Hirdetés
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
- Lalikiraly: Asus Gaming V16 - RTX5050
-
LOGOUT
A Microsoft Excel topic célja segítséget kérni és nyújtani Excellel kapcsolatos problémákra.
Kérdés felvetése előtt olvasd el, ha még nem tetted.
Új hozzászólás Aktív témák
-
sima general.
Mutt: köszi, sajnos azon kívül, hogy power query kifejezésről már hallottam fogalmam sincs, hogy mi ez

egy másik kérdésem is lenne: hogyan tudnám képlettel összegezni egy adatsor első x elemét egy sorban, alatta a második x elemét, alatta a harmadik x elemét, stb... párszor már megoldottam ezt valahogy az offset fv-nyel, de most sehogy sem akar összejönni.
köszönöm a segítséget

-
sziasztok! van két dátum oszlopom kicsit eltérő formátummal:
egyik: 2021-12-31T23:15:00.000Z
másik: 2021-12-31 23:15:00+00:00negyedórás bontásúak soronként. hogyan tudnék ebből a legegyszerűbben excel által is használható dátumokat kreálni, ahol megy automatikusan a napi, vagy akár órás/negyedórás csoportosítás is? sajna nem sikerül rájönnöm. köszi előre is

-
sziasztok! régebben meg tudtam oldani ilyen egyszerű feladatokat, de most már annyira se megy, hogy pontosan meg tudjam fogalmazni a keresőben és találjak rá egy egyszerű kódot. egy könyvtárban van ~300 random fájlnevű .csv fájl, mindegyik egy sheet és A:G oszlopokban változó hosszúságú adatok, fejléccel az első sorban. ebből a sok fájlból szeretnék 1 db master fájlt csinálni, 1 db fejléccel. ki tudnátok segíteni egy egyszerű kóddal? a nehézséget főleg az okozza, hogy végiglépdeljen a random fájlneveken egyesével. köszi

-
sziasztok!
szeretnék kreálni egy "lehúzható" átlagszámítást. "A" oszlopban van az adatsorom, "B" oszlopba pedig átlagokat szeretnék, az első sorba az "A" oszlop első 6 értékének az átlagát, a második cellába az "A" oszlo második hat értékének az átlagát. régen sokat használtam ezt a függvényt, talán valami index is volt benne, de mára teljesen elfelejtettem. köszönöm a segítséget

-
sziasztok!
elég nagy adathalmazzal dolgozom épp, és van benne egy bosszantó hiba, amire nem találok angolul megoldást, valószínűleg rosszul keresem. a több tízezer sorban előfordul, hogy szám helyett dátumok vannak, mint például 27.ápr vagy szept.84
ha átállítom a cella típusát számra, vagy text-re, akkor visszaadja azt a számot ami megfeleltethető az adott dátumnak excel időszámítás szerint, de visszatudom-e nyerni azt a számot, amiből a dátum lett valamilyen úton módon, és semmi köze az excel időhöz?remélem érthetően fogalmaztam meg a kérdést
köszi előre is 
-
sziasztok!
van egy par tizezer soros adathalmazom, es van egy azonosito oszlopom 1-96ig tartalmazo szamokkal. Hogy tudom az egyes azonositokhoz tartozo, nullanal nagyobb ertekeket kiatlagolni a legegyszerubben? Ha averageifs-et hasznalok es ott hivatkozaskent adom meg azt a kriteriumot hogy a pozicio legyen egyenlo 1-gyel, 2-vel, stb ugy nem mukodik. Ha a kriteriumhoz siman ‘=1’ stbt irok bele ugy pedig igen. Hol rontom el a dolgot?
remelem jol leirtam a problemat 
-
sziasztok!
akad néhány száz e-mailem lementve a hálóztra, minden emailben 1 vagy több csatolmány található. van esetleg talonban egy makrotok ami egyenként megnyitja ezeket a lementett maileket és elmenti a benne található csatolmányokat, mindenféle névkonvenció nélkül?
köszönöm, nagy segítség lenne 
-
sziasztok!
újabb kérdésem van, egy olyan egyszerű dolgot próbálok kivitelezni, hogy egy oszlopban megtaláljak egy bizonyos értéket, majd az ezen érték alatt lévőket szummázzam. egy darabig működött is, e aztán a Match függvény megadta magát egy 1004-es hibakóddal és azóta ne hajlandó üzemelni. a neten szörfölve több hasonló jelenségről írtak, de nem találtam egy igazán praktikus kódot erre az egyszerű dologra, egy for ciklussal meg nem akarok végigszaladni sokszáz oszlopon. ti hogyan oldanátok meg? köszi előre is

-
egy oszlop adataiat kellene transzponáltan bemásolnom egy sor minden második cellájába, azaz a sima transzponálás nem működik a vba kódban. van erre esetleg valami egyszerűbb megoldás, mint az, hogy x db egyenkénti másolást csináljak? köszi a választ

-
sziasztok!
olyan fájlt szeretnék feldolgozni, amiben két változó is van, az egyik a dátum, amely alapján beazonosítanám és megnyitnám a vba kóddal, a másik pedig az összes többi karakter, ami random generálódik. hogyan oldható meg, hogy az a fájl kerüljön megnyitásra, ami tartalmaz adott karaktereket (a dátumot), és a fájlnév többi részét pedig figyelmen kívül hagyjuk?
köszi előre is a választ

-
válasz
DeFranco
üzenetére
köszi, sajnos ezeknek a kritériumoknak pont teljesülniük kell. de akkor megoldom makróval, nem gond.
amúgy is mindig nagy talány volt számomra ez az indirekt függvény, de most majd leülök otthon, vagy itt holnap és utána nézek kicsit, hogyan is működik, mert azt tudom, hogy igen hasznos tud lenni

-
sziasztok!
ha egy excel fájl hivatkozásai másik excel fájl celláira mutatnak tudom-e ezeket a hivatkozásokat dinamikusan kezelni? teszem azt a hivatkozott cella az A54, de lehetséges-e az, hogy az 54-es számot a forrásfájl valamely cellájában adjam meg? köszi előre is

-
nagyon nagy gondba keveredtem és nem tudom megoldani

vannak dátumaim éééé.hh.nn. óó:pp formátumban és ebből szeretnék én éééé.hh.nn. óó formátumot, de úgy, hogy ne csak a megjelenítéskor tűnjenek el a percek, hanem valóban kerüljenek levágásra. és ezt nem sikerül megoldanom. hogyan csinálnátok?
köszönöm

-
egy cellába készítettem legördülő listát. más cellák értékeit (a bele írt szöveget) hogyan tudom megváltoztatni attól függően, hogy milyen értéket választok ki a legördülő listából? ezt már sikerült megoldani korábban, de nem akaródzik beugrani
köszi a segítségetek! -
sziasztok!
annak mi a fene lehet az oka, ha megadom egy fájl elérési útvonalát egy string változóban, majd egy egyszerű
Workbooks.Open (stringvaltozo)
parancsot használok, és folyamatosan 1004-es hibát dob ki. ha a debug gombra kattintok majd pedig ismét futtatom a kódot ettől a sortól, akkor pedig szépen lefut az egész makró. teljesen tanácstalan vagyok. bármi ötlet? köszi!
-
sziasztok!
van arra esetleg ötletetek, hogy pontdiagram-típus esetén hogyan jeleníthető meg nem növekvő számsor az x-tengely értékeiként. ugye évváltás történt és heti adatokat szeretnék folytonosan megjeleníteni (50, 51, 52, 1, 2, ...), de nem akarja az igazságot az excel. oszlopdiagram esetén nincs ilyen problémám.
köszi a segítséget!
-
válasz
Des1gnR
üzenetére
egy for ciklussal végigszambázol az első munkalap cikkszámain, a match fv-t használva. ha megtalálja a második munkalapon a kijelölt range-ben a cikkszámot, akkor nem történik semmi, ha nem, akkor pedig az első üres sorba beilleszti az adatait+megnöveli a range méretét is, amiben keresel. én így csinálnám

-
sziasztok!
ha van 3 subrutinom (fájl megnyitása, feldolgozás, mentés) és mindegyikben szeretném használni ugyanazt a változót (egy string), ugyanazzal a tartalommal, aminek az első sub-ban adok értéket, akkor azt hogyan, hol kell deklarálnom?
köszönöm!
-
mégse

-
sziasztok!
van több, ugyanolyan hosszú adatsorom, és ezekből ugyanolyan hosszú részleteket szeretnék megjeleníteni két diagramon, az egyiken 4 adatsor van, a másikon pedig 3. azt szeretném megoldani, hogy egy inputboxban definiálom az adatsor elejét és végét, a makró pedig frissítse ezáltal a diagramokon az adatsorokat.
köszönöm a segítséget!
-
válasz
Delila_1
üzenetére
hát vagy nagyon béna vagyok, vagy nemtudom már, kifolyik a szemem, de nem hajlandó operálni nekem, pedig az első pár futtatás jó volt,most pedig mindig ezt a 91-es hibát dobja, pedig elméletileg minden definiálva van.
[link]
tanácstalan vagyok, pedig egyszerűnek tűnik a dolog.jah, és a dátum formázása sem működik, tehát ha a változóba olyan dátum kerül, ami mögött nincs ott a 00:00, akkor a format parancs nem teszi hozzá. már napok óta ezzel az egyszerű dologgal szívok :/
-
-
még egy dologra nem tudok rájönni. vannak dátumaim éééé.hh.nn óó:pp formátumban, amiket eltárolok változókban. az olyan dátumokat, ahol az óra 00:00 éppen, a változóba csak éééé.hh.nn formátumban teszi bele, elmarad az óra kiírása. ha nem 00:00 hanem 01:00, vagy bármi más, akkor a teljes formátumot elrakja a változóba. van ötletetek, hogy mi lehet a probléma?
-
olyat tud-e az excel egyszerűen (makróval persze), hogy megkeres egy értéket egy tömbben (1D vagy több), és visszaadja annak a pozícióját?
köszönöm!
-
válasz
Delila_1
üzenetére
szia Delila!
ismét hasznát vettem ennek a remek kódnak, tökéletes módszer a beolvasásra. viszont nem teljesen értem, hogyan is kellene fordítani, értelmezni a IF ágban megadott két feltételt:
<.>
<..>
ez csak arra utal, hogy egy fájlnév nyilván nem lehet . és .., vagy van más jelentése is?illetve az sem tiszta teljesen még, hogy a kód végén mire is szolgál az FN=Dir() sor pontosan?
köszönöm, ha ezt megosztod velem

-
van egy outlookot használó fájlküldő makróm, amely minden adatot (címzett, másolat, csatolmány, levél szövege) 1-1 cellából vesz. tudtok-e esetleg valami megoldást arra, hogy ezen makró segítségével formázott szöveget tudjak megadni a levél szövegeként? esetleg, hogy a szöveget már egy előre elkészített outlook sablonból vegye?
-
sziasztok!
van ötletetek, hogy ha több sort akarok kijelölni, akkor az alábbi egyszerű kódra miért kapok type mismatch hibát?
Rows("i+1:i+23").Select
Selection.Deleteköszönöm!
-
fel szeretnék tölteni egy hetet az alábbi dátumformával, óránkénti bontásban:
H 00:00 H 01:00
H 01:00 H 02:00.
.
.K 03:00 K 04:00
.
.
.V 23:00 V 0:00
tehát mindkét oszlopban az aktuális nap kezdőbetűje, utána pedig az órák. ezt meg kéne tennem minden egyes futtatáskor, és nem szeretnék előre "legyártott" templatettel dolgozni.
köszi az ötleteket és a segítséget

-
válasz
detroitrw
üzenetére
koszi a faradozast, de sajnos ez sem lesz jo, a felso sorban tobbszor is elofordulnak a gyumik.
olyan valami kell, ami megszamolja hany kulonbozo gyumi van, es ezek ala listazza egyenkent az ertekeket. a tobbi szukseges muvelet is bonyolitja a dolgot, de azokat meg tudom csinalni

Jah, axt nem irtam, hogy valami vba kod kellene.
-
sziasztok!
van egy problémám és nem tudom hogyan kellene elindulni a megoldásában. nem is kérek teljes megoldást, inkább csak rávezetést

a táblázat a következőképp néz ki:
alma 3
körte 5
barack 5
barack 6
alma 5
dinnye 8
ananász 9ebből szeretnék egy ilyet csinálni, hogy:
alma körte barack ananász dinnye
3 5 5 9 8
5 6pesze mások az adatok és a táblázat mérete is változik folyamatosan a gyümölcsökkel együtt. tehát hogyan tudom megszámoltatni az excellel (tehát azt, hogy ne én adjam meg miket keressen), hogy hány különböző gyümölcs van a táblázatban, hogy azokat vízszintesen felsorolhassam, majd aláírassam a gyümölcsökhöz tartozó értékeket?
köszönöm szépen

-
nem konkrét megoldást várok most, inkább csak elméleti rávezetést, hogyan is érdemes nagy számú adat közül (nagy rangek) kijelölni, hogy legyen mondjuk piros színű a 3 legnagyobb érték, és legyen kék a 2 legalacsonyabb. ugye feltételes formázás esetén meg kell adni a fix értékhatárokat, itt viszont ez dinamikusan változna az értékek változásával.
köszi a tppeket

-
válasz
the radish
üzenetére
Dim Answer As String
Dim MyNote As String
Dim Papirlap As String
Papirlap=Worksheets("Munka1").Cells(1,1)
'Place your text here
MyNote = "Helyezz a nyomtatóba " & Papirlap & " papírt!"
'Display MessageBox
Answer = MsgBox(MyNote, vbQuestion + vbYesNo, "Lapok nyomtatása")
If Answer = vbNo Then
MsgBox "Akkor majd később.", vbInformation, "Ejnye-bejnye..."
'Code for No button Press
Else
'Code for Yes button Press -
-
- az elsőt szerintem a legegyszerűbben pivot táblákkal csinálhatod meg, az meg még szép, csinos is, nameg pont erre találták ki.
- a másodikban pedig ha nem akarsz sokat mókolni, akkor fkeres fv-t használj, és ne szedd szlt külön fájlokra az egyedi elszámolásokat, hanem külön munkalapra.
ha esetleg így nem tiszta a gondolatmenet kérdezz bátran

-
válasz
Delila_1
üzenetére
igen, de az akkor lenne jó, ha ugyanarra a cellára alkalmaznék több esetet. mindegy végülis, megoldottam if-fel, jól működik így is.
a másik dolog, amivel gondban vagyok az a dátumok kezelése vba alól. cask az év és a hét száma van meg, ebből kellene 7 cellába legenerálnom az adott héthez tartozó 7 db dátumot, de nem akar sehogysem összejönni, pedig a google is a barátom, de valahogy nem sikerül a dolog

ebben tudna-e valaki segíteni?

leginkább a szokásos yyyy.mm.dd. formátumban kellene a dolog.
-
sziasztok!
2*X db cellára vizsgálok egy feltételt, páronként, amely ha igaz, akkor meghívásra kerül egy 3 db paraméterrel rendelkező függvény. minden cellapár esetén más paraméterekkel kellene ezt a fv-t meghívni. van-e erre valami egyszerű lehetőség, vagy minden cellapárra külön írjak egy if parancsot?
egy for ciklussal egyszerű megoldani, hogy nézze meg a feltételt a cellapárokra, más kérdés, hogy a változó paramétereket itt hogyan lehetne alkalmazni. remélem érthetően sikerült feltennem a kérdést

-
válasz
Gandalf80
üzenetére
szia, az első kérdésedre tudom a választ, biztos leeht jobban is csinálni, de működik, én is csak most tanulom a dolgot.
Sub transzponalas()
ActiveSheet.Range("A1:B7").Copy 'itt adod meg a másolandó ranget amire épp szükséged van
'itt megadod a másolás helyét, a Munka2-t átírod a kívánt munkalap nevére, jelen esetben azt hiszem Kiküldve I, A1 cella
'helyére pedig a tartomány első celláját írod
Sheets("Munka2").Range("A1").PasteSpecial Paste:=xlPasteValues, Transpose:=True
'Sheets("Munka2").Activate ha szeretnéd, hogy a másik munkalap legyen aktív ezután, akkor vedd ki e sor elejéről a '-t
Application.CutCopyMode = False 'ez megszünteti a kijelölést
End Sub -
munkalapok között szeretnék rangeket másolni, első próbálkozásra a copy_ destination:= parancs jött össze, de ez 1:1-ben másolja a range-t, formázással együtt.
a kérdésem az lenne a tapasztalt kollégákhoz, hogy mi a tartományok értékként/fv-ként történő másolásának legegyszerűbb, legparktiuksabb módja munkafüzetek és munkalapok között? köszönöm!
-
válasz
Metathrone
üzenetére
na ez jó kérdés, szerintem a makrót mindenképp manuálisan kell elindítanod, egyszerűbb megoldani ezt egy HA fv-nyel a C oszlopban.
-
válasz
Metathrone
üzenetére
Sub datum()
Dim i as Integer '32ezer akárhány sorig
For i = 1 To 100
If Worksheets("Munka1").Cells(i, 2).Value <> "" Then
Worksheets("Munka1").Cells(i, 3).Value = Date
End If
Next i
End Suba Munka1 helyére a kívánt munkalap nevét írhatod, a 100-at meg annyira írod át, ahány sorig a ciklust futtatni szeretnéd.
-
egész jól haladok a levelezős makrómmal, az egész futtatása hozzá van rendelve egy gombhoz. hogyan tudnám beéleírni a kódba, hogy a gomb mgnyomása után még feldobjon egy kérdést, hogy biztosan el akarom-e küldeni a leveleket?
-
válasz
bandus
üzenetére
közben annyit sikerült előrébb jutnom a dologgal, hogy a makró helyesen másolja be az e-mail címeket abban az esetben is ha egy cellában több mailcímet adok meg. a formátum ilyenko mailcím1; mailcím2; mailcímn viszont az a probléma, hogy ilyenkor az outlook ezeket nem címként ismeri fel valami oknál fogva. viszont ha belekattintok a címzettek mezőbe, majd egy tabbal továbblépek, akkor a címek aláhúzásra kerülnek és az e-mail kár kiküldhető. van ötletetek, hogy ezt hogyan lehetne megoldani, hogy rendes címként kezelje a cella tartalmát?
-
sziasztok!
találtam egy tökjó excel fájlküldő makrót, szépen át is formáltam a saját igényeim szerint, már csak egy problémám van: milyen formátumban kell megadnom az e-mail címeket egy cellán belül, ha több címre is szeretném elküldeni az üzenetet? mert ha a címzett cellába több mailcímet írok, akkor folyamatosan hibára fut a makró :/ próbáltam elválasztani ,-vel és;-tal, ezek után szóközzel, vagy anélkül, de sehogy sem akar sikerülni. tipp, ötlet valakinek? köszönöm!
-
azt tudja valahogyan az excel kezelni, hogy mely dátum melyik héthez tartozik?
tehát mondjuk 2012.11.28-a az az év 48. hetében van, vagy ilyesmi. órás adatokkal dolgozom, amikől szükség esetén szeretnék a lehető legegyszerűbb módon napi, heti, havi riportokat generálni, erre keresgélem a legpraktikusabb megoldást
minden ötletet szívesen fogadok.vagy töltsek fel egy segédoszlopot a hetek számaival és azt adjam meg a pivot táblában szűrőnek?
-
válasz
Delila_1
üzenetére
igen, de vannak olyan esetek (példában az 5-ös szám), amikor az A oszlop számai mellett érték nem szerepel a B oszlopban. ilyenkor is szeretném, ha maradna egy sor, 5-ös számmal (a példában látható 4 helyett), és így összesen 105 sorom lenne, és vagy van bennük szám vagy nincs.
az jutott eszembe, hogy törlöm az üres sorokat. aztán egymás után összehasonlítom az A oszlop egymást követő értékeit. és amekkora a különbség, annyi sort szúrok be a két érték közé.
pl:
3
6itt (6-3)-1 sor beszúrása szükséges
-
sziasztok!
gondolkozom egy problémán, de nem sikerül rá megoldást találnom. röviden vázolva
- adott oszlopban számok vannak 1-105-ig, mindegyik szám több sorban is szerepel, de a növekvő sorrend megmarad.
- a számok melletti oszlopban szintén számok vannak, összevissza, de minden első oszlopban lévő szám esetén a mellette lévő oszlopban maximum egy sorban található szám
példa:
A B
1 40
1
1
2
2 45
3
3 55
3
4
4
4 45
5
5
5
5cél: az A oszlopban lévő számok mindig csak egyszer szerepeljenek, tehát sorban legyenek 1-105-ig. Abban az esetben ha a B oszlopban tartozik valamely A oszlop-beli számhoz érték, akkor az a sor maradjon meg, ha pedig adott számhoz nem tartozik érték a B-oszlopban, akkor mindegy mely sorok kerülnek törlésre, a lényeg, hogy egy maradjon. remélem érthető volt a probléma, köszönöm minden segítséget

-
válasz
bandus
üzenetére
vagyis úgy egyszerűbb a kérdés, hogy egy cellában megadott szöveges tartalom alapján lehet-e definiálni egy másik cella legördülő listájának értéktartományát? mert addig okés, hogy a legördülő listában nem tartományt adok meg, hanem az elnevezett tartomány nevét, de ezt be lehet-e vinni egy másik cellából?
-
excelben lehet-e megadni összetett legördülő listát?
tehát egy cellában kiválasztok egy értéket x darab szöveges lehetőség közül, és egy másik cella legördülő listájában az első legördülő listából választott szöveges érték határozza meg a választható értékeket.
remélem sikerült érthetően megfogalmazni a kérdést

-
olyan kérdés merült fel bennem, hogy egy változó értékét hogyan tudom definiálni mondjuk egy msgboxból , vagy valamilyen szofisztikáltabb módon, mint, hogy egy cellába beírom. kár legördülő lista is lehet. tehát megnyomok egy gombot, hogy induljon el a makró, és aztán a fentiek alapján deklarálok egy későbbiekben használatos változót.
köszönöm

-
egy kis kód értelmezésben szeretnék segítséget kérni, ami nem teljesen világos nekem. tehát a következőképp néz ki a dolog, amiről tudom, hogy egy deklarált változó értékét a munkalap utolsó, adato tartalmazó sorának a számával teszi egyenlővé
TotalRows=Cells(Rows.Count, 1).End(xlUP).Rowszóval, az első rész megad egy range-t, amely az első oszlopot és az oszlop utolsó értékét jelenti. a második rész azt mondja meg, hogy ne felülről, hanem alulról, a valós utolsó értéktől induljon a kijelölés. de mire jó az utolsó .Row? ez adja meg, hogy nekünk a sorok száma szükségeltetik?
-
válasz
Delila_1
üzenetére
igen, tudom mit csinál, illetve, hogy mit kellene csinálnia. ez a makró, így, ahogyan bemásoltam egy példa fájlból származik, ahol teszi is a dolgát.
de ha egy általam készített fájlba írom meg a makrót, akkor nem működik, sőt, akkor sem, ha ezt ugyanígy átmásolom. az isempty fv valamiért nem lesz IsEmpty
és fogalmam sincs miért nem :/ -
elbeszélgetek itt magamban
a kérdés, hogy miért nem bírom működésre bírni az IsEmpty függvényt?az alábbi példa makró hibátlanul működik:
Sub ColorBlankRows()
LastRow = Cells(Rows.Count, 1).End(xlUp).Row
For i = 1 To LastRow
If IsEmpty(Cells(i, 1)) Then
Cells(i, 1).Resize(1, 4).Interior.ColorIndex = 14
End If
Next i
End Subde ha elkezdem bepötyögni abban az esetben egy kellemes "Wrong number of arguments or invalid property assignment" hibaüzenetet kapok, és nem tudom megfejteni miért nem jó ez a fv. a példafájlban tökéletesen működik, de átmásolva az én fájlomba már megint nem

-
-
én is segítséget kérnék ismét, próbálkozom, de nem akar összejönni a dolog. fájlokat kellene beolvasnom, melyek két könyvtárban helyezkednek el. első lépésként meg kellene adni valamiféle választógomb segítségével, hogy melyik könyvtárból kezdje beolvasni a fájlokat a kettő közül.
aztán itt különböző nevű fájlok vannak, amelyeket mindet használni szeretnék, a folyamat a következőképpen néz ki.
könyvtár kiválasztása-->első fájl megnyitása-->rejtett munkalap felfedése->munkalap adott tartományának vágólapra helyezése (1*25-ös tartomány)-->a vágólap tartalmának a makrót tartalmazó munkafüzetbe való másolása (adott helyre)-->megnyitott fájl bezárása-->ugyanez a következő fájllal, csak a kijelölt területet egy sorral lejjebb kell másolnom.és ezt egészen addig, amíg el nem fogynak a fájlok (amelyek neve folyamatosan változik). nem tudom mennyire egyszerű, főleg azzal van bajom, hogy nem tudom hogyan kellene kezelni a változó nevű és számú fájlok megnyitását, bezárását. gondolom valamiféle for ciklus kell ide, de ott meg kell adnom a lépések számát, nem? idáig nem jutottam még a makrós tananyagomban

-
képletben vagy makróban hogyan tudom a legegyszerűbben kiválasztani két mennyiség közül a kisebbet vagy a nagyobbat? azaz létezik-e a ha fv-nél egyszerűbb megoldás?
-
ha van olyan cellám, amelyben két képlet eredménye van megjelenítve egymás mellett, úgy, hogy x1 ; x2, úgy egy makroban hogyan tudok hivatkozni csak az x1, vagy csak az x2 értékre? mivel ha a cellára hivatkozom, úgy nyilván nem működik. köszönöm a segítséget

szerk: a cella szerkesztőléce konkrétan ezt tartalmazza: SZUM(MW!$S$4685:$S$4852)&" ; "&KEREKÍTÉS(ÁTLAG(MW!$S$4685:$S$4852);2)
-
az mitől lehet, ha a darabhatöbb fv-ben a kritériumtartományt számmal adom meg, akkor helyes eredményt kapok, de ha ugyanitt a számot tartalmazó cellára hivatkozok, akkor pedig nullát? mindegy, hogy a cella formátuma ált. vagy szám, akkor is zérót kapok eredményül.
persze amint megnyomtam itt az okét, meglett a megoldás
nem kell = jel a cella száma elé -
válasz
Apollo17hu
üzenetére
jogos a felvetés, kb 4 perc volt így összehozni, köszönöm, valamiért ezt sokkal gányosabbnak gondoltam fkeressel

-
válasz
Apollo17hu
üzenetére
köszi, ez így tiszta, de nincsen elegánsabb megoldás?
tökjó, hogy drop down box-szal oszlop értékeket ki lehet választani, de nehogymár ne lehessen egész sorokat... vagy tényleg nem lehet? 
-
sziasztok!
szeretnék egy gyors véleményt kérni:
vannak jó hosszú adatsoraim, sorokba rendezve, van olyan eset is, hogy 12 db, ezek jellemzően árakat jelentenek. ezek alatt van egy sor, ami mennyiséget jelöl, és ezek alatt még egy, ami pedig a kettő szorzata.hogyan lehet azt a legegyszerűbben kivitelezni, hogy a 12 db árakat tartalmazó sorból csak éppen 1 db kiválasztott legyen aktív, amit összeszorzok a mennyiséggel? és hogyan lehet ezek között könnyen váltogatni?
ilyesmikre én a szcenáriók funkciót használtam, de most túl sok változó adat lenne.
remélem érthető volt a kérdés
köszi 
szerk: gyakorlatilag egy ilyen legördülő lista szerű dolgot szeretnék, amiből mindig a kiváalsztott sor számít bele az adatoakt felhasználó képletbe.
-
válasz
Delila_1
üzenetére
szupper, köszönöm, szép lassan tanulgatok

még egy kérdés merült fel: létezik-e olyan parancs, ami egy makró elejére írva az excel fájl megnyitásakor lefuttatja az adott makrót, azaz ne kelljen mindig kikeresni, meg ne kelljen gombot se nyomkodni, hanem csak fusson

köszönöm!
Új hozzászólás Aktív témák
- Xbox Series X|S
- Tőzsde és gazdaság
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Yettel topik
- Renault, Dacia topik
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Autós topik
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- További aktív témák...
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most Ünnepi áron! :)
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Humble szökevények 500-2500Ft
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- Game Pass Ultimate előfizetés azonnal, problémamentesen, méghozzá OLCSÓN! Immáron 8 éve!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12400F 16GB DDR4 1TB SSD RTX 4070 12GB Zalman S2 TG GIGABYTE 750W
- Samsung Galaxy Z Fold4 Graygreen Duplakijelzős produktivitás, 120 Hz, Garancia 2026. 03. 22-ig
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

ha átállítom a cella típusát számra, vagy text-re, akkor visszaadja azt a számot ami megfeleltethető az adott dátumnak excel időszámítás szerint, de visszatudom-e nyerni azt a számot, amiből a dátum lett valamilyen úton módon, és semmi köze az excel időhöz?
köszi előre is

remelem jol leirtam a problemat