Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- ldave: New Game Blitz - 2025
- sh4d0w: Árnyékos sarok
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
- vrob: Próbálkozás 386 alaplap újraélesztésre
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sziku69: Szólánc.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
liszi70
üzenetére
Win 10 tud alapból pdf-be nyomtatni, aminek kimenete a megosztott mappa. Ezután az XP-s VB ablakra kattint sumatra megnyitja a megosztott könyvtárban levő pdf-et és kinyomtatod papírra. W10-re semmilyen driver nem kell hozzá.
Driver nélkül (tudtommal) hálózati nyomtatóra se tudsz nyomtatni. Pont ezért volt szükséged VB-ra.
-
válasz
Doky586
üzenetére
"nem értem hogy egy gépen belül miért jó hálózatot használni"
Abszolút nem biztos, hogy menni fog hálózattal, de azért lenne jó, mert akkor win10-ről tudnám használni, és a legújabb szoftverek által készített és kezelt fájlokat tudnám a nyomtatóval kinyomtatni, nem határolnának be a virtuális xp ősrégi szoftverei. Azok nem kezelnek egy csomó mai office-fájlt. Hacsak nem alakítok mindent pdf-be, de ezt jó lenne megspórolni.

-
-
válasz
Doky586
üzenetére
Nem olvastál vissza, már fent van a VirtualBox, a virtuális XP, meg minden. Egy régi sumatra pdf is fent van, működik a nyomtató és a szkennerem is.

Ami a fejtörést okozza, az az xp szoftverezése, mert oké, hogy pdf-be lehet alakítani minden word vagy más office-fájlt, azért a legjobb az lenne, ha nem kellene. Ha megoldható, hogy a win10-es gépről hálózaton keresztül, a virtuális XP-re telepített nyomtatót használni tudjam, az lenne a legjobb. Zolee is mondott ötletet rá, de finoman szólva nem vagyok egy hálózati-guru.
-
válasz
liszi70
üzenetére
Leírom harmadszorra is immár a 2. topikban részedre: Win10+Virtual Box alá XP + pdf olvasó progi (pl SumatraPDF) + nyomtató driver.
Se Office se más nem kell. Se mai se tegnapi. VB megosztott mappából eléred a pdf-et.
Az ezredfordulós XP-s fizikai gépet kukázhatod.Egyszerűbb az ablakváltás gépen belül mint hálózattal bűvészkedni..

-
coco2
őstag
válasz
liszi70
üzenetére
Nem esélytelen, ha megírod saját magadnak az automatizálást. Konkrétan programozni kellene. Ha értesz hozzá, meg tudod oldani. Ha nem, akkor ez most nem lesz egyszerű

A minimálisan szükséges alkalmazás egy ütemezetten futó alkalmazás XP-n, ami ellenőrzi a shared foldert, és ha talál ott bármit, rádobja a standard printer output-ra, aztán átmozgatja azt a file-t a bemeneti mappából valahova máshova. Hogy meg lehet-e csinálni batch scriptben, azt nem tudom. XP sp3 alatt van (akkor még volt) normális dotnet (2.0). Legrosszabb esetben írni nt service-t.
-
Azért van amit nem talál meg automatikusan a win10 sem, előfordul, hogy manuálisan kell beadni neki valamit. Jelen esetben azonban esélytelen. Nemcsak hogy win10, de még win7 driver sincs erre a nyomtatóra.

Kérdés, hogy Win10 driver nélkül esélytelen-e, hogy win10-es géppel csatlakozva, hálózaton egy xp-s gépen lévő nyomtatót használjak?
-
válasz
liszi70
üzenetére
Ilyet utoljára Win7 korban csináltam, akkor osztottam meg utoljára nyomtatót hálózaton (azóta wifis nyomtató(i)m van(nak)), tehát nem biztos, hogy a tudásom aktuális

De, abban az időben úgy volt, hogy amikor egy gépre fel akartál telepíteni egy hálózaton elérhető nyomtatót, akkor a "szerverről" valami driverféleséget töltött le a gép és azt telepítette.
Na most, ha a "szervered" egy XP és a rákötött (és a hálózatra megosztott) nyomtatónak nincs win10 drivere, akkor nem hiszem, hogy egy win10-es gépre rendesen fel lehet telepíteni azt a nyomtatót.
De majd jobban hozzáértő kollégák kijavítanak. -
Segítségetekkel nagyjából képbe kerültem, most már rendben van a VirtualBox az XP-vel. Így külön XP-s gép nélkül is használni tudom a régi nyomtatót, sőt egy szkennert is. Köszönöm nektek a segítséget, az infókat!
"Bár ha a gazdagépre nincs nyomtatódriver...."
Nem, nincs win10-re HP LaserJet 1000 nyomtatódriver. Azt mondod ezzel, hogy ha hálózaton elérhető a virtuális XP-re telepített nyomtató, akkor sem tudok a win10-ről nyomtatni a gazdagépre telepített driver nélkül?
-
coco2
őstag
válasz
liszi70
üzenetére
A guest addition egy olyan dolog, hogy az OS-ek alapból nincsenek feltalálva arra, hogy külső tényező megerőszakolja őket. Temérdek sok crash lehet belőle, és Oracle-ék sem akarják teszteléssel tölteni az életüket. Az a kiegészító a guest os-re telepítve egy extra hálózati driver kiegészítő, amit a user saját aktivitása használ, és az OS annak alapján dolgozza fel. Sokkal kevesebb hibalehetőség. Viszont lévén egyik OS-be sincs alapból beépítve, ha olyat használnál, külön telepítened kell.
-
válasz
liszi70
üzenetére
Az Extension Pack célja: "Support for USB 2.0 and USB 3.0 devices, VirtualBox RDP, disk encryption, NVMe and PXE boot for Intel cards." De hogy miért nincs beépítve magába a Vbox-ba, nem tudom. Ez annál is inkább érdekes, mert ez a kiegészítés platformfüggetlen. Ugyanazt a fájlt kell Windowson, Linuxon és Mac-en is rárakni a vbox-ra.
A Guest Additions, ahogy a neve is mondja, a vendég, vagyis a virtuálisban futó OS-t bővíti. Driver pack: videó, hang, megosztott mappák, copy&paste a fizikai és a virtuális os között stb.
Rendesen beállítod a hálózatot a vendégen (hogy lássa a teljes fizikai helyi hálódat, meg a gazdagépet is), megosztod a nyomtatót és megpróbálod felvenni azt a fizikai rendszeren. Bár ha a gazdagépre nincs nyomtatódriver....
-
Ahhhaaa! Na, letöltve a helyes verziószámú összetevőket, már hiba nélkül lefutott a telepítés, köszönöm szépen!

Amit nem értek, hogy ezt a VirtualBox Extension Pack-ot, meg a VBoxGuestAdditions-t miért kell külön telepíteni, miért nem tartalmazza alapból a VirtualBox telepítő? Gondolom nem az a cél, hogy szívassák a kevésbé tapasztalt usereket, de akkor mi?

Egyébként mi a funkciója ennek a két összetevőnek?Még egy kérdés: A gazdagépről (win10) hogy tudom elérni a virtuális xp-n lévő nyomtatót?
-
coco2
őstag
válasz
liszi70
üzenetére
Van rá shared folder.
Készítesz a gazdagépen egy mappát, amit megosztani szándékozol. Abba rakod bele a dolgokat, amik kelleni fognak a vendég gépen. A vendég gép vm-jét amikor indítod, látsz a képernyő ablaka tetején egy olyat, hogy Device, és annak a legalsó sora Insert Guest Additions CD Image. Arra kattintasz, bekerül egy virtuális cd kép a vendég gépen a cd meghajtójába (automata eltávolítja a virtualbox, ami ott volt), és felkínál telepítést a gazda gép OS-ére. Azt végig csinálod. Ha kész, utána vissza a Device menübe, és lesz egy olyan, hogy Shared Folder Settings. Kapsz egy listát, amihez hozzáadsz új elemet. Új elemként a host os-en azt a mappát keresed meg, amibe belepakolásztad a dolgokat. Aztán vissza a vendég gépen belülre, és lenyitod hálózati helyeket, hálózati kapcsolatokat, ami csak akad. Meg fogod találni azt a megosztott mappát benne a cuccokkal.
-
válasz
liszi70
üzenetére
> elindul magától a VirtualBox
Ez a normális. Az extension pack nem önálló exe, hanem a Vbox bővítménye.
A hibát passzolom. Az extension pack telepítése úgy emlékszem emelt jogosultságokat igényel (legalábbis linuxon, mac-en be kell írni az admin jelszót)
A vbox kezelő file, beállítások menüpontban lehet ellenőrizni az extension meglétét. -
Köszi coco és Macs, csak sikerült a dvd-írót csatolni a virtXp-hez, így már fel tudtam telepíteni a nyomtatódrivert a cd-ről. Már tesztoldalt is nyomtattam vele. A GuestAdditions iso-t is telepítettem. Viszont:
"Az Extension Pack a fizikai gépre megy"
Oké, de elindítom az "Oracle_VM_VirtualBox_Extension_Pack-6.1.18.vbox-extpack"-ot, erre ezt kapom. Egyrészt elindul magától a VirtualBox, másrészt azt írja, hogy már települve van, holott hibakóddal leállt a telepítése. Az Újratelepítés-re kattintva pedig ugyanúgy hibakódba fut.
Hogy kell a gazdagép fájlait láthatóvá, használhatóvá tenni a virtuális gépen? Iso-t tudok csatolni, az oké, de hogy kell telepíteni programokat, exe-ket?
-
coco2
őstag
válasz
MaCS_70
üzenetére
Én általában felkotrom a célkönyvtárat, kikaparom a konkrét driver, átrakom saját mappába, és azt hagyom ott a hdd-n következő frissítés / újratelepítés esetére. De ez én vagyok. Nem mindenkinek megy olajozottan. Meg ami a régi nyomtató drivereket illeti, na ott aztán volt csiribí az XP-s időkben. Azokkal a cd-kkel alkalmasint én sem akarnék megküzdeni. Jobb úgy hagyni, ahogy van.
-
coco2
őstag
válasz
liszi70
üzenetére
Oké, egyszerre csak az első elakadásig tart a játék, a többi következmény, és nem túl józan előre szaladni.
A régi xp az új eszközökkel nem fog tudni túl sokat tenni. Ha cd-n van a driver telepítő cucc, fogod a win 10-et, meg egy iso mentő alkalmazást, és felmásolod a teljes cd / dvd tartalmat iso lemez képbe. Ha az iso készítéssel nem boldogulsz (ashampoo, alcohol 120, akármi), jelezd.
Virtual box-nak meg tudsz adni virtual cd-t, és iso lemezképet be tudsz állítani, mit szimuláljon. Azon az úton oda tudod adni a telepítő cd-t az xp-nek. Normál cd drive-ot fog látni beillesztett cd-vel.
Tedd rendbe a nyomtató drivered, és utána haladj tovább.
-
-
válasz
liszi70
üzenetére
Mondom, tutorial. A képeden látszik, hogy az optikai egység nincs átadva a virtuális környezetnek - szürke az ikon.
-
1. XP telepítve
2. Nyomtató driver nincs telepítve, mert CD-n van, és a virtuális xp nem érzékeli a dvd írót.
3. Nincs telepítve nyomtató vezérlő alkalmazás, nem tudom, hogy kell.
4. A VM-en futó XP itt látja a nyomtatót, itt nem látja. -
válasz
liszi70
üzenetére
Szerintem előbb keress a youtube-on valami virtualbox tutorialt, mert elsőre nem túl egyértelmű.
Nagy vonalakban:
1) VirtualBox telepít
2) VirtualBox Extension Pack telepít - az USB eszközök használatához
3) Virtuális Win telepít
4) Virtuális Winre Guest Additions telepítése
5) Nyomtatódriver telepítése virtuális környezetbe
6) A fizikai gépre kötött nyomtató "átadása" virtuális környezetre -
Sziasztok!
Egy régi, csak XP-vel működő nyomtatót szeretnék használni win10-en, ezért a VirtualBox-ot javasolták. Feltelepítettem, és az XP-t is létrehoztam. Ezeket javasolták, de nem jutok előrébb. Mi a következő lépés? -
coco2
őstag
W98 image-ek amiket találok mind elkezdenek valami dll-re panaszkodni aztán meghalnak. Ami iso-kat találtam, kipurcannak már telepítés közben. Ami egyben van vdi, azok pedig 2-3 indítás után gebednek meg. Egyszer csak jön az üzenet, hogy valami dll nincs, me ghogy a program szabálytalan műveletet hajtott végre, aztán már csak üres asztal és se kép se hang.
Nem tudom biztosan, hogy az én gépemmel van-e a bibi, vagy valami vbox beállítást rontottam el, vagy tényleg az összes iso gagyi, amit találtam?
-
coco2
őstag
Sziasztok!
Nosztalgia gépet lehet vajon építeni virtualboxxal? Régi ms dos + norton commander + driverek vcpi/dpmi/ems + cd rom elérés, ami uccso 486-os időkben volt. Támogat olyat a virtualbox? Vagy már csak windows-tól fölfelé?
-
Virtualbox, vhd vagy vdi, Manjaro es Ubuntu x64, uefi telepites.
Egyik sem bootol, ha a sorbol kiveszem a cd-dvd meghajtot, akkor az eddigi
uefi cd/dvd no bootable felirat atvalt valami szamomra erthetetlen, grub vagy valami terminalfele hibauzenetbe.
Le tudom fenykepezni ha kell, a lenyege hogy nem talal bootolhato mediat.
A telepites soran letrehozza az efi partocior es bele is telepiti az inditot mindket Linux.
Mit rontok el?
Virtualboxba XP es W7 mukodik, az legacy telepites. -
PistiSan
addikt
válasz
PistiSan
üzenetére
Megoldva, hát őőőő, nem virtualboxos megoldás lett.
A távoli asztali kapcsolat felépítése után, jobb gomb a távoli asztal tetején, én ki kell venni a pipát az "Inteligens méretezés" elől, így akárhogy is méretezem véletlenül, maga a távoli asztal felbontása nem változik, fix marad, kis méretre állítva görgetősávok jelnnek meg, teljes képernyőn ugyan olyan jó marad. -
PistiSan
addikt
Sziasztok!
Futtatok egy win10-et virtualboxban, VPN-en csatlakozok a távoli hálózathoz, ezek után indítok egy távoli asztali kapcsoaltot, amivel egy windows 10-es gépre lépek be.
Az integrációs szolgáltatás telepítve van a Vbox-ban, ahogy méretezem a képernyőt, úgy méretezi a felbontást is automatikusan, ami tök jó, VISZONT! Ha a távoli asztalt kisebbre méretezem, hozzá igazodik a képernyő, ha nagyobbra állítom, akkor már nem méreteződik vissza nagyobb méretre.
Ilyenkor a távoli asztalti kapcsolatot megszakítom, majd vissza csatlakozok!
Napjában többször előfordul ez a mellé nyomás, véletlen átmérezezés!
Van tippetek mit lehetne beállítani, hogy elkerüljem a fenti jelenséget? -
-
-
-
C. s.
addikt
-
krealon
veterán
válasz
Formaster
üzenetére
Syntax error.

A Physical to vitual konverziora tobb megoldas is van.
- A fizikai winchecterbol lemezkep keszites (ami nem ISO, mert az ISO az optikai lemezek kepfajl tipusa), majd a lemezkepfajl csatolasa a virtualis kornyezetbe.
- A fizikai lemez kozvetlen csatolasa a virtualis kornyezetbe.
- A fizikai HDD csatolasa a virtualis kornyezetbe, majd a virtualis kornyezetben klonozas egy virtualis lemezmeghajtora.Minden esetben fontos, hogy a chipset, hang es VGA driverek legyenek eltavolitva, illetve a lemezvezerlok Standard uzemmodban legyenek.
-
Formaster
addikt
Sziasztok!
Az kivitelezhető, hogy a mostani rendszeremet Clonezilla-val klónozom, majd Virtualbox-ban mountomolom iso-ként?
-
brd
nagyúr
válasz
Dnalorr
üzenetére
Vegyél még 8G RAM-ot (ha van rá lehetőséged, egyelőre csak kölcsön), és adj még RAM-ot a guest-eknek, ill. várd meg, ameddig az OS-ek végeznek a frissítésekkel, mert azok legalább egy CPU magot folyamatosan terhelnek, gyakran még keresgélés közben is (ugye legalább - és ilyen CPU mellett ez legyen a max. is - 2 magot adtál nekik?). A Guest Additions-t ugye feltelepítetted a guest-ekben?
-
Dnalorr
tag
Sziasztok,
segítségetek szeretném kérni hardware ügyileg. Adott egy i5-5300u proci (2 mag, 4 szál), 8GB ram, SSD notebookban. Rendszerüzemeltetőnek tanulok, és egy windows 10-et, és server 2019-et kellene virtualizálni egy időben VirtualBoxban. A probléma az, hogy borzasztó lassú, és kétségem sincs affelől, hogy nagyon gyenge a gépem ehhez a történethez. Tudnátok adni nekem egy irányvonalat, hogy körülbelül milyen gépet keressek akár használtan is, vagy bárhogyan ami kiszolgálná ezt, és amivel lehetőleg nem kell bankot robbantanom? Előre is nagyon köszönöm!
-
tibi020
tag
Sziasztok!
Kérdésem lenne macbook air i3 proci-s gépre raktam fel virtualbox-ot, majd ubuntu-t.
Megyeget bár szerintem valami nem oké úgy szaggat, régebben mintha jobb lett volna.
Viszont a Macbook-om magyar billentyűzetes és nem tudom hol kellene beállítani, hogy a natív billentyűzet legyen a virtuális ubuntu-n.
Tudja valaki, így elég szar, hogy ki kell találjam hogy az ő, í, 0 merre van -
brd
nagyúr
válasz
Thrawnad
üzenetére
(Szabadfordítás)
--lptmode<1-N> <Device>: Azt az lpt portot állítsd itt be, ami a fizikai gépen létezik (pl. --lptmode1 LPT1 - itt kicsit zavaros a helyzet, hogy kell-e kettőspont a device végére, azaz lehet, hogy LPT1:-ot kell írnod). Ezt a parancsot add ki először (a másik előtt).--lpt<1-N> <I/O base> <IRQ>: Itt pedig azt állítsd be, amit a virtuális gépen szeretnél láttatni lpt portként (ez fog megjelenni a virtuális gép eszközkezelőjében és ezekre az értékekre kell hivatkozni a virtuális gépben, ha kézzel kell beállítani egy programban, ami használná, pl. --lpt1 0x378 7). Ezt a másik parancs után használd (mert az abban megadott lptmode<x>-re hivatkozik).
-
brd
nagyúr
válasz
Thrawnad
üzenetére
A doksiban le van írva a VBoxManage (modifyvm) résznél (sajnos nincs kivezetve a UI-ra ez sem), elvileg a 8.8.3. Miscellaneous settings részben (ez most egy régebbi VBox doksija, lehet, azóta áthelyezték):
--lptmode<1-N> <Device>: Specifies the Device Name of the parallel port that the Parallel Port feature will be using. Use this before --lpt. This feature is host operating system specific.
--lpt<1-N> <I/O base> <IRQ>: Specifies the I/O address of the parallel port and the IRQ number that the Parallel Port feature will be using. Use this after --lptmod. I/O base address and IRQ are the values that guest sees i.e. the values avalable under guest Device Manager.
-
Thrawnad
senior tag
Sziasztok!
Probléma a következő:
Adott a plotterem: HP DesignJet 230. Ugyan ez alól a win 10 alól a régi gépemen megy a drivere, (x5450 xeon) a mostanin (E5-4650) pedig elszáll, hogy a processzor nem támogatott.
Azt a tippet kaptam csináljak egy virtuális gépet, mert ott menni fog.
Ameddig eljutottam:
-Települt a win 10 re a virtualbox.
-Telepítettem Win Xp-t
-A Win Xp alatt mintha lenne LPT port.
-Települt a nyomtató driver az Xp-re
Kérdés:
Hogyan tudom a virtuális gép LPT prtját elérni hogy a fizikai gép legyen?
Köszi! -
Dello79
aktív tag
Sziasztok!
Csináltam egy Win10 virtuális gépet, találtam rá egér és billentyűzet virtualizáló programot is.. pontosabban autómatizálni szeretném a billentyűzetet és az egeret.. a virutális gépre feltettem egy dolgozói megfigyelő programot, ami logolja a gépen végzett összes tevékenységet..
A gond az, hogy a programok nyitása szépen működik.. viszont az autómatizált billentyűzet és az egér nem jelenik meg a programban. Ha azt csinálom, hogy a virtuális gépet a fizikai billentyűzettel és a fizikai egérrel használom akkor rendben van, megy a szoftverben az egér és a billentyűzet mozgása..
Hogy tudnám kijátszani, a billentyű és az egér mozgást szoftveresen.. az interneten láttam már ilyen usb pendrive szerű szerkezeteket amik szimulálják az egér és a billentyűzet mozgását is.. de én szoftveresen szeretném.. megoldható ?
-
-
coco2
őstag
Oké, mea culpa
Viszont én ezt átmenetileg feladtam. Fejlesztési időszakra azon gondolkodtam, handybb egy helyi virtuális linux, mint egy valódi odakint a hálózaton. Most egyenlőre kipróbálom, hátha a valódi vas az internet túloldalán nem annyira kényelmetlen fejlesztéshez, mint hittem. Ha mégis az lenne, nekiesek újra a vboxnak.
-
-
Nem, mert nem tudom hol vannak ezek. Mac-en a nem átlagos felhasználóra tartozó cuccok úgy el vannak dugva, mint Jimmy Hoffa hullája...
Meg milyen már az, hogy leformázom a fizikai gépet, új OS-t teszek, install VBox, vm-ek rendesen mennek. Másnap meg minden meghal. Régiek-újak.
Virtuális gép beállításainál játszottam a paravirtualizációs interfészekkel, de csak annyit értem el, hogy más formában fagynak le, indulnak újra a vm-ek.

A több éves Win7 vm például vagy újraindul boot közben vagy valami ilyet dob (minden alkalommal más az üzenet, de mind kék
) -
brd
nagyúr
Normális FTP serverben be lehet állítani, hogy a passzív módhoz milyen port tartományt használjon. Ha csak 1-2 kliens fog rácsatlakozni, akkor ezt néhány portra is beállíthatod (akár 1-2 db-ra is) és akkor azokat már be lehet egyenként is állítani a NAT-nál portforwardként.
-
Nos, én bizonytalan időre kiléptem a VBox használói közül. Pedig nagyon szeretem ezt a programot. Azóta használom, amikor még az Innotek készítette

Pár hónapja ugyanis olyan problémába ütköztem Mac-en, amit nem tudok megoldani.
Röviden:
Amikor egy új oprendszerű gépre felteszem a VBox-ot, akkor hibátlanul teszi a dolgát. Mennek a régi vm-ek (win xp a régi szkenneremhez, win7 amivel dolgoztam régen, a linux only időmben, és persze ubuntu és hasonló linuxok) de akár újakat is létre tudok hozni (pl. win10).
Viszont, és ez az ami kikészít. Másnap sorra megdöglik mindegyik vm. Vagy el sem induln, vagy "kék halált" / kernel panic-ot dob.
És hogy még érdekesebb legyen, innentől új vm-et sem tudok csinálni, mert a telepítőt futtatva meghal. Linuxok live üzemmódban sem képesek elindulni, még azok sem, amik előző nap mentek.
VirtualBox kitakarítása a rendszerből, majd újratelepítése - szintén sikertelen.Ez kb 2-3 hónapja van, előtte hibátlanul mentek a virtuális gépek mac alatt. Aztán egyik napról a másikra (se a mac, se a vbox nem frissült) megdöglöttek.
Nézegettem a vbox fórumot, és bár elég sok baj van a mac-es verzióval, úgy tűnik senkinek nincs hasonló problémája. Általában magával a vbox telepítőjével van gondjuk, ami viszont nálam rendesen megy.
Most pl. egy újratelepített vbox, frissen letöltött ubuntu iso boot itt áll, mint tehén a lucernásban: [kép]Egyszerűen eszem megáll!

-
-
-
coco2
őstag
Szégyen szemre itt vagyok újra
Nem elég jó a nat. Egyesével tudok nyitogatni portokat, de amikor valami csoportosan használna portot, és a "szokott helyén" keresi, nem találja meg ott. Pld az ftp kéri a 21 mellé a 20-at is, meg ftps esetén a 990-et is, máris bukta.
A fentebb említett bridge jól hangzik, csak sajnos ha arra állítom át a hálózatot, újraindítás után az ubuntu nem lát netet. Próbáltam az összes opciót, és nem akarok ördögöt kiáltani, de mintha a naton kívül egyik sem menne
Elindul a linux de fault-ra fut minden hálózati kérés. Egy nslookup index.hu nem ad vissza értéket. Virtual box 6.1, win10 pro x64. Oracle-ék sikeresen tönkrefejlesztették a virtual boxot?
-
coco2
őstag
Az ott nem a host os. A host win10 gép kapcsolata a "Wi-Fi" névvel jelölt modul, Digi hálózaton. Amit screeneltem, az az oracle vm nat moduljának az üzemi állapota. Direkt a háttérrel együtt screeneltem le, hogy látni lehessen minden nevet tévedések elkerülése végett. A jelek szerint így sem lett jó
Sebaj. A portot beállítottam, win10 gépről rá tudok csatolni az ubuntura
A többi innét már okés lesz.Kellemes Ünnepeket
-
brd
nagyúr
Nem olvastad, amit írtam erről az adapterről? Ez amúgy is a host gép hálózati beállításai, itt semmi dolgod az ügyben, amit szeretnél (hogy a guest lásson hálózatot - ez gondolom, most is megy - és a hálózat lássa a guest egy portján a valamilyen szolgáltatást - ezzel még küzdeni kellene).

-
coco2
őstag

Szóval ez itt a win10-es gép vezérlőpultjának hálózatok paneljáról az adapter beállítások képernyő, klikkentettem arra az adapterre, és itt vannak az aktuális részletei. Az ipv6 cím változott, az ipv4 most is ugyan az.A magam részéről nem értem, mi a furcsaság. A teljes 192.168.x.x / 255.255.0.0 domain local domain-nek van kijelölve.
Mi nem stimmel?
-
brd
nagyúr
A Host IP és a Guest IP kihagyható a leírás szerint (de csak akkor, ha a guest a beépített DHCP-től kapta az IP-t!), ilyenkor bármelyik host IP adott portjára jövő csomagot az adott Guest adott kártyája kapja meg. A vendég IP címének nekem gyanús a 192.168.56.1, az úgy emlékszem a Host-only adapter címe szokott lenni (a host-on); valami kavar lesz ott. Ezt a vendég gép OS-ében nézted meg?
-
coco2
őstag
Jelenleg nincsen "VirtualBox <xxxxxx> Bridged Networking Driver" driverem. A VM beállításoknál ellenőriztem, és perpillanat NAT van. A port forward gombot megtaláltam, köszönöm. Írnám be a dolgokat, és vakarom a buksit egy apróságon. Mit is kellene beírni?
A gazdagépem dhcp-n van. Mit kellene a gazdagép IP címéhez írnom? A vendég gép IP címét pedig az oracle VM tartja kézben. Egyenlőre úgy tűnik, hogy 192.168.56.1, ami nem változik. Eddig nem változott. Hogy ezután sem fog-e, azt nem tudom. Van erről tapasztalat?Tegyem át inkább bridge-re és küzdjek meg úgy a beállításokkal?
-
brd
nagyúr
VirtualBox-nál alapvetően kétféle módon juthat egy gép Internethez (pontosabban a fizikai gép külső hálózatához):
1. NAT.
2. Bridge.Az 1. eset az alapbeállítás egy új virtuális gépnél, így ha ezt nem állítottad át, akkor ilyen lesz beállítva. Ebben az esetben a virtuális gép (VBox) Network beállításai között a hálózati kártya típusát (sima) NAT-ra kell állítani, és a kívülről (a host fizikai hálózata felől) elérhető szolgáltatásokat a Port Forwarding gomb alatt adhatod meg (ez pont az a port forward, mint amit pl. egy SoHo routeren beállítasz). Ilyenkor a virtuális gép OS hálózati beállításai között érdemes az IP címet fixre állítani, mert nem vagyok benne biztos, hogy a VBox-ban a NAT-hoz beépített DHCP server alapból mindig ugyanazt adja. Példaként, mert így talán egyszerűbb elképzelni: ilyenkor a hálózat úgy néz ki, mint a virtuális gép előtt lenne egy SoHo router és azon keresztül látná a fizikai gépet és annak hálózatát.
A 2. eset, nem tudom, hogyan működik WiFi-vel/Win10-zel, lehet, hogy ott kreatívan továbbfejlesztették a hálózatkezelést és ilyenkor nem működik a bridge. Mindenesetre a bridge mód úgy működik, hogy a host adaptereihez települ egy driver, ami valami olyasmi névre hallgat, hogy 'VirtualBox <xxxxxx> Bridged Networking Driver', ezt a host adaptereinek részletei között láthatod (az a lista ez, ahonnan az IP címet is beállíthatod, ilyenek vannak benne még, hogy 'Client for Microsoft Networks', vagy 'Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv6)'). Ez a driver felelős azért, hogy a bridge-re állított virtuális gépek hálózatát behazudja a host adapterei által látott hálózatra (ebből következik, hogy csak oda tudja, amelyik host adapterhez ez a driver telepítve van). Ilyenkor a fizikai géppel azonos hálózaton lévő gépek számára a virtuális gépek pont úgy néznek ki, mintha még egy fizikai gép lenne a hálózaton (pl. saját MAC address-e is van a virtuális gép hálókártyájának) és a virtuális gép is pont úgy fogja érezni magát, mintha közvetlenül a fizikai hálózaton lenne. Ha több adaptered van a host-on (és ahhoz telepítve a nevezett driver), akkor a virtuális gép beállításai között meg tudod adni, hogy melyik kártyára hazudja be a hálózatot.
A 'VirtualBox Host-Only Network' azért felelős, hogy a Host-only network-re állított gépek lássanak hálózatot. A Host-only arra való, hogy a virtuális gépek csak a host gépet (és egymást) érjék el, tehát ilyen hálózattal a külső hálózat elérhetetlen.
A 'vEthernet (Default Switch)' az így a neve alapján a Hyper-V virtuális switch-e (ill. annak egy portjára 'dugott' interfész); a leírásod alapján ez most nem játszik (mert a WiFi-n keresztül kellene látni a virtuális gépet).Azt kellene megnézned, hogy bridge esetén a fentebb írt driver ('VirtualBox <xxxxxx> Bridged Networking Driver') települve van-e a WiFi adapterhez és a WiFi adapter van-e kiválasztva, vagy ha NAT-ot állítottál be, akkor a port forward jól van-e beállítva a virtuális gép beállításai között (lásd fent).
-
coco2
őstag
Sziasztok!
Hálózati elérésen vakarom a buksit.
Van egy win10 gép tűzfal mögött, azon fut a virtual box vm, ami alá raktam egy ubuntut. Az ubuntun teszt fejlesztés van. Szolgáltatás, amit jó lenne elérni internetről. A tűzfaltól a win10-ig portot be tudom állítani, de hogy utána hogyan, arról így hirtelen nem találtam blogot.
A win10 gép hálózatára ha ránézek, van egy wifi modul a tűzfal felé. Ipv4/6 dhcp-n van. Ha számít bármit, Ipv4 aktuális cím 192.168.1.4 / maszk 255.255.255.0. Ipv6 cím fe80::797a:1f21:5104:eee5 %8. Ezt kapja a win10 wifin.
A win10 hálózati beállításoknál látok olyat, hogy "vEthernet (Default Switch)". Ipv4 tulajdonságoknál beállítás fix IP cím 172.25.16.1 / maszk 255.255.240.0. Ipv6 tulajdonságoknál beállítás dhcp.
A win10 hálózati beállításoknál látok olyat, hogy "VirtualBox Host-Only Network". Ipv4 tulajdonságoknál beállítás fix IP cím 192.168.56.1 / maszk 255.255.255.0. Ipv6 tulajdonságoknál beállítás dhcp.
Ennek a két virtuális hálózati kártyának a működését, és a helyi géphez kötöttségét nem igazán értem.
Ha bárki küzdött már meg hasonló problémával, vagy találkozott célirányos blogokkal, szívesen vennék bármilyen előremutató információt / tanácsot. Köszönöm.
Kellemes Ünnepeket.
-
I02S3F
addikt
Meg is válaszolom magamnak, mert utána olvastam! (Sajna van, hogy előbb kérdezek és csak aztán google-zok.)
A kérdés, hogy mire használom a vm-et. A cli-s felhasználás elfut 1 gigán, gui nélkül 512-n is van ami elfut.
A másik szempont, hogy az i/o műveletek nagyobb hangsúlyt jelentenek a teljesítményben, mint a ram. Persze ram-ból van egy minimum, amire szükség van, de az i/o akkor is hangsúlyosabb. Tehát, ha gyorsítani akarom a vm-et, akkor többre mennék egy raid0, vagy raid 5-be kötött ssd-kkel.
De cli-s felhasználásra nem szükséges annyi memória, meg egyszerre egy vm-et futtatok. Tehát a 16gb ram nem indokolt nekem.
-
I02S3F
addikt
Sziasztok!
HP Elitebook 2560p most 8gb ram-al, amit bővítenék 16-ra, ha megérné!
elenleg Debian 10 vm-et, OpenSUSE Leap-ot és Ubuntu-t futtatok virtuálisan. Persze külön-külön. Azt várnám a több ram-tól, hogy akkor majd a vm gyorsabb lesz. Namost a Linuxok sebessége - persze nem a leggyorsabb, de - nem is zavaróan lassú. Tehát! Mit nyernék a+8 gb ram-al? Ki lenne használva ezzel a usecase-el? Meghálálná a ram-ot a vm?
Gondolkodom azon is, hogy Debian host-on W10 guest-et futtassak. Ehhez ugyan szükséges a ram, de gyorsabb is lenne, ha 8 helyett 16 állna rendelkezésre?A cél a Linux tanulás, ami egyelőre kimerül cmd tool-ok használatában.
Alkalmi fordítgatésok. Később LFS (tehát sok fordítás), ilyesmi. A cél, hogy játszótér legyen egy majdani Linux rendszergazdának. -
brd
nagyúr
Igen, sejtettem, hogy ezért írtad, viszont ez nekem egyelőre X akta, hogy hogyan hozzá(to)k össze. A NAT csak annyit tesz hozzá a folyamathoz, hogy a másik irányban nem működik port nyitás nélkül (tehát ha a guest-en kellene elérni a share-t), mert a file-share nagyszerűen NAT-olható, így a guest-ről probléma nélkül meg kell tudnod szólítani egy adott IP címet fileshare-en (persze itt felmerülhetnek problémák, pl. ha a VBox belső NAT IP tartománya egyezik a külső NAT tartománnyal, vagy a megszólítandó (külsőnek hitt) IP is a belső NAT tartományba esik, viszont viszonylag ritkán használt IP-ket használ erre a VBox, így ezt kizárnám).
A hálózatfelfedezés pedig csak a felfedezéshez kell (az elérhető host-ok listájának begyűjtéséhez). Egy konkrét host enélkül is megszólítható (persze itt még esetleg névfeloldási probléma is felmerül, így pontosítanám azzal, hogy IP alapján mindenképpen).
Talán azt tudom elképzelni, hogy a gép rövid nevével szólítanád meg és azon segít, ha bridge módban van a kártya, mert valamilyen nem (egyszerűen) NAT-olható protokollal gyűjti be a nevét a guest. -
-
-
brd
nagyúr
Dokumentáció: na ja', de angolul, aki nem beszéli (olvassa), az max. egy Google Translate-féle fordítóban bízhat.
A problémához sem a felfedezésnek, sem a NAT/Bridge beállításnak nincs köze. Az első max. abba szólhat bele, hogy a hálózati helyeknél látszódjon-e a tallózásra (de valószínűleg még erre sem kell), de ettől még direktben a címsorba írva meg lehet nyitni). A másik meg aztán ebből a szempontból tényleg tökmindegy, mert ez a share még hálókártya nélkül is működik.

-
Wolfskin
őstag
\\vboxsvr --> bemásoltam, de nem tud kapcsolódni, mert nem találja.
a biosban semmiféle opciót nem találtam ahol amd virtualizáció ki lenne kapcsolva
a windowsban és a programban is minden létező beállítást, hibakeresőt kipróbáltam, de semmi.Szerintem sosem fogja látni. Talán egyszerűbb, ha előveszek egy olcsó laptopot és azon futtatok xp-t. És pendrájvval viszem át a dolgokat. Ennek kicsi esélyét látom, hogy valaha is képes lesz a legalapvetőbb feladatok ellátása, mivel ha nincs kapcsolata a gazdagéppel, semmire sem lehet használni. Ja de, nézegetni.
talán bizonyos gépeken, bizonyos hőmérsékleten, vagy földrajzi koordinátákon nem fut rendesen, talán direkt így lett leprogramozva, hogy legyen munkahelyes a supportnak. vannak programok, amik elé leül az ember, és minden evidens, és minden működik, mint pl photoshop, nem kell hozzá doktori szintű tanulmányokat végezni. és vannak programok, amiktől csak 2-4 dolgot várna el az ember, csak annyit, amennyit a buta Windos Virtual Machine tudott, de abból se tudnak 2 megcsinálni. Nem alapértelmezetten nem, hanem szenvedés árán sem. Én nem látok több opciót ezt a programot működésre bírni, talán ha újratelepíteném egy másik gépen, egy másik életben és egy másik telepítőlemezről egy másik windows alatt egy másik windowst tennék rá, talán lenne 50% esély... talán
köszi a segítséget!
-
A tegnap óta tartó sírásról több dolog jutott eszembe

Az egyik, hogy a VirtualBox-nak nagyon szuper dokumentációja van [link], érdemes átnézni.
A másik, a YouTube tele van VirtualBox telepítési, beállítási, használati bemutatókkal.
Harmadik, ez egy multiplatform és főleg ingyenes szoftver. Ha nem megfelelő az alkalmazás működése, akkor meg kell venni a Vmware-t és azzal dolgozni.De hogy a problémához is hozzászóljak, a vendég Windowsban be kell kapcsolni a hálózat felfedezését (nem tudom pontosan hogy hívják, vagy hogy hol van, most nincs a közelemben Win10-es gép) és a NAT helyett inkább a Bridge-elt beállítást használni.
-
brd
nagyúr
válasz
Wolfskin
üzenetére
1. Bármilyen explorer ablak címsorába bemásolva működik (ehhez is kell persze az Integrációs szolgáltatások telepítve). Szerk.: mindegy, mit osztasz meg, akkor is egy hálózati meghajtóként (pontosabban útvonalként) lesz emulálva és a guest gépben fogod ezt a virtuális útvonalat látni. Pl. a képed alapján: \\vboxsvr\E_DRIVE útvonallal fogod a host E: meghajtóját látni a guest-ben.
Monitorok: lehet, hogy Windowsban (a guest-ben) a detectre is rá kell nyomni abban az ablakban, ahol a felbontásokat tudod állítani, hogy észrevegye, hogy van több monitor.
Hibaüzenet: vedd ki a virtuális gép optikai meghajtójából a lemezt (GuestAdditions.iso)!Az integrációs szolgáltatásokkal kapcsolatban nem árt tudni, hogy VBox frissítés után érdemes újratelepíteni a virtuális gépekben, mert időnként nyilván ez is változik - nem lehet, hogy minden problémád ennek a hiányából adódik?

-
Wolfskin
őstag
\\vboxsrv vagy \\vboxsvr címen
csak azt nem tudom, hogy hova írjam be ezt a címet. és melyik oprendszerben. normál esetben a meghajtókat a meghajtók helyén keresném. ott nincsenek.
Új hozzászólás Aktív témák
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Vezetékes FEJhallgatók
- Star Wars Outlaws teszt
- Milyen légkondit a lakásba?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Mit várunk 2026-ban a mobilpiacon?
- Google Pixel topik
- További aktív témák...
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Gyermek PC játékok
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Játékkulcsok ! : PC Steam, EA App, Ubisoft, Windows és egyéb játékok : (12.20.)
- ÚJ! AKRacing Arctica gamer szék
- KÉSZLETKISÖPRÉSI ULTRA GIGA AKCIÓ! CTO 0perces SKY MacBook Air 15" M4 10C/10G 16GB 1000GB 1 év gar
- LG 32GQ850-B - 32" NANO IPS ATW / 2560x1440 / 260Hz 1ms / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync / HDR 600
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G2 - i5-5GEN I 8GB I 500GB I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- 13-14" Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Elindul a linux de fault-ra fut minden hálózati kérés. Egy nslookup index.hu nem ad vissza értéket. Virtual box 6.1, win10 pro x64. Oracle-ék sikeresen tönkrefejlesztették a virtual boxot?