Hirdetés
- urandom0: Száműztem az AI-t az életemből
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- hcl: Poco F2 Pro facepalm
-
LOGOUT
A Microsoft Excel topic célja segítséget kérni és nyújtani Excellel kapcsolatos problémákra.
Kérdés felvetése előtt olvasd el, ha még nem tetted.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Melorin
addikt
válasz
Fferi50
üzenetére
Havi átlag 200, de max 300 anyag rendelését kell kezelnem, amikhez kell egy mini kép, hogy tudja mindenki, hogy milyen anyagról van szó. Az adatokat, árakat stb cikkszám alapján tölti ki a táblázat fkeres-sel egy "adatbázisból" , ezt kéne megtoldani még egy oszloppal amiben egy mini kép lenne az anyagokhoz.
Mivel ez a lista folyton változik, nem akarom kézzel ki-be pakolgatni a képeket, automatizálni kellene. -
Melorin
addikt
Köszi, ez majdnem jó. Viszont nekem nem 1 cella kell amiben a kép az alapján változik, hogy egy bizonyos cellában mi az érték. Látom ezt úgy oldják meg ezekben a példákban, hogy a névkezelőben definiálnak egy cellát amit figyel, és az alapján fog az a bizonyos kép megváltozni. De nekem kb 300 sornyi adat van amiknek külön képe van. 300 bejegyzést kell létrehoznom a névkezelőben ehhez?!
-
Melorin
addikt
Sziasztok!
Hogyan lehet megoldani azt, hogy fkeressel vagy hasonló megoldással egy képet hívjak meg egy cellába?
Tehát ha beírom az A1-be azt, hogy 'Alma' akkor a B1-ben jelenjen meg egy alma képe. Természetesen a táblázat egy másik lapján lenne egy adatbázik képekkel. Vagy a képeket eleve úgy nevezem el, hogy alma.jpg és azt behívni valahogy.
Nem tudom, segítsetek légyszi
-
Melorin
addikt
Van egy saját táblázatom, amiben vezetem azokat a termékeket, amikre szükségem van a munkámhoz. Ezeknek a beszerzési árát folyamatosan vezetnem kell, hogy mire a megrendelésre kerül a sor, tudjam, hogy mennyibe kerülnek, ráadásul ha lejár az ára egy terméknek, meg sem lehet rendelni addig, amíg nem kérek új árajánlatot rá, és nem frissül a központi adatbázisban az ára. Ha jön rá árajánlat és frissül az ára, kapok egy emailt amiben leírják, hogy mennyi az új ára és hogy azt milyen dátumig tudják tartani a cégek.
Nemrég jöttem rá, hogy a központi adatbázisból le lehet kérni az összes létező anyag aktuális árát és annak érvényességi dátumát.
Mutatom milyen formátumban (nyílván ez két külön táblázat, csak most hogy egy képen szerepeljenek, egymás alá másoltam őket egy táblázaton belül):
[kép]A felső a saját táblázatom, amiben vezetem azt, hogy mikor kértem új árat egy termékre.
Az alsó a rendszerből lekérdezett.
Az lenne a feladat, hogy amennyiben a lekérdezett táblázatban egy anyag árának érvényessége újabb mint ami az én táblázatomban szerepel (zölddel jelöltem egy példát erre), írja át az én táblázatomban ezt a dátumot erre az értékre, és törölje ki a mellette lévő árkérési dátumot, mivel már megkapta az új árat.
Sajnos ahogy látszik, a lekérdezett dátum formátuma eléggé érdekes finoman szólva.
Ahogy a folyamatot elképzelem:
- Lekérem a legfrissebb adatbázist a rendszerből, lementem egy adott mappába.
- A makrót elindítom és cikkszám alapján végigmegy és összeveti az én táblázatomban szereplő adatokkal cikkszám keresés alapján (A oszlop).
- a "C" oszlopból pl. 20200930 ~ 20221231 értékből 2022.12.31-et kell csinálni
- ezt beírni a saját táblázatomban a megfelelő sor E cellájába, és az F cella tartalmát kitörölni amennyiben annál a dátumnál újabb ez az új dátum.
-És természetesen az ár oszlopban szereplő értéket is írja át mindenképp, akár más az előzőhöz képest akár nem.Ezt meg kell csinálnia minden egyes sorral a táblázatomban.

-
Melorin
addikt
Lenne egy számomra eléggé komplikált és elborult igényem makrózás terén, de mivel nem értek a makrókhoz, segítséget szeretnék benne kérni. De mielőtt beírnám a feladatot, megkérdezném, hogy segítenétek a megvalósításában vagy csak útbaigazítást adtok?

-
Melorin
addikt
Sziasztok!
Lehet, hogy bugyuta kérdéssel fordulok hozzátok, kérlek nézzétek el nekem
Van két oszlop, 'I' az ára valaminek 'J' a pénzneme. HUF, USD, EUR
Szeretném USD-be átszámolni az összes árat. A HA függvényt használnám de ott csak két eredmény lehet, de nekem ugye három kéne. Hogy tudnám ezt megvalósítani?
A jelenlegi képletem így néz ki:
=HA(J2="USD";I2*1;I2*0,0033)
Ezt a függvényt végighúztam az összes sor mellett és végül nyomtam egy szummázást.
Sajna ha EUR is lenne valamelyik sorban akkor azt fújhatnám.
Tudtok erre valami megoldást?
Köszi!
-
Melorin
addikt
Sziasztok!
Tegnap EZ alapján készítettem egy save&close "makrót" egy excel fájlban.
A problémám az, hogy ha megvan nyitva több munkafüzet egyszerre, akkor azt zárja be amivel épp dolgozok és nem azt a munkafüzetet amibe beletettem a makrót.
Min kéne változtatnom, hogy csak arra legyen érvényes amibe bele van írva? -
Melorin
addikt
Üdv!
Van arra valami lehetőség az Excelben, hogy ALAPÉRTELMEZETTEN cellák másolásakor/beillesztésekor csak a cella tartalma másolódjon ne pedig minden, mint például cellaformázás?Az a probléma, hogy néha mások is használják a táblázatomat és "össze-vissza" másolnak és beillesztenek dolgokat a lapfülek között és nem foglalkoznak azzal, hogy beillesztéskor kiválasszák, hogy csak a szöveg legyen beillesztve.
Így átvándorolnak a cellaszabályok a nem oda való helyekre. Amikor visszakapom a táblázatot, azzal kell kezdenem, hogy kigyomlálom és rendbe teszem ezeket a dolgokat. -
Melorin
addikt
Sziasztok!
Hogy tudnám megoldani azt, hogy az fkeres függvény attól függ melyik tartományban keres, hogy mi van egy cellában?
Tehát pl vannak pólók és vannak cipők. A két ruhaneműnek mások a mértékegységei, míg az egyik betűkkel (S-XL) a másik számokkal (36, 43, stb).
Ha beírom (vagy kiválasztható listát használok) az egyik oszlopba a ruha típusát, a mellette lévő oszlopba pedig a méretet, ki kéne dobnia az adott ruhaneműnek az árát és a cikkszámát amit a táblázat egy másik része tartalmaz. Csatolok 2 képet ahol ezek megtalálhatóak, hátha érthetőbb lesz
A legfőbb gondot az okozza, hogy ugyanolyan méretekkel többféle ruha is található, ezért kellene a beírt szó alapján irányt mutatni az Excellel, hogy melyik tartományban keressen attól függgően hogy mit tartalmaz a cella (pl. póló avagy nadrág)

Ilyesmivel próbálkoztam de nem jött be:
=HA(E7="Póló";FKERES(F7;'Kódok-árak'!C2:D7;2;0)*HA(E7="Védőnadrág , melles kék";FKERES(F7;'Kódok-árak'!C8:D14;2;0));"") -
Melorin
addikt
válasz
Delila_1
üzenetére
Köszönöm, működik, és megértettem, mire való a $ jel. A MS oldalon eddig nem sikerült úgy elmagyarázniuk, hogy megértsem

Már majdnem kész a project. De van még 1-2 dolog, ami még furcsa.
Például mivel a hónapok napjainap a száma változik, ráadásul az elseje sem mindig Hétfő, stb, a táblázatom le-fel elmozdul jópár cellát. Viszont a beírt értékek ott maradnak ahol voltak, és a táblázat alá-fölé kerülhetnek.
Ezért a hónapok alatt nehezen tudnám összesíteni a napok mellé írt órákat.
Mutatok egy példát. Itt be voltak eredetileg írva a napok mellé az adatok, de aztán változtattam a "hűségidő" kezdetén. Csöppet elcsúsztak az adatok.
Az még haggyán, hogy az adatok elcsúsznak, mert új évkezdésnél lehet/kell is törölni az értékeket, de nem tudom, hogy hová tegyem az összesítőcellát. Az hülyén nézne ki, hogy a legszélsőségesebb esetet véve vagy' 7 cellával lejjebb legyen összesítve.
Nem lehet valami olyan diagrammot vagy akármit beszúrni, ami változtatgatja a helyét, és megadható, hogy mindíg a legalsó érték alá kerüljön? -
Melorin
addikt
Miért van az, hogy feltételesen formáznám az adott cellákat, de hiába adom meg, hogy.:
=ÉS(B1>1;B1<31) nem csinál semmit.
Mert bár a B oszlopban 1-31-ig látom a dátumokat, de csak azért, mert dátum szerint van a cellaformázás beállítva a B oszlopra, valójában pedig 41000 meg hasonló számok vannak.
Nem lehet úgy megadni a képletet, hogy a kijelzett számot nézze, ne pedig azt a számot, amit akkor kapnék ha általánosra állítanám a cellaformázást?A másik 2 problémám a feltételes formázással:

Hiába adom meg, hogy a "L" oszlopig bezárólag formázzon, megáll a "C" után.És hiába adom meg a "=ÉS(B1>1;B1<31)" feltételt, csak akkor hajlandó azt tenni amit akarok, ha "=ÉS(A1>1;A1<50000)" adok meg, holott az "A" oszlopban nincs is semmi adat.

Ha B-t adok meg, ahol ténylegesen van az adat, nem színes semmit sehol be.
-
Melorin
addikt
válasz
Delila_1
üzenetére
Köszönöm a töretlen segítséget

Jelenleg így néz ki:
Most az a probléma, hogy nem tudom summázni a napok mellé írt számokat (a képen nincs beírva semmi) mert nem tudni, hogy mettől meddig terjed 1-1 hónap, mivel az a változtatható hónapok napjainak száma alapján más.
Mert most S2:S31-ig terjed március, de kerülhet ide akár február is, akkor meg már a március első napjait is beleszámolná, ráadásul elcsúszna emiatt az egész év is. -
Melorin
addikt
válasz
Delila_1
üzenetére
Így csináltam

CTRL+F3-al készítettem egy-egy csoportot ELTOLÁS-sal minden hónap napjairól, (ami változik attól függően, hogy mi az induló hónap), mint ahogy a képen is látszik. Nevezzük most Csoport(1,2,3...)-nak őket.
Hogy lehet ezt a kis táblázatot valahová beszúrni? Mert akkor meg is oldódna a hónapok egymástól elkülönített megjelenítése.
Valahogy így képzelem el az én kis agyamban, persze ilyen képletsor nincs:A1 --> =Csoport1(1.sor;1.oszlop) B1 -->=Csoport1(1.sor;2.oszlop)
A2 --> =Csoport1(2.sor;1.oszlop) B1 -->=Csoport1(2.sor;2.oszlop)
..
..
A52 --> =Csoport2(21.sor;1.oszlop) B52 -->=Csoport2(21.sor;2.oszlop)Vagy akár el is hagyhatjuk a több oszlopot, mert ahogy írtad is, azok ugyan azok csak a formázás miatt írnak mást.
De akkor egy oszloppal is, hogy lehet megcsinálni a példám szerint? -
Melorin
addikt
válasz
Melorin
üzenetére
Eljutottam valahová, remélem nem zsákutcába.
Készítettem egy listát képletekkel, ami egy másik lapon megadott "Kezdő dátum" alapján a következő 11 (összesen 12) hónapot kiírja.
Ezenkívül kiírattam, hogy hány napos az adott hónap, ezt a "hónap.utolsó.nap" képlettel oldottam meg. Ez azért kellett, hogy "OFSZET" képletet tudjak használni.Az OFSZET-tel pedig csoportokra osztottam a dátumokat, így az adott hónap napjainak a száma alapján minden dátum a maga kis hónapjához tartozik.
Itt egy kép róla:
Már csak az a kérdés, hogy az általam létrehozott dinamikus táblázatokat hogy tudnám felhasználni az előzőleg belinkelt formához hasonlóan?!
-
Melorin
addikt
válasz
Delila_1
üzenetére
És mi van akkor, ha az általam kijelölt táblázatba (ami a képemen pl Április) Február kerül, mert a kezdő dátum miatt ez rugalmas. Akkor 28-val véget ér a február, és folyatódik Március 1. Március 2. holott ez a táblázat csak egy hónapnak adhat helyet. A márciusnak a következő, alatta lévő táblázatban kéne folytatódnia.
-
Melorin
addikt
Remélem, hogy valaki tudja

Addig is más. Egy jó kis izzasztós projecttel foglalkozok, ahhoz kell kitalálnom ezeket a megoldásokat, amivel titeket fárasztalak mostanában
Szóval most egy öröknaptár szerűséget kéne készítenem. Csatolom az egyik hónapot belőle.
12 ilyen van egymás alatt.
Nos a napok neveinek minden évben változniuk kell. Ráadásul az bonyolítja a dolgot, hogy a hónap neve aszerint kéne változzon, mint amilyen intervallumot megadok.
Tehát egy példa: Béla 1 éves hűségidőt ír alá, ami (az előző kérdésemmel összhangban) 2012.09.01-én kezdődött.
2013.08.31-én fejeződik be. Ezt a két adatot beírom 2 cellába.
Ekkor a "Naptár" lapon lévő hónapnevek átalakulnak úgy, hogy szeptember az első és augusztus az utolsó.
Mivel a hónap nevei átalakulnak, a hozzájuk tartozó napok is értelemszerűen át kellenének alakulni.Remélem nem megoldhatatlan feladat

-
Melorin
addikt
Nem akar működni ez a képlet nekem úgy ahogyan kell,
Meg van adva 2012.09.01-2013.08.31-ig időtartam, és mind lefelé mind pedig felfelé kerekítésre is 11 hónapot ír ki.
De ez 12 teljes hónap! -
Melorin
addikt
Köszönöm, kipróbálom.
Még egy kérdés: Szeretném feljegyezni egy bizonyos tevékenységben eltöltött napi időmennyiséget és havi összesítőt csinálni, de akadályba botlok, amikor nem osztható fél órával az érték. Tehát 2 1,5 3 ezek mennek, lehet SZUM-ot használni rájuk, de ha 1óra10perc lenne az érték, megbolondul az egész.
Ezt hogyan lehet megvalósítani? -
Melorin
addikt
válasz
m.zmrzlina
üzenetére
Köszönöm, ez hasznos volt, főleg az cella üressé tétele

-
Melorin
addikt
Van egy újabb problémám (tanulom az excelt
):
Feltételesen formáznám az egyik cellát, de szöveget írnék be nem pedig a színeit változtatnám meg az érték alapján.
Ezért a HA függvénnyel próbálkozok, de nem megy több HA beszúrása.
=HA(I20>50;Kitűnő;HA(I20<50;Jó))
Ez így nem működik.
Tehát olyat szeretnék, hogy az E24 cella10-esével mást írjon ki az I20 cella alapján.
I20>50 E24=kitűnő
I20>40>50 E24=Jó
I20>30>40 E24=Közepesstb...
-
Melorin
addikt
Sziasztok!
Ma ismerkedtem meg az ofszet képlettel meg egy-s mással.
Tulajdonképpen pont azt szeretném csinálni ami a VIDEO-n van, csak ott elakadok, hogy amikor az "Atadok érvényesítése" ablakban beírom az általam elkészített táblázat nevét és OK-t nyomok, ezt írja ki: "A forrás kiértékelése jelenleg hibát okoz. Folytatja?"
Ez miért lehet?
Mondjuk már ott gyanús a dolog, hogy a Névkezelőben amikor beírom az OFSZET képletet, és rákattintot arra az ellenőrzés gombra vagy mire, akkor nem jelőli körbe szaggatott vonallal az általam meghatározott területet. -
Melorin
addikt
Sziasztok!
Van egy excel file-om amiben képletek vannak, és szeretném az egész munkafüzet tartalmát átmásolni egy üres munkafüzetbe, de képletek nélkül, hogy csak az értékek maradjanak meg.
De ahogy kiválasztom a beillesztésnél azt, hogy "Értékek és forrásformátum", lefagy az excel, csak homokóra van semmi más.Nagyon fontos lenne a megoldás!
Előre is köszönöm a segítségeteket.
Új hozzászólás Aktív témák
- Netfone
- Elkészült az SMIC 5 nm-es node-ja, de a kínaiaknak haszna nincs rajta
- Chieftec-Prohardver nyereményjáték
- Milyen monitort vegyek?
- GL.iNet Flint 2 (GL-MT6000) router
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- PlayStation 5
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Apple asztali gépek
- urandom0: Száműztem az AI-t az életemből
- További aktív témák...
- Játékkulcsok ! : PC Steam, EA App, Ubisoft, Windows és egyéb játékok : (12.14.)
- MS SQL Server 2016, 2017, 2019
- 10 Darab ÚJ PC Játékszoftver
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most Ünnepi áron! :)
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- BESZÁMÍTÁS! MSI Katana15 HX B14WEK notebook - i7 14650HX 16GB DDR5 1TB SSD nVidia RTX 5050 8GB WIN11
- Eladó One Plus Nord 2T 5G 8/128GB / 12 hó jótállás
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- KÉSZLETKISÖPRÉSI KARÁCSONYI ULTRAAKCIÓ! - MacBook Air M4 16GB 512GB Garancia!
- Készpénzes / Utalásos Számítógép felvásárlás! Személyesen vagy Postával!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi