Hirdetés

2024. június 5., szerda

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 03:51:35

LOGOUT.hu

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#10961) Lalikiraly


Lalikiraly
addikt
LOGOUT blog

Ezt a hozzászólást egy Genius 6000 res hangfal termékértékeléséhez írták. Azthiszem sokat elménd. Előre is elnézést hogy itt leközlöm!

A Genius ezen sorozatára teljesen érvényes az "olcsó húsnak híg a leve" mondás. Eddig 5 hangrendszerrel volt dolgom a szériából (5.1 SW Home Theater(x2), SW -HF 5005, 5.1 4000, SW-HF 6000).
Ami a hangminőséget illeti, ezek a hangfalak elég jól teljesítenek, nagyjából a középkategóriába valók. A mélyek dübörögnek, sokszor zavaró módon, de számos módon(hardveresen és szoftveresen) lehet finomhangolni, kinek milyen hangzás a megfelelő. Az áruk is jó(amelyik még kapható), a kinézetük miatt minden szoba dísze lehet egy ilyen, főleg az új, kék ledes típus.
Akkor mégis miért húzom le annyira a szériát? Mert a hozzá felhasznált elektronikai alkatrészek minősége kritikán aluli. Amikor az első 5.1 SW HT meghibásodott, nem gondoltam sorozat- vagy típushibára, rábíztam a szerelőkre(fél év után adta meg magát). Javítás után kb 1 évvel megint elszállt, ekkor garancia nélkül már én vettem kezelésbe. Hozzáértő szem számára döbbenetes látvány fogadott: alulméretezett alkatrészek, hibás forrpontok, olcsóbbnál olcsóbb megvalósítások egy középkategóriás hangrendszerben. Jelen esetben a TDA7269 IC-k szálltak el, de akadt néhány púpos kondi is(külön figyelmet érdemel az egyik kondin a márkajelzés: SAMHWA. A gond csak annyi, hogy a gyár tényleges neve SAMWHA, csak nem hamisítás esete forog fenn?).
Még akkor sem gyanakodtam típushibára, amikor ismerősöm ugyanilyen típusú hangrendszere ugyanígy megadta magát, ugyanezekkel a hibákkal.
Ezek után egy SW-HF 5005-ös boldog tulajdonosa lettem... úgy másfél évig, utána egy hatalmas pukkanás kíséretében elszálltak az egyenirányító diódák. Javítás után sem bírta túl sokáig, ezúttal a kimeneti csatornák panelén durrant el néhány kondi és dióda. Csere után működött egy ideig, aztán egy nap már be sem kapcsolt, újabb elektromos hulladék gazdája lettem.
Innentől elkerültem ezt a márkát, mint a tüzet.. de valaki megorrolhatott rám, mert egy SW-HF 6000-el ajándékozott meg az esküvőmön. Mosolyom nem volt őszinte, és joggal: újabb elektromos hulladékkal bővült a gyűjtemény, a beüzemelést követő másfél éven belül. Itt már fejlődést mutattak Geniusék, nem voltak annyira alulméretezve az alkatrészek, az elrendezés is egészen tűrhető volt(leszámítva a mindent összeragasztózást), és a hamisítványokat is kihagyták. Sajnos a megbízhatatlan, olcsó TDA IC-ket nem hagyták ki, a TDA7269 IC-k ugyanazok maradtak még a legelső szériából, és nem is bírták a kiképzést. Innentől könnyedén megállapítható, hogy a hozzáadott frontokat képtelen elviselni ez az erősítő chip pár, így érdemes nagyobb teljesítményűre cserélni. Nem baj, már megszoktam, hogy a Genius nem 5.1, hanem inkább 3.1 vagy 2.1, éppen melyik végfok száll el. Örülök, ha még szól. Időközben behoztak hozzám egy régi 5.1 4000-est, ami egész jól teljesített egészen 2 és fél évig, aztán nem mozdult többé. Itt a tápoldali pufferkondik pukkantak el, és nem véletlenül: csak a kondik fele hozta a 35V tűrést, a többit megoldották 16V-os típusokkal, amik aztán szépen fel is robbantak, ahogy kell.
Innentől már csak szándékosságra tudok gondolni, nem nagyon akarták, hogy ezek a hangfalak túl sokáig boldogítsák a tulajdonosukat, elvégre akkor nem akarnak majd újat venni!
Amikor az első 5.1 HT-t vettem, az még csak nevetséges 23.000 Ft-ba került, így boldogan vettem meg. Azonban az árak is változtak(volt már 47.000 is), de a minőség még mindig ugyanaz. Az a baj, hogy a legtöbben maximum annyit tesznek vásárlás előtt(én is), hogy szétnéznek fórumokon, mit is írnak a termékről. Ám ott a vásárlók maximum 2-3 hónapos tapasztalataikat írják le, a többség pedig már akkor áradozik a termékről, amikor még éppen csak beüzemelte. A Genius hangrendszerek esetében ez súlyos hiba. Ennek a gyárnak meg kellene maradnia annál, amihez ért: játékvezérlők, egerek, billentyűzetek építése. Aki mobiltelefon élettartamú hangrendszert akar, az vegye ezt a sorozatot. Aki minőségre vágyik, az gyűjtsön még egy kicsit, és vegyen Creative-t vagy Cantont, megéri megspórolni a bosszúságot.

Lalikirály nem szép ember; de Gavallér!!!

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.