Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Gurulunk, WAZE?!
- Toomy: FOXPOST régen jó volt, de ma már jobban jársz ha elfelejted.
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- laca223: A civilizáció mint bugos operációs rendszer
-
LOGOUT
A Microsoft Excel topic célja segítséget kérni és nyújtani Excellel kapcsolatos problémákra.
Kérdés felvetése előtt olvasd el, ha még nem tetted.
Új hozzászólás Aktív témák
-
m.zmrzlina
senior tag
-
ro_bert17
őstag
Sziasztok!
Remélem sikerül elmondani a kérdésem...
Adott táblába, adott oszlopainak, adott cellái dátum formátumúak: 2001.3.11 14:30
Az egyik cellában bal oldalra húzódnak a karakterek, a másikban jobbra, tök ugyan olyan fomrázái beállítások mellett. Az egyik látszódik szűréskor csoportban (2013 év, azon belül január, február, stb.) a másik viszont nem látszódik csoportosítva (magában természetesen szerepel). Viszont a "problémás" cellában szerekeszt, entert ütve már átkerül a csoportosítottak közé.
Hogy lehetne megoldani, hogy az összes átkerüljön a csoportos formátumba, mert pár ezer sorrol van szó, és elég fárasztó lenne végig enterezni. -
wolfman
veterán
Csak b.szott az ideg, hogy egy ennyire egyszerű dolgot nem lehet megcsinálni egy hülye táblázatkezelőben, mert ez aztán végképp nem lenne nehéz feladat, aztán egy óra ügyködés után találtam egy legördülő választéklista nevű cuccot, azzal sikerült. Kijelöltem a tartományt (beleértve a megnevezéseket (munkakör, beosztás, lakhely stb.) majd lista létrehozása, (lista rovatfejekkel kipipálva), ok, majd minden más tartományt is és így megy.
Igaz most eltűnik a nyilacska ami jelzi, hogy azt ott szűrhető oszlop, de a mezőn belül kattintva előtűnik/tűnnek! Nem értem, miért nem lehet ezt alapból megcsinálni, miért kell ez egy másik helyen előhívni!?
-
Kobe
veterán
köszi, megnézem ezt is

közben felvetnék még egy kis makró tervezést, amolyan elméleti síkon ki hogy csinálná. Tehát az alapszitu:
Adott 2 excel tábla, ami nagyon hasonló adatokat tartalmaz, az oszlopok olyan 60%-ban megegyeznek. Mind a két fileban a tételeket kommentálni kell, az egyikben már alapból benne vannak ezek. Az egyik tételhez tartozó kommenteket szeretném átmásolni a másik fileba, hogy ne manuálisan kelljen, időt spórolva. Ezt a következő lépésekben gondoltam megvalósítani a makróval, csak érdekelne szerintetek mennyire életképes:
1. adatbázisból kiexportálni a tételeket - gyak létrehozni a Workbook1-et, egy megadott hálózati mappában, adott néven - ez csak egy ideiglenes file lenne, amit a folyamat végén jó lenne törölni.
2. Workbook1-ben létrehozni egy egyedi azonosítót, amire VLOOKUP-pal lehet majd hivatkozni a másik fileból.
3. Megnyitni Workbook2-t valamely hálózati mappából
4. létrehozni Workbook2-ben benne ugyanazt az azonosítót
5. A megadott cellákba VLOOKUP-pal Workbook1-ből Workbook2-be másolni az adatokat
6. Mivel az ideiglenes filet törölni kellene, ezért a vlookup által adott adatokat értékként beilleszteni ugyanazokba a cellákba (mivel ha törlődik workbook1, megszakadna a link a fileok között, és csak #N/A maradna a cellákban
7. Workbook2 mentése, Workbook1 törléseSzerintetek ez összesűríthető 1 makróba ? a legpöpecebb lenne ha az egy access-es gombnyomásra lefutna
Szerintem megvalósítható, az egyetlen probléma az, hogy Workbook2-ben nem minden tételre kellene bemásolni az adatokat. Workbook2 ben van egy oszlop, amiben van egy azonosító - "Hazai" vagy "külföldi", ez a két féle érték van a cellában. A makrónak ebben az esetben csak a "hazai" tételekre kellene kitölteni a dolgokat (a "külföldi" tételekre futna egy ugyanilyen makró egy másik adatbázisból és azt az töltené ki), gondolom ez egy sima If-fel menne, pl.IF A1="hazai" then
makró szövege
Else
Exit sub -
Mutt
senior tag
válasz
wolfman
üzenetére
Hali,
Automatikus szűrővel meg tudom csinálni, hogy ... csak azok szerint lehessen szűrni, ami szerint van is értelme
Erre beépített funkció nincs, mivel az Excel nem tudja megkülönböztetni, hogy mely adat értelmes és melyik nem az. A megoldás egy userform készítése, ahol te tudod felvenni, hogy mi fontos és a mőgé rakott kóddal listázod/módosítod az adatokat.
Ha javasolhatom, akkor az adatokat inkább adatbázisba tedd (pl. Access), mert ott már sokkal jobban tudsz szűrni és saját űrlapot készíteni, Accesshez vannak ingyenes személyes adatokat kezelő sablonok.
üdv.
-
Mutt
senior tag
Hello,
...megkrealni a pivot tablat es ujranevezni az aktiv tabot, ami mar ugye letezik
Mielőtt futtatnád a makrót nézd meg, hogy van-e már Pivot a lapon.
If ThisWorkbook.Sheets("munkalap neve").PivotTables.Count = 0 Then
'ide jön az eredeti makró
End Ifvagy ahogy m.zmrzlina írta ellenőrízheted a munkalapok nevét is.
üdv.
-
Mutt
senior tag
válasz
Gandalf80
üzenetére
Hali,
Delila_1 megoldása mellett itt van egy másik megközelítés.
Az eredeti koncepcióban én úgy értelmeztem hogy 5-20 sorok közötti értékeket kell összeadni, amelyet meg lehet szimplán így csinálni:
=SZUM(INDIREKT("C"&F2&":C"&H2))vagy flancosan így:
=SZORZATÖSSZEG(C:C;--(SOR(C:C)>=F2);--(SOR(C:C)<=H2))Aztán nézve, hogy inkább dátum oszlop alapján akarsz összegezni jött ez ki:
=SZUM(INDIREKT("C"&HOL.VAN(F2;A:A;0)&":C"&HOL.VAN(H2;A:A;0)))Itt a lényeg, hogy a HOL.VAN (MATCH) függvénnyel megkeressük, hogy melyik sorban van a dátum.
Majd ezt felhasználva előállítjuk az INDIREKT-el a cella hivatkozást és összegzünk.üdv.
-
Mutt
senior tag
válasz
elmouse
üzenetére
Hi,
...hogyan lehet az utolsó 50-ből számolni, ha mindig máshol van ez az utolsó 50?
m.zmrzlina tökéletes megoldása mellett itt egy másik is.
=ÁTLAG(ELTOLÁS(A1;DARAB2(A:A)-1;0;-50))Ez az ELTOLÁS (OFFSET) függvényt használja, az A1 cellából indulva elmegyünk a végéig és onnan 50-et visszalépve létrehozzuk a tartományt amelyen az ÁTLAG függvény tud számolni.
üdv.
-
Mutt
senior tag
válasz
alfa20
üzenetére
Hello,
Makró tanuláshoz (alapoktól) milyen tudnátok könyvet ajánlani?
Mr. Excel - VBA and Macros: Microsoft Excel 2010 (ISBN 978-0-7897-4314-5)
John Walkenbach - Excel 2007 VBA Programming For Dummies (ISBN 978-0-470-04674-6)Online pedig: http://www.functionx.com/vbaexcel/index.htm
illetve számos fórumot: prohardvare, ozgrid, mrexcel stb.Amit tanácsolnék, hogy jól ismerd meg a függvényeket, mivel előfordulhat, hogy egy létező függvény is megoldja a problémádat.
Erre a legjobb fórum természetesen itt van, meg Chandoo-nál.
üdv.
-
Kobe
veterán
válasz
m.zmrzlina
üzenetére
megnézem majd, igazából úgy épül fel amga a történet, hogy van egy hosszabb makró, annak az elején az accesses változók, lekérdezések, útvonalak vannak definiálva, hova mentse a filet, stb, majd van egy része ami azt definiálja hogy ha lementette a filet, abba milyen kódot "szúrjon be". Gondolom csak a beszúrt kódot kell hasonlóképp megbűvölni
-
m.zmrzlina
senior tag
válasz
m.zmrzlina
üzenetére
Ilyesmi vizsgálatra gondoltam:
Sub vanemar()
Dim ws As Worksheet
Dim bolVanemar As Boolean
bolVanemar = False
For Each ws In ActiveWorkbook.Worksheets
If ws.Name = "munkalapodneve" Then bolVanemar = True
Next
If bolVanemar = True Then
Exit Sub
Else
'ide jön a makró aminek le kell futni
End If
End Sub -
lappy
őstag
válasz
dellfanboy
üzenetére
-
Kobe
veterán
Sziasztok
olyan problemam lenne, hogy van egy access adatbazisom, ami gombnyomasra egy adott lekerdezes eredmenyeit excelbe importalja, es futtat rajta egy makrot - beszurja a kodot, ami csinal belole egy pivot tablat, semmi extra.
Az a gond, hogy a file minden megnyitaskor ujra probalja futtatni a makrot, ujra megkrealni a pivot tablat es ujranevezni az aktiv tabot, ami mar ugye letezik, ezert hibara fut, ami nem tul esztetikus egy ilyen automatizalt folyamatnal.
Nem lehetne valahogy beallitani, hogy a makro csak 1x fusson le, ujbol megnyitas utan ne akarjon ujra lefutni ?
Ha igen, mit kellene beszurni a kodba ?
-
dellfanboy
őstag
sziasztok
még mindig a kamatszámítással bajlódok van egy táblám ahol havi bontásban szerepel a kamat%-os értéke.
pl első oszlop 2013. jan ekkor a kamat x %, 2013 feb ekkor a kamat y % stb.
olyan fv-re lenne szükségem ami kiszámolja, hogy mától hátravan x hónap futamidő akkor szummáza a kamatokat ( pl. a mai napon hogyha 2 éves szerződést kötnénk akkor a kamat így nézne ki 2013.ápr aa% kamat+2013máj ab%kamat... egészen2015. áprilisig ahol a kamat ac%biztos egyszerű de már annyit gondolkoztam, hogy tökre elakadtam.
-
Delila_1
veterán
válasz
m.zmrzlina
üzenetére
Ez is egy módszer.
-
m.zmrzlina
senior tag
Az a kérdés, hogy az alábbi kódrészletben, hogyan lehet a rngForras változónak értéket adni (és persze utána használni is a változót) úgy, hogy nem nyitom meg a tartományt tartalmazó mappát.
Sub reftest2()
Dim rngForras As Range
Dim rngMunka As Range
Workbooks.Open ("C:\Users\gipszjakab\próbafájlok\test\forrásadatok.xlsx")
Set rngForras = ActiveWorkbook.Worksheets("adatok").Range("A:B")
Set rngMunka = ThisWorkbook.Worksheets("Munka1").Range("B1:B14")
For Each cella In rngMunka.Cells
cella.Value = Application.WorksheetFunction.VLookup(cella.Offset(0, -1), rngForras, 2, 0)
Next
End Sub -
Delila_1
veterán
válasz
m.zmrzlina
üzenetére
Makróban
dim utvonal$
utvonal$=range("A1"), ahol az A1 -> C:\almappa\al_almappa\ -
m.zmrzlina
senior tag
Köszi a választ.
Ezt a tulajdonságot ismerem csak azt reméltem, hogy lehet a függvények relatív cellahivatkozásához hasonlóan elérési útra is hivatkozni úgy hogy nem "betonozod" bele a makróba a teljes elérési utat.Az lesz a megoldás, hogy a <ThisWorkbook.Path> legutolsó "\" utáni karaktereit kicserélem a forrásfájl nevére mivel a forrásfájl mindig eggyel makrót tartalmazó mappa feletti mappában van.(a képen ez a test mappa) és a két fájl relatív helyzete mindig ugyanaz.
-
pero19910606
csendes tag
Sziasztok!
Kell csinálnom egy diagrammot, ami egy férfi súlyának változást mutatja meg. Van benne 2011-es 2012-es és 2013-as adat. 2011-ből és '12-ből 2-2 adat 2013-ban viszont heti rendszerességgel. Ha simán csak kijelölöm az adatok, akkor havonta jelenik meg: [link] Pedig nekem csak 4 adat van 2 évre.
A lényeg, hogy csak azt a dátumot szeretném látni, amihez van adat is. Erre lenne valakinek ötlete?
Ha valaki tud segíteni, annak nagyon szépen köszönöm

Sziasztok!
-
nimmy001
csendes tag
Tudna valaki segíteni?
Van nekem egy nagy excel fájlom tele hivatkozásokkal, háttértáblázatokkal, feltételes formázás. ennek az első oldala, ahol az eredmények látszanak azoknak, akik dolgoznak vele, csak ezt az első oldalt kell továbbítani másoknak mailben, akiknek nem kell hozzáférni a háttéradatokhoz, meg úgy egyáltalán. Eddig megoldott, hogy átkerül makróval az első oldal tartalma csak értékekkel egy új excelbe, ami méretre kisebb, mint a forrás. A gond az, hogy a feltételes formázás a forrástáblába nemrég került bele, bizonyos esetekben az egyik oszlop adott celláinak hátterét színezi. Most hibát kapunk vissza, a háttérszínt nem másolja, de akik a kicsi eredménytáblázattal dolgoznak, kellene, hogy ezt a jelzést is lássák.
Másik kérdés, többen dolgozunk a forrásexcelben hálózati meghajtóról, eddig nem volt gond, most nem mindenkinél csinálja meg a másolást. A makróban nem történt módosítás a korábbihoz képest. Mi okozhatja a problémát? -
wolfman
veterán
Erre senki?

-
wjani
tag
válasz
m.zmrzlina
üzenetére
Szia!
Létezik egy olyan makró utasítás ami az ActiveWorkbook.Path nevet viseli.
Ezzel a saját mappájában tudsz hivatkozni, vagy ehhez a mappához tudod viszonyítani.Üdv.
Wjani
-
wjani
tag
válasz
alfa20
üzenetére
Szia!
Én is így kezdtem. Aztán következett a sok-sok súgó, meg a sok-sok apró kis program összerakása.
Tudod ezután jön meg az ember étvágya. Ha már ezt és ezt megtudtam csinálni, akkor jó enne még ez is, így szép lassan az agy rááll az excel makró készítésére.Én az excel 5 makrózással kezdtem. Az egy elég vastag fekete könyv. De mióta lézetik a barátunk. (Google), azóta nem biztos, hogy szükséges a könyv.
A másik dolog, hogy apránként kell haladni. Mindig egy kicsit tanulj meg és azt gyakorold. Aztán próbálj kitalálni valami egyszerű kis programot, amit megtudnál csinálni excelben. Stb.Üdv.
Wjani -
Gandalf80
csendes tag
válasz
Delila_1
üzenetére
Szia!
Bocs, azt tényleg rosszul hoztam a példában, természetesen nem kell a cellákat egyesíteni és több cella is tartalmazhat 1-1 napot.
Addig már eljutottam, hogy a SZUMHATÖBB-bel le tudom szűrni 1-1 napra, de ezzel még nem oldottam meg a másik részét a feladatnak. Azt, hogy ha az F2 illetve I2 cellába beírok bármelyik két napot, akkor csak pl. 5-20-ig terjedő értékekből adja össze, hogy pl. az alma eladásából mennyi bevételünk lett a 16 nap alatt.
Eddig ezt, egy segédtáblával oldottam meg. De arra lennék kíváncsi, hogy van-e egyszerűbb megoldás?
Üdv.
Gandalf80 -
Delila_1
veterán
válasz
kekkec
üzenetére
Ha rögtön a mostani képet adod meg, nem kellett volna duplán dolgozni. Igaz, az elmélet kitalálása volt a nehezebb dolog.
A színkódokat ismét a 2. lapra kell tenni, mint előzőleg, az A1:C10 tartományba. Ezeket az értékeket kedved, és ízlésed szerint módosíthatod.
Az új, laphoz rendelt makró:
Private Sub Worksheet_Change(ByVal Target As Range)
If Target.Row < 28 And Target.Row > 2 And Target.Row Mod 2 = 1 Then
maxx = Application.WorksheetFunction.Max(Range("B" & Target.Row & ":N" & Target.Row))
R = Application.Transpose(Sheets(2).Range("A1:A10"))
G = Application.Transpose(Sheets(2).Range("B1:B10"))
B = Application.Transpose(Sheets(2).Range("C1:C10"))
hatar1 = maxx * 0.1
hatar2 = maxx * 0.2
hatar3 = maxx * 0.3
hatar4 = maxx * 0.4
hatar5 = maxx * 0.5
hatar6 = maxx * 0.6
hatar7 = maxx * 0.7
hatar8 = maxx * 0.8
hatar9 = maxx * 0.9
For oszlop = 2 To 14
On Error Resume Next
szam% = Cells(Target.Row, oszlop)
Set ter = Range(Cells(Target.Row - 1, oszlop), Cells(Target.Row, oszlop))
Select Case szam%
Case Is <= hatar1
ter.Interior.Color = RGB(R(1), G(1), B(1))
Case hatar1 To hatar2
ter.Interior.Color = RGB(R(2), G(2), B(2))
Case hatar2 To hatar3
ter.Interior.Color = RGB(R(3), G(3), B(3))
Case hatar3 To hatar4
ter.Interior.Color = RGB(R(4), G(4), B(4))
Case hatar4 To hatar5
ter.Interior.Color = RGB(R(5), G(5), B(5))
Case hatar5 To hatar6
ter.Interior.Color = RGB(R(6), G(6), B(6))
Case hatar6 To hatar7
ter.Interior.Color = RGB(R(7), G(7), B(7))
Case hatar7 To hatar8
ter.Interior.Color = RGB(R(8), G(8), B(8))
Case hatar8 To hatar9
ter.Interior.Color = RGB(R(9), G(9), B(9))
Case Is > hatar9
ter.Interior.Color = RGB(R(10), G(10), B(10))
End Select
Next
End If
End Sub -
Gandalf80
csendes tag
Sziasztok!
Számlaérték meghatározásához kellene egy kis segítség. A SZUMHATÖBB függvény használatával nem nehéz leszűrni, hogy egy adott napon mennyi körtét, almát adtunk el. DE nekem az is kellene, hogy adja össze az F2 és H2 cellába írt dátum közti értékeket (a példa szerint 5-20-ig terjedő intervallumban). Mivel kellene kiegészítenem a függvényt?
Segítségeteket előre is köszönöm.
Üdv.
Gandalf80 -
kekkec
aktív tag
válasz
Delila_1
üzenetére
Szia!
Köszönöm a segítséged!
Az ami példaként szerepelt kissé eltér a "projektemtől" és gőzöm sincs hogyan applikálhatnám bele illetve abban százalékok (0 és 1 közti valós számok) alkotják az értékeket.Azon szenvedek, hogy a kisebb színes cellák háttérszínét felvegye a felettük lévő szöveget tartalmazó cella (mindegyik a saját "párjáét", tehát: B2 a B3-ét, C2 a C3-mét,... stb.)
-
elmouse
aktív tag
válasz
m.zmrzlina
üzenetére
Ez az! Köszönöm!

Én is valami ilyennel próbálkoztam, csak a macskakörmök helyével nem voltam tisztában.
Még egyszer köszi! -
wolfman
veterán
Sziasztok!
Adott egy táblázatom a cégnél dolgozó emberekkel. B-tól Y-ig különböző kritériumok (anyja neve, születési idő, tajszám, adóazonosító stb.), 3-95-ig pedig a nevek.
Automatikus szűrővel meg tudom csinálni, hogy az összes kritérium szerint lehessen szűrni, de én azt szeretném, hogy csak azok szerint lehessen szűrni, ami szerint van is értelme(születési hely, munkakör stb.), mert van (pl. személyigazolvány száma, tajszám stb.) ami mindenkinek más, ezeket ne vegye bele.Ezt hogy tudom megcsinálni?
-
elmouse
aktív tag
Üdv,
Van egy mérőautomatánk, ami mérésciklusok végén létrehoz egy exceltáblát benne az eredményekkel.Az eredmények az A oszlopban vannak fejléc nélkül. Az első ciklus végén beletesz 500 sort, a második végén csak 300-at, a harmadiknál meg mondjuk 1200-at. A lényeg, hogy minden ciklus végén más-más darabszámú eredményt. Minden ciklus végén felülíródik a tábla.
Van egy másik tábla, ami ebből dolgozik. Minden ciklus végén szeretnénk átlagot számolni az első ill. az utolsó 50 eredményből.
Az első 50-ből való számolás az megy, de hogyan lehet az utolsó 50-ből számolni, ha mindig máshol van ez az utolsó 50?
Na erre szeretnék egy képletet. A DARAB2-vel próbálkoztam, de eddig nem sok sikerrel.Köszi
-
alfa20
senior tag
sziasztok,
Makró tanuláshoz (alapoktól) milyen tudnátok könyvet ajánlani?
jelenleg úgy készítem őket, hogy rögzítem a műveletet, majd próbálom értelmezni és át ültetni a táblázatba,
több kevesebb sikerrel boldogulok, de vannak dolgok amik sehogy nem jönnek össze... -
m.zmrzlina
senior tag

Van egy a fentihez hasonló fájlszerkezet. Az 1, 2, 3, mappákban .xlsm fájlok amelyekben a makrók a forrásadatok.xlsx-ből dolgoznak.
Hogyan hivatkozzak a forrásadatok.xlsx-re a makróban, hogy a test mappa szabadon áthelyezhető legyen de a makrók hivatkozásai továbbra is működjenek.
Ide sem merem írni milyen megoldásokkal próbálkoztam eddig.

-
Caipi
tag
Sziasztok,
Segítséget kérnék. Adott egy munkalapom, amelyre az adatokat más munkalapokról szedem össze függvénnyel.
Szeretném ezen a lapon tortadiagrammal ábrázolni bizonyos összegeket a munkalapról, de nem sikerült úgy bekonfigurálnom, hogy azt és úgy kapjam, ahogy szeretném.
A keretösszeg lenne az egész, ezen belül a szeletek a tervezett, elindult, beszerzett. A diagram címe pedig a leírás.Nem tudom, hogy innen egyáltalán megoldható-e, vagy kell egy mögöttes lapot gyártanom, ahol ugyanezek az adatok szerepelnek oszlopos formában.
Köszönöm előre is :-)
-
paatrick
őstag
Sajnos nincs, és azóta nézegettem videókat a 2007-es, 2010-es változatról ott tényleg van nagyítási lehetőség az általad említett jobb alsó sarkos módon. Szóval arra a következtetésre jutottam hogy ez a funkció az én 2003-as excelemben még nincs.
Így aztán marad a csúszka húzogatás, de legalább megtudtam hogy a későbbi verziókban van.Köszönöm a segítséget.
Jó éjt
-
paatrick
őstag
Félreértetted.
Szóval, megnyomom az autószűrő kis gombját a cella jobb sarkában akkor legördül az amit fent is linkeltem. Ki tudom választani hogy csak a 4-eseket mutassa egy gombnyomással, de ha csak a 15-ösöket akarom látni akkor le kell gördítenem (mellesleg gördíteni nem is tudok csak a csúszkát húzni) és csak utána tudok rányomni a 15-ösre.
Szóval azt akarom hogy az autoszürő legördülője "hosszabb" legyen lefelé és beleférjen 0-15 egyben.csináltam egy képet és akkor jobban látszik mi a vágyam:

-
wjani
tag
válasz
paatrick
üzenetére
Szia!
Lehet, hogy most hülyeség, amit írok neked, de a képen is ott látható a csökkenő és növekvő szöveg.
Ha a keresett adat nagyobb, akkor csak meg kell nyomni a csökkenő módot és akkor közelebb kerül a láthatósági határhoz. A 2007 és a 2010-ben már keresési lehetőség is van.Üdv.
Wjani -
paatrick
őstag
Sziasztok,
AutoSzűrő-t lehet valahogy testreszabni? (Excel 2003)

Azt szeretném hogy az összes szűrés megjelenjen egyszerre és ne kelljen görgetnem, jelen esetben a 14, 15 kiválasztásához. Megoldható?
-
-
Melorin
addikt
válasz
Delila_1
üzenetére
Köszönöm, működik, és megértettem, mire való a $ jel. A MS oldalon eddig nem sikerült úgy elmagyarázniuk, hogy megértsem

Már majdnem kész a project. De van még 1-2 dolog, ami még furcsa.
Például mivel a hónapok napjainap a száma változik, ráadásul az elseje sem mindig Hétfő, stb, a táblázatom le-fel elmozdul jópár cellát. Viszont a beírt értékek ott maradnak ahol voltak, és a táblázat alá-fölé kerülhetnek.
Ezért a hónapok alatt nehezen tudnám összesíteni a napok mellé írt órákat.
Mutatok egy példát. Itt be voltak eredetileg írva a napok mellé az adatok, de aztán változtattam a "hűségidő" kezdetén. Csöppet elcsúsztak az adatok.
Az még haggyán, hogy az adatok elcsúsznak, mert új évkezdésnél lehet/kell is törölni az értékeket, de nem tudom, hogy hová tegyem az összesítőcellát. Az hülyén nézne ki, hogy a legszélsőségesebb esetet véve vagy' 7 cellával lejjebb legyen összesítve.
Nem lehet valami olyan diagrammot vagy akármit beszúrni, ami változtatgatja a helyét, és megadható, hogy mindíg a legalsó érték alá kerüljön? -
Delila_1
veterán
válasz
Delila_1
üzenetére
Reggel rohantam, most egy kicsit módosítottam a makrón. A színek kikavarásához normális értékeket kell írni, hogy jól mutassanak.
Sub mnmn()
usor% = Range("A1").End(xlDown).Row
maxx = Application.WorksheetFunction.Max(Range("A1:A" & usor%))
hatar1 = maxx * 0.2
hatar2 = maxx * 0.4
hatar3 = maxx * 0.6
hatar4 = maxx * 0.8
For sor% = 1 To usor%
szam = Cells(sor%, 1)
If szam < hatar1 Then Range("A" & sor% & ":J" & sor%).Interior.Color = RGB(0, 0, 255)
If szam >= hatar1 And szam < hatar2 Then Range("A" & sor% & ":J" & sor%).Interior.Color = RGB(120, 50, 100)
If szam >= hatar2 And szam < hatar3 Then Range("A" & sor% & ":J" & sor%).Interior.Color = RGB(80, 20, 180)
If szam >= hatar3 And szam < hatar4 Then Range("A" & sor% & ":J" & sor%).Interior.Color = RGB(120, 200, 150)
If szam >= hatar4 Then Range("A" & sor% & ":J" & sor%).Interior.Color = RGB(255, 0, 0)
Next
End Sub -
Delila_1
veterán
válasz
kekkec
üzenetére
Mit szólsz ehhez? Csak összedobtam, rendes értékeket kell kitalálni a határoknak, és az RGB elemeinek.
A lap Change eseményéhez kötheted.Sub mnmn()
usor% = Range("A1").End(xlDown).Row
atlag = Application.WorksheetFunction.Average(Range("A1:A" & usor%))
hatar1 = atlag * (1 + 0.1)
hatar2 = atlag * (1 + 0.3)
hatar3 = atlag * (1 - 0.5)
hatar4 = atlag * (1 - 0.7)
hatar5 = atlag * (1 - 0.8)
For sor% = 1 To usor%
Select Case Cells(sor%, 1)
Case Is < hatar5
Range(Cells(sor%, 1), Cells(sor%, 10)).Interior.Color = RGB(0, 0, 250)
Case hatar5 To hatar4
Range(Cells(sor%, 1), Cells(sor%, 10)).Interior.Color = RGB(255, 0, 0)
Case hatar4 To hatar3
Range(Cells(sor%, 1), Cells(sor%, 10)).Interior.Color = RGB(120, 120, 0)
Case hatar3 To hatar2
Range(Cells(sor%, 1), Cells(sor%, 10)).Interior.Color = RGB(100, 200, 80)
Case hatar2 To hatar1
Range(Cells(sor%, 1), Cells(sor%, 10)).Interior.Color = RGB(200, 120, 60)
End Select
Next
End Sub -
Delila_1
veterán
válasz
kekkec
üzenetére
Az a baj, hogy a feltételesen formázott cella színeinek a lekérdezése nem a látható szín kódját adja, hanem a formázás előttit.
Ha pl. a tartomány háttere eredetileg piros, hiába lesz a feltételes formázással halványsárga, lekérdezéskor 3-as colorindexet, vagy RGB 255-öt kapsz.
-
Caipi
tag
válasz
kekkec
üzenetére
Szia,
Ha segít neked, akkor keress rá a itt fórumon "cella háttérszínre". Voltak régebben hasonló kérdések és válaszok, hátha találsz közte olyat, amelyik segít elindulni. (Rákerestem, találtam jópárat)
Üdv,
CaipiSzerk:ez egész jól hangzik: http://prohardver.hu/tema/excel/hsz_10750-10750.html
-
kekkec
aktív tag
Köszönöm a próbálkozást!

Nekem olyan megoldás kellene, ami azt csinálja, hogy X cellát Y értéke alapján színez. Jelen esetben a szabályt nyerjük ki más cellákból, de a színt a saját érték határozza, szóval X cella színe X értéke alapján színeződik.
A Te példádon keresztül magyarázva:
Maradjunk az így kialakult szabálynál, érték 1 piros, érték 5 sárga, érték 10 zöld.
Én úgy szeretném, hogy A oszlopban lévő cella értékek alapján lenne színezve a D oszlopban lévő cella párjuk. Szóval a szabály szerint, és az aktuális adatok szerint: D1 piros mert A1-ben 1 van, és fokozatos színátmenet D10-ig amiben zöld, mivel A10-ben 10es érték szerepel.
Mindeközben persze A1-től A10-ig is érvényesíteném a formázást, szóval Ők a saját értékeik alapján kapnák a színüket, ezért gondolkodtam egy makrónk, ami "átmásolja" az aktuális árnyalatot az A oszlopban lévő cellákról a D oszlopi cella pároknak, de ez valamiért nem megy
.Ezt szeretném (csak illusztráció, egyesével kiszíneztem
):
Tudom, hogy van olyan lehetőség, hogy "Formázandó cellák képlettel" itt színenként lehetne azt megoldani amit szeretnék, de én egy széles spektrumon szeretnék értékeket összehasonlítani, így színárnyalatokra lebontva egyesével kéne szabályt kreálnom, ami nem jó móka.
Ezért gondolkodom ezen a színskála dolgon. -
bugizozi
őstag
-
Delila_1
veterán
válasz
dellfanboy
üzenetére
Szivi.

-
kekkec
aktív tag
Sziasztok!
Itt azt mondták a fórumon, hogy háromszínű skálával lehet úgy formázni, hogy egy cella színét egy másik cella értéke alapján feltételesen formázuk.
Ezt hogyan lehet kivitelezni? (Ha tudtok, légyszi egy példa doksit linkeljetek)Előre is köszi!

-
Melorin
addikt
Miért van az, hogy feltételesen formáznám az adott cellákat, de hiába adom meg, hogy.:
=ÉS(B1>1;B1<31) nem csinál semmit.
Mert bár a B oszlopban 1-31-ig látom a dátumokat, de csak azért, mert dátum szerint van a cellaformázás beállítva a B oszlopra, valójában pedig 41000 meg hasonló számok vannak.
Nem lehet úgy megadni a képletet, hogy a kijelzett számot nézze, ne pedig azt a számot, amit akkor kapnék ha általánosra állítanám a cellaformázást?A másik 2 problémám a feltételes formázással:

Hiába adom meg, hogy a "L" oszlopig bezárólag formázzon, megáll a "C" után.És hiába adom meg a "=ÉS(B1>1;B1<31)" feltételt, csak akkor hajlandó azt tenni amit akarok, ha "=ÉS(A1>1;A1<50000)" adok meg, holott az "A" oszlopban nincs is semmi adat.

Ha B-t adok meg, ahol ténylegesen van az adat, nem színes semmit sehol be.
-
bobsys
veterán
Szeretnek ket cella tartalmat egyesiteni. Az elkeppzeles, hogy van az A1 cellaban egy parancs -usernev es a B1ben pedig User1. Tehat A1 cellaban van egy parancs amiben egy valtozot kene lecserelni e mellette levo cellaban levo aktualis karaktersorozattal
Peldaul:A1
parancs -"valtozo" a szoveg tobbi resze
B1
User1A2
parancs -"valtozo" a szoveg tobbi resze
B2
User2A vegeredmeny meg a C1ben parancs -User1 a szoveg tobbi resze
C2ben pedig parancs -User2 a szoveg tobbi reszeEz igy ertheto?
SUBSTITUTE kell nekem?
-
Delila_1
veterán
válasz
alfa20
üzenetére
2. kérdés
Sub Keplet()
Dim usor%
usor% = Range("F2").End(xlDown).Row
Range("G2:G" & usor%).FormulaR1C1 = "=RC[1]/RC[-1]"
Range("G:G").Select: Selection.Copy
Selection.PasteSpecial Paste:=xlValues
Range("H2:H" & usor%).FormulaR1C1 = "=RC[-2]*RC[-1]"
'********************************************
Range("H:H").Select: Selection.Copy
Selection.PasteSpecial Paste:=xlValues
'********************************************
Application.CutCopyMode = False
End SubA csillagos sorok közötti rész nem kell, ha a H oszlop képleteit nem kell felülírni az értékeivel.
-
Caipi
tag
sziasztok,
Tegnap este óta valamiért nem tudom megnyitni ezt az oldalt, csak mobilról. A hibaüzenet: 503 - Service unaviable...
Mind a melóban, mind otthon ez fogad.
Valaki találkozott már hasonlóval? -
Delila_1
veterán
válasz
dellfanboy
üzenetére
A függvényben idézőjelek között adtad meg a számításokat, ezért szövegként kezeli.
Változtass az általam küldött minta B1:B4 tartomány értékein, és meglátod, változik az eredmény is.
A B3 (fix kezelés) értékét is osztom a hónapok számával. -
alfa20
senior tag
Sziasztok
kis segítséget szeretnék kérni két dologban,
1.) Egy formázatlan alaptáblával kell nyitnom, amit a "Szövegbeolvasó varázsló"-val kell meg nyitnom, makróban ez így néz ki mikor fel vettem a folyamatot:
Workbooks.OpenText Filename:= _
"C:\Users\....\Documents\RND\0405", _
Origin:=1250, StartRow:=1, DataType:=xlDelimited, TextQualifier:= _
xlDoubleQuote, ConsecutiveDelimiter:=False, Tab:=True, Semicolon:=False, _
Comma:=False, Space:=False, Other:=False, FieldInfo:=Array(Array(1, 1), _
Array(2, 1), Array(3, 1), Array(4, 1), Array(5, 1), Array(6, 1), Array(7, 1), Array(8, 1), _
Array(9, 1), Array(10, 1), Array(11, 1), Array(12, 1), Array(13, 1), Array(14, 1), Array(15 _
, 1), Array(16, 1), Array(17, 1), Array(18, 1), Array(19, 1)), ThousandsSeparator:="." _
, TrailingMinusNumbers:=TrueEz szépen működik is míg nem teszem át az eredeti makróba ahol azonban nem hajlandó dolgozni folyton hibát jelez, előbb a ":=" nem tetszik neki, ha át írom "Origin = 1250," akkor a "," nem tetszik neki, ha azt törlőm akkor megy a "StartRow:" a hiba.
E közé kellene behelyeznem, hogy megnyitást követően formázza meg a táblát:
Workbooks.Open Filename:=forras_allnev, UpdateLinks:=False
Range("a1:n1")2.) azt szeretném ha a "G" oszlopban lévő adatok a "=H/F" érték lenne, majd értékkel rögzítené a képletet és a "H=F*G"-vel képlet követné, és ez lemenne teljes oszlopban, ami mindig változik most pl:1614 sor jelenleg így néz ki ez a rész a makróban:
Range("G2").Select
Range("G2").Select
ActiveCell.FormulaR1C1 = "=RC[1]/RC[-1]"
Range("G2").Select
Selection.AutoFill Destination:=Range("G2:G1614")
Range("G:G1614").Select
Selection.Style = "Currency [0]"
Selection.Copy
Selection.PasteSpecial Paste:=xlPasteValues, Operation:=xlNone, SkipBlanks _
:=False, Transpose:=False
Range("H2").Select
Application.CutCopyMode = False
ActiveCell.FormulaR1C1 = "=RC[-2]*RC[-1]"
Range("H2").Select
Selection.AutoFill Destination:=Range("H2:H1614")
Range("H2:H1614").Selectpróbáltam az "& usor"-t, de ott mindig elakadtam hiba miatt...
-
Delila_1
veterán
válasz
Salex1
üzenetére
cells(1,3).copy
range("A5").select
selection.pastespecial paste:=xlvalueEz a 3 sor a C3 cella értékét illeszti be az A5 cellába.
A selection.pastespecial paste:=xlpasteformats a formátumot másolja,
a selection.pastespecial paste:=xlformulas pedig a képletet.cells(1,3).copy cells(5,1) mindent másol.
Szerk.: elkéstem.
-
Delila_1
veterán
válasz
dellfanboy
üzenetére
A státuszsorban látszik a B6 cella képlete.

-
Salex1
őstag
Makróban milyen paranccsal lehet a cella értékét másolni?
A sima cell.......copy a képletet hozza át, és nekem csak az érték kellene.
Illetve, hogy lehet formátummal és nélküle másolni? -
dellfanboy
őstag
egy olyan képletet tudtok mondani ami egy hitelnél azt számolja ki, hogy évi 10% kamattal mennyi lenne a havi törlesztés?
tehát 100ft 12 hónapra 110/12+kezelési ktg ami mondjuk fix 500ft
100ft 24 hónapra 121/24+kezelési ktg ami mondjuk fix 500ft
stb. -
Delila_1
veterán
-
Delila_1
veterán
-
Melorin
addikt
válasz
Delila_1
üzenetére
Köszönöm a töretlen segítséget

Jelenleg így néz ki:
Most az a probléma, hogy nem tudom summázni a napok mellé írt számokat (a képen nincs beírva semmi) mert nem tudni, hogy mettől meddig terjed 1-1 hónap, mivel az a változtatható hónapok napjainak száma alapján más.
Mert most S2:S31-ig terjed március, de kerülhet ide akár február is, akkor meg már a március első napjait is beleszámolná, ráadásul elcsúszna emiatt az egész év is.
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Konteó topic
- Hobby rádiós topik
- Gurulunk, WAZE?!
- Toomy: FOXPOST régen jó volt, de ma már jobban jársz ha elfelejted.
- Végleg lemondott a régi gépekről a Steam
- Spórolós topik
- Világ Ninjái és Kódfejtői, egyesüljetek!
- További aktív témák...
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 36 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- MS SQL Server 2016, 2017, 2019
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - 15% AKCIÓ
- Apple iPhone 15 Pro Max 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro Max 256GB Natural Titanium -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, 100% Akkumulátor
- Nikon D3500, Tükörreflexes (DSLR) fényképező
- Apple iPhone 13 128GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

).

"A sérült file-t átküldöm önnek"
):

Fferi50