Hirdetés

2024. május 8., szerda

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-04-15 21:13:52

LOGOUT.hu

Az ajánlott gépek listájához, a gyakran használt beállításokhoz és
karbantartási tippekhez olvasd el összefoglalónkat!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#3151) Palesztin994


Palesztin994
aktív tag

Sziasztok!
Picit lehet offos téma, de máshol talán mégkevésbé kapok rá választ. Szóva, szabad a vízszűrőkancsót így teletölteni, vagy nem jó, ha folyamatosan áll a vízben a szűrőbetét?

[ Szerkesztve ]

(#3152) konzumpro válasza Palesztin994 (#3151) üzenetére


konzumpro
Topikgazda

Szabad, erre van tervezve.

(#3153) Dr. Szilikát válasza Palesztin994 (#3151) üzenetére


Dr. Szilikát
őstag

Sőt, a Británál le is volt írva valahol, hogy a betét alatti részben megálló víz célja éppen a folyamatos nedvesen tartás, így tud hatékonyan működni. A baktériumok esetleges szaporodását ezüstadalék védi ki, a megadott időtartamon belül legalábbis. Ugyanakkor ne tegyük ki napfénynek, hőhatásnak.

Noha a Brita sem zárja ki, hogy elutazás esetén a vizet eltávolítva, majd a betétet lazán visszatéve hagyjuk kiszáradni, de akkor később ismét át kell áztatni és kétszer öblíteni, mintha először aktiválnánk a betétet.

Egyébként szerintem kávés témákban a háztartási vízkezelés ilyen alapvető tudnivalói nem igazán mondható offtopiknak, hiszen annyira szorosan hozzátartozik:

- Ízhatások befolyásolása.
- Gép vízkövesedése.
- Gépek beépített víztisztító betétei a kancsók betéteivel azonos elven működnek (aktív szén + ioncserélő gyanta + ezüstadalék).

#3134 dethroner

Esetleg, amit a topikleírásban láttam, hátha lehet még kísérletezni:

"Jól beállított szemcseméret mellett könnyen szabályozhatjuk a kávé keserű-savanyú egyensúlyát rövidebb vagy hosszabb őrléshossz kiválasztásával, ezt általában kávéerősség, aroma beállításnak hívják automata gépeken és 1-5 kávészemmel jelölik. Kevesebb kávéval keserűbb, túlkivonatolt, több kávéval savanyúbb, alulkivonatolt kávét főzhetünk. "

(#3154) Palesztin994 válasza Dr. Szilikát (#3153) üzenetére


Palesztin994
aktív tag

Köszi szépen mindkettőtöknek!

(#3155) Palesztin994 válasza You! (#3143) üzenetére


Palesztin994
aktív tag

Szia! Nekem is itt ajánlották a pico baristot. Szerintem hibátlan gép, sehol nem tudnék belekötni, igaz csak pár napja használom. Sajnos már fogy mindenhonnan, 1-2 jó üzletben van még, én philipstől vettem 144-ért, ami ajándék volt. Ez elvileg egy jó üzlet, ha érdekel.
Itt vannak képek, ha érdekel milyen kávékat csinál, amúgy asszem 10 félét tud.
Latte
Cappuchino
Espresso

[ Szerkesztve ]

(#3156) Palesztin994


Palesztin994
aktív tag

Ha valakinek kellene thermo-s pohár (pl. amilyen a képeimen van) innen jó áron tudtok szerezni.

(#3157) hula


hula
csendes tag

Sziasztok! Van egy újdonsült felújított Jura c5 gépem, minden nagyon rendben, egy dolog zavar. A kávé erősségét csak a főzés elindítása után, darálás közben lehet módosítani? Mindig közben kell tekergetni, különben a leggyengébbet főzné, nekem meg mondjuk a normál lenne defaultban jó. Nem mintha nem bírnám ki, csak furcsa. Szét gugliztam már az agyam, nem találok erre semmit.

(#3158) Dr. Szilikát válasza hula (#3157) üzenetére


Dr. Szilikát
őstag

Nem tudom, mit mond erre, aki ismeri is a gépet személyesen, de akár a magyar vagy angol leírást nézem, ugyanazt írják: ezt a beállítást nem tárolja a gép.

Tehát ez a "coffee strength", ami az őrlemény mennyiségét állítja 3 fokozatban (gondolom).

Vízmennyiséget lehet tárolni.

(#3159) hula válasza Dr. Szilikát (#3158) üzenetére


hula
csendes tag

Igen, nekem is ez jön le, amit írsz, de érdekes módon homályos utalás van arra, hogy főzés előtt is lehet módosítani, de lehet, hogy csak félreértem a megfogalmazást. Mindegy, ez van. Köszi

(#3160) rigoberto


rigoberto
őstag

Hello all.
A philips 1200asomba már több mint 1 éve benne van az AquaClean vízszűrő, de még mindig nem sikit, hogy cserélni kéne..
Ez normális? :F
Mondjuk mindig szűrt vizet kapott..

(#3161) WaterWawe válasza rigoberto (#3160) üzenetére


WaterWawe
őstag

Mennyire van állítva a vízkeménység? A szűrt vízhez mérted?

(#3162) rigoberto válasza WaterWawe (#3161) üzenetére


rigoberto
őstag

Sose mértem még. :/

(#3163) WaterWawe válasza rigoberto (#3162) üzenetére


WaterWawe
őstag

Hányasra van állítva? Így tudod megnézni. Én megmértem első beállításkor a vízkeménységet és 0-ra állítottam. Még 40%-on van az Aquaclean és november eleje óta megy a gép, napi 4 kávéval átlagban.

(#3164) Dr. Szilikát válasza rigoberto (#3160) üzenetére


Dr. Szilikát
őstag

Általában ökölszabály az aktívszenes víztisztítóknál, hogy 3 hónap után már nem biztonságos, baktériumok szaporodhatnak benne. Ezüstadalék ezt 6 hónapra kiterjesztheti (kivétel a reverz ozmózis háztartási víztisztító, mert az lefolyóba tereli a baktériumokat, ott 12 hónapig is maradhat a szénbetét).

Ha megnézünk egy AquaClean utasítást, az ezüst szerepel benne (ami elvárható és megszokott ebben a műfajban), valamint:

Replace the AquaClean filter at least every 3 months or at machine request.

Másik doksi:

https://www.download.p4c.philips.com/files/e/ep1220_04/ep1220_04_dfu_aen.pdf

Tehát 95 liter után narancs villogó jelzés figyelmeztet a szűrőcserére. A jelzés egy idő után megszűnik akkor is, ha valaki nem cseréli. Ezután is lehet cserélni természetesen, de akkor már vízkőmentesítéssel együtt. Legalább 3 havonta cserélni javasolja a AquaClean betétet akkor is, ha a gép nem jelezne.

Természetesen én sem állítom, hogy 3 hónap után megöl, a bojler hője egyébként is fertőtlenít. Az előtte lévő hideg szakaszokon (vízpumpa, csövek stb.) elvileg szaporodhatnának baktériumok, ahol a klór hatása sem érvényesül, mert az aktív szén kivette. De a gyakorlat eléggé kiszámíthatatlan.

Az első linkből levonható mellesleg még az is, hogy e betét ioncserélő gyantája nem H+ ionokra cserél (ami az ivóvizes eszközöknél megszokott és savasít is), hanem nátriumra cseréli a Ca/Mg ionokat. Ha nem is mindet, mert az ízhatás miatt nem veszik ki belőle teljesen a vízkövet.

(#3165) WaterWawe


WaterWawe
őstag

Egy tapasztalat / gondolat a "nem elég forró az első kávé Philips gépeknél" témához. Ugye értem, az őrölt kávé módban átöblítés gondolatát, viszont ezzel még több víz megy a csepptálcába, illetve a zacctartó is hamarabb "telik meg" (vagyis a gép gondolja azt).

Azzal próbálkozom, hogy őrölt kávéfőzés helyett engedek ki egy kis extra forróvizet a főzés előtt. Most az első két próbálkozás után érezhető volt némi javulás, de majd szeretném konkrétan a második kávéval összehasonlítani, hogy mennyire áll közel / távol tőle. Meg azzal is próbálok még játszani, hogy mennyi vizet kell kiengednem a kávé előtt.

[ Szerkesztve ]

(#3166) Dr. Szilikát válasza WaterWawe (#3165) üzenetére


Dr. Szilikát
őstag

Csepptálcába megy, az még nem is lenne vészes, kiöntöm. Ami kellemetlenebb, amikor nem mindig folyik vissza az összes víz, a maradékot pedig tolja felfelé a zaccfiókba, ahol megáztatja a pogácsákat. De nem mondom, hogy ez is tragikus lenne.

Mostanában nekem rá van rögzítve a bojlerre egy multiméter hőérzékelője, amit kivezettem a gépből, hogy használat közben ellenőrizzem a hőmérsékletet, miután cseréltem egyes alkatrészeket.

A megfigyeléshez hozzájárul (de azt már korábban megoldottam), hogy egy kis hangjelzőt kreáltam a fűtőbetétre, ami halk, nem zavaró, zizegő hanggal indikálja nekem, hogy mikor kap feszültséget a fűtőbetét.

A fűtést a processzor szakaszosan kapcsolgatja, PID-vezérlés elvét követve, hosszabb-rövidebb időre. Így igyekszik minél jobban stabilizálni a hőfokot 92 °C-ra.

A hőtehetetlenségek miatt azonban legnagyobb igyekezet ellenére sem sikerül mindig stabilan tartani. Van olyan jelenség is, amikor felfűtött és egy időre kikapcsol. Ha ekkor rányitom a vizet, szinte azonnal reagál és rákapcsol a fűtés. Tehát így valóban lehet forszírozni, ha a processzor "elfelejtene" visszakapcsolni (valójában nem felejt, csak a saját termisztora még nem érzékelte a hűlést).

Meg amikor egy adag főzése lement, lejjebb hűl a bojler és látom, mikorra fűt vissza, csak akkor indítom a következő főzést.

Úgyhogy eddig a fűtést indikáló zizegő hang is elég hasznosnak bizonyult, de még jobb lenne beépíteni egy fix hőmérőt is, amin mindig látnám a pillanatnyi hőmérsékletet.

(#3167) dethroner


dethroner
veterán

A kávé erősség állítás mit szabályoz? Lehetséges hogy a darált kávé mennyiségét? Most mértem le a pogácsákat, kivétel nélkül mindegyik 17gramm, ami elég durva szám, tekintve hogy egy presszó kávéhoz a karos gépek általában 7grammot használnak.

A hét vezért feltámasztják majd ha legközelebb is győznek. DNS-üket lombikban őrzik, és Tóth Gabi szüli meg őket!

(#3168) viktorhu válasza dethroner (#3167) üzenetére


viktorhu
veterán

A pogácsák már vizesek, azért nagyobb a tömegük, egyébként tényleg 7 gramm lenne a standard (száraz) kávémennyiség. És igen, az intenzitás a kávémennyiséget szabályozza.

(#3169) dethroner válasza viktorhu (#3168) üzenetére


dethroner
veterán

17gramm volt a friss, alig 1 perces is, és a 2 napja benne lévő is, ami szerintem már csont száraznak tűnt. Ugye első perctől kezdve a legerősebb kávét állítottam be neki, szóval a következőt a leggyengébb fokozaton főzöm, kíváncsi vagyok a különbségre :)

A hét vezért feltámasztják majd ha legközelebb is győznek. DNS-üket lombikban őrzik, és Tóth Gabi szüli meg őket!

(#3170) jambiyya


jambiyya
őstag

A főzőegység szélén belül mi az a drapp színű tölcsérszerűség? Fura rozsdás színű lerakódás van a belső felén.

(#3171) WaterWawe válasza jambiyya (#3170) üzenetére


WaterWawe
őstag

Az nálam is olyan, viszont az szerintem nem rozsda, hanem a pipa cső tömítésének színe / maradványa. Ha megnézed ahova becsúszik a tölcsér a gépben ott lesz egy piros színű tömítéssel ellátott cső.

Dr. Szilikát: Wow, hát ez elég profinak hangzik. :D
Nekem annyi szerencsém van, hogy a barátnőmnek jobban ízlik az elsőnek főzött kávé, szóval próbálom úgy időzíteni a kávézásaimat amikor ő is kér, és ő kapja mindig az elsőt. :D
A gond csak akkor van, ha egyedül vagyok otthon és szeretnék kávézni, de próbálok még ezzel játszani, hátha. Egyelőre mindenféle ilyen moddolástól elzárkózom, de ki tudja idővel még mi lehet. :)

[ Szerkesztve ]

(#3172) jambiyya válasza WaterWawe (#3171) üzenetére


jambiyya
őstag

Köszi.
Még valami: egy idő után fura hörgő hangot ad kávéfőzés közben.
Ilyenkor kiveszem a főzőegységet, folyóvíz alatt átöblítem (kávészemcsék és kevés kávézsírt hoz le a víz), és utána nincs hörgő hang.
Aztán eltelik kb. egy hét, és megint. Lehet hogy így jelzi a heti takarítás szükségességét?
Olyan, mintha a kis kávészemcsék miatt pici tömítetlenség lépne fel és eresztene pici gőzt...érzésre.

(#3173) PoLizei válasza WaterWawe (#3165) üzenetére


PoLizei
aktív tag

Én is rászoktam az öblítésre bekapcsoláskor, de a vizet nem a tálcába, hanem a csészébe engedem, hogy fölmelegítse azt is. És a napi utolsó főzés után is nyomok egy üreset, mert elég kevés víz mossa át a csövet kikapcsolásnál.

P*L****

(#3174) WaterWawe válasza PoLizei (#3173) üzenetére


WaterWawe
őstag

Igen én is pohárba folyattam. A "hamis" pogácsa számolás, jobban zavar. :)

(#3175) bbsofficial


bbsofficial
tag

Sziasztok!

Az mennyire van rendben, hogy az 1200-as Philipsen napi 1/max. 2 kávé rendszerességű használatkor a zacctartály alja kb. 2 hét alatt el kezd penészesedni? A pogácsák szárazok, a tartályban nem áll víz.

Szintén 2-3 hete tisztítottam a főzőegységet, mellette a gépben már megjelent a fehér penész a leeső, kevés zacccsomókon.

(#3176) rigoberto válasza bbsofficial (#3175) üzenetére


rigoberto
őstag

Nálam is penészesedik. :((

(#3177) Dr. Szilikát válasza bbsofficial (#3175) üzenetére


Dr. Szilikát
őstag

2 hét bőven elegendő a penészgombák szaporodásához, hiszen a párás, alig szellőző környezet és táptalaj adott, hőmérséklet is kellemes hozzá. Úgyhogy ezt én nem szoktam kivárni, hacsak nem felejtem el véletlenül.

Egyik régi Saeco utasításban láttam (lényegileg azonos főzőegység), hogy minden nap végén vegyük ki és öblítsük le meleg vízben.

Ezt mondjuk túlzásnak találom, hacsak nem céges használatnak van kitéve a gép. Otthoni használatnál 1-2 hetente lezuhanyzom, éjszaka megszárad, ennyi csak.

[ Szerkesztve ]

(#3178) egykori válasza Dr. Szilikát (#3177) üzenetére


egykori
őstag

"2 hét bőven elegendő a penészgombák szaporodásához"

Ezt meg tudom erősíteni, sajnos. Annak idején, 2016-ban egy ideig a használati utasítás szerint hetente tisztítottam a PicoBaristo főzőegységét, azután 10 naponta. Ekkor még nem találkoztam penésszel, csak akkor, amikor 2 hetes ciklusra váltottam.

Vissza kellene állnom a sűrűbb tisztításra...

[ Szerkesztve ]

(#3179) vicces válasza egykori (#3178) üzenetére


vicces
addikt

anno a munkahelyen minden reggelt úgy kezdtem egy saeco odea géppel, hogy kipucoltam a penészt belőle... és másnap megint! kisirodai felhasználást kapott, napi sok adagot főzött - nem tudom napi 20-30-40... sohasem számoltam. :((

:)

(#3180) viktorhu válasza konzumpro (#3150) üzenetére


viktorhu
veterán

Én kétszer kipróbáltam. Egy tányérnyit mikróztam. Elsőre egy perc, a perc végén kezdett pattogni, így adtam neki még egy percet, akkor már lehetett érezni a sült olaj szagát. Második alkalommal adtam neki három percet, nem égett meg, de érezhetően tovább pörkölődött, a mikróban meg kifejezetten kellemetlen szagot hagyott napokig. Annyira nem lett jó az eredmény, visszatértem ahhoz, hogy vagy jó gyárilag valami a géphez, vagy nem.

(#3181) dethroner válasza viktorhu (#3180) üzenetére


dethroner
veterán

Ez a tévében reklámozott mantaro kávénk van most, ami savanyú. Ma kellett utánöntenem a gépbe, és feltűnt hogy a sötét pörkölésű szemek között több nagyon világos is van. Beraktam egy kis tányérnyit a mikróba és kb 20 mp után füstölni kezdett. Ez így nem járható út sajna, meg az is gáz szerintem hogy ilyen durva pörkölési különbségek vannak egy zacskón belül. Valahogy ezt a divatmárkának tudom be :U

A hét vezért feltámasztják majd ha legközelebb is győznek. DNS-üket lombikban őrzik, és Tóth Gabi szüli meg őket!

(#3182) konzumpro válasza viktorhu (#3180) üzenetére


konzumpro
Topikgazda

Nálam kicsit jobb lett tőle a Bellarom Bio, de azóta nem próbáltam így feltámasztani döglött kávét, csak amikor fél évig egyfolytában ugyanaz a pörkölési dátumú volt csak elérhető, szerintem a készlet negyedét én hordtam el. Aztán jöttek a saját pörkölések, a Crema, meg mikor mi került előtérbe.

(#3183) viktorhu válasza dethroner (#3181) üzenetére


viktorhu
veterán

Nekem nem füstölt 3 perc után sem, de ez nagyon mennyiségfüggő a mikróban, de nem érte meg a macerát, jó nem lett tőle a kávé. Nekem is a mantaro volt egyébként az. Nem örültem még ennyire, amikor elfogyott egy csomag kávé. Most a lidl bellarom espresso barista áll tesztelés alatt, erősebb de kellemes pörkölés, szeretjük.

(#3184) mvkly


mvkly
senior tag

Sziasztok!

Az alábbi 2 gép között vacillálok, a topic és más fórumok, tesztek alapján a DeLonghi felé húzok a Philips/Saeco-val szemben. Főleg a könnyebb tisztítás és a talán tartósabb használat miatt.
A 250-es elvileg a 21.117 utódja, újabb készülék. Az 1-2 plusz ficsőrt leszámítva ez jelentheti azt is, hogy szerkezetileg is frissítették, vagy a 2 gép belseje megegyezik? A DeLonghi összehasonlítása alapján pl. a régebbiben van "új, halk daráló", a 250-esnél ez kiikszelve. Bár a honlapjuk nincs a helyzet magaslatán, elég megnézni a használati útmutatókat.

Lenne még pár kérdésem:
- Gyári vízszűrőt kiválthatja egy Laica+kávés betét?
- Sok a panasz a sok vizet használó tisztításra be- és kikapcsoláskor. Mégis mennyi az a sok, a tartály fele, negyede?
- Kerámia helyett acél őrlővel darál, ennek van tényleges hátránya? Kopni gondolom nem kopik annyira, hogy 1-2 éven belül elhasználódjon, heti 30-35 kávé mellett.

(#3185) Voice24 válasza mvkly (#3184) üzenetére


Voice24
őstag

Ezeket a típusokat nem tudom, de a 23.460-as biztosan nem használ el sok vizet az öblítéshez. Bekapcsoláskor saccperkábé 60-80 ml-t, kikapcsoláskor meg kb. 30-40 ml-t. Azt gyanítom, azért van a bekapcsoláskor a nagyobb mennyiség, mert azzal nagyjából átmelegíti a rendszert.
Én is Laica Biflux kávé+tea szűrős vizet használok, a tartályba helyezett szűrőt én teljesen elhagytam.

(#3186) dethroner


dethroner
veterán

Ha már belekezdtem a Brita szűrő élettartamának és a szűrési hatékonyságának a tesztelésébe, gondoltam megcsinálom a picobaristo kávéerősség tesztet is, még ez is folyamatban van :) Egyenlőre azt már tudom, hogy leggyengébb fokozaton 10, második fokozaton 13gramm kávét darál le, legerősebb fokozaton pedig 17grammot.
Ha belegondolok hogy a karos presszó gépekhez alap kávénak 7grammot szokás őrölni, nem kicsit túloznak ezek az automata főzők.

A hét vezért feltámasztják majd ha legközelebb is győznek. DNS-üket lombikban őrzik, és Tóth Gabi szüli meg őket!

(#3187) Gaben360


Gaben360
senior tag

Aki épp kávékeresésben vagy tesztelésben van, annak ajánlanám a Lavazza Crema E Aroma kávét.Kimondottan automatákba való, mindenhez is jó, café cremától a lattéig.
Kellemes krémes barna crema, nem savas, nem savanyú, kissé kesernyés csokis utóíz.
Nekem bejött.

Az éj sötét,és tele iszonyattal! "Néha szívesen lennék egy régi gyárépület ablaka....csak állnék ott beb@szv@"

(#3188) mazsi70


mazsi70
senior tag

Sziasztok !
Nem feltétlenül a topikhoz tartozik .
Érdemes ezt megvenni :
[link]
Vagy inkább tesztcsíkot vegyek ?

Nyilván akinek a szenzorméret a fontos, az fullframet vesz. (igazából az apsc létét nem tudom értelmezni)

(#3189) Voice24 válasza mazsi70 (#3188) üzenetére


Voice24
őstag

Én hasonlót vettem Ali-ról, kb. fele ennyiért. Igaz, nem két nap alatt jön meg, de ha nem sürgős...

(#3190) mazsi70 válasza Voice24 (#3189) üzenetére


mazsi70
senior tag

Köszi !
Meg is rendeltem az Aliról .

Nyilván akinek a szenzorméret a fontos, az fullframet vesz. (igazából az apsc létét nem tudom értelmezni)

(#3191) mvkly válasza Voice24 (#3185) üzenetére


mvkly
senior tag

Köszi! Ahhoz képest, milyen sok a panasz a vízhasználatra, ez tényleg alig valami. Már azt hittem, vagy fél litert kinyom kávé előtt/után a véleményeket olvasva. Konkrétan volt olyan barista teszter, akinek ez volt a fő érve a DeLonghi ellen (pedig szerinte is finomabb kávét főzött, mint az akkor vele szembe állított Philips).
Valószínű, hogy egy 21.117-es lesz a végén. Kancsó+betét is kiválasztva, vízkőoldót a DM-ben veszek majd. Tömítőgyűrűt ezer helyről be lehet rendelni, már csak a megfelelő szilikonzsírt keresgélem.

szerk.: Aztán lehet, hogy a 250.31SB is befigyel mégis. Az a Doppio nem hangzik rosszul és az ezüst szín is bejövős.

[ Szerkesztve ]

(#3192) dm1970


dm1970
tag

Sziasztok!

Nem rég volt szó róla, belinkelném ide is: [link]
Akinek Philipse van mennyire tapasztalja a jelenségeket?

Köszi dm

(#3193) ToBeY


ToBeY
nagyúr

Ha szűrt vizet használok a géphez, akkor szükséges az aquafiltert cserélgetni a gépben? :U

(#3194) Voice24 válasza ToBeY (#3193) üzenetére


Voice24
őstag

Szerintem nem, én sem használok a "kancsós" víz mellé.

(#3195) ToBeY válasza Voice24 (#3194) üzenetére


ToBeY
nagyúr

Köszi akkor beszerzek én is egy ilyen kancsós szűrőt,mert eléggé gyorsan használódik ez a aquafilter...Pedig csak napi 2 max 3 kávé van főzve rajta.

(#3196) jambiyya válasza ToBeY (#3195) üzenetére


jambiyya
őstag

Mit jelent a gyors elhasználódás?
Én a legkeményebbre állítottam (4-es) a vizet, 2 hete van meg a gép, napi 2-3 kávét főzünk, de a filter még 100%-os.

(#3197) ToBeY válasza jambiyya (#3196) üzenetére


ToBeY
nagyúr

Ezt így konkrétan nem tudom megmondani,de kb pár hónap.(2-re van állítva gépben vízkeménysége)

(#3198) Dr. Szilikát válasza jambiyya (#3196) üzenetére


Dr. Szilikát
őstag

Eddigi infók arra utalnak, hogy 95 liter után kellene jelezni a gépnek és 3 hónap után akkor is cserét javasol az AquaClean leírása, ha a gép nem figyelmeztetne.

Ennek oka egyébként általánosan ismert, hogy az aktív szenes betétek 3-6 hónap után már nem biztonságosak mikrobiológiai szempontból, még ezüsttel impregnálva sem.

Amúgy érdekes, hogy bár a lényegi technikai infókat szinte a sorok közül kell kiolvasni, de úgy tűnik, hogy a Laica Kávé & Tea filter lényegében a klasszikus Brita rokona, aminek ismertetőjele, hogy állandó / kizárólagos vízivásra nem javasolt, mert az alkalmazott ioncserélő gyanta olyan szinten kiveszi a Ca / Mg ionokat. Ezek jellemzően a H+ ionra cserélő gyanták (sósavval regenerálható).

Az AquaClean egyik eldugott utalásából leszűrhető, hogy az viszont nátriumra cserél (ezek a konyhasóval regenerálható gyanták) és nem is vesz ki minden vízkövet (de nem azért, mintha nem tudná, hanem szándékosan moderált képességű), ennek oka feltehetően a gyártó által vállalhatatlan ízhatás.

Mármint azt nem merik vállalni, hogy teljesen kivenni a vízkövet, amitől sokan azt mondhatnák, hogy ez a gép szar kávét főz, ami pedig rossz hírét keltené.

Ugyanakkor, jobban utánanézve, a Laica Universal, illetve Classic betétől állítják, hogy nem savasít annyira, ezáltal tartós fogyasztásra is javasolt. Illetve egyik leírásban eldugva még a nátriumra is utalnak, ha valakinek az problémás lenne.

Tehát, ha így nézzük, a gyári AquaClean betét inkább a (nátriumos) Laica Universal / Classic rokona, nem pedig a (savas) Kávé & Tea filter rokona. Utóbbi pedig jobban véd a vízkövesedés ellen, csak nem biztos, hogy minden ínyencnek annyira megfelel.

http://www.zoldabc.hu/custom/zoldabc/image/data/aaterm%C3%A9k/Laica_Bi-Flux_szurobetet_osszehas.pdf

[ Szerkesztve ]

(#3199) konzumpro válasza Dr. Szilikát (#3198) üzenetére


konzumpro
Topikgazda

És ott van még az Oscar párna, ami nálam nem annyira vált be, mert vízköves maradt mellette a gép. Nátriumos vagy talán kevert gyantás lehet, mert nem lehet regenerálni. Persze van aki a kevertet is szétválogatja sóoldattal és úgy regenerálja...

(#3200) dethroner válasza Dr. Szilikát (#3198) üzenetére


dethroner
veterán

Kicsit off lesz, de erre hol találtál utalást?
úgy tűnik, hogy a Laica Kávé & Tea filter lényegében a klasszikus Brita rokona, aminek ismertetőjele, hogy állandó / kizárólagos vízivásra nem javasolt, mert az alkalmazott ioncserélő gyanta olyan szinten kiveszi a Ca / Mg ionokat.

A hét vezért feltámasztják majd ha legközelebb is győznek. DNS-üket lombikban őrzik, és Tóth Gabi szüli meg őket!

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.