Hirdetés
- Digitális Állampolgárság Program
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Minden hónapban vettem egy sorsjegyet 1 éven át! (2024)
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Asszociációs játék. :)
- Milyen mosógépet vegyek?
- Rap, Hip-hop 90'
- Tomb Raider Remastered I-III
- Natív ARM Android appok futtatása emulátoron
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dvico
csendes tag
Sziasztok!
Kontroll monitorral kapcsolatban vannak tapasztalataitok?
Milyen márka , típus javasolt?
Ebayről érdemes olcsó (relatív)hongkongit rendelni?
Amit eddig olvastam az annyi hogy jó ha min 7" és hdmi csatlakozó, full hd felbontás. -
.DLL
veterán
Voltak próbálkozások, léptetőmotorral, RC szervóval, androidos tablettel, de egyik sem vált be vagy jutott odáig, hogy gördülékenyen, gyorsan használható legyen. Az RC szervó volt a legígéretesebb, de idáig egy saját megoldással próbáltam a objektívhez kapcsolni, ami nem vált be, úgyhogy tervben vagy néhány fókuszgyűrűre erősíthető fogaskerék beszerzése is, azzal meggyorsul és stabilabb lesz a használata.
Felvétel indítására/leállítására egyébként jók az androidos megoldások, de az eléőkép, a fókuszálás nem elég gyors szerintem.
(P.H.)
-
EkSYS
senior tag
Valaki dolgozik dslr-rel és kránnal?
Eki - az eredeti
-
.DLL
veterán
Próbáljuk meg használni a mozgókép kifejezést, ha nem akarjuk predesztinálni a felhasználási területet, és akkor nincs kavar.
Node haladjunk sorban a válaszokkal.
#726:
Megint annyira sarkosan fogalmazol, pedig sokkal árnyaltabb a dolog... "megfigyelhető, mennyire nincs mozifilmes képe"
Az az egyik, hogy senki nem beszélt mozifilmről itt (ide tartozik a később megemlített profizmus, ami a megélhetést, tehát a moziipart jelenti) erről itt nincs szó.
Aztán örülök, hogy kiemelted a bokeh-t, ami a fókuszon kívüli képrészek elmosottságát jelenti, és semmi köze ahhoz, hogy Nikon vagy Canon. Ez is ugyanakkora, 35mm-es filmnek megfelelő méretű érzékelőt használ, és csupa fényerős lencsét használtak hozzá, ami szépen elmosott bokeh-t eredményezett, tehát pont ezt kritizálni, félrevezető belemagyarázás, vagy fogalomzavar.
Ha valódi okokat szeretnék felsorolni, amiért kevésbé filmes érzésű a Fragments, az a 25 fps, ami valóban "TV-s" hangulatot ad a mozgásnak, és az hogy nincs szanaszét színezve mindenféle Magic Bullet sémákkal, amitől a mai fiatalok azt hiszik, hogy attól lesz filmes a kép...
"a vak is látja a különbséget" [link] - Ez mi? Ez valóban sokkal filmesebb, jó példa, jó szemre vall.
Oké, ettől ponttól nem tekintelek hiteles hozzászólónak, bármit is mondjál ezután, akár erre reagálva, akár mozgóképes témában.
(#735) dabgergo:
Igen, de én a propaganda részét kizártam a fejemből megtekintéskor, és csak a lényegre koncentráltam.
És azt is látni kell, hogy ma már a filmkészítés központi eleme nem a kamera, mert ezek egyre elérhetőbbek mindenki számára, a különbségek egyre csökkennek.
A filmkészítés szintjeit pont azok a további eszközök adják meg, amelyek megfelelő alkalmazásához szakértelem kell és amiktől hatásos lesz egy történetelbeszélés képekben.
De azért ezek ára is jócskán csökkent a DSLR-ek hatására, sőt a legtöbb házilag is megépíthető, pont amiatt mert a DSLR-ek könnyűek, nem 10-15 kiló+rig, mint egy hagyományos filmes kamera, aminek a biztonságos mozgatásához jóval erősebb, komolyabb anyagok, gépek kellenek.Képes az. Most nem a Nikont védem, mert a Canon szerintem is egyértelműen mindig egy lépéssel előrébb jár mozgókép készítés terén, de azért lehet azzal is.
Mitől lesz egy mozgókép "film-look"?
-Mélységélesség, bokeh (legnépszerűbb)
-24 képkoca/mp (jelenleg még)
-megfelelő zársebesség használata
-szépen megvilágított tér (egy jó bevilágításból már egyből lehet "érezni", hogy ez most olyan "filmes")
-színezet, "arculat", utómunka milyenségeEzek alapján a "film-look" a legkevésbé a kamera váztól függ, sokkal inkább az optikáktól, és a további igényességtől, vagy lehetőségeinktől.
Amiért a világ a Canon-t választotta:
-Általában az elsőé a főszerep, utána is őt fogják választani. A Canon hozott ki először Fullframe gépet mozgókép felvételi funkcióval, a Canon először tett lehetővé 24 kocka/mp progresszív rögzítést, ezért a filmesek is nagyon megkedvelték.
-A rögzítési formátum. A Canon 45Mbit/s-os adatfolyamot ment a kártyára, szemben a többi gyártó 22-28 Mbit/s-os fájljaival, ami utómunka során sokat számít. Több i-frame, kevésbé tömörített képek.
A Canon először vezette be a csak i-frame-ekből álló mentési lehetőséget (5D III), ami mégjobb utómunka lehetőségeket kínál, megőrizve ezzel vezető pozícióját az iparban.-Az EOS bajonett szerintem a legjobb, akkora átmérőjű, hogy bármilyen más lencse ráadapterezhető.
-A Magic Lantern is megjelent, sok olyan funkciót adva az emberek kezébe, amiről nem is álmodtak ebben az árkategóriában.
Ezért van az, hogy a Canon jobban elterjedt, de a többiek is jönnek fel, és egy idő után szerintem el fog tűnni a különbség a főbb márkák között.
Képstílusok. Használjátok szeretettel, mert ezzel a színarányok, gamma-görbe, stb. előre meghatározhatók, még a képfeldolgozás során, tehát itt a RAW adatfolyamba van beleszólásunk. Ez azoknál a gépeknél sokat jelent, ahol erősebb a tömörítés, mert így még az előtt beállítható egy "filmesebb" kép, és ilyen ma már minden gépnél adott, Nikonnál is, így egy jó színprofillal kevesebbet kell utómunkázni gépen -> jobb minőség.
(P.H.)
-
dabgergo
őstag
Oké, értem. Szerencsére nem vagyok azon a szinten h ez gondot okozzon nekem. D600-am sincsen, pedig felthetően az maximálisan kielégítené a videózással (de még a filmezéssel ) kapcsolatos terveimet.
De így már értem h a profik körében miért népszerűbb a canon. -
narumon
őstag
válasz dabgergo #735 üzenetére
Ennek ellentmond ( a látottakon kívül), hogy Hollywood környékén kizárólag Canon-t használnak. Ráadásul Carl Zeiss obikkal amit Nikonra is fel lehetne tenni, mégsem azzal használják. Szerintem a szenzor által produkált képi hatás legalább olyan fontos mint az obi.
https://www.facebook.com/Naruvideo
-
csaszi72
senior tag
válasz sellerbuyer #734 üzenetére
Jól van, na.
Ne hergeld magad.
Videózni topikban vagyunk nem filmezni-ben. Egy társadalom civilizáltságának mértékét a rabokon lehet lemérni.(Dosztojevszkij)
-
sellerbuyer
őstag
válasz dabgergo #735 üzenetére
Természetesen ha Nikonom lenne, én sem igyekeznék ész nélkül váltani Canonra, hanem megpróbálnám abból kihozni a legjobbat, amim van.
A filmes hatású kép nagyon sok összetevőn múlik és az egyértelműen kiderült a szakmában, hogy ezt (ismét leírom: abban az árkategóriában, ami körül itt általában beszélgetni szoktunk és nem elszállva a csillagokig) egyértelműen a Canon obikkal, vázakkal, +ML szoftverrel lehet legszebben produkálni. Hadd ne hozakodjak elő tényleg nagyon sokadjára már az 5D II-vel, bár az már egy magasabb árkategória, de a lényeg ugyan az: a Canon nagyon erős filmes DSLR vonalon.
Köszönöm, hogy megerősítettél a 'filmezés' szó kapcsán.
A Fragments-el kapcsolatosan kb. a számból vetted ki a szót.
-
dabgergo
őstag
válasz sellerbuyer #724 üzenetére
Köszi a részletes választ. Nem vagyok én sem elfogult, Nikon rendszert használok, de egyelőre szinte csak fotózásra. Drága volna váltanom, videózás miatt nem hiszem h fogok, nem a fő profilom. Az érveiddel szinte teljesen egyetértek, de azt nem teljesen tudom hova tenni h a canonnal lehet a nikonnal meg nem filmes hatást elérni. Ezek nagy része az obikon múlik (abból meg van a nikonnak is elég sok jó), meg a feldolgozáson (Pr, Ae) nem?
.DLL: tetszik nagyon ez a Fragments! kösz h belinkelted. A BTS videó mondjuk enyhén reklámszagú, de érthető mondjuk, csak engem kicsit zavar. Meg hiába h a váz (D5100) olcsó, ha egyszer a többi felszerelés (obik, sliderek, fények stb.) milliókba kerülnek... így nulla relevanciája van egy ilyen videóval reklámozni a D5100-at.
sellerbuyer (#734): igen, abban a kérdésemben én direkt a filmezés szót használtam.
[ Szerkesztve ]
-
sellerbuyer
őstag
Ne keverjük már a szezont a fazonnal, könyörgöm, mert abból lesz az, hogy a laikusok totálisan össze lesznek zavarodva! (Jelzem, már így is éppen eléggé össze vannak és hüpeségeket írogatnak...)
Szögezzük már végre le egyszer és mindenkorra:
Van a videózgatás, meg van a filmezés. Ez utóbbi sem feltétlenül jelent profizmust. A profi azt jelenti, hogy ebből él meg, tehát megrendelésre dolgozik. A független filmes (v. amatőr filmes, mindegy hogyan nevezzük) meg piszkosul a saját, ill. a nézők szórakoztatása céljából, ill. szakmai gyakorlatszerzés, fejlődés céljából, ingyért filmezik, de filmezik! Tehát nem videózgat, mert az egy másik kategória. Videózgatni otthon szokás a kutyikát, meg a gyerkőcöt, meg a várakat, meg épületeket, galambokat, akváriumot, egyéb semmiségeket...
Videózgatásra bármi - ismétlem: bármi! - jó, ami videót vesz fel, bármilyen kamera, fényképező, sőt mobiltelefon is!
Filmezéshez viszont kifejezetten olyan cucc kell, amivel képes vagy filmes hatású képet felvenni. Filmes hatású képen azt értjük, amit a filmes kamerák (16-32 és nagyobb mm-es) képesek felvenni, ezt láthatjuk a mozivásznon. Na ennek a képhatásnak a leutánzását csináljuk DSLR-el. Ilyen gépeket pedig adott árkategóriában, amiről itt csevegünk (úgy is fogalmazhatnék, hogy elérhető áron) egyértelműen a Canon DSLR választékában lehet találni. Ennyi.
Nagyon kérem, jegyezzük már ezt meg és ne is vitázzunk már erről továbbiakban, mert kb. olyan, mintha egyesek képtelenek lennének megérteni, hogy márpedig a fű az zöld, az ég meg kék (legalább is annak látjuk) és össze-vissza kevergetnék! Könyörgöm, használja már mindenki a helyes kifejezést, a megfelelő mondatban, mert piszkosul nem mindegy, miről írsz, videózásról, vagy filmezésről!
Na most, ez volt a kérdés dabgergo részéről, amire bátorkodtam válaszolni:
"NIkon D600 se jó filmezésre? Ennyire nagy a Canon és a Nikon között a különbség e téren?"Jómagam az első mondatban határozottan fel vélem fedezni a "filmezés" szót. Vagy tévednék?
-
csaszi72
senior tag
válasz sellerbuyer #732 üzenetére
Okés.
De a kérdések egyike sem profi kategóriát kérdezte konkrétan, lehetőségként lettek felhozva a Nikon meg a többi. Egy társadalom civilizáltságának mértékét a rabokon lehet lemérni.(Dosztojevszkij)
-
sellerbuyer
őstag
válasz csaszi72 #731 üzenetére
Jó, de itt most nem erről volt szó az előzőekben, hogy vkinek nincs különösebb igénye.
Arra próbáltam célozni, hogy ha valaki vehet olyan gépet, amivel normális filmeket tud készíteni (Canon), akkor miért venne ugyan azon a pénzen olyan gépet, ami nem képes tisztességes film-look képet készíteni (Nikon)?
-
csaszi72
senior tag
válasz sellerbuyer #729 üzenetére
Nem, véletlen sincs kidobni való pénzem.
dSLR-ről váltottam MILC-re, web-es felhasználáshoz, saját, rokon ismerős célra nem poszter méretben nyomtava nekem megfelel. Nyaralás, kirándulás stb két gyerekkel telepakolt hátizsák. Nagy géphez nagy táska. Az elmúlt években besokalltam. Ezért léptem meg a lecserélést. dSLR-em videózásra alkalmatlan volt, de nem is a video volt az elsődleges szempont. De ha már tudja, akkor használom.
Tény, ha haverokkal összefutunk, kézbe veszem a dSLR-t akkor hiányzik kicsit. Egy társadalom civilizáltságának mértékét a rabokon lehet lemérni.(Dosztojevszkij)
-
sellerbuyer
őstag
válasz csaszi72 #727 üzenetére
Érdekes hozzáállás... Hát ha neked van kidobni való párszáz ezer Ft-od a jóformán semmire, amikor ugyan azt a pénzt költhetnéd értelmes technikára is, értelmes, értékes "munka" végzéséhez... hát hajrá!
A Junkie szándékosan olyan. Ez egy stílus, ami a DSLR filmezéssel együtt jött, meg a rigekkel.
[ Szerkesztve ]
-
csaszi72
senior tag
válasz sellerbuyer #726 üzenetére
Ez viszont nagyon tetszik.
Egy társadalom civilizáltságának mértékét a rabokon lehet lemérni.(Dosztojevszkij)
-
csaszi72
senior tag
válasz sellerbuyer #726 üzenetére
Többségünk "alkotasa" jutyub nezettsegre pályázik csak.
Esetleg bemutató, ismerteto film.
Arra boven megteszi a Nikon meg a Sony is.
Egy jo uveg ra és csokolon.
Etyekwoodhoz messze lakunk.Szerk-Junkie-nal azert en hianyolom a stabilizatort. Eléggé imbolygos.
[ Szerkesztve ]
Egy társadalom civilizáltságának mértékét a rabokon lehet lemérni.(Dosztojevszkij)
-
sellerbuyer
őstag
Ezen a filmen is szépen megfigyelhető, mennyire nincs mozifilmes képe a Nikonnak (elég csak a bokeht megnézni). Maximum TV filmben állnák meg ezek a képek a helyüket. Mindezt annak ellenére, hogy persze próbáltak filmes beállításokat használni a srácok.
Itt van pl. ez összehasonlításképpen: [link]
vagy ez: [link]
vagy ez: [link]
Szerintem a vak is látja a különbséget.
[ Szerkesztve ]
-
.DLL
veterán
FRAGMENTS - egy nagyon szép francia kisfilm Nikon D5100-zal fényképezve.
Így készült.[ Szerkesztve ]
(P.H.)
-
sellerbuyer
őstag
válasz dabgergo #723 üzenetére
Egy érv mindenképpen az, hogy egyetlen DSLR szoftvere sem tökéletes filmezéshez alapból. Több olyan funkciót nem támogatnak, amire szükség volna, vagy nem úgy támogatják, ahogy kellene. Canon-hoz ott a Magic Lantern kiegészítés, ami hasít és megoldja ezeket a problémákat, befoltozza a lyukakat, de Nikonnál ez ilyen korrektül nem megoldott.
Még egy érv, pl., hogy nekem a komoly méreteimnél fogva kötelező a kihajthatós LCD. Ez a Canonnál pont a számomra megfelelő típuson van rajta (egyéb paraméterek szempontjából), a Nikonnal ellentétben.
A Canon minden fejlesztése az irányba mutat, hogy a videós részt erősítsék, a Nikon ilyen téren csak kullog utána. Az már egy másik kérdés, hogy ezek a fejlesztések mennyire jól használhatóak, vagy kinek mennyire van ezekre szüksége, mennyire használja ki ezeket. Ahogy látom, a Nikon a megapixel háborút akarja megnyerni, totálisan értelmetlenül szvsz., ahelyett, hogy értelmes, valóban használható és keresett fejlesztésekkel rukkolna elő. Csak, hogy egy példát említsek, amelyik gyártó előbb meg fogja tudni oldani a valódi(tehát nem a gagyi 650D-s megoldás!), szép, sima automatikus follow focus-t, az tutira élre fog törni a mezőnyben, mivel ez az egyik legnagyobb hátrányuk a DSLR-eknek a videokamerákkal szemben. Persze ML-el ez is orvosolható valamilyen szinten, de csak manuálisan. Ha valaki megoldja a motoros, zökkenőmentes zoomolás lehetőségét is, azé lesz a végső győzelem kb.
Egyébként mikor nekem döntenem kellett, egyáltalán nem voltam elfogult. Azon voltam, hogy a rendelkezésre álló keretből a lehető legjobb kombinációt hozzam össze. Gyakorlatilag szinte az összes fellelhető sample videót és összehasonlítást, paramétereket, stb. megnéztem, töviről-hegyire mindent és egyértelműen a Canont "dobta ki a gép". Vitán felül - a számomra elérhető árkategóriában - a legfilmesebb képi hatást lehet elérni a megfelelő Canon dslr-ekkel, a többi márka gépei csak videózásra alkalmasak, arra viszont némelyikük kétség kívül nagyon és nem csak a Nikon gépek. Gépen itt váz+obi párost értek. Pl. a Pana új üdvöskéje is egészen tűrhető versenyző, az már másik kérdés, hogy semmiből nem vennék Panát már, mert köze nincs a régi nagy minőséghez, amit mondjuk 20 évvel ez előtt képviselt. Átgondolatlan, balfék termékeket dobtak piacra és megint az egyénieskedés ment, mint a Sony esetében is oly sokszor, totálisan értelmetlenül.
-
dabgergo
őstag
válasz sellerbuyer #722 üzenetére
NIkon D600 se jó filmezésre? Ennyire nagy a Canon és a Nikon között a különbség e téren?
-
Jamby18
senior tag
válasz sellerbuyer #720 üzenetére
Értelek, és melyik az a következő árszint amit ajánlanál? Ajánlották még használtam a D90-et, de arról meg azt láttam nincs AF videó közbe.
-
sellerbuyer
őstag
legyen folyamatos AF ha messziről jövő járművet videózok szemből, és folyamatosan jön közelebb, végig éles legyen a jármű.
Ilyen DSLR nem létezik. Pontosabban csak "papíron" van ilyen, a valóságban nem érsz vele semmit, mert csak vakítás: Canon 650D.
egy sima alap objektívvel is lehet HD-ban tűélesen filmezni
Ha filmezni akarsz, akkor nem tűélesen akarsz, mert abból minden lesz, csak filmszerű hatás nem. Videózgatni meg bármilyen obival lehet. Egyébként filmezéshez is jó a 18-55 alap obi, természetesen kezdő szinten, tehát neked meg fog felelni.
Amiket felsoroltál, ezek játék gépek, kezdő filmezéshez is viccesek. Persze ha végképp nincs manid másra, ezekkel is el lehet indulni. Csak aztán ha le akarod majd ezeket cserélni, az zsebbenyúlós lesz, mert ezeket csak fillérekért fogod tudni elpasszolni.
Jobban jársz ha 1100D helyett veszel inkább egy 600D-t ebay-ről 120k körüli áron.
[ Szerkesztve ]
-
Jamby18
senior tag
Videós dSLR-ek közül melyiket ajánlanátok. Fontos, hogy legyen folyamatos AF ha messziről jövő járművet videózok szemből, és folyamatosan jön közelebb, végig éles legyen a jármű.
Ha veszek egy gépet kapok alap objektívet (18-55) az alkalmas videózásra? Tudom felhasználási területtől függ, hogy makrózni akarok vagy zoom objektívet, csak kérdezem, hogy egy sima alap objektívvel is lehet HD-ban tűélesen filmezni. Sehol se találom az OMG visuals milyen gépekkel dolgozik, ezt nem tudja valaki esetleg?[link] 1100D
[link] D3100
Ezekkel el lehet indulni? +slider+makro obi.[ Szerkesztve ]
-
sellerbuyer
őstag
válasz sellerbuyer #717 üzenetére
Tesztek: [link]
-
narumon
őstag
Canon FD obit fel lehet aplikálni EOS-re? Van átalakító hozzá?
-
csaszi72
senior tag
Vékony falu acél cső + ipari alu profil + cső szigetelo szivacs+ kerékpár szarvbol építettem figriget.
Állvany csavart pedig sk csinaltam acel rudbol és sh1/4 kintről rendelt menet metszovel. Nem barmolt hatos csavarral. Egy társadalom civilizáltságának mértékét a rabokon lehet lemérni.(Dosztojevszkij)
-
.DLL
veterán
Nem akarok reklámozni, meg ők sem túl olcsók, de a Photokingnél találsz Igus rendszerű slidereket kb. 40 ropitól. Ajánlott DIY (do it yourself - csináld magad) megoldásokat és ötleteket keresni a neten, és akkor egy marék csapágyból, vagy gördeszkakerékből ki lehet hozni egy slidert pár ezer forintért.
[ Szerkesztve ]
(P.H.)
-
narumon
őstag
és arra jutottam, hogy nekem MILC gép kell. Ez ugye jóval kisebb, mint a DSLR, de tükrös és cserélhető objektíves.
Csak egy kis kiigazítás! A MILC az nem tükrös pont azért MILC ha tükrös lenne akkor DSLR-nek hívnák. Csak a tisztánlátás végett
-
hito
nagyúr
Na kezd szűkülni a kör. Mostmár csak 3 típus van versenyben:
- Panasonic GF3
- Sony Nex-5 (nem az új N)
- illetve Olympus E-PM1Melyiket ajánljátok. Sajnos ebben az árkategóriában nem találtam olyan gépet ami fullHD-ben vesz fel rendes 60fps-el. Ezek elvileg 720p mellett tudják a 60fps-t (Pana 50, de az ugyanolyan jó nekem).
Melyiket érdemes választani? Vagy ezek nagyjából a kis különbségektől eltekintve ugyanazt hozzák? Esetleg még szempont lehet a hozzájuk kapható objektívek ára. Természetesen minél olcsóbb annál jobb
Privátban nincs szakmai kérdés, vélemény, arra a fórum való.
-
Jamby18
senior tag
Köszi a választ, mindenképpen új gépet kell vennem mert ez videót nem tud. Rákerestem erre a sliderre, de csak külföldi találatokat kapok, itthon senki sem árul? Az edigitalon is csak sima állványok vannak. Ha be tudnám itthon szerezni mindenképpen 50-60eft-al kell számolni?
Kezdő videós gépnek mindenképpen használt legyen? Vagy az újak közül 100e körül is van használható? + ugye obi. -
k1csi
senior tag
válasz kiskornel #702 üzenetére
Közben észrevettem, hogy a DSLR-es kérdésedre nem válaszoltam. DSLR-nél nem divat az i csak a p. Canon esetében nem is tudok olyan vázat mondani ami nem p orientált lenne.
Gondolom ennek a mű i módnak sok értelme nincs.
A tényleges i-t meg nem tudja a szenzor (nem elég gyors a kiolvasása).GH2 1080 50i kivágás deinterlace nélkül (teherautó elzúg a szinte álló kocsisor mellet):
Amit a fotózásról szeretnél tudni Chuck Gardnertől: http://super.nova.org/DPR/
-
k1csi
senior tag
válasz kiskornel #702 üzenetére
Az amit leírsz igaz, ez nem igazi interlace, ennek ellenére létezik AVCHD-ban amit pl. a Pana G3 is használ:
http://en.wikipedia.org/wiki/Progressive_segmented_frameMivel nekem GH2-m van, nem tudom kipróbálni, viszont azt biztosra tudom mondani, hogy a GH2 az igazi 1080i-t csinál mert pl. az ilyen felvételnél pl. VLC ben kikapcsolva a de-interlace-t (Tools\Preferences\Video - Deinterlacing) pont olyan fésűt látok mint a AVCHD Wiki oldalán az interlaced videó résznél található képnél.
http://en.wikipedia.org/wiki/AVCHDA G3-nál felteszem az i-s containerbe két ugyanabból a szenzorolvasásból származó két részbe bontott képet tesznek azaz nem igazi interlace.
(Csak zárójelben: A GH2-nek van 25p-s 1080 ill. 50i-s 1080 módja. 25p-s szenzor olvasásnál ennek nem lenne sok értelme, hiszen ugyanaz lenne csak más containerben.)
Amit a fotózásról szeretnél tudni Chuck Gardnertől: http://super.nova.org/DPR/
-
kiskornel
addikt
Ebbe nekem logikailag nem stimmel valami. Interlace szabvány szerint nem ezt jelenti, amit leírtál. Nem egy állóképből csinál két félképet, hanem külön két félképet. Ezért a két félkép közt 1/60s eltérés van, ami mozgás esetén a kép minden második sorát elcsúsztatja (azzal az 1/60s-os mozgással). Legalábbis ez a szabványos verzió.
Kikockázva elég csúnya shift figyelhető meg a sorok közt.
DSLR-nél nem így történik?http://www.flickr.com/photos/34330024@N05/sets/
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest