Hirdetés

2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-04-15 21:13:52

LOGOUT.hu

Az ajánlott gépek listájához, a gyakran használt beállításokhoz és
karbantartási tippekhez olvasd el összefoglalónkat!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#3101) dethroner válasza erzol (#3100) üzenetére


dethroner
veterán

Köszi. Melyik, a moka, vagy mind jó? Drágább mint a joya vagy az alpro :O

A hét vezért feltámasztják majd ha legközelebb is győznek. DNS-üket lombikban őrzik, és Tóth Gabi szüli meg őket!

(#3102) erzol válasza dethroner (#3101) üzenetére


erzol
őstag

Eddig csak a naturt használtam.
Auchanban akciós most.

link

(#3103) dethroner válasza erzol (#3102) üzenetére


dethroner
veterán

És jobb mint a joya vagy alpro barista tej?

A hét vezért feltámasztják majd ha legközelebb is győznek. DNS-üket lombikban őrzik, és Tóth Gabi szüli meg őket!

(#3104) nyikszi válasza inkubator (#3093) üzenetére


nyikszi
őstag

Tej teszt: Én simán a kávégép gőzölőjét használom. A tapasztalatom az, hogy baromira mindegy hány %-os tejet és hány fokosat használok, van amikor így sikerül, van amikor úgy :DDD Van amikor a 3,5-ből nagyon szépet sikerült és van amikor gyakorlatilag alig lett habos, de ugyanez a 1,5-essel is. De szerencsére ritkán kell vele szórakoznom, ha vendégek jönnek akkor, de ugye a pandémia miatt nincs vendégeskedés egy ideje. Még nagy ritkán forró csokihoz szoktam csinálni, ha a család megkívánja.

''Ha az agyunk olyan egyszerű lenne, hogy megérthetnénk, olyan egyszerűek lennénk, hogy nem értenénk.''

(#3105) WaterWawe


WaterWawe
őstag

Korábban kérdeztem, hogy lehet-e kávé szirupot önteni a tejhabosítóba. Nos jelentem lehet, sem a gépet, sem a habosított tej állagát nem befolyásolja (nem meglepő módon). Ellenben nekem nem igazán jött, be az egész cappuccino édesítőszer ízű lesz tőle. :D

[ Szerkesztve ]

(#3106) konzumpro válasza WaterWawe (#3105) üzenetére


konzumpro
Topikgazda

Mik vannak...
Most már ki kell próbálnom egy kakaót, manuális habosítóval... Tchibo tejhabosítóval egész jó habos kakaót lehet csinálni, ami elvileg a lehetetlen határát súrolja, mégis sikerül, kitartó keveréssel. Anélkül a finom por szétcsapja a buborékokat. Na így sincs olyan sok, de azért habos.

Régebben voltak fent Frei cafés receptek, a marrokkói tejeskávét megcsináltam párszor onnan, a lényeg hogy ráhinted a kakaót a presszó tetejére (a crema benedvesíti de fent tartja), és magasról, 20-25 centiről öntöd rá a gőzölt tejet. Szerintem finom. Csak egy árnyalatnyit kakaós beütésű, semmi túlzás. Leopárd vagy inkább hiénamintás lesz tőle a latte teteje.

[ Szerkesztve ]

(#3107) arcsin


arcsin
senior tag

SENCOR SES 7010NP + Termosz LT4052 CUP - "MDW2HU71" kóddal 82 392 Ft

(#3108) AttiMM


AttiMM
csendes tag

VÍZKEMÉNYSÉG / VÍZLÁGYÍTÁS
Vettem súlyos 1090 Ft-ért 6 db vízkeménység-tesztcsíkot (itt), és végre megmérhettem a vízkeménységeket a lakásban. Meglepő lett az eredmény!

A 0-tól 5-ig terjedő skálán mérnek ezek a tesztcsíkok, itt az értelmezés:

A sima csapvizünket 3,5-nek mondanám, azaz a meglehetősen kemény és kemény között:

A De'Longhi víztartályba helyezett gyári vízszűrője ebből 1,5-ös eredményt tud csinálni, ami számomra kissé csalódás!:

És végül íme a Brita kancsóba helyezett legolcsóbb Tesco gazdaságos Oval vízszűrő (Aqua Optima), ami egyébként gyanúsan gyorsan átengedi a vizet:

azaz kb. 0,5-ös értékre tudta lágyítani a csapvizet!

Ha nincs messze az Oktogon, ugorjatok be Ti is a Conrad-ba, és mérjétek meg, hogy nálatok mi a helyzet!

Ez alapján azt mondanám, hogy ha lejárt a De'Longhi gyárt vízszűrőjének a tervezett 2 hónapja, akkor kiveszem, nem is veszek bele újat, hanem egy vízkőoldás után már csak kancsóból fogom teszkós vízzel feltölteni, és így járunk a legjobban (a kávéfőző és én). :)

(#3109) egykori válasza AttiMM (#3108) üzenetére


egykori
őstag

Én nem egy mostani mérés, hanem a több évi tapasztalatom alapján meg tudom erősíteni a teszted végeredményét. Ennek kapcsán itt írtam a saját gyakorlatomról. A teszted igazolja azon véleményemet, hogy a gyári szűrőkhöz képest a speciálisan erre kifejlesztett kancsós vízszűrőbetétek nem csak gazdaságosabbak, hanem hatékonyabbak is a vízlágyításban.

(#3110) Dr. Szilikát válasza AttiMM (#3108) üzenetére


Dr. Szilikát
őstag

De az nem azért van, mert a De'Longhi nem képes olyan vízszűrőt gyártani vagy gyártatni a beszállítójával.

Ezt valami nagyon komoly ínyencek bemérték a tesztlaborban, hogy a kalciumot és magnéziumot (gyakorlatilag) teljesen eltávolító betétek nem adnak olyan jó ízű kávét, ami egy komoly géptől elvárható lenne.

A Brita és hasonló víztisztítók ioncserélői a Ca, Mg ionokat H+ ionra cserélik, ezáltal a vizet savasítja. Ezek egyébként sósavval regenerálható ioncserélő gyanták.

Hasonló:
--------------------------------------------------------------------------
LAICA Coffee & Tea Bi-flux vízszűrőbetét
A tea és kávé szerelmeseinek a LAICA kifejlesztett egy olyan speciális szűrőbetétet, amivel még kellemesebb ízű és aromájú tea, kávé készíthető.
A LAICA legújabb, "kávé és tea" bi-flux szűrőbetétjét használva a forró italokhoz optimális lágy vizet kaphat, amely kihozza a kávéban, teában szunnyadó legtöbb természetes erőt, és még kíméli is a konyhai gépeket – legyen szó akár egy kávéfőzőről és minden olyan háztartási eszközről, ami forró vízzel, vagy gőzzel használatos (vasaló, gőztisztító) – hiszen jelentően csökkenti a vízkő képződést.
Ezt a vizet azonban nem javasoljuk a palackolt víz alternatívájaként nagyobb mennyiségben fogyasztani.
------------------------------------------------------------------------
Tehát a nagy marketinges szöveg végére kihozzák ugyanazon (nem) ajánlást, amit régen a Brita oldalán is olvastam, ha jól rémlik. Ittam is egy ideig a Brita vizet, mondhatni teszteltem magamon kizárólagos fogyasztásra, de hosszabb távon nem is jött be. Ha jól tudom, kávés ínyencek sem szeretik.

Ha megnézitek, ez a cég is gyárt állandó fogyasztásra való szűrőt, de az kevésbé lágyítja a vizet:

A De'Longhi DLSC002 betétről annyit találtam, hogy a víz kalciumtartalmát "stabilizálja".

Láthatóan igyekeznek megkímélni a parasztot a bonyolultabb információktól, de a talányos fogalmazás valószínűleg arra utal, hogy a keménységet csak részlegesen csökkenti, fenti okokból kifolyólag és szándékoltan.

Végére megjegyezném, magam nem tartom ínyencnek, hiszen automata gépem reverz ozmózis víztisztítóval itatom, aminél nagyobb bűnt ember bizonyára nem követhet el a kávék világa ellen.

De engem annyira nem érdekel ez a része jelenleg, gombnyomásra butítson, ne kelljen a karos géppel pancsolni, az máris jó.

(#3111) dethroner válasza AttiMM (#3108) üzenetére


dethroner
veterán

Ne ringasson hamis biztonság érzetbe a vízszűrős kancsó se.
Nálunk Pécsen nagyon durván kemény a víz, ezzel tisztában vagyok. Évek óta használunk vízszűrőt, néha Brita, néha Tesco saját márkásat. A vízforraló kevésbé vízköves, de nem tökéletes az eredmény.
A saeco tesztcsík 4 piros jelet dobott a csapvízre, nem lepődtem meg, beállítottam a gépen a legkeményebb vizet, annak ellenére is, hogy soha nem fogok csapvizet önteni a gépbe, mindig szűrt vizet fog kapni. És ugye ott van a gépben a philips saját szűrője is.
A Brita azt írja egy ilyen szűrőbetét 1hónap vagy 100 liter víz szűrésre alkalmas. Nem hagyott a kíváncsiság nyugodni, ezért vettem egy [tesztet] amivel tesztelem a szűrő hatékonyságát. Na a meglepetés már a csapvíznél ért, a teszt a német skála szerinti 37-es összkeménységet mutat, holott 35-ös érték felett nem lenne szabad szolgáltatni a lakosságnak :Y Mindegy, lépjünk túl ezen. Mivel a Brita szerint 100 liter vízhez jó egy betét, ezért minden átfolyt litert 1%-nak számítottam, amikor a szűrőbetét elhasználódását vizsgáltam. A teljesen új Brita betét 4-es szintre vitte le a vízkeménységet. Ezután számoltam az átfolyt víz mennyiségét, és eddig 3 alkalommal rámértem a szűrt vízre. Az eredmény így néz ki. 10 liter után 8-as keménység, 35 liter után 11--es keménység, 86 liter után 33-es szint. Ez az utolsó véleményem szerint már a használhatatlanságát jelzi, holott a gyártó szerint még az élettartalmából hátra van 14 liter. Tehát eddig 100 literig engedtem át egy szűrön, de ezt mostantól jócskán 80 liter alatt fogom megszabni. Nagyjából 3 liter víz átfolyása 1 egységgel növelte a vízkeménységet.
Az egésznek a lényege, hiába hatékony egy szűrő, a használat közben a hatékonysága folyamatosan csökken, ezért ezt gondolom aki megengedheti magának, a gyártói ajánlásnál gyakrabban cseréljen szűrőbetétet, és/vagy használjon 2 lépcsős szűrést.

[ Szerkesztve ]

A hét vezért feltámasztják majd ha legközelebb is győznek. DNS-üket lombikban őrzik, és Tóth Gabi szüli meg őket!

(#3112) Gaben360 válasza Dr. Szilikát (#3110) üzenetére


Gaben360
senior tag

Én ezek közül a sima Bi-Flux-ot használom.
Szerintem a Xelsis-nek majdnem mindegy milyen vizet adok, mert ígyis-úgyis visszaszámol és kéri a vízkőmentesítést.

Az éj sötét,és tele iszonyattal! "Néha szívesen lennék egy régi gyárépület ablaka....csak állnék ott beb@szv@"

(#3113) Dr. Szilikát válasza Gaben360 (#3112) üzenetére


Dr. Szilikát
őstag

Mint általában ezeknél a gépeknél, hogy ne ismételjem magam, inkább link:

https://prohardver.hu/tema/automata_kavegepek/hsz_3024-3024.html

Jut eszembe, előző válaszomnál akartam írni, csak végére elfelejtettem: akit érdekel (tesztelés, kísérletezés), adott mennyiségű vizet elfőzhet egy rozsdamentes edényben, amiben a meszes maradék jól látszik, abból is lehet következtetéseket levonni, a vízkőképző hatásra vonatkozóan.

[ Szerkesztve ]

(#3115) viktorhu válasza dethroner (#3111) üzenetére


viktorhu
veterán

Van ennek az egésznek bármiféle jelentősége? Beállítom a vízkeménységet a gépen, aztán ha szól, akkor csinálok egy vízkőmentesítést.

(#3117) WaterWawe válasza dethroner (#3111) üzenetére


WaterWawe
őstag

Papíron az EU-ban betiltották az ólom csövek ivóvíz szállításra való használatát is. Ehhez képest gyakorlatilag a mi 110 éves társasházunkban (és még sok másikban a városban) még azokon kapjuk a vizet. Bár konkrét koncentrátumot nem mértem, de volt egy felmérés egy ólommérgezés veszélyesség térképpel, ahol a legpirosabb zónába tartozunk. :DD

Természetesen van komoly víztisztítónk (nem kancsó) és annak a vizét használjuk a minden fogyasztásra szánt dologhoz.

[ Szerkesztve ]

(#3118) konzumpro válasza Dr. Szilikát (#3110) üzenetére


konzumpro
Topikgazda

Az RO víz jó, vannak barista víz receptek, szódabikarbóna éa magnézium hozzáadásával, azokból a keverékekből is kicsapódhatnak ásványi anyagok, a kávégép nem örül neki, az ízeket illetően nincs konkrét összehasonlítási tapasztalatom, elfogadtam, hogy kell ásványi anyag a vízbe, hogy fel tudjon venni szárazanyagokat a kávéból, de el tudom képzelni, hogy a nyers desztvíz/RO víz is jó, majd a kávéból kerül bele annyi ásványi anyag, amennyi kell...

(#3119) dethroner válasza viktorhu (#3115) üzenetére


dethroner
veterán

Kb a Philips is beárazza a saját AquaClean szűrőjét azzal, hogy a használata mellett ugyanúgy végezni kell manuális vízkőmentesítést. Én csak arra utaltam, hogy a szűrő használat közben folyamatosan veszít a hatékonyságából, naiv dolog abban hinni, hogy az AquaClean szűrő megvédi a gépet.

A hét vezért feltámasztják majd ha legközelebb is győznek. DNS-üket lombikban őrzik, és Tóth Gabi szüli meg őket!

(#3120) zavatar


zavatar
csendes tag

Sziasztok! Az alábbi három alapgép közül a DeLonghi felé hajlok az egyszerű nyomógombos kivitel, a kávé- és vízmennyiség a tekerőgombos állíthatósága miatt. Emellett ezt ismerem személyesen is, mert pár napja ilyen géppel kávézunk a munkában. A másik két gépet személyesen nem ismerem és ezért érdeklődöm, hogy vannak -e olyan tulajdonságai, paraméterei a Saeco-nak vagy a Philips-nek ami jobb vételé, ajánlottabbá teszi ezeket a DeLonghi-val szemben?
DeLonghi ESAM 3000.B (Ár: MM-ban 95 e Ft)
Philips EP2221/40 (Ár: Alza 112 e Ft)
Saeco Lirika RI9840/01 (Ár: Kávégépbolt 120 e Ft)

(#3121) AttiMM válasza Dr. Szilikát (#3113) üzenetére


AttiMM
csendes tag

#3113Dr. Szilikát
Köszönöm a hozzászólásaidat, hasznosnak találom!
Igen, eldöntendő kérdés, hogy a vízkőoldás gyakoriságát akarjuk-e csökkenteni (akkor minél lágyabb víz lesz a cél, vagy akár desztvíz használata), vagy vagyunk-e annyira ínyencek, hogy megérezzük, az ennyire lágy víz vs. valamennyire lágyított, de az íz miatt akár visszapótoló szűrőbetétet. Jelenleg még úgy gondolom, hogy egy karos gép esetében sok-sok tapasztalattal és kifinomult érzékszervekkel már meg lehet különböztetni a két módszert. Hogy automata géppel készült kávénál is így van-e, azt nem tudom.
A gépeken a vízkeménység beállítás valószínűleg csak a lágyításra figyelmeztetés idejét tolja ki, semmi más hatás nincs.

#3111dethroner
Ez is hasznos volt, köszönöm. Akkor érdemes gyakrabban cserélni a betétet...
(Én is eléggé alapos vagyok, de ennyire pontos litereket még nem tudtam mérni a szűrőkancsóval. Használjuk kávéra, teára, levesre - nyilván nem mindig csak én - így aztán inkább csak becslésem van, hogy mennyi víz megy keresztül rajta 1 hónap alatt... gratulálok, hogy Neked sikerült! :) )

(#3122) AttiMM válasza viktorhu (#3115) üzenetére


AttiMM
csendes tag

Szeretném minél ritkábban kitenni a gépet a vízkőoldószer hatásának. Lehet, hogy felesleges para, de mégis. :)

(#3123) dethroner válasza AttiMM (#3121) üzenetére


dethroner
veterán

Nem nagy művészet, fél litereket szoktam alkalmanként szűrni, és húzom a strigulákat :DDD

A hét vezért feltámasztják majd ha legközelebb is győznek. DNS-üket lombikban őrzik, és Tóth Gabi szüli meg őket!

(#3124) dethroner válasza AttiMM (#3122) üzenetére


dethroner
veterán

Meg a víztartály ocsmács vízkőfoltos lesz. Ez sem elhanyagolható, ha nem használsz kancsót előtte.

A hét vezért feltámasztják majd ha legközelebb is győznek. DNS-üket lombikban őrzik, és Tóth Gabi szüli meg őket!

(#3125) viktorhu válasza dethroner (#3124) üzenetére


viktorhu
veterán

Lehet, hogy majd egyszer, még nem egészen egy éve van meg, úgyhogy ez a probléma nem jött még el. Gondolom akkor majd ki fogom tisztítani.

(#3126) dethroner válasza viktorhu (#3125) üzenetére


dethroner
veterán

Ha elég kemény a víz, pár hét alatt megjelennek a foltok.

A hét vezért feltámasztják majd ha legközelebb is győznek. DNS-üket lombikban őrzik, és Tóth Gabi szüli meg őket!

(#3127) WaterWawe


WaterWawe
őstag

Elképzelhető, hogy a csésze befolyásolja a hab minőségét? :U
Végre beszereztem rendes (18 cl-es) Cappuccino csészét és mintha egy pár lépcsőfokot feljebb ugrott volna minőségben a hab. Értem ezalatt, hogy nagyobb / több, keményebb lett. Lehet csak beképzelem ezért kérdezem, hogy ez lehet simán a csésze érdeme? Más nem változott azóta.

[ Szerkesztve ]

(#3128) viktorhu válasza dethroner (#3126) üzenetére


viktorhu
veterán

Igen, én is laktam egy időben olyan helyen, ahol kb. kéthetente kellett vízkőtleníteni.

(#3129) anadroid válasza WaterWawe (#3127) üzenetére


anadroid
senior tag

Én is ezt tapasztaltam, a csésze formája számít. Most álltam át egy kávézó kapucsínós csészéjére, és más lett az íze.

Kérd privát üzenetben a Curve és a Monese kódot 5 angol font (kb. 2000 Ft) ajándékhoz, a Wise kódot az első, max. 150000 Ft-os ingyenes utaláshoz, a Vivid kódot ingyen fém kártyához és 100 € havi visszatérítéshez! Egyes kártyák ingyen postával érkeznek.

(#3130) dethroner válasza WaterWawe (#3127) üzenetére


dethroner
veterán

Milyen ez a bögre, megmutatod?

A hét vezért feltámasztják majd ha legközelebb is győznek. DNS-üket lombikban őrzik, és Tóth Gabi szüli meg őket!

(#3131) nyikszi válasza zavatar (#3120) üzenetére


nyikszi
őstag

Szia! Nem tudom, én nem vennék 10 éves konstrukciójú gépet. Vagy a fene tudja, lehet bevált és még mindig árulják :) Ezt neked kell eldöntened. Nekem is DeLonghi van, teljesen meg vagyok elégedve vele. Melóhelyen Philips van, de sokat megy szervizbe, igaz legalább 10-15-en használják.

''Ha az agyunk olyan egyszerű lenne, hogy megérthetnénk, olyan egyszerűek lennénk, hogy nem értenénk.''

(#3132) WaterWawe válasza dethroner (#3130) üzenetére


WaterWawe
őstag

IKEA alap Cappuccino bögre:

(#3133) dethroner válasza WaterWawe (#3132) üzenetére


dethroner
veterán

És mitől lehet jobb a hab? Szélesebb a szája mint az előző poharadnak, vagy alacsonyabb az oldalfala és kisebb a tejhab/kávé esése?

A hét vezért feltámasztják majd ha legközelebb is győznek. DNS-üket lombikban őrzik, és Tóth Gabi szüli meg őket!

(#3134) dethroner


dethroner
veterán

Mi a búst lehet kezdeni, ha savanyú a főzet?
Karossal ha ilyen volt, apróbbra őröltem és lassabban ment át, és jó lett.
De már az 1-es fokozaton van a saeco őrlője és így is savanyú. Kétféle kávéval próbáltuk eddig. :((

A hét vezért feltámasztják majd ha legközelebb is győznek. DNS-üket lombikban őrzik, és Tóth Gabi szüli meg őket!

(#3135) konzumpro válasza dethroner (#3134) üzenetére


konzumpro
Topikgazda

Emelni a hőfokot, átmelegíteni gőzöléssel a kazánt, őrölt módban üres főzéssel a főzőegységet, lassítani a lefolyáson nyomásfokozóval vagy szűrőpapír koronggal, megmikrózni a kávébabot hogy nedvességet vonjunk el belőle mint egy pirítósnál.

[ Szerkesztve ]

(#3136) WaterWawe válasza dethroner (#3133) üzenetére


WaterWawe
őstag

Kisebb az oldalfala és keskenyebb a szája. Az előző is hasonló alakú volt de az 35cl-es (kb. Dupla ekkora). Kissé magasabb, de jóval szélesebb volt.

Arra tudok gondolni, hogy mivel szélesebb volt, ugyanaz a habmennyiség nagyobb felületen terült el. Most pedig a kisebb felület miatt jobban betömörül. (Sosem voltam jó fizikából :DD ).

(#3137) Palesztin994


Palesztin994
aktív tag

Sziasztok!
Csak most sikerült eljutni oda, hogy lefőztem az első kávét a pico baristoval. Nekem nagyon tetszik, ugyanabból a kávéből (szerintem) sokkal jobbat csinált, mint az alap philips series.
Két kérdésem volna. Az egyik, hogy a képeken látható cucc ugye elvileg a központi egység, amit vízzel kell öblíteni kb. hetente és szilikonozni havonta? Minden részét érheti víz, ugye, csak szárazon kell visszatenni?
A másik, hogy lehet állítani, hogy pl. mennyi legyen a latténél a tej és a kávé? A 410milis lattés pohárba elég kicsi adagot csinált (annyit, amennyi a képen van), utánanézek még később, hogy lehet állítani, de hátha valaki le tudja írni, és akkor könnyebb lenne a dologom. :)

[ Szerkesztve ]

(#3138) WaterWawe válasza Palesztin994 (#3137) üzenetére


WaterWawe
őstag

Igen, minden részét érheti víz, csak szárazon tedd vissza. Nincs benne elektronikus alkatrész. Miután elöblítetted érdemes lehet megforgatni rendesen, hogy mindenhonnan kicsorogjon belőle a víz.

Az én Saecomon, ha hosszan nyomod pl a Cappucino gombot, akkor elkezdi enegedni a tejet és ahol leokézod, azt a mennyiséget eltárolja és legközelebb annyit fog (Cappuccino esetén) engedni tejből. Utána nyilván ugyanez a kávénál.

[ Szerkesztve ]

(#3139) Palesztin994 válasza WaterWawe (#3138) üzenetére


Palesztin994
aktív tag

köszi szépen! igen, kiráztam, tök szaraznak tűnt, de akkor derül ki, hogy mégse. :)
Megpróbáltam a hosszan nyomást, az volt az első ötlet, de nem pont, ahogy írtad, megpróbálom így is.
A gépet amúgy másmódon nem kell karbantartani, ugye? Még a vizkoszurot kene cserelni, de szurt vizet rakok bele.

(#3141) dethroner válasza konzumpro (#3135) üzenetére


dethroner
veterán

Köszi a tippeket. A legmelegebbre van állítva a hőfok, így azt nem tudom buzergálni már, és még a mikrózás olyan hogy értem mire gondolsz. De a többi javaslat egyenlőre kínai nekem, légyszi mondd hogy mi mit jelent.

A hét vezért feltámasztják majd ha legközelebb is győznek. DNS-üket lombikban őrzik, és Tóth Gabi szüli meg őket!

(#3142) Dr. Szilikát válasza Palesztin994 (#3137) üzenetére


Dr. Szilikát
őstag

Sőt, zuhanyzással még alaposabban tisztítható. Valaki mondhatná ugyan, hogy erős zuhanyzás a zsírzást is leviheti, de szerintem a szilikonzsír elég jól ragad, vagy lehet pótolni is.

Ráadásul ez annyira kopásálló konstrukció, hogy amelyiket egyáltalán nem keni a gazdája, az is csak végzi a dolgát rendületlenül. Nem azt mondom, hogy mindenki hanyagolja el, csak érezzük, hogy mennyire igénytelen a szerkezet, amit egyébként főzőegységnek neveznek az angol és német leírások is. A magyar forgalmazó / fordító terjesztette el a "központi egység nevet", nekem úgy tűnik, hogy csak saját kitaláció alapján. (Szerintem a gép processzora / panelja "központibb" egység, de kinek, hogyan tetszik jobban.)

Amint látom a képeden, ezeknél már tisztán műanyagból készül az alsó szűrő. Voltaképpen mindegy is, sőt valószínűleg megkönnyíti az öblítővíz visszafolyását a csepptálcába.

Korábban volt itt szó a zacctartályba ürített öblítővíz problémájáról, amit okozhat a fémszűrő alatt beálló kávézsír is, amit időnként tisztítani kell.

Akinek gondja van a zacctartályba ürített vízzel, esetleg nem árt ellenőrizni: ha a főzőegységet leteszem és vizet öntök a hengerbe, annak lent szabadon vissza kell folyni, akkor jó.

(#3143) You!


You!
újonc

Sziasztok. Nagyjából 250 ezres büdzsével keresnék egy kompakt, új, minőségi gépet végre hétköznapi használatra(presszók, capuccinok, napi 2-6). Ennek fényében egy Delonghi Dinamica Plust-t néztem ki így elsőre... mennyire jó az irány szerintetek?
A Philipsekkel nincs jó tapasztalatom a kávé minőségét illetően, a Jurákat pedig eléggé túlárazottnak érzem, 300 alatt nem is találok hasonló tudással... próbálni meg nem is tudtam még sehol.
Valakinek valami konkrét tipp, vagy ajánlat valami másra?
Delonghi vonalon egy karos Dedica + Delonghi örlő révén vam tapasztalat... ha a Dinamica Plus hasonló minőséget produkálna kávé és tejhab terén is, elégedett lennék teljesen!
Kedvezményre várok/vadászok, mert nem a legjobb ára van a gépnek most. Gondoltam, ha már úgyis várnom kell a vásárlással, akkor jobban felmérem a konkurenciát, és nem kapkodom el. Hol érdemes nézelődni? Pesten hol lehet próbálni is pár gépet?
Köszi a tippeket!

(#3144) Palesztin994 válasza Dr. Szilikát (#3142) üzenetére


Palesztin994
aktív tag

Szia, köszi szépen! Én tisztogatom, ahol lehet. A zacctartalyba gyönyörű pogacsakat rak 3-4es (1es a leggyengebb, 12-es a legerősebb) orlofokozaton. Víz nem megy felre sehova, ahogy láttam, de igyekszem mindent mosni, amit kell, mielőtt "raulne" a kaveolaj. Van amugy karbantarto keszletem, abban olajeltavolito is. :)

[ Szerkesztve ]

(#3145) Voice24


Voice24
őstag

Bár a korábbi ajánlásaimra nem jött semmi reakció, vélemény, tapasztalat, most megint ajánlok egy újdonságot az olcsokave.hu kínálatából: Erről van szó, árban sem vészes, és mind szemre, mind ízre nagyon jó a végeredmény.

(#3146) konzumpro válasza dethroner (#3141) üzenetére


konzumpro
Topikgazda

Bekapcsoláskor gőzölök egyet, ez átmelegíti a kazánt, ha öblít is utána, stabilabb marad a hőfok.
Őrölt módban, kávé nélkül, üresen átfőzéssel a főzőegységet melegítheted át.
Nyomásfokozó változtatással lehet lassítani a lefolyáson, de fanyarabb lehet tőle a kávé.
Vizes szűrőpapír korongot a főzőegység fém filterére felcsapva szintén lassulhat a lefolyás, ráadásul kiszűri a keserűséget okozó kis szemcséket, egy fokkal tisztább ízeket ad, de macerás minden főzet előtt felrakni.

(#3147) biker válasza konzumpro (#3146) üzenetére


biker
nagyúr

én a philipsel rászoktam erre az előmelegítésre őrölt módban üresen, mert hiába hőntartás, 1 óra múlva hidegebb kávét készít.

Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |

(#3148) konzumpro válasza biker (#3147) üzenetére


konzumpro
Topikgazda

Delonghinál legalább ki lehet kapcsolni az energiatakarékosságot, talán ez is egy különbség, de az is gond szokott lenni, hogy másképpen viselkedik egy éppen öblített gép mint ami melegen állt, fel kell töltenie az előáztatáshoz újra a vízrendszert, kevesebb szokott lenni a lefőzött adag ha csak úgy ácsorog egy ideig, mint ha át van öblítve vagy épp be van kapcsolva.
De azért nem rossz így sem a Philips, ha hagyom hogy szóljon amikor kell, a legrosszabb esetben három cappuccinoból a másodiknál szól, hogy ürítsem a zacctartályt vagy elfogyott a víz. A gyári 40ml-es presszóval viszont nem tudok megbarátkozni, maradtam a 25-nél, legfinomabb őrleménybeállítás mellett.

(#3149) dethroner válasza konzumpro (#3146) üzenetére


dethroner
veterán

Köszönöm, de ezek mind olyan macerás dolgok, reggel amikor munkába indulás előtt van 2 perc egy főzésre és meginni, nem pöcsölnék :) A megmikrózás viszont jó lehet, de van tipped mennyi időre szabad berakni? Gondolom csak pár másodpercre.
Meg az előző kávé amit ebben az automatában főztük ez a [Dallmayr] volt, ezt nem éreztük savanyúnak, de ez a [Mantaro] nem komálja az automata gépet.
Indul a nagy kávévadászat :)

A hét vezért feltámasztják majd ha legközelebb is győznek. DNS-üket lombikban őrzik, és Tóth Gabi szüli meg őket!

(#3150) konzumpro válasza dethroner (#3149) üzenetére


konzumpro
Topikgazda

Nem éri meg mikrózgatni, a tesco-s mikrónk nem bírta a kiképzést, nem hiszem hogy a kávé hevítgetéstől, de lehet hogy közrejátszott. Egy perceket próbáltam 100 grammonként, elég forró tud lenni, vigyázni kell mert kigyulladhat. Inkább normális kávé kell. Sötétebb pörkölésekkel édesebbeket főz, a savasok jók lattéhoz.
Mire megszoknám a Bialetti Milano-t, el is fogy 250 g, a zacskó fele. Ez egy sötét, füstös pörkölés, a Buono-tól, egyszer ki lehet próbálni, de nekem jobban bejön a Lidl Bellarom Crema, tejjel. Meg mindig van valami egyszer kapható kis szériás cucc, olcsón meg lehet úszni így a kávézást.
És nekem még mindig erős ez a majdnem-presszó is, pedig leggyengébb aromán 25ml, 150ml tejjel indul a reggel. Lehet durvábbra kéne venni az őrleményt, akkor is ha nulla lesz a crema. Tejjel mindegy, mokkából is működik a cappuccino.
Dallmayrrel nekem nem volt jó élményem, karossal más, úgy megjön a crema ia, ha friss, elég jó kávé.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.