Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-04-15 21:13:52

LOGOUT.hu

Az ajánlott gépek listájához, a gyakran használt beállításokhoz és
karbantartási tippekhez olvasd el összefoglalónkat!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#4851) konzumpro válasza [Ixub] (#4849) üzenetére


konzumpro
Topikgazda

Én 1-esre raktam és mindig AquaOptima (Brita-kompatibilis Tesco) szűrőbetéttel szűrt kancsós vizet öntök bele. Félévente szoktam citromsavval vízkőmentesíteni, de tulajdonképpen így nincs vízkő, ha mindig időben cserélve van a szűrőbetét a kancsóban.

(#4852) Imy válasza mpo (#4843) üzenetére


Imy
veterán

Én vettem még hozzá két AquaClean szűrőt, de ha nem fogja sokáig húzni, akkor majd maradok a vízkötlenítésnél szerintem én is. Mert egy szűrő majdnem 5e, ami nagyon nem olcsó.

(#4853) mpo válasza konzumpro (#4851) üzenetére


mpo
veterán

Citromsavra vonatkozik a kérdésem.
A Grohe WC kagyló leírása mindent tilt, ÜFSZ a Groheclean-t javasolta:

Grohe Grohclean tisztítószer 500 ml, 6.231 Ft
Nyomozás német oldalról.
Datasheet:
Chemical name: Citric acid
Quantity: 5-10%

Vettem a patikában 50 g citromsavat 200 Ft-ért.
A permetező flakon 500 ml, 319 Ft volt.
Legközelebb 500 g citromsav lesz 800 Ft-ért, így egy adag 80 Ft-ba fog kerülni, ami nagyon messze van a 6231 Ft-tól.

A kávéfőzőhöz vettem 1500-ért a WPRO CLD250 Kávéfőző Vízkőoldót 250 ml, a fele kell egy tisztításhoz, de ebben tejsav is van.
Lehet-e a sima citromsavat használni és hány %-os oldatban?

Ha érted, akkor már elavult.

(#4854) arcsin válasza mpo (#4853) üzenetére


arcsin
senior tag

Off grohe/hansgrohhe témában
DM sajátmárkás spricnije a hangsgrohe ajanlasaval (empfohlen von hangsgrohe):D

(#4855) mpo válasza arcsin (#4854) üzenetére


mpo
veterán

Ez kávéfőzőbe nem jó, ezek vannak benne:
[link]

Ha érted, akkor már elavult.

(#4856) Kbali válasza mpo (#4846) üzenetére


Kbali
nagyúr

Köszönöm az ajánlást, bár épp nem az igényeimnek megfelelő. Ha ilyen típust szerettem volna, akkor simán megveszem feleennyiért a Tchibo latte-t.

(#4857) Dr. Szilikát válasza mpo (#4853) üzenetére


Dr. Szilikát
őstag

A Heinner / SilverCrest karos / pumpás gépek utasításaiban (többet is átnéztem korábban) citromsav 3 %-os oldatát javasolják:

Méghozzá emelt hőmérsékleten, azaz gőzfűtésre kapcsolva, átnyomatni a bojlert. Sőt, felforralva, majd állni hagyni egy ideig. Ezek alumínium "fazékbojleres" kialakítású gépek egyébként. Kaptam egy ilyen gépet, kipróbáltam rajta ezt a savazási eljárást, utána szétszedtem a bojlert.

Mivel ezt korábban elhanyagolták, ahol a citromsav a vízkővel reakcióba lépett, egyes helyeken az alumíniumba is belemart, noha baja nem lett. Magam részéről ezt az agresszív forralásos savazást nem csinálnám, inkább csak a normál főzési hőfokon.

De itt a témában saválló acélcsöves bojlerekről beszélünk, ami azért más műfaj.

Tejsavas adalék valószínűleg elősegíti a fémtiszta felület kialakítását.

Tasakos citromsav kapható a Spar, DM stb. helyeken is.

A DM háztartási spiccelője nagyon jó, mert nem támadja meg a csaptelepeket, de kávégépbe erős illata miatt sem használható. Szétszedett alkatrészeken kísérleteztem vele, de különösebb előnyét sem tapasztaltam.

[ Szerkesztve ]

(#4858) zolnagy


zolnagy
őstag

Tudja valaki, hogy automata gépben, ha dupla kávét nyomok, az 2x annyi kávét is használ hozzá, vagy csak 1,5x?
Azért lenne fontos, mert munkahelyen közösen használunk egy Jura F50 gépet, amihez becsületkassza van, de aki duplát iszik, annak kétszer kéne húznia, ha 2x mennyiségű kávét használ hozzá a gép.
Köszi!

(#4859) Dr. Szilikát válasza zolnagy (#4858) üzenetére


Dr. Szilikát
őstag

Természetesen, az a lényege, hogy az automaták egy normál adag őrleményre vannak méretezve (7 g, ami erősségi beállítástól függően valamennyit változhat).
Duplához két teljes menet szükséges, két pogácsát dob ki.

Ez persze nem összetévesztendő azzal, hogy egy adagot mennyi vízzel nyomat át valaki. De az egyszerre történik és világosabb főzetet eredményez.

[ Szerkesztve ]

(#4860) zszell


zszell
csendes tag

Sziasztok. Philips Saeco 2200 kávégépnél világit a három lámpa ( viz , cseptálca és a kávé)
Mi lehet a baj?

(#4861) konzumpro válasza zolnagy (#4858) üzenetére


konzumpro
Topikgazda

Juránál (F90-et ismerem) a dupla adag tényleg csak kb. másfélszeres kávét jelent, emiatt mindig túlkivonatolt, keserűbb, mint a jól beállított szimpla.

(#4862) Dr. Szilikát válasza konzumpro (#4861) üzenetére


Dr. Szilikát
őstag

Jura technikáját még csak épp tanulmányoztam videón, erre nem gondoltam, hogy abba több őrlemény is belefér egyszerre.

(#4863) konzumpro válasza Dr. Szilikát (#4862) üzenetére


konzumpro
Topikgazda

Tényleg, lehet hogy csak az korlátozza be, hogy mekkora a maximális adag, lehet hogy ha egy babszemes az erősség, minimális az őrlemény mennyisége, akkor abból belefér kettő is.
Én csak kipróbáltam egyszer és észrevettem ezt a csökkentett adagot, utána nem is használtam.

[ Szerkesztve ]

(#4864) Gaben92 válasza konzumpro (#4861) üzenetére


Gaben92
őstag

Nem mindegyik Juránál. Nekem az ENA 8 dupla eszpresszóhoz kétszer darál, kétszer főz.

If it ain't a Rotor, it ain't a motor.

(#4865) konzumpro válasza Gaben92 (#4864) üzenetére


konzumpro
Topikgazda

Az már újabb sorozat, igen.

(#4866) zolnagy válasza konzumpro (#4865) üzenetére


zolnagy
őstag

Köszönöm a választ mindenkinek! :R
Hétfőn leszek újra bent, akkor kipróbálom, hogy kétszer darál, vagy egyszer, kicsit hosszabban. Ettől függően 1,5 vagy 2 lesz a szorzó..

(#4867) markussandor


markussandor
senior tag

Ma hazahoztam a KRUPS EA810B kávéfőzőt, elvégeztem a kezdeti tisztítást, majd kipróbáltam az összes funkciót. Beállítottam a vízkeménységet 3-ra. Sajnos szűrőt nem csomagoltak hozzá, csak két tisztító tablettát. Rendelni fogok hozzá egy Krups automata kávéfőző karbantartó készletet, abban van egy szűrő is.
Kértem kölcsön egy zacsi Omnia szemes kávét, mivel nem volt itthon csak kapszulás kávé.
Az első főzet nagyon átlátszó lett, hab nélkül, alig került pogácsa a tárolóba.
A 2. már egész jó lett, de a teszt alanyom szerint sok vízzel főztem, így a 3. lett az ideális, ezen már megjelent a crema réteg is. Én is megkóstoltam, nekem nem ízlett, de én sok tejhabbal szoktam inni, teljesen máshoz vagyok szokva.
Még maradt 4-5 kapszulám, alig várom, hogy elfogyjanak :-)

(#4868) mpo válasza markussandor (#4867) üzenetére


mpo
veterán

Két hónapja van meg a Philips gépem.
Elfogyott 2 kg Lavazza Qualità Oro Perfect Symphony.
Barátom 3 év alatt sokfélét kipróbált, az ő javaslatára áttértem a Tchibo Espresso Sicilia Style-ra azért, mert nem savas.
A Tchibotól rendeltem, mert ingyen házhoz szállítva is olcsóbb, mint a boltokban.

Az öblítésnél és kávéfőzésnél a forró víz előállítása az normális, hogy hangos?

Ha érted, akkor már elavult.

(#4869) markussandor válasza mpo (#4868) üzenetére


markussandor
senior tag

"Az öblítésnél és kávéfőzésnél a forró víz előállítása az normális, hogy hangos?"

Nem tudom, de nekem nagyon tetszik, hogy minden munkafázisnak más-más a hangja.
Amikor a főzőegységből kihúzza a "dugót", akkor cuppan egy hatalmasat :-)

(#4870) pető bá' válasza mpo (#4868) üzenetére


pető bá'
őstag

szerintem a Sicilia Style már túl sötét, én a Milano Style-ra rápróbálnék a helyedben - egy pici állítgatással abból is teljesen el lehet tüntetni a savasságot (talán 1-2 fokozat az őrlőn), szüleimnek így jött be, nekem egy kis savval is ízlett volna.

"... and I hope you have a great day!"

(#4871) [Ixub] válasza zolnagy (#4866) üzenetére


[Ixub]
tag

Amúgy ezt nagyon egyszerűen megnézheted magadnak is. Kitakarítod a gépet, majd főzöl rajta egy ilyen, egy olyan kávét és a végén megnézed hány és mekkora pogácsa van a tartóban.

(#4872) konzumpro válasza zolnagy (#4866) üzenetére


konzumpro
Topikgazda

Én inkább visszaadnék annak, aki másfél adag kávét iszik dupla adag vízzel. Vígaszdíj. Inkább nyomjon kettőt.

(#4873) zolnagy válasza konzumpro (#4872) üzenetére


zolnagy
őstag

Hàt ja. De jelenleg szimplát fizet ő is :)

@xub, ezt fogom tenni hétfőn :)

(#4874) ToBeY


ToBeY
nagyúr

Van valami 'ultimate settings" philips automata darálójához? Vacilálok,hogy 1 v 2-re állítsam az őrlőt.
Takarítás közben valahogy elcsavartam 4-re és már egy jó ideje éreztem,hogy nem az igazi a kávé,de azt hittem a lidl-s kávé sz@r amit utoljára vettem.

(#4875) konzumpro válasza ToBeY (#4874) üzenetére


konzumpro
Topikgazda

1-re, aztán addig tekerni amíg keserű a túl sok finom szemcsétől. Ez nálam 4 körül van, ha 12 fokozatról beszélünk.

(#4876) ToBeY válasza konzumpro (#4875) üzenetére


ToBeY
nagyúr

Philipsnél 1-5 skála van,most leraktram 2-re.Majd meglátom kell-e teljesen finomra őrölni a kávét,vagy jó így 2-es állásba

(#4877) konzumpro válasza ToBeY (#4876) üzenetére


konzumpro
Topikgazda

Nálam is 1-5 skála van, ahol a 2 és egyharmad ami a 4-esnek felel meg az újabb skálán. De most üres volt az őrlő, 1-esre raktam és jót főzött friss pörkölésű robustából. Pár hónapos sötétre pörköl bolti kávéknál már zavaró tud lenni a keserű íz, olyankor durvábbra állítom, Kimbonál, Tchibonál 2 körül már megjönnek az aromák, savak. Persze ehhez az kell, hogy legalacsonyabb fokozaton már összeérjenek a kések, be legyen kalibrálva az őrlő. Gyárilag az 1-es szokott lenni ami nálam a 2-es...

(#4878) ToBeY válasza konzumpro (#4877) üzenetére


ToBeY
nagyúr

És teljesen laikusként honnan tudom megállapítani,hogy a lefőtt kávé pont jó? :U
Ránézésre lehet-e ezt látni?Vagy mit kell éreznem ha alul vagy túlkivonatolt kávém?
(Lattéhoz lesz az esetek 90%ban)

(#4879) Dr. Szilikát válasza ToBeY (#4878) üzenetére


Dr. Szilikát
őstag

Egy szimpla eszpresszó 1:3 arány felett elkezd kivilágosodni. Tehát 7 g őrlemény és 21 ml víz (mármint kész ital).

Valaki hogyan kapja el azt a pillanatot, amikor már kivilágosodik, mikor állítja meg, ez már lehet egyéni dolog, azaz milyen íz és aroma tetszik valakinek. Lehet 25-35 ml is.

https://en.wikipedia.org/wiki/Espresso

Másik téma az őrlési finomság, ami további befolyásoló.

Az erősséget pedig a bedarált mennyiséggel szabályozzák a gépek. Mai gépeknél fordulatot számol, vagy csak időt, típusfüggő.

(#4880) ToBeY válasza Dr. Szilikát (#4879) üzenetére


ToBeY
nagyúr

Automatánál fogalmam sincs hány grammot őröl be 5-ös aroma erősségen,így nem tudom 1:3 arányt sem számolni. :N

(#4881) Dr. Szilikát válasza ToBeY (#4880) üzenetére


Dr. Szilikát
őstag

7 g általában a standard középérték. A Saeco főzőegységbe 9 g még belefér, tehát ami max. erősségi fokozatnak számít.

De akármennyi, a főzet kivilágosodása, amit lehet látni. Aromás eszpresszóhoz elvileg akkor kell lelőni, ahogy elkezd kivilágosodni. Vagy arra programozni, ez már mellékes. Többi majd kialakul, hogyan tetszik valakinek.

(#4882) ToBeY válasza Dr. Szilikát (#4881) üzenetére


ToBeY
nagyúr

Aha,így már értem.Akkor figyelem a színét, és ha világosodik nagyon akkor lelövöm a főzést

(#4883) markussandor


markussandor
senior tag

Sziasztok, ha már téma a mennyiség, vajon mennyi kávét őrölhet a Krups EA810B normál és erős módban? A kézikönyvében nem említik, és a neten se találtam róla infót.
Legfeljebb grammos mérlegen lemérem a zaccot.

(#4884) Dr. Szilikát válasza ToBeY (#4882) üzenetére


Dr. Szilikát
őstag

Egy kis üvegpoháron bejelöltem filctollal 30 és 60 ml szintet, ami támpontként segíti a beállítást (digitális mérleggel és vízzel belőhető).

[ Szerkesztve ]

(#4885) [Ixub] válasza Dr. Szilikát (#4884) üzenetére


[Ixub]
tag

Nekem van ilyen kis mérőpoharam, ott lőttem be 40ml-re, de ahogy néztem után kalibrált és majdnem 50 lett. Amúgy finom, szóval nem gond.

(#4886) mpo


mpo
veterán

Konyhai mérleggel kimérek 200 g kávét, ebből 27 kávé jön ki átlagban, ez 7,4 gramm/eszpresszó.
A kávé (folyadék) mennyiségét addig növeltem, hogy beleférjen a csészébe.
Most csak vízzel tudtam lemérni, kb. 50 ml.
A 12 fokozatú őrlés a legfinomabbra van állítva, a kávé erőssége 1-3 között 2-re.
Tisztán iszom a kávét, ez elég erős nekem.

Ha érted, akkor már elavult.

(#4887) ToBeY válasza Dr. Szilikát (#4884) üzenetére


ToBeY
nagyúr

Én is bejelöltem az üvegpoháron 60ml (én ennyit szoktam a lattehoz engedni) ,de nem tudom hogy így is igaz az állítás,hogy 25-30mp kell lefolynia a kávénak. -ennyit tudtam tenni az ügy érdekében :)

(#4888) ToBeY válasza ToBeY (#4887) üzenetére


ToBeY
nagyúr

Deobom ezt a képet,hátha másnak is segítség lehet. [link]

ha nem,akkor lehet törölni a hozzászólást!

(#4889) Dr. Szilikát válasza ToBeY (#4887) üzenetére


Dr. Szilikát
őstag

Voltaképpen a Wikipédián azt fejtegetik, hogy a normál adag (7 g) hosszabb kivonata a lungo, ahol az ital mennyisége két-háromszoros.

De ezt lehetőleg nem (csak) az átfolyási idő növelésével érik el, hanem inkább az őrlést is durvábbra állítják, hogy ne legyen túl keserű a végeredmény.

(#4890) konzumpro válasza Dr. Szilikát (#4889) üzenetére


konzumpro
Topikgazda

(#4891) ToBeY


ToBeY
nagyúr

Most csináltam egy latte macchiato-t és 60ml presszót kb 20mp nyomta ki 2-es fokozaton,ami szerintem nem a legjobb,de eltünt a zavaró savas íz ami jó.

(#4892) markussandor válasza markussandor (#4883) üzenetére


markussandor
senior tag

Lemértem, igaz ez még a nedves pogácsa, a normál 15g, az erős 17g volt. Most szárítom őket :-)

(#4893) mpo válasza markussandor (#4892) üzenetére


mpo
veterán

Betöltesz 200 gramm kávét és egyformákat főzöl (nálam átlag 27 lungo) és kiderül mennyi kávé fogy csészénként.
[kép]
Amikor kb. 400 Ft-ért kaptam espressot, félig volt a csésze, otthon meg tele van.

Ha érted, akkor már elavult.

(#4894) markussandor válasza mpo (#4893) üzenetére


markussandor
senior tag

Az is egy módszer, csak sok a papírmunka vele, ha pontos szeretnék lenni :-)
Szerintem nincs összefüggés a kávé és a víz mennyisége között, nálam a hozzáadott vizet 20-220 ml között szabadon lehet tekergetni. Lassan kiszárad a pogácsa, és akkor lesz egy egészen pontos adatom.

(#4895) mpo válasza markussandor (#4894) üzenetére


mpo
veterán

csak sok a papírmunka vele
Húzod a strigulákat és ha elfogy a kávé összeszámolod.

Ha érted, akkor már elavult.

(#4896) konzumpro válasza ToBeY (#4891) üzenetére


konzumpro
Topikgazda

Hagyjátok az INEI szabványnak való megfelelés kényszerét, az autmata nem kell hogy minősített olasz presszót főzzön, nem kell hogy 25 másodperc alatt jöjjön le. Még a karos újhullámos kávénál is van olyan (tudományosan megalapozott) irányzat, hogy durvábbra veszik az őrleményt és kevesebbre, mert így kevesebb kávéból jobb a kioldódás, persze gyorsabb is a lefolyás - pont mint egy automatával.

Az viszont szerintetek létezik, hogy a gyengébb kávé erősebb? Úgy értem, ha minimumra állítom az aromát, kb 5(?) grammot őröl és készül 21ml főzet, erősebb koffeinben, mint ha az aromát közepesre állítom (~7g), kicsit savanyúba billen a balansz, nem annyira keserű, tejjel pedig világosabbnak tűnik mint alacsony aromán(!).

(#4897) viktorhu válasza konzumpro (#4896) üzenetére


viktorhu
veterán

A kofffein állítólag gyorsan kioldódik, szóval az inkább függhet a mennyiségtől. De az ízextrakciót növeli, ha kicsit hosszabbra főzöd - én a savanyú kávéknál a kávé mennyiségét szoktam csökkenteni (amíg külön őröltem, addig az őrlési finomsággal játszottam, de most az automatát max finomságon használom alapból, és mégis hamar savanyú lesz a kicsit világosabb kávé).

(#4898) konzumpro válasza viktorhu (#4897) üzenetére


konzumpro
Topikgazda

Akkor csak az íze teszi elfogadhatóbbá, kezdem is érezni a hatását :O jó kis robusta, amúgy ízre tényleg jó, valószínűleg kikanalazom és Mokinával fog elfogyni szép lassan, automatába meg megy az arabica.

(#4899) viktorhu válasza konzumpro (#4898) üzenetére


viktorhu
veterán

A robusztában jó sok koffein van :) Én régen kifejezetten szerettem a robustát - jó crema például - de az automata kényelmessége miatt nagyon sok kávét iszom, így igyekszem inkább arabica kávékat inni.

(#4900) bigmasterg


bigmasterg
addikt

DeLonghi ECAM 21.117 -nél valahogyan a gyári legfinomabb örlésnél finomabbra lehet állítani a gépet?
Esetleg lehet valahogyan moddolni? Bár augusztusi vársálás, visszaalakíthatlan módosítást még gari időben nem vállalnék be.

Ha külön őrölt, finomabb szemcséjű kávét rakok bele, akkor szebb lefoyású, finomabb kávét lehet vele főzni, mint a beépített örlővel.
Csak nem azért tartok automatát, hogy külön őröljek hozzá. Akkor már lefőzöm másik géppel, amivel jobb espressot lehet készíteni.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.