2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Házimozi rovat

Zenehallgatásról dióhéjban III.

A cikksorozat harmadik részében összehasonlítjuk a digitális formátumokat és beszélünk a bithibákról.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető

Eltelt pár év a cikksorozat első két része óta, én is eltávolodtam egy ideig az audiotechnikától, azonban most szeretnék újra felhozni egy témát, amivel kapcsolatban néhány évvel ezelőtt komoly viták zajlottak a Prohardveres hifis topikban is. A célom, hogy néhány általános legendát megcáfoljak ezzel a cikkel, illetve választ adjak olyan kérdésekre, amik a stúdióvilágban egyértelműek, de az átlagos zenehallgatók szinte mindenhonnan téves információkat kapnak.

Éveket töltöttem el a hifis világban, sokat beszélgettem audiofilekkel, hifistákkal, van egy viszonylag pontos képem arról, hogy hogyan látják a világot azok, akik rengeteg pénzt költenek a rendszerük csiszolgatására, akiknek a hangfalkábele többe került, mint az én egész rendszerem, amin zenét hallgatok. Mindig is próbáltam a választ megkeresni arra, hogy miért van az, hogy én semmi különbséget nem hallok egy MP3 és egy FLAC között, miközben ezek az emberek szentségtörésnek tartják az MP3 formátumot.

Az első pontban azonnal a legnagyobb vitát gerjesztő témát szeretném boncolgatni, a tömörített, illetve a tömörítetlen zenei formátumok közötti különbséget. A fő kérdést gyorsan szeretném is tisztázni. Aki arra kíváncsi, hogy van-e különbség egy nagyon jó minőségű, tegyük fel 320 kbps tömörítésű MP3 és egy FLAC formátumú hangfájl között, az ne is olvasson tovább. Van különbség, sőt mérhető, kimutatható különbség van, ezt meg is fogom mutatni ebben a cikkben. Az érdekesebb kérdés az az, hogy ez a különbség vajon hallható-e.

A mérésekből erre is viszonylag objektív válaszokat kapunk majd. Ezek a mérések, vagy inkább tesztek, egyszerű szoftveres tesztek, amiket bárki el tud végezni otthon is, ha ideje engedi. A cikk kizárólag objektív tényeken alapul, a teszthez használt fájlokat letölthetitek ezen a linken. A teszthez használt szoftver az ingyenes Audacity hangszerkesztő, illetve a szintén ingyenes Lacinato ABX teszter. Természetesen más programokat is lehet használni, a végeredmény ugyanaz lesz. Mivel nem vagyok hangmérnök, csak hobbiból foglalkozom ezzel a témával, így biztosan vannak a cikkben pontatlanságok, ezekre nyugodtan hívjátok fel a figyelmem.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.