Az ajánlott gépek listájához, a gyakran használt beállításokhoz és
karbantartási tippekhez olvasd el összefoglalónkat!
Gyorskeresés
Legfrissebb anyagok
- Bemutató Route 66 Chicagotól Los Angelesig 2. rész
- Helyszíni riport Alfa Giulia Q-val a Balaton Park Circiut-en
- Bemutató A használt VGA piac kincsei - Július I
- Bemutató Bakancslista: Route 66 Chicagotól Los Angelesig
- Tudástár AMD Radeon undervolt/overclock
Általános témák
LOGOUT.hu témák
- [Re:] [Luck Dragon:] MárkaLánc
- [Re:] [D1Rect:] Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- [Re:] Gurulunk, WAZE?!
- [Re:] [Luck Dragon:] Asszociációs játék. :)
- [Re:] [gban:] Ingyen kellene, de tegnapra
- [Re:] [sziku69:] Fűzzük össze a szavakat :)
- [Re:] [sh4d0w:] Rebel Moon - Ne nézd meg!
- [Re:] [attilasd:] A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- [Re:] [ubyegon2:] Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- [Re:] Elektromos rásegítésű kerékpárok
Szakmai témák
PROHARDVER! témák
Mobilarena témák
IT café témák
Téma összefoglaló
- Utoljára frissítve: 2023-04-15 21:13:52
LOGOUT.hu
Hozzászólások
IG55
senior tag
Az lehet, hogy olyan helyre is ment zsír, ahol nem kéne legyen. Nálam ez olyan gondot okozott, hogy a zacctartóba csorgott az öblítővíz maradék egy része, nem le a tálcába.
Itt van három videó, de biztos találni jobbakat is:
https://www.youtube.com/watch?v=VcYhWeYPzPY
https://www.youtube.com/watch?v=45qgZ1PWn-A
https://www.youtube.com/watch?v=R2a8gbuPJGI
A főzőegység dugattyúján a tömítést (narancssárga színű a videóban), mindenképp kend át vékonyan.
[ Szerkesztve ]
zs198
aktív tag
Szia!
Nekem is hasonló bajom volt.
Egy Exprelia gépem van.
Én rengeteg szerelős ( tutorialt) megnéztem youtube-om! A KP egység, vagy másnéven a főzőegységet “szögeltem” meg.
Nálam is a kv jött a kifolyón de öblítéskor mindig a belső tálcájába hugyozott!
Azóta bekapcsoláskor már kicsit csurgat a kifolyón és kikapcsoláskor már rendesen ott pisál!
Mennyire tudod szétkapni a KP-t?
Mármint ha van benned egy kis barkács szellem szívesen elmagyarázom neked!
Nem akarom itt telefirkálni a fórumot!
Írj rám priviben és telefonon értekezzünk!
Hátha segít a gépeden…
Üdv. -Zsolt-
(#3553) Dr. Szilikát válasza Chris1983107 (#3550) üzenetére
Dr. Szilikát
őstag
Közelről nem ismerem a típushibáit, csak szakmai kíváncsiságból láttam bele:
https://elektrotanya.com/philips_saeco_exprelia_series_coffee_machine_sm_rev00.pdf/download.html
Ez úgy szokott működni, hogy a processzornak van egy kimenete, ami egy triacon keresztül kapcsolja a mágnesszelepet, illetve hasonlóan a többi eszközt, fűtőszálat, pumpát stb.
Ha azt mondjuk, hogy a mágnesszelep be-ki kapcsol, akkor ebben a körben semmi hiba, végzi a dolgát. Eszerint pedig kapcsol, hiszen a kávévizet nem engedi el a csepptálcába.
Olyan, hogy szoftverhiba, nem jellemző ebben a mikrovezérlő kategóriában, de egy gyári beállítást lehet éppen csinálni.
Hamarabb előfordul, hogy valamelyik bemeneti jeladó eszköz ad / nem ad jó jelet, de itt megint bejön a képbe, hogy nincs típusismeretem, ezzel kapcsolatban.
zamar
csendes tag
Sziasztok!
Azonos áron melyiket választanátok inkább? Új Philips 3000-es széria kézi gőzölővel vagy egy használt, fél év garis, ~3400 adagos Delonghi PrimaDonna XS szép állapotban szintén kézi gőzölővel, de adnak hozzá egy új tejtartályt is.
Volt már Saeco Incantom, Delonghi ESAM 5400-am, családban van Philips 2000-es széria is, viszont én most nem tudok dönteni.
Köszi előre is a tippeket!
[ Szerkesztve ]
zs198
aktív tag
Szia!
Én Saeco (Philips )párti vagyok, úgyhogy Philips!
De a Primadonnák is ügyes gépek állítólag😉!
Üdv. -Zsolt-
IG55
senior tag
Ha vízkőtelenítesz, akkor folyik víz? Akkor ugyanaz történik, mintha öblítene.
Vaze
őstag
Sziasztok
Szombat ota vagyok egy De'Longhi Dinamica ECAM370.85.SB gep tulaja
Szeretnem kerdezni,hogy van e valami ''oktato video'' hogy mit hol kell szilikonozni?
Bocsi a lama kerdesert,de ez az elso ilyen komolyabb kave gepem.
Koszi elore is
MSI Raider GE78 HX 13V Intel® Core™ i9-13980HX -- GeForce RTX 4090, GDDR6 16GB -- 32GB, 2TB SSD
nyikszi
őstag
Nem ráérsz azzal? Nekünk 5 éves a gépünk, de még nem szilikonoztam, semmi baja Pedig már megvettem a szilikont, de még nem szántam rá magam, talán majd nyáron
''Ha az agyunk olyan egyszerű lenne, hogy megérthetnénk, olyan egyszerűek lennénk, hogy nem értenénk.''
nyikszi
őstag
3400 adag? Mondjuk nem olyan sok és még gari is van rá, akkor lehet ezt választanám, de én DeLonghi párti vagyok De lehet győzne a garancia.
''Ha az agyunk olyan egyszerű lenne, hogy megérthetnénk, olyan egyszerűek lennénk, hogy nem értenénk.''
Vaze
őstag
Ez az,hogy nem tudom,meg azt sem hogy vagy hol kell ossze kenjem,nem hogy mikor
MSI Raider GE78 HX 13V Intel® Core™ i9-13980HX -- GeForce RTX 4090, GDDR6 16GB -- 32GB, 2TB SSD
Bence01
tag
Sziasztok,
Automata kávéfőző vásárlását tervezem, lehetőleg olyat ami jó cappuccino-t is tud. Ha lehetséges a tejes részt jó lenne egybe bedobni a hűtőbe, hogy ne kelljen folyton mosogatni meg töltögetni. Az is jó ha van olyan ami a dobozból szívja ki, de nem túl higiénikusak azok a műanyag csövek.
Eddig elég vegyes tapasztalataim vannak. Kezdtem egy Saeco/Philips xsmall -al, kb többet volt szervizben mint otthon, napi 3 kv-t is nehezen bírt, de amikor ment végül finom kv-t adott.
Most egy Aeg (jura) CF100-van ez kevesebbet rosszalkodik, de hangos és elég ronda is, kv sem túl extra benne, illetve szerintem elég pazarló is, mert nagyon fogy a kv ahhoz képest mennyit iszunk. Napi 4-5kv van főzve egyébként.
Mostani keret 170eFt és ebből szeretném a lehető legjobbat kihozni új készülék esetén, olyat szeretnék ami a megfelelő vízköztelenítés és zsírozás mellet sokáig (3év legalább) működjön.
Összefoglaló alapján amivel szimpatizálok:
Philips 2200 latte go
DeLonghi ECAM 23.460
Ezek fényében szerintetek mi lenne a megfelelő választás?
Köszi!
Solo Puffin ti darà forza e grinta a volontà
konzumpro
Topikgazda
A LatteGo, könnyű tisztántartani.
De ha lenne 170e-m, tuti hogy a DeLonghi ECAM 350.55 B-t választanám. Mert jó ha tud többféle tejhabot, nagy buborékost mindegyik tud, de lattéhoz az nem jó. A kávé részt könnyű karbantartani, a tej részt annyira nem, mint a LatteGonál.
konzumpro
Topikgazda
Olcsóbbakban semmi ilyesmi nincsen, vizes marad a pogácsa, zaccos marad a főzőegység.
Az Xselsisben már a gőzöléshez is több szelep szabályozza a beeresztett levegőt, ilyen apróságok kerülnek százezrekbe.
[ Szerkesztve ]
Viktor89
aktív tag
Sziasztok! Megvettük az első automata kávéfőzőnket,köszönöm a tanácsokat. Philips 5444/70 lett. Finom kávét készít,eddig 2 félével próbáltuk. Ami tetszik,hogy sokmindent be lehet állítani,ezáltal mindenki megtalálja az ízlésének megfelelő italt. Ami nem annyira tetszik,hogy elég hangos,de ezt tudtam előre és hogy minden ki/be kapcsolásnál öblít külön,ezáltal kicsit sok időbe telik mire mindennel végez,mondjuk egy kapszuláshoz képest. A tejhab nem az igazi,amit külön tejhabosítóval készítek az azért jobb. Ami még hiányzik nekem az a sima forró tej funkció,tejhab nélkül. Nekem jobb lenne,ha több tejet adna,kevesebb habbal. Összességében ennyi. Ha sokáig hibátlan lesz,akkor remélem visszahozza a kapszuláshoz képest az árát,mert az már nagyon drága lett az utóbbi időben. Ja és ami még tetszik,hogy sokkal aromásabb a kávé és amikor megiszom egyből érzem a hatását,a kapszulásat úgy ittam este is mint a kakaót
[ Szerkesztve ]
konzumpro
Topikgazda
Van akinek eldugul a LatteGo kancsón a levegő beeresztő nyílása, ilyenkor kevesebb a hab és több a tej, talán ebbe az irányba haladva egy megfelelő helyre ragasztott celluxszal befolyásolható a hab mennyisége.
Hogy a minősége milyen, buborékos, vagy finom mint a gőzölt tej, nem tudom, lehet hogy nem tölt elég időt a kis keverődobban a tej ahhoz, hogy kellően habos legyen beengedett levegő nélkül.
Dr. Szilikát
őstag
Pedig jó az öblítés, a bojlerben pangó víz ürítése, illetve főzőegység előmelegítése szempontjából is, illetve az utóöblítés a kávémaradék beszáradását elkerülendő, elég hatékony tud lenni.
Noha ezek már acélcsöves betétű bojlerek, így az alumínium pangás közbeni esetleges beoldódásától nem kell tartani, ami egyébként is vitatott, ráadásul a kávépogácsa állítólag pont kiválóan megkötné még azt a kevés alut is, ha lenne. Így gyakorlatilag esélytelen az átjutás.
Korábbi gépeknél manuálisan kell (lehet) nyomni öblítést, két gomb segítségével: előbb az őrlés kihagyása gomb, utána egy üres főzés indítása.
konzumpro
Topikgazda
Sajnos a tejgőzölésnél nincs ami védjen az alumíniumtól, mondjuk egy alubojleres gépnél mint a karos Gaggia Classic, de az automaták tényleg rozsdamentes acél csőkígyóval vannak bélelve, így nincs alu.
Öblíteni én is őrölt módban kávé nélkül szoktam, mert tuningolva nem elég az a mennyiség amennyivel öblíteni próbál. Kikapcsolni meg úgy, hogy előbb kihúzom a tálcát, így nem járatja meg feleslegesen a főzőegységet.
Most a "megérkeztem" érzésben vagyok az automatával, 150ml tejjel lattét készítve nekem azt nyújtja, amit kerestem a kávézásban.
Állandó tuning, hogy kicseréltem a gyári pumpát egy EX4-es kisebb vízhozamúra, előfeszítettem a nyomásfokozó rugóját amennyire lehetett, van még benne egy plusz SBS nyomásfokozó, a mennyiség be van állítva, hogy 6-7 grammból (legkisebb aroma) főzzön 18ml-t.
Rioba Platinumhoz a hőfok minimumon jó, közepes hőfokon megöli az ízeket, vannak olyan kávék amiknél a magas hőfok áll jól.
Az őrlemény közepesnél kettő kattintásnyira a durvább irányba van állítva, finomabbra állítva keserű lenne. Nincs értelme finomabbra őrölni, mert itt a nyomásfokozó meg a vízhozam csökkentése szabályozza be a lefolyás sebességét.
Recseg-ropog főzés közben, de bírja. Elviselne egy lefújószelepet a pumpa és pipacső között, talán meg lehetne oldani a vezérlését is a meghajtó motor visszairányú működésekor, egy diódával levett kapcsolófeszültségével, de nem hiszem hogy valaha is ennyire belenyúlnék. Így viszont nagyot kattan főzés végén ahogy széthúzza a dugattyút. Nem halk. Nem baj.
Mivel karos géppel lehet a legjobb kávét főzni, érdemes megteremteni azokat a körülményeket, amik azoknál fennállnak, amikor éppen sikerül jót főzni (karossal se mindig jön össze).
Az 1:3 arány, a relatíve alacsony hőfok (kávéfüggő), lassú lefolyás.
Szinte csak a nyomásfokozón múlik, meg az alacsonyabb vízhozamon, ami szűkítővel is megoldható, állítólag jobb szűkítőzni egy EX5-öt mint EX4-et használni, nekem jó így is.
[ Szerkesztve ]
Dr. Szilikát
őstag
A hajtómotor vezérlése ezeknél nagyon trükkösen van megoldva. Van egy triac, ami a DC-motort úgy kapcsolja AC-tápra, hogy mindig csak a szinusz pozitív vagy negatív félhullámára, ezáltal váltva irányt. Ehhez a processzor figyeli AC betápot is természetesen, hogy a megfelelő időpillanatokban kapcsolhasson.
A tápellátási rendszer úgy néz ki, hogy a +5 V logikai táp közös a szimbolikus nullával (mondjuk így, miután a hálózati dugó nyilván megfordítható, csak az értelmezhetőség kedvéért kell valami viszonyítás, illetve így ábrázolja a rajz is).
Nullára zárnak a triacok is, egy kivételével, ami a fáziságban optocsatolt, nullátmeneti vezérelt.
Ebből következően az elektronika GND szintje a hálózati nullához képest -5 V potenciálon jelenik meg. A processzor kimenetei ezáltal GND-re húzzák a triac vezérlőkapuit, ennek meg az a trükkje, a triacnak mindegy, hogy pozitív vagy negatív feszültséggel akarjuk "begyújtani".
További sajátosság a DC 35 V-os hajtómotor 230 V-ról táplálásához korlátozó ellenállásként a gőzbojler főtőbetétjének alkalmazása, illetve a csészemelegítő platnit tartalmazó típusoknál annak fűtőszála, vagy annak hiányában dupla fűtőszálas bojlerek is voltak, a korábbi Saeco konstrukcióknál, ahol az egyik fűtőszál csak erre szolgál.
Így egyúttal biztosítható a hajtómotor túlterhelés elleni védelme, áramkorlátja is, ugyanakkor nincs szükség külön motortápegységre. (Míg más gyártmányok megoldják mondjuk 230 V-os motorral).
Itt viszont szükség van a motorfeszültség határolására is, itt jön képbe a nagy hűtőbordára szerelt BD245 tranzisztor, ami gyakorlatilag egy kis 33 V-os Zener dióda "megerősítése", hogy többet bírjon, plusz az egészet egy Graetz-hídba kell helyezni, hogy a motor változó polaritását is le tudja kezelni.
Mindent összevetve, noha lehetne megoldást találni a motorfeszültség detektálására, jelformálás stb., de elvileg egyszerűbb lenne a hajtómotor végálláskapcsolóját figyelni, amit a processzor bemenete is figyel, a szokásos felhúzóellenállásos megoldással.
bbsofficial
tag
Sziasztok,
Adott két Philips gép, egyik 1200, másik 2200 széria.
Mindkettőnel kb. közepes az őrlési finomság, azonos a kávé, de a bp-i, 1200-as érzetre vágott vizet készít a másikhoz képest.
1200-asnál közepes, lágy a víz, 2200-asnál nagyon kemény, 22nK felett.
Mindkettőben van Aquaclean, jelenthet ennyivel több aromát a vízkeménység?
konzumpro
Topikgazda
Köszönöm a leírást a néhol egészen elképesztő műszaki megoldásokról, külön köszönöm hogy leírtad hogy milyen irányban érdemes keresni a vezérlőjelet!
Gigi01
őstag
Sziasztok!
2nap múlva belépek a klubba,egy Philips géppel.
Még átnyálazom a topikot,mivel az első ilyen gépem.
Esetleg tipp,milyen szemes kávéval indítsak?
Szeretem a csokis ízt,arabica is jöhet,mert megiszom 5-6 adagot egy nap.
Igaz inkább röviden,ristrettot.
jambiyya
őstag
Az egyedfejlődésed szempontjából valami vacakkal kéne kezdened, hoyg utána tudd értékelni a jót.
Viccet félretéve: ár/értéket is figyelembe véve, a lidl bellarom bio az egyik legtöbbet dicsért kávé. Ha komolyan gonolod, kezdd el kóstolgatni a hazai pörkölők kávéjait. A legtöbbnek van kávézója, ott (most már végre) meg is kóstolhatod őket vétel előtt.
[ Szerkesztve ]
konzumpro
Topikgazda
Valami friss pörkölést is kóstolj meg, hogy az is kiderüljön, mit tud a gép. A Marannak van jó kis kóstoló csomagja, hamar elfogy, de mutatja az irányt, háromféle kávéval. Én az alacsony hőfokot javaslom az ilyen spéci kávékhoz Philipsnél.
L4ller
tag
Sziasztok,
munkahelyemre vennénk kollegáimmal közösen egy automata kávéfőzőt, őrlőset.
Javarészt kávét iszunk, nincsenek elvárásaink cappuccinora, macchiatora, egyebekre.
Egy jó, örlős gépet szeretnénk, napi 6-8 adag kávét fogyasztunk belőle összesen.
A keretünk max. 100e Ft, erre a célra.
Mit ajánlanátok ebben az árban?
"Csak a Puffin ad nekem erőt és mindent lebíró akaratot."
WaterWawe
őstag
Szia!
Konkrét tapasztalatom nincs vele, de korábban láttam hogy elégedettek voltak vele itt a topikban: Tchibo Esperto Caffe (366580) Kávéfőző
[ Szerkesztve ]
nyikszi
őstag
Uhh, vannak árak
''Ha az agyunk olyan egyszerű lenne, hogy megérthetnénk, olyan egyszerűek lennénk, hogy nem értenénk.''
gallimi
tag
Sziasztok! Lehet, hogy volt már itt kérdés de azt szeretném megkéredzeni, hogy a philips ep2220/10 es kévegépnél mitől van az, hogy darálásnál elég sok a belsejében mellé szóródik. Minden héten ki kell takarítanom és úgy néz ki mintha el lenne hanyagolva. Néha még egy kis víz is félre megy. Köszi
jambiyya
őstag
A víz azért van, mert tisztítja, öblíti magát, ezzel megbarátkoztam, de a kávé engem is zavar, mert nem zacc, hanem őrölt kávé van a csepptálcában, igaz nem sok. Én a kávét is elfogadtam normál veszteségként, de most már engem is érdekel mit mondanak a szakik.
konzumpro
Topikgazda
Ez ilyen. Főleg akkor megy sok mellé, ha többet őröl, mint ami szükséges.
konzumpro
Topikgazda
A Metro Rioba Platinum se rossz, de csak durvára őrölve (középállástól +2) és alacsony hőfokon.
A Bellaro Crema is jó, a Bio is, de ezt már lehet finomabbra is őrölni ha friss, akár még karosba is jó, bírja a magasabb hőfokot is, talán mert világosabb pörkölés.
A Tchibo kupakos zacskós Milano Style is durvább őrleménynél veszít annyit a keserűségéből, hogy élvezhető aromákat mutasson.
Mindegyik fajtánál a kb. minimum 7 grammra számolva max 20 ml kell legyen a főzet, hogy ne legyen túlkivonatolva.
De aki megszokta a hosszúra főzött kapszulás, automata stílust, annak nem lesz zavaró a gyári beállítás, őrlés és mennyiség.
[ Szerkesztve ]
Gigi01
őstag
Hát a hőfokot nem tudom állítható e. (EP2221/40)
konzumpro
Topikgazda
Igen. Kikapcsolva nyomva kell tartani a kávé mennyisége gombot amíg nem világít, aztán nyomogatva 1,2 vagy 3 led a három hőfok, play gombbal lehet menteni.
Gigi01
őstag
Köszi! Friss pörkölést mindenképpen akarok próbálni.
dethroner
veterán
Akkor már miért nem a Mantarot ajánlottad elsőnek, attól úgy se nehéz később jobbat találni És csak óvatosan a Bellarom bio-val. Eddig 3 különböző Bellarom zacsit próbáltunk, mindegyik nagyon finom volt, de most ez a bio, hát macerás. Ha tejjel isszuk, akkor vissza kell venni az erősséget közepesre, mert különben savanyú, viszont ha normál presszót főzünk, akkor meg a közepes mennyiségű őrleménytől ízetlen lötty lesz. Tehát az ital típusától függően állítgatni kell, legalábbis nálunk. Többi Bellarom nem volt erre kényes, mehetett minden maximum erősségen tejjel és tej nélkül is.
A hét vezért feltámasztják majd ha legközelebb is győznek. DNS-üket lombikban őrzik, és Tóth Gabi szüli meg őket!
jambiyya
őstag
Jogos, nem kidobni kellett volna, hanem elajándékozni.
[ Szerkesztve ]
konzumpro
Topikgazda
Igen, hőigényes, finomra őrölve jobb, cserébe nem keserű.
dethroner
veterán
Hőhok mindig maxon, őrlés mindig legkisebbre, legerősebb aroma. Így szoktunk inni mindent, de ez a bio ez nem bírja így. Vagy mi nem bírjuk
A hét vezért feltámasztják majd ha legközelebb is győznek. DNS-üket lombikban őrzik, és Tóth Gabi szüli meg őket!
Mittu88
senior tag
Bellarom Crema-t milyen beállítással a legjobb lefőzni Philips-en? /Hőfok, őrlés, aroma, hosszúság/ Vagy ízlés kérdése?
dethroner
veterán
Mi úgy ittuk ahogy fölötted olvashatod.
A hét vezért feltámasztják majd ha legközelebb is győznek. DNS-üket lombikban őrzik, és Tóth Gabi szüli meg őket!
konzumpro
Topikgazda
Durvább őrleménnyel lehet hogy nem annyira fanyar, sajnos amíg nincs megfogva a gyors lefolyás nyomásfokozóval és/vagy presszó őrleménnyel, nem tudja megmutatni az erényeit.
dethroner
veterán
Nyomásfokozó?
A hét vezért feltámasztják majd ha legközelebb is győznek. DNS-üket lombikban őrzik, és Tóth Gabi szüli meg őket!
konzumpro
Topikgazda
Régebbi gépeken (Talea, Odea) volt szabályozható nyomásfokozó, az Accademiában, Expreliában, Babilában még van. A gyári fix rugó + golyó nem hoz létre túl nagy nyomást. Nálam is fix, csak megnövelt rugóerővel és plusz SBS nyomásfokozóval. Így sem éri el a karos gépek presszó lefolyásának lassúságát, de jobb mint a gyári amikor csak átfut a víz a kávén.
Vaze
őstag
Sziasztok
Rajtam kivul,van meg valakinek a topikban De'Longhi Dinamica ECAM370 gepe?
MSI Raider GE78 HX 13V Intel® Core™ i9-13980HX -- GeForce RTX 4090, GDDR6 16GB -- 32GB, 2TB SSD
Gigi01
őstag
A gépet ti otthon kikapcsoljátok,vagy állandóan bekapcsolt állapotban van?
Vaze
őstag
Egy ido utan kikapcsol magatol.
[ Szerkesztve ]
MSI Raider GE78 HX 13V Intel® Core™ i9-13980HX -- GeForce RTX 4090, GDDR6 16GB -- 32GB, 2TB SSD
Gigi01
őstag
Jó tudni,köszi!
dethroner
veterán
Na, ez érdekes. Korábban egy karos Gaggia-t használtunk, amire azt mondták a kávénáci fórumban, hogy jó gép, csak üssem ki belőle a nyomásfokozót, mert a 15bar miatt túl gyorsan jön át rajta a lé. A mostani Saeco-ra is azt olvasom hogy 15bar-al tolja át a vizet, itt meg még fokozni kéne a nyomást De ha nyomást fokozok, akkor még gyorsabb lesz az átfolyás, tehát még kevesebb ideje marad kioldódnia az aromáknak. Nem?
A hét vezért feltámasztják majd ha legközelebb is győznek. DNS-üket lombikban őrzik, és Tóth Gabi szüli meg őket!
Vaze
őstag
szivesen
MSI Raider GE78 HX 13V Intel® Core™ i9-13980HX -- GeForce RTX 4090, GDDR6 16GB -- 32GB, 2TB SSD
konzumpro
Topikgazda
Nem. A nyomásfokozó egy szelep ami akadályozza a kávé gyors lefolyását, ugyanakkor segít felépülni a nyomást, amitől ki tud oldódni a kávéból a széndioxid, ami cremában mutatkozik meg. A névleges 15-18 bar nyomást, amire az ULKA pumpa képes, csak befulladáskor érné el a rendszer, a mostanság elterjedt Philipsekben jó ha 4 bar összejön. Friss pörkölést azért már láttam szépen lefolyni, azért is ajánlom.
Bio Bellaromot karosban is nehéz főzni, de a második optimumán finom alapanyag lattéhoz, cappuccinohoz. A második optimum, amikor nem a finomra őrölt kávé szabályozza be a lefolyást és a nyomást, hanem durvább őrleményt használunk, eltűnik a keserű íz, balanszba kerül a savanyúval, a lefolyást pedig nyomásfokozóval lassítjuk.