Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- GoodSpeed: Ma a Samsung Galaxy S24 FE-re is megérkezett az Android 15-ön alapuló One UI 7.0
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
Új hozzászólás Aktív témák
-
civicfan
tag
Helló! Segítségre lenne szükségem, ajtó csere előtt állok, és nem tudom eldönteni hogy milyen szélességű legyen! A nyílás szélessége 95cm + pár centi vakolat. Ha jól értelmezem 100x210 belefér?
-
Atomgeszi
nagyúr
válasz
runner 125 #54094 üzenetére
Na igen, ezt néztem, csak, hogy a marást mivel lehetne házilag.
-
eax1650
aktív tag
válasz
runner 125 #54094 üzenetére
Szerintem Te is meg tudod csinálni: [link]
-
runner 125
nagyúr
válasz
Atomgeszi #54093 üzenetére
Egy alternatívát ismerek, amik a mi ajtóinkban is vannak (pont ilyenek) . Azoknak pedig semmi más nem kell, mint egy marás végig az ajtó aljába.
Ugyanis maga a kis gomb is az ajtó zsanér oldalán áll ki és becsukáskor nyilván a tok benyomja, ami által az automata küszöb leereszkedik. -
Atomgeszi
nagyúr
Sziasztok!
Tudna valaki segíteni, hogy beltéri ajtóba hogyan lehetne utólagos beépített automata küszöböt tenni?
Esetleg Tolna megyéből valaki vállalna ilyet? -
mrhero
tag
válasz
troszti #54068 üzenetére
Mégy annyit a PM kiegészítéséhez, hogy mindenképpen vegyél magadnak egy jó minőségű kezdő asztalos szerszám szettet. Értek ezalatt egy vésőkészletet (+ tanuld meg hogyan kell köszörülni és fenni) és néhány fűrészt (de legalább egy). Nagy divatja van a japán fűrészeknek, nekem nagyon bejött azzal a munka. Tajima viszonylag olcsó és jó minőségű. Nem mondom, hogy nem jó minőségűek a kézi szerszámok a műhelyben, ahol a gyakorlati órák voltak, de valamikor nehéz éleset találni. Főleg vésőket. Ég és föld a munkád eredménye éles, jó minőségű szerszámokkal. Sokkal gyorsabban és szebben tudsz majd dolgozni.
A vizsgaremekedet meg találd ki minél hamarabb, hogy mi lesz és konzultálj azzal kapcsolatban amennyit csak tudsz a gyakorlati órák alkalmával.
-
wargabe
csendes tag
Camar függesztő sínt panel 4cm -es falra ki mivel szokott felszerelni?
-
-
Kiscsőke
aktív tag
-
pali923
aktív tag
válasz
liszi70 #54082 üzenetére
Bevallom férfiasan, egy kicsit csodálkozva olvasgatom ezeket a gondolatokat a lépcső és a harisnyák csúszósságáról. A lépcső egy lakásban a legveszélyesebb üzem (most tekintsünk el attól, hogy a háziasszony egy forgószékre áll fel ablakot pucolni). A lakások nagy részében ráadásul nem egyenes lépcsők vannak, ahol a lépcsőfokok eleve keskenyednek egyik oldalon.
Értem én, hogy kímélni kéne, de ezeken zokniban, harisnyában közlekedni még egy gumitalpú papucsos járkálásnál is sokkal veszélyesebb. Tessék összevetni: egy bokatörés (jó esetben, akár sokkal durvább eset is előfordulhat) áll szemben a lépcső időnként történő felújításával, bekenésével szemben. Legyen az akár olaj, akár lakk, nem ezzel kéne elkerülni a csúszásmentesítést. Akkora különbséget meg sosem tapasztaltam a kettő között, hogy ne legyen mindegyik balesetveszélyes zokniban.
-
" ha egy felület nincs rendesen lekezelve olajjal, tehát a fának az érdessége kell ahhoz, hogy ne csússzon, az koszolódni fog"
Abszolút így van. Valamit valamiért. Ha viszont teljesen be van itatva, és védőréteget képez a felületet megkeményítő olaj, akkor mindjárt majdnem ugyanott vagyunk csúszósság szempontjából, mint a lakkal.
-
jimy_l
tag
válasz
monti0222w #54076 üzenetére
Ha, ismétlem ha, jól olvastam lépcsőről volt szó. Ehhez az olajhoz amit fentebb írtam elég a padlón a P120 és nemcsak fényes lesz, de csúszós is. Nekem ezzel ez a tapasztalatom. A többi olajhoz, igen más finomság kell, sőt sokukat többször kell ismételni a várt eredményhez. Ezt spaklival kell felkenni 1x, a hajszálnál is vékonyabban, ha jól csinálod 35 m2-re elég 2 deci.
-
ViktorSz
tag
Én csinálnék egy próbalakkozást a következő módon:
Rendesen felcsiszolt lépcső,majd a 2 réteg lakk csiszolás nélkül.Biztosan csúszásmentes lesz a felület,de lehet,hogy az asszony harisnyája nem fogja bírni(ezért kellene a próba).Esetleg utána finoman át kell húzni 120-as papírral.Egy próbát szerintem megér,ha már ekkora fejtörést okoz ez a probléma -
mdk01
addikt
válasz
monti0222w #54076 üzenetére
Az a gond sztem, hogy az "olaj" szóra sokan berögzült tulajdonságokra assziciáltok, de rengeteg féle olaj létezik gyártó és gyártó között és még azok termékei között is.
Véleményem szerint ha egy felület nincs rendesen lekezelve olajjal, tehát a fának az érdessége kell ahhoz, hogy ne csússzon, az koszolódni fog. -
monti0222w
addikt
válasz
pacman_123 #54072 üzenetére
A lakk jobban csúszik mint az olaj ez egyértelmű, de, ha több rétegben van felhordva az olaj akkor már képződik egy filmréteg a fán. Persze, de csak szerintem, az egy réteg olajat sokan nem törlik vissza, csak felhordják és megvárják a beivódást, száradást.
Zokniban közlekedve természetes hogy csúszik az olaj is, de a használatba vétel után szerintem az olajos fáról hamarabb eltünik, elkopik a csúszós réteg mint a lakkozott fàról.
Csiszolni is könnyebb az olajos fát mint a lakkozottat, pár évente megújítani se nagy fáradság ( itt az újra olajozásra értem). -
varsam
őstag
válasz
pacman_123 #54072 üzenetére
Én olajoztam az akác lépcsőimet Biopin Hardöl-lel és azért ezen is meg lehet csúszni zokniban, előfordult már többször is, pláne ha kicsit sietősebben megy az ember fel/le.
Szerintem attól is függ, mennyire csiszolod fel a fát. Én pl 180-ig mentem fel géppel + szivacs, így egy ilyen kemény fa mint az akác, plusz az olaj ami még szintén keményít rajta elvileg, nagyon sima felületet tud adni.
Talán az olajozott még így is kevésbé csúszik, de tényleg nem sok difi van szerintem. Ha normálisan közlekedik rajta az ember akkor semmi gond, ha kicsit gyorsabban akkor mindkettőn meg lehet csúszni.
Talán ha csak 120-as papírig csiszolja meg a fát, kicsit érdesebb lesz, lehet "jobb" lesz ilyen szempontból.Ötlet:
Ha olajozza a fát, akkor pl az utólagos ronda csúszásgátló csíkok helyett akár felsőmaróval lehetne bele pár db csíkot marni nem túl mélyen hosszában egy oldalra, ami az olajnak nem gond (lakknak már az lenne), és lenne egy természetes csúszásgátló rész a lépcsőfokokon ami nem üt el lényegesen. -
pacman_123
tag
válasz
pweisz #54071 üzenetére
"Szóval a Milesi/Bona forgalmazó embere szerint pont az olaj csúszik jobban,"
Az az olaj ami beívódik a fába, nem a felületen marad. Így valójában a fán lépkedsz. A porózus, de a lakknál mindenképpen érdesebb felületű fán.
Ellentétben a lakkal, ami nem ívódik be, külön felületet képez a fán, tükörsimát, főleg ha több rétegben viszik fel (és általában több rétegben kell).
Értem
Hátjó. Mindenki úgy csinálja ahogy jól esik neki, de ezen a "lakknál jobban csúszik az olajos felület" ... hát biztos hogy nem, nem is értem az egészet.
Valaki elmondhatná mit nem tudok ennek a két kezelésnek a különbségéről. Bár nem szeretem a lakkot de lakkoztam is már, meg olajoztam is. Otthon 30 éves lakkozott a lépcső, öcsémnél 2.5 éves, olajos. Érzem, tudom a különbséget (de ha nem lenne tapasztalat akkor is ki lehetne találni). Senki nem esett még amúgy hanyatt egyiken sem, de ne már hogy a FA érzetű és ténylegesen fa felület jobban csúszik mint a tükörsima lakk. Persze ettől még simán tanulhatok, sőt ...
Szóval hogy van ez hogy az olajos lépcső jobban csúszik a lakkozottnál?? -
pweisz
senior tag
válasz
pacman_123 #54070 üzenetére
Havernál is elsősorban a csúszás a legkomolyabb érv a felületkezelés választásnál, hogy a gyerekek ne szánkózanak le. Szóval a Milesi/Bona forgalmazó embere szerint pont az olaj csúszik jobban, mi elképzelésünk is a fordított volt eddig... De csuszásgátló csík az tényleg elég gáz lenne rajta.
-
pacman_123
tag
válasz
pweisz #54067 üzenetére
"és hogy jobban fog csúszni a lakk mint az olaj, úgy hogy a befejező kezelés tuti lakk lesz."
Na tesómnál meg pont ezért lett az olaj
Merthogy a lakk nagyon csúszik. Nem mindegy hogy a pár éves kölkök de akár az asszony harisnyában, vagy akárki zokniban mekkorát esik az időnként nem túl széles lapokon (láttad a képeket, a fordulós lapokat). Kicsi gyerekeket még jobban féltenek emiatt, ezt meg tudom érteni. (bár nekem nincs gyerkő.)
Tudom, csúszásgátló csík a lépcső szélére - de az meg ronda egy falépcsőn (bár ez ízlés kérdése), tesóm olyat nem akart, azt mondta: akkor minek akarna fa burkolatot? Egyébként támogattam az olajos kezelésen ... nekem a lakk elég "idegen" anyag a fán. Nem szeretem, ha csak lehet kerülöm. Nem mondom hogy nincs létjogosultsága, de nekem ... akkor sem ...
Plusz a lakknak nemcsak előnye van (tartósabb, "mosásállóbb") de hátránya is: ha azt kell egyszer felújítani, az jóval nagyobb szo*ás az olajhoz képest. Még akkor is ha olajos felületet gyakrabban kell kezelni.
-
pweisz
senior tag
válasz
pali923 #54066 üzenetére
Közben haver kapott hivatalos választ a forgalmazótol hogy +hardwax is kell lépcsőnél az a Bona olajra, mert nem elég kopás álló alapból. és hogy jobban fog csúszni a lakk mint az olaj, úgy hogy a befejező kezelés tuti lakk lesz. Az official eljárás szerint: 1-2 réteg 2 komponensű olaj + 3 réteg lakk a megfelelő.
-
pweisz
senior tag
válasz
pacman_123 #54064 üzenetére
De már beljebb vagyok, mert még haverral még ezen agyalunk hogy olaj, vagy lakk. Milyen lett a felület? Mennyire csuszós? Mennyire kopik?
Olajnál a Milesi -nek van a Bona márkája, gyanítom hogy jó cucc, szóval ha olaj vszinű az lenne. Ha lakk akkor Milesi lakk. -
pacman_123
tag
válasz
pweisz #54063 üzenetére
Valami német keményolajat kent rá tesóm. Amit parkettákhoz szoktak használni, sajna a nevét nem tudom mert kint dolgozó parkettás cimbi hozta öcsémnek. "Hartöl"
Bár ezzel nem vagy beljebb.
Auro kapható itthon, minőségi cucc. Én az Nr121 alapozót és Nr126 narancsolajat már használtam, nagyon jó. Szerintem a lépcsőre/parkettára való keményolajuk, az Nr123 sem lehet rossz (mondjuk cserébe nem olcsó):
-
pweisz
senior tag
válasz
pacman_123 #54001 üzenetére
Tapadóhidat használtam már, igaz hogy csempézéshez, meg multkor glettelés alá, elég jó cucc.
Mivel kezeltétek a fát? -
válasz
kavalkád #54061 üzenetére
Eszembe jutott, pontosabban nem is nekem, hanem aki szétszedte és megállapította a problémát. Még nem mentem utána a dolognak, de vannak kétségeim, hogy ez rentábilisan megoldható, amikor 20-35 között vadi új, garis gépek kaphatók.
De talán egy kört érdemes ezzel is futni, köszönöm!
Például ezt is néztem, ez olajmentes, 2 dugattyús. -
mrhero
tag
válasz
troszti #54056 üzenetére
Most fejezem be épp. Ahhoz, hogy tudj otthon barkácsolgatni magadnak, megadja a kezdő löketet. de ne legyenek hiú ábrándjaid, 10 hónapba nagyon kevés elmélet és gyakorlat fér bele. Ettől függetlenül újra nekivágnék, mert nekem tetszett. Nem lesz belőled önállóan dolgozni tudó asztalos, de hobbi tudás felfejlesztésére nagyon jó, hogy kicsit komolyabb alapokkal rendelkezz. Ha van konkrét kérdésed, szólj.
-
Ja, igen, a youtube-tesztben van az 50l-es, a szórólapon 24-es.
"20.000 körül is vannak noname darabok. [kép]"
Annak az eredeti ára bizony 69e ft, de csak most, csak önnek 20!
(Egyébként simán lehetséges, hogy ez is ugyanazon a kínai szalagsoron készül, mint a nevesebb és drágább társai.
)
-
válasz
liszi70 #54050 üzenetére
Köszönöm a válaszokat légkompresszor-ügyben! Ma reggel kiderült, ehhez a régi típushoz sajnos nincs már alkatrész, úgyhogy elkerülhetetlen a vásárlás. (Nem tudnék meglenni kompresszor nélkül, gyakran kell port fújni.)
A parkside elgondolkoztatott, de egyrészt nekem eddig elég volt a kisebb, 24 literes (vagy érdemes a nagyban gondolkodni?), másrészt az alkatrészellátás ennél a lidlis típusnál nem tudom, milyen lábon áll.
Van valami best buy márka-típus ezeknél?
Másik kérdés az olajos vs. olajmentes kérdése. Bár nekem bevált 19 évig az olajmentes, de egyrészt ki tudja, ezek a maiak is képviselik-e azt a minőséget, másrészt tudom, hogy van ellentábora az olajmentesnek. Mi ennek az oka? -
troszti
aktív tag
Sziasztok!
Volt valakinek mostanában tapasztalata OKJ-s (asztalos) képzésekkel kapcsolatban? Székesfehérvár - Budapest környékén szeretnék elkezdeni egy ilyen 10 hónapos képzést, idén még indulnak ezek. Jó és rossz tapasztalatnak is örülök
-
mdk01
addikt
válasz
liszi70 #54050 üzenetére
https://www.youtube.com/watch?v=qaeTKiJw9Rg
Apukám csinált egy ennél egyszerűbbet még '90 környékékén.....most halt meg nem rég benne valami. Persze nagyon ritkán használtuk az utolsó 15évben, de nagyon sokáig tökéletes volt bicikli kerék, focilabda stb. fújására. -
Soká
senior tag
válasz
liszi70 #54050 üzenetére
Nem vagyok szakértője a témának, engem mindig lebeszéltek az olajmentes kompresszorról. De a 19 év szerintem jó eredmény. Barkács megoldásra esetleg szóba jöhet ez.
-
Soká
senior tag
válasz
Dißnäëß #54044 üzenetére
A hangdoboz készítők mindig mellébeszélnek arról, hogy miért jó vagy nem jó tömörfából készíteni dobozokat. A valóságban a fő gondot a faanyag mozgása adja, ami miatt mindig rizikós a meló és az a legkényelmesebb, legbiztosabb megoldás, ha forgácslapot vagy rétegelt lemezt használnak. A "hangja" ezeknek olyan, amilyen, de legalább nagyjából állandó, számolható.
Ezt a gyorstalpalót érdemes esetleg elolvasnod.
Szerintem a lakk lassítja, de nem képes teljesen leállítani a nedvességtartalmat. Ha fából készítesz hangdobozt, akkor azt olyaan helyiségbe érdemes, ahol valamelyest tudod állandósítani a páratartalmat. Az én régi lakásomban télen például a fűtés és a rossz nyílászárók hatására sokszor 20% alá ment le a páratartalom. Nyáron meg elérte a 60%-ot. A svédpadló rései alapján pontosan tudtam milyen évszak van.
Új hozzászólás Aktív témák
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- Nagyon erős ajánlat lett CMF Phone 2 Pro
- Steam topic
- Politika
- Vicces képek
- Call of Duty: Black Ops 6
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Automata kávégépek
- Microsoft Office és Office 365 topic
- Kingdom Come: Deliverance II teszt
- További aktív témák...
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14600KF 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 12/13/14 gen processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- Cisco Catalyst C1000-48T-4G-L 48xRJ45 4xSFP switch, CISCO refurbished
- AKCIÓ! MSI B450 R5 3600X 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB Zalman S2 TG Zalman 600W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest