Hirdetés

2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-04-15 21:13:52

LOGOUT.hu

Az ajánlott gépek listájához, a gyakran használt beállításokhoz és
karbantartási tippekhez olvasd el összefoglalónkat!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#4251) konzumpro válasza #49155328 (#4249) üzenetére


konzumpro
Topikgazda

Miért ne lenne jó? Én majdnem mindent végigkóstolok automatában is. Igaz, javarészt tejjel, meg van amivel játszani kell, hogy presszónak is jó legyen, de sokkal könnyebb mint pl. Bellarommal elérni azt az állapotot.

(#4252) htom127 válasza #49155328 (#4249) üzenetére


htom127
tag

Kipróbálja, s eldönti. Amúgy más webshopban is láttam ilyen próbacsomagot.

" Bazinga !"

(#4253) #49155328 válasza kory24 (#4250) üzenetére


#49155328
törölt tag

Az tökéletes bele! :K

(#4254) #49155328 válasza konzumpro (#4251) üzenetére


#49155328
törölt tag

Akkor jó! :C :N ;]

(#4255) Greg Vinous


Greg Vinous
tag

Szuper tippeket adatok, köszönöm mindenkinek...

Fogok is tesztelni sokat, aztán majd beszámolok, hátha valakinek majd segít ;)

Most egyelőre a Starbucks® Espresso Roast meglepően bejött nekünk.
Tejjel, cappuccino módban meglepően finom, de nekem kevés tejjel is ízlik.
Nagyon hasonlít ahhoz a capuccinohoz, amit Siena és környékén lehetett kapni, kedves kis helyi kávézókban. Nekünk az az etalon, pár hetet eltöltöttünk azon a környéken és ott szerettünk bele a jó kávéba :B

(#4256) M3aN válasza #49155328 (#4249) üzenetére


M3aN
senior tag

Csak normális, pörkölőből származó (szerk: közvetlenül tőlük vásárolt) kávét iszok automatában is, legyen szó akár blendről akár single origin kávéről. Bolti vackot (öreg és döglött szemetet, pfej) nem is teszek bele :) Nem találkoztam még olyan véleménnyel, hogy bárkinek nem ízlene, sőt, inkább mindenki emlegeti hogy nálam milyen a kávé... :)

[ Szerkesztve ]

(#4257) #49155328 válasza M3aN (#4256) üzenetére


#49155328
törölt tag

Világos pörkölésű kávéról van szó!

(#4258) konzumpro válasza #49155328 (#4257) üzenetére


konzumpro
Topikgazda

Gyári állapotú, korlátozott lehetőségekkel megáldott automatáknál valóban esélytelen, max. citromlé, amit ki lehet hozni belőlük.

(#4259) pgemil


pgemil
aktív tag

Tudtok segíteni?
Philips LatteGo 2230 szerintem sok vizet nyom a tálcába, így felesleges gyűjtőedényt tenni a kifolyó alá. (Előtte egy Delonghi esam 4000 magnifica volt, az semmit nem eresztett ide.)

(#4260) konzumpro válasza pgemil (#4259) üzenetére


konzumpro
Topikgazda

Ez ilyen technológia. Mossa a zacc-csúszdát. (Kötőjeles?)

(#4261) pgemil válasza konzumpro (#4260) üzenetére


pgemil
aktív tag

Kár!

(#4262) DEGU83 válasza DEGU83 (#3995) üzenetére


DEGU83
tag

UPDATE!!!!!, végül a delonghi ügyfélszolgálat oldotta meg a problémát. Kaptam 20 adagra megfelelő vízkőoldó csomagot, az árát a delonghi állta és ők foglalkoznak a jövőben a szervizeléssel is. Hatalmas taps :C :C a supportnak. Kedvesek voltak, elérhetőek és segítőkészek.+++ pontok a delonghinak.

(#4263) Dr. Szilikát válasza konzumpro (#4260) üzenetére


Dr. Szilikát
őstag

De az öblítővíz azon része a zacctartályba folyik, már ha az általam ismert Saeco rendszerű. Víz többi része a bemeneti pipacsövön keresztül visszafolyik a csepptálcába. Mivel visszatérő kérdés, most már lemértem a csepptálcába menő vizet, a tálca tömegének többszöri mérésével:

Öblítés: 26-27 gramm.
Főzés: 10-11 gramm.

Főzéskor a zaccpogácsa elviszi a víz egy részét, illetve itt beállítástól függően mérhet valaki eltérő értékeket (szárazabb vagy nedvesebb pogácsa esetén).

Öblítés után a főzőteret kitöltő vizet a dugattyú fellöki és leöblíti vele a zaccpályát, majd a zacctartályban köt ki. A dugattyú alatti üregben maradó víz visszafolyik a csepptálcába. Viszont dugattyú lehet kétféle is:

https://prohardver.hu/tema/automata_kavegepek/hsz_3623-3623.html

Nekem a régebbi fajta fémszitás van, ami elvileg több vizet lök fel (nem bír olyan hirtelen visszafolyni, de ezt saját szememmel láttam is), mint az újabb nagylyukú esetében (amit mondjuk nem láttam).

(#4264) tepenzed


tepenzed
őstag

Sziasztok!

EP 2220
Ég a felkiáltójeles lámpa és villog a start gomb. Útmutató alapján meg egyébként is tipikus levegősődés szokott lenni ilyenkor. Indítom a start gombot, kinyom egy kis forró vizet, aztán gyanúsan hamar abba is hagyja. Tovább villog a start gomb. Kihúztam tálcát, vizet újratöltöttem, főzőegységet ki be raktam és továbbra is ugyanez. Ilyen még nem volt velem, mi lehet a probléma?

(#4265) Zirowe


Zirowe
nagyúr

Sziasztok, philips ep2231/40 gép kikapcsolt állapotban szivárog.
Tegnap este 7 és ma reggel 8 között kikapcsolt állapotban a teli víztartály fele szivárgott az alsó tálcába, a piros jelző teljesen felemelkedett a mennyiségtől.
Ma reggel 9 és du fél 2 között a tartály negyede szivárgott ugyanúgy kikapcsolt állapotban.
Raktam poharakat a kávé kiömlő és a gőzölő alá, de azok üresek szóval nem onnan jön a víz.
A gép márciusban volt használva párszor, aztán dobozában pihent 5 hónapot, múlt héten beüzemelés előtt nagy karbantartás volt.
Mi lehet vajon a szivárgás oka?

We've jumped way beyond the Red Line. Limited supplies. Limited fuel, and now no hope! But I promise you one thing. On the memory of those lying here before you, we shall find it. And Earth will become our new home. So say we all!

(#4266) Dr. Szilikát válasza Zirowe (#4265) üzenetére


Dr. Szilikát
őstag

Víztartály kimeneténél egy gumitömítés gondoskodik erről, azt kell cserélni vagy minimum leápolni szilikonzsírral, alapos tisztítás után.

Pl. vízkőlerakódás is akadályozhatja a résmentes zárást, vagy idővel a gumi keményedése, tágulása, ilyesmi. Igyekszem is időnként vékonyan megkenni az Oxett A2 anyaggal, ami inkább olaj, mint zsír, a célnak nagyon jól megfelel.

#4264 tepenzed

Bár én is csak olvastam "szerelős fórumokon", az átfolyásmérő hibáját több esetben említették (Hall-elemes jeladó), de nyilván közelebbről kellene megvizsgálni, így semmi nem biztos.

(#4267) Zirowe válasza Dr. Szilikát (#4266) üzenetére


Zirowe
nagyúr

A kimenetnél ez a fekete csatlakozó van tömítés nélkül, elég ezt kívül-belül beszilikonozni vagy szedjem szét?

Vagy a gépben lévőre gondolsz?

Egyébként, most megnéztem jobban ezt a részt egy lámpával, és eléggé vizes+van egy lyuk a tálcához, szóval lehet ott szivárog.

We've jumped way beyond the Red Line. Limited supplies. Limited fuel, and now no hope! But I promise you one thing. On the memory of those lying here before you, we shall find it. And Earth will become our new home. So say we all!

(#4268) Dr. Szilikát válasza Zirowe (#4267) üzenetére


Dr. Szilikát
őstag

Ha konkrétan ezt a típust nem is ismerem, de ott belül szokott lenni egy szimeringhez hasonló gumi, ami a vízzárást biztosítja.

Noha elvben az is elképzelhető lenne, hogy mondjuk itt jól zár, de utána, a gépen belül szivárog valahol, ez megint olyan dolog, hogy akkor le kell követni.

https://zegkave.hu/termek/saeco-viztartaly-tomites-gyari/

[ Szerkesztve ]

(#4269) tepenzed válasza Dr. Szilikát (#4266) üzenetére


tepenzed
őstag

Csak az a fura, hogy hideg vizet ad ki, holott ilyenkor is forró vizet szokott kinyomatni emlékeim szerint, ezek után nem is szokott levegős lenni. De most csak kifolyat egy kis hideg vizet, aztán villog tovább a start gomb.

(#4270) Dr. Szilikát válasza tepenzed (#4269) üzenetére


Dr. Szilikát
őstag

Ha nem fűt a bojler, mert szakadt a fűtőbetét vagy leoldott a hőbiztosíték, akkor nyilván hideg, csak ezt azért nem írtam, mert előzőleg forró vizet említettél.

Saeco bojleren lehet olyan hőkapcsoló (felső kép), ami lehűlve "magától" visszakapcsol, vagy amit vissza lehet / kell nyomni (szétszerelést igényel).

Lehet hőbiztosíték (alsó kép), ami egyszer kiolvad és utána cserélni kell. Vagy a fűtőkörben egyéb hiba is elképzelhető.

(#4271) tepenzed válasza Dr. Szilikát (#4270) üzenetére


tepenzed
őstag

Köszi, nem hangzik jól, garis még a gép szerencsére.
Sajnos a lentieket csak édesanyám játszotta el mert én messze vagyok, de majd ha oda jutok rápillantok én is, hogy minden jól van-e bent, aztán hívom a szervízt és lehet vele futkározni Pestre :(((

(#4272) Zirowe válasza Dr. Szilikát (#4268) üzenetére


Zirowe
nagyúr

Nyomtam szilikont kb mindenhova, a tartály fekete csatlakozójára kívül/belül és a gép fehér részére, kipróbáltam a víz kinyomását forró víz és kávé nélküli kávéval őrült üzemmódban, a víz jön rendesen és nem zavaros, de ami a legjobb, hogy lassan 12 órája csont száraz alul a tálca.

Érdemes akkor ezt a tömítést lecserélni vagy maradjak a szilikonozásnál?
Illetve utóbbinál milyen gyakran kellene rakni?

We've jumped way beyond the Red Line. Limited supplies. Limited fuel, and now no hope! But I promise you one thing. On the memory of those lying here before you, we shall find it. And Earth will become our new home. So say we all!

(#4273) ToBeY


ToBeY
nagyúr

Annyira fel lett hypeolva ez a Montaro kávé,hogy most megláttam valahol 2k-ért és vettem egy zacskóval, majd kíváncsi leszek milyen.

(#4274) Dr. Szilikát válasza Zirowe (#4272) üzenetére


Dr. Szilikát
őstag

Ezt így nehéz megmondani, nagyjából havonta frissítek a kenésén. Cél a gumi száraz kopásának, bekeményedésének hárítása.

Meg a tartály is pontosan feküdjön a helyén, nehogy valami oldalfeszülés, zaccmaradvány stb. miatt eltolódva rés keletkezzen.

(#4275) Gabesz87


Gabesz87
addikt

Egy kis segítséget kérnék. AquaClean szűrőt cserélnék a gépünkben (5000-es LatteGo), de valami most nem OK. A szűrőt felráztam, "kibugyborékoltattam" vízben, amikor már nem jött több buborék, betettem a gépbe, de nem jön víz, és furcsán is zúg, nem úgy, ahogy szokott, mint amikor vizet enged. Menüben aktiváltam is a szűrőt.
Bekapcsolás utáni öblítésnél sem jön víz, ill. főzésnél sem. Mit rontottam el, vagy mi a hiba?

[ Szerkesztve ]

(#4276) jambiyya válasza Gabesz87 (#4275) üzenetére


jambiyya
őstag

Ha mindent jól csináltál, akkor is várni kell pár percet. Ne főzz kávét, hanem kérj tőle forró vizet, akkor nem pazarol kávét.

(#4277) Gabesz87 válasza jambiyya (#4276) üzenetére


Gabesz87
addikt

Őrölt kávé módban üresen próbáltam természetesen, kávé pazarlás nélkül. Hát jó, akkor várok, ill. megpróbálom forró vízzel is. Pénteken vízkőtelenítettem egyébként, csak nem volt szűrőm, így az ma került bele, de gondolom a két folyamat elvégezhető más-más alkalommal. Hétvégén így szűrő nélkül használtuk.

OK, helyreáll hálistennek, mostmár minden OK. :R

[ Szerkesztve ]

(#4278) Dr. Szilikát válasza Gabesz87 (#4277) üzenetére


Dr. Szilikát
őstag

Levegőt kapott a vízpumpa, akkor szokott lenni rendellenes hangja. Elvileg nem tesz jót neki, mivel a víz biztosítja benne a gumigyűrűk kenését, illetve hűtését, de nyilván vannak elkerülhetetlen esetek és rövid időre nem olyan vészes.

Csak azért jeleztem, hogy lehetőleg sokáig nem célszerű úgy járatni.

(#4279) Bpisti84


Bpisti84
tag

Sziasztok!

Krups gépekről mit lehet tudni?
Mennyire ajánlott mondjuk egy Krups Evidence Plus ea8948?

Sokan arra panaszkodnak, hogy nem lehet kiszedni a darálórészt, ezért nem lehet rendesen kitisztítani.
Szükséges lehet ez egyébként? Nem lehet, hogy direkt ezért csinálták meg ilyenre?

(#4280) Voice24


Voice24
őstag

Csak egy kis furcsaság a Lidl kávéinál: mostanában az 500 g-os kiszerelésben láttam és vettem a Bellarom Crema és Espresso kávéit, mégpedig - ha jól rémlik - 1249- vagy 1299-ft-os áron. Azaz, 1 kg a drágábbik esetben is 2600-ft. Erre most nézem a csütörtöktől kezdődő akciót, és a fent sorolt kávék 1 kg-os kiszerelései 3300-ft-os "akciós" áron lesznek kaphatók. Mi van? :U

(#4281) konzumpro válasza Voice24 (#4280) üzenetére


konzumpro
Topikgazda

Így emelnek árat.

(#4282) Dr. Szilikát válasza Bpisti84 (#4279) üzenetére


Dr. Szilikát
őstag

Itt más a gép teteje, de ha hasonlóan leszerelhető, akkor azt látni, hogy az őrlő alsó fémrésze / kése nem kivehető, noha porszívóval valószínűleg kitakarítható igény szerint:

https://www.youtube.com/watch?v=3hqZKm4mH2k

Itt a másik videóban alaposabban szétszedik és az is látszik, hogy van benne egy műanyag csillagkerék, ami az őrleményt tereli kifelé, hajlamos idővel elkopni, netán fogát törni:

https://www.youtube.com/watch?v=ReKHkX_hPsI

Tehát itt az alkatrész beszerezhetőségének sem árt utánanézni, ezek szerint. A Saeco őrlőjében ilyen alkatrész nincs, illetve felülről levehető mindkét kés, több-kevesebb szerelés árán. Itt a régebbi verziók fémkéses, újabbak már kerámia őrlővel szereltek. Utóbbi lehet törékenyebb, de elvileg jobban kíméli a kávét, mivel a fémkés túlhevülése megégetheti az őrleményt, ami hátrányosan befolyásolhatja az aromát.

Tisztítás igénye érdekes kérdés, felmerülhet egyrészt olajos letapadások vagy kakaópor finomságú anyag lerakódása a résekben. Netán víz / vizesedés, fémkés korróziója (kerámiát utóbbi sem érinti).

Ha évekig nem szedik szét tisztításara, az sem kizáró éppen, hiszen sokan nem foglalkoznak vele, attól még megy a gép. Nekem megnyugtatóbb, ha időnként szétkapom, többé vagy kevésbé.

Amikor nagyon szétszedem, tudom ellenőrizni azt is, hogy az őrlemény nem jutott-e lejjebb olyan részekre, ahová való terjedését normális esetben egy filcgyűrű is elzárja. De láttam videón olyan elhanyagolt őrlőt, ahol mégis átjutott és károsodást is okozott.

Úgyhogy nehéz megmondani, nyilván nem várható el, hogy szétszerelje mindenki magának.

(#4283) Zirowe válasza Voice24 (#4280) üzenetére


Zirowe
nagyúr

Pénteken vettem ebből a kettőből fél kilós kiszerelést, de már 3290ft körül volt a kilós ár nem akciósan.

We've jumped way beyond the Red Line. Limited supplies. Limited fuel, and now no hope! But I promise you one thing. On the memory of those lying here before you, we shall find it. And Earth will become our new home. So say we all!

(#4284) Voice24 válasza Zirowe (#4283) üzenetére


Voice24
őstag

Én vasárnap vettem a Bellarom Baristából 500 g-osat, 1499-ért. Pedig ugye elvileg az a drágább verzió.

(#4285) #49155328 válasza Voice24 (#4280) üzenetére


#49155328
törölt tag

Ne ilyen hulladékot vegyél ha elérhető frissen pörkölt normális kávé! Szerintem. :U

https://www.alza.hu/alzacafe-szemes-1000g-d5115175.htm

(#4286) Voice24 válasza #49155328 (#4285) üzenetére


Voice24
őstag

Köszi a tippet, amúgy próbáltad már az alzást?
Lehet, hogy kipróbálom, bár ennyiért van hazai pörkölés is (Pacificaffé és társai). Néha-néha megkóstolok egy-egy ilyet is, de automatánál nyilván nem jönnek ki annyira a kávék közötti különbségek, meg nem is vagyok egy nagy ínyenc a kávéknál. Persze itt is vannak finomak és kevésbé finomak (ízlések és pofonok), de én húztam magamnak egy képzeletbeli határt, 4 ezer forint felett csak ritkán veszek kávét. Ez az alzás is ugye szállítással együtt már 5 ezer.

(#4287) Bpisti84 válasza Dr. Szilikát (#4282) üzenetére


Bpisti84
tag

Köszi a választ!

Első automata gépem lenne és mint általában mindenki, én is hosszútávra tervezek vele.
Így lehet mégis egy olyat kellene néznem, amit néha azért át tudok tisztítani én is.

Az alábbi két típus közül melyik a jobb?
Delonghi ECAM 23.460
Philips EP2231/40

(#4288) Voice24 válasza Bpisti84 (#4287) üzenetére


Voice24
őstag

Összehasonlítási alapom nincs, de én ezt a Delonghit két éve használom megelégedéssel (és hiba nélkül), napi 8-10 kávé lefőzésével.

(#4289) Dr. Szilikát válasza Bpisti84 (#4287) üzenetére


Dr. Szilikát
őstag

Saeco (Philips) konstrukciót ismerem közelebbről, ami technikailag / szerelésileg nekem talán jobban bejön, de úgy értve, hogy DeLonghi típusokat viszont csak videón láttam belülről:

https://www.youtube.com/watch?v=1gQKH7rGwWI

https://www.youtube.com/watch?v=pTZvFLCkwzE

(#4290) #49155328 válasza Voice24 (#4286) üzenetére


#49155328
törölt tag

Most is ezt iszom éppen, a trükk hogy 3kg-ot kell rendelni. Úgy 3400ft/kg.

(#4291) jambiyya


jambiyya
őstag

A sokadik próbálkozás után sem tudok világos pörkölésű arabica-ból olyan kávét csinálni (5000-es philips), ami ízlene. Sokaknak ízlik, de nekem nem, mert savanyú. Érzem benne az ízeket, van csoki, stb. de alapból nagyon savanyú.
Erősebb pörköléssel nincs gond, illetve a robusta tartalmúakkal sem, sőt!
Most már azt gondolom, hogy az a Mantaro Calma (igen, amit végül kiöntöttem) akár jó is lehet, csak nem ezzel a géppel.
Nálatok?

(#4292) #49155328 válasza jambiyya (#4291) üzenetére


#49155328
törölt tag

Engedd el, karossal is nehéz. ;)

(#4293) jambiyya válasza #49155328 (#4292) üzenetére


jambiyya
őstag

A céges büfében egy böszme nagy karossal a néninek többnyire sikerül. :)

(#4294) konzumpro válasza jambiyya (#4291) üzenetére


konzumpro
Topikgazda

Megpróbálhatod max hőfokon, gőzölés után, legfinomabbra őrölve.
Esetleg, még ha megmikrózod a babot, bár azt nem szokta szeretni a mikró, nálunk is így lett új. :P

(#4295) lajosx


lajosx
őstag

Sziasztok ! Nem tudom jó helyre irok e? Lenne egy Delonghi magnifica S kávégép. Olyan gondom lenne vele, hogy bekapcsolaskor nem mossa át magát. Bekapcsol a főzőegység vagy valami helye áll,és utána kis ideig ég a hőmérőjel és átmossa magát, utána használatra kész. Most ha bekapcsolom a főzőegység helyre áll, és elkezd villogni a hőmérő és alul az a gomb ami jelzi ha tisztitani kell. Kb 5 percig villog, és megjelenik egy piros háromszög a jobb sarokban.Utána már csak kikapcsolni lehet. Van rajta teszt mód annyit megtaláltam a neten. A daraló jó, mossa magát, jó a szivattyú mindent kitakaritottam semmi hibát nem látok. Mintha valahogy resetelni kellene a gépet, talán a fűtéssel lehet baj hogy a hőmérő is villog? Azt nem tudom hol lehetne meg nézni.. Gondoltam hátha valaki tud nekem segíteni, elnézést ha nem ide illő, de hátha valaki találkozott hasonló hibával.Köszönöm :R

(#4296) Dr. Szilikát válasza lajosx (#4295) üzenetére


Dr. Szilikát
őstag

Saeco típusoknál tesztmódban a fűtés is kapcsolható, illetve hőfokot is jelezhet (típusfüggő).

Ennek hiányában, ha nem érzel semmi meleget, legfeljebb a belsejében lehetne érzékelni a bojler fűtését, illetve szükség szerint mérni feszültséget stb.

Ilyen egyszerűbb mikrovezérlőknél nem jellemző a reset "gyógyító" hatása. Klasszikus példa még a videoszervizes korszakból, az ember hajlamos azt hinni bármire, hogy "processzorhiba", persze. Csak általában kiderül, hogy pont az igen ritkán lesz hibás.

(#4297) Dr. Szilikát válasza Dr. Szilikát (#4296) üzenetére


Dr. Szilikát
őstag

Előbb kimaradt, gyakori megoldás ebben a kategóriában, áramtalanítás után bekapcsolva, a processzor reset lábát egyszerű késleltető áramkör lehúzza GND-re, azaz minden újraindítás reset is egyben.

Ettől független, hogy vannak tárolt beállítási adatok is (ma már jellemzően a processzoron belüli flash memóriában), azt nyilván csak a gyári beállítás opció teszi alapállásba.

(#4298) lajosx válasza Dr. Szilikát (#4297) üzenetére


lajosx
őstag

Nagyon szépen köszönöm a válaszod.

Saeco típusoknál tesztmódban a fűtés is kapcsolható, illetve hőfokot is jelezhet (típusfüggő).

Ezt nem tudom hogy lehet megnézni? Én annyit tettem a hátulján kikapcsoltam és bekapcsolás elött az előlapon nyomva tartottam a gőzölő mega dupla kávé gombot ezt olvastam. De így , ha megnyomok pár gombra reagál, viszont csak a darálóra és a vizet engedi az elején, továbbá még egy gombra a főzőegység csinál valamit. A tőbbire nem reagál, nem tudom hogy lehetne ellenörizni a hőfokot.? :R

(#4299) Dr. Szilikát válasza lajosx (#4298) üzenetére


Dr. Szilikát
őstag

Így külsőleg például árammérővel / fogyasztásmérővel lehetne detektálni a fűtést. 1450 W-ot ír a műszaki adatoknál, az nagyrészt a fűtőteljesítmény, egyebek ahhoz képest elenyésző. Noha ebből van gőzbojleres változat is, ha jól láttam, de ez most mellékes.

Saeco esetében egyik gomb a fűtést kapcsolja szervizmódban, de mindegy lényegében, mert normál módban eleve fűtéssel indít. Később kezd kikapcsolgatni, ahogy eléri a hőmérsékletet.

[ Szerkesztve ]

(#4300) lajosx válasza Dr. Szilikát (#4299) üzenetére


lajosx
őstag

Köszönöm a valaszod, próbálok utána nézni mi lehet a gond :R

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.