-
LOGOUT
Az ajánlott gépek listájához, a gyakran használt beállításokhoz és
karbantartási tippekhez olvasd el összefoglalónkat!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Voice24
őstag
válasz
Palesztin994 #3047 üzenetére
Én is javaslom az ali-t, rendeltem onnan már több darabot is, mind épségben megérkezett. De tüzetesen nézz körül a rengeteg ajánlat között, mert van, ahol a pohár maga olcsó, de magas a szállítási díj, van, ahol fordítva van, de meg lehet találni a kedvező megoldást.
-
dethroner
veterán
válasz
Palesztin994 #3045 üzenetére
Ha olcsón kéne és ráérős, akkor alit meg lehet próbálni. Pl. [link] és hasonlók elég szép számmal vannak.
-
Palesztin994
aktív tag
Sziasztok!
Tudtok olyan üzletet, ahol ilyesmi poharakat lehet kapni jó áron? Ez ugye cappuchinos, kéne lattes és espressos is. Emagot kezdem ruhhelni, raadasul egy ilyen rendelést szerintem 3 különböző cégtől küldenének 3x szállítási díjért... -
jambiyya
őstag
Philips kávégépekhez csomagolnak vízszűrőt? Nem találtam a neten infot, hogy mi is a csomag tartalma. Köszi.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
dethroner #3039 üzenetére
Nem pont egyszerre (egy adagként) melegíti azt a vizet, a bojler acélcsöve adja át a hőt. Abban a csőspirálban mennyi víz ér el egyszerre, fogalmam sincs, de ez egy folyamat. Bemegy a hideg víz, kijön a meleg, mindig annyi, amit felhasznál a gép.
Ilyen típusú bojlerek lényege épp az acélcsöves rendszer, így a víz nem érintkezik az alumíniummal, amit a régebbi bojlereknél az enyhén lúgos kémhatású meszes víz hihetetlen módon képes szétrohasztani, megtámadni. Itt már ilyen gond nincs.
Tisztítási program nem tudom, hogyan megy a gépednél, azt látom, hogy a főzőegység az enyémmel azonos elven működő, illetve kivitelű.
Ha ezt én elő akarom melegíteni, vagy főzés után öblíteni, ahhoz le kell nyomni 1-1 főzési ciklust, csak éppen őrlemény nélkül. Ha őrlemény helyett csak víz kerül az egységbe, annak el is kell onnan távozni valahová. Mármint annak a részének, amit nem nyom ki felül, hanem megállna a hengerben, ha nem gondoskodnának az elvezetéséről. Végül pedig felnyomná a dugattyú, hogy menjen ki onnan, a zaccfiók irányába.
De ahogy jeleztem, nem ismerek minden gépet, hogy a tiéd pontosan mit művel.
-
dethroner
veterán
válasz
Dr. Szilikát #3038 üzenetére
Ezt nem teljesen értem. Mire gondolsz? Ha bekapcsolom, felmelegít mondjuk másfél deci vizet, amiből a kávéhoz kell fél deci, a főzés előtti és utáni tisztításhoz újabb fél deci, akkor a maradék felforrósított fél decit nyomja ki a csepptálcába?
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
dethroner #3037 üzenetére
Őrlési finomságot enyémnél tetszés szerint lehet állítani, ha szétszerelés után a beállítókart nem a gyárilag kalibrált pozícióba teszem vissza. Egészen kakaópor finomságúra is lehetséges, ami persze már hiba és utána legjobb megint szétszedni, kiporszívózni, ismét összerakni.
De ez ilyen dolog, hogy eleinte gyakorolni kell, míg rájön az ember dolgokra.
A kiegyenlítő rugó egyébként a nyomást nem tudja csökkenteni, hiszen a henger alján mindenképpen ütközik a dugattyú. Jobban megnézve mindössze 8 mm-t lehet összébb nyomni, azaz ennyi holtjátékot biztosít a dugattyú részére. Ezért nem is szabad manuális adagolásnál az előírtnál több őrleményt betenni, mert ütközni fog, beszorul.
Nekem itt van a kezemben a pótalkatrész, de ezt szétszedés nélkül is lehet érzékelni, ha valaki belenéz a hengerbe, alján látjátok a szűrőt, illetve dugattyút. Azt lefelé irányban be lehet nyomni a rugó ellenében kézzel, vagy egy csillagcsavarhúzóval, amit a középen lévő csavarba támasztunk. A rugó alja ilyenkor belül a henger aljába támaszkodik, ütközésig.
#3037 dethroner
A főzőegységben maradó vizet nem jó kilökni a zaccfiókba, ezért engedik inkább visszafelé, a csepptálcába. De ahogy az előzményben is szerepelt, ha mégis marad valamennyi víz a főzőtérben, azt a dugattyú ugyanúgy feltolja és kinyomja a zaccfiókba, mintha őrlemény lenne.
-
dethroner
veterán
Ha mindig van egy pohár a kifolyó alatt, minden öblítés alkalmával abba folyik az öblítő víz, miért áll a csepptálcában 1 cm magasan a víz 4-5 főzés után?
Saeco picobaristo gépről van szó. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
#85578752 #3033 üzenetére
Nem tud megtéveszteni, hiszen írtam is, hogy ki vannak iktatva a biztonsági mikrokapcsolók. Így nyitott oldalajtóval és zaccfiók nélkül látom az egész folyamatot, hogy milyen állagú pogácsa jön a főzésből, illetve azt mi befolyásolja.
A hengerbe nyilván nem látok bele, de azt igen, amikor főzés közben a dugattyú alsó kiálló rúdja elkezd visszatolni. Természetesen van egy kisebb visszatolás először, amikor a dugattyú alkalmazkodik a töltet nagyságához. A korábbi képen látható rugó biztosítja az összenyomó erőt, de annak is kell visszább engedni, ha szorulna a helyzet.
Meg amikor a forró víztől tágul az őrlemény, azt is kompenzálja. Tehát eddig beszélhetünk mondjuk két kisebb elmozdulásról.
De amikor túl finom őrleményt engedek be, határozottan megváltozik a helyzet.
Betapad a felső szűrőbe és a pumpa is erőlködik, belassul. Közben azt lehet látni, hogy a dugattyú alsó szára ütközésig, nagy erővel kitol, plusz még az egész főzőegység szinte befeszül a nagy nyomástól, illetve az erőnek kitett karok betámasztanak, feszülnek.
Gondoltam arra is, hogy az őrleményből felszabaduló gázok / gőzök is hozzájárulnak ehhez a hirtelen táguláshoz. Mert egyébként az alulról felfelé haladó főzővíz, illetve a rugó nyomása miatt is azt hihetnénk, hogy ilyenkor csak felfelé ható erő lehet a dugattyúra nézve, de valahogy mégsem.
Ekkor van az, hogy az egész belső tartalom felhígul, felkavarodik és végül nem kiesik a pogácsa, hanem csak kifolyik. Ennek persze különböző fokozatai lehetnek, félig sűrű stb.
Utána a darálót durvábbra állítom, felső szűrőt is szivaccsal letörlöm (legalább, vagy ki kell venni tisztításra), majd többszöri főzés után normalizálódik a helyzet, a már durvább őrleménnyel. (Nem a darált adag nagysága befolyásolja, hanem a finomság.)
Szerk: közben jutott eszembe, hogy a vízpumpa utáni nyomáskorlátozót ellenőrizni kellene, mekkora nyomás áll elő, amire van is egy eszközöm, csak idő kérdése, mert egy kis barkácsolást igényelne, beiktatni a rendszerbe.
-
V.T.
aktív tag
válasz
this_is_why #3030 üzenetére
Elfelejtettem megnézni tegnap. Amúgy a gép 90ezer volt újra csomagoltként minden kupon nélkül
-
törölt tag
Az én értelmezésemben rövidebb espresso. Az espresso 25ml +/- 5 ml, a ristretto meg 15ml körül van, szóval egy dupla ristretto 30ml körül van, a profi kávésok legtöbbször 2:1 ristretto arányban főzik a kávét, ami nem a legoptimálisabb ha kiegyensúlyozott kávéról lenne szó, mindig alulextraktált, savanyú lesz.
-
ToBeY
nagyúr
Egy ristretto miben tér el az expresso-tól?Hogyan tudnék olyat készíteni philips géppel?
-
V.T.
aktív tag
válasz
this_is_why #3028 üzenetére
Megnézem hogy tud e külön tejhabot nemsokára.
Viszont azt vettem észre hogy maga a víztartály alsó szelepe lehet a hibás mert tele raktam vízzel csak vissza lett rakva a helyére nem volt használva a gép és nemsokára állt alatta a víz. A csepptálca vagy mi a neve ahová a többi víz folyik nincs össze kötve azzal a kifolyt vízzel ami a víztartály alól oda csöpögne így tud kifolyni. Gariba bejelentettem emailben állítólag 1 hét GLS hozzá viszi. Remélem meg tudják csinálni. Mert ennyiért ajándék volt nem szeretnék megválni tőle.Haveromnak ugyan ez a gépe van ott is folyik de nem ennyire. Ő kivágott a talcabol egy darabot hogy a kis vályú egybe legyen a nagy tálcával és már nem folyik a víz a gép alatt. Nyilván attól még ott is rossz a tartály szelepe.
-
this_is_why
csendes tag
Nekem is DeLonghi-m (ECAM350.55) van, ezen a részen mindig van egy kis minimális víz. Szerintem ezzel nincs gond.
Azt próbáld ki légyszi, hogy tudsz-e külön csak tejhabot készíteni: 2x megnyomod a cappuccino gombot. Nekem volt ilyen gépem emagtól és az nem tudta, ezért vittem vissza, de mondjuk közvetlenül a DeLonghi szervíznek. Elvileg nem is kéne tudnia, de van itt fórumtárs aki 1 évvel korábban vette és akkor még tudta ezt a funkciót. -
wiggen123
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #3024 üzenetére
Köszönöm a válaszokat, megnyugtattatok
A 80 -150 liter vízhasználatot a kemény vízhez mérve kijön a matek, kb. ennyi vizet fogyaszthat egy-egy vízkőmentesítés között. Biztos vagyok benne, simán csak a fogyasztott vizet méri ez is.
Találtam egy táblázatot közben [link] Ha használok brita szűrőt akkor feleződne a vízkőmentesítések száma. Azt hiszem maradok a dm-es vízkőmentesítőnélTejkört ti mivel tisztítjátok? Eddig citromsavat használtam, de ahogy olvasom valami tejfehérje bontós cucc kellene ide ...
-
V.T.
aktív tag
Sziasztok.
Rendeltem Emagrol egy újra csomagolt Delonghi 23.460as kávéfőzőt. Valószínűleg azért küldték vissza mert valahol ereszti a vizet. Egyébként semmi baja. Szépen csinálja a dolgokat.
Képet mellékelek hátha valaki tudja honnan jöhet. Én a víztartály csatlakozóra gondolok.
Köszönöm szépen a segítséget. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
wiggen123 #3022 üzenetére
A tesztcsík alapján a legkeményebbre állítottam a vízkeménységet...
Lehet, hogy épp azért jelez gyakrabban. Nem tudom, az újabb gépekben van-e bármi szenzor a bojler vízkövesedésének érzékelésére (vagy létezik ilyen egyáltalán?), de Saeco gépem csak az átfolyt litereket méri. Beállíthatok négyféle fokozatot a víz keménységére, attól függően fog jelezni:
80, 150, 300, 500 liter után.
Ha jelez, de ignorálni akarom, a jelzést törölhetem. Ebben aztán biztos, hogy nincs érzékelő, hiszen minden részét, még a bojlert is szétszedtem. Továbbá reverz ozmózis tisztított vízzel használom, vízkövesedés amúgy sem téma.
Más megközelítésben: minek kéri a gép a vízkeménység manuális megállapítását, ha a tudná érzékelni a vízkövesedést, akkor felesleges az embert fárasztani ezzel. Hacsak nem valami kettős biztonság elve alapján (hátha mégis rosszul érzékel).
Egyébként a víz TDS-értékét (vezetőképességét) lehetne mérni elektronikusan is, de még azt sem teszi meg, ezek szerint.
-
wiggen123
senior tag
Sziasztok.
Van egy Saeco Xelsis gépem, még garanciális. Napi 5-6 latte, vagy cappuccino van vele főzve.
Kb. 8 hónapos a gép és már 4 vízkőmentesítést kért (max 1500 kv alatt). Most kéri a következőt...
Eredeti karbantartókészletet használtam, de aggaszt, hogy ilyen gyakran kéri a vízkőmentesítést, főleg, hogy azzal reklámozzák, hogy "akár" 5000 kávé vízkőmentesítés nélkülA tesztcsík alapján a legkeményebbre állítottam a vízkeménységet, de ezt akkor is túlzásnak érzem.
Szerintetek ez normális?
Álljak át a DM-es vízkőmentesítőre, ami töredék áron van és ne foglalkozzak vele?
Köszönöm előre is a válaszokat
A kávé amúgy finom, meg vagyok elégedve mindennel. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Bacusuz #3020 üzenetére
Közben néztem a sajátomnál, ha vizet öntök a hengerbe, az egyszerűen visszafolyik a bemenetre, illetve ott ki van képezve egy kis leeresztő nyílás, ahonnan a csepptálcába megy.
De ez a része a Siemensnél másképp van megoldva, forgalmaznak valami leeresztő szelepet is hozzá, ezt így nem látom át, mivel a kezemben nem volt még.
Vizes öblítés (előmelegítés) után a hengerben maradó vizet a dugattyú ugyanúgy felnyomja, mintha őrlemény lenne, majd lecsorog a ferde pályán, a zacctartályba. Ideális esetben ez csak néhány csepp víz és a zacctartályban lévő pogácsák felszívják.
Felső szűrő irányából is visszafolyhat némi víz, ha a visszacsapó szelepként is működő üveggolyó nem zár rendesen, valami okból.
#2979 csabulaxi
Az üveggolyó helyett alkalmazott stift van az egyik gépemben, de annál tapasztaltam olyan problémát, hogy néha a főzés egy pukkanással / fröccsenéssel indul, ha egy kicsit beáll, megszorul. Jobbnak találtam az üveggolyót, ilyen szempontból.
Valahol írták, hogy levegőt kever a kávéhoz, így habosít. Elvileg ez nem csak erről szól, noha az őrleménybe szorult levegő is belejátszik, de azt kinyomja, már az elején, gondolom. Utána / amellett a kávébabban lévő gázok, széndioxid stb. is generálja a habot.
-
Bacusuz
őstag
válasz
Dr. Szilikát #3019 üzenetére
Köszi, ötletnek nem is rossz.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Bacusuz #3002 üzenetére
Üdv. mindenkinek, Saeco gépemben hasonló főzőegység van, amit alaposan ismerek, miután apró darabjaira szétszedtem már. Ez egy régebbi típus, de jó masszív felépítésű, plusz van belőle egy külön darabom, pótalkatrész céljára.
Vannak persze eltérések, ha jól látom a videókon, mint például vízbemenet kialakítása is másképp néz ki. Mindenesetre, ha neked extrakció közben szivárog (nyomás alatt), azt okozhatja a bemeneti nyílás tömítetlensége is, tehát ahol a bojlerből kapja a vizet.
Saját gépemnél mondjuk azt is megoldottam, hogy gyárilag az oldalajtó kinyitása egy mikrokapcsoló segítségével megszakítja az egész gép áramellátását. Mármint azt oldottam meg, hogy engem ne szívasson ezzel.
Nyilván ennek biztonsági okai vannak, amit laikusok részére nem is szabad ajánlani, hogy kerülje meg, végén még becsípi az ujját a mechanika (áramütés veszélye nincs az én gépemnél, azon a részen).
Amire ki akartam lyukadni, hogy így üzem közben lehet látni, mi történik, hol szivárog esetleg.
Volt még a zaccfiók esete, tesztcélokra annak mikrokapcsolóját ki szoktam pöckölni egy gumi alkatrésszel, a lehulló pogácsát pedig egy kisebb dobozban fogom fel.
Így látom az egész folyamatát a főzőegység* működésének, amiben fedeztem fel egyébként érdekes dolgokat. Amikor pl. túl finomra van állítva az őrlés, a felső szűrő szinte eltömődik, növekszik a nyomás és az alsó dugattyú visszatol, a rugó ellenében, ami a pogácsa összenyomását intézni, illetve a töltet kisebb különbségeit is kiegyenlíti.
Ekkor viszont a pogácsa is felhígul, felkeveredik a főzővízzel és végül nem szilárd formában jön ki, hanem szétfolyik.
*Magyar használati utasítások fordították csak központi egységnek (KPE), amit átvettek a magyar szervizek is. Holott angol és német leírásokban is főzőegység a neve, ami nekem szimpatikusabb.
-
AttiMM
csendes tag
válasz
bendi007 #3014 üzenetére
Köszönöm, és örülök a típustársaknak! (nem volt olcsó, de nem bántam meg!)
A "legnagyobb negatívum"-mal kapcsolatban: azért nem írtam ezt, mert bizony be lehet kapcsolni távolról!
Csináltam sok képernyőmentést, nézd meg:
Ugyanakkor távolról bekapcsolni max. csak az előmelegítésre jó szerintem. Hiszen úgyis átmossa a rendszert, amihez állandóan kell alá egy bögre (vagy megy a tálcába, de akkor hamar megtelik), tehát a cappuccino-s csészédet úgyis oda kell tenned, nem? ;-)Az általam írt 3 negatívummal kapcsolatban az elsőre (nem meleg a csészemelegítő): konzumpro tanácsára kikapcsoltam az energiatakarékosságot, így már bizony rendesen meleg, ahogy kell!
A másik kettő (karcolódik a tálca és bizonyos esetekben béna a tejkiadócső): Te mit gondolsz?
Illetve még az, akinek ilyen készülék van? (mondjuk a tejkiadócső szerintem kb. azonos mindegyik LatteCrema gépnél...) -
dethroner
veterán
Vízszűrős témához egy gondolat. Brita szűrős kancsót használunk jelenleg, amire azt mondja a gyártó hogy egy patron 100 liter vízhez elegendő. Itt Pécsen elég kemény a víz, de a szűrőt használva látszólag sokkal kevésbé vízkövesedik a vízforraló.
Most a kapott tesztcsíkot használva 4 piros jelet mutat, ami a legrosszabb. És jelenleg 80 liter víz folyt át ezen a szűrőn, vagyis a szűrő a gyártó által előrevetített élettartamának a 80%-nál már szinte semmit se ér. Ez csalódás nekem.
Egy ismerős javasolta a BWT-t, szerinte jobb mint a Brita, mert nemcsak szűr, hanem magnéziumot is adagol a vízhez. És most lehet tőlük ingyen tesztcsíkot igényelni. Ha megjön, összevetem az új és a használt brita szűrőt, kíváncsi vagyok a teszt mit mutat.
Meg lehet pár ezresért beruházok egy TDS&EC mérőbe. -
bendi007
tag
Nagyon jó leírás,én is most vettem egy hete.A legnagyobb negatívum kimaradt sztem. Okos kávéfőző amihez viszonylag használható aplikáció van.A gond avval van ,hogy sem bekapcsolni nem lehet telefonról,sem programozni a reggeli bekapcsolást.Mindenképp oda kell sétálj,akkor már mind1 hol kapcsolod a kávé fajtát.Különben csak ajánlani tudom(akciósan)!Azért 290000 körül nagyon fájt volna az ára.
-
IG55
senior tag
válasz
Bacusuz #3002 üzenetére
Szia!
Egy Philips kávéfőzővel bajlódtam én is, nekem is belefojt a víz a kávézacc tartályba. A megoldás valószínűleg az lett, hogy van ez a dugattyú szerűség, amivel a megdarált kávét összepréseli, és amin keresztül nyomja a vizet. Ezt szedtem ki, és pucoltam meg a rárakódott kávétól. Szerintem az öblítésnél a megmaradt víz nem tudott visszafolyni ezen a dugattyún keresztül, majd a tálcában landolni. Így a dugattyú tetejéről lecsorgott a víz a zacc útvonalán.
Ezen a videón 8 mp-nél az alsó végét zsírozzák éppen ennek a dugattyúnak. [link]
-
Bacusuz
őstag
Siemens EQ6 upgrade
A nagy dugattyú és a pipaszelep külső belső O gyűrűjét lecseréltem kép
újra nagytakarítás, kávéolajtalanítás, vízkőtelenítés, szilikonozás.
Sajnos a kávézacc konténerbe még továbbra is folyik a víz.
Ilyen alkatrészt nem találtam ezért nem cseréltem:
Holnap ha találok veszek hátha ez lesz a problémás.Kifújás szerű hangot hallok mikor a kávét készíti(de nem biztos
)
Szívesen veszem az ötleteket
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Motorola Edge 60 Fusion - nem csak a forma időtálló
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Olcsó "üvegkalitka" az Ocypus kínálatából
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- gerner1
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- EA Sports WRC '23
- Gaming notebook topik
- Spórolós topik
- További aktív témák...
- Eladó AS-48A olajmentes kompresszor 4L tartállyal, dupla hengeres kivitelben!
- Új, bontatlan Tesla Smart Floodlight Battery Camera + Tesla 5W napelemmel - 1,5 év garival! -
- Siemens EQ6 Series 700 premium ritka tipus keveset használt
- Smart Fortwo - 600 Benzin - Kabrió - Klíma - Nagyon szép állapotban
- Ülőgarnitúra 3-2
- Beszámítás! Sony PlayStation 4 PRO 1TB fekete játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy Watch 5 40mm, Újszerű, 1 Év Garanciával
- Dell USB-C, Thunderbolt 3, TB3, TB4 dokkolók (K20A) WD19TB/ WD19TBS/ WD22TB4, (K16A) TB16/ TB18DC
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- iKing.Hu - Apple Macbook Pro 13 Touchbar M2 -2022 - Használt, karcmentes
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest