- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Geri Bátyó: Megint tahó voltam – SZEMÉLYISÉGFEJLŐDÉS
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- hcl: Döglött tabletből wifis kijelző kókány
- GoodSpeed: AMD Ryzen 9 9900X (100-100000662WOF)+ Samsung 990 PRO 2TB MZ-V9P2T0BW
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
Hirdetés
-
LOGOUT
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Sanchez638 #45898 üzenetére
Még teljesen jó, a várható élettartama is minden bizonnyal több lesz mint a HDS által jósolt.
-
Sanchez638
addikt
válasz
Sanchez638 #45897 üzenetére
-
Sanchez638
addikt
Kaptam ma egy Hp Vectra VL400, furi volt, aztán kiderült, hogy egy HP Dat8-as is van benne. Scsi. Kábel van meg csak, a kártyát valszeg kikapták. Volt benne 2x256mb Kingstone ram és 2db 20gb hdd(Sea és HP)
Ilyesmi:
-
Ádyka
őstag
-
Fenyő
őstag
válasz
bacsis #45890 üzenetére
Azok árban már lehet, hogy vészesek (az Ultra és 7800GS biztos)
, amellett, hogy ritkák, ami nem annyira talán az a 6600GT, 7300GT GDDR3, 7600GS GDDR3, 7600GT, X800Pro/GTO, HD2600Pro/XT, HD3650.
zoltanz: Elsődleges partícióból lehet csak 4, kiterjesztettből (ill. azon belüli belüli logikaiból) akármennyi (tehát simán lehet még sokkal több rendszered
), persze ez csak mbr-e igaz, gpt-ben már nincs ilyen korlátozás, de Xp meg régi Linuxok biztos nem tudnak uefit, ahogy Win7 is csak korlátozottan.
-
zoltanz
nagyúr
Egyik gépemen triple boot van most (win7/winXP/Ubuntu). Csak 4 boot partíció lehet különben?
-
bacsis
Közösségépítő
válasz
rocketry23 #45889 üzenetére
Én 6800GT/Ultrát raknék mellé
Persze azért valamivel erősebbet is kitudna hajtani, akár mehetne bele egy Radeon X1950PRO is, vagy egy Geforce 7800GS is, főleg ha iylen 1440/1680-as felbontásba játszanál a (korabeli) játékokkal -
rocketry23
tag
Sziasztok!
Egy Abit IC7 + prescott 3,2 mellé milyen VGA illene (AGP)?
Mit érdemes keresnem ami árban se olyan vészes? -
iday
aktív tag
válasz
Sanchez638 #45885 üzenetére
Ki volt az?
-
Sanchez638
addikt
válasz
Sebaj Fóbiás #45884 üzenetére
Itt is ugyan olyan van.. Meg aki vett még talán tavasszal
. Egyik kolegának volt belőle készleten.
-
ontheground
tag
válasz
Sebaj Fóbiás #45873 üzenetére
Ez nagyon komoly, hogy csak ilyet találtak oda
Vladi, remélem ezen el tudsz indulni.
-
válasz
Sebaj Fóbiás #45880 üzenetére
Asus K7M, visszamaradt készletből, újan került hozzám. Ez a fotóm van róla, már beépítettem gépbe.
-
válasz
Nekem vadi új van belőle
-
juliabrilke
veterán
Kezembe akadt egy kicsi gép LX900 Geode processzorral HDD mentesen.
A processzor valamiért csak 500Mhz-en fut, így elsőre P2 350Mhz sebességet tudhatja nagyon kevés fogyasztással. Hátha jó lesz valamire. -
Vladi
nagyúr
válasz
ontheground #45868 üzenetére
Köszi, szerintem hasznos leírások.
-
arn
félisten
válasz
2x annyit fogyasztott, mint a p3
-
Sebaj Fóbiás
aktív tag
válasz
Sanchez638 #45871 üzenetére
Még wikipedián is csak egy rozsdás, púpos kondis lapról van kép. Erős..
-
MrChris
nagyúr
Xeon E5430-at mennyire lehet stabilan húzni? Bírják ezek a régi xeonok? Szeretném, hogy 4k-t akadásmentesen játszon le, most 85-98% között van a cpu terhelés és meg-meg akad.
-
zoltanz
nagyúr
ASRock ConRoe1333-D667 (Intel 945GC)
Xeon E5205 2x1867 MHz (Wolfdale)
Gigabyte Geforce 8600GT 512MB (nyílt driver)
2x1 GB RAM DC
Ubuntu Mate 16.04.1 64 bit3DMark99Max: 8809
CPU: 49413 -
ontheground
tag
válasz
ontheground #45866 üzenetére
Párat elírtam:
"browser.cache.smart_size.enabled" boolean érték, legyen false
"browser.cache.smart_size.first-run" boolean érték, legyen false"browser.cache.memory.enable boolean" érték, legyen true, ezzel engedélyezed a memória gyorsítótárat
"dom.popup-maximum" egész érték, egy oldal max hány felugró ablakot nyithat egy oldal egyszerre, nálam 5, a gyári érték nagyobb, de még az 5 is sok.
Így helyesek:
"browser.cache.disk.smart_size.enabled" boolean érték, legyen false
"browser.cache.disk.smart_size.first-run" boolean érték, legyen false"browser.cache.memory.enable" boolean érték, legyen true, ezzel engedélyezed a memória gyorsítótárat
"dom.popup-maximum" egész érték, max hány felugró ablakot nyithat egy oldal egyszerre, nálam 5, a gyári érték nagyobb, de még az 5 is sok.
ja, és ha használsz reklámblokkolót, az Adblock Plus-t felejtsd el, a uBlock Origin a nyerő(ugyanúgy fenn van a Firefox oldalán a kiegészítők közt, de a Chrome-hoz is van), sokkal memóriatakarékosabb, sokkal jobban testreszabható
[7Zip-hez link] Így már majdnem teljes "doksi" lett, igaz elég szedett-vedett, meg képernyőképek nélküli, de kiindulási alapnak jó. Amúgy minden fenn volt a neten, csak össze kellett ollózni. Semmi újat nem alkottam(még a bat-ok is fenn voltak, igaz egész máshogy megoldva, azokban semmi eredeti nem maradt kb).
-
ontheground
tag
Továbbiak, de már off-ban:
Érdemes a Firefoxot a firemin progival indítani, ez kordában tartja a memóriahasználatot(annak árán, hogy ha megnézed a feladatkezelőben, a memóriában a firefox.exe-hez a javított laphibák megnövekszenek, viszont ez semmiféle észrevehető hátránnyal nem jár a felhasználó szempontjából). Itt lehet letölteni, a 2086-os stabil változatot ajánlom: [link].
A profilt a következőképpen rakhatod át a Ramdiszkre. Először is, zárd be a böngészőt, valami cleanerrel, pl CCleaner takarítsd ki a neked nem kellő dolgokat belőle, majd a c:\Documents and Settings\felhasználóneved\Application Data\Mozilla\Firefox\ mappából a Profiles mappát másold át ramdiszkre(nálam R meghajtó). Nyisd meg szövegszerkesztővel a fenti C meghajtó mappában a profiles.ini-t, majd az IsRelative=1" sort írd át "IsRelative=0"-ra, illetve a "Path=....." sort írd át a következőféleképpen: "Path=R:\Profiles\c98u7c3u.default". A "c98u7c3u.default" nálam a profil neve, nálad ez lehet más, de ki tudod nézni a Profiles mappából. El kell menteni az ini fájl-t, és mostmár a Ramdiszkről tölti a profilt a Firefox. Még a mentést kell megoldani. Ehhez hozz létre a fent említett C meghajtó mappában egy backup nevű könyvtárt, ide kerülnek majd a mentések. Először is kell egy feltelepített freeware tömörítő, a 7zip, ezt az alap helyére kell feltenni a Program Files-ba. Kell két bat file, tetszőleges névvel, nálam "backup_firefox_ramdisk.bat", illetve "restore_firefox_ramdisk.bat" a nevük, ezeket is a Program Filesba pakoltam.a backup tartalma:
@echo on
: 7Z Firefox Profile from RAMdisk back to hard drive
set SAVEFOLDER=c:\Documents and Settings\felhasznalonev\Application Data\Mozilla\Firefox\backup
set PROFILE=R:\Profiles\c98u7c3u.default
set PROFILEFOLDER=R:\Profiles
if not exist %PROFILE%\blocklist.xml goto :NoProgram
move "%SAVEFOLDER%\FFramdrv.7z" "%SAVEFOLDER%\FFramdrv.7z.bak"
C:
CD "C:\Program Files\7-Zip\"
7z a -t7z -mx0 "%SAVEFOLDER%\FFramdrv.7z" "%PROFILEFOLDER%\*"
goto Exit
:NoProgram
echo A Firefox profile was not found, aborting.
pause
:Exit
exita restore tartalma:
@echo on
: Load Firefox Profile to RAMdisk
set SAVEFOLDER=c:\Documents and Settings\felhasznalonev\Application Data\Mozilla\Firefox\backup
set PROFILE=R:\Profiles\c98u7c3u.default
set PROFILEFOLDER=R:\Profiles
if exist %PROFILEFOLDER% rd /s /q %PROFILEFOLDER%
md %PROFILEFOLDER%
C:
CD "C:\Program Files\7-Zip\"
: Load profile to RAMdisk with decompress
if not exist %PROFILE%\blocklist.xml 7z x "%SAVEFOLDER%\FFramdrv.7z" -o%PROFILEFOLDER%
exitelmented őket a megadott néven, majd XP SP3 Professionalon Start menü/Futtatás, beírod, "gpedit.msc", megjelenik a csoportházirend segédprogramja a Számítógép konfigurációja->Windows beállításai->Parancsfájlok kell most nekülnk. Az "Indítópult"-hoz dupla kattintás után a "restore...bat" fájlt kell hozzáadni, a "Leállítás"-hoz pedig a "backup....bat" fájlt, majd OK. Kilépsz a programból, ezután működni fog a kikapcsoláskori mentés, illetve a bekapcsoláskori visszaállítás. Több felhasználó esetén érdemesebb a parancsfájlokat a "Felhasználó konfigurációja" részbe rakni a csoportházirend szerkesztőnél.
Hogy a kérdéseidre is válaszoljak, ez egy sima Core2Duo gép XP SP3-al, ezek közül szinte mind megeszik 8GB RAM-ot is, de a rendszer csak 3.2-3.3-at lát, akármit csinálsz, nem tudom a 8-ból mennyit látna a ramdiszk driver, a 4GB-ig terjedő részt biztos, azon felül fogalmam sincs. Driverekkel semmi gond, a ramdiszk is maga egy driver végülis, kékhalál még nem volt, egyszer panaszkodott a Firefox sok oldalnál, hogy kevés a virtuális memória, de muszáj volt neki beérnie az 512-vel, mert többet nem kap, nincs honnan, a winyómat meg ne nyúzza. Az igazságos hozzátartozik, hogy nem játszom, a játékok nem tudom mennyire tolerálják ezt a módszert.
-
ontheground
tag
A részletes doksihoz sajnos lusta vagyok, de pl itt egy leírás a ramdiszkhez a letöltőlinkkel egyetemben: [link]
Az a lényeg, hogy Az XP elvileg a 3.2GB limitig lát csak a PAE (illetve mellé a biosban a memory remap feature) bekapcsolásával is, ez meg a maradékból tud csinálni egy ramdiszket, amit a win amúgy sem látna, ez viszont driverként épül be a rendszerbe, és képes látni. erre a Vezérlőpult/Rendszer/Speciális fülön, a Teljesítménybeállítások/Speciális/Virtuális memória részen tudsz rakni lapozófájlt, a C-ről pedig eltávolítani. Én fix min 512MB/Max 512 MB értéket adtam meg. A Firefox profil már más tészta, először optimalizálni kell a cache-t, hogy a memóriát használja(minél kisebb/gyorsabb legyen a profil), illetve egyebeket is érdemes átállítani. Néhány optimalizáció a teljesség igénye nélkül, az about:config oldalon lehet őket beállítani:
"browser.cache.use_new_backend" boolean érték, legyen true, ez az újabbfajta cache metódust engedélyezi, én be szoktam kapcsolni
"browser.cache.disk.enable" boolean érték, legyen false, ezzel kapcsolod le a a lemez gyorsítótárat
"browser.cache.disk.max_entry_size" egész érték, a disk cache elemeinek egyenkénti max méretét szabályozza, én ezt is levettem 0-ra, de elvileg nem szükséges bántani.
"browser.cache.disk_cache_ssl" boolean érték, legyen false, ezzel kapcsolod le a a lemez gyorsítótárat https esetén
"browser.cache.smart_size.enabled" boolean érték, legyen false
"browser.cache.smart_size.first-run" boolean érték, legyen false
"browser.cache.offline.enable" boolean érték, az offline cache kikapcsolására szolgál, legyen false, hogy minél kisebb legyen a profilmappa
"offline-apps.allow_by_default" boolean érték, az offline appok tárolásának beállítására szolgál, legyen false, hogy minél kisebb legyen a profilmappa
"browser.cache.memory.enable boolean" érték, legyen true, ezzel engedélyezed a memória gyorsítótárat
"browser.cache.memory.capacity" egész érték, ha -1-et állítasz be, dinamikusan kezeli a rendszer, nálam 512000 (kb 512MB, némileg kevesebb)
"browser.cache.memory.max_entry_size" egész érték, nálam 64000 (kb 64MB, némileg kevesebb)"privacy.trackingprotection.enabled" boolean érték, legyen true, követésvédelem, memóriahasználatból is takarít meg
"privacy donottrackheader.enabled" boolean érték, legyen true, szintén követésvédelem"network.http.pipelining" boolean érték, legyen true, sokszálas oldalletöltés bekapcsolása
"network.http.proxy.pipelining" boolean érték, legyen true, sokszálas oldalletöltés bekapcsolása
proxy esetén(ingyenes proxyk nem biztos, hogy megeszik. maradhat false is)
"network.http.pipelining.ssl" boolean érték, legyen true, sokszálas oldalletöltés bekapcsolása https-re
"network.proxy.type" egész érték, legyen 0, ha nincs proxy, így a Firefox nem lassul azzal, hogy keresi
"network.prefetch-next" boolean érték, nálam false, de a true-val gyorsabb(viszont biztonsági kockázat is), mivel a Firefox megpróbálja előtölteni azokat az oldalakat, amikre nagy valószínűséggel a következő kattintáskor lépni fogunk.
"network.dns.disablePrefetch" boolean érték, nálam True, de alapból false, alapbeállításon gyorsabb a betöltés, de biztonsági rés is"layers.prefer-d3d9" boolean érték, nálam true, mert xp van ezen úgy sincs magasabb Directx.
"images.dither" boolean érték, nálam false(alapból true), a firefox nem simítja a képeket, szerintem ezzel egy pici proci időt biztos meg lehet takarítani
"dom.popup-maximum" egész érték, egy oldal max hány felugró ablakot nyithat egy oldal egyszerre, nálam 5, a gyári érték nagyobb, de még az 5 is sok.
"dom.disable_window_open_feature.minimizable" boolean érték, a popup ablakokban nem engedi letiltani a [_] minimalizáló gombot, nálam true
"dom.disable_window_open_feature.close" boolean érték, a popup ablakokban nem engedi letiltani a [X] bezáró gombot, nálam true
"dom.disable_window_open_feature.titlebar" boolean érték, a popup ablakokban nem engedi letiltani a címsort, nálam true
"browser.showQuitWarning" boolean érték, nálam true, kilépéskor a Firefox felajánlja az oldalak mentését
"browser.newtabpage.rows" egész érték, nálam 2, azt szabályozza, hogy az új oldal lapon hány sor legyen
"ui.submenuDelay" egész érték, legyen 0, régebben a Firefox menüjeit gyorsította, ma már lehet nincs semmi hatásaItt egy részletesebb leírás: [link]
-
Vladi
nagyúr
válasz
ontheground #45864 üzenetére
Érdekes a megoldásod, tetszik.
Részletesen dokumentálhatnád is, képernyőképekkel, leírással, .bat fájllal stb. hátha másnak is szükséges.
Milyen hardver amúgy? én néztem pár itthoni cuccot, de 32 bites alapon nem tudom, hogy milyen deszka eszik meg 4+ giga ramot?A driverek mellyire tolerálják? Erre hivatkoznak amúgy.
De ez a kékhalálozás az ms sara, a 2000 idejében tudtak sok memóriát lekezeltetni, 2-3 évvel később meg nem. -
ontheground
tag
Ez nekem is megmozgatta a fantáziámat. A 32bites XP-m 4G rammal továbbra is 3.2GB-t lát belőle, viszont bekapcsolva a PAE-t, sikerült a maradékra csinálnom egy ramdiszket, és kitettem rá a lapozófájlt(512MB) és a Firefox profilt(offline és sima disk cache kikapcsolva, csak a memóriába dolgozik, némi about:config buherával), így elég vitéz lett a böngészés, meg nem nyúlkál a HDD-hez folyamatosan.
Csináltam két bat file-t, egyik bekapcsoláskor előszedi a profilt egy 7zip fálból, és kirakja ramdiszkre, míg egy másik kikapcsoláskor kiírja a ramdiszkről a c meghajtóra egy 7z fileba 0-ás tömörítéssel, hogy gyorsan meglegyen. Régen próbálkoztam a /3G boot.ini kapcsolóval, illetve a kikapcsolt lapozófájllal is, de mindig kékhalál volt az eredmény, sőt egyes programok el se indulnak lapozófájl nélkül.
Viszont az igazsághoz hozzá kell tenni, hogy használok egy "firemin" nevezetű kis progit is, ami folyamatosan kordában tartja a Firefox memóriahasználatát, mert amúgy hamar megenné a memóriát sok nyitott lappal(viszont ezt már évek óta használom, stabil, nem érezhető tőle lassulás sem).
A profil karbantartása mondjuk CCleanerrel egy kicsit problémásabb, ott bezárt Firefoxnál vissza kell másolni a profilmappát az eredeti helyére a %userprofile%/appdata mappába a ramdiszkről, megcsinálni a tisztítást, majd visszamásolni ramdiszkre a kitisztított profilt. Cserébe viszont nem kellett a profil áthelyezésénél a profil elvesztésével rizikózni, elég volt egy ini fájlt átírni a profilmappáknál, hogy a ramdiszken keresse a böngésző a profilt. -
alvaro
senior tag
-
Rive
veterán
-
Fenyő
őstag
válasz
DarthSun #45837 üzenetére
Persze, mert a POD 83 simán lassabb bármilyen mezei kis amd 5x86-nál (160-on járatva wb cache módban bármilyen lapban ennyit dobna rá a Landmark (késleltetések max csak wt kesses prociig számítanak alatta) igazából max az ilyen kess nélküli procik xt-2/386 összehasonlításra alkalmas, afelett már nem igazán jó) legalábbis integer alatt, fpu-ja viszont azonos órajelen legalább 3x-or olyan gyors (van ahol még ennél is többször), akár még Quake-zni (meg hasonló korai 3D-és címekkkel) is lehet vele egy Voodoo1-el.
-
Chris82
senior tag
Sziasztok!
S3 trio 64V+ helyett érdemesebb berakni egy Virge DX-et? Szebb a képe? A dosos programokkal ugyanúgy kompatibilis?
-
arn
félisten
Az overdrive procik rohadt dragak voltak a maguk koraban, sose ertettem a letjogosultsagat. Jobban megerte kicserelni a lapot is.
-
alvaro
senior tag
válasz
Bile Demon #45834 üzenetére
Kösz, ki fogom próbálni másik átalakítóval is, egy még van. Sajna nem kábeles, hanem anya, mint a DOM, de hangja annak sincs...
Trident teljesen jó LCD-vel 800x600-ig. 1024-et viszont interlace módban nyomja, amit az én monitorom nem akar megenni, de gondolom a többi se nagyon. Ha át lehet valahogy állítani, akkor az is jó kell legyen.
Szerk. meg is találtam, van a 8900D-n rá jumper. Még rá is szitázták a kártyára, hogy NI.
-
válasz
RexMaximus #45846 üzenetére
XT- hez csúcs hangkeltő lesz.
-
válasz
RexMaximus #45844 üzenetére
Szerencse kérdése ma már. Megvételre ritka és drága proci.
SB- re kíváncsi leszek, a legrégibb modellem eddig az SB16 volt.
-
RexMaximus
senior tag
válasz
DarthSun #45843 üzenetére
Mindig szerettem volna egy overdrive procit
. PC Worldben olvastam rola elosszor akkoriban es rakattantam. De ar ertek aranyban amugy nem nagyon jott ki a dolog, hiaba kampanyoltak mellette.
Majd egyszer remelem lesz hozza meg szerencsem, kiprobalnam utolag, hogy milyen is
SB 2.0-bol volt egy nagy dobozos valtozatom. Sajnos eldatam meg akkoriban. Volt rajta egy papagaj beszelos program is azzal sokat szorakoztunk
-
Új szerzemények.
Egy már régóta meglévő PODP- vel hajtom most. A legszűkebb időzítésekkel megy, legalábbis 33MHz- en, a PODP- nek annyi kell a belső 83MHz- hez.
Még a vinyóval küzdök, ennek a csatolójával balhézik a Maxtor diskmanager, de megoldom.
A lapon csak HDD csatoló van, így meg kellett oldanom a soros/párhuzamos/floppy- t. Az alábbi kártyán letiltottam a HDD csatolást, és így ok is lett.
Lett egy 8 bites SB is
, még nem próbáltam, remélem műkszik, ha beindul a vinyó a 486- hoz, akkor abba beledobom.
-
Én ki sem próbálnám. Az ilyen foltozott rendszerekkel csak a gond lehet. Megmaradok a bevált módszernél, 3GB- nál több ramot csak 64bites proci mellé. A Win98SE- re is írogatnak sokféle receptet az 512M feletti ram-használatra, de nekem stabilan dobálja a kékhalált 512 felett
-
válasz
Bile Demon #45840 üzenetére
Hát igen az S3 az mindent visz kategória. A hardveres 3D elterjedéséig mindenre jó, de még utána is ok mondjuk Voodoo 1/2 mellé. A P1MMX mellett is ilyen okokból egy VirgeGX2- őt hagytam ( Voodoo társaságában ).
-
Bile Demon
őstag
Köszi a tippet, ki fogom próbálni!
Mondjuk már végignyomtam CACHE OFF-al, de más címekhez még jó lehet.Riva128 helyett próbáltam a Riva TNT-t (STB Velocity 4400). Nem ebben a gépben, hanem egy HP Vectra VL600-ban. (AGP-s).
A kompatibilitása gondolom ugyanolyan, a 2D nem változott. Ugyanaz a Win 3.1 driver van hozzá.
Volt kép a MARIO.EXE-vel, de vízszintes scrollozásnál, ugrált/vibrált a kép. Valamit nagyon nem szabványosan kezel ez a kis prg... Persze ettől még simán lehet (a táblázat szerint is), hogy kevesebb vele a gond, mint az ET6000-el.Arra jutottam, hogy kell egy jófajta PCI-s S3 kártya...
-
Vladi
nagyúr
Szóba került nemrég a wxp pae támoagatása. Több cikket átolvastam. Ami kiderült, hogy 2000-től felfelé simán be lehet kapcsolni a pae támogatást. A boot.ini -be kell a [operating systems] sor végére becsapni egy /PAE kapcsolót és kész. Ekkor már a rendszer limitjének megfelelő memóriát lekezel. Arról nem szól a fáma, hogy ez csak ram, vagy az összes memória (vga, cache, hangkártya, anyámtyúkja...). Aki tuja tesztelje.
Egy cikk jó táblázattal: link
Érdekes w2000 datacenter edisön tudja a 32 gigát is 32 biten, de az xp nem. Arra hivatkoztak, hogy bizonyos driverek miatt instalibil. Apjukfaszát. linux stabil 64 gigáig pae-vel? a 2000 is? Nem, vegyél drágább licenszt.
-
Látom ebben a táblázatban hogy a Matroxok sem állnak a helyzet magaslatán. Van egy PCI- s Milleniumom, most elővettem tesztelgetni.
A 8900D elég jó tényleg a legrégebbi retrokhoz, LCD monitoron DOS alatt is, Win alatt nem adott képet, az LCD már nem tolerálta az alacsony képfrissítést.
-
Ez milyen konfig pontosan ? Elég jól megy. Jött most egy 486 lap, ami PODP- vel megy úgy hogy minden időzítést a legszűkebbre veszek, de úgy sem hoz ennyit prociban. A PODP 83- as mennyire tuningolható, van tapasztalat ?
(#45805) satee76 : én jó régóta retrozok, de inkább erősödik bennem ez a betegség
(#45806) Bile Demon : jó kis gép lett !
(#45820) alvaro : nem nagyon hibásodnak meg, nekem egy olyan Awe32 halt csak meg amit kamrából kaptam, évekig ott korrodálódott, annál érthető.
-
arn
félisten
válasz
Bile Demon #45806 üzenetére
Allits az isabusz 8bit timingon es menni fog a dott
amugy nem csak a dottnal okoz ez gondot. A tseng gyors kartya volt, de csomo kompatibilitasi gonddal. Mmxhez korban jobban passzolna a riva128, gyorsabb is, es kevesebb gond is van vele.
S3bol nagyon nem mindegy, hogy ki gyartotta.. mas a ramok idozitese, az orajel is. Pl a virge dx dos supportja remek, diamond, stb jo elvileg.
-
Bile Demon
őstag
válasz
alvaro #45833 üzenetére
Nekem is volt ilyen!
Restart után egyszerűen eltűnt a partíció.Nálam az átalakítóval volt gond (CF -> 2,5" IDE -> 3,5" IDE). Ezzel a linkelt fajtával működik rendesen.
Sőt, nekem 2db 2GB partíció van a kártyán, az is működik.Az elején kellett egy FDISK /MBR DOS alól, úgy, hogy nem volt HDD a gépben, hanem floppyról indítva, csak így tudta aktívvá tenni. HDD mellett nem lehetett!
más:
Egyébként ezek a régi VGA-k, mondjuk Trident 8900, vagy Cirrus mennyire kompatibilisek a TFT-vel? -
alvaro
senior tag
válasz
Bile Demon #45824 üzenetére
Kösz, lehet, hogy ilyen kell, viszont nem telik rá. Marad a vinyó egyelőre, abból legalább van jó pár. Csak süvít, a DOM meg nem. Épp most próbáltam kiképezni rendszernek egy újabb CF-et, és mikor mindent jó alaposan rámásoltam, eltűnt az egész partíció úgy, ahogy volt. Nem jön ez be nekem
-
Chris82
senior tag
válasz
Sanchez638 #45831 üzenetére
Úgy vettem a házat, hogy rozsdás volt az alja, de egyébként nagyon szép állapotban van
-
Chris82
senior tag
válasz
Sanchez638 #45829 üzenetére
Kenjem le valami rozsdagátlóval?
-
Chris82
senior tag
Ha elkezd rozsdásodni a házam alja, mit lehet vele csinálni? Egyszer már lecsiszoltam, de kezd előjönni.
-
válasz
Sanchez638 #45826 üzenetére
Akkro annyi. Tedd fel a Home-ot.
-
válasz
Sanchez638 #45823 üzenetére
Ha tényleg csak játékra kell és nem tervezel több processzoros rendszert akkor a home is megteszi.
-
Sanchez638
addikt
Emberek, mi különbség lehet a Win Xp Prof és Home között? Nekem csak simán játékra kell és Sp2-est gondoltam.
-
alvaro
senior tag
válasz
Bile Demon #45821 üzenetére
Sajnos nem a Molexből jött ki, hanem annak a kis csatlakozónak a tövéből szakadt ki, ami a DOM-hoz kapcsolódik. Ami kisebb, mint az alaplapi tűcsatlakozók vagy a Pentium gyári hűtők csatlakozója. Sehol nem találtam ekkorát, és magukhoz a tűkhöz se bírtam forrasztani
Lehet megmarad (max) 386-os cuccnak. Van CF-IDE adapterem egyébként, az egyik ráadásul rendes szalagkábelre dugható, de halt már meg benne 2 CF kártyám is (nem mintha retro vinyót nem kellett volna már kidobnom), reméltem a DOM tartósabb/megbízhatóbb. Még simán lehet az, de a tápcsatlakozója rosszul vizsgázott.
Egyébként az még a fura, hogy két 386-os lapban próbáltam, és csak az egyikben működik a táptalan DOM - pedig ugyanazzal a vezérlőkártyával próbáltam(!!!)
-
Bile Demon
őstag
válasz
alvaro #45814 üzenetére
"HDD" téma: nekem sikerült szert tenni egy 256 megás DOM-ra, nagyonretró rendszerek alatt előszeretettel használtam, de a sok cibálástól tegnap kiszakadt a kábeléből tápvezetéke. Miből lehetne még ilyen csatlakozót szerezni...?
Ha jól értem, a Molex csatlakozóból szakadt ki a vezeték?
Egy tápfesz elosztó Y kábelból vagy egy régi fajta ventilátorról (amit a HDD és a tápcsati közé kellett kötni). Vagy egy Molex-SATA táp átalakítót lehetne használni a javításhoz.
Nem biztatlak gányolásra, de ideiglenesen azt is lehet, hogy megblankolod és az ereket a szigetelés mellé visszahajtva bedugod a tápcsatiba (figyelve arra, hogy ne legyenek kilógó vezeték szálak).A 386-os lapnál még 5V-os lehet a buszon a logikai szint, az újabb alaplapra integráltaknál pedig már inkább 3,3V. A busz vonalain a feszültség 2-2db diódával "meg van fogva" a táp és föld felé az összes vonalon. Vagyis akármelyik adatvonalon van 5V-os feszültség, abból elő tud magának állítani kb. 4.5V tápot, amivel már működik, olyan keveset fogyaszt.
CF/IDE téma:
Nekem ez van, ami működik HDD melett is, van rajta jumper a MASTER/SLAVE kiválasztáshoz, a hátlap leszerelhető, ha zavar valakit:
[link] -
alvaro
senior tag
-
alvaro
senior tag
válasz
Bile Demon #45811 üzenetére
Érdekes állat ez az AWE, én is csak mostanában ismerkedtem vele össze. Van benne egy SB16 meg egy wavetable szintetizátor, amit lehet valami emuláción kereszül midi-lejátszásra is használni. Doom, Hexen viszont ismeri natívan is, gondolom nincsenek ezzel egyedül, de náluk korábbi DOS játékok biztos, hogy semmit nem tudnak vele mit kezdeni, csak emuláción keresztül.
SB16 DMA-lejátszás megvan, ahogy kell. Equalizer is megvan, nem úgy, mint Vibrán. Ahol elvérezhet, az pont az OPL3. Az első szériákban van igazi OPL (legalábbis CT1747, de az tényleg ugyanaz), aztán a későbbi AWE32/SB32-kben átálltak CQM-re, ez már rosszabb. Az AWE64-ekkel meg nem tudom, mi a fenét csinálhattak, de azok tényleg kriminálisak OPL zenére.
Wavetable részét viszont kezeli DOS alatt az Impulse Tracker és az Open Cubic Player, ezekkel simán játszik sok csatornás trackelt zenéket egy csumpi 386-on is interpolált 44kHz-en. Kb. annyit tud, mint egy GUSPnP, csak van benne pár furcsa limitáció, a 32-ből 2 csatorna foglalt effektezésre, csak 16 bites hangszereket ismer- a GUS a régi modok 8 bites hangjait is tudja, ezek az AWÉn dupla memóriát foglalnak, mert konvertálni kell. Nem tudja a ping-pong loopot, persze ezt is ki tudja bontani az IT/OpenCP, csak még több memória kell. Valamint nem tud 44kHz+2 oktáv fölé menni, így főleg újabb zenékben előfordulhat, hogy egyes hangokat egyszerűen nem bír lejátszani. Ezt is meg lehetne kerülni mip mappinggel, de az azért már nincs az IT-ben
Én néha elszórakozok vele pont a fentiek miatt. GUS is jó lenne ehhez, sőt, de akkor ugrott az SB kompatibilitás. Valamint nagyon szeretek egy jó SB16 OPL hangjaira fülelni, de abban, ha az AWE64 tragédia, a GUS komédia. Ja, mert egyáltalán nincs is neki FM szintetizátora.
"HDD" téma: nekem sikerült szert tenni egy 256 megás DOM-ra, nagyonretró rendszerek alatt előszeretettel használtam, de a sok cibálástól tegnap kiszakadt a kábeléből tápvezetéke. Miből lehetne még ilyen csatlakozót szerezni...?
Vicces, hogy van egy 386-os lapom, amiben működik táp nélkül is. Na erre varrjatok gombot...
8900D-t én is szeretem, jobbnak találom, mint akár a 8900CL-t, akár a 9000D-t. Van true/hicolor, meg gyorsabb is. 9000-nek ráadásul 512k szokott lenni a max memóriája.
Na de most meg kell oldanom a DOM kiesése miatt előállt helyzet (és közben még a tabletem is leejtettem 30 centiről, amitől el is repedt a kijelzője és tökéletesen használhatatlanná vált... csodálatos.), lehetőleg vinyó és CF is legyen a képben. Nagyon jó lenne még egy átalakító, amivel IDE kábelre is rá tudnám dugni a DOM-ot, hogy egy vezérlővel is tudjam másolni rá/róla a dolgokat, a 386-hoz még mindig jó...
-
válasz
Bile Demon #45811 üzenetére
Szerintem valami GM hullámtábla vagy az AWE32 lenne a legegyszerűbb megoldás amúgy.
A GM hullámtáblákról nem tudok túl sokat nem tudom mi a mai helyzet mi mennyi, mit érdemes beszerezni.
AWE32 az egy SB16 beépített hullámtáblával, GM kompatibilitással, asszem MT32 kompatibilitást is lehet neki kérni driverből. Minden amit a 16 tud azt tudja ő is azaz van OPL. Cserébe egyes játékok saját hangszerkészlettel rendelkeznek amikkel valami csoda lesz a zenepersze nincs nagy támogatottsága ilyen téren. De sok újabb játék alapból ismeri az AWE32-t és jó kis midi élményt nyújtanak.
PL itt egy AWE32 minta Hi-Octane-ből. Elég nagy a difi a sima társkártyával összehasonlítva. Ez egy másik vidi, itt OPL zene megy.OPL hangzás teszt: https://www.youtube.com/watch?v=9hzxE1_nl0k
-
Fenyő
őstag
válasz
Bile Demon #45810 üzenetére
Igen kategóriájában sebességre azért jó volt az ET6000 (mondjuk kompatibilitásban az ET4000 sem jobb, ha megnézed a fentebb linkelt mátrixot, vbe tsr vesa 2.0/3.0-os szabványhoz kellett hozzá, de jellemzőbben inkább régebbi pure dosos dolgokkal gyűlik meg a baja), ezt aláírom, nekem is van pont egy ugyanilyen Hercules, noném S3-aknak valóban elég homály képe tud lenni, de ez gyak bármilyen nóném karira elmondható, csak ugye akkoriban Ati, Matrox csak magának gyártott ezért homogén a minősége, míg S3-at, NV-t boldog, boldogtalan, egy márkásabb S3-al szvsz nem lesz gond, sebességben a Trio64 és a Vision964 nagyjából megegyezik, pont az integrált ramdac a különbség közöttük.
Trident 8900D-ét ne e-byen keress, itthon egy ezresnél nem lehet több, pár éve ilyen párszázas vidd-innen tétel volt, de viszonylag gyakori volt, szóval szvsz még nem a beszerezhetetlen kategória. Húzott isa busszal én is használtam 386-ost annó, de csak addig volt jó, amíg nem volt hangkari a gépben, mert az már nem szerette (főleg Win alatt, pedig csak vmi Opti SB Pro klón volt), Gusok különösen háklisak, akár 1 Mhz húzásra is (már a 10 Mhz-es isa órajelet sem bírják), de a hálókarik sem repesnek tőle. Amúgy ja egy P1-est már nagyon visszafogna egy isás kari, már egy 486DX2-höz is inkább vezás kari dukál, egy izás már azt is visszafogja. -
Bile Demon
őstag
válasz
benedekco #45809 üzenetére
Ez a CF kártya megoldás azért született, mert ezen át praktikusan gyorsabban lehet a programokat rámásolni. Előtte a DOS 6.22-t a 20 éves NONAME lemezekről telepítettem.
volt CDROM driver floppyn és a többit CD-RW-n adagoltam a nagy gépről.
Aztán gondoltam átmásolom rá a rendszert, bootolhatóvá teszem, és annyira bevált, hogy úgy is maradt...Gondoltam összehasonlítom a HDD-vel, megnézem melyik mit tud.
BUS MASTER driver nélkül ilyen 8-9MB/s-t tudnak.
Azzal 22-25MB/s.
Tervezem, hogy teszek bele HDD-t is, mert olyan hangulatos és retro, ahogy a pörög és a fej mozog.Hangkártyák, persze, gondoltam rá.
A GUS-t eléggé begyűjtötték már és felment az ára...
1994-nyarán volt GUS Classic kártyám, az a nagyon hosszú piros és tele volt szárnyas jumperrel.
1MB DIP RAM.
Szép volt jó volt, de rövid idő után a Sound Blaster vonalra visszatértem a kompatibilitási problémák miatt.AWE32/64-et annyira nem ismerem. Mármint, hogy pontosan mivel is tud többet, mint az SB16.
Ha jól sejtem, akkor a hangminta visszajátszás az kb. ugyanaz: Sztereó 16bit 44kHz
Csak az OPL3 helyett / mellett van más szintetizátor is?
Milyen szoftverekkel lehet kihasználni?
A kompatibilitásra gondolok. SB16 kompatibilis hangminta visszajátszást feltételezem, hogy van.
És a MIDI visszajátszás? Az OPL3-at is emulálja és szól valahogy "kompatibilitási módban" és Windowsos szerkesztő prg.-vel lehet csak kihasználni a hullámtáblát?
Kicsit nagy a kavarodás, úgy emlékszem volt sokféle változat.
Melyik a nyerő, mire érdemes figyelni?GM kiegészítő kártyából mit érdemes nézni? (kompatibilis, elérhető, megfizethető)
-
Bile Demon
őstag
Köszi az infót.
Nem rossz ez az ET6000, de túl későn jött, túl rövid életű és drága cucc is volt.Nekem 1993-1994 nyara között is Tseng volt ET4000 16bit HICOLOR ISA. (ehhez kellett VBE TSR)
Aztán Western Digital Paradise Accelerator 24 ISA is volt, de ott 1-2 DOS-os progi után piros lett a háttér vagy a keret vagy a paletta, volt vele valami, azt cseréltem le egy Trident 8900D-re. Pont a kompatibilitás miatt. (Emiatt akkoriban hülyének is néztek, mert kb. duplájába került a WDC-s káryta.)Volt rövid ideig VLB-s Cirrus 5428 (vagy 5424) is 1994-ben, meg VLB-s Trident, de nem váltak be nekem, akkor.
A Trident 8900D bevált, nagyon sokáig azt használtam. Gyors is volt a széttuningolt (40/3 MHz) ISA BUS esetén, nekem olyan 6500kchar/ms-t tudott. A Pentium 1-es gépben már nem lehetett állítani az ISA leosztást, akkor váltam meg tőle, mert ott már lassabban ment, mint a 486-ban előtte.Jó a Trident8900D, jó lenne egy emlékbe, de baromira nem ér nekem 300 dollárt, vagy mennyi most e-bay-en.
Ebbe a gépbe inkább PCI-s való. Akkor valami 94-95 körüli S3 Vision PCI?
Van egy Trio64V+-om. Noname gyártótól.
A fehér betű középszürke vele. És a függőleges vonalak is láthatóan el vannak mosva. Már a karakteres képernyőn is láthatóan gyenge.
Az ATI Rage vagy a Tseng ET6000 képe nem említhető vele egy lapon.Kérdés melyiknek jobb a kompatibilitása és képminősége:
1. S3TRIO64V+ / S3VIRGE integrált RAMDAC
2. Jobb fajta S3 Vision 968-as, ennek külső Texas RAMDAC-ja van, amiből több jót nézek ki, mint az S3-ból...
Vagy ne nézzem le az S3-at, mert annak is van olyan jó a RAMDAC-ja, mint az ATI Rage-nek vagy Tseng-nek?A Vision968 érezhetően lassabb e? Jól gondolom, hogy a kompatibilitással nem lehet gond an?
-
válasz
Huhh, ez az SSD buli nagyon állat! Marha nagy ötlet.
Uhh, az a Hercules Tseng nagyon jól mutat benne! Valami más hangkártyára nem gondoltál? AWE32/64, GUS, vagy csak egy GM kiegészítő zsuga?re: (#45807) sanchezsa
Jól néz ki nagyon!re: (#45805) satee76
Kellenének ilyen retro játszóházak, ahol plexioldalas gépek futnakés lehet bennük gyönyörködni meg játszani, meg dos-ozni, vagy akármit csinálni velük
-
Fenyő
őstag
válasz
Tsenggel nem fog menni, sajna elég gyatra kompatibilitási szempontból.
-
Bile Demon
őstag
Nagyjából összeállt a retro konfigom.
Pentium-MMX "SSD"-vel:Eddig két probléma van vele:
1. A Day of the Tentacle alatt gond van a hangokkal, ki kell kapcsolni a cache-t, és akkor jó.
2. a MARIO.EXE (kb. 150kb) esetén nincs kép csak feketeség, de nem fagy meg, mert ESC-re kilép. S3TRIO VGA-val jó. Vajon miért nem fekszik a Tseng-nek? Milyen üzemmódot/felbontást használ? -
-
válasz
harmat007 #45800 üzenetére
A kérdésedet szerintem itt ismételd meg
Retro beárazós topik.re: (#45798) DarthSun
A műveleti erősítők le lettek cserélve rajta, szóval azt mondják úgy még szebb. Asszem be kell látnom, hogy nekem ez már túl sok, nincs hozzá fülem
re: pcix 2x - nem tudom már milyen lapban ment, nem is nagyon érdekelt, hogy miként üzemel, sajna akkoriban nem tudtam többet rászánni épp utazóban voltam...re: (#45803) frescho
Igen ez egy elég sokrétű probléma. Ha otthon lennék akkor tudnék vele foglalkozni. De itt vagyok Angliában itt nagyon nem tudom mi lesz így nem akarok pénzt feccölni az otthoni gépeim kijuttatásába, ráadásul helyünk sincs, mert egy lyukat bérlünk. Amúgy valószínűleg még időm is lenne rá. Otthon van minden cuccom, extra kábeleim, szerszámaim, minden szar. De itt még az se biztos, hogy maradunk egyáltalán (és nem csak a brexit). Szal nem tudom mi lenne a jó megoldás. Talán egy múzeumba leadni őket, de ahhoz viszont olyan formába kellene őket pofozni amivel már érdemes legyen kiállítani, annyira meg azért nem nagy kunszt egyik sem, még a Voodoo 5 sem, mert se gyári hűtés se doboz, se semmi. Mondjuk az AWE 64 még talán, azon nincs kókler hűtésA Tualatin is inkább akkor lenne muzeális értékű, ha legalább 1200-1400-as lenne.
Ha hazamegyek csinálok pontos listát. -
válasz
benedekco #45796 üzenetére
A kerdes, hogy miert nincs ra idod. Ha mas ertelmes dolog viszi el az idod, mint a csalad, utazgatas, masik hobby, akkor szimplan lecserelted. Ha csak a taposomalom miatt nincs ra idod, akkor ne a hobby, hanem sajat magad miatt gondold vegig, hogy mit tudnal valtoztatni.
Ezen en mar tul vagyok. Visszaleptem egy beosztast, amiert sokan sjanaltak, hulyenek neztek stb. De azota sokkal tobb idot toltok a csaladdal es jut idom a gyujtemenyemre es nagyon jo apas programnak bizonyul amikor elokerul egy gep. Kozosen szetszedjuk, elesztjuk, mossuk-huzzuk-vonjuk, vegul jatszunk rajta. Sokat tanul belole a kojok es egy kis cannon fodder senkinek sem art
-
Fenyő
őstag
Na elszedtem a Miro karit, biosa rev 3.60 ír rá és itt landmrak eredménye (instabilitást nem tapasztaltam a karival, annó ebben a lapban teszteltem mindenfélével ahogy legtöbb ilyen kari hosszas stabilitás teszt után megy a dobozba);
Érdekes az Ark is centire ennyit megy (valszeg ez már veza busz max áteresztőképesssége);
De tapasztatom szerint a Landmrak nem igazán jó indikátora a karik sebességének, inkább amolyan busz sebességmérő (isa/vesa wait staitek, órajelek befolyásolják leginkább), érdemi valós alkalmazások/tesztek nagyon más eredményeket tudnak hozni a karik egymáshoz való viszonyában.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Építő/felújító topik
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Korábbi vezetője szerint 40 milliárd dollár kell az Intel versenyképességéhez
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Motoros topic
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- BestBuy topik
- Vicces képek
- MotoGP & WSBK
- További aktív témák...
- LG 27GR93U-B - 27" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDR 400
- HP EliteBook 835 G7 AMD Ryzen 5 4650U
- Bomba ár! Dell Latitude E5530 - i5-3GEN I 4GB I 250GB I HDMI I 15,6" HD I Cam I W10 I Gari!
- Xiaomi Redmi Note 13 Pro 256GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
- HP EliteBook 840 G8 i5-1135G7 16GB 512GB 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest