Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Gurulunk, WAZE?!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Wolfskin
őstag
hálózati helyek \\vboxsvr - ezt sehol se találom...
se hálózatok, se fájlkezelő, semmi. 
Display/Monitor Count 2-re van állítva a memória a maximálisan adható 256MB
4a. ezt kipróbálom, köszönöm, mihylt lesz értelme, tudom használni...
5. Az Integrációs szolgáltatások (Guest Additions) telepítve vannak, - IGEN
ill. a CPU-ban (BIOS-ban/UEFI-ben) be van kapcsolva az AMD-V? PASSZ, megnézem,
A virtuális gép OS típusát jól állítottad be a template-ből (az x86/x64-et is?) IGEN - feltehetőleg
6. nekem igen. pont azt tudta, amire kellet (nekem), de azt tudta.A hibaüzenet - ezt a gépet gyári, megvásárolt cd-ről telepítettem. Van egy ilyenem. De el se jut oda, hogy elinduljon... Ment egy csomó ideig, működött rendesen. Csak az újratelepítés után nem indul
-
bpx
őstag
válasz
Wolfskin
üzenetére
A shared foldert virtuális gépen belül a \\vboxsrv vagy \\vboxsvr címen keresztül lehet listázni, mappelni drive-ra, ha automatikusan nem tudja a guest mountolni.
Full screen: host key + F, vagy biztos ott van menüben. A guest felbontása csak a Guest Additions telepítés után fog automatikusan átállni.
Két-monitor: nem tudom, nem használom több monitoros környezetben.
Kikapcsolás: gondolom az alábbi opciók vannak lefordítva:
Save State: memória tartalmát diszkre menti, indítás után onnan folytatja, ahol abbahagytad, nincs új boot
ACPI shutdown: szabályos leállás
Power Off: szabálytalan leállás (kb. mintha kihúztad az áramot)Szaggat: pedig ott pont az a hiányzik neki, vagy a 3D gyorsítás, bár én ilyenekkel nem szivatom magam. A Windows 10 guestjeimnek semmi baja nincs, Best performance profile-t választva, tehát minden megjelenítési sallang kikapcsolva.
Kétirányú vágólap: ez alapból tiltva van, külön engedélyezni kell a menüben (Devices / Shared Clipboard), utána megy.
-
brd
nagyúr
válasz
Wolfskin
üzenetére
1. A hálózati helyek között keresd \\vboxsvr néven.
2. Van valamilyen korlát, FullHD környékén (felette), ami felett kézzel, parancssorban kell felbontásokat hozzáadni a virtuális géphez, hogy kiválasztható legyen (hogy felkínálja az emulált VGA).
3. A Display/Monitor Count-ot nem tudod állítani 1-nél magasabbra? Van min. virtuális VGA RAM a különböző VGA feature-ökhöz (pl. seamless, full screen, 3D), de ezeket írja is alul, hogyha kevés (a gép ettől elindul, csak nem működik az adott mód). Ill. ez a RAM méret függ a virtuális OS típusától (az adott géphez beállított OS template alapján határozza meg).
4a. Persze: Snapshot fül, Take snapshot a létrehozás és ugyanitt jobbgomb egy már létrehozotton és ott Restore snapshot a visszaállítás.
Egyébként technikailag ez úgy működik, hogy ha készítesz egy snapshotot, akkor létrejön egy speciális file (ezeknek a helyére van egy külön beállítás a virtuális gép beállításaiban) és a snapshot óta történt módosítások (a virtuális gép configjában, vagy a háttértárain) abba kerülnek bele, a snapshot visszaállításakor pedig ezt törli (ha a snapshotot törlöd, akkor pedig beledolgozza az eredeti meghajtóba/configba ezeket a módosításokat).
5. Az Integrációs szolgáltatások (Guest Additions) telepítve vannak, ill. a CPU-ban (BIOS-ban/UEFI-ben) be van kapcsolva az AMD-V? A virtuális gép OS típusát jól állítottad be a template-ből (az x86/x64-et is?)
6. Nekem nem hiányzik, az egyetlen jó tulajdonsága a licence volt. Túl kötött volt, amolyan M$-os, ha éppen megfelel a képessége, akkor jónak érzed, ha meg van extra igényed, akkor nagyon rossznak.
A hibaüzenet azt jelenti, hogy a virtuális gép optikai meghajtójába helyezett image (C:\Program Files\Oracle\VirtualBox\VBoxGuestAdditions.iso') már regisztrálva van az adatbázisában ugyanolyan egyedi azonosítóval. Ezt a gépet importálni próbálod, vagy elindítani, vagy hol történik ez a hiba?
-
Wolfskin
őstag
1 megosztás:
• hibaüzenet: nincs,
• jelenség: nem oszt meg.
(lehet, hogy én nézem rossz helyen? a fájlkezelőben kelle látszaniuk a meghajtóknak, nem?2 Full screen
ven (volt, mert most meg nem hajlandó elindulni) XP-m, az kiment a 27" monizoron fill scrennbe, ez a win10 csal 1900 *1200-ben csücsül a monitor közepén, a többi egy szürke keret. a os-en belül nem tudok nagyobb felbontást beállítani. lehet, hogy rossz VGA-t választottam?3. két monitor
nekem nem hajlandó 2 monitoros módot sem állítani. (lásd előző pont, rossz VGA?). az ablakot át tudom tenni másik monitorra, de a vendég os nem hajlandó 2 monitoros asztalt csinálni.4. mentés
végül is mindegy is, de a lényeg, hogy akkor tud csinálni képmentést, és azt betölteni legközelebb, nem kell mindig felülírogatni a meghajtót egy biztonsági mentésből. . erre nem tudsz valami tutorialt, hogy megy a gyakorlatban?4B. azt hiszem ez volt az...

5. hogy lassú ugrásokkal megy az egér, nem folytonosan. pedig 4 mag/8GB RAM van neki engedve (8mag és 24GB -ból, FX 8350 CPU). egyelőre nem futtatok rajta semmit, mert nem tudok rá telepíteni, mivel nem érem el sehogyan. alap win10 fut rajta
6. hát igen, én nem is értem, a windows miért engedte el a saját Virtual Machine-ját, az olyan magától érthetődben megcsinált mindent, mintha arra fejlesztették volna. Nem volt ennyi esetlegesség, bizonytalankodás...
Nálad valami más probléma állhat a háttérben.
nem tudom mi lehet a háttérben, emlékeztet a linuxra, 15 éve tettem vele egy kísérletet, de nem látta a többi hdd-t. hetekig küzdötte vele, adták a tanácsot, e sose látta őket. olyanok voltak neki, mint Colombo felesége. maradt a windows.
amúgy ilyen szerencsétlen programmal még én sem találkoztam. volt amin egy két funkció bugos volt, de hogy a feladatainak a felét se tudja ellátni, még nem. pedig 2 napos win, friss telepítés.
most a fent bemásolt hibakód mi lehet? miért nem hajlandó elindulni egyik XP-sem...???

-
válasz
Wolfskin
üzenetére
"komolyan mondom, ennél labilisabb, esetlegesebb programmal még életemben nem találkoztam...
"Nem mondom, hogy hibátlan, de nagyon régen, napi szinten használom a VirtualBoxot, és a környezetemben nagyon sokan használják szintén nagyon aktívan. Sem labilitásra, sem az Általad jelzett többi problémára nem panaszkodik senki. Biztosan vannak problémák (nálam is előfordul, de nem erősebben, mint bármely más program esetén), de távolról sem kritikus a helyzet.
Nálad valami más probléma állhat a háttérben.
MaCS
-
brd
nagyúr
válasz
Wolfskin
üzenetére
1. Megoszt az, azzal még nem volt gondom (bár tudnék a működésén finomítani, de a kötelező minimumot hozza). Hibaüzenet, jelenség?
2. Bármit ki tudsz tenni full screenre, amelyik OS-ben működnek az integrációs szolgáltatások. Én konkrétan egy régi software fejlesztéseit egy VBox-ban futó gépen végzem az egyik monitoron.
3. A két monitor teljesen jól működik. Sőt, még akár külön ablakokba is teheted a host-on a virtuális gép egyes "monitorait".
4a. Nem tudom, melyik a pontos magyar fordítás, lehet pont fordítva van, de gondolom, a kikapcsol azt jelenti, mintha elvennéd az áramot a géptől (tehát a nem mentett adatok elvesznek, a nyomorékabb filerendszer megsérül és hasonlók), a leállítás pedig egy szabályos, ACPI-n keresztüli kiadott "állj le lécci' OS"-t jelent.
4b. Készíteni kell a VBox-ban egy ún. snapshot-ot az indítása előtt és ha kikapcsolod (a 4a-ban írt értelmezés szerint) ezt a gépet a VBox felületén, akkor az utolsó készített snapshot visszaállítását felajánlja - így pont az történik, amit szeretnél. (Megjegyzés: futás közben is képes snapshotot készíteni, de azt neked nem ajánlom, mert ha frissítesz VBox-ot, előfordulhat, hogy ezek a (korábbi) futás közben készített snapshot-ok nem lesznek használhatóak az új verzióval, ilyenkor aztán jönnek az új hozzászólások.)
5. Nem tudom, mit értesz szaggatás alatt. Kapott több CPU magot? Win10-zel bármi lehet, ill. ha a virtuális háttértárat olyan helyre tetted, ami I/O szegény, akkor nyilván akadozni fog (ez a leggyakoribb ok). További lehetőség, hogy nem kap rendes HW-es CPU virtualizálási lehetőséget, ilyenkor software-ből old meg sokmindent (de ezt asszem' írja is, így valószínűleg nem ez a probléma, mert akkor írtad volna). Ill. az lehet még, hogy valami 3D-t igénylő programot futtatsz, aminek a támogatása szegényes VBox-ban.
6. A vágólap/drop/USB az egy évtizedes probléma, azért jár nekik a faszkorbács. Az első jobbára működik, a középsőt eddig 1x láttam működni, bontottam is egy pezsgőt, az USB-hez pedig kitartás kell.
-
Wolfskin
őstag
válasz
Wolfskin
üzenetére
Nnnnna... most meg nem engedi az XP-t hozzáadni:
Nem sikerült megnyitni a virtuális gépet: S:/Virtual BOX/Windows XP/Windows XP.vbox.
Cannot register the DVD image
'C:\Program Files\Oracle\VirtualBox\VBoxGuestAdditions.iso' {8fbff57b-0af9-4c95-bc7b-41ac52c5a612} because a CD/DVD image
'C:\Program Files\Oracle\VirtualBox\VBoxGuestAdditions.iso' with UUID {1edc9822-8eb4-4ae6-9589-cf6aab3d5fbb} already exists.Eredmény kód: E_INVALIDARG (0x80070057)
Komponens: VirtualBoxWrap
Interfész: IVirtualBox {d0a0163f-e254-4e5b-a1f2-011cf991c38d}komolyan mondom, ennél labilisabb, esetlegesebb programmal még életemben nem találkoztam...

-
Wolfskin
őstag
válasz
IT user
üzenetére
szia, köszi!
Tudnál esetleg beállításokat mondani, amik okozhatják ezt? A programban én nem találtam semmilyen beállítást, szinte mindent végigpróbáltam.
A vendég op-rendszer tűzfala, vagy a gazdagép tűzfalára gondolsz? Nekem comodo CIS fut a gépemen, de nem tiltja, nem blokkolja, semmi nyoma. Elképzelésem sincs, hol keressem még
A leállítás és a kikapcsolás között az a különbség, mint a Windows szabályos leállítása és a konnektorból kirántás között - és melyik, melyik?
De akkor olyat ez nem tud, hogy úgy bezárni, hogy a változtatásokat ne mentse le igaz? Ha ezen vírus futott, akkor vírusos marad.
Vagy ez nem ment semmit el?
Már csak azért is, mert bezáráskor külön menüpont írja, hogy elmenteni a gép állapotát, tehát ha a másik kettő valamelyikével lépek ki, akkor semmit nem ment el?• a netre hogy tud kimenni, ahhoz milyen beállítások szükségesek?
• a két-monitoros üzemmódot is hiába állítom be... ez em tudja? se a full screen? azt be lehet állítani valahogy? az XP tudja, a win10 nem. Ezen múlik, vagy azt véletlen máshogy állítottam volna be telepítéskor? mert a programban minden ugyan úgy van.• lehetne Virtual box alatt Win XP.re a Windows Virtual Machine-t feltelepíteni? az mennyivel jobb program volt ennél...
-
IT user
tag
válasz
Wolfskin
üzenetére
Az osztott mappa és a kétirányú vágólap biztosan működik, aktívan használom, nálad van valami beállítás hiba, esetleg tűzfal?
Szaggatás valóban előfordul, mindegy mit állítasz be. Elég erős gép van alatta nálam, sok memóriával, de így is szaggat.
A leállítás és a kikapcsolás között az a különbség, mint a Windows szabályos leállítása és a konnektorból kirántás között.
A többivel nincs tapasztalatom. -
Wolfskin
őstag
Sziasztok, él még ez a topik?
Mert sajna a win10-en nem fut a microsoft Virtual machine, ami teljesen hibátlanul működött, helyett van ez a toldozott-foltozott Virtual box, amin semmi sem működik rendesen...
Volna pár kérdésem, a legfontosabbak
• miért nem oszt meg mappákat/meghajtókat? minden be van állítva, integrációs szolgáltatások telepítve, de nem nem és nem és nem. És nem és nem.

• a winxp-t ki lehet tenni full screenre, a win10 csak 1900x1200 ablakban fut a monitoron..
.• a két-monitoros mód ezen csak álom?

• a kikapcsolások közt mi az érdemi különbség?
...- elmenteni a gép állapotát
...- leállítani a gépet -
...- kikapcsolni a gépet... ez utóbbi kettő közti különbségre nem jövök rá... a Virtual machineon volt egy opció, bezárás és változtatások elvetése. tehát bármilyen vírusos cuccot futtathattam, megnézhettem alatta, gond nélkül, mert nem mentette hozzá az állapotához. ez tudja ezt?• szinte állandóan szaggat, pedig adok neki 4 magot és 8GB ramot is...
• a kétirányú vágólapról már nem is beszélek...

egy időben napi szinte használtam virtual machinet, volt pl. nyomtatóim, ami csak xp alatt működött, a HP azt mondta rá, vegyek újat, hiába alig használt, nekik kell a forgalom (tőlük soha semmit!), de amióta ez a vacak van csak, szinte lehetetlen érdemen használni. néha nekiállok bepróbálkozok, de minden csak kínszenedés, semmi nem működik rendesen rajta.,
-
Használ valaki Mac-en VBoxot? Kb egy hete megnyekkent szinte az összes VM.
Csak egy ősrégi WinXP működik rendesen. Win7 állandóan lefagy és újraindul. Ubuntu be sem bootol.
Próbáltam új VM-eket létrehozni (linux mint, elementaryos, linux lite), de általában már a live boot szakasznál befagy. Audio kikapcsolás, LAN kikapcsolás, 3D gyorsítás kikapcsolás nem segít.
VirtualBox legújabb 6.1.16, Mac legújabb 10.15.7 -
-
Linus Tech Tips-nek vannak erről nagyon jó videói. '1 PC 8 vga kártya, 8 monitor = 8 gamer' meg hasonló.
A lényege, hogy egy célra kihegyezett Linux szerver fut a vason, ami menedzseli a virtuális gépeket, teljes gpu átadással. 100x hatékonyabb és gyorsabb, mint egy fizikai Windowson futó VirtualBoxba pakolt VM-ek. -
Kronk
őstag
Sziasztok,
Cégünk úgy döntött, hogy teljesen átállunk a HO-ra, ezért az eddigi nem kicsit elavult gépeinket felszámoljuk, és egy nagyon erős vasat épitünk.
Ez lenne az első körben
Ryzen 3970
256GB RAM
4x2TB SSD Raid 10-ben.
14db Win 10-es gépet kell létrehozzak, remélem elég lesz az erőforrás mindenkinek.
Amit nem tudok, hogy a Virtualbox, vagy a Hyper-v a jobb megoldás nekem,
Jó lenne ha dinamikusan lehetne az erőforrásokat kiosztani, ram, cpu, esetleg a hdd is.
Illetve lesz 4 olyan gép is, amiben kell mégegy virtual gép, amin windows xp fog menni, elavult programok miatt, amiket nem lehet már a 10-en futtatni.
A host gép emelett filekiszolgáló is lesz, ide is Win 10-et terveztem
Tudnátok ebben segiteni? -
-
Ha elmentek egy virtuális Linuxot, amikor legközelebb visszaállítom nem kér jelszót, ott folytatja ahol abbahagytam.Ez azt jelenti, ha valaki a gépem előtt bejutott a Win10-be, utána a virtuális gépeimbe simán be tud jutni.
Be lehet azt valahol állítani, hogy - mint a képernyőkímélő esetében - a visszaállításkor először kérje be a jelszót aztán jelenjen meg az asztal úgy ahogy otthagytam? -
brd
nagyúr
Inkább te elmesélhetnéd, hogy neked konkrétan milyen problémád volt, amikor ilyet csináltál, mert a nagyon ritkán előforduló számottevő CPU architektúra eltérés, és a sűrűbben, de ma már egyre ritkábban előforduló háttértárkezelés problémákat kivéve, bevallom, egyet sem tudok most hirtelen mondani, ami gondot okozott volna az utóbbi években. Ill. talán ha 2 eset volt, amikor olyan problémás driver volt telepítve a fizikai gépre, ami a HW hiányában végzetes hibát okozott, de ezt a hibaüzenet birtokában kb. 5 perc megoldani, ha tudja az ember, hová kell nyúlni.
Ill. azt azért válasszuk ketté, hogy futtatható, vagy hogy véglegesen kell megoldani, hogy teljesen problémamentesen kell fusson virtuális gépben (is), mert a kettő azért nem ugyanaz (mondjuk erről nem is volt szó, csak oda-vissza klónozásról). Van pl. jó néhány program, ami(nek a licence) szándékosan HW függő, ezek működése nyilván nem lesz problémamentes. Itt van mindjárt maga a Windows (bizonyos verziói), bár ez azért szerencsére pont nem akadályozza a rövidtávú futtatását, csak mindenféle üzenettel zaklat.
-
-
C. s.
addikt
Köszönöm szépen!
Azt hiszem, egyszerűbb lesz egy tiszta telepítést megejteni. Azt sem szeretném, ha az MS központja úgy látná, hogy egyszerre 2 gépen fut ugyanaz a Windows, nem kellene letiltatnom a kulcsomat, ha már fizettem érte.
Egyébként mi a szabály ilyenkor? 2 kulcs kell? Mert fizikailag 1 gép, mégis 2 különböző hardvert lát...

-
Pontosan erre számítottam.
De te írtad, hogy simán, beklónozod a windowst, megmachinálod, majd visszaklónozod a fizikai gépre és az automatikusan beállított driverek miatt semmi probléma nem lesz. Sőt, még csak klónoznod sem kell, direkt nyitod meg virtuallal a fizikai windows partíciót.
Na, érdekelne ez a problémamentes eljárás. Csak mert van egy Macrium mentésem az utolsó Windowsos gépemről (legál win) és szeretném alkalmanként használni Vboxban. -
brd
nagyúr
Nem állítottam, hogy problémamentes.
De azt látatlanban mondom, hogy egyszerűbb volt a dolgod, mintha másik, fizikai gépre kellett volna átköltöztetni (persze ha megfelelően volt beállítva a virtuális gép configja). Az meg, hogy aktiválni kellett a Win-t, nem tudom, miért kell kiemelni, hiszen egyértelmű, alaposan változott alatta a HW, mégis, mire kellene számítani? -
Ehhez képest amikor én egyszer fizikai gépet vittem be virtuálisba, fél órát kellett túrni a fizikai drivereket eltávolítandó, majd a végén persze aktiválni kellett a Windowst. Úgy, hogy a fizikai gépen előtte már aktivált volt, és a tranzakció után a fizikai gépet szétszedtem, tehát az a win később már nem lett használva, csak a virtuális gépben futott.
Szóval, bocsi, de én nem hiszek ebben a problémamentes oda-vissza pakolásban.
-
brd
nagyúr
Valójában nagyon is alkalmas rá, mert az emulált HW-eket minden OS ismeri (persze megfelelően kell beállítani a virtuális gépet) és ezek olyanok, hogy visszaklónozásnál sem lesz probléma a miattuk automatikusan beállított driverek miatt (Windowsról van szó). Sokszor javítottam már szétborult (vírusos/driverproblémás/etc.) Windowst úgy (vagy éppen adatot mentettem róla), hogy leklónoztam, majd a VBox-ban machináltam rajta, aztán visszaklónoztam (ill. néha a klónozás el is maradt, mert direktben az eredeti háttértárról használtam a VBox-ban), sőt, az egyik fejlesztőgépem a mai napig VBox-ban fut, miután kihalt alóla a HW (egy régi, frissíthetetlen licence miatt szükség van még rá néha).
-
A virtuális gép a jelentős hardvereltérések miatt arra alkalmatlan, hogy az OS-t oda-vissza klónozd fizikai és virtuális masina között. Egyszerűbb a Win10 frissítés előtt nyomni egy full Macrium backupot.
A "host" az a gomb, amit a beállításában kiválasztottál. Alapban a jobb ctrl (vagy jobb alt? - régen volt már dolgom windows-zal).szerk.
Ja igen. Ha egy fizikai OS-t "beviszel" virtuális környezetbe, akkor a legelső dolog a csökkentett módú indítás és az összes fizikai eszköz driverének az eltávolítása. Csak ezután szabad "normál" indítani a virtuális gépet és telepíteni a guest additions-t. -
C. s.
addikt
A virtuális gépet a használatban lévő Windows biztonsági mentéséből hoztam létre, tehát azon már eleve telepítve van az összes hardver illesztőprogramja. Ilyen esetben mi mindent kell kitakarítani belőle?
Az eredeti terv az volt, hogy abban próbálgatom a W10 nagyobb frissítéseit, és ha nem okoz galibát, készítek róla egy biztonsági mentést, és azt húzom föl a gazdagépre ahelyett, hogy újra letölteném és telepíteném. De akkor lehet, hogy egyszerűbb a már kipróbált módszerem: hagyományosan frissítem az éles rendszert, ha nem jó, akkor vissza a korábbi mentést és kész.

"Játszani" akartam egy kicsit ezzel a virtuális gép dologgal.

"Ha full screenre (Host + F) teszed a virtuális gépet, akkor az automatikusan felveszik a fizikai gép felbontását."
Köszönöm, ezt kipróbálom! Melyik gomb a host?
brd:
Köszi szépen a magyarázatot!
"a W10 sosem volt a legszuperebb"
Tudom!
De próbáld meg bedobni ezt a W10 topikban. Garantáltan meglincselnek.Majd, ha lesz egy kis időm, kipróbálom a 8.1-et, hogy muzsikál a Guest Additions-szel, hátha jó is lesz így. Persze akkor az illesztőprogikat le kell vakarnom róla.
-
brd
nagyúr
1. A Guest-ről mindenképpen törölheted, igen. Úgy képzeld el, hogy a Guest gépben egy teljesen más VGA van, ami független a Host VGA-tól. A driver hozzá a Guest Additions-szel kerül fel. Ha ez a driver felkerült (és fut a VBoxTray), akkor bármilyen felbontást tud (egy bizonyos határig, afelett parancssorban lehet hozzáadni specifikusakat és persze a virtuális géphez rendelt VGA RAM mérete is számít), de Windowsban csak néhány szabványosat látsz. Viszont ha be van állítva a nézet menüben az auto resize, akkor az ablak méretéhez automatikusan alkalmazkodik a Guest felbontása, ideértve a teljes képernyős módot is (Host Key+F alapból, ha jól tudom).
2. Ettől virtuális gépbe valószínűleg nyugodtan telepíthető a W8 (a PAE/NX legyen bekapcsolva a virtuális gép beállításaiban (System/Motherboard) - alapból be van, csak megjegyzés; ill. ha több magot szeretnél a virtuális gépbe, akkor az I/O APIC is - azért fontos, hogy az elején jól legyen beállítva, mert Windowsnál problémás lehet ezt a telepítés után állítani). Btw. a W10 sosem volt a legszuperebb (csak a legújabb technikailag), főleg az árukapcsolásos szarai miatt.
Ha játékra kellene, akkor a VBox szerintem nem jó választás, max. néhány régebbire (de arra meg a Host OS-en is van valószínűleg megoldás, nem biztos, hogy egy virtuális géppel szórakoznék miatta - persze ez játékfüggő).
-
-
C. s.
addikt
válasz
Doky586
üzenetére
Köszi szépen! Egészen egyszerű, ha már tudja az ember, hová kell kattintani.

Syl:
Köszi szépen! Mostmár sokkal jobban átlátom a struktúráját, de párszor még neki kell futnom, mert az angolom szánalmas. Szerencsére a föliratozás jó hozzá.

brd:
"De ez már nagyon power user kategória."
Köszi szépen! Én is épp erre gondoltam.

"Mit szeretnél pontosan láttatni, mi a cél?"
1. 1920×1080-as fölbontást. Telepítettem a Guest Additions-t, de a legnagyobb választható az 1200-as. Azt hittem, azért van, mert nem látja a VGA-t. A rendszerre van telepítve a meghajtóprogija, tehát azzal elvileg minden rendben volna. Nem ragaszkodom a Radeonhoz, csak legyen megoldva valahogy a teljes képernyős full HD. Ezek szerint törölhetem a Radeon szoftverét?
2. A válaszod alapján úgy tűnik, hogy talán tárgytalan is a kérdésem.
A CPU i5-8500, a VGA Radeon RX 580. Ezt nem hajlandó használni a W8.1, mert noha javában támogatott oprendszer volt még a hardvercsere idején, az MS úgy döntött, hogy nem lesz egyikhez sem illesztőprogram. A W7-hez volt, de az akkor már "haldokló" rendszer volt, hamarosan lejárt a támogatása, és gőzerővel erőltették a W10-et mindenkire. Ingyen osztogatták, aztán bekeményítettek, mert nem harapott rá mindenki. Én meg jól megszívtam. Eszembe sen jutott volna, hogy az oprendszer, amiért kemény pénzt fizettem, és még hosszú ideig támogatott, mégsem az a valóságban. Ezért kényszerültem W10-re. Sajnos van pár program, ami a világ "legszuperebb", "legmenőbb" oprendszerén sehogy sem vagy csak döcögve fut.Nem tudom, hogy a W8-nak a CPU mely képessége nem tetszik. Valami olyannak kell lennie, ami a korábbi generációsakban még nem volt, de egyáltalán nem értek hozzá. A VGA-val kapcsolatban pedig teljesen passz.
Dióhéjban: azt szeretném, ha a W8.1 zökkenőmentesen futna a virtuális környezetben. Még nem álltam neki kipróbálni, mert azt hittem, a hardver miatt bonyolult lesz. De akkor az is lehet, hogy így is menni fog? 3D? Lehet, hogy VMWare lesz a vége a 8.1-nek.
-
brd
nagyúr
Pillanatfelvételek: igen, csak arra figyelj, hogy ha egy ilyen felvétel (szülő) alatt már legalább 2 további (gyerek) felvétel lesz, azt a szülőt nem tudod majd törölni, mert ott már nehéz volt (vagy nem akarták) kigobozni a készítőknek, hogy mit is kell csinálni a gyerek felvételekkel. Legalábbis sokáig ez volt a helyzet.
Az viszont hasznos volna néha, ha a gazdagépet nem látná.
Azt nem tudod így megoldani, ezt egyéb eszközökkel kell megoldanod, hogy a hálózaton ne tudjon kommunikálni vele (pl. tűzfal beállítása a host-on). De ha tényleg ilyesmire van szükséged, akkor pl. azt tudod csinálni, hogy 2 virtuális géped lesz: az első, amit szeretnél szeparálni, a másik meg ami route-olni fog az elsőnek. Mindkettőbe készítesz egy ún. Internal Network adaptert (ez olyan, hogy csak az azonos Internal Network-nél megadott nevűek látják egymást és még a host-ot sem érik el sehogyan sem), azonos Internal Network névvel, ill. a másodikba + egy olyat is, ami látja a külvilágot is, így a második gépen tudod szabályozni, valamilyen route eszközzel, hogy mit lásson az első a teljes külső hálózatból. De ez már nagyon power user kategória.
1. Ez egy elég problémás és szakértelmet igénylő témakör és teljes körű megoldás nincs is (a programmal, Windows hosttal meg tudtommal semmilyen - de ez régi infó, azóta lehet, fejlődött a technika). Mit szeretnél pontosan láttatni, mi a cél?
2. Olyat lehet, hogy a CPU bizonyos képességeit elrejted előle. De pontosan mi a hiba/probléma? A VGA-val mi a gond? Az egy egyszerű emulált VGA és ha feltelepíted a guest-be a Guest Additions-t, működnie kellene. Ha 3D-t szeretnél, az a programmal elég korlátozottan oldható csak meg és csak Direct3D-re és csak adott Windows Guest-ekkel; erre jobb a VMWare. -
C. s.
addikt
Értem, köszi szépen! És ha pl. készítek hármat bizonyos idő elteltével, majd a középsőt törlöm, attól a másik kettő használható marad?
Doky586:
"Tehát pont nem úgy megy alapértelmezés szerint ahogy elvárnád."
Köszönöm! Hát az pech!

Az internetet látnia kellene, mert a Windows frissítéséhez elengedhetetlen. Valamint tegnap telepítettem bele egy promós programot, aminek az aktiválásához kell a net. Az viszont hasznos volna néha, ha a gazdagépet nem látná. Hogyan lehet elhitetni vele, hogy nincs hálókártya?
Más:
1. Hogyan kell beállítani, hogy a valódi hardvert rendesen lássa?
2. Hogyan kell beállítani, hogy úgy lássa, más processzor és VGA van benne? (Mivel pár program nem csípi a W10-et, de a W8-cal rendesen fut, ugyanakkor a 8. generációs procit már valamiért nem támogatja a W8, és sajnos a VGA-val is ugyanígy jártam.)
-
"hogyan kell beállítani, hogy a virtuális gépem ne legyen a hálózatom része? Ha alapértelmezett beállításon nem az, akkor rendben van"
Alapértelmezés szerint a virtuális gép 10.*.*.* cimet kap, és ugyanúgy látja az internetet mint a meglevő 192.168.*.* LAN-on levő gépeket. De a LAN-on levő valódi gépek nem látják a virtuális gépet..
Tehát pont nem úgy megy alapértelmezés szerint ahogy elvárnád.
Mit is kéne egyébként tiltani?
- minden IP-t elérjen a neten kivéve a LAN-t? (ez engem is érdekelne)
- Se az internetet se a LAN-t ne lássa? Mond hogy nincs hálókártya (v nincs bedugva) a virt gépbe. -
-
C. s.
addikt
A Windows és a víruskereső rendben van, a naprakész magas szintű szakértelem már nem annyira, azt az első kettővel pótlom. A józan ésszel sem szokott gond lenni.

Mit és hogyan kell beállítani, hogy a virtuális gépem ne legyen a hálózatom része? Ha alapértelmezett beállításon nem az, akkor rendben van, mert nem állítgattam át össze-vissza.
Syl:
Nem akarok vadulni, csak érdekel a téma.
Kíváncsi vagyok, mire tudnám használni. Pl. a nagyobb Windows-frissítéseket először abban próbálgatnám, mielőtt élesben a gépre eresztem, hogy nem kaszál-e el valamit, ami fontos nekem.A snapshot az eredeti állapotot állítja vissza?
Köszönöm mindkettőtöknek!
-
-
brd
nagyúr
A lemezformátum tökmindegy. Ha nagyon ki akar jutni, nem elképzelhetetlen, lásd Spectre/Meltdown és hasonló problémák, de ettől azért nem kell túlságosan tartani. Sokkal veszélyesebb lehet, hogy a virtuális géped a hálózatod része lesz, ha nem állítod be megfelelően és a hálózaton keresztül tud valami terjedni, de ez pont olyan kockázat, mintha egy vírusfertőzött fizikai gépet kötnél a hálózatra.
-
C. s.
addikt
Sziasztok!
Ha vhd lemezformátumot használok, ki tudok bányászni fájlokat a virtuális gépemből. Ez másképp nem lehet igaz? Ha valami ki akar jutni, az ki tud? Pl. ha vírus kerül bele, nem tud elszabadulni a gazdagépen? (Ha én nem másolom ki belőle.)
Biztonságosabb volna a vdi lemezformátum? Abból pl. pendrájvval át tudok vinni adatokat a gazdára vagy a penre is csak virtuálisan kerül?
-
C. s.
addikt
Sziasztok!
A Macriummal készített mentést szeretném használni, de valahányszor megpróbálom, a végeredmény ez lesz:
Mit csinálok rosszul? Így próbálom. A W10 és a 8.1 esetében is ez lett a végeredmény.
-
csalai
csendes tag
Sziasztok,
segítséget szeretnék kérni az alábbi probléma megoldásához.
Előzményként annyit, hogy szükségszerűségből fenn kell tartanunk néhány XP és W7-essel futó gépet. Ezen gépek/OS-ek nem jelenhetnek meg a hálózaton. Jelenleg már áttelepültek W10-es gépekre, Virtualbox-ba. A guest-ek nincsnek kint a hálózaton, de némelyiknél feltétel lenne, hogy a host-ok hálózati nyomtatóira valamiképpen mégis ki tudjanak nyomtatni.Minden segítséget előre is köszönök! -
Master79
friss újonc
Bridge módban van ,és látja a win 10 et ,de hozzal feresi megtagadást ír
-
válasz
Master79
üzenetére
Szerintem:
A virtuális gép milyen hálózattal megy? Nat vagy Bridge? Mert szerintem ha az alapértelmezett NAT a beállított hálózat, akkor nem fog menni a nyomtató elérése. Bridge módban a virtuális gép ugyanabban a tartományban kap IP címet a routeredtől, mint a fizikai gép, és akkor a megosztott nyomtató telepítése pontosan ugyanolyan, mint a fizikai hálózatos gépnél. -
-
-
Master79
friss újonc
Fent van a win 10 és onnan szeretném az xp nek megosztani hálózatból a nyomtatót ,hogy lehessen használni mind a kettő op rendszer alól
-
Master79
friss újonc
Sziasztok
adott egy Windows 10 és alá egy virtualbox ami alatt fut egy Windows xp . És sehogyan sem sikerül a w 10 rol megosztani a nyomtatót az xp nek
tud valaki segíteni ? -
válasz
MaCS_70
üzenetére
Ezt jó tudni

(#2726) C. s.
Én úgy vagyok vele, hogy uBlock Origin maximálisra tekerve, plusz CookieAutoDelete, Firefox védelme szigorúra állítva - ezekkel nyugodtan totyorászok a világban. (Tudom, NoScript-tel még nagyobb a biztonság, csak az meg elég sok oldalt kettétör - párszor már megszopatott például online fizetésnél, vásárlásnál.)
Nagyobb nyugodtság már csak akkor lenne, ha a fizikai OS lenne linux és a legszükségesebb, kikerülhetetlen programok mennének egy Windows Virtualban. A Mac-re váltás előtt évekig használtam így a gépemet.I02S3F
A wine kétélű fegyver. Sok Win program megy vele. Sajnos sok Win malware is.

-
C. s.
addikt
Köszi, rá fogok nézni.
Nem kell túlbiztosított, csak nem szeretek minden új linkre való katt előtt ellenőrizgetni, ezért kényelmesebb elszigetelten. Megszoktam az évek alatt.Valamint a nagy (féléves) frissítéseket is nyugodtabban engedném rá a virtuális gépre.
I02S3F:
A Wine-nal már minden megy? Mert régebben (10-20 éve) eléggé korlátozottak voltak a lehetőségek.
-
-
C. s.
addikt
Köszi a választ!
Most ismerkedem a programmal, szóval próbálgatnám. Van pár régi játékom, ami az XP-ig volt támogatva. Gondoltam, előásnám őket nosztalgiázni. Láttam, hogy innen a korábbi oprendszerk is letölthetőek virtuális géphez. A PH-n ajánlották az oldalt azzal, hogy legális. Persze gondolom, azt is aktiválni kellene. Mások hogyan oldják meg a kiöregedett oprendszer futtatását? Hajlandó volnék megvenni is az MS-től, mint eddig, de már nem árulják.
A másik, amire jó volna, amíg meg nem oldódik rendesen, a hétköznapi netezés egy biztonságosan elszigetelt környezetben. Normális körülmények között Sandboxie-t használok erre a célra, mert kicsi és gyors megoldás, de a kb. 1 hónapja érkezett W10 frissítés óta nem működik benne a böngésző.
-
-
C. s.
addikt
Ezt nem is tudtam, köszi szépen! Nem akarok pénzt keresni vele.
És mi a helyzet akkor, ha a 8.1-et vagy az XP-t szeretném használni? Mindkettőt megvettem régen, de az XP már nem hiszem, hogy elbírna ennyi hardverváltozást, a 8.1 talán, kapni meg már nem lehet tudtommal egyiket sem. -
-
C. s.
addikt
válasz
Doky586
üzenetére
Felejtsd el, amit legutóbb írtam, már félig aludtam.
Igen, ez kell nekem! Köszi szépen! De hétfőnél korábban nem tudom megejteni a dolgot.MaCS_70:
Szia!
Ez engem is érdekel. Ha nem tudja értelmezni, az azt jelenti, hogy nem fogja zavarni, ha ugyanazt kapja? És az MS központilag nem fog abba belekötni, hogy egyszerre fut 2 példány?
-
válasz
scott_free
üzenetére
A virtuális gépre telepített operációs rendszernek fogalma sincs a gazdagépről, így a gazdagépre telepített Windows licencét sem tudják értelmezni.
MaCS
-
C. s.
addikt
válasz
Doky586
üzenetére
Köszi szépen! Akkor létrehozáskor (vagy máskor) garantáltan nem fogja megpiszkálni az adatokat a VHD?
"Ha jól értem ezt akarod."
Remélem, jól érted, mert én már elvesztettem a saját fonalamat. Megcsinálom, amit írtál, és kiderül.

A létrehozott virtuális gépem 60 GB, a rendszermentésem egy több, mint kétszer akkora partícióról készült. Ez nem lesz probléma? Ez a VHD fájl mekkora legyen akkor? Vagy kell egy nagyobb virtuális gép?
-
Rosszul érted. Ez a VHD csak egy file amit a host os lemezkezelőjében hozol létre (dinamikusan növekvő mérettel) és rámásolod az .mrimg filet majd lecsatlakoztatod ugyanitt a lemezkezelőben, majd a VB kezelőjében hozzácsatlakoztatod a virtuális géphez amire ráklónozod úgy hogy a macrium.iso filet választod DVD bootkor.
Ha jól értem ezt akarod. -
scott_free
senior tag
Sziasztok,
azt szeretném megkérdezni, hogy ha létrehozok a Virtualbox-szal egy Windows 10 telepítést, akkor arra a virtuális "gépre" új licenszet is kell vásárolnom? Vagy használhatom a normál gépemét is, amin fut a Virtualbox? (Vagy nem kell hozzá egyáltalán?)
Köszi!
-
-
-
coco2
őstag
Sziasztok!
Virtualbox 3D témában találtam egy hiba thread-et itt: [link]
A lezárása nem túl meggyőző.
Aki éppen használ utolsó verziós virtualboxot, és van telepített guest OS-e valami 3D alkalmazással, rá tudna nézni csak egy pillanatra, hogy fut tökéletesen, vagy problémák észlelhetőek vele?
-
A_ScHuLcZ
addikt
Sziasztok,
Van köztetek olyan, aki szokta használni a beépített Audio/Video rögzítési lehetőséget a programban? Nagyon megörültem neki, mert pont erre lenne szükségem, de sajnos nem tudja rendesen felvenni az audio-t, teljesen szétesik a hang, amint elindítom a felvételt. (felvétel nélkül nincs semmi gond, tökéletesen hallható)
Példa: [link] (nem ezt akarom felvenni, még csak nem is youtube-ról, csupán szemléltetésnek szántam)
VB: 6.0.22
Host: W10
Guest: W7/W10/Ubuntu (mindegyiknél ugyanaz a tapasztalat)A gépet audio beállításainál minden verziót kipróbáltam, nem segített. A virtualbox saját fórumát olvasgatom, korábbi verziókban voltak audio problémák, de azok nem kifejezetten a felvételt érintették.
-
C. s.
addikt
válasz
Doky586
üzenetére
Köszi szépen. Majd újra megcsinálom, ha lesz rá időm.
Viszont akkor már a meglévő mentést bütykölném rá, úgy gyorsabb, mert az már konfigurálva van. De egy üres gépet hogyan indítsak el? Ezen buktam el a múltkor is. Amikor a Macriummal bebootoltam, nem látta a HDD-t, amin a mentés van. Vagy így, hogy telepítve van az extensoin pack, menni fog? -
A vendég gép ethernet hálózata NAT mögött van így onnan kilát, de nem látni be. Ez bonyolult módon biztos megváltoztatható, de nekem megfelelt így alapon.
Konvertálás nem éri meg mert ha sikerül is, a VirtualBox program beállításait kéne 1000 helyen átírni, biztos maradna 1 hely amit nem állítasz át..

A guest alól is látható könyvtárakat itt állíthatod be: [kép]
A pendriveot látni fogja a gazda gép is amint kilépsz a guest os ből vagy leválasztod a VB programban róla.
-
C. s.
addikt
Az i5-8500-as procival van valami gond? Úgy rémlik, a Meltdown és Spectre még a korábbiakkal volt. És persze megint köszönöm!

A csatolt meghajtó betűjele a vendég rendszerben megváltozott. Vissza tudom ezt állítani?
Azért, mert oda vannak telepítve a programok, és így nem kellene duplán meglenniük, ha tudná használni a vendég is. Vagy ez nagyon elrugaszkodott ötlet?
Doky586:
Köszönöm, nem tudtam, hogy így illik.
Jelenleg mindkét rendszer W10, szóval nem kellene, hogy gond legyen. A vdi-t át lehet konvertálni, hogy vhd legyen vagy kezdjem elölről?Ha pendrájvra másolok valamit a vendég alól (
), akkor azt csak virtuálisan másolja vagy a gazda is látni fogja? -
A guestből éred el a gazda gépet. Nem fordítva. !
Illetve ha valami egzotikus os lenne a guest amin nem fut az additions lemezképe se, azon már létrehozáskor a .vhd lemezformátumot illik választani hisz azt meg tudod nyitni VB nélkül is windows lemezkezelőben és másolgathatsz róla (ismert filerendszer esetén). -
brd
nagyúr
Szívesen! Elvileg igen, gyakorlatilag meg, ha nincsen a megfelelő patch telepítve (pl. Meltdown, Spectre, ilyesmik ellen, ami érinti hardware-edet), a guest-en és a host-on is, akkor azért elképzelhetőek meglepődések.

A guest-en Devices/Shared folders, ott be tudod állítani a gazda gép könyvtárát, amit a guesten a következő útvonalat megtallózva fogsz látni: \\Vboxsvr. Szerk.: meg persze bármilyen hálózati meghajtót (akár a host-ét is) ugyanúgy látni fogsz, mintha a fizikai hálózat része lenne a gép (ha jól van beállítva a guest-en a hálózat persze). -
C. s.
addikt
Így már sikerült, köszönöm!
A valóságban (a gazda gépen) nem történik semmi változás, hiába módosítok bármit a vendég rendszerrel, ugye? Ez fölvet egy kérdést. Hogyan tudok átrakni a gazdára bármit, amit a vendégen hoztam létre?I02S3F:
Köszönöm, egészen biztosan jönni fogok még!
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Tőzsde és gazdaság
- Robotporszívók
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Vezetékes FEJhallgatók
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- Autós topik
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Plazma TV topic
- Gyúrósok ide!
- További aktív témák...
- Játékkulcsok ! : PC Steam, EA App, Ubisoft, Windows és egyéb játékok : (12.20.)
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - 15% AKCIÓ
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro 128GB Sierra Blue -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3965
- REFURBISHED és ÚJ - HP Thunderbolt Dock G2 230W with combo cable (3TR87AA)
- iKing.Hu - Apple iPhone 15 Pro Max Black Titanium Titán stílus, 5 optikai zoom 256 GB- Gari
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro Max 128GB Silver -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4160
- Samsung Bluetooth Mouse Slim egér
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
se hálózatok, se fájlkezelő, semmi. 
Egyébként technikailag ez úgy működik, hogy ha készítesz egy snapshotot, akkor létrejön egy speciális file (ezeknek a helyére van egy külön beállítás a virtuális gép beállításaiban) és a snapshot óta történt módosítások (a virtuális gép configjában, vagy a háttértárain) abba kerülnek bele, a snapshot visszaállításakor pedig ezt törli (ha a snapshotot törlöd, akkor pedig beledolgozza az eredeti meghajtóba/configba ezeket a módosításokat).

"

), akkor azt csak virtuálisan másolja vagy a gazda is látni fogja?