- sh4d0w: Vigyázz a háttértáradra...
- GoodSpeed: Samsung 980 PRO 1TB M.2 (MZ-V8P1T0BW) vs Samsung 990 PRO 2TB M.2 (MZ-V9P2T0BW)
- hmzs: Fujitsu Futro S920 csúcsra járatva
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Sgr_A: Számítógépeim aktualizálása cseréje
- sziku69: Szólánc.
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 2 – Főzés: szabályok, vagy szabadság?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
Új hozzászólás Aktív témák
-
Zenebohoc
tag
Köszönöm szépen.
Időközben sikerrel jártam.
ID-k átírása sikertelen volt. A fájlok eltávolítását a VMM-ből korábban próbáltam, eredménytelenül.
Viszont találtam egy nem elegáns, de működő megoldást.
Egy korábbi XP gépet importáltam. Ebben csak két meghajtó volt definiálva.
(Tapasztalatom szerint az IDE controller csak négy eszközt tud kezelni, 3+CD)
Így maradt egy szabad hely a csatolásra.
Erre egyenként csatolva az .vmdk adatfájlokat, már sikerült feléleszteni azt és lementeni az hiányzó adatokat.
Segítségeddel sikerült visszanyerni mindent.
Tanulva a múltból, már a friss mentés is egy HDD-n figyel. :-)Köszönet mégegyszer
-
brd
nagyúr
válasz
Zenebohoc #3045 üzenetére
XP-n a PATA-SATA váltás még erősen power user művelet, nem szívesen csinálja az ember, bár ha még bootolni tud az XP és meg vannak a SATA driverek, viszonylag egyszerű tud lenni. Mindenesetre virtuális gépben, pláne XP alá általában nem sok értelme van.
Viszont, így olvasva a próbálkozást, szerintem csak annyi lenne a dolgod, hogy a UI-on eltávolítod a régi vmdk file-okat a VBox-ból (nem a gépből, hanem a 'Virtual Media Manager'-ből, lásd pl. [itt] a képet) - csak óvatosan, nehogy töröld, vagy másikat távolíts el! Ezzel kikerül a VBox adatbázisából (a már említett szövegfile-okból lényegében) és a gépből is (ha géphez is van rendelve, elsőként onnan akarja eltávolítani) és nincs mivel ütközzön a UUID. Ezt követően simán add hozzá a géphez a file-t! -
Zenebohoc
tag
Köszönöm gyors válaszod.
Sunyizás részemről azt jelentette, hogy az importálás során kapott .vmdk nevére átneveztem a frissebbeket. Valóban az eltérő ID-k miatt vonyított a VB.
Próbáltam közben néhány dolgot, eredménytelenül:
Virtuális gépemben IDE vezélő volt beállítva. Gogliban volt egy okosság, hogy a .vdmk fájlokat SATA vezérlővel kell illeszteni. Két állapotot próbáltam.
Az első, meglévő és importálást követően régebbi adatokkal működő XP-hez, a meglévő IDE vezérlők és meghajtók mellé pluszban felvetettem a SATA vezérlőt és alá a legfrissebb .vmdk fájlokat. XP működött, de nem látta a SATA-s fájlokat.
Másik lehetőség a működő XP paramétereivel azonos, de új gépet generáltam. Ebben nem voltak IDE elemek, csak SATA a legfrissebb fájlokkal. Ezesetben elindul a virtuális gép, de az induló XP rövidesen leállt kék halállal.
Tanulópénz megvolt. Jövőben gyakrabban mentek.
Köszönöm hozzászólásod. -
Zenebohoc
tag
Tisztelt Fórumtagok!
Időnként elmentettem a virtuális gépem (*.ova), de sajnos nem elég sűrűn :-(
Egy Linux összeomlást követően teljes telepítést kellett elvégeznem.
A VB-ban futó Xp-re importáltam a korábbi mentést.
A bibi ott van, hogy az utolsó biztonsági és az aktuális állapot között 2 hét telt el.
Visszaállt a virtuális gép a korábbi állapotban. Próbáltam a visszafejtett vmdk fájlokat a frissekkel helyettesíteni, de a sunyizást nem engedi a VB.
Van-e lehetőség naprakésszé tenni a gépet, vagy el kell fogadnom némi adatvesztést?
Köszi előre is a segítséget! -
fekete.puma
aktív tag
Üdv. Az lenne a kérdésem ,hogy Linux alatt VirtualBox-ba Windows 10 esetén működik a 3D gyorsítás engedélyezése?
A fogd és vidd két írányba működik de ha bekapcsolom a 3D-t, akkor kifagy a Win10. -
cellpeti
nagyúr
Sziasztok!
Apple Macbook Air 2014 / Monterey-re telepítettem a Virtualboxot, hozzá az Extension Packot.
Majd a VB-re telepítettem Windows10et. De a virtuális W10 nem látja a rádugott pendrive-ot. Mit csinálok rosszul? -
berek21
őstag
-
brd
nagyúr
válasz
berek21 #3036 üzenetére
Át kell adni a virtuális gépnek a Host-ról az USB eszközt az alábbi képen látható módon, a menüből kiválasztva, ez megtörtént?
Valamint meg kell jelenjen, mint HW, a Guest gépen (a képen a legalsó szekcióban) az eszköz (a képemen "USB Mass Storage Device-ként" szerepel a példa, de az egy sima pendrive, ami a host-ra volt csatlakozva és a fenti menüben az átadott beállítását látod; te valszeg' mást fogsz látni eszköznévként).Gyanítom, nem történt meg az átadás, mert a COM portok beállításai mutatod, de az más; ugyan soros az is, de nem úgy.
-
berek21
őstag
Sziasztok.
Lenne egy régi hang kalibrációs szoftverem, ami egy dedikált eszközzel működik együtt. Mivel régi, és a szoft egy WinXP SP2-re írt darab, ezért VirtualBox-ba telepítettem egyet. Szép is jó is, fel is ment a progi, usb illesztő is fent van, látja is a virtuális gép, mégis az első képen látható hibát kapom. Szét túrtam már a netet, de bármivel próbálkozom, ugyanaz a hiba. Mivel koca felhasználó vagyok, ezért ha segítenétek akkor legyetek szívesek egyszerűen leírni a folyamatot amivel előrébb jutok.
Ui. : Egy Win 7-et futtató gépre XP SP2 kompatibilitási beállításokkal sikerült rávarázsolni, de az sajnos csak ritkán elérhető számomra.
Köszönöm ha segítesz.
Íme a képek. -
brd
nagyúr
válasz
MrChris #3034 üzenetére
Ahhoz, amit szeretnél, mind a 3 kell.
1. Igen, de nem kell hozzá admin jog (ha csak a Guest gépet leíró file szerkesztése ezt nem igényli a te gépeden), mert valójában csak a gépet leíró file-ban ír át értéket. (Amúgy lekérdezni is le tudod, csak a végére nem kell az 1 és a setextradata helyett getextradata kell, minden más ugyanaz.)
2. Igen.
3. Ha a \\vboxsrv-re gondolsz, azt a Guest Additions varázsolja be "hálózati" elérési útnak és semmi köze a Guest hálózati eléréséhez (nem néztem, de ennek még hálókártya nélkül is működnie kellene, ha nem szúrták el nagyon a megvalósítást.) -
MrChris
nagyúr
Köszi szépen a segítséget! Az 1.-t megcsináltam, ezt ugye parancssorból, adminisztrátorként a valódi gépen kell?
2. -t a virtuális gép (win) regisztrációs adatbázisában kell beleírni?
3.-nál az a furcsa, hogy le van tiltva a hálózati kártya, internet nincs, de mégis működik a közös hálózati meghajtó.
Egyelőre nem működik. Hiába kapcsolom ki pár percre a virtuális gépet, újraindítás után a pontos valós időt mutatja. Átírhatom az óráját, de az lenne a célom, hogy az ne járjon kikapcsolt állapotban, ott folytassa az idő mérését ahol kikapcsoláskor abbahagyta. -
brd
nagyúr
válasz
MrChris #3032 üzenetére
3 dolgot kell(het) beállítani:
1. Indulásnál ne vegye át a Host idejét (opcionális, nem biztos, hogy ezt akarod):
VBoxManage setextradata "<virtual machine name>" "VBoxInternal/Devices/VMMDev/0/Config/GetHostTimeDisabled" 1
(a <virtual machine name> helyére a VM nevét másold be - ahogy elnevezted a létrehozáskor, vagy utána).
2. A Guest-be telepített Guest Additions-ben ki kell kapcsolni a hosttal való időszinkront; ehhez a Guest OS-ben a service indítását (ez nyilván Windows Guest esetén, másra magadnak kell megkeresned) át kell írni a következő útvonalon (és újraindítani a gépet, vagy a szolgáltatást legalább):[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\services\VBoxService]
úgy, hogy opcióként legyen megadva egy "--disable-timesync", tehát legyen pl.:"system32\VBoxService.exe --disable-timesync"
3. Végül, a Guest OS saját időszinkronját ki kell kapcsolni (vagy letiltani az Internetet a számára).+1: Esetleg, ha ilyet szeretnél, azt is lehet, hogy kikapcsolt állapotban a fentiek mellett beállítasz egy időt a Guest "BIOS"-ban:
VBoxManage modifyvm "<virtual machine name>" --biossystemtimeoffset +2592000000
(A szám a ms-beni eltérés a Host aktuális idejéhez képest (lehet negatív is).) -
MrChris
nagyúr
A virtuális gépnek az óráját hogyan lehet leállítani? Szeretném, hogy annak számára csak akkor teljen az idő amíg be van kapcsolva, ne szinkronizálja magát, ne 'tudjon' róla mennyi a valós idő. Letiltottam a hálózati kártyát, az Alaplap beállításainál kivettem a pipát a Hardwer Clock in UTC Time-nál, de továbbra is tudja a pontos időt.
-
MrChris
nagyúr
Eddig szépen működött a virtualboxban a windows 11, le is klónoztam többet belőle és azokat futtattam, de egyik napról a másikra megszakítja az indulást. Az összes klón és az eredeti se indul. Fogalmam sincs mi az oka.
Ezek a hibaüzenetek. Ez a napló. Nem sokat értek ezekből, köszönöm ha valaki tudna benne segíteni. -
brd
nagyúr
válasz
tylerddd #3028 üzenetére
Igen, pl. így tudod.
A "Leállít" ACPI-n keresztül küld egy leállítási kérést: (mintha az OS-ben a kiválasztanád a "Leállítást", azaz) pl. bezárja az összes programot, leállítja szolgáltatásokat, megvárja, ameddig a disk cache kiíródik, majd ACPI-n keresztül küld a gépnek egy leállítási kérést; a "Kikapcsolás" pedig olyan, mintha egy fizikai géptől elvennéd az áramot. -
Üdv! Windows 10-et telepítettem virtualbox alá, de a 30GB kevés lett a virtuális meghajtó szintjén. Utólag tudom ezt növelni?
Illetve bezáráskor a Leállítani a gépet és Kikapcsolni a gépet között mi a különbség?
Köszönöm!
-
válasz
Multipass #3026 üzenetére
Nem igazán értem a problémádat.
Az a cél, hogy a telepített virtuális gép lássa a gazdagép mappáit?
Ez egy teljesen kézenfekvő alapfunkció, menüből állítható: Machine - Settings - Shared folders. De az is megoldás, hogy egyszerűen áthúzod a fájlokat a virtuális gépre.
Azt, hogy az internet melyik részén kerested a megoldást, nem tudhatom, de nekem az első keresésre találatok végtelen sorát dobta a Google.
MaCS
-
Multipass
csendes tag
Sziasztok!
Win 10-et használok, de mivel egy régebbi progit (Fifa Manager 10) az istenért sem tud futtatni ez a szerencsecsomag, és az utolsó oprendszer, amin stabilan futott, az a win 7 volt, arra gondoltam, hogy virtualbox-ban indítok win 7-et, és azon telepítem a játékot. Csakhogy sehogy sem tudok rájönni, hogyan osszam meg a valódi gépemen lévő mappát, amin a telepítendő progik vannak, a virtuális win7-tel.
Már kiolvastam a zinternetet, de semmi megoldás... -
jimmy399
senior tag
Sziasztok!
Régóta használok virtualbox-ot.
Furcsa anomáliával találtam magam szemben. Egy szép nap, úgy gondoltam, hogy kihasználva az ntfs fájlrendszer tömörítési képességét, betömörítettem mind a rendszer, mind az adat partíciót.
Dual boot van Debian 12.7-el és Windows 11 24H2-vel. Általában az esetek 90%-ban eleve a Debian-t indítom el, és az alatt szoktam virtualboxot használni.
Arra lettem figyelmes, hogy iszonyatosan belassultak a virtuális gépek, a kis indikátor a VM ablakában folyamatos írást jelzett, viszont a hoston kb semmi sem történt. No mondom, mi a manó. Nézegettem logokat, telepítettem közben egy Windows 2000-et is, de ott meg nagyon furcsa hibával szállt el a telepítő az első indításnál a fájlmásolás után a stage 2-ben, hogy nem sikerült az $MFT, $MFTmirror, $LOGFILE tartalmát menteni a phisicaldrive1-en, meg ilyenek. Na mondom, ennek fele se tréfa, egy windows telepítő se szállt el ilyen hibával. Google kereső - hibás illetve halódó hdd/ssd... Mondom remek.
Néztem smartctl-t, hdsentinelt, az ssd eddig jónak tűnik, nincs hiba.
Ok, mondom akkor egy fstrimet elengedek a rendszerre, változás semmi.
Egye-fene indítok egy Windows-t, ott minden patentül ment. visszabootolok Debianra, újraforgatom a virtualbox kernel modulokat, hiba ugyan az.
Gondolkodtam, egyvalamit csináltam csak komolyabb módosítást, és az a partíciók fájlrendszer tömörítése.
Ismét google keresés, a kernelben lévő ntfs driver prémium szinten tudja kezelni a tömörített kötetetket/partíciókat. Nos, remek, de ettől még a virtuális XP és 2000 is nagyon-nagyon szaggatott. Vegnéztem vendég gépek I/O írásait is, az se mutatott olyan hatalmas kimagasló értéket ami miatt ennyire beálltak a rendszerek.
Ezek után, teszt jelleggel átbootolva Windows alá, kikapcsoltam a fájlrendszer tömörítést, és csodák csodájára megtáltosottak a virtuális gépek... Szóval fura egy hiba, mely érthető így hiszen a VM-ek képfájlai elég nagy méretűek, és transzparens tömörítés miatt a háttérben gondolom iszonyat munka van, ami miatt a virtuális rendszerek gyakorlatilag közel használhatatlan sebességre lassulnak be.Lehetséges, hogy ha nem az egész partíciót/lemezt tömrítem be, akkor nem érinti a virtuális gépeket, csak ez fura lett így, hogy nem gondoltam volna, hogy drasztikus I/O csökkenést okoz így.
-
brd
nagyúr
Esetleg be lett állítva Exectuion Cap?
-
nihill
őstag
Sziasztok, tanács kellene sebesség ügyben.
Szerintem a virtuális gép valamiért nem használja ki a hardver teljesítményét. A felső a virtuális windows task managere, az alsó a hosté. A virtuális gép CPU terhelésének nem kellene megjelennie a hoston is? Hogy lehet hogy a virtuális gép felől azt látom, hogy meg vannak terhelve a magok, a host felől meg hogy nincsenek?
-
krealon
veterán
"a legegyszerubb, ha leszedem a vbox-ot a fuggosegeivel egyutt."
Ez a Windows gondolkodású emberkék első gondolata (re-install).
Én régebb óta használom a VirtualBox-ot és a régi leírásokban még ki volt emelve, hogy linux host-okon, kernel-frissítés esetén a kernel-modulokat újra le kell fordítani.
Érdemes ezért a kernel autómatikus frissítését tiltani a host-on.
sudo apt hold
....Leírás:
https://easylinuxtipsproject.blogspot.com/p/mintupdate.html -
tvamos
nagyúr
válasz
krealon #3015 üzenetére
Egy talalatom volt a neten, amit ertettem is, ahol azt irtak, a legegyszerubb, ha leszedem a vbox-ot a fuggosegeivel egyutt. (De meg nem jutottam oda, hogy ezt hogy kell.)
Mindenesetre amit te irtal, az gyorsabb megoldasnak tunik, ezert azzal fogom kezdeni.
Koszonom szepen a leirast! -
krealon
veterán
A neten a "VERR_VMM_SET_JMP_ABORTED_RESUME" hiba - Linux Mint 21.3 hoston - leginkább a kernel frissítés elvégzése után szokott előfordulni.
Ha frissül a kernel, akkor a VirtualBox modulokat újra le kell fordítani.
sudo dpkg-reconfigure virtualbox-dkms
sudo dpkg-reconfigure virtualbox
sudo modprobe vboxdrv
Szerk:
Javaslom a Win8+ guest-eken kikapcsolni a gyorsindítást, hogy egyel kevesebb hibaforrás legyen. -
tvamos
nagyúr
Sziasztok!
Azert szeretnem a segitsegetek kerni, mert nem indulnak a virtualis gepeim, es nem pont ertem, hogy mi lett a baj.
Az OS, amit hasznalok: Linux Mint 21.3 virginia (Linux kernel: 5.15.0-117-generic)
Ami a virtualis gepben van: Windows 10 professional (De a Windows 7-es gep ugyan ezt csinalja)A hiba, amivel kiakad a rendszer:
00:00:05.572092 GIM: HyperV: Resetting MMIO2 regions and MSRs
00:00:05.582391 Changing the VM state from 'DESTROYING' to 'TERMINATED'
00:00:05.589638 Console: Machine state changed to 'PoweredOff'
00:00:06.590314 GUI: UIMachineViewNormal::resendSizeHint: Restoring guest size-hint for screen 0 to 1920x964
00:00:06.590439 ERROR [COM]: aRC=E_ACCESSDENIED (0x80070005) aIID={4680b2de-8690-11e9-b83d-5719e53cf1de} aComponent={DisplayWrap} aText={The console is not powered up (setVideoModeHint)}, preserve=false aResultDetail=0
00:00:06.590599 GUI: Passing request to close Runtime UI from machine-logic to UI session.
00:00:06.590636 GUI: Aborting startup due to invalid machine state detected: 1
A VBox.log-bol masoltam ezt ki. -
cigam
titán
Replikátor, type C,.... Ezek mind olyan dolgok amin elcsúszhat mint egy banánhélyon. Az XP hozzá se szagol az ilyenekhez. Az extension pack segíthet, mert kibővített USB támogatást ad (jelentsen ez bármit).
Extension packs provide extra functionality to the Oracle VM VirtualBox base package, such as extended USB device support and cloud integration features.
Ez talán segít telepíteni. -
hito
nagyúr
Sziasztok! Win11-en használok XP-t VB-szal. Csak azért telepítettem, hogy a Sonicstage szoftverrel Hi-MD minidisc lemezek tudjak írni, a Sony sajnos XP-ig támogatta a szoftvert. A problémám az, hogy amikor elkezdeném írni a lemezt, egyszerűen lecsatolja az USB eszközt az XP felületről és auto csatolja is Win11-re. Kipróbáltam, sima pendrive-ot tudok írni ugyanígy felcsatolva XP-n, de valamiért a minidisc-et nem. Van valami ötletetek, hogy miért csatolja le az eszközt, ahogy elkezdené írni a Sonicstage? Nagy segítség lenne a probléma megoldása. Milyen egyéb hasonló szoftverek vannak a VB-on kívül? Legvégső esetben másikkal próbálkoznék.
-
Soma01
veterán
Na, már sikerült 120 giga körülire csökkenteni a partíció méretet...
Ha egy máshol telepített Win10 bekerül egy virtuális gépbe, ott gond nélkül menni fog? Nem lesz gondja, hogy ki van cserélve alóla a hardver?
Amúgy találtam már pár megoldást a meglevő lemez, virtuális lemezzé alakítására, ami szerintem működik majd mbr alatt is. Meg így, hogy kisebb a rendszer, könnyebben tudok próbálkozni. Több módszert is megnézek majd.
-
Soma01
veterán
Sziasztok!
Egy külső házban lévő, kb. 700GB adatot tartalmazó, 3db partíciót tartalmazó (mbr), Win10, legacy módban telepített oprendszerről szeretnék egy virtuális meghajtót csinálni. Ugyan ezen a hardveren egy friss Win10 alatt betenném a Virtualboxba és pár napig onnan használnám, ssdről a régi rendszert. (adatmentés költözés miatt) Hogyan lehet ezt kivitelezni? Az nem nagy dolog, hogy Vboxba telepítek egy isoból xy oprendszert. De egy meglévőt, hogyan kell berakni, hogy induljon, fusson....? Guest additions kell hozzá? Stb... -
GrotESC
aktív tag
Sziasztok!
Linux Mint - Cinamon alá akarok VirtualBox-ot telepíteni. A szoftverközpontban 6.1-es van, de a hivatalos oldalról már letölthető a 7.0-ás változat. Otthoni teszteléshez lesz használva.
Melyik verziót ajánlanátok telepítéshez (és miért)? -
cigam
titán
Mi a trükkje az USB felcsatolásának?
Az USB beállításokban hozzáadom az USB eszközt (egy licence kulcs). Ám hiába indítom a virtuális gépet, nem látja. A már futó virtuális gép USB menüjében újra be kel pippantanom. Onnantól kezdve működik, látja, egészen a kikapcsolásig. Mit/hol kell beállítani, hogy ezt a fizikai kulcsot a virtuális gép mindég lássa, bedugott eszköznek? -
Archttila
veterán
VirtualBox guruktol kerdeznem, hogy host CPUID-t mikent tudok guest-be integralni?
A kinyert host IDs [link] itt pedig a commandVBoxManage modifyvm < uuid | vmname > [--cpuid-set=leaf [:subleaf]eax ebx ecx edx]
csak nem teljesen vilagos, hogy mikent adhatom meg a linkelt kodsort--cpuid-set
-hez? [link] -
spileraaa
senior tag
válasz
DonThomasino #2992 üzenetére
nem találtam meg amit írtál
de felraktam az xp és windows 10 enterprise ltsc
mindkettő simán működik
windows 7 esetében lehet nem jó verziót raktam fel azért lagol? -
brd
nagyúr
válasz
spileraaa #3000 üzenetére
Miután rányomtál, nyisd meg a virtuális gépben a CD meghajtót és a "lemezen" találsz egy VBoxWindowsAdditons.exe-t, azt indítsd el!
Sajnos, nem tudom, ki a hülye, de vagy a Vbox fejlesztői(/fejlesztők főnöke), vagy a fordító(/fordító főnöke), mert az a menüpont nem telepít semmit, hanem elhelyezi azt az ISO (CD képfile) file-t a virtuális gép optikai meghajtójába, amelyen a Guest Additions (Integrációs szolgáltatások) található. (Én egy régebbi verziót használok és az alapján a fordító, mert angolul pont úgy hívják a menüpontot, mint amit csinál és csak a magyar fordításban hívják úgy, mint amit szeretne, hogy csináljon.) Persze ha a virtuális gépben futó OS-ben be van kapcsolva az Autorun az adott (optikai) meghajtóra, akkor elindul a telepítés, de az Autorun állapotát a menüpont nem tudja.
Új hozzászólás Aktív témák
- Új MSI 17 Raider GE78 QHD 240Hz i9-13980HX 24mag 32GB 2TB SSD Nvidia RTX 4090 16GB 175W W11 Garancia
- Külföldi csomagszállítás Packeta csomagpontokon keresztül!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- GYÖNYÖRŰ iPhone SE 2022 64GB White -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3367, 91% Akkumulátor
- Microsoft Surface Laptop 5 13.5" i5-1245U 16GB 256GB 1év garancia
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest