Az ajánlott gépek listájához, a gyakran használt beállításokhoz és
karbantartási tippekhez olvasd el összefoglalónkat!
Gyorskeresés
Legfrissebb anyagok
- Bemutató Spyra: akkus, nagynyomású, automata vízipuska
- Bemutató Route 66 Chicagotól Los Angelesig 2. rész
- Helyszíni riport Alfa Giulia Q-val a Balaton Park Circiut-en
- Bemutató A használt VGA piac kincsei - Július I
- Bemutató Bakancslista: Route 66 Chicagotól Los Angelesig
Általános témák
LOGOUT.hu témák
- [Re:] [Szevam:] Érzelmi magabiztosság/biztonság - miért megyünk sokan külföldre valójában?
- [Re:] [Tüzi:] Geek-hatarozo
- [Re:] [D1Rect:] Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- [Re:] [bitpork:] Balatoni autós tali 2024
- [Re:] [Mr Dini:] Ha szeretnéd rootolni az LG Smart TV-d, tedd meg most!
- [Re:] ZUK Z2 - Kicsi a bors, de erős!
- [Re:] [sziku69:] Fűzzük össze a szavakat :)
- [Re:] [Luck Dragon:] Asszociációs játék. :)
- [Re:] [sziku69:] Szólánc.
- [Re:] Spyra: akkus, nagynyomású, automata vízipuska
Szakmai témák
PROHARDVER! témák
Mobilarena témák
IT café témák
Téma összefoglaló
- Utoljára frissítve: 2023-04-15 21:13:52
LOGOUT.hu
Hozzászólások
(#4901) markussandor válasza bigmasterg (#4900) üzenetére
markussandor
senior tag
Keress rá YT videókra, a sajátomról megnéztem párat, az egyik pont ezt mutogatta, azaz hiába van kivezetve a három állású gomb, belül lehet finomhangolni pár csavar kitekerése után.
konzumpro
Topikgazda
Emeltem még egy fokozatot az őrlőn, meg maxra tettem a hőfokot, közepes aromán 21g főzettel visszataláltam oda ahol a múltkor már jó volt ez a fajta, kapi royal.
A tuti beállítási folyamat Minutonál tehát finom őrleménnyel elérni azt a pontot amikor már nincs keserű utóíz, 7 grammból 21 főzet és ha hőhiányos a gép, akkor maxra tenni a hőfokot. Ez több kávé főzésénél visszaüt, olyankor közepes hőfok a jó. Főzés után kikapcsolom hogy öblítsen, aztán gőzöléshez újra bekapcsolom. Ha kikapcsolás nélkül gőzölnék, utána ráengedné a forró vizet az öblítéshez kikapcsoláskor, ez firmware hiba.
Ja a kávézacc most szép jégkorong formájú, pedig nincs alaposan kifőzve, de ezen a ponton optimális az őrlemény ízben is, nincs iszaposság.
markussandor
senior tag
inf3rno
nagyúr
Lassan már analitikai mérleg fog kelleni nektek, hogy ezred grammra pontosan kimérjétek. De jó is volt anno porszemekkel szórakozni, mert hát csak úgy a pontos.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
gergo5991
őstag
[link] ecam 350.55b
[link] ecam 290.81tb
a dizájnon kivül meg hogy 7 vs 15 féle kávét tud a gép csinalni, valaki tudna mondani különbséget köztük? sokkal jobban bejön ez a 290es modell, bár ez alap kategória mig a 350es középkategóriás gép, sok helyen olvastam a 350es kijelzője hajlamos a felcsapó gőztöl tönkre menni, a 290es kezelő panelja sokkal jobban néz ki szerintem, dizájnosabb is, meg vannak ikonok hogy mit szeretnék inni. Ahogy néztem a 15 vs 7 kávét amit tud csinalni a két gép, hát 1 pressó vagy dupla pressó, max 2x megnyomom a gombot, szóval ilyen téren semmi hátrányát nem látom a gépnek. Árban kb ugyan ott vannak, de várok még valami akcióra december óta, mert a karácsony miatt felverték az árakat rendesen
amugy ha csinalja a kávét a gép miért van az hogy: elindul a viz 1 másodpercre majd megáll.. pár csepp kijön a csészébe, 1 másodpercet áll a gép, és úgy kezdi el nyomni a kávét.
[ Szerkesztve ]
konzumpro
Topikgazda
Sok gépnél, Philipseknél is van amikor nincs arányban az ár és a nyújtott szolgáltatások.
"...miért van az hogy: elindul a viz 1 másodpercre majd megáll.."
Előáztatás, erősebb kávét csinál így.
Dr. Szilikát
őstag
Vagy lehet 3:3 másodperc is, gépfüggő, illetve lehet opcionális, menüben kikapcsolható előáztatás, ha valaki nem igényli.
Főleg rövid kávénál a víz gyors átrohanását kompenzálja, hogy jobban oldódjanak az anyagok. Hosszabb kávénál sokat már nem számít, gondolom.
konzumpro
Topikgazda
Szóval előáztatás.
gergo5991
őstag
valahogy nem jön be nekem ez a dolog, elnézve a karos presszó gépek ilyet nem csinálnak, ott egybe jön ki a szép aranybarna kávé itt meg nyom es kis vizet, aztán valami higitott vizes kávé kezd el jönni az elején. Lehet ez csak egy ilyen vizuál effekt romboló, de ha ettől jöbb lesz a kávé hát legyen
köszönöm a válaszokat
[ Szerkesztve ]
konzumpro
Topikgazda
Vannak karosok, amiknél szintén van előáztatás, nem hátrányként szokták felsorolni a tulajdonságaik között. Persze aminél lehet szabályozni, kikapcsolni, az azért menőbbnek számít.
Amikor az elején még víz jön, az a főzés előtti öblítésből a kifolyóban maradt víz, én azt ki szoktam hagyni, megy a tálcába. Utána tolom a csészét a kifolyó alá és egyből kávé jön, de ez egy jól beállított Philips.
gergo5991
őstag
Dr. Szilikát
őstag
Automatánál az öblítővíz maradéka távozik először, miután itt típustól függően, a főzőtér után van egy csőszakasz és diszpenzer, ahol megállhat egy kis víz.
Ha van kedve valakinek, szórakozásból azt is meg lehet tenni, hogy amikor feltölt az előáztatás, kilöki maga előtt a vizet, a következő 2-3 másodperces szünetben gyorsan kikapni a poharat, kiönteni. Rövid kávénál talán befolyásolhat egy kicsit az ízhatáson.
A Krups karos gépe is csinál előáztatást (3 / 3 sec), amelyik racsnis karral működik és az a sajátossága, hogy ráhúzáskor tömöríti az őrleményt, azaz nem igényel előzetes tamperolást (Krups Tamping System):
konzumpro
Topikgazda
Konkrétan nem tudom, de van itthon hasonló kategóriás Kimbo, egészen tisztességes.
(#4914) Dr. Szilikát válasza Dr. Szilikát (#4912) üzenetére
Dr. Szilikát
őstag
Vagy csepptálcába is lehet engedni az elejét, értelemszerűen.
konzumpro
Topikgazda
Ó, a racsnis Krups! Sose lett ilyenem...
Szerencsére, többet lett volna szervizben mint a konyhában, sokan panaszkodtak a pattogó műanyag alkatrészekre, szivárgó vízre, persze lehet hogy nem rosszabb mint bármelyik műanyag automata két év után.
Dr. Szilikát
őstag
Igen, kicsit ellentmondásos, mert a technikában lenne fantázia: pogácsát leszorítja, nem kavarodik fel, szabályos átfolyás. De van rá panasz is. Állítólag érzéssel kell használni, nem erővel megtépni, mert azt kevésbé bírja.
mpo
veterán
Utána tolom a csészét a kifolyó alá és egyből kávé jön
Én is ezt csinálom, tömény kávét szeretnék inni, nem öblítővizet.
Ha érted, akkor már elavult.
vicces
addikt
Ezt én is így csinálom. Annyi hogy ha többször huzok eszpresszót akkor a következő csészénél már nem kell ezt csinálni. Csak simán nyomom a gombot a csésze a helyén és jön a kv öblítőviz nélkül.
:)
markussandor
senior tag
Én nagyon hosszú kávét készítek (120-140 ml), szóval pont nem izgat az első 2-3 csepp víz. Ráadásul cappuccino-t csinálok belőle, szóval a nagy bögrémet megpumpolom tejjel, tejhabbal.
Eszpresszót csak addig főztem, amíg be nem állítottam a számomra ideális ízt a gépen, azaz minden őrlő és vízhőfok kombinációból főztem egyet, és addig kóstolgattam ízesítés nélkül, amíg a legjobbat meg nem találtam az adott nyersanyagból. A következő kávém megint más lesz, akkor kezdem elölről a tesztet :-)
ToBeY
nagyúr
Egyébként mitől függ,hogy mennyire erős lesz a kávé?pl függ hogy mennyi ideig folyik át az örleményen a víz?Tehát egy americano erősebb mint egy ristretto?
markussandor
senior tag
Elsősorban a kávé fajtájától: az arabika gyengébb, mint a robusta. Számít az őrlés finomsága, az őrlemény mennyisége, a víz hőfoka, mennyisége, stb. [link]
konzumpro
Topikgazda
Itt egy cikk ami megfogalmazza a témával kapcsolatos kételyeimet is.
Amúgy az őrlemény finomsága van a leginkább hatással a kioldódásra, de ez nincs összefüggésben az aromákkal, amik hamar elillannak, átalakulnak.
Ezzel kapcsolatban az is érdekes, mennyire legyilkolja az aromákat ha felhabosított tejbe főzzük a kávét, pedig majdnem minden automata így csinálja. Érdemes egy próbát tenni fordítva, mondjuk úgy, hogy pár automata módra főzés után egy presszóra habosítunk külön tejet. Mindezt azért így, hogy az ízkülönbséget ne a még hideg kazán hőstabilitása, vagy az egyre frissebb őrlemény okozza.
[ Szerkesztve ]
bigmasterg
addikt
Mit jelent az hogy erős?
Egy ristrettonak sokkal erősebb az íze.
Egy hosszabb kévának pedig magassabb lesz a koffein tartalma.
Egy főzetet nézve.
De ha egységesen pl 10ml-re nézed, akkor 10ml ristrettonak nagyobb, mint 10ml americanonak.
ToBeY
nagyúr
erős alatt a magasabb koffeintartalmat értettem.
Pontosan arra gondoltam amire meg is adtad a választ.Ha lefőzők egy ristrettot és egy hosszabb kávét,akkor hosszabb kávé "ütősebb" lesz koffeinben mint a ristretto, viszont ízben az utóbbi jobb,koncentráltabb.ugye?
[ Szerkesztve ]
bigmasterg
addikt
Így van.
Gondolj bele: Elkezded főzni a kávét, ott lesz a pohrában egy ristretto, ha tovább engeded espresso, majd lungo.
Nyilván folyamatosan egyre hígabb kávé jön ki a gépből, de az még midnig kávé és még mindig van koffein tartalma.
konzumpro
Topikgazda
forrás: home-barista.com
bigmasterg
addikt
Ez érdekes, 15 sec körül van a koffein görbe teteje, azt hittem hogy közelebb van a másik két görbéhez.
Így viszont jó kérdés, hogy ugyanolyan folyadékmennyiséget nézve a ristrettoban, vagy espressoban van-e több koffein. (pl egy ristretto vs utolag ketté öntött espresso).
De gyanítom, hogy ez is a főzési módtól függ, hogy a ristretto egy 15 másodperces shot, vagy finomabbra őrölt kávéval 20-30 másodperces.
ToBeY
nagyúr
Köszi a cikket és a diagramokat is
konzumpro
Topikgazda
Igen, ez csak egy főzési mód, egy fajta őrlemény valami random őrlővel, valami ki tudja milyen kávéból. Még a hőfokok is játszanak, a nyomásprofilok, víz összetétele...
RicsiSuly
aktív tag
Sziasztok!
Van egy Philips EP2221 kávégépem. Bekapcsolom és villog rajta pirossan a 3 figyelmeztető led és nem csinál semmit a gép, mi lehet a baja?
[ Szerkesztve ]
Üdv SRicsi
konzumpro
Topikgazda
Próbáld újraindítani, főzőegységet kivenni, berakni.
arcsin
senior tag
[ Szerkesztve ]
roti86
őstag
Hibaelhárítás rész: "Minden figyelmeztető ikon lámpája villog.
Állítsa alaphelyzetbe a készüléket csatlakozódugójának fali aljzatból való
kihúzásával, majd visszadugásával. A készülék bekapcsolása előtt kövesse az alábbi
lépéseket:
- Távolítsa el az AquaClean vízszűrőt a víztartályból.
- Helyezze vissza a víztartályt. Nyomja be a készülékbe, amennyire csak
lehetséges, hogy az a megfelelő pozícióban legyen.
- Nyissa fel az őrölt kávé tárolójának fedelét, és ellenőrizze, nincs-e kávéportól
eldugulva. Megtisztításához helyezze be egy kanál nyelét az őrölt kávé
tárolójába, és mozgassa azt felfelé és lefelé, míg az elakadt darált kávé le nem
esik (27. ábra). Vegye ki a főzőegységet, és távolítsa el a leesett őrölt kávét.
Helyezze vissza a tiszta főzőegységet.
- Kapcsolja vissza a készüléket.
Ha a probléma megoldódott, akkor az AquaClean szűrőt nem készítették elő
megfelelően. Visszahelyezés előtt készítse elő az AquaFilter szűrőt az „Az AquaClean
vízszűrő aktiválása (5 perc)” fejezet első és második lépése szerint.
Ha a lámpák továbbra is villognak, a készülék túlmelegedhetett. Kapcsolja ki a
készüléket, várjon 30 percet, majd kapcsolja vissza. Ha a lámpák még mindig
villognak, forduljon országa vevőszolgálatához. "
szerk: A francba, de lassú vagyok
[ Szerkesztve ]
RicsiSuly
aktív tag
Eddig eljutottam ugyan az a hiba. Nem enged semmit csináln.
Üdv SRicsi
konzumpro
Topikgazda
Akkor szerviz.
konzumpro
Topikgazda
Ha meg se moccan a meghajtó motor, akkor lehet vezérlés hiba, kontakthiba valamelyik érzékelőnél.
Off: nálam ma csak ázott zacc ízű kávék sikerültek, még keresem az okát.
pajorgergo
aktív tag
sziasztok,
Kérdésem lenne hogy szerintetek egy vadonatúj Philips LatteGo 2200 (EP2236/40) megér 104'990-et ?
konzumpro
Topikgazda
Igen.
ToBeY
nagyúr
Ma reggeli tanulság,hogy ebből a kókusz tejből nem tud tejhabot csinálni a philips masina.
inf3rno
nagyúr
Én vettem alpro barista habosítható mandulatejet a múltkor, azzal lehet, de annyira nem voltam oda érte. Én veszek majd lecitint, aztán megnézem, hogy azzal mire jutok hab téren. Keményebb habhoz úgy sejtem, hogy kakaóvaj is kelleni fog még a lecitinen kívül. A következő kiadásom rizstejhez lesz valami gép, mert amilyenek az árak (1000/L) valószínűleg egy év alatt behozza az árát.
Buliban hasznos! =]
konzumpro
Topikgazda
Ebből semmisem nem. Viszont hidegen finom.
konzumpro
Topikgazda
Erre már nagyon várok, kb. az előbb jutott az eszembe, hogy milyen menő lenne konstans tejhabot tudni adni bármilyen alter tejből egy alter kávézóban. Írd majd le a tapasztalataidat. Hol lehet lecitint venni?
Gaben92
őstag
Szürke dobozos Oatly Barista. Nem tudom Magyarországon kapható-e (nem aranyáron), de nem tudnád ránézésre megkülönböztetni melyik a tejhab és melyik az Oatly.
If it ain't a Rotor, it ain't a motor.
ToBeY
nagyúr
Igen rájöttem hogy habosításra alkalmatlan...Amúgy magában tényleg finom,majd valószínűleg gabonapehelyel elfogyasztom reggelire.
inf3rno
nagyúr
Anthony001
senior tag
Sziasztok!
Kinéztem egy Philips EP3221/40 kávéfőzőt, 140-ért lehet most elhozni a philips hivatalos oldalról. Van esetleg valakinek tapasztalata ezzel a géppel kapcsolatban? Köszi!
konzumpro
Topikgazda
Szerintem ez nem éri meg.
(#4948) pajorgergo válasza Anthony001 (#4946) üzenetére
pajorgergo
aktív tag
Inkább egy EP2236/40 link
Ha lecsapsz rá írj privátban es! küldök egy 30%-os kupont 🙄
Amúgy ha beállítotok születésnapot akkor aznap reggel küldenek egy 30% kupont 🙄
Tiédetis
senior tag
Üdv
Latteo 2200-as gép nem enged forró vizet, így nyilván a habosítás sem működik.
előbb kipróbáltam, hogy kivettem a szűrőt és utána elindult. De mára már ezzel sem tudom működésre bírni a gőzölőt. Tudtok-e valami más módot is amivel elindulhatna?
A T. rollok hozzászólásait ahogy eddig, ezek után sem olvasom
Mai Hardverapró hirdetések
prémium kategóriában
ingyenes kategóriában
- Sennheiser HD 599 SE Fejhallgató ÚJ - vagy Kibontott - Fekete
- Nikon D5300 2170 expó + Nikon 18-55 + Tokina 11-20 + állvány+táska
- Iphone
- Ritkaság!OnePlus 8t Cyberpunk 2077 Limited Edt.! 6,55"/Oled-120hz/Snapdragon 865/12gb/256GB
- Kezdő Gamer Pc ( i5-4590 - GTX 1050 2GB GDDR5 - 16 GB DDR3 - 240 GB SSD - 500GB HDD - Win 10 pro)