Hirdetés

2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#53751) qqzs válasza T J (#53743) üzenetére


qqzs
őstag

Polymatrixnal kerjel szaktanacsot. Vagy egybol a gyarto: Lauritz gyantak. Magyar gyartas, onteshez sokan hasznaljak. Van epoxy gyantas csoport facebookon, nemcsak asztal azaz van asztalos tema is. Ott pl a "vegyesz" polimatrixos szaktanacsado. 60fokot erosen ketlem, annyit egy erosebb napsutes is csinal egy fekete gyantaval az ebedloben :)

[ Szerkesztve ]

Eladó: GTS450

(#53752) IsKol válasza Caldera1 (#53747) üzenetére


IsKol
csendes tag

Kérdezd meg a gépdepót, hogy van-e nekik (Makita biztos) és megérdeklődheted a 281.166.56H lapot is ha nincs beszerzik.
A Pacman linkjében láthatod a Freud sem egy utolsó...

(#53753) T J válasza qqzs (#53751) üzenetére


T J
tag

...vagy akár a hajó fedélzetén is.
Köszi, utána nézek.

pacman_123 #53749:
Miért néz ki úgy az él mindegyik képen, mintha elő lenne vágva/karcolva mindkét oldalon? Vagy csak pont olyan szögből készült minden kép, hogy 0,5 mm-nyit rálátni a bútorlap élére?

(#53754) T J válasza Z0mbi (#53679) üzenetére


T J
tag

A spirálkéses gyalutengelynek ferdén áll az éle, de előre forog. Ha elforgatod az egyenes késes gyalutengelyedet, az éle ferdén áll, és oldalra forog: a felület szakadozottabb lesz.
A spirál késes előnye nem a simább felület, hanem a kisebb rezonancia. Mivel nem egyszerre lép be (üti meg) az anyagba teljes hosszon a kés, hanem fokozatosan. A gyalulás csendesebb és rezonanciamentesebb. Nem dolgoztam még ilyennel, csak elméletből írom :D
Lehet, hogy az asztalok is lassabban kopnak a kés közelében, a kisebb rezonanciának köszönhetően. Hátránya hogy drágább, és nehezebb élezni.

A Shelix, amit linkeltél az a spirál kést próbálja utánozni. Valóban el vannak fordítva a pengék, és valóban ívesek, de nem követik le pontosan az elméleti élkörívet, míg a spirálkés igen. A shelix pengék lekerekítései csak azért vannak, hogy elrejtsék a szemed elől az egyenetlenségek határvonalait, amik különben szembetűnőek lennének. A felület nem lesz jobb, mint egyenes vagy spirál késessel, csak csíkos helyett szövetmintásat kapsz. Szintén elméletből írom. Nem mutatott súrlófényes képet a videóban, mert azon látszana, de ugye marketing anyag.

Előnye a spirálhoz hasonlóan, hogy nem egyszerre lép be az anyagba teljes hosszon, tehát sokkal kisebb a rezonancia, ugyan úgy mint a spirálnál. A tengely felülete viszont lehet hogy egyenetlenebb, ami nagyobb levegő-turbulenciát okozhat, amitől hangosabb is lehet, mint az egyenes vagy spirálkéses. De ez nem derült ki a videóból, mert hangot nem közvetített, így csak elméleti felvetés.
Előny és hátrány egyszerre a penge osztottsága. Előny, ha egy vonalon sérül. Hátrány lehet, ha rendes kopás miatt az egészet állítani kell. Mivel foghíjasan vannak elhelyezve, 2 sor tesz ki egy élet. A 4 sor valójában egy 2 késes tengelynek felel meg. Azaz 6 helyett 30 csavart kell babrálni. Persze lehet hogy ez még így is gyorsabb, és a pengéknek 4 éles oldala van, a hagyományosnak meg legfeljebb 2 lehet.
Hátrány, hogy drágább az egyenesnél (gondolom), és élezni is tovább tarthat a 30 kis pengét, mint 1 hosszút.

[ Szerkesztve ]

(#53755) pacman_123 válasza T J (#53753) üzenetére


pacman_123
tag

"Miért néz ki úgy az él mindegyik képen, mintha elő lenne vágva/karcolva mindkét oldalon?"

Mivel nem én vagyok adam654321, sajna nem tudom megmondani. De úgy vélem, ha előkarcolta volna megírta volna. Amennyire tudom fogorvos a szakmája, nem Bosch lapokat áruló kereskedő vagy Bosch marketinges. Hogy mondjuk jobbnak mutassa lapot, mint amit valójában tud.

De kérdezd meg tőle :) Elég sokat dolgozik - szerintem, fogorvos-hobbistaként - bútorlappal (pl 1 2 3 ... stb), és elég ügyesnek is tűnik. Gondolom tud majd további kompetens véleményt mondani róla, még akkor is ha nem minden táblát ő szel fel, ezzel a géppel/lappal.

[ Szerkesztve ]

Hobbista fanyűvő - https://tinyurl.com/AndrasPazar - https://www.youtube.com/@AndrasPazar

(#53756) Caldera1 válasza IsKol (#53752) üzenetére


Caldera1
tag

Végül is a Boscht rendeltem meg, és egy Makita Mforce Z24-et általános vágásra. Köszönöm a tippeket :R

[ Szerkesztve ]

(#53757) tothjozsi96


tothjozsi96
addikt

Sziasztok!

Födémszigetelés előtt járok.
A székálláson belülre szeretnék építeni egy pallóvázat, viszont nem igazán tudom hogy mennyire jó ötlet ez, vagy hogy mennyire lesz stabil, ezért gondoltam itt megkérdezem.

Szóval 40 centi gyapot lenne, ezért gondoltam hogy 20-as pallóból lehetne építeni valamilyen vázat. A székállás pontos méretét nem tudom, szerintem 8 méter hosszú és 4 méter széles.

Az a kérdésem hogy 40 centi magasságot eltudok érni pallóval úgy hogy az ténylegesen stabil legyen?

(#53758) generatoros válasza tothjozsi96 (#53757) üzenetére


generatoros
tag

A 40cm gyapot nem lesz túlzottan sok?

(#53759) tothjozsi96 válasza generatoros (#53758) üzenetére


tothjozsi96
addikt

Szerintem nem. Régi 11x9-es ház, betonfödém, egyből kimegy a meleg.
Én üveggyapotra gondoltam, az azért másabb mint a táblás kőzetgyapot.
Lefektetve a 40 centi inkább csak 35-36, valamennyit zsugorodhat is a súlya miatt, szóval nem, szerintem nem sok, legjobb ár-érték arányban.

Szerintem 300 ezer forint nem sok 40 cm födémszigetelésre, főleg hogyha 30-40 évig kiszolgál.

(#53760) generatoros válasza tothjozsi96 (#53759) üzenetére


generatoros
tag

Közben olvasgattam . nem gondoltam, hogy a 20 cm nem is olyan sok.

(#53761) tothjozsi96 válasza generatoros (#53760) üzenetére


tothjozsi96
addikt

Változó azért ez is szerintem. OBI-n olvasgattam a termékek alatt véleményeket, sokan vannak akik csak 10-15 centit terítettek le és nagyon bevált nekik az is. Szóval, kinek mi.
Nagyban függ a födémtől és annak milyenségétől, de ez csak az én véleményem.

(#53762) Z0mbi válasza T J (#53754) üzenetére


Z0mbi
senior tag

naja. Azt nem irtam hogy ez mint elmeleti kerdes merult fel bennem mivel meg gyalugepem sincs. (kezi gep meg kezi gyalu van csak)
De amennyibe ezek kerulnek lehet 'olcso' japan kezi gyalukkal probalkozok :D videobol ugy tunik CSAK a szerszamon mulik! :DD ;)

(#53763) pali923 válasza tothjozsi96 (#53759) üzenetére


pali923
tag

Szerintem sem lehet elég hőszigetelőt rakni, minél több, annál jobb. Na jó, biztosan van határ, amikor már nem éri meg a többletköltség, de baj nem lehet belőle.
2002-ben költöztünk a házunkba, és 44-es téglából építkeztünk, hőszigetelő vakolattal. Az építő cég főnöke még morgott is, hogy várat építünk. Akkor még nem volt jellemző a külső szigetelés, ma meg már 44-es téglára még tesznek külső szigetelőt is. Az akkori német minimál-szabványok 10 centivel vastagabb falat írtak elő, mint a magyarok.

[ Szerkesztve ]

A helyzet reménytelen, de nem komoly.

(#53764) generatoros válasza pali923 (#53763) üzenetére


generatoros
tag

Nem sokat értek a számításokhoz a hőszigetelést illetően. Jó volna tudni, hogy egy 20 cm -es födém szigetelés és egy 40 cm-es között ugyanilyen arányú a megspórolt energia is? Nem hiszem ,mert akkor telerakjuk a padlást üveggyapottal és még fűteni sem kell főleg ha a hungarocell vagy mifenével is 1m vastagon körbe burkoljuk a házat.Az a véleményem ,hogy Túlzásokba esnek egyesek a hőszigetelést illetően. A német szabványt sem tudom egyetlen és legjobbnak értékelni. A magyar mérnökök sem hülyék. A másik kérdés az, hogy megéri a spórolás az utólagos szigeteléssel járó negatív hatásokat?( müa ablak és nincs légáramlás).A te 44 cm -es téglafalad a hőszigetelt vakolattal szerintem nagyon is fasza, főleg ha nem müa ablakaid vannak.

(#53765) Gaborkik válasza generatoros (#53764) üzenetére


Gaborkik
csendes tag

Inkább logaritmus függvény szerű, sajnos most nem találom a hőszigeteléses fórumban a konkrét számolást, de kb. az első 10cm nagyon sokat fog, a 20cm még sokat fog, a 30cm már a határ ahol még megtérülhet pár tíz éven belül a befektetés, a 40cm már max komfort miatt jó, de energiát keveset fog meg plusszban. Illetve 40cm normál üveggyapotnál már a saját súlya miatti összenyomódásra is kell figyelni.

(#53766) RobexX10


RobexX10
aktív tag

Sziasztok!

Van egy kezeletlen bükk fa étkező asztalom amit le szeretnék kezelni. Cél az lenne hogy megmaradjon a natúr fa színe és a felület ne legyen fényes.

Mit ajánlanátok erre a célra?

(#53767) pacman_123 válasza RobexX10 (#53766) üzenetére


pacman_123
tag

Valamilyen olaj.

Tungolaj, Biopin munkalapolaj, Auro Nr 126 narancsolaj (ennek igen jó illata van, előtte esetleg egy Nr 121-es, szintén narancsillatú alapozó, de belté.)

Ezekből a tung- és az Auro narancsolaj saját tapasztalat, Biopin munkalapolajat mások dicsérték.

Hobbista fanyűvő - https://tinyurl.com/AndrasPazar - https://www.youtube.com/@AndrasPazar

(#53768) pali923 válasza generatoros (#53764) üzenetére


pali923
tag

A 44-es téglát azóta sem bánjuk. Az a röhej, hogy akkor nem volt 100.000 Ft az árkülönbség a 38-as téglához képest, miközben ugyanilyen hőszigetelő ráragasztása sokkal többe került volna már akkor is. Biztosan jó az a hungarocell a falon, de az utólagos szerelések, rögzítések állandó problémát okoznak.
Azok a skandinávok is furcsán építkeznek. Norvégiában szeretik a betoncsodákat, a fényproblémák miatt meg elég sok házat látni, ahol komplett házak állnak üvegfalakból. A kilátás gyönyörű lehet, de azért az üvegnek is elég komolynak kell lennie ilyen helyeken. Vagy ők másképp fáznak? :) Szóval bonyolult kérdés ez is.
A magyar mérnökök nem hülyék, de az állami hatóságok, szolgáltatások jó pár éve egyáltalán nem működnek a tapasztalataim szerint. Ráadásul mindenféle hátsó szándékok, szempontok vannak a döntéshozatalban állandóan. Akik a szabványokat elfogadják, ugyanebben a körben dolgoznak, a fene tudja. :U
Aki az asztalos fórumon irkál, lehet műanyag ablaka? Természetesen nem. :D ;]

A helyzet reménytelen, de nem komoly.

(#53769) RobexX10 válasza pacman_123 (#53767) üzenetére


RobexX10
aktív tag

Köszönöm! :)

(#53770) Doki16


Doki16
addikt

Ha gardróbot kellene vennetek hol vennétek legszívesebben? Sima bútorlapos cucc is jó lesz, csak hátha ismertek valami értelmes boltot. Ikea nem a legjobb :)

A Tyrannosaurus Rex legközelebbi ma is élő rokona: a csirke.

(#53771) jimy_l válasza RobexX10 (#53766) üzenetére


jimy_l
tag

Hali! [link] Ez úgy dobja le a vizet mint az üveg. Közben megmarad a fa tapintás. :C :C

Ha szavazással, bármit ellehetne dönteni. Már betiltották volna.

(#53772) JóGéza válasza Doki16 (#53770) üzenetére


JóGéza
aktív tag

Szia!
Ikeával mi a gond? Drága, nincs a közelben, vagy nem megfelelő a műszaki színvonal?

(#53773) Doki16 válasza JóGéza (#53772) üzenetére


Doki16
addikt

Messze van és azért nem a legjobb minőség. De ha nincs más az fog maradni, csak azért kérdeztem mert hátha van jól bevált bútorbolt ahol szépen dolgoznak.

A Tyrannosaurus Rex legközelebbi ma is élő rokona: a csirke.

(#53774) RobexX10 válasza jimy_l (#53771) üzenetére


RobexX10
aktív tag

Köszönöm. Ez is jó cucc lehet.

(#53775) qqzs válasza Doki16 (#53773) üzenetére


qqzs
őstag

Van hazhozszallitas.
------------
Ronkszeletek sikolasara kene valami bohom nagy kezimaro amibe bohom nagy maroszarat is be lehet fogni nem aranyaron melyiket ajanljatok. Nem lenne finom munkara hasznalva.

Eladó: GTS450

(#53776) Doki16 válasza qqzs (#53775) üzenetére


Doki16
addikt

Tudom, hogy van, egy laza 30k Ft lenne sajnos. :(

A Tyrannosaurus Rex legközelebbi ma is élő rokona: a csirke.

(#53777) Caldera1 válasza pacman_123 (#53767) üzenetére


Caldera1
tag

A tungolaj régóta csiggatja a fantáziámat, de még nem tudtam kipróbálni... Viszont Tölgyfa lépcsőkhöz jó választás lehet ez?
[link]
Garázsban vannak a lépcsők, és sokszor marad a vizes cipő rajtuk több-kevesebb ideig :((
Vagy 15 éve volt kezelve valami oldószeres lakkal, de már nem emlékszem mivel...

(#53778) pacman_123 válasza Caldera1 (#53777) üzenetére


pacman_123
tag

"valami oldószeres lakkal"

:Y

De ugye tudod, hogy akkor olajat nemigen fogsz rátenni, illetve teljesen feleslegesen tennéd hiszen nem tud beívódni. Az meg egy szép baleset, hogy fáig (!) visszacsiszold az összes lépcsőfokot. Erre gondoltál?

Amúgy az az olaj akár jó is lenne a lépcsőre, de én inkább valami parkettára való keményolajat tennék rá, pl őt:

http://www.auro.hu/html/olaj/Nr123-fa-kemenyolaj.php

... de amíg a fenti dolgot nem oldod meg, addig nem érdemes semmin gondolkodni. Már ha az olajos kezelést komolyan gondolod.

Hobbista fanyűvő - https://tinyurl.com/AndrasPazar - https://www.youtube.com/@AndrasPazar

(#53779) Caldera1 válasza pacman_123 (#53778) üzenetére


Caldera1
tag

(#53780) Caldera1 válasza Caldera1 (#53779) üzenetére


Caldera1
tag

Így néz ki az egyik lépcső, tehát eléggé elcsúnyult. Arra gondoltam, hogy lecsiszolom, és úgy felületkezelem.

(#53781) Soká válasza Caldera1 (#53780) üzenetére


Soká
senior tag

A csiszolást nem tudod megúszni.
Én ugyan olaj-párti vagyok, mégis úgy gondolom, hogy ide jobb lenne a lakk. Egy jó, ellenálló lakk. Az olaj/viasz kombó nagyon szép, kellemes felületet ad, természetes hatású, de mégiscsak kényes dolog.
Nem vagyok szakértő, nem állítom, hogy teljesen igazam van, de az olaj a két véglet esetén jó választás. Egyik, amikor csak zokniban, kíméletesen bánnak a fával, a másik amikor kültérben van a fa, és nem számít csak kapjon valamilyen védelmet, ami nem fedőrétegként viselkedik, hanem beivódik a fába.
A te eseted a kettő között van. Egy jól lakozott felületet könnyebb tisztán tartani és amíg nem kopott le a lakkréteg, addig nem igényel különösebb gondozást. Olaj esetén rendszeresen fel kell újítani a fát mert az kopik és nem a rajta lévő lakkréteg.

(#53782) Caldera1 válasza Soká (#53781) üzenetére


Caldera1
tag

Az a baj, hogy az elejétől fogva a bio/öko olaj irányába indultam el, és a korábban linkelt Shopban nem is találtam lakkot, mint alternatívát.
Olyan lakkozást el tudnék képzelni, ami bizonyos “mélységet” adna a fának. :F Tulajdonképpen csak két lépcsőfokból áll mindkét lépcső, tehát nem egy nagy volumenű munka.

(#53783) Soká válasza Caldera1 (#53782) üzenetére


Soká
senior tag

"Az a baj..."
Ez szerintem is baj. mármint ha "környezetvédelmi" szempontok alapján próbálod a lelkiismeretedet "nyugtatgatni". Persze, ha Te nem használsz autót, kerékpárral közlekedsz, nem vásárolsz akkumulátoros szerszámokat, nem külföldön nyaralsz, csapvizet iszol palackos helyett, télen nem fűtesz 18C felé, akkor értem, különben nem túl logikus néhány lépcsőfokon érvényesíteni a vélt környezetvédelmi szempontokat.
Vannak pácok, azokkal mélyítheted a fa tónusát, utána jöhet a lakk. Egy jó lakkal évtizedre megoldod a problémádat, ha pedig olajozni szeretnél, akkor két-háromévente vehetsz újabb olajat, mert hosszú távon nem tudod tárolni, kis kiszerelésben meg eleve irreálisan drága.

De Neked kell dönteni.

(#53784) kukta5508 válasza Caldera1 (#53782) üzenetére


kukta5508
újonc

Szia!
Ajánlom a Danis olajat,tudja mind-kettőt.Védi a fát + szép fényes felületet ad.
Legalább 3x4x kend az utolsót pedig polírozhatod és olyan lesz mintha lakkoztad volna.

Pisti

(#53785) pali923 válasza Caldera1 (#53779) üzenetére


pali923
tag

Sokának mindig igaza van, hallgass rá. Nem elég ezt a fát annyira lecsiszolni, hogy a lakk ne látsszon rajta, hanem durván le le kell szedni róla a fába ivódott lakkot is. Különben az olaj a tetején fog úszni, nem fog beleszívódni.
Nálunk parketta van, és egy csőtörés után nem mertük lakkozni, egy szakember tanácsára, merthogy az olaj alatt jobban szellőzik esetleg az alatta felázott beton is. Pár évig olaj volt rajta, Bona termék. Szép volt, jó volt, de megközelítőleg sem bírja annyi ideig, mint a lakk. Azóta újra lakkoztuk, és nem bánjuk. Mi a matt vagy selyemfényű lakkot preferáljuk, én a bútorokat is azzal kenem, ha lakkozok. Ez nem csúnyább az olajnál, de sokkal strapabíróbb hosszú távon is.

A helyzet reménytelen, de nem komoly.

(#53786) Caldera1 válasza Soká (#53783) üzenetére


Caldera1
tag

Kevésbé környezetvédelmi..., inkább egészségvédelmi szempontok miatt.
Jó példa rá, hogy nemrégiben elvállaltam szüleimnek a garázskapu lécezését, festését az általam választott festékkel. Persze édesapám megelőzött, megvette a festéket, ami valami oldószeres förmedvény volt: nehéz volt kenni, cserébe szarul is takart, az első léc után pedig a nyitott garázskapunál is 3M félálarcban kellett festenem az elviselhetetlen szúrós szaga miatt. :(

(#53787) Caldera1 válasza pali923 (#53785) üzenetére


Caldera1
tag

Értem. Tehát valószínű annyira beivódhatott a fa pórusaiba a lakk anno, hogy utólag az olajozás nem lenne bölcs döntés. :R
Mindenki véleményét szívesen meghallgatom, ezért is kérdezek, és persze hajlandó is vagyok eltérni az általam elgondolt megvalósítástól.
De belegondolva, valószínű emiatt írják több webshopnál is az ilyen természetes olajokhoz, hogy csak kezeletlen, natúr fához használjuk. Csak én nemes egyszerűséggel úgy gondoltam, hogy:
1: a lakk amúgy is kellően lekopott már,
2: a felületi csiszolás pedig elég ahhoz, hogy az olajat fel tudjam vinni.
Ezek szerint téves volt a feltételezésem :DDD

(#53788) Caldera1 válasza kukta5508 (#53784) üzenetére


Caldera1
tag

Köszi, a dán olajról is - a tungolajhoz hasonlóan - csak jókat hallottam/olvastam.

(#53789) qqzs


qqzs
őstag

visszaolvastam. Tritonrol volt szo eleg sokat felsomaro temaban. Akkor az at ar ertek arany csucsa? Azutan mar csak a festool van?

Talaltam hasonlo marovezetot mint ami merulofureszekhez jar. Errol jutott eszembe hogy a gyantas asztalok sikbamarasara hasznalt ket keresztcsatonas marovezeto nincs gyari valtozatban?

Eladó: GTS450

(#53790) mdk01 válasza qqzs (#53775) üzenetére


mdk01
addikt

Makita 3612C-vel van tapasztalatom, sztem teljesen rendben van. Fontos hogy amit tervezel ahhoz nagy kés kell, a nagy késhez pedig fordulatszám szabályozás, erő és nyomaték tartás. Más maróval nincs tapasztalatom a fent említett megfelelne a céljaidhoz.

(#53791) mdk01 válasza qqzs (#53789) üzenetére


mdk01
addikt

A Triton nem tudom mennyire ipari és mennyire bírja hosszú folyamatos üzemet ami nálad előfordul mire síkba marsz egy pallót.
Az említett makita nekem asztalba építve többször ment napi 8-10 órát folyamatosan.

(#53792) mdk01 válasza qqzs (#53789) üzenetére


mdk01
addikt

Mintha ez lenne az utódja a 3612c-nek, de nem biztos...
Makita RP2300FCXJ

(#53793) qqzs válasza mdk01 (#53792) üzenetére


qqzs
őstag

Koszi , en is ismerem ezt a makitat de kb 15 eves model, azota mar annyi rosszat hallottam makitarol hogy romlott a minosege.

Eladó: GTS450

(#53794) mdk01 válasza qqzs (#53793) üzenetére


mdk01
addikt

Mindennek romlik a minősége sajnos. Ez a 3612c még a régi masszív korszakból van, ha használtan találsz jó állapotút akkor érdemes bevállalni...szerintem. Az újabb tényleg nem tudom mit tud.
Nem csinált valaki egy sima villanymotorral és frekvencia váltóval ilyen síkoló gépet? Vagy úgy drágább mint egy kész marót venni?

(#53795) pacman_123 válasza qqzs (#53793) üzenetére


pacman_123
tag

Csatlakoznék mdk01-hez, illetve egy kérdéssel megtoldanám: mondj egy márkát ami az utóbbi 15-20 évben javuló minőséget produkál...

Elsőre én is be akartam linkelni az RP2300-at, de nem tisztáztuk mit értesz "aranyár" alatt. Ezeket nem lenne rossz közölni előre, úgy könnyebb ajánlani is. Meg a felesleges körökből is kevesebb lenne :)

Aztán: napi 8-10 óra az elkövetkezendő X évben, kenyérkereset is lenne? Akkor nyilván olyan modellt válassz, aminek itthon megbízható a szervízhálózata. MIvel nekem a gépekkel szerencsém van, a Tritonom sem nyekkent meg soha, szervízekről nem tudok nyilatkozni. Akinek gariztatni kellett pl a Tritont, az viszont rémálmokról számolt be (uni-maxnak visszaküldve pl). De egyébként nálam jól működik. Síkolásra is - de lehet ezt már linkeltem.
De tény, hogy én nem napi 8 órában pörgetem. Most komolyan, milyen intenzitással/mennyiségben akarsz ilyen gyökereket síkolni?

Amit korábban írtak a fordulatszám-szabályozásról, az igaz, ez is legyen szempont. Egy 55 mm átmérőjű síkolószárat nem fogsz akarni fix 27.000-es fordulaton megpörgetni (max saját felelősségre, de a marószár gyártója nem fogja ajánlani).

Ha a Tritont be tudod vállalni, akkor szerintem a Maki RP2300-at is és azért Maki szervíz csak akad itthon ha garis lenne a történet. Ráadásul azt is lehet talpa felől állítani (magasság), így a könnyű beépíthetősége is megvan.

Hobbista fanyűvő - https://tinyurl.com/AndrasPazar - https://www.youtube.com/@AndrasPazar

(#53796) Gabika75 válasza Caldera1 (#53787) üzenetére


Gabika75
csendes tag

Szia!
Én a lépcsőket 2 komponensű gemini lakkal eresztettem be kb 10éve. Azóta is jóformán karcmentes, pedig van használva bőven.

MI vagyunk a lovagok akik azt mondják:NÍÍÍÍÍÍ !!!

(#53797) Caldera1 válasza Gabika75 (#53796) üzenetére


Caldera1
tag

Szia!
Köszi, utána nézek ennek a Supralux lakknak is.... hát anno biztos nem véletlenül lakkoztam le, mert akkor is a lakkot ajánlották a lépcsők kezelésére.

(#53798) Caldera1 válasza qqzs (#53793) üzenetére


Caldera1
tag

Bocs, hogy bele vau kezdőként...
Lehet, hogy romlott a Makita minősége (is), de felsőmaróban nyugodtan választhatsz szerintem Makit.
Nekem DRT50 szett van :K és nem az jut róla eszembe, amikor kézbe veszem, hogy romlott volna a Makita minősége...

(#53799) Soká válasza Caldera1 (#53787) üzenetére


Soká
senior tag

"Ezek szerint téves volt a feltételezésem"

Nem biztos, hogy téves, inkább csak tapasztalatok nélküli.
Pali923 kicsit túloz (vagy nem kicsit :) ), hogy feltétlenül igazam lenne.
Szerintem megoldható a feladatod olajozással és lakkozással is, csak ha olajozni szeretnél, akkor alaposabban meg kell csiszolnod azt a fát. Én úgy tippelem, hogy ha leszedsz belőle 0,5mm-t az elég lehet. Éppen csak ennyit lecsiszolni az már elég macera. Ha meg gyalulnád - amire valószínűleg nincs lehetőséged - kiderülne, hogy az a lépcsőlap felettébb nincs síkban, akadhat ott 1-3mm-es vetemedés is.
A csiszoláshoz egyébként ki kellene szabadítani a helyéről azokat a lépcsőfokokat, hogy rendesen és haladósan tudd csiszolni mondjuk egy szalagcsiszolóval. De nem biztos, hogy ez lehetséges, akkor viszont nem árt egy erősebb rezgőcsiszoló, amivel a szélekhez, sarkokhoz is hozzáférsz. Vagy nem sajnálod a kézierőt. Az biztos, hogy lakkozáshoz könnyebben tudod előkészíteni a felületet, mintha olajozni szeretnéd úgy, hogy tuti egyenletesen szívódjon be az az olaj. Egyébként úgy gondolom, hogy az a bizonyos beszívódás pácok esetén lehet igazán kritikus (az bosszantóan foltos lehet, akár még a fa belső szálszerkezetének függvényében is) az olaj azért annyira nem változtatja meg a fa színét. Pontosabban, minél sötétebb a fa, annál látványosabban mélyül a színe az olajtól. De a Te lépcsőd nem mahagóni és nem dió.

Szóval, rajtad múlik.

(#53800) Soká


Soká
senior tag

Minőségromlás ügyben:

nem könnyű ebben a dologban tisztán látni, az én meggyőződésem az, hogy több ebben a pszichológia mint a realitás. A működő régi dolgainkra hajlamosak vagyunk úgy tekinteni, mint amire a mai gépek már nem alkalmasak. A dolog annyiban jogos, hogy az élet sok területén hódít az eldobhatós kategória, de azért az olyan klasszikus, mechanikára épülő ipari kategóriákban mint a szerszámgépipar, ez a szemlélet mérsékeltebben van jelen, mint mondjuk a háztartási eszközöknél.
Az emlegetett makita 3612C rászolgált a jóhírére, legalább 15 évig gyártották változatlan formában, ami más területen elképzelhetetlen állandóságot jelent.
Bár nem volt még a kezemben az utóda, nem hiszem, hogy félni kellene tőle. Az más kérdés, hogy a 3612C 1850W-ja mindenre elég volt és a mostani gép 2300W-ja vagy inkább csak marketing szintű erősödést jelent. A két gép súlya nagyjából azonos, így több erőt kivenni belőle félő, hogy csak valami kárára lehetne.
Az, hogy esetleg több rosszat hall az ember a makitáról, az szerintem annak köszönhető, hogy a cég nagy nyertese volt a versenynek, nagyon sokaknak van tapasztalatuk vele és a nagy számok függvényében a kritikus hangok száma is több lehet.
nem tudok róla, hogy a makitának lenne külön prémiumkategóriája, így érdekük nem nagyon fűződik ahhoz, hogy rontsák a régi gépeikkel megszerzett nimbuszukat. Hacsaknem az istenverte akkumulátoros gépek térhódítása érdekében amortizálják a vezetékes dolgaikat.

A Triton nem rossz, a tartósságáról persze keveset tudok. Én szeretem, mert egy egyéniség a felsőmarók világában és úgy gondolom, hogy az a tervezőgárda, akik mertek saját úton járni, a tartósságra is figyelemmel voltak. A Makita egy egyszerűbb konstrukció, kevesebb hibalehetőséggel. A Tritont én is arra használom mint Pacman.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.