tölthető le.
Az eredeti képleteid a az első 9 sorban meghagytam, az én képleteim a 10. sortól kezdve vannak. Célszerű jó sokszor lemásolni őket, én csak a 45. sorig tettem meg.
A nevek kiíratására megoldás az alábbi:
- a Segédtáblák lapra a 15-ös sortól kezdve lehet írni a dolgozó nevét, a műszakot, a munkarendet és a hónapot amelyre ezen adatok vonatkoznak. pl. "Béla A 8 13. jan" - jelenti, hogy Béla idén januárban 8 órás rendben A-műszakban dolgozott. Fontos, hogy egy dolgozó 1 hónapban csak 1 beosztással rendelkezzen, illetve mindenkinek egyedi neve legyen.
- a fent definiált munkarendre tettem 3 dinamikus tartományt, hogy a képleteket ne kelljen módosítanod, ha bővíted ahogy töltöd a beosztásokat. A tartományok: dolgozok - tartalmazza a dolgozók nevét, beosztás - 8 v. 12 órás rendet adja meg, lista - a felsorolt hónapokat.
- a Műszakbeosztas lapon az A-C oszlopokba ezen tartományok segítségével íratom ki a neveket.
Az egyesített cellák miatt csak fordított beviteli sorrendben tudom kiírni őket, de szerintem ez nem zavaró.
A képletek többnyire a SZORZATÖSSZEG függvényt használják, amely képes CSE függvényeket normál függvényként kezelni. Itt az összehasonlítások miatt CSE függvény kell, vagy egy sokadik segédtábla.A fájlod többi részében is egyszerűsítettem. A lényeg, hogy a sok HA vizsgálatba könnyen be lehet kavarodni. Pl. a DE helyett 6:00, DU helyett 14:00 és ÉJ helyett 22:00-t kiíratására és nem egymásba ágyazott HA-kat használtam, hanem egy FKERES-t (a ségédtáblán az AB:AC oszlopokban van, hogy mire kell lefordítani az eredeti szöveget).
A másik egyszerűsítés, hogy a távozik esetén egyszerűen csak hozzáadtam a 8 v. 12 órát az érkezikhez.Még egyedi számformátumot is tettem a C oszlopra, ahol 8 v. 12 van számkánt, így lehet számításokban is használni. A formátuma Normál "órás", így úgy jelenik meg mint ahogy C4-ben te is irtad.
üdv.
-
lappy
őstag
válasz
Kal-El #18873 üzenetére
=A7*HATVÁNY((A8+A9);2)
itt olvashatod -
Catcho
csendes tag
Hello,
Windows 7 64 bit-en Excel 2010 64 bit-et használok.
Nagy mennyiségű adattal dolgozom a táblázatokban. A rendszer 4GB memóriával szerelt.
Az Excel rövid idő alatt a rendelkezésre álló memória 85%-át felemészti.
Találkoztatok már ezzel a problémával? Mi volt a megoldás?A táblázatok VBA markóval vezéreltek.
A válaszokat előre is köszönöm.
-
Kal-El
senior tag
Hello!
A kamatos kamatot, hogy lehet excell-ben kiszámolni?
Pl számológépnél be lehet így irni: 100*1,05xy6 és megkapom 100 egységre az 5%-os kamatos kamatot 6x. De itt fogalmam sincs, hogy lehet ezt megcsinálni. -
Caipi
tag
válasz
kőbaltazár #18870 üzenetére
Vond ki belőle a T, F -ket egy másik darabteli()-vel.
-
slashing
senior tag
bocsi, lejárt a szerk.
rosszul írtam késő van, valójában van jelentősége a 8 és 12 órás munkarendnek mivel elvileg úgy tervezetem hogy azt is figyelembe veszi a számításkor de valami oknál fogva eddig nem sikerült összefésülnöm a két különböző számítást, pedig egy egyszerű HA függvény megoldaná Ha 8 órás akkor így számoljon ha nem az akkor így... már belekavarodtam a sok Ha függvénybe amik átalakítják a DE-t 06:00-vá és stb..... -
slashing
senior tag
Hú köszi hogy foglalkozol vele
Felrakom az egészet nem titkos... [link]Kis magyarázat, hogy ne kelljen rajta agyalni, tudom hogy rájönnél de így könnyebb lesz átlátni:
A segédtáblában van két referencia rész, így dolgoznak a műszakok, van egy 3 műszakos 8 órás munkarend és egy 4 műszakos 12 órás munkarend. SZERK.: amit felraktam abban nincs neveket tartalmazó segédtábla mivel nem jutottam egyről kettőre, a munkarend az csak két opciós 8 órás vagy 12 órás de ezzel kvázi nem is fog számolni semmi a táblázatban csak egy információ a könnyebb átláthatóság és értelmezhetőség kedvéért...
Ezek mennek a dátumok alá amik egy sima ha függvénnyel átalakulnak idő intervallummá. Eredetileg csak annyit írt ki hogy DE/DU/ÉJ/P ez így megkönnyítené ugyan az összevont cellák dolgot de szeretném ha időt írna ki.
=INDEX(Segédtáblák!$B$9:$M$12;HOL.VAN($A$4;Segédtáblák!$A$9:$A$12;0);HA(MARADÉK(E$2-Segédtáblák!$A$8+1;12)=0;12;MARADÉK(E$2-Segédtáblák!$A$8+1;12)))
eredetileg ennyi a kód amikor a 12 órás munkarendet számolja ami 12 napos ciklusokban ismétlődik...Most késő van nem ásom bele magam de nagyon köszi az eddigieket is, van végre kiinduló pontom. Mindenféle kulcsszóval kerestem a google-ben csak hogy legyen valami amin el tudok indulni. De ezt az indirekt hivatkozást egyszerűen sose találtam meg. Utánna kell olvasnom a működésének mert így elsőre még nem fogtam fel de nagyon köszi!!!
(ahogy elnézem sokkal egyszerűbben oldottad meg a hónap napjait mint én. Én belevettem az oszlopot amit még el is kellett tolni stb...
)
-
Mutt
senior tag
válasz
slashing #18862 üzenetére
Hello,
A kijelölt helyre kéne beolvasni a segédtáblák-ból az adatokat és ahány nevet írok oda annyival mindig bővülne az a sor...
Ez könnyedén megoldható, egyszerűen hivatkozni kell a cellában a segédtábla mezőjére.
pl. A4-be mehet ez =Segedtabla!A2A zavaró nullákkat pedig egy eyedi számformátummal el lehet tüntetni:
[<>0]Normál;[=0]"";Normál;NormálAz E4-E6-ban lévő függvényeket pedig fel kell készíteni, hogy csak akkor adjanak eredményt, ha A4-C4 mezőkbe van érték. Ehhez egy HA függvény kell.
Ami a képleteket nehezíti az az összevont cellák az A-C oszlopokban, a gond hogy E4 és E5-ben lévő függvények az A4-C4-ből veszik az adatokat. Ezt INDIREKT függvénnyel lehet kezelni.
Felraktam ide egy példát, ahol egyedi számformátumokkal, sok INDIREKT hivatkozással és egy beosztás számítással látható a végeredmény.
Amennyit tudsz ossz meg velünk a fájlból és próbálunk segíteni.
Ha még egy szűrőt is rá lehetne dobni az A3 B3 C3-ra az nagyon jó lenne.
A filterezést az összevonások miatt felejtsd el.üdv
-
terencehIII
tag
Üdv!
Valaki tud valami oldalt ahol találnék részletes leírást arról hogy kell ilyen rekord felvételes makrót csinálni?
https://sites.google.com/site/amatorexceltruekkoek/macros/macros03 ehhez hasonló kellene csak azzal a különbséggel hogy ne egymás utáni sorokba vegye fel a rekordokat. -
Delila_1
veterán
válasz
Wasquez #18861 üzenetére
A Z oszlopban nagyság szerint csökkenő sorrendbe teszem a W oszlop tartalmát. A SOR() függvény értéke az aktuális sor száma. Ebből következik, hogy címsor esetén a 2. sorban a legnagyobb érték előállításához SOR()-1 -et kell írnod.
Az Y oszlopba az INDEX függvény segítségével íratom be a neveket. Az Y1 képlete:
=HA(NAGY(W:W;SOR())>0;INDEX(V:V;HOL.VAN(Z1;W:W;0);1);"")Az INDEX függvény paraméterei a tömb, sorszám, és oszlopszám. Itt a tömb, amiből a nevet veszi, a V oszlop. A sor számát a HOL.VAN függvénnyel keressük meg. Ehhez meg kell adni a keresett értéket, az oszlopot (vagy sort), ahol keresel, valamint az egyezés típust, ami pontos (nem közelítő) érték kereséséhez nulla.
A keresett érték esetünkben a Z oszlop azonos sorában lévő szám, a tömb a W oszlop.
Az INDEX függvény utolsó paramétere a megadott tömbben az oszlop száma, ami itt – mivel tömbként a V oszlopot adtuk meg – 1. -
slashing
senior tag
Sziasztok
Hogyan lehet azt megoldani hogy a Segédtáblák munkalapon van egy olyan táblázat amiben szerepelnek a következők
Műszak - Név - Munkarend
ezek értelemszerűen feltöltve
Majd a Műszakbeosztás munkalapon ezeket az adatokat berakja a megfelelő helyre és automatikusan feltölti azt a táblázatot és kiszámolja a rá vonatkozó műszakbeosztást. A műszakbeosztás számolása már működik már csak valahogy automatizálnom kéne hogy ne kelljen minden új névnél képleteket átírogatnom.
A kijelölt helyre kéne beolvasni a segédtáblák-ból az adatokat és ahány nevet írok oda annyival mindig bővülne az a sor és számolna automatikusan az E4-5-6-ban található képletekkel. Ha még egy szűrőt is rá lehetne dobni az A3 B3 C3-ra az nagyon jó lenne.
előre is köszi a segítséget.
-
Wasquez
senior tag
válasz
Delila_1 #18857 üzenetére
Köszönöm!
Minden Excelek Királynője!Azt megkérdezhetem, hogy hobbiból foglalkozol ilyen excelfogyatékosokkal, vagy ez egy munkakör az oldalon?
Excel:
Lehet, hogy néha túlgondolom az excel képességeit, és olyan dolgokat szeretnék megoldani, amiket nem is lehet olyan módon megvalósítani, ahogyan elképzelem!?Például most ennek a kínlódásaként felmerült egy olyan kérdés bennem, egy HA feltételben teljesülés esetén valamit beíratunk a cellába. És innen lehet e egy képleten belül azt megcsinálni, hogy ha teljesült és a cellába beírodott valami, akkor a rekord másik cellájába is kerüljön egy másik érték?
Vagy ezt csak úgy tudom megcsinálni, hogy először vizsgálom a cellához tartozó fügvénnyel az első cellát és ha beírta az értéket a 2. cellába, akkor ugyanezt a játékot meg kell csinálnom a 3. cellával is, mármint, hogy vizsgálja a 2. cellát?
-
Wasquez
senior tag
Sziasztok!
Aladár 3
Béla 0
Dezső 4Ebből hogyan tudok csinálni egy olyan táblát, ahol
Dezső 4
Aladár 3Lesz a végeredmény?
Tehát két oszlop megvan, kigyűjtve, a nevek mellé külön oszlopba a számérték, és egy rangsort kell készítenem belőle!? -
simos
tag
Sziasztok!
Segítséget kérnék : nem tudok megnyitni egy XLS -t, mert azt írja, hogy magas biztonsági szint van beállítva és a makróhoz nincs digitálisan aláírt megbízható tanúsítvány. A makrók futtatásához csökkentsem a biztonsági szintet.
Ezt hol tudom beállítani? Vagy mit kell tennem ebben az esetben?
(office 2003-at és 2007-et is próbáltam)Előre is Köszönöm a segítséget !
-
ADAM1337
nagyúr
Már csak annyi hogy hogyan tudom statikus adatokká vissza alakítani a cellákat ?
Mármint hogy csak értékek maradjanak fixen benne mert csak az 1,2-vel szorzott érték kéne nekem viszont ha másolom függvénnyel-el együtt másolja. -
Delila_1
veterán
-
Wasquez
senior tag
A munkafüzet egyik lapjának a nevére hogyan kell paraméteresen hivatkozni?
-
Delila_1
veterán
válasz
ADAM1337 #18843 üzenetére
Szívesen.
Arra a bizonyos 0160 kódú karakterre úgy jöttem rá, hogy ráálltam az A21 cellára, ekkor a szerkesztőlécen látszott, hogy az utolsó karakter nem a látható 8, hanem van ott még valami.
Töröltem a látható karaktereket. Egy üres cellába beírtam az =KÓD(A21) képletet, ez adta a 160-as értéket.
-
Delila_1
veterán
válasz
ADAM1337 #18841 üzenetére
Több lépésben tudod megoldani.
A C5 és D5 cella képlete látszólag egyforma, de az elsőnél a cserélendő karakter szóköz, a másodiknál az idézőjel után bal Alt + a számbillentyűzeten 0160-ot beütve hozod létre a látszólagos szóközt, mert ilyen karakter van az adataidban.
A B oszlop adja az eredményt. Ennek az oszlopnak a formátuma pénznem, $ jellel az elején. Ezt az oszlopot másold, és irányítottan, értékként illeszd saját magára, akkor a C:E tartomány törölhető.
-
Mutt
senior tag
válasz
ADAM1337 #18838 üzenetére
Hello,
Valamilyen más karakter is lesz a cellákban. Ha az E17-es cellára állsz, majd Képletek->Képletkiértékelő funkciót elindítod, akkor vizuálisan láthatod, hogy min akad meg. Hátha az mond vmit.
Ha fel tudod tölteni a fájlt vhova, akkor könnyebben megtalálhatjuk a hibát.
üdv.
-
-
válasz
ADAM1337 #18834 üzenetére
kijelölöd az aktuális oszlopot s a csere funkcióval (ctrl+h):
Keresett szöveg: (ide nyomsz egy space [szóköz] gombot)
csere erre: (ide ne nyomj semmit)majd az összes cseréje gomb
(#18836) ADAM1337
akkor jelöld ki azt a speckó szóközt s azt másold a keresett szöveg-hezha nem megy akkor az egész oszlop tartalmát másold át egy szöveges dokumentum-ba s ott végezd el a cserét
majd a végeredményt másold vissza az excelbe -
Mutt
senior tag
válasz
ADAM1337 #18830 üzenetére
Hello,
...$24.12 és ezt kéne a mellette lévőbe 1,2-vel..
A HELYETTE (SUBSTITUTE) függvényt tudod használni. Feltételezem, hogy ezres elválasztó is lesz a számokban, ezért 3 csere kell neked:
1. $ jelet a semmire cserélni: =HELYETTE(A1;"$";"")
2. Az ezres elválasztót (,) semmire cserélni: =HELYETTE(A1;",";"")
3. A tizedespontot vesszőre cserélni: =HELYETTE(A1;".";",")A 3 képlet egybeágyazva és 1,2-vel szorozva így néz ki:
=HELYETTE(HELYETTE(HELYETTE(A1;"$";"");",";"");".";",")*1,2üdv.
-
ADAM1337
nagyúr
-
ADAM1337
nagyúr
Kéne egy kis segítség van egy 1500 sort tartalmazó árlistám, és $xx.xx elválasztással és az egész oszlopot kéne 1,2-vel szoroznom amire hibát kapok mivel pont az elválasztás és a dollár jel is fixen van a cellában szövegként feltöltve.
Hogy tudnám megoldani képlettel vagy cellaformázással.
pl.: $24.12 és ezt kéne a mellette lévőbe 1,2-vel szorozni alap képletre hogy cella =d4*1,2 hibás értéket ad.
Ha van valami tipp megköszönöm. -
Mutt
senior tag
válasz
terencehIII #18824 üzenetére
-
Mutt
senior tag
válasz
kőbaltazár #18827 üzenetére
Hello,
Ahogy korábban írtam a dátumformátumot a CELLA függvénnyel tudod ellenőrizni:
=VAGY(CELLA("forma";A5)={"D1";"D2";"D3";"D4"})Azonban ez nem megbízható, mivel a függvény csak teljes munkalap/vagy érintett cella újraszámoláskor frissül, továbbá neked itt egy hivatkozás lesz másik cellára.
Javaslom, hogy amit korábban írtam abból vmelyik megoldást használd.
Ha számolni is akarsz a B-oszlopban lévőkkel, akkor viszont a "20 db" beírása sem lesz jó, elég csak 20-at beírni és formázni, hogy a db-ot tegye mögé. A "----" bevitel is kerülendő, ez is csak formázás legyen.
A cella formátumát erre állítsd kézzel: [<>0]Normál "db";[=0]"----";Normál
üdv
-
kőbaltazár
tag
Sziasztok!
Biztos megint nem voltam egyértelmű (mea kulpa).
Mindegy milyen dátumról lenne szó az a lényeg, ha az A5 cella dátumként van formázva, és nem üres akkor azt írja be, hogy 20 db, ha üres, akkor ezt -----
Köszi -
terencehIII
tag
Sub Szures (ide ne írjak valamit még????)
-
terencehIII
tag
válasz
Delila_1 #18823 üzenetére
köszi
a másikat
ugy értem, hogy van két oszlopom mint pl a képen az A és J ugyanazokkal az nevekkel (csak más sorrendbe)+ melletük lévő oszlopban pedig a hozzájuk tartozó adatok és az A oszlopon nem változtathatók (mármint a sorrenden) és a J oszlopot (a hozzá tartozó, mellete lévő adatokkal) szeretném ugyan olyan sorrendbe rakni. -
Delila_1
veterán
válasz
terencehIII #18822 üzenetére
A szűrésre:
Sub Szures()
Dim felt1, felt2
felt1 = Range("J1")
felt2 = Range("J2")
Selection.AutoFilter Field:=1, Criteria1:=felt1, Operator:=xlOr, _
Criteria2:=felt2
End SubA második kérdést nem nagyon értem. Azt szeretnéd, hogy a C oszlop azonos legyen a B-vel? Akkor a C1 hivatkozása legyen =B1, és ezt másold végig az oszlopban.
-
terencehIII
tag
Sziasztok!
továbbra is keresem a megoldást ,hogy hogyan lehetne rá szűrni egy oszlopra egy másik oszlop alapján
például itt az A oszlopra szeretnék rászűrni J oszlop alapján
Valamint az is érdekelne hogy azt hogy lehetne megoldani ha van két oszlopom ugyanazokkal az adatokkal, az első oszlop egy meghatározott sorrendbe (de nem rakhatom ABC sorrendbe) és a másik oszlopot szeretném az első oszlopnak megfelelő sorrendbe rakni, ezt meg lehet valahogy csinálni? -
nimmy001
csendes tag
válasz
Delila_1 #18819 üzenetére
A fene tudja, csinált nálam már furcsaságokat, meg más ismerősnél is, hogy minden jó volt és mégse csinálta azt, amit kellett volna, meg egyik gépen ment, másikon nem. Meg én olyanon dolgozom, hogy súg, feldobja a lehetőségeket, onnan csak nem hagyják le.
A lényeg, hogy most jó, és ennek kell úgy működnie. -
nimmy001
csendes tag
Sziasztok,
Lehet egy feltételes formázást másolni irányított beillesztéssel excel makróban (200 soros táblázat, nem szeretnénk soronként)?
-
Mutt
senior tag
Sziasztok,
Az előbbi dátumos bejegyzésben említettem, de ti is tudjátok, hogy az Excel 1900-tól számolja az eltelt napokat.
Ez megnehezíti, hogy korábbi dátumokkal számoljunk. Amit ilyenkor tehetünk hogy a dátum évéhez 2000-et adunk, számolunk és az eredmény évéből 2000-t levonunk és szövegként jelenítjük meg. Természetes ezzel a trükkel csak 1582-ig van értelme visszamenni, mert azóta van a Gregórián-naptár.Hadd mutassak be egy mintát, ami mindenkit érint, és Excelben simán nem számolható.
Az adóazonosító jelünk tartalmazza a születési dátumunkat!
Az 1. számjegy mindig 8-as szám, mely az adóalany magánszemély voltára utal.
A 2-6. számjegyek a személy születési időpontja és az 1867. január 1. között eltelt napok száma.
A többi pedig egyedi sorszám és ellenőrző kód.Legyen az adóazonosító például ez: 8432109991
Vagyis az illető 43210 nappal 1867 után született, az Excel viszont ezt nem tudja jól kiszámolni.
=DÁTUM(1867;1;1)+43210Viszont az alábbi képlettel, már jók vagyunk:
=CSERE(SZÖVEG(DÁTUM(3867;1;1)+KÖZÉP(A1;2;5);"éééé.hh.nn");1;4;SZÖVEG(DÁTUM(3867;1;1)+KÖZÉP(A1;2;5);"éééé")-2000)A képlet nem 1867-hez, hanem 3867-hez adja a napok számát, majd szövegformátumba teszi ("3985.04.22") és az évszámokat lecseréli 2000-rel kevesebbre.
Aki akarja számolja ki, hogy melyik az az utolsó születésnap, amikor ez a formátumú adójel még kiadható!
Aki pedig könnyebben akar számolni, annak javaslom az Extended Date Functions ingyenes addin-t.
üdv.
-
Mutt
senior tag
válasz
kőbaltazár #18811 üzenetére
Hello,
Milyen képletet kellene beírni ... hogyha az A5 cellában dátum van, akkor...
A feladat nem egyszerű, mert az Excelben a dátumok valójában formázott számok.
Méghozzá 1900. január 1-e (állítható 1904-re is) óta eltelt napok száma, ha szám nem egész, akkor a pedig még az időpont is meghatározható.A fentiek alapján tehát a racionális számok pozitív hamaza dátum is lehet egyben, sőt trükkel negatív számok is lehetnek azok (ilyenkor a 1900 előtti dátumokról van szó).
Erre a képlet:
=ÉS(SZÁM(A5);A5>=0)Másik megoldás lehet, hogy a CELLA típusát ellenőrzöd (nem megbízható módszer):
=VAGY(CELLA("forma";A5)={"D1";"D2";"D3";"D4"})[/MHa szűkíthető, hogy milyen dátumot (pl. csak ideit vagy jövőben lévőt) engedsz, akkor a MA() függvényt lehet segítségül hívni:
csak idei dátumM)=ÉS(A5>=DÁTUM(ÉV(MA());1;1);A5<=DÁTUM(ÉV(MA());12;31))(/M)
csak holnaptól év végéig: (M)=ÉS(A5>=DÁTUM(ÉV(MA()+1);HÓNAP(MA()+1);NAP(MA()+1));A5<=DÁTUM(ÉV(MA());12;31))(/M)A fentiek alapjána B5-be ez is elég lehet:
(M)=HA(ÉS(SZÁM(A5);A5>=0);"20 db";"----")(/M)üdv
-
válasz
kőbaltazár #18811 üzenetére
ezt esetleg megnézheted hogy megfelel e a követelményeidnek
B5 tartalma:
=HA(1900<A5;"20 db";"-----")azt nézi, hogy 1900-tól nagyobb érték van e az A5 cellába
ha igen akkor: 20db
ha nem akkor: -----szal ha 1900-tól nagyobb számot írsz ami nem dátum akart lenni akkor is 20db lesz az eredmény
-
kőbaltazár
tag
Sziasztok!
Milyen képletet kellene beírni és hogyan pl. a B5 cellába, hogyha az A5 cellában dátum van, akkor azt írja be , hogy 20 db, ha bármi más vagy üres, akkor ezt -----
Üdv -
retes
aktív tag
Sziasztok!
Olyan segítségre lenne szükségem, hogy szeretnék csinálni egy táblázatot, amiben számokat fogok felvinni. Viszont előre meghatározok olyan szám tartományt amiből az általam megadott szám ha kicsúszik a mező mondjuk alap zöldről pirossá változik. Gondolom, hogy megoldható valamilyen függvénnyel, de nem tudom merre induljak.
A segítséget előre is nagyon köszönöm!
-
válasz
kőbaltazár #18804 üzenetére
persze lehet olyat is csinálni
a hivatkozás lehet külső fájlba megadott, csak arra kell figyelni hogy ezek a fájlok egymáshoz képest mindig azonos helyen legyenek (pl. egy mappába) -
kőbaltazár
tag
válasz
detroitrw #18803 üzenetére
Köszi, nagyon jó lett.
Ha én ebbe a Csótánycspdák.xls táblázatba szépen berakok 13 munkalapot pl: január; február... plusz egy olyat a végére, ami ősszegzi az egész évben felhasznált anyagot, ezt meg tudom csinálni.
Olyan létezik-e, hogy például egy Összegzés.xls tábla év végén a Csótánycspdák.xls és a hasonlóképpen felépített Rágcsálóirtó szerelvények.xls táblázatban is összeadja az egész évben felhasznált anyagokat? -
válasz
kőbaltazár #18802 üzenetére
a függvényeket össze lehet vonni
F46 tartalma:
=DARAB2(E4:E33)-DARABTELI(E4:E33;"E")+DARAB2(E38:E44)-DARABTELI(E38:E44;"E")szal itt a két függvény egy sima összeadással van összekötve
-
kőbaltazár
tag
Örömmel jelenthetem, hogy a cellavédelmet sikerült megoldanom.
Most a következő füzetlappal akadtam el.
Két tartományban kellene összeszámolni a nem E betűs cellákat (E4 : E33 és E38 : E44)
Megcsináltam darabteli függvénnyel külön a két cellatartományt G33 és a G44 cellába, majd összeadtam őket.
Működni működik de nincsen rá valami elegánsabb megoldás?
Köszi -
cousin333
addikt
válasz
kőbaltazár #18796 üzenetére
Az FKERES függvény súgójában benne van
=FKERES(B22;$I$41:$J$45;2;0)
Ez a B22 cella tartalmát keresi a $I$41:$J$45 tartomány első oszlopában. Eredményül a találattal azonos sorbeli cella tartalmát adja a második oszlopból (innen a "2"). Az első oszlopban pontos egyezést keres (ez a "0"), tehát ha az I41:I45 tartományban nem szerepel pontosan a B22 tartalma, akkor hibát jelez.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam
- Xiaomi Redmi Note 14 5G 256GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Asus B360M i7 9700 16GB DDR4 512GB SSD RX 6650 XT 8GB ZALMAN N4 600W
- Csere-Beszámítás! Ajándék ROG Táska! Asus Rog Ally Z1 Extreme RC71L - 512GB SSD + 16GB LPDDR5
- Eladó Apple Macbook Pro 2015 / 12 hó jótállás
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T480s - i7-8GEN I 16GB I 256GB I 14" WQHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest