Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- laca223: Miért győz a kollektív meggyőződés akkor is, ha saját magát teszi tönkre?
- Toomy: FOXPOST régen jó volt, de ma már jobban jársz ha elfelejted.
- MasterDeeJay: i7 4980HQ asztali gépben (vs i7 4770)
- leslieke: leslieke farmerzsebe
- GoodSpeed: Munkaügyi helyzet Hajdú-Biharban: észak és dél
Aktív témák
-
válasz
Major Major
üzenetére
Felraktam mindent, de ettől a RadeonHD-től ugyan nem lett 3D-m. Őszintén szólva az új kernel sem tudom minek kellett, bár jól megy, de a Fedora-ban is a 2.6.31-es van még. Bonyolultabb lesz itt a megoldás úgy hiszem.
-
válasz
Major Major
üzenetére
Köszi, rajta vagyok a témán akkor most. Remélem jó lesz, mert eddig abban sem voltam biztos, hogy pontosan mi az ami kell a 3D-hez, és éppen nem a RadeonHD-re tippeltem volna, mert mintha az nem arra való lenne főként.
-
Hát, én kipróbáltam a Fedora 12-t a nyílt ATI 3D driver miatt. Nagyon frankó, megy a HD3200-asom vele szépen. Ezt valahogyan Ubuntu 9.10-re is rá lehet varázsolni, vagy csak áprilisban álmodjak róla szerintetek?
-
atesss
addikt
válasz
Major Major
üzenetére
Oks, köszi.
-
kw3v865
senior tag
A System Monitor szerint mindkét proci mag (X2 6000+) 40-70%-os terheléssel fut miközben zenét hallgatok a MOC playerrel. Szerintem ez nem normális. Szeritnetek? Más nem is fut a háttérben. 9.10-es Xubuntut használok.
-
upszilon
őstag
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Naszóval, letöltöttem, felírtam pendrájvra, bootolhatóvá tettem, és bootoltam. Hát mit mondjak, ez a Clonezilla bár ingyenes, de nagyon nyék. Tény, hogy működik, de igen könnyű vele félrenavigálni. Fapados nagyon. Nincs ennek valami használható garfikus felülete? Így szinte használhatatlan.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Kendek
üzenetére
Igen, az lesz. Ez a nagy méretű betű dolog már a 8.10-es Ubi óta elő-elő jön nálam, valahogy nem komálja a radeonomat a rendszer. A 8.10 pl. a telepítés alatt is ekkora betűket írt ki, nem is lehetett a grafikus telepítővel felrakni nálam.
upszilon: Clonezillával mentettem le ubit, az tömörítést is csinál, meg van ext4 támogatás benne. Mondjuk a visszaállítás nem volt nálam boot képes, de az azért volt, mert nem igazán értek hozzá még.
-
upszilon
őstag
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
megint csak egy újratelepítéssel lehet majd megcsinálni
Igen, én akkoris egyszerűbbnek, gyorsabbnak láttam az újratelepítést, ha túl sok beállítást kellett volna visszacsinálni a default beállításra. Persze le tudom menteni a prtíciót és vissza tudom rakni, de nem sokkal több törölni a partíciót és újrahúzni a rendszert. Később, mikor már rengeteg dolog lesz rajta, csak a mentés jöhet szóba. Egyébként eddig csak egyetlen olyan partíciómentőt találtam, ami az elfoglalt területet volt képes menteni. Azt is először föl a winre, majd cd-re, pendrájvra kiírni a bootolni képes szoftvert. Szóval linuxra az én ismereteim szerint nettó partíciómentésre csak ez a jó. Ha tudtok mást, esetleg ingyenest, ami szintén "kívűlről indul" és nettót ment, ne kíméljetek!

-
upszilon
őstag
Van köze az új gugli oprendszernek az ubuhoz. +biztonság+gyorsaság+ingyenesség
-
upszilon
őstag
válasz
üzenetére
Ezzel így, egy-az egyben egyetértek.
Tudom, hogy 100%-os védettség nem létezik, de céges környezetben törekedni kell rá. A semmitsem tezsek és a törekszem rá között feszülő biztonsági rés a linux esetében is óriási, de csak töredéke a windowszénál.
(#19468) zed01: Ezt sem tudtam. Köszi, hogy felhívtad rá a figyelmemet. Ennek majd még utánaolvasok...
OK, én már lezártam ezt a témát. Összegyűlt annyi információ (ezúton is köszönöm neketek!), hogy annak feldolgozásával, megvalósításásval elleszek egy jódarabig. Vandolgomnemmondom!

-
rtom
senior tag
válasz
Speeedfire
üzenetére
Van Vladi tollából származó leírás is, csak hogy ne kelljen angolozni

-
FixY67
senior tag
Arra van valakinek ötlete, hogy hogyan lehet selinux-t telepíteni egy olyan gépre, amire nem akarok X-et tenni? (konkrétan egy Debian-ról lenne szó, de gyanítom, e téren nem tér el az Ubuntutól: a selinux-basics csomag függőségei közé beszemtelenkedett úgy 100+MB-nyi, számomra felesleges csomag, köztük egy komplett X - ráadásul úgy, hogy az említett csomag közvetlen függelékei közt nem látok X-es alkalmazást vagy ahhoz tartozó csomagot.
) -
Speeedfire
félisten
válasz
Major Major
üzenetére
nah ennek kicsit utánanézek majd
ahogy látom kapcsolatban van az lm-sensors-al, ami nem mellesleg igen hasznos kis program
-
Major Major
senior tag
válasz
Speeedfire
üzenetére
-
Speeedfire
félisten
van valami venti szabályozó program ubuntu alá?
a lehető legjobban le akarom halkítani a ventit a gépemben
5 volton megy jelenleg de még ennél is jobban le akarom csökkenteni -
atesss
addikt
válasz
Major Major
üzenetére
Jah én másra gondoltam.
De továbbra is a legjobb olyan bootmanager lenne, amiben egy szinten ki tudom választani az összes oprendszert.
Pár éve láttam már ilyesmit egy kolis srác gépén, bár ezt az sem biztos hogy tudta.
De azt tudom, hogy lehetett vele ISO-ból oprendszert telepíteni. -
atesss
addikt
Hmm ez egy érdekes megoldás.
Először azt hittem, hogy kb. egy virtuális gép lesz ez, de aztán kiderült hogy mégsem.
De asszem inkább maradok a normál megoldásnál.#19448 Major Major
Köszi, utánanézek, mit is tud ez a Startupmanager progi, és hogyan.
De ezt ugye fel lehet tenni a "végén" is, azaz a Linux telepítése után, vagy esetleg a Linux telepítése előtt közvetlenül ? -
-
Speeedfire
félisten
hála az rtorrent topicnak sikerült megoldanom a kliens problémámat, így megmaradt a parancssoros felületem

-
kw3v865
senior tag
A Deluge-ot be lehet úgy állítani, hogy ne check-elje minden indításnál a torrenteket?
-
ZCoyote
őstag
válasz
upszilon
üzenetére
Ha valóban olyan komoly linux rendszerre van szükséged akkor ajánlom bambano fórumtársat. Ahogy levettem eddig, ő igazán vérprofi a linuxban, biztosan segít a kérdéseid megválaszolásában. (csak nehogy t@k@n rúgjon hogy ajánlgatom)

Valamelyik linuxos topicban biztos megtalálod.Persze az itt lévő fórumtársak hozzáértését sem kérdőjelezem meg

-
upszilon
őstag
válasz
Major Major
üzenetére
Köszi és levél ment!
-
Major Major
senior tag
válasz
upszilon
üzenetére
nézegesd ezt az oldalt, biztos találsz hasznos dolgokat
az internet security csomagtól ne legyél úgy hasraesve, mert csak a neve szép, nem csinál semmi különöset: tűzfal, vírusírtó, rootkit kereső
ha ennél többer akarsz, akkor olyan dolgokat is megtehetsz, amiről az emlegetett csomagok még csak álmodni sem mernek
SELinux, titkosított partíciókde ennek mind akkor van csak értelme, ha egyébként az adataid valóban biztonságban vannak, pl. nem kolbászol be senki a lakásodba vagy az irodába egy kis kémkedésre, nem hurcibáltok mindent pendrive, stb. stb.
az Ubuntu inkább személyes felhasználásra szánt disztró, vagy legalábbis ez a vonal erős most. ugyan benen van minden eszköt, ami a totális biztonsághoz kell, előfordulhat hogy nem találsz hozzá megfelelő dokumentációt/segítséget. lehet, hogy érdemes lenne körülnézni fedora/centos vonalon, a red hat azért mégiscsak öreg motoros már az enterprise linuxban
-
yolan
őstag
válasz
Major Major
üzenetére
megnéztem, elvileg lan boot sem támogatot.. így marad az első seggfájásos móka..
-
Nagytalp
senior tag
válasz
Major Major
üzenetére
Nem hagytam figyelmen kívül de mire észrevettem már késő volt.

-
Major Major
senior tag
szerintem a pain in the ass skálán most nem a virtuális gép fizikai vinyóra telepít mutatvány következik, hanem a lan boot, először azzal próbálkoznék inkább

(#19402) atesss
a startupmanager nevű progit tedd majd fel, azzal be tudod állítani, hogy melyik töltsön be automatikusan(#19405) Nagytalp
mert a 9.03-as volt az utolsó driver, ami támogatt a kártyádat, és az csak az intrepid kernelét támogatta
a kártyádból Karmic alatt a nyílt driverrel tudod kihozni a legtöbbet, ha bekapcsolod a kernel mode settinget, ahogy azt írtam is a #19314-ben, és amit konokul figyelmen kívül hagytál
-
yolan
őstag
válasz
Speeedfire
üzenetére
erről tudnál írni bővebben? hogyan működik? honnan tudom beszerezni?
-
Nagytalp
senior tag
válasz
Speeedfire
üzenetére
Annak van olyan verzióija amiről beszéltem

-
válasz
Speeedfire
üzenetére
Tényleg tud? Hú de régen használtam már. Azért az nem semmi, ha csatolni lehet SATA meg egyéb portokon keresztül is.
-
Speeedfire
félisten
vírus és biztonság téma? hmmm ...

yolan: wmvare tud fizikai lemezre írni, nemtom írták-e már neked

-
Ha csak ennyi a gond, vannak USB csatis rack-ek amelyekbe lehet dugni SATA-s vagy bármilyen más csatis háttértárt. Az átalakítás nem akadály annyira, csak plusz kiadás.
De egyébként egyszerűbb megoldás, ha virtuális gépre felrakod, nem engedélyezed az "eszközmeghajtókat", és lemented a partíciót valami backup progival. Aztán utána meg helyreállítod a fizikai lemezre és kész is. Ergo egyszerű rendszerköltöztetést csinálsz.Meg most mi volt azzal a gond, hogy berakod egy másik gépbe, feltolod onnan és úgy átrakod? Biztos lemaradtam...

-
yolan
őstag
válasz
Kendek
üzenetére
pendriveval sokra megyek..
a lényeg az lenne hogy a szerver gép vinyójára valahogy feltelepítsem a rendszert, sima csupasz szerver rendszert, debiant, azért gondoltam erre hogy virtuális gépben telepítem, csak akkorugye a virtuális gépnek megkéne adni hogy ott az a vinyó (a szerver vinyója) arra telepítse nekem a rendszert, aztán azt kiveszem ebből az asztali gépből, átrakom a szerverbe, és mindenki örül -
-
-
Nagytalp
senior tag
válasz
upszilon
üzenetére
Rendben lépjünk! De a többit is hagyjuk... (szakemberek, pénzügy, jog) Ugyan más téren -építőipar aljától a púpjáig- de ezt megtapasztaltam. Nem tudhatod, hogy ki ül a másik oldalon. És megértelek!
Mint mondtam azért vagyunk, hogy egymásnak segítsünk!
Csak kezeljük egy magasságban a másikat. Mert csak egyenlőek és nem pedig egyenlőbbek vannak.
-
upszilon
őstag
válasz
Nagytalp
üzenetére
Bocs a személyeskedéséret! Lépjünk túl rajta kérlek!
A videóeditálás és az ezzel kapcsolatos dolgok mindig is érdekeltek. Úgy tudom linuxra is elég komoly programok vannak
Nem, sajnos nincsenek! Ami Xp-n egy Edius, vagy ami MAC-en egy Final Cut Pro, az a tudás, az-az ígényesség, az-a szakértelem sohasem fog megjelenni ingyen.
Nézd, megtapasztaltam, hogy ezen a fórumon főleg diákok vannak és izomból, érzelemből elvetik a linux sebezhetőségét. Hiba volt részemről a céges dolgaimat, azok problematikáit idehozni. Ugyanúgy nemértitek, mintha az árbevétel, kontra nyereségesség tényszámait írnám ide a cégnek. Sokan nagyságrendjében sem tudnák helyretenni az összeget. De azt gondolnák, hogy majd megfizeti a cég és jólvan. Eszetekbe sem jut az, hogy mi mibe kerül, és az sem, hogy nincsenek ebben az országban forintér megfizethető valódi szakemberek. Aki volt, az mára mind kiment nyugatra, vagy a tengerentúlra, ahol megfizetik a szakértelmüket. Itthon meg azok maradtak, akik még kérdezni sem tudnak, elképzelni sem tudják a probléma pénzügyi-jogi hátterét, csak okoskodni tudnak. Sajnos ezekkel nemsokra megy az ember. Jóideje megszoktam, hogy az van megcsinálva jól, amit magam kikutatok, amit magam kiküszködök, amit magam megcsinálok. Elnézést, hogy ezt a vonalat ide mertem hozni és elnézést ha valakit megbántottam volna vele. Inkább most nem írok ide egy darabig. Vagy talán soha. Hiszen nem célom, hogy leültessem ezt a jó-kis fórumot!
Szevasztok!
-
Nagytalp
senior tag
válasz
upszilon
üzenetére
Vágom, vágom csak hát nem értem!

Ha ez így neked buta beszéd akkor elmodhatom kockául is a jövőben amit szeretnék. És végig mehetek a windows teljes történelmi vérvonalán. És megvizsgálhatjuk az adott verziók célközönségeit.
De ha nekem ennyire fontos lenne a windows szoftverek használata. Mert nincs más megoldás. És azok ilyen drágák valamint ennyi félteni való munkám van, akkor direktben nem kötném őket netre. Hanem alhálózatban üzemeltetném őket és egy szerverrel oldanám meg a kiszolgálásukat, védelmüket. Azon tuti linux lenne. Ettől függetlenül még tehetek fel bármilyen security packot a kliens gépekre ha ettől érezném jobban magam.
A buta beszéd kijelentést most igyekszem elengedni a receptoraim mellett. Ha a könnyebben emészthető megfogalmazások valakinek nem tetszenek, én azok kedvéért sem változom meg. Mert ha megtenném akkor megsimogathatnám a fejem és az éleknél elgondolkoznék azon, hogy vajh' miért nem Dobó a család nevem.
A videóeditálás és az ezzel kapcsolatos dolgok mindig is érdekeltek. Úgy tudom linuxra is elég komoly programok vannak. De mivel, hogy ehhez valóban nem értek és ez a Te asztalod ezért ebbe a témába nem is tudnék belemerülni a keszonbetegség veszélye nélkül.
Az az 1 db mondat azonban megragadt a linux/unix rendszergazda tanfolyásomból -ezen kívűl más nem nagyon-, mikor az okítóm ezt mondta- igyekszem pontosan idézni bár már régen volt:
"Linuxra valójában nincs vírus. Ami erre a rendszerre van azok inkább férgek és trojaiak. Vírusírtó létezik linuxra de azt inkább a kiszolgált más operációs rendszereket használó gépek védelme érdekében kell használni."
De, hogy példával járjak elől. Tegnap feltettem a clamav írtót a laptopomra puszta kíváncsiságból. Talált is két vírust. Ami kb. 2 éve ott van két darab zip fájban. Ami engem illet észre sem vettem. Tehát, linuxon kit véd igazából az irtó?
Lefutattam már olyan dolgokat is amik a wine-t windowsnak nézték és erősen vírusnak látszottak. Nekem nem okozott problémát.De beszélhetnénk arról, hogy nincs tökéletes védelem. És ha valaki rést talál, azon keresztül egy win gépet könnyedén leseggelteti. Persze ha valaki bejut akkor ez már megfelelő ismeretek birtokában függetlenné válik az operációs rendszer típusától. És akkor a vajaskenyeredre kenhető állagúvá válik a drága security software.
És még nem szóltunk a szándékos (DoS, DDoS) támadásokról amikor valaki valóban haragszik valakire. De most nem is fogunk. Nagy a net, széles a sáv akit érdekel járjon utána!Írhattam volna annyit, hogy "értem". De akkor hozzá kellett volna fűznöm ezt is: Kérem tolja le a nadrágját és csak akkor szóljon ha nem csinálom jól! Azt hiszem ez lett volna a buta beszéd.
Maradok továbbra is fórumtárs.
Üdvözlettel, Nagytalp.
U.i.: A lehető legkomolyabban érdekel milyen szoftvereket használsz az utómunkálatokhoz.
-
yolan
őstag
Kollégák!
Nem tudtam működésre bírni az usb bootolást..
Mindig Invalid or corrupt kernel image hibaüzenetet adott, bármit csiholtam, egyszer tudott frankón bootolni, de akkor meg maga a telepítő amikor a cd képet kereste akadt ki és sehol nem talált képfájlt..Olyan kérdésem lenne, hogy valahogy nem lehet megbuherálni a vrituális gépet, hogy a megadott fizikai (nem virtuális) meghajtóra telepítse a cuccokat?
Akkor csak emgadnám neki az szerver gép vinyóját, és már menne is a csoda.
Hm? -
upszilon
őstag
válasz
Nagytalp
üzenetére
Jól félreértettél engem. Meg ezek szerint én is téged. Nem baj. Így tanulunk a legjobban egymástól, ha ezeket tisztázzuk...
A segíteni akarásodat köszönöm, d ez nem mentség a buta beszédre. Képzeld, nekem sokezer forintért vásárolt programom van, amiket használok naponta és amiket nem írtak meg linuxra. Nem tudnám őket megvenni. meg virtuális környezetben sem futtatni, mert ott sem működnek!!! Mielőtt megkérdeznéd elmondom, hogy ezek videó utómunkálatok szoftverei. Nem játék egyik sem. De ha már játékkot mondtál, az azt fejlesztő szoftverek szintén nem kétforintos szoftverek és szintén nem futnak linuxon. ga érted ezt, elég ha annyit írsz: értem. Köszi!
-
törölt tag
válasz
upszilon
üzenetére
az, hogy a vírusok száma nem egyenlő nullával, mégnem azt jelenti, hogy érdemes is egy komplett internet biztonsági csomagot megvenni és futtani a gépen. a fertőzés veszélye elég kicsi, ivel a repókat ellenőrzik kártékony kód után, illetve a gépeden sem korlátlan jogosultságokkal vagy bejelentkezve. ezt mondjuk azzal kombinálva, hogy egy fizikai tűzfal (router pl.) mögé dugod a gépet, elég kellene legyen ahhoz, hogy ne érje meg a gépeddel vesződni, mert millió számra vannak odakint olyan gépek, amiket ehhez képest két kattintás feltörni.
amúgy itt egy összfoglaló linuxos malware-ről, biztonsági szoftverek listájával: [link] -
Nagytalp
senior tag
válasz
upszilon
üzenetére
Szíves elnézésed kérem ha belegázoltam a lelkivilágodba! Az én olvasatomban nem jó másra. Nem tartom felsőbbrendűnek a linuxot. De az biztos, hogy nyugodtabbak a hétköznapjaim amióta használom (8 éve). Senki sem mondta, hogy nem sebezhető. Mint írtam ha valaki akar valamit az meg is szerzi.
Másfelől az ember segíteni akar és egyúttal tanulni is. Én a véleményem, a meglátásaim és a tapasztalatiam mondom el. És ha valaki tud hozzátenni az megteszi. Azért vagyunk itt (is). Amennyiben ez Őfelségének marhaság úgy én könyörgöm bocsánatáért! Csak a fejemet ne vegye!

Ha több alkalommal elbuktál volna több 10 esetleg több 100 G adatot a sz@ros windows és windows közti ntfs kompatibilitási problémái miatt. Ha elég vírus és ad mászott volna már be a gépedre. És ha win3.1-től fogva eléget telepítettél volna akkor Te is megtiszteled a másikat azzal, hogy segíted őt és nem nevezed marhaságnak azt amit leír
Tisztelettel:
-Nagytalp- -
upszilon
őstag
válasz
üzenetére
Elgondolkozom. Bizonyos értelemben nagyon is gondban vagyok, hogy jó döntés-e az áttérés. Köszönöm a tanácsaidat!
(#19384) Sweet Lou 6: Köszi, de én inkább valamiféle komplett internet security programra gondoltam.
(#19399) kw3v865: Igen, sőt szerintem kell! Hogy mit, nos azzal most én nagy gondban vagyok...
(#19400) Kendek: Írod: Vírusirtót fel lehet dobni, de az sem az Ubuntut fogja megvédeni, hanem a Windowst.
Honnan veszed te ezt a butaságot? Mert ugye ezzel nem mást jelentesz ki, mint azt, hogy a linuxon a vírusok száma pontosan nulla. Ne haragudj, de ez marhaság!(#19403) Nagytalp : A winfos az egy játékra való rendszer ergo nem is használom másra.
Nem ez az első marhaság amit ide leírsz. Sportot űzöl belőele?Naszóval, nem akarom itt felcsigázni a hangulatot, de azt látom, hogy piszkosul el vagytok ájúlva a linux felsőbbrendűségétől. Pedig nem az. Könnyen fertőzhető és könnyű rá a betörés. Az igaz, hogy a windowszra sokkal több, talán három, vagy négy nagyságrenddel több vírus, trójai és féreg létezik, munt linuxra, vagy MAC-re. De bár bocsánat, aki 2009-ben azt hiszi, hogy egyetlen egy darab sincs, az szerintem hülye !
-
atesss
addikt
válasz
Nagytalp
üzenetére
Szóval akkor az a lényeg, hogy be lehet állítani, hogy a Windows legyen a Default.
Akkor majd ha fent lesz az Ubuntu, akkor jelentkezem megint, hogy hogyan is kell ezt pontosan.A hozzávalókat a következő sorrendben használd: XP, Win7, Ubuntu 9.10
Ok, akkor ez a lényeg, hogy ez a sorrend jó.Én amúgy kb. erre gondoltam felosztásban (és ez lenne a lemezen a fizikai sorrend is):
- Win7 50GB
- XP 30GB (ha nem válna be a Win7, vagy nem működne valami, pl. a nyomtatóm - HP Laserjet 1000W - , akkor ez válna az elődlegessé; úgyhogy legyen rajta elé hely)
- Ubuntuhoz meg ha 10GB-ot írsz min.-nek, akkor asszem 15GB lesz, vagy esetleg 20.Ubuntuhoz szükséges továbbá egy darab swap partició is. Melynek méretét a fizikai memória határozza meg. Swap part=fizikai memória fele
Hát most 1GB ramom van csak, de tervezem, hogy 2GB-ra bővítek.
Akkor 1GB legyen inkább, nem ?
Swap-ot mennyire ajánlott a vinyó legelejére tenni ? -
-
felora:)
tag
sziasztok.
van-e ra mod, hogy ubuntu 9.04-en ha ki akarom kapcsolni a gepet kerjen jelszot?
gnome van rajta. elore is koszi.
elkerulve azt, hogy "igen, van" es mas infot nem kapok, azert meg bekerdezem. es hogyan kell csinalni?

-
-
rtom
senior tag
Én virtualbox-ban csináltam meg a szervert, aztán simán áttettem a szerver gép vinyójára, beszereltem és minden beállításom működött, egyedül a hálózatkezelés miatt kellett monitorra dugnom (igaz, utána összedőlt az egész, de maga a feltelepített cucc lazán működött). Ezzel kapcsolatos szenvedésemet lásd itt.
-
Nagytalp
senior tag
válasz
atesss
üzenetére
Elmondom én hogyan szoktam ezt megfőzni!

1. Végy egy szűz vincs-esztert vagy ha már nem az akkor gyaluld szűzre! (Utóbbiban nagyobb örömed lelheted.)
2. Tedd a valamelyik windózt tartalmazó CD-t a meghajtóba (elsőként az XP javallott). Majd indítsd el a telepítőt és juss el a particionálásig.
3. Ezen a ponton fontos a hozzávalók megfontolt arányú adagolása!
Javasolt mennyiségek:
-XP esetén a minimális telepítéshez szükséges 10 GB (figyelembe véve kb. 4GB nyers telepítést 2GB swap fájlt)
-Win7 esetén a minimális telepítéshez szükésges 20 GB (figyelembe véve kb. 11GB nyers rendszert és 2GB swap fájlt)
-Ubuntu 9.10 esetén szükséges szűzérmék mennyisége : 10 GB (figyelembe véve kb. 5,5 GB nyers rendszert)
Ubuntuhoz szükséges továbbá egy darab swap partició is. Melynek méretét a fizikai memória határozza meg. Swap part=fizikai memória feleA hozzávalókat a következő sorrendben használd: XP, Win7, Ubuntu 9.10
Ezekhez mérten csináld meg már az XP particionálóval a felosztást. Majd a következő rendszerek telepítésénél zavard őket a nekik megszabott helyükre. És hagyd, hogy megtegyék a dolgukat. Ha összetevőket megfelelő sorrendben, jól összefőzted akkor a végeredmény egy szép nagy és ízletes töltötthús leszNe feledd a javasolt mennyiségek minimálisak! Azokat saját szájad íze szerint változtasd meg!
-
Nagytalp
senior tag
Na, srácok! Új ATI driver felraktam az Uborka Koalára. Azóta kép ohne! Bebootoltam live cd-ről és kilőttem a default-session-managert. Heggesztettem, csiszoltam de semmi komoly eredmény. Az aticonfig szerint no supported card detected. Azt hiszem nem kellett volna újratúrnom az egész rendszert ha tudom, hogyan működik az uninstall. A környezetemben csak ez az egy ATI kártya van de folyton megszívom vele. A kártya egy Mobility Radeon 9700 és Debian alatt a régebbi kernellel a hozzávaló vagyis nem a legújabb driver gond nélkül ment.
-
Nagytalp
senior tag
válasz
upszilon
üzenetére
A winfos az egy játékra való rendszer ergo nem is használom másra. A gépemben a 7 db vinyóból csak 1 db windóz partició van. Mint azt már írtam játékra. Másfelől pedig ha valaki hozzáfér a gépedhez az elsősorban a rendszerhez fér hozzá. Így az egyik legfontosabb szabály, hogy rendszer partición (esetembe külön rendszer vinyón) soha ne tárolj személyes dolgokat. Utána következhet az egyes vinyók, mappák, fájlok védelme. Ami a Te dolgod de linuxban ez alapból jobban megoldható window$ alatt. Az tény, hogy ha valaki valamihez hozzá akar férni és nagyon akarja akkor azt meg is teszi. Ha tőled elloptak egy szerződést akkor azt vagy nem megfelelően tároltad vagy még esélyt is adtál a hozzáférésre. És ez nem feltétlenül tűzfal vagy vírusírtó kérdése!
Még annyival kiegészítem, hogy win alól nem látszanak az ext4 és ext3 particiók. És nem is akarom, hogy látszanak!
-
atesss
addikt
Köszi.
Bár annyi a különbség, hogy először az XP-t rakom fel, csak pár nappal utána a Win7-et, és majd utána a Linuxot.
Másik topicban [link] azt mondták, hogy az XP telepítővel is ugyanúgy megcsinálhatom a particiókat, ez akkor Ubuntuhoz is ugyanúgy ok lesz ?Az Ubuntu fel fogja tenni a GRUB-ot ami egy rendszerválasztó boot menü
És ugye itt meg lehet adni, hogy a Windows legyen az automatikusan betöltő (billentyűlenyomás nélkül, néhány másodpercet várva) ?
Csak mert régen asszem egy Uhu Linuxal volt olyan tapasztalatom, hogy nem lehetett ezt megadni, alapból - beavatkozás nélkül - mindenképp a Linux jött be.Bár az igazi egy olyan rendszerválasztó lenne, ahol egy lépésben lehet kiválasztani, hogy Linux, Win7, XP, vagy akár ha van másik XP/ másik XP előtti oprendszer (XP és előtte ugye még boot.ini-s; és ezek a Win7 bootmenüjében együtt "Régebbi Windows verzió" vagy ilyesmi névvel jelennek meg, és ha ebbe belépsz, csak utána tudod kiválasztani, hogy melyik is legyen a "régi Windows"-ok közül).
A swap particiót el lehet majd valahogy rejteni Win7 és XP alatt ?
Csak mert már így is lesz 4 partició csak ezen az egy vinyón...
Vagy XP / Win7 alapból az ext4-et sem látja ?Illetve a swap-ot mennyire ajánlott a lemez elejére rakni, mennyit gyorsít ha ott van ?
Bár ha csak 2GB, akkor az már tényleg nem számít a Windowsnak, hogyha annyival hátrébb van a lemezen.Méretben mennyi ajánlott Ubuntunak, ha azért nem elsődleges rendszer lesz, csak néhány alapabb program lesz fent ?
OpenOffice, Gimp, esetleg egy videószerkesztő, lejátszó, meg ha találok még valami jót, ami csak Linuxra van, azért legyen tartalék hely. -
zed01
őstag
válasz
kw3v865
üzenetére
Tűzfalat nem, csak tűzfalbeállító eszközt, ugyanis az Ubuntu, és az összes fejlettebb disztró kernel szinten tartalmazza a tűzfalat, amit Iptablesnek hívnak. A Firestartert könnyen beállíthatod, célszerű az általad használt bejövő portokat engedélyezni, mondjuk a torrentnél. Én az ingyenes Bitdefender antivirus for unices-t használom (regisztrációt igényel a használata), aminek nincs valós idejű védelme, azt is csak azért hogy átnézzem azokat a fájlokat amit átmásolok a Windows particióra. Egyébként vírusirtó linuxra nem kell.
Aktív témák
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Lenovo X1 Carbon G7: i5-8365U I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- 5G Lenovo ThinkPad P14s Gen 3 Intel Core i7-1280P Nvidia T550 32GB 512GB 1 év teljeskörű garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy S23 Ultra 5G 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

)