Új hozzászólás Aktív témák
-
imyourfriend
őstag
válasz
pacman_123 #54745 üzenetére
Köszönöm az infót, Z0mbi-nak is.
Valószínű tavaszi,nyári projekt lesz így lementem a hsz-eket hozzá. Azon okból gondoltam ilyenre, hogy 150-200ezer forint alatt nem nagyon kapni minőségi asztalt.. van itthon eszköz hozzá gyalugép, körfűrész, maró + ragasztást, csiszolást megoldom.
-
Itt többeteknek is van légkompresszora. Vettem nemrég egy új 24 literes olajmenteset, és a kérdésem az lenne, hogy természetes-e, hogy 1-2 naponta kb. fél bar-nyit esik benne a nyomás, ha nem használom. Néhány nap alatt esik annyit, hogy be kell kapcsolnia, amikor áramot kap. (Még nem teszteltem, hogy a régiről megmaradt cső és pisztoly ereszt-e esetleg, vagy a gépen valami.) A régi kompresszorom is eresztett, de mivel majdnem 20 éves volt, azt természetesnek vettem, nem foglalkoztam vele, ha kellett, feltöltött.
De ez vadi új, ennek mennyi ideig kellene tartania a benne lévő nyomást? (Elvileg 10 bar-os, műszer szerint 9,5 barig tölt fel.)
-
kavalkád
senior tag
válasz
Stylewars_kp #54741 üzenetére
előbb még a másik irányből szeretted volna, a hosszanti oldal felől, nem?
ide csak egy szélesebb tok kell, semmi trükk. -
qqzs
őstag
Erre valaki? "Excentercsiszolasnal mikor hasznaljuk a puha, kozepes, és kemeny talpakat?"
-
Z0mbi
senior tag
válasz
imyourfriend #54733 üzenetére
csatkakozok pacman hoz egy kiegeszitessel:
[link] en innen rendeltem nem a conradbol. ugyan az a mannesman modell, csak egy 1000 el olcsobban es ittvan 3-4nap alattes a helyedben csak 3/4 est vennek
-
pacman_123
tag
válasz
imyourfriend #54733 üzenetére
"Táblásító szorító" - ez a legjobb általános név, amire szükséged lehet.
Láttam olyan táblásítót szorítót is., hogy két lefixált léc közé fektették be a ragasztott leceket, és ékkel passzírozták egymáshoz. Ettől olcsóbb és egyszerűbb nemigen van. Tessék egy példa, a lényegre tekertem:
https://youtu.be/LLQa_koALNA?t=303
De azért nem baj ha van rendes szorítótd is. Használok pl olyanfajta szorítókat, amihez te veszed meg a horganyzott vascsövet (általában fél- vagy háromnegyed-colost) menetet vágsz (vágatsz) rá, ás csak a "pofákat" veszed meg hozzá.
"Pipe clamp" néven lehet őket pl megtalálni.
https://www.aliexpress.com/wholesale?catId=0&initiative_id=SB_20201021024955&SearchText=pipe+clamps
Én konkrétan innen (3/4 colos) és innen (félcolos) rendeltem az enyéimet, ezek minősége jó, a kínaiakat azért linkeltem be, mert azért találni a magyar verziótól jóval olcsóbban is, de gyak tapasztalatom nincs velük. Ha nem sürgős, én 4 db-ot berendelnék az alisból , az nem nagy pénz még és ha beválnak, jöhet több is. Például ez, a csehektől rendelve szállítással nincs 10e Ft és 4 db-ot kapsz, nem kettőt. Vagy a Conradosból 4 az már több mint 20e, azzal illik összehaonlítani mert az a 3/4 colos, mint ez a cseh forrásos.
6m-es 3/4-es horganyzott vízcsövet felvágatsz 4 (5) db-ra, az 1.5m (1.2m), meglesz a több mint 1m befogásod. Menetet meg ha nincs otthon menetmetsződ, egy vizes vág neked rá, gondolom nem aranyért cserébe.
Ezen a képen épp az uni-maxos félcolosak meg 3 másik brutál szorító van, de az jóval odébb van árban, és nem is biztos hogy szükséged van rá. Néha én is csak gondolkodom minek vettem meg anno, 90%-ban nincs szükség olyan szorításra amit ezek produkálnak ("vasúti sín" a profil, trapézmenetes brutál orsóval, öntvény pofákkal. Kell hozzá motiváció hogy elővegyem őket, darabja az 1.5m-nek 15 kg).
-
Stylewars_kp
őstag
válasz
Valószínűleg a levágott részhez még teszek egy szegőt ami eltakarja a vágási egyenetlenségeket.
-
hzsolee
őstag
válasz
..."Nem tudom már kivágni a falat"...
Fogd meg a söröm... -
Stylewars_kp
őstag
válasz
runner 125 #54734 üzenetére
-
fogtunder
nagyúr
válasz
TheProb #54727 üzenetére
mondom, én máshonnét indultam el, egyszerűbb dolgokkal kezdtem, villanyóraszekrényt csináltam, faházat a gyerekeknek a kertbe, a kút fölé egy kis tetős házat, magaságyást, könnyűszerkezetes felépítményt. ezeknél nem volt annyira lényeges a mm pontos illesztés, de szerintem egy benti bútornál már igenis elvárható, ehhez pedig pontos derékszögek és jó szerszámok kellenek szerintem.
a merülőfűrész egy jó dolog, jövő héten lesz Lidl-ben, megyek is hétfő reggel megvenni, bár nekem inkább táblás anyagok darabolásához kell. hogy melyik a jobb, a felhasználás módjától függ, mondjuk ha nem ácsolsz, akkor valószínűleg tényleg jobban jársz egy merülővel.
a dekopírt én is aránylag ritkán használom, de ha kis vágásokat kell csinálni, íveket, beszögelléseket, akkor nem nagyon van más olcsó opció, szerintem az kell mindenkinek.a minél jobban előkészített faanyag nyilván megoldás, ha előre meggyalulják neked rendesen, akkor persze, saját oldalon sokkal kevesebb a munka és szerszámigény. HA jól meggyalulják. Praktikerben én eddig csak táblásított fenyőt és fenyő fűrészárut láttam, szélezetlen keményfát, ami az ilyen live edge cuccokhoz kellene, még soha.
-
Soká
senior tag
válasz
Stylewars_kp #54735 üzenetére
Jó lenne, ha szakértők válaszolnának neked. De úgy gondolom, hogy nem is nagyon van más megoldás mint asztali körfűrészen végigtolni. Megfelelő profilú marógéppel is lehetséges, de ez attól függ, ki milyen géppel rendelkezik.
Pontosan kell vezetned az anyagot, megfelelő vezetősín (steller) mentén. És az anyagodnak is egyenesnek kell lennie -
runner 125
nagyúr
válasz
Stylewars_kp #54729 üzenetére
Nem ezzel foglalkozom, de a saját CPL fóliás ajtóimat magam raktam össze és be, azok ugyanilyen átfogó tokosat voltak.
Ami elsőre eszembe jut, ilyen beépítés mellett melyik, oldalra esik az ajtó pántolása? Nyilván ha arra amit levágnál, akkor azért először ellenőrizd, h mekkorát nyílik az ajtó, nehogy úgy járj, h nem lehet kinyitni.
Más felől nincs annyi plusz hely a nyílásban, h ne kelljen a takaróból vágni? A vágott oldal szerintem qrva hülyén fog kinézni úgy, h a teteje és a mellette lévő már azonos vastagságú, ez pedig sokkal vékonyabb. Az biztos, h én eltolnám annyira az ajtót ilyen helyzetben, h a takaró oldala vágás nélkül ütközzön neki annak a merőleges falsíknak. Ha kell inkább vésnék a falból el pár centit. -
imyourfriend
őstag
Szeretnék elkészíteni egy ~150x100 cm-es asztallapot ragasztva, a csíkokat felszelem, összeforgatom és összeragasztáshoz szeretnék segítséget kérni, szerintetek milyen szorítót vegyek hozzá? Gondolkozom olyan megoldáson is, hogy házilag gyártok egy sablont amiben összefogatom bár a méret nem túl ideális hozzá, köszönöm a segítséget.
-
Soká
senior tag
válasz
Stylewars_kp #54729 üzenetére
Nem értek az épületasztalos dolgokhoz - már a megnevezéseket sem ismerem - de ha ránézek erre a rajzra, azt érzem, hogy annak a csapolásnak igen rosszak az arányai.
-
qqzs
őstag
Excentercsiszolasnal mikor hasznaljuk a puha, kozepes, és kemeny talpakat?
-
Stylewars_kp
őstag
válasz
Stylewars_kp #54728 üzenetére
-
Stylewars_kp
őstag
Sziasztok,
Pallótokos ajtót betudok építeni falsíkra? Arra gondoltam, hogy a tok egy részét levágom és oda teszek szegőt. Ez megoldás lehet vagy nagyon kókány? 30cm széles a falnyílás, és 12cm a pallótok.
-
TheProb
veterán
válasz
fogtunder #54726 üzenetére
Pedig én nekem pont az jött le, hogy nem kell egy komplett gépparkos asztalos műhely ezekhez. Pontosabban több videóban is volt, aki nem használt gyalugépet vagy asztali fűrészt. Előbbi melót maróval csinálta, utóbbit körfűrésszel. De egyébként én is arra lőnék, mint amit pacman_123 kolléga is említett, hogy minél jobban előkészített faanyagok vegyek. Bár azt nem tudom, hogy pl a gyalult faanyag mennyivel drágább, mint a nyers.
Egyébként az eddigi gépeim (amik relevánsak):
-Parkside Performance szériás, 20V-os akkus fúró
-Parkside ütvecsavarozó (1/2-es fejjel, szóval ehhez kéne adapter is)
-Parkside excenter csiszoló
-Parkside oszcillálós multitool (Csak ehhez hasonló, nekem régebbi modellem van)
-Noname szar dekopírfűrész. Ehhez sok reményt nem fűzök, de valahogy a dekopírfűrészt sose éreztem eddig must have tool-nak.
-Noname szar dremel copy.Ezeket nem dedikáltan azért vettem, hogy na akkor én most asztaloskodok, hanem mert szerintem jók, ha vannak. (Kivéve a dekopír, azt még gimis koromban vettem, mert akkor is volt egy hobbista barkácsolós fellángolásom.
)
Fűrész vonalon azért jó volna egy olyan típust választanom, amivel a legtöbb mindent el tudom végezni. Én neten túrva eddig a merülőfűrészt szemeltem ki. Legalábbis merülő vs sima körkűrész összehasonlításban többnyire az előbbit hozták ki jobbnak.
#54725pacman_123: Praktikerben úgy rémlik, hogy láttam nyers fát, de mérget nem vennél rá.
Szóval te fűrészek tekintetében az asztali fűrészt érzed a leginkább sokoldalúnak?
Mivel tényleg full hobbi szinten érdekel a téma, így nem tervezek összevásárolgatni egy fél műhelyt egyszerre, hanem csipegetek a mindenkori parkside ajánlatokból. (Így jött össze az eddig "parkom" is.) Így konkrét keretet nem is szeretnék definiálni, szerintem kb lehet következtetni abból, hogy a Lidl/Aldi féle gépek ár/érték arányára lövök. -
fogtunder
nagyúr
válasz
TheProb #54724 üzenetére
én is néztem sok ilyen videót és nagyon bejöttek, amiket emberek csináltak, pont azért nem álltam neki soha ilyennek, még kicsiben sem, mert pont nem egy kezdő gépparkhoz való projektek. keményfát kell megmunkálni, nagy felületeket egyengetni, ehhez jó lenne egy gyalu és egy rendes asztali körfűrész, egyik se olcsó és számomra a felhasználási lehetőségeik egyelőre limitáltak, mert nem ilyen jellegű projektjeim vannak.
amik egy kezdőnek szerintem fontosak:
egy akkus fúró/csavarozó és egy ütvecsavarozó, lehetőleg egy platformon, hogy mindig legyen tölött akkud. utóbbi elhagyható, ha nem dolgozol túl nagy rögzítőkkel, viszont tényleg sokkal jobb vele csavarozni
egy kézi körfűrész (ha csinálsz hozzá vezetősínt, egész jó egyeneseket lehet vele vágni)
egy dekopírfűrész
egy excentercsiszoló
egy gérvágóezek tényleg nagyon az alapok, amivel egyszerűbb projekteket el lehet kezdeni, ezen felül még rengeteg apróságot, kiegészítőt kell majd összeszedni menet közben. de ez inkább egy általános eszköztár, nem a fenti melókhoz való dolgok.
és akkor még ott vannak a derékszögek, szorítók, kézi gyalu és vésők, ezekre megint súlyos tízezreket lehet elkölteni. -
pacman_123
tag
válasz
TheProb #54724 üzenetére
" mert az epoxy nem épp egészséges,"
Azonkívül, egy mondjuk 85 HRC keménységű epoxy-t a kés éle sem köszöni meg, és vágódeszkát ezért (is) használunk. Egyszer mikor maradt egy kis 2k epoxym az egyik munkából, köntöttem egy kis tálka aljára. Mikor megleményedett, meghúzgálta tesóm egy öngyújtó dörzsis hengerével. Nem sok karcot ejtett rajta .... Szerintem is felejtős, az epoxys vágódeszka.
Fűrészárut semmiképpen nem OBI/Praktikerben, mert az leginkább nincs is ott. Legalábbis klasszikus fűrészáru. Kerítésléc, max. Akác, bükk. Kis mennyiségre persze jó lehet az is, pl épp egy-egy vágódeszkára való.
Fűrészárut, ha nagy ritkán veszek, akkor én a Jaf-Holznál veszek. Nem feltétlenül a legolcsóbbak, de általában kifogástalan a minőség, az osztályának megfelelő.
Nem tudom merre laksz, de láthatod hogy van pár telephelyük.Kezdő géppark: erre azért nem lenne rossz egy keretösszeget tudni, mennyit szánnál rá. Mekkora a garázsod? Milyen áramod (1 fázis, 3 fázis) van. De ezek ismeretében is elég nehéz erre egy általános, jó választ adni.
Például: vágódeszka. Én használtam hozzá merülőfűrészt (leszélezni a fűrészárut), asztali fűrészt (felcsíkozni a fűrészárut), kombinált gyalut, a felcsíkozott szeleteket meggyalulni, táblásító szorítót a ragasztáshoz, felsőmarót, hogy a széles (kombigyaluba nem férő) vágódeszkát egyengessem. Excenter-csiszolót, hogy megcsiszoljam. De ha olvastad a posztomat, akkor láthattad is a videómban. Nehezen tudnám kihagyni bármelyiket is a folyamatból. Ha enyniféle szerszámból a kezdő keretből nem futja (nekem a gépparkom ~5-6 év alatt alalkult ki), akkor vegyél szépen szélezett és gyalult fűrészárut, így pár szerszámot megspórolsz.
Azokhoz a munkákhoz, amit írtál (asztal és vágódeszka gyártása, és gondolom más is van tervben), csak egy kézi körfűrészzel és felsőmaróval nemigen fogsz tudni nekikezdeni, vagy ha igen, befejezni nem.
Én így visszatekintve az elmúlt 5-6 évre, egy asztali fűrészt, egy felsőmarót, egy excenter csiszológépet (csiszolni minden fát kell) javasolnék kezdetnek. De meg ne kérdezd melyiket, amíg nem tudjuk meddig nyújtózhatszHogy a többi szerszámról már csak említés szintjén beszéljünk: jelölni, mérni, táblásítani is kell valamivel. Meg gyalult fűrészárut.
-
TheProb
veterán
válasz
kukta5508 #54723 üzenetére
Külföldi how-to videókból néztem sokat, bár nyilván itt sem térnek ki mindenre.
Első körben persze én is valami kisebbel kezdenék. Leginkább mondjuk vágódeszkával, de szintén az egyik említett videóban említették, hogy ezek inkább csak tálalónak jók, mert az epoxy nem épp egészséges, ha a szervezetbe jut. Márpedig ha vágsz rajta, akkor jó eséllyel meg fogsz enni belőle apró darabokat.Fával kapcsolatban ezért is kérdeztem, hogy tudtok-e ajánlani olyan forrást, ahonnan jó minőségű fát lehet venni és kellően kiszárítva. Hőmérséklet miatt sajnos idén már nem amúgy sem tudnék nekilátni, mert garázsban csinálnám, ott meg ugye nincs fűtés.
Illetve említettem, hogy még egy kezdő gépparkot is össze kéne harácsolnom előtte.
Erre és a fás topikra azért még továbbra is szívesen fogadom a tanácsokat. -
kukta5508
újonc
válasz
TheProb #54718 üzenetére
Szia!
Az epoxis asztalok nem oly egyszerű projekt,sok apró dologra kel figyelni és azt betartani,pl: hőmérséklet,keverés,anyag vastagság,szintezés, fa anyag kellő szárazsága(10% alatt) stb.
Ha valamit nem ennek szellemébe csinálsz akkor több 10-ezer megy a kukába.
Olvas sokat róla hogy +értsd miről is van szó.Kezd kicsivel,és talán ebből tanulsz a legtöbbet. -
qqzs
őstag
-
Soká
senior tag
válasz
pacman_123 #54719 üzenetére
Szinte biztos, hogy vízzel vágják az üveget. pl. woldem.hu
-
pacman_123
tag
válasz
TheProb #54718 üzenetére
"Ezeknek a river table kreálmányoknak van olyan verziójuk is, ahol nem epoxy-val oldod meg a "folyót", hanem üveglappal. Tudtok itthon olyan üvegesről, aki design alapján, pontosan ki tud vágni egy részletes folyó sziluettet?"
Ez a projekt 2 éve az öcsémnél is felmerült, hogy majd én megcsinálom neki, az új házba költözésekor. Aztán ... másként alakultak a dolgok, és "elmerült" az ötlet. A gyantás és az üveges verzó is.
Az üveges verzió miatt írtam pár miskolci üveges cégnek, és hozzájuk eljutottam
https://bernathuveg.aranyoldalak.hu/
...ahol megmutattam nekik egy videót, meg az abban látható üveghez hasonló formát. Azt mondták: igen, adjam meg papíron az elképzelt formát, hosszt, ha lehet 1:1 méretben. És levágják, plusz nyilván "élmarják" vagy mit mondott (lekerítik a vágásvonal szélét hogy ne éles legyen) Ezt vállalták.
Azaz a vágás esetén: leváGATják, mert ezt Pesten intézi nekik egy .. valaki, valamilyen cég, de azt a cégnevet nem tudom, mert nem is említette ... meg anniyra nem is érdekelt.
https://www.youtube.com/watch?v=IivDShsELU0
Kizártnak tartom hogy ez olyan nagy vasziszdasz lenne, bár nyilván nem sima ablaküvegről van szó. Szerintem egyszerűen nézz körbe és kérdezz meg pár üvegest a környékeden.
------------------------
Ja, igen, egyengetés felsőmaróval: kétszer próbáltam: egész jól sikerült, igaz csak kicsiben. De én is a netről nyúltam a módszertEgy tökölősebb videó, odatekerek ahol már ez egyengetést mutatom, (elején az egyengető marószárról meg a Triton fordulatszámairól van nem túl érdekes rész) meg az egyengetőt, de semmi meglepő nincs a YT-on százával fellelhető változatokhoz képest. Ez meg a tesztdarab utáni végleges bütüs vágódeszka készítése. Ebben is fogsz tekergetni, de benne van a lényeg, hogy működik a módszer.
-
TheProb
veterán
Sziasztok!
Kezdőként, hobby szinten szeretnék csinálni "river table"-t, vágódeszkát, stb.-t. Jó pár videót néztem már a témában. Valamint szintén jó pár alap videót, amiben faipari, asztalos tudást, eljárást lehetett megismerni.
Az asztalok kapcsán többnyire fűrészt és felsőmarót használtak, illetve gyalut, akinek komolyabb gépparkja volt.
Tekintve, hogy hobby céllal akarom ezt csinálni, milyen fűrész beszerzését ajánljátok leginkább, ami a leginkább sokoldalúan használható? Most lesz pl. Parkside merülőfűrész sínnel. Vagy inkább ebből az árból (30e környéke) vegyek egy makita körfűrészt?
Illeve a gyalugép mennyire helyettesíthető egy felsőmaróval? (szintezésre) Bár oda mindenképp kéne craft-olni valami sín jellegű cuccot, amivel a szintezést megcsinálnám. Vagy inkább inkább adjam be egy asztalosnak, hogy gyalulja meg az asztalt?Gyantára egyébként ezt néztem. Árban relatíve jónak tűnik és akár 4 centiig is önthető. Van olyan verziója is, ami 9ig is bírja, de szerintem 4centi tökre elég egy asztallap vastagságának és ez erősebb is.
U.i.: Ezeknek a river table kreálmányoknak van olyan verziójuk is, ahol nem epoxy-val oldod meg a "folyót", hanem üveglappal. Tudtok itthon olyan üvegesről, aki design alapján, pontosan ki tud vágni egy részletes folyó sziluettet?
Illetve ami még fontos, szép, nyers fűrészárút ajánlott venni OBI/Praktiker stb helyeken vagy csak külön fatelepeken?
-
kavalkád
senior tag
lézer gravír, akit érdekel
-
Nem tudom, hogy szeretném e megélni, hogy annyira kézzelfogható legyen a nanotech, mint az említett fotogrammetriás CNC generálás.
A matematikája már réges-régen elkészült, és az elmúlt néhány évben a földi halandóknak is elérhető lett az az IT hardver, ami kivárható időn belül rekonstruál olyan pontossággal, hogy a reprodukciós technika (CNC, 3D nyomtatás) a korlátozó tényező.
Ahogy néztem, már ingyenes szoftverek is vannak, bár azok biztos nem olyan hipiszupik. A barátom aki ezzel foglalkozik havi néhányszáz eurót fizet a licenszért. -
Soká
senior tag
"A dugózós megoldásnál nem stimmelne a rajzolat/évgyűrűk."
Szerencsére nincs csak kicsi esztergagépem, így megkímélem magamat attól, hogy megmutassam, szerintem egészen jól működne az a dugózás. Ha mondjuk 6-10mm a dugó vastagsága, nem változik annyit az évgyűrű rajzolata, hogy nagyon észrevehető lenne. Csak maga az illesztés vonala. És észnél kellene lenni a dugó visszahelyezésénél, hogy ne forduljon el kicsit se. -
kavalkád
senior tag
sajnos nem találom a saját tervrajzaimat, de találtam neked valami sokkal jobbat:
Ötlet Mozaik 256. szám, 2020. január, benne van a komplett műveleti sorrend és anyagszükséglet. A linken megvásárolható, még van 4 példány az újságból. -
T J
tag
válasz
razorbenke92 #54702 üzenetére
A nanobotokat kihagytad, amik a rostokon beszivárognak, kirágják az üreget, a falára rágravírozzák az üzenetet, majd észrevétlenül távoznak.
Soká
"De - csak itt már bele kellene szólnom a tervezésbe - ...
... a megrendelő nem fizet nekem, hogy kreatívkodok helyette"
Na ugyeugye? Szerintem engedd el ezt a "nem tartozik a szakira, én meg nem szólok bele más dolgába" álláspontot. Amúgy túráztattam még az agyam, hogy hol működhet ez így (és hol nem) elméletben, de már nem fárasztalak vele, ha ilyen ünnepélyesen, szalaggal átkötve megszegted a saját szabályodat.
Amúgy a te ötleted jár eddig a legkisebb roncsolással (csak 1 keresztirányú vágás). Nem tudom lézerrel mennyire vékonyan lehet vágni, ha egyáltalán alkalmas erre? De esetleg az még kevesebb nyomot hagyhat, mint egy szalagfűrész, a kilépő oldalon.
A dugózós megoldásnál nem stimmelne a rajzolat/évgyűrűk.
A hasítás is működhet, csak rá kell számolni a hosszra, ameddig az ék roncsol. -
ilba
tag
Köszönöm az észrevételeket. Az eredeti elképzelés az, hogy az üregelés által, nem kell egy cirka 140x80x5mm-es dobozkához egy egész tuskónyi faanyagot vésegetni, tehát a helyzet felismerése könnyített a meghívottak részére. Az összeillesztések eltüntetése nem lehet tökéletes, ezzel tisztában vagyok, de írtam, hogy nem is ez a cél, az összkép érintetlenségének egységes illúziójának megtévesztő, zavarba ejtő mivolta az. Van megoldásom a kivitelezésre, de gondoltam kiadom másnak, ha frankó ötlete van, vállalja és nem pörög folyamatosan azon, hogy ez mekkora baromság. Amúgy gyártás után lenne kipostázva, nem tavasszal, addig csak nem szárad szét... Köszönöm a bíztató szavakat és a kreatív gondolatokat, főleg a szalagos megoldást!
-
pacman_123
tag
"mondjuk középen keresztbe simán átvágjuk az anyagot, bele két furat az összetekert meghívónak, bütü felől összeragasztani a két felet, aztán a ragasztás vonalában szépen átkötni egy széles színes szalaggal, ami takarja a ragasztást."
Ódeszép megoldás ...
Ugyeugye ... hogy a (z eméleti) kivitelezőnek (aka: Neked) is lehet jó ötlete?
-
Soká
senior tag
válasz
pali923 #54698 üzenetére
ha a kérget fűrészeled el, tehát szabályos vonal mentén, azt kevésbé lehet úgy összeragasztani, hogy ne látszódjék meg. Jobb megoldás lenne a hasítás, de emlékszem arra, amikor akác tűzifát hasogattam anno 30 évvel ezelőtt és nem feltétlenül vált el szálasodás nélkül az akác. Ugyanakkor ott a kéreg lekövetné a maga egyenetlenségeit.
De - csak itt már bele kellene szólnom a tervezésbe - szerintem nem cél teljességgel láthatatlanná tenni a dolgot, egyszerűen azért mert a címzett nem fog rájönni, hogy mit is kell csinálnia. Én, ha kapnék ilyesmit, akkor sok mindenre gondolnék csak arra nem, hogy szét kell vágnom valahogy a fát, hátha van benne valami. De ha van egy apró jel. túl könnyű a fa, van rajta valami furcsa ragasztás, akkor már jó irányba indul el az agyam. És azért nem hiszem, hogy az a cél, hogy ne jöjjenek rá a címzettek a megoldásra.
Az én esztergálós megoldásomat továbbra is járható útnak gondolom, de egyébként meg miután játékról van szó, így gond nélkül megoldható az, hogy mondjuk középen keresztbe simán átvágjuk az anyagot, bele két furat az összetekert meghívónak, bütü felől összeragasztani a két felet, aztán a ragasztás vonalában szépen átkötni egy széles színes szalaggal, ami takarja a ragasztást.
Csak a megrendelő nem fizet nekem, hogy kreatívkodok helyette -
Soká
senior tag
Azt elfogadom, hogy én az elhanyagolható kisebbséghez tartozom.
Valószínűleg soha nem vettem volna asztalos szerszámokat, ha nem futok bele abba, hogy reménytelen küzdelmet folytatok az adott szakiparossal. De ez nem csak az asztalosokra vonatkozik. És persze nem csak arról van szó, hogy az elvárásaimat nehezen tudják teljesíteni, hanem arról is, hogy én sem tudnám megfizetni a plusz munkát. De hidd el nekem, ha valakitől olyat kérsz, ami "ellenkezik" az ő minőségi elvárásaival, akkor abból rosszkedvű munka lesz. Van egy faesztergályos fiú, akivel viszonylag sokat dolgoztattam, de nem tudtam rávenni, hogy ne abban a minőségben csiszolja át a munkadarabjait, amiben szokta. Egy ideig próbáltam rávezetni, hogy mi a különbség az egyik és a másik felület között, de aztán láttam, hogy kimondottan frusztrálólag hat rá a dolog és feladtam. Maradtunk annyiban, hogy hagy nekem befogási lehetőséget a tárgyon és én majd befejezem.
A példámban csak hasraütésszerű dolog volt, hogy hányszor is vesznek fel valamit a stúdióban. Csak azért meséltem, mert a 90-es évek elején beültem a Fesztiválzenekar egy próbájára ahol Sir Solti Györggyel próbált a zenekar. És az öreg elszórakozott vagy 20 percet Bartók Concertójának második tétel indításával, ahol egy pergődob (vagy hogy hívják) indítja a tételt. És nagyon nem tetszett neki a dob, a végén hozatott egy másikatÉn persze nem sokat érzékeltem a különbségből... De elhittem, hogy neki fontos.
-
pacman_123
tag
válasz
kukta5508 #54703 üzenetére
Ezzel a géppel 2 alapvető probléma van. Egy hogy Miskolcon van, ahol a gazdája (Pest környéki kivitelezőt keres ibla). A másik, hogy ez kicsi gép, nem férne alá egy 20 (16) centis rönk (egy ilyen alá már viszont igen, viszont ilyen meg nincs a sufniban). Ennek nem forgatható ki a fúrófeje, hogy munkaasztal nélküli üzemmódban működjön.
Nem az üreg elkészítése (számomra) a kihívás, arra lenne ötletem hogyan gyorsan. Hanem ez a kéreg leszedés és a nagyjából nyom nélküli visszarakás... hatvanhatszor. Megfeleő (ha lehet idei vágás, de legyen minél zöldebb) allapotú és mennyiségű rönk, ághely nélküli, egyenes, nem repedezett ... de ha éppen nem az, majd megfog ahogy kiüregelem, és a kéreg nem fogja összetartani a széteső belső részt. Lehet nem mind a 66, mondjuk csak 20 esik szét tavaszig, míg a meghívotthoz kerül)
-
wargabe
csendes tag
Debrecenben tzd valaki jó fűrészlap éleuő céget ajánlani?
-
kukta5508
újonc
válasz
pacman_123 #54687 üzenetére
Pacman neked van géped hozzá:https://drive.google.com/drive/folders/19CgAazPjdpCLqx2KS4dR0W1aILYDS7Oa
szerintem megoldható ha elég mély fúratott készít. -
válasz
kavalkád #54701 üzenetére
Az első néhány ciklussal csak a kéreg mellett kell menni, a közepének meg már csak akkor kell nekiállni, ha a kéreg melletti kontúr kész. Ami azt illeti, azt már nem is fontos ezután felsőmarózni.
Időigényes? Mint a p*csa, teljesen egyetértek. Csupán a cél elérése érdekében ezt kéne szvsz.
Aztán persze lehetne fokozni: CNC+fotogrammetria.
Annyi a feladat, hogy piros filccel meg kell rajzolni a kontúrt, befotózni (mm pontossághoz 50-100 kép kell). A piros filcjelölés alapján meg is van a cnc program a kontúrmaráshoz - úgy a tönkhöz, mint a dugóhoz.
Persze itt meg a CNC üzemórája, a fotogrammetriás program licencdíja, és az ezeket kezelő szakértelem legalább olyan drága, mint a mestermunka. -
kavalkád
senior tag
válasz
razorbenke92 #54700 üzenetére
több gond is felmerülhet ezzel, ekkora üreget kimarni nem egyszerű, egy idő után már nem lenne mire felfeküdnie a felsőmarónak, egy menetben nem lehet ekkora mélységet marni, nagyon vigyázni kell, hogy ne marj bele a kéregbe és hamar elenné a marókést.
meg még utána sablonozni, betétet gyártani, és akkor a borítéknak való lyuk még sehol.
ez minimum egy napos munka, nem biztos, hogy ennyi munkadíjat kifizetne ezért bárki is.azt mondjuk nem értem miért felülről kell a borítéknak a helyet megcsinálni, elég lenne egy pár centis hosszanti csikban leszedni a kérget és oldalról megcsinálni a lyukat.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Forza sorozat (Horizon/Motorsport)
- Telekom mobilszolgáltatások
- Milyen okostelefont vegyek?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Nemzetbiztonsági aggályok merültek fel a TP-Link kapcsán
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- DUNE médialejátszók topicja
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! Apple iPhone SE (2016), Apple iPhone SE2 (2020), Apple iPhone SE3 (2022)
- Újszerű Apple MacBook Air 13.6" (2024)- M3, 16GB/256GB (MC8K4MG/A) 8 Ciklus Éjfekete - 3 év garancia
- ShieldUp Fóliavágógép tartozékaival
- Realme 7i 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Dell és HP szerver HDD caddy keretek, adapterek. Több száz darab készleten, szállítás akár másnapra
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest