Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Gurulunk, WAZE?!
- Toomy: FOXPOST: régen jó volt, de már jobban jársz, ha elfelejted
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Régen (6-8 éve?) egy Win7 gépet (pontosabban csak annak a merevlemez tartalmát) vittem be virtuálba. Volt egy kis rodeó a driverekkel és a Win-t újra kellett aktiválni (ezért az oem win kiesik), de végül működött rendesen.
Gondolom ma már sokkal egyszerűbb. A Vmware-nak pl. van egy külön menüpontja erre (Migrate your PC). -
-
-
-
-
-
válasz
liszi70
üzenetére
Ilyet utoljára Win7 korban csináltam, akkor osztottam meg utoljára nyomtatót hálózaton (azóta wifis nyomtató(i)m van(nak)), tehát nem biztos, hogy a tudásom aktuális

De, abban az időben úgy volt, hogy amikor egy gépre fel akartál telepíteni egy hálózaton elérhető nyomtatót, akkor a "szerverről" valami driverféleséget töltött le a gép és azt telepítette.
Na most, ha a "szervered" egy XP és a rákötött (és a hálózatra megosztott) nyomtatónak nincs win10 drivere, akkor nem hiszem, hogy egy win10-es gépre rendesen fel lehet telepíteni azt a nyomtatót.
De majd jobban hozzáértő kollégák kijavítanak. -
válasz
liszi70
üzenetére
Az Extension Pack célja: "Support for USB 2.0 and USB 3.0 devices, VirtualBox RDP, disk encryption, NVMe and PXE boot for Intel cards." De hogy miért nincs beépítve magába a Vbox-ba, nem tudom. Ez annál is inkább érdekes, mert ez a kiegészítés platformfüggetlen. Ugyanazt a fájlt kell Windowson, Linuxon és Mac-en is rárakni a vbox-ra.
A Guest Additions, ahogy a neve is mondja, a vendég, vagyis a virtuálisban futó OS-t bővíti. Driver pack: videó, hang, megosztott mappák, copy&paste a fizikai és a virtuális os között stb.
Rendesen beállítod a hálózatot a vendégen (hogy lássa a teljes fizikai helyi hálódat, meg a gazdagépet is), megosztod a nyomtatót és megpróbálod felvenni azt a fizikai rendszeren. Bár ha a gazdagépre nincs nyomtatódriver....
-
válasz
liszi70
üzenetére
> elindul magától a VirtualBox
Ez a normális. Az extension pack nem önálló exe, hanem a Vbox bővítménye.
A hibát passzolom. Az extension pack telepítése úgy emlékszem emelt jogosultságokat igényel (legalábbis linuxon, mac-en be kell írni az admin jelszót)
A vbox kezelő file, beállítások menüpontban lehet ellenőrizni az extension meglétét. -
-
válasz
liszi70
üzenetére
Mondom, tutorial. A képeden látszik, hogy az optikai egység nincs átadva a virtuális környezetnek - szürke az ikon.
-
válasz
liszi70
üzenetére
Szerintem előbb keress a youtube-on valami virtualbox tutorialt, mert elsőre nem túl egyértelmű.
Nagy vonalakban:
1) VirtualBox telepít
2) VirtualBox Extension Pack telepít - az USB eszközök használatához
3) Virtuális Win telepít
4) Virtuális Winre Guest Additions telepítése
5) Nyomtatódriver telepítése virtuális környezetbe
6) A fizikai gépre kötött nyomtató "átadása" virtuális környezetre -
-
-
-
-
Nem, mert nem tudom hol vannak ezek. Mac-en a nem átlagos felhasználóra tartozó cuccok úgy el vannak dugva, mint Jimmy Hoffa hullája...
Meg milyen már az, hogy leformázom a fizikai gépet, új OS-t teszek, install VBox, vm-ek rendesen mennek. Másnap meg minden meghal. Régiek-újak.
Virtuális gép beállításainál játszottam a paravirtualizációs interfészekkel, de csak annyit értem el, hogy más formában fagynak le, indulnak újra a vm-ek.

A több éves Win7 vm például vagy újraindul boot közben vagy valami ilyet dob (minden alkalommal más az üzenet, de mind kék
) -
Nos, én bizonytalan időre kiléptem a VBox használói közül. Pedig nagyon szeretem ezt a programot. Azóta használom, amikor még az Innotek készítette

Pár hónapja ugyanis olyan problémába ütköztem Mac-en, amit nem tudok megoldani.
Röviden:
Amikor egy új oprendszerű gépre felteszem a VBox-ot, akkor hibátlanul teszi a dolgát. Mennek a régi vm-ek (win xp a régi szkenneremhez, win7 amivel dolgoztam régen, a linux only időmben, és persze ubuntu és hasonló linuxok) de akár újakat is létre tudok hozni (pl. win10).
Viszont, és ez az ami kikészít. Másnap sorra megdöglik mindegyik vm. Vagy el sem induln, vagy "kék halált" / kernel panic-ot dob.
És hogy még érdekesebb legyen, innentől új vm-et sem tudok csinálni, mert a telepítőt futtatva meghal. Linuxok live üzemmódban sem képesek elindulni, még azok sem, amik előző nap mentek.
VirtualBox kitakarítása a rendszerből, majd újratelepítése - szintén sikertelen.Ez kb 2-3 hónapja van, előtte hibátlanul mentek a virtuális gépek mac alatt. Aztán egyik napról a másikra (se a mac, se a vbox nem frissült) megdöglöttek.
Nézegettem a vbox fórumot, és bár elég sok baj van a mac-es verzióval, úgy tűnik senkinek nincs hasonló problémája. Általában magával a vbox telepítőjével van gondjuk, ami viszont nálam rendesen megy.
Most pl. egy újratelepített vbox, frissen letöltött ubuntu iso boot itt áll, mint tehén a lucernásban: [kép]Egyszerűen eszem megáll!

-
-
-
A tegnap óta tartó sírásról több dolog jutott eszembe

Az egyik, hogy a VirtualBox-nak nagyon szuper dokumentációja van [link], érdemes átnézni.
A másik, a YouTube tele van VirtualBox telepítési, beállítási, használati bemutatókkal.
Harmadik, ez egy multiplatform és főleg ingyenes szoftver. Ha nem megfelelő az alkalmazás működése, akkor meg kell venni a Vmware-t és azzal dolgozni.De hogy a problémához is hozzászóljak, a vendég Windowsban be kell kapcsolni a hálózat felfedezését (nem tudom pontosan hogy hívják, vagy hogy hol van, most nincs a közelemben Win10-es gép) és a NAT helyett inkább a Bridge-elt beállítást használni.
-
Használ valaki Mac-en VBoxot? Kb egy hete megnyekkent szinte az összes VM.
Csak egy ősrégi WinXP működik rendesen. Win7 állandóan lefagy és újraindul. Ubuntu be sem bootol.
Próbáltam új VM-eket létrehozni (linux mint, elementaryos, linux lite), de általában már a live boot szakasznál befagy. Audio kikapcsolás, LAN kikapcsolás, 3D gyorsítás kikapcsolás nem segít.
VirtualBox legújabb 6.1.16, Mac legújabb 10.15.7 -
-
Linus Tech Tips-nek vannak erről nagyon jó videói. '1 PC 8 vga kártya, 8 monitor = 8 gamer' meg hasonló.
A lényege, hogy egy célra kihegyezett Linux szerver fut a vason, ami menedzseli a virtuális gépeket, teljes gpu átadással. 100x hatékonyabb és gyorsabb, mint egy fizikai Windowson futó VirtualBoxba pakolt VM-ek. -
-
-
Pontosan erre számítottam.
De te írtad, hogy simán, beklónozod a windowst, megmachinálod, majd visszaklónozod a fizikai gépre és az automatikusan beállított driverek miatt semmi probléma nem lesz. Sőt, még csak klónoznod sem kell, direkt nyitod meg virtuallal a fizikai windows partíciót.
Na, érdekelne ez a problémamentes eljárás. Csak mert van egy Macrium mentésem az utolsó Windowsos gépemről (legál win) és szeretném alkalmanként használni Vboxban. -
Ehhez képest amikor én egyszer fizikai gépet vittem be virtuálisba, fél órát kellett túrni a fizikai drivereket eltávolítandó, majd a végén persze aktiválni kellett a Windowst. Úgy, hogy a fizikai gépen előtte már aktivált volt, és a tranzakció után a fizikai gépet szétszedtem, tehát az a win később már nem lett használva, csak a virtuális gépben futott.
Szóval, bocsi, de én nem hiszek ebben a problémamentes oda-vissza pakolásban.
-
A virtuális gép a jelentős hardvereltérések miatt arra alkalmatlan, hogy az OS-t oda-vissza klónozd fizikai és virtuális masina között. Egyszerűbb a Win10 frissítés előtt nyomni egy full Macrium backupot.
A "host" az a gomb, amit a beállításában kiválasztottál. Alapban a jobb ctrl (vagy jobb alt? - régen volt már dolgom windows-zal).szerk.
Ja igen. Ha egy fizikai OS-t "beviszel" virtuális környezetbe, akkor a legelső dolog a csökkentett módú indítás és az összes fizikai eszköz driverének az eltávolítása. Csak ezután szabad "normál" indítani a virtuális gépet és telepíteni a guest additions-t. -
-
-
-
válasz
Master79
üzenetére
Szerintem:
A virtuális gép milyen hálózattal megy? Nat vagy Bridge? Mert szerintem ha az alapértelmezett NAT a beállított hálózat, akkor nem fog menni a nyomtató elérése. Bridge módban a virtuális gép ugyanabban a tartományban kap IP címet a routeredtől, mint a fizikai gép, és akkor a megosztott nyomtató telepítése pontosan ugyanolyan, mint a fizikai hálózatos gépnél. -
válasz
MaCS_70
üzenetére
Ezt jó tudni

(#2726) C. s.
Én úgy vagyok vele, hogy uBlock Origin maximálisra tekerve, plusz CookieAutoDelete, Firefox védelme szigorúra állítva - ezekkel nyugodtan totyorászok a világban. (Tudom, NoScript-tel még nagyobb a biztonság, csak az meg elég sok oldalt kettétör - párszor már megszopatott például online fizetésnél, vásárlásnál.)
Nagyobb nyugodtság már csak akkor lenne, ha a fizikai OS lenne linux és a legszükségesebb, kikerülhetetlen programok mennének egy Windows Virtualban. A Mac-re váltás előtt évekig használtam így a gépemet.I02S3F
A wine kétélű fegyver. Sok Win program megy vele. Sajnos sok Win malware is.

-
-
-
-
-
-
-
-
válasz
SwissAirplan
üzenetére
Ott van a Security menüben:

-
válasz
SwissAirplan
üzenetére
Ahogy már Doky586 írta: BIOS-ban engedélyezni kell a hardveres virtualizálást. Az nélkül nem lehet 64 bites vendéget telepíteni.
-
-
-
-
-
válasz
SwissAirplan
üzenetére
A VirtualBox alapból mindent tud rögzíteni.
-
-
válasz
MaCS_70
üzenetére
> a futó programnak nem szabad észrevennie azt, ha virtuális gép fut alatta
Szerintem ez a hiba abból adódik, hogy a mi világunk is egy bazinagy virtuális környezet
(13. emelet) -
válasz
MaCS_70
üzenetére
Én már párszor láttam olyat, hogy a vm-en belül induló linux disztribúció kiszúrta hogy virtuális környezetben van. És szerintem erről a Win10 is "tud". De igen, a virtuális gép "lemezét" és konfig fájlját (én az egész gép mappáját hordoztam - linux-win-mac host között se volt gond) átpakolva másik host-ra, nem lesz semmi gond az aktiválással.
-
-
Ha pl. a fizikai gépben van egy nvidia vga, akkor az első, csökkentett üzemmódú indításkor uninstallálni kell azt. Meg mivel XP-ről van szó, szinte minden vackot.
intelppm.sys - hátha segít. -
-
Pár hete a Macrium Reflect Free-vel volt egy majdnem tökéletes kalandom.
Év elején selejteztem le az öreg desktop gépemet (win10-es melós gép) és készítettem róla egy macrium mentést. Most takarítgattam az usb vinyóimat és megláttam az image fájt. Gondoltam, kipróbálom, lehet-e belőle virtuális gépet építeni.
Készítettem egy virtuális gépet, a macrium rescue iso-val restore-oltam a kimentett image-t az új virtuális hdd-re és ment. Elsőre beindult. Egyedül a hálózatot nem tudtam rajta beizzítani, folyton driverhiányos eszközként mutatkozott a vm-en belül, hiába tettem fel a guest additions-t. Minden más tökéletesen működött a virtuális környezetben. -
Valamikor sok éve csináltam ilyet disk2vhd-vel. Ez készít egy image fájlt a gépről. Erre építesz egy virtuális gépet. Első boot mindenképp csökkentett mód legyen! Dobáld ki a felesleges drivereket, utána jöhet a normál boot, guest additions telepítése és a windows újraaktiválása.
-
-
Mármint az egyes virtuális gépek beállításainál látható USB portos rész (usb 1.1, 2.0, 3.0 és alatta az üres mező)?
Oda a jobb oldalt látható kis zöld + jellel felveheted azokat az usb eszközöket, amiket a rendszer automatikusan átad a virtuális gépnek, annak indulásakor. Így nem kell neked kézzel átadnod az eszközt. -
-
válasz
Fancy-boy
üzenetére
Elindítod a Vbox-ot (de a virtuális gépet nem!), megnyitod a virtuális gép beállításait és elnavigálsz az usb portok részhez. A fizikai gépre dugott telefont a kis zöld + jellel felveszed - ezután a Vbox automatikusan át fogja adni az eszközt a virtuális rendszernek.
szerk.
Elképzelhető, hogy a telefon különböző állapotában ("normál", safe, udf, mittoménmilyen) más-más néven jelentkezik fel, ezért célszerű minden állapotát ide rögzíteni. -
válasz
King Unique
üzenetére
Nekem még nem sikerült Win7 vendég alatt beüzemelnem az USB3-at. Win10/Linux alatt megy hibátlanul.
-
válasz
King Unique
üzenetére
> USB 3.X drivert, VirtualBoxban is azt beállítani (ha lehet)
Be lehet: [kép] De attól még régi vendég OS alatt nem lesz usb3.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Valaki bedobta a durcit, mert nem tudtunk neki segíteni?
-
válasz
NdrewSunix
üzenetére
-
Srácok!
Az azért megvan, hogy nem VMware, hanem VirtualBox topikban vagytok?
-
-
-
-
-
-
-
-
válasz
MaCS_70
üzenetére
Nem tudom miért viselkedik nálad ilyen módon, de az tuti nem a normális módja a dolgoknak.
Idézet a VBox manualból:
"when a snapshot is taken, VirtualBox creates differencing images which contain only the changes since the snapshot were taken, and when the snapshot is restored, VirtualBox throws away that differencing image, thus going back to the previous state. This is both faster and uses less disk space."Nálad valamiért mintha komplett klónozást végezne a snapshot.
-
válasz
MaCS_70
üzenetére
Van egy szkennerem amihez semmi emészthető oprendszerhez nincs már driver, ezért évek óta VBox-os XP-vel használom. Most nyomtam rá egy pillanatképet, elindítottam, majd leállítottam. Az eredmény, a gép fő mappájában található "alap" vdi mérete és dátuma maradt a régi, a snapshop mappán belül pedig keletkezett egy friss, kb 250 megás állomány.
Ugyanígy van egy tesztelős Win7 gépem is. Azon is elvégeztem a fenti lépéseket (snapshot, boot, shutdown), ugyanaz az eredmény. A fő vdi változatlan, snapshop mappába keletkezett új, kicsi fájl.Utána mindkét gépen töröltem a pillanatképet (a vboxon belüli pillanatkép kezelővel), amire a snapshot mappából eltűnt az új kis vdi és a fő vdi fájl változott. Vagyis bedolgozta a változásokat a fő állományba.
Ez a normális működése a snapshotnak.
Lehet nálad azért viselkedik másként az XP, mert az vmdk konténert használ (esetleg vmware gép lett konvertálva vbora?) és abba nem tud "normálisan" pillanatképekkel dolgozni?
-
válasz
MaCS_70
üzenetére
Én úgy tudom, hogy ha snapshotot készítesz, onnan kezdve abba a fájlba ír, nem az eredeti vhd-ba. Vagyis nem olyan, mint egy lementett image, hanem onnan kezdve külön állományba végzi a módosításokat.
A régebbi snapshop fájlokat valóban nem használja, de ha kiveszed alóla, akkor hisztizni fog a Média-kezelő. -
válasz
kusztax
üzenetére
Könnyen lehet hogy tévedek, rosszul emlékszem, de:
- VirtualBox-szal Mac-et csak Mac gépen lehet virtualizálni
- Windowson működő virtuális Mac-et én eddig csak VMware alatt láttam, de ahhoz is előre elkészített / preparált virtuális gépet (virtuális hdd-vel együtt!) kellett letölteni hozzá. -
válasz
MaCS_70
üzenetére
Jó kis rendszergazda.
Szerintem az alapvető dolgokkal nincs tisztában.Ha egy legálisan aktivált rendszert költöztetsz Vbox alá (pl. disk2vhd-vel) akkor az újraaktiválást fog kérni (csináltam ilyet, tapasztalatból írom), elvégre drasztikusan megváltozott a hardverkörnyezet. A Vbox a CPU-n kívül, minden hardvert virtualizál. Furcsa is lenne ha nem. Mert akkor nem menne a virtuális XP-m Macbookon, hisz az (mármint a virtuális gép) egy desktop gépen, linux alatt készült.
Ha egy krekkelt Windowsos rendszert költöztetsz ugyanígy virtuális környezet alá (nem vagyok rá büszke, de már ilyet is csináltam
), az továbbra is krekkelt marad, vagyis nem fog panaszkodni. -
válasz
MaCS_70
üzenetére
>a VirtualBOX egy működő windowsos gépet hardverazonosítókkal együtt pontosan reprodukál
Szerintem ilyen nincs.
Olyan van, hogy egy virtuális összeállítást pontosan reprodukál, vagy legalábbis a hardver uuid-t át lehet írni - ezzel elérni, hogy egy aktivált win rendszer másolás/klónozás után is aktivált marad. De ugye maga a virtuális gép szinte semmit nem tárol a fizikai gép hardvereiről.Vagy nem jól értem a kérdést

-
-
-
-
Igen, én is úgy sejtettem, hogy készítek egy vmdk-t az sda5-nek és nekieresztem az installert.
Holnap rápróbálok.
Köszi!
Mondjuk azt azért jó lenne tudni, megéri-e egyáltalán a szenvedést.
Mármint, "kész" win7-es vbox gépem már van. Ad annyi sebesség pluszt a fizikai lemez a vdi-hez viszonyítva, hogy megérje az újratelepítés? -
Figyelem VBox guruk!
Egy kis segítséget szeretnék kérni
Olyan igényem támadt, hogy egy Linuxos gépen vboxban kellene építenem egy win7-es virtualizált környezetet. Csakhogy! Ez a Win7 nem virtuális vdi lemezről futna, hanem a fizikai lemez egyik partíciójáról.
A fizikai partíció virtuális környezetbőli elérését ismerem, írtam is anno róla ([link]). De az egy vdi-re telepített win-nel működött.Tehát nem az a forgatókönyv kell nekem, hogy a fizikai gépre felteszek egy WIn7-et, majd Linuxot és a Linux alól elérem a Windowst! (sok ilyet találtam a gugliban) Olyat szeretnék, hogy a gépen csak Linux van, azon Vbox és egy üres partíciót (pl. sda5) vmdk mutatóval beadni a vboxnak és ráküldeni a win telepítőt. És ez a win telepítés bár fizikai partíción lenne, csak vbox alól lehetne használni.
Igazából nem is az kérdés, hogy kell ezt a virtuális/fizikai partíciót létrehozni és beadni a VBoxnak, ezt tudom. A kérdés az, hogy egyetlen partíció (a fent említett sda5) elég lesz a win7 installnak? Mert az szeret egy külön 100 megás partíciót kreálni. Vagyis két külön sda partíciót kell létrehoznom és azokról külön vmdk mutatót készítenem?

-
válasz
csubuka
üzenetére
Nekem Home edition Win10-em van, abban meg nincs Híper-V. De amit a logoutos cikkből láttam, ... úgy érzem, nem akarom megismerni
Maradok a húszon éve használt virtualboxnál.
Új hozzászólás Aktív témák
- MEGA AKCIÓ! - Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - 15% AKCIÓ
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 36 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Akciós kisWorkstation! Dell Precision 3560 i7-1165G7 4.7GHz / 16GB / 512GB / Quadro T500 2GB FHD 15"
- HIBÁTLAN iPhone 13 Mini 128GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4170
- ÚJÉVI BOMBA AKCIÓK! PSN, STEAM, UBISOFT CONNECT, EA APP, XBOX EREDETI KULCSOK 100% GARANCIA
- LG 27GS95QE - 27" OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1000 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- Bomba ár! Dell Vostro 5490 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

(