Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-04-15 21:13:52

LOGOUT.hu

Az ajánlott gépek listájához, a gyakran használt beállításokhoz és
karbantartási tippekhez olvasd el összefoglalónkat!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#4051) kosmoo81


kosmoo81
tag

egy osztrák hoferes ajánlat:

(#4052) daver88 válasza kosmoo81 (#4051) üzenetére


daver88
aktív tag

kiváncsi lennék milyen raktárban találták :))

pár éve nem gyártják ezt a típust már. :DD

(#4053) konzumpro válasza daver88 (#4052) üzenetére


konzumpro
Topikgazda

Ez most nem tudom hogy előny, vagy hátrány... :P

(#4054) bigmasterg válasza bigmasterg (#4048) üzenetére


bigmasterg
addikt

Tegnap rendeltem, ma meg is jött a DeLonghi ECAM 21.117.SB.
Első 5-6 kávé rögtön ment a csapba, ahogyan használati is írja, utána egynek még furcsa íze volt, de az utáni kettő már korrekt volt.
Szépen gyártja a pogácsákat, így ajándék proszívóval nem volt rossz deal.

Vízzel kapcsolatosan mi a tapasztalat? Most a palackozott lágy víz felé hajlok, van ebből bevált?

(#4055) konzumpro válasza bigmasterg (#4054) üzenetére


konzumpro
Topikgazda

Sokan a Denkmit hal- és laborvizét isszák, mert jó akkumulátorokba.

(#4056) Toobee válasza bigmasterg (#4054) üzenetére


Toobee
veterán

BWT MG+ patron, inni is jó, meg a gépnek is.

https://barbieripnk.hu/

(#4057) inf3rno válasza konzumpro (#4055) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Vízre mennyire kell odafigyelni? Nálunk nagyon kemény.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#4058) inf3rno


inf3rno
nagyúr

Közben megint akcióztak valamit a karos DeLonghin, amit néztem, illetve a fehér olcsóbb is belőle, úgyhogy sikerült 55 pénzért megrendelni. Elvileg jövő hétfő vagy kedd magasságában már itt lesz.

Elég zavaros ez a MediaMarkt ajándék kártyás vásárlás. A fizetésnél le tudtam vonni 40-et és 15-öt írt fizetendőnek, de azon kívül minden levélben azt kaptam, hogy 55-öt kell fizetni. Remélem, hogy az utánvéten nem 55 lesz, mert akkor nem veszem át.

Buliban hasznos! =]

(#4059) konzumpro válasza inf3rno (#4057) üzenetére


konzumpro
Topikgazda

Nagyon. Nálunk is kemény, ha havonta cserélem a patront, fél évente elég vízkőmentesíteni citromsavval, az is csak babonából.

(#4060) inf3rno válasza konzumpro (#4059) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Milyen ionokat cserél a patron, amit használsz?

Buliban hasznos! =]

(#4061) konzumpro válasza inf3rno (#4060) üzenetére


konzumpro
Topikgazda

Mindenfélét hidrogénre, mint a Brita-patronok általában.

(#4062) bigmasterg


bigmasterg
addikt

Most első körben vettem a gépbe egy gyári patront amit a víztartályba lehet rakni. Kiderül ez ér e valamit, vagy még e mellé is érdemes lagyitott vizet hasznalni.
Tegnap kipróbáltam baba vízzel, de azzal hosszútávon nem lesz jo, mert minden ki és bekapcsolásnál öblit rendesen.

Erdekes hogy sem ma reggel, sem délben nem sikerült elérni a tegnapi kávé ízt. Még játszani kell vele, belőni rendesen az örlőt és kávé mennyiséget. plusz alapból szerintem túl hosszút ad mindegyik kávé típusra.

(#4063) inf3rno válasza konzumpro (#4061) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Köszi! Tényleg hidrogénes ahogy néztem, és még plusz szűrő is van benne. Én is veszek ilyet. Csak azért kérdeztem amúgy, mert van nátriumos ioncserélés is, és sokan azt használják, illetve van foszfátos is. Mindkettő valamennyire egészségtelen, a foszfátos kimondottan.

Buliban hasznos! =]

(#4064) Dr. Szilikát válasza inf3rno (#4063) üzenetére


Dr. Szilikát
őstag

Ha jól rémlik, foszfátra a nehézfémeket, ólom stb. cserélik, ami eleve kisebb mennyiség, illetve nálunk amúgy sincs a hálózati vízben. Régen voltak ugyan ólomcsövek, mára lecserélődtek. Az amerikai piacon van szerepe olyan területeken, ahol ez még probléma.

A nátriumos és a H+ ionra cserélő van szokásban, legutóbbi infóim szerint. Ivóvízre főleg a H+, noha az automata gépek gyártói alkalmazzák a nátriumost is olyan konstrukcióban, hogy csak részlegesen vegye ki a Ca / Mg ionokat, mert ezek nélkül a kávé minősége nem vállalható szerintük. Vagy inkább tartanak a vásárlók "haragjától", hogy vacak kávét készít a gép és annak rossz vége lesz.

[ Szerkesztve ]

(#4065) inf3rno válasza Dr. Szilikát (#4064) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Foszfátra csak anionokat tudnak cserélni, szóval ólmot biztosan nem, de elképzelhető, hogy kicsapódik vele az ólom. Karbonátot lehetne lecserélni foszfátra. Viszont közben utánaolvastam, hogy nem is ioncserélés elvén működik, hanem polifoszfátot adnak a vízhez, ami nem engedi kicsapódni a vízkövet, viszont a keménységet nem változtatja meg. Azért nem jó fogyasztani, mert felboríthatja a kalcium - foszfor arányt és hosszú távon emiatt csontritkulást okozhat. Régen nagy divat volt mosógépek elé bekötni, meg gondolom a Calgon és hasonló termékek is ezt tartalmazhatják.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#4066) Dr. Szilikát válasza inf3rno (#4065) üzenetére


Dr. Szilikát
őstag

Most már emlékszem, legalábbis régebben olvastam erről a polifoszfát megoldásról, mosógépek, kazánok, ilyesmi védelmére.

(#4067) konzumpro válasza inf3rno (#4063) üzenetére


konzumpro
Topikgazda

Van itt egy cikk a vízlágyításról, nem tudom mennyire szakszerű.

(#4068) inf3rno válasza konzumpro (#4067) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Eléggé az. Egyébként ti érzitek, ha nem lágy vízzel készült a kávé?

Buliban hasznos! =]

(#4069) konzumpro válasza inf3rno (#4068) üzenetére


konzumpro
Topikgazda

Igen. Túl kemény vízzel a kávé is valahogy olyan, mint amikor túl sokáig áll a tea és fanyar lesz. Amikor kezd kimerülni a gyanta, akkor egyre mattabb, ízetlenebb, főleg a finomabb illatok tűnnek el.
Én nem vettem észre hirtelen átesést a víz lágyságában, egy patron három hét után már kezd gyengülni de csak lassan romlik a minősége.

(#4070) konzumpro


konzumpro
Topikgazda

Most kipróbáltam csapvízzel a karost, mivel gyárilag tartalmaz vízlágyító patront, ami egy évig jó házi használat esetén. Kicsit összetettebb ízeket hozott, mint eddig, túlzott óvatoskodás volt a kancsós lágy vizet használni.
Csak az zavar, hogy nem nagyon találok csere patront, viszont szét lehet szedni, elvileg tömény sóoldatban regenerálható a gyanta ami ebben a fajta vízszűrőben van, de találtam több helyen is vízlágyító gyantát, kilós kiszerelésben, gombokért. Szóval úgy tűnik áttérek csapvízre, remélem észre fogom venni amikor kimerül a gyanta.

Automatánál is jó lenne ha szét lehetne szedni az AquaOptima szűrőt és lehetne cserélni csak a gyantát, tökre környezettudatosak lennénk, meg "kicsit" olcsóbb is lenne. Ebayen láttam utánöltő szetteket, egy doboz gyanta, kis tölcsér meg gumidugó, más helyen azt mondják ki kell fúrni a szűrőbetétet és ki kell rázni a régi gyantát, bele kell önteni az újat tölcsérrel, lezárni és kész. Ez a szett drága, szerintem egyszerűbb lehet házilag megoldani, ha van egy gumidugó, ahhoz igazodó méretű lyukat fúrni a szűrőn, venni vödrös olcsó élelmiszeripari lágyító gyantát, és utántölteni. Talán a kis tölcsér az egyetlen befektetés amit százforintos boltban be lehet szerezni.
(Fillérbaszó rovatunkat olvashatták)

[ Szerkesztve ]

(#4071) inf3rno válasza konzumpro (#4070) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Teljesen jó, majd számolj be a végeredményről itt is: [link]

Buliban hasznos! =]

(#4072) konzumpro válasza inf3rno (#4071) üzenetére


konzumpro
Topikgazda

Úgy néz ki ez a megoldás a Catlerhez, a forgalmazó nem árul tartozékokat, a szakszerviz Sage patront ajánlott, ami nem jó hozzá.

Kb. 1300-ért van online 1 liter kationos gyanta, ami regenerálható is. De lehet hogy van itt valami fizikai bolt is ahol árulnak ilyesmit. Ráér, de érdekes hogy mennyire nincs megoldva a szerviz, senki se keresi. Graefnél találtam szilikon kartömítést, az majd kelleni fog jövőre.

Az automatánál meg még nem tudom, most nem használom, csak egy ötlet hogy lehetne házilag fillérekért lágyítani a vizet.

(#4073) Dr. Szilikát válasza konzumpro (#4072) üzenetére


Dr. Szilikát
őstag

Vagy szükséghelyzetben egy Tesco betétből is ki lehetne szedni a granulátumot.

Brita kancsóbetétet szedtem már szét, az is ilyen, illetve csereszabatos.

[ Szerkesztve ]

(#4074) konzumpro válasza Dr. Szilikát (#4073) üzenetére


konzumpro
Topikgazda

Tényleg, bár abban szén is van, meg mintha nem sóval aktivált lenne hanem sósavas.
Azt nem tudom még mi van az Oscar párnákban, bár az nekem nem vált be túlzottan, talán túl lassan lágyít, vagy nem kellő mértékben.

(#4075) Dr. Szilikát válasza konzumpro (#4074) üzenetére


Dr. Szilikát
őstag

A Britában többszínű, homokszerű keverék volt: fekete szemcsék (szén) meg valami kék és/vagy fehér, pontosan nem emlékszem, de az infók alapján Ca/Mg ioncserélő gyanta H+ elven, továbbá ezüstadalék a poshadás kivédésére. Utóbbi nem látható.

(#4076) inf3rno válasza konzumpro (#4072) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Nekem megjött közben a DeLonghi EC 685 Dedica, igaz olcsó karos, nem automata, de egész jó espressot főz főleg ahhoz képest, ami volt. Olvastam a füzetében, hogy ehhez is lehet külön szűrőt és ioncserélőt venni, úgyhogy az lesz a következő meg persze egy kézi őrlő.

Jó lenne, ha össze lehetne úgy legózni a kávé főzőket, mint egy számítógépet vagy akár egy arduinos vagy RPI-s tetszőleges célú rendszert, és akkor milliós gépek helyett ki lehetne hozni párszázezerből ugyanazt. Igazából nem egy bonyolult dolog a vezérlése, egyedül a nyomásállóság, ami miatt nem feltétlen próbálkoznék ilyen DIY módszerekkel.

Esetleg van olyan kávé pörkölő manufaktúra vagy akár konkrét kávé, ami ajánlott, és érdemes lenne megpróbálni ezzel a géppel? Most egy Segafredoval próbáltam, és valami olyasmit szeretnék, ami kevésbé van megpörkölve, és inkább gyümölcsösebb.

Buliban hasznos! =]

(#4077) konzumpro válasza inf3rno (#4076) üzenetére


konzumpro
Topikgazda

Igazából van egy open source espresso machine nevű projekt, aminek épp egy Dedica az egyik hozzávalója.

Jó lenne egy hackelhető firmware-ű automata is, ami mechanikailag rendben van, sokáig lesz alkatrészellátottsága, elfér benne egy vezérlő. Raspberryvel meg lehetne oldani a vezérlést, programokat, (plusz) displayt, pid-et.

(#4078) inf3rno válasza konzumpro (#4077) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Ja tök jó lenne hálózatról indítani a kávé főzést típus minden kiválasztásával, aztán mire odaérsz már készen is van. Még egy robotkart kéne hozzácsapni. :-)

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#4079) bbalika81


bbalika81
aktív tag

Sziasztok!

Tegnap megvettem első automata gépemet egy DeLonghi ETAM 29.510 Autentica személyében. Nem ezt nézegettem, sőt nem is ezt a márkát, de az Auchan-ban fél áron volt mert kiállítási darab volt, nem tudtam ott hagyni :)

Akinek van tapasztalata erről a típusról, azt szívesen fogadnám (leginkább, hogy mire figyeljek, hogy hosszútávon működjön megfelelően).

Nem mai széria, de gondolom azért gyártják még, mert jó sikerült :)
Olvastam és már tapasztaltam is, hogy nagyon sok vizet fogyaszt a bekapcsoláskori előmelegítés/öblítéskor és a kikapcsoláskori öblítéskor, de ettől nagyobb bajom ne legyen :)

Még tesztelgetem, melyik örléssel, milyen hőfokon a legideállisabb számomra.

(#4080) salapp válasza inf3rno (#4078) üzenetére


salapp
addikt

Vagy egy robot csajt.

Cathrine Tate: -Computer says: nooo!

(#4081) inf3rno válasza salapp (#4080) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Mondasz valamit. Azért mégis más, ha egy csaj fogad a kávéval. :-)

Buliban hasznos! =]

(#4082) zs198


zs198
aktív tag

Valaki ismeri ezt a vízkőoldót?
[link]

Philips/saeco expreliába kellene!
Kb. fele annyi, mint a gyári philips és 1L !

[ Szerkesztve ]

Üdv. -Zsolt-

(#4083) inf3rno válasza zs198 (#4082) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Tejsav van benne, nagyjából ennyit lehet mondani róla. Én inkább vennék befőzéshez való citromsavat. A hatás ugyanaz, csak az por formájában van, nem ilyen flakonban, és nem 5000 Ft egy liter. [link] Max a kimérésnél kell figyelni, hogy mennyire legyen tömény. A tejsav még párolog is emlékeim szerint egy picit, ami nem tesz jót, ha beszippantod, bár az ecet sokkal durvább.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#4084) DEGU83 válasza bbalika81 (#4079) üzenetére


DEGU83
tag

Igen sokat öblít, de cserébe nem zsírosodik :) bár én havonta végzem a vízkőmentesítést, szűrőt csak néha veszek, mert ízre igazából nem érzem a különbséget. Jó egészséget és problémamentes éveket a készülékhez.

(#4085) bbalika81 válasza DEGU83 (#4084) üzenetére


bbalika81
aktív tag

Úgy legyen, köszönöm :R

Vízkőmentesítésre használsz citromsavat? Ha igen milyen mennyiségben?
Illetve vízlágyítás esetében a gyári helyett univárzális megfelelő lehet? Oscar vagy Aquagusto?
Köszi

[ Szerkesztve ]

(#4086) ToBeY válasza zs198 (#4082) üzenetére


ToBeY
nagyúr

DM-ben kapható vízkőoldót ajánlották nekem itt a topicban,szerintem rendben van

(#4087) erzol válasza zs198 (#4082) üzenetére


erzol
őstag

+1 a denktmit-re.
2 alkalom 350ft.
link

(#4088) zs198


zs198
aktív tag

Ahhh szuper!
Akkor a 0,25L -es felét elég beletölteni egy tisztításhoz?
A tömítéseket akkor nem eszi meg?

Üdv. -Zsolt-

(#4089) Rolly válasza inf3rno (#4078) üzenetére


Rolly
veterán

csak nem tudom ki fogja kivenni a tejet a hűtőből, a mézet hozzáadni ... :D és utána vissza is pakolni :) ezért nem foglalkoztat engem a smart kávéfőzők (1-2 típust már láttam ami telefonról indítható) ...

Illetve pár hónapjra reklámozzák az okos magas nyomású mosót... amit telefonról lehet állítani... ennek se tudom mi értelme mikor ott a pisztoly a kezembe :) és azon is elég ha tudom állítani :)

(#4090) konzumpro válasza Rolly (#4089) üzenetére


konzumpro
Topikgazda

Én már attól boldog lennék, ha hosszabbra lehetne állítani a kikapcsoláskor az öblítést a Philipsen.

(#4091) erzol válasza zs198 (#4088) üzenetére


erzol
őstag

6 osztás van a flakonon. Fél literenként kell 1 osztás.
Az én saeco minutom vízkőmentesítéséhez 1,5 liter víz kell a szerhez.

(#4092) inf3rno válasza Rolly (#4089) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Hát közben megbeszéltük, hogy az a robotcsaj lesz. :D
Amúgy van peltier elemes megoldás a hűtésre, tök zajtalan, szerintem beépíthető egy mini hűtött tej vagy tejszín tartó is, ha valaki nagyon elvakult. Pont ez a jó DIY-ben, hogy csak fantázia kérdése, és minden megoldható. Ha meg van már prototípus és tőke, akkor akár tömeggyártásba is vihető további munkával.

Buliban hasznos! =]

(#4093) salapp válasza inf3rno (#4092) üzenetére


salapp
addikt


Ha már robotcsaj, én őt kérem.

Cathrine Tate: -Computer says: nooo!

(#4095) ToBeY válasza erzol (#4091) üzenetére


ToBeY
nagyúr

Én a felét belezuttyantottam a philips 5000 masinába,de volt itt a topicba olyan,aki az egész flakonnal belenyomta. :D (phlips vízkőoldóból is belerakja a 250ml teljes flakont elvégre.)

(#4096) DEGU83 válasza bbalika81 (#4085) üzenetére


DEGU83
tag

Én gyárit használok, de a fórumon ajánlottak is jók, csak, lényeg hogy higitani kell.

(#4098) sepsi0 válasza ToBeY (#4095) üzenetére


sepsi0
őstag

Én beleküldöm a teljes üveggel... Had dolgozzon. :D
Lehet ezért kellett most tömítéseket cserélni.
Ja és igen, én RO vizet használok...
Na jó, pont esedékes. Most majd csak fél üveggel kap.

[ Szerkesztve ]

(#4099) biker


biker
nagyúr

ha valaki kapszulásról automatára váltana, és érdekli egy odea giro, jelezzen :)
irodában egyedül maradtam, kb heti 2-3 kávé fogy, és macerásabb a tisztántartás minden kávé után, mint mikor napi 4-5 fogyott és kétnaponta kitakarítottuk utána.
Otthon van philips meg egy tartalék tassimo meg egy mokka, nem vinném haza, ide meg kellene valami nespresso vagy tassimo készülék.

Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |

(#4100) Dr. Szilikát válasza zs198 (#4082) üzenetére


Dr. Szilikát
őstag

Mindkettő hatóanyaga citromsav és tejsav, töménységben eltérő:

https://media.flixcar.com/f360cdn/Philips-3899078-ca6700_99_pss_.pdf

https://www.kaffeezentrale.de/media/pdf/Sicherheitsdatenblatt%20OROfix.pdf

Ha jól gyanítom, a tejsav segít a tiszta felület kialakításában.

Az ecetsavat szokták kárhoztatni a szilikongumi oldása miatt, vagy azért is, mert esetleg csak darabosra oldja a vízkövet. Vagy főleg ételecetnél még szaga is van.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.