Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Viber: ingyen telefonálás a mobilodon
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- GoodSpeed: Márkaváltás sok-sok év után
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- bb0t: Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája
- D@reeo: Pi-hole és a Telekom Sagemcom F@st 5670 DNS beállítása
- Gurulunk, WAZE?!
Aktív témák
-
törölt tag
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
skype alatt nekem csak static verzióval volt webkamera, amúgy csak zöld zaj jött be a képbe. azt esetleg próbáltad?
-
törölt tag
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
"még mindig nekieshetek magam és írhatok egyet, a Te filozófiád szerint legalábbis">nem neked volt pár nappal korábban hiányod a copy-cut-paste gomb? oda tudtad rakni, ahova kellett? windows intézőben (vagy mi a neve) ezt vagy hasonlót hogy csináltál volna?
-
törölt tag
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
"Na abból lenne csak káosz, ha minden kattintásra aktiválódna valami, így is szerencsétlenkednek eleget...">nézd, ha ennyire semmi közük a témához, ahogy írod, hogy azt sem tudják megszokni, mire kell egyet, mire kettőt, akkor ott szimplán annyi a baj, hogy annyira sem érdekli őket, mint téged, hogy megtanítsd nekik.
én contra tudok olyan funkciót, ami valószínűleg sokkal-sokkal több Linux júzernek hiányzik, de Redmondba kb. addig küldözgetheted az emaileket, míg az összes ujjad elkopik. ez pedig a Linux által használt fájlrendszerek támogatása, hogy a windows alól lássa a Linuxos álloményait. (szerintem ez amúgy az önkéntes kínhalál bevezetője, de igen nagy rá az igény. ráadásul pont olyanok részéről, akik éppen alig régóta használnak Linuxot, azaz azok, akikről te írsz.) vagy pl. ha dual-trial-bootban van a gép, és az egyik egy windows, akkor a windows újratelepítése ne bassza tönkre a rendszerbetöltőt, ne kelljen már csak azért ezzel elbaszni az időt, mert a windows úgy települ, ahogy.
skype-ot nekem is kellett külön indítóikonnal, ld-preload-dal indítani. egy kétsoros szkript, futtathatóvá teszed, és erre mutat az ikon. és lőn, működött!
-
törölt tag
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
"mikor egy, mikor kettő">erre jó az egyklikkes megnyitás. akkor mindent egy klikkel nyitsz: doksit, programot, mappát.

-
törölt tag
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
nem bántani akarlak, mert még a buguntut is kivetted az aláírásodból
, DE:
"Linuxon divat szembe menni a felhasználók igényeivel"
ez nagy butaság. nem mennek szembe a felhasználók igényeivel. de arra gondoltál, hogy akik eddig és most használják a Linuxokat, azoknak ilyen igényeik vannak? hogy az általad említettek kerültek bele egy más rendszerbe? viszont az a nagy előnye megvan ennek a rendszernek, hogy ha megfelelő helyen felveted a problémádat, javaslatodat, elképzelhető, hogy foglalkoznak vele. vagy ha értesz hozzá, te magad is megcsinálhatod, ha meg kész, berakod a közösbe, így másoknak is lesz lehetőségük használni.milyen népek könyörögnek, hol?
webkamera: gyártói driver készült? preloados miért nehezebb? egy indítóikon így is, úgy is. az indítóparancsot meg te írod be. windowson meg, ha nem műxik a driver, akkor mit csinálsz?ha az általad említett felhasználói igényeket akarná kielégíteni, akkor pont olyan lenne, mint a windows. de akkor minek hívják Linuxnak?
ezer dolog van, ami meg a windowsból hiányzik már rövidebb Linux használat után is. -
törölt tag
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
mondjuk egy ideje én sem használok kétpaneles filekezelőt, mert sajna a gtk-sok nem tudják amit szeretnék. illetve a GC egész jó, de vannak bosszantó dolgai, és szerintem a nautilus gyorsabban is másol, bár ez nem tényállás, csak érzésre.
-
moma
őstag
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
heh, nekem pl ez nem igazán hiányzik. tök fura amikor valakinél wint használok és véletlen beleklikkelek a file nevekbe. ja mert, hogy persze az egy klikkes vezérlést használom. ami meg persze tényleg teljesen abszurd szintén a winen, hogy mi az ördögnek kell kettőt klikkelgetni. (na jó persze értem, hogy azért, hogy egy klikkel csak úgy kiválaszthassam, de akkor sem éri ez meg szerintem)
amúgy ezek a bookmarkok, meg a tabok szeritem vannak olyan hatékonyak, hogy nekem a tc jellegű dolog sem hiányzik. egy dolog van amit utálok az pedig, hogy a nautilus meglehetősen lomha. én jobban örülnék, ha pl thunar lenne a gnomeban

-
törölt tag
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
nem arról van szó, hogy attól már nem linux, de sok embernek kényelmetlen lehet. én legfeljebb akkor támogatnám, ha kikapcsolható lenne, ahogy a dupla-szimpla kattintás is a fájlok megnyitására. én windows alatt többek közt ezért sem használtam intézőt.
amúgy ha már TC, akkor Ctrl+T és új fület nyit arra a panelra, ami éppen aktív, így lényegében sokkal több mappát hasonlíthatsz és kezelhetsz vele egy belátható képernyőnyi területen, mint intézővel. másolásnál pedig F5 aztán F2 és egy külön kisablakba sorbaállítja a másolási feladatokat (USB-s eszközre jó dolog, ha nem több szálon másolsz, mert sokat lassít. a linuxos fájlkezelőkből ez a funkció hiányzik legjobban), így simán visszatérhetsz a fájlkezelő ablakhoz, és azt csinálsz benne, amit akarsz, miközben a háttérben megy a másolás. plusz a következőkben ezt a kombót ismételve a sor végére teszi az újabb másolásokat is. plusz megvan az az előnye, hogy csak billentyűzettel is gyorsan kezelhető, ami eléggé megdobja a hatékonyságot (ahogy például a gnome-commanderben is az az ötlet, hogy a jobbra-balra nyilakkal tudsz ki-be lépkedni könyvtárakba/-ból)
-
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
Meddig tart egy jobb egérgombot nyomni és ráklikkelni az átnevezésre? Az megy minden átlagfelhasználónak egyből, akinek az F2 eszébe sem jutna. Aztán az nagy veszteség, hogy bal egérgombbal nem lehet átnevezni egyből, tényleg az.
De mért nem használsz valamilyen másik, mondjuk kétpaneles fájlkezelőt fájlkezelésre? -
törölt tag
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
mire gondolsz pontosan? nem egészen értem ennek a featurenk a lényegét...
Kalandor: az egyik ismerősömnek is előjött ez a probléma, ő képernyővédőt akart beállíŧani, és a preview-ban ment, de nagyban nem. felvillan, aztán megy tovább a gép, mintha nem történt volna semmi. de amúgy pár napja volt valami frissítés a screensaverhez, esetleg azt megpróbálhatod visszavonni, hátha a régivel megy.
-
Lenry
félisten
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
már fél éve könyörögnek a népek, hogy a Nautilusban is működjön a fájlnévre kattintós átnevezősdi,
F2

-
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
miért kell ezt is qt-ra írniuk? Az operát, smplayert, ... se vágom, h miért qt-s...

Egyébként miért nem írják meg ezeket gtk-ra? -
róland
veterán
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
Erre inkább nem reagálok.
-
róland
veterán
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
A kedves kolléga érdeklődött, hogy van-e olyan letöltésvezérlő, amilyet szeretne. Erre válaszoltam, hogy az általa megnevezett program linuxra is elérhető.
A Te hozzászólásodra pedig azt, hogy nem ismerem, mert nem használom.
Ha kicsit visszaolvastál volna, akkor nem vonsz le téves következtetéseket.
-
róland
veterán
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
Én csak a lehetőséget vázoltam, nem használom a programot.
Jelenleg tökéletesen megfelel letöltéskezelőnek a La Fonera 2.0g routerem. (Az garantáltan működik.)
-
qwertly
addikt
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
Igen és is ezért szeretem mert otthagyom a gépet és estérre le van szedve az összes link amit be tetem + még ki is csomagolta a megadtam a jelszót a rar fájlokhoz.
-
VaniliásRönk
nagyúr
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
Ha LiveCD-ről másolom vissza az /etc/samba mappában lévő konfigfájlokat?
-
VaniliásRönk
nagyúr
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
A takarítással sikerült elérni, hogy a Windows újra látja az Ubuntut (bár a "felderítés" iszonyú lassú), de fordítva még mindig nem működik...

-
törölt tag
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
értem, értem.

(#20184) Kalandor
vedd figyelembe, hogy még béta.
https://launchpad.net/~berndth/+archive/ppa/ -
törölt tag
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
na kicsit kevertem. nautilusban tök mindegy: drag&drop>cut&paste
ctrl+drag&drop>copy
szerintem gyorsabb, mint fel-le mozgatni az egeret. és ha hozzászoksz, hiányozni fog.
bár a drag&drop windowsban is van, csak fordítva.az egérgörgős másolás fájlon (vagy pl. itt a hsz szövegén) belül, vagy fájlból fájlba.
vagy a cut+paste>kijelöl (pl. szöveget), megragad, arrébb rak."Ízlések és pofonok, ez másolásnál/kivágásnál és beillesztésnél is egyetlen kattintás"
kijelöl>copy gomb katt>ahova másol katt>paste gomb katt
vagy nem?
-
törölt tag
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
a copy-paste-re sokkal egyszerűbb a kijelöl, oda mész, ahova másolod, és egérgörgővel vagy egyszerre a jobb-bal gombbal klikk, és ott van.
a delete-re szerintem egyszerűbb a billentyűzet-gomb.
de mindegyikre működik az egér jobbklikk menü.
vagy ha nincs egér, akkor a bllentyűparancsok, ctrl-c, -v, -x.
mi a hiba?
engem windowson pl. már zavar, hogy az egérgörgős másolás nem működik.Major Major
http://ubuntu.hu/node/14503
itt azt írják, reboot után működik. -
VaniliásRönk
nagyúr
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
Hogy ezt is miért kell így hackelni azt elárulhatná nekem valaki.

És a Google ugyan lehet, hogy rosszabb a M$-nál, de hogy a keresőjük még mindig köröket ver a Bingre, az biztos... -
VaniliásRönk
nagyúr
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
Találtam választ a topikban, tárgytalan.

-
törölt tag
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
nem tudom pontosan hogy működik, de elvileg lehet Aqualungban manipulálni a replay gain-t: [link]
hátha segít. ha jól veszem ki, akkor ki lehet kapcsolni azzal leglaábbis, ha manuálisan nullára állítod a fájlban. -
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
Nekem ott kezdődik a problémám, hogy nem engedi 32, vagy minimum 24 Bit Depth-et beállítani. 16-al meg olyan amilyen, de nem tökéletes az egyszer biztos. A hangkari pedig tudja a 32-őt is elvileg, de itt nem megy sajnos.
-
törölt tag
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
szerintem az a lassúság az adatbázis felépítése miatt lehetett, ez általában percekig eltart, főleg sok zenével. de ugye csak egyszer kell megtegye.
én is rengeteget próbálgattam zenelejátszókat, miután váltottam linuxra. eleinta az audacious jött be, de aztán rájöttem, hogy elég gyenge a hangminősége, így kerestem tovább, és végül a songbirdnél maradtam, de a többiek közt is van sok jó, csak mindnek volt számomra bosszantó hibája.
amúgy az ilyen fejlettebb lejátszókból a felét a funkcióknak ki lehet simán kapcsolgatni a pluginek leszedésével. bár nem tudom ez eredményez-e teljesítménybeli javulást, de illene neki. -
törölt tag
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
mit értessz azalatt, hogy lassú? egy 5 perces zenét 10 perc alatt játszik le?

amúgy ha van kedved próbálkozni, akkor a listen-hez egy elég hasonló progi a Quodlibet, vagy egy kicsit nagyobb program a Banshee. ezeken túl én próbáltam még az Aqualung-ot, erre azt írják a fejlesztők, hogy a hangminőségre gyúrnak (sajna amikor próbáltam nem volt túl stabil), illetve ott van még a Sonata is, amit elég fapados (külsőleg), de nem tűnik olyan rossznak. -
törölt tag
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
-
Nagytalp
senior tag
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
-
Nagytalp
senior tag
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
Szerintem SMplayer ha már GUI.

-
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
Azért említettem hozzá a GUI-t. Gnome mplayer a neve, szerintem egész pofás, nálam ilyen
-
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
Esetleg nézd meg az mplayer-t. Van egy egyszerű GUI-a (most nem jut eszembe a neve, talán gmplayer...), mostanság azt használom, egész meggyőző a hangminősége.
Egyébként nekem is a foobar volt az első win-es progi amit feltettem. Csak erősen perverz dolognak éreztem... mondjuk a rendszer megerőszakolásának
&rew: Miért nem csinálsz minimal telepítést? Az már elég debianos, de még mindig Ubi

-
törölt tag
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
a hangzás javítására van equalizer

amúgy a songbird-öt is kipróbálhatod, remek kis lejátszó, rengeteg pluginnel. mondjuk érdemes a ppa repóból feltenni, mert az ott levő verzió sokkal gyorsabb, mint amit a honlapjukról .deb-ként letölthetsz. -
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
Nem mondod, h foobar-t használsz linuxon
Az kétségtelen, h a legjobb zene lejátszó win-re, de azért mégse...
Ebből csak azt akarom kihozni, h ne csodálkozz ha gondjai vannak, nem natív linux cuccos...
Inkább ajánlanék pár hasonszőrűt:
Rhythmbox, Exaile, XMMS2, Amarok (ez kde), most több nem jut eszembe
-
törölt tag
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
az ilyen problemakat egeszen addig nem tul fair felemlegetni, amig win-en nem futtathatoak a linuxos binarisok

a winehq-n van errol topic, ugy nez ki h a pulseaudio a ludas, pontosabban a wine-pulseaudio egyuttmukodes. -
Major Major
senior tag
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
azon nincs 5.1 analóg kimenet
ja ez mondjuk jogos
-
Major Major
senior tag
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
a fagyás megoldódott? vagy ez most nem a laptopod? ezen a gépen most nincs pulseaudio, meg amúgy sincs hangrenszerem amivel tesztelni tudnám (bár a gép lehet hogy tudná, mert elég sok jack aljzat van hátul
)
ezeket a segédprogikat próbáltad?(#19811) V.Stryker
a Helyek menüben ott van a Hálózat is
Gnome Commanderben pedig a Saját könyvtár ikon mellett van egy olyan, hogy SMB, az a windowsos hálózat(#19813) Lenry
a server nem kell hozzá, böngészni pedig tudja alapból az Ubi a windows hálót -
VaniliásRönk
nagyúr
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
Az allow-exit nem jött be, és ha megadom neki, hogy 6 csatorna van, akkor meg be sem tölt a kis alkalmazás a trayre, csak a Gnome Alse Mixerrel lehet rendesen állítani a hangerőt, mert az előbb említett minialkalmazás a master hangerő mellett minden mást szétállít, ha hozzányúlok.
Van erre valami normális megoldás? -
PuMbA
titán
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
A maival is? [link]
-
Major Major
senior tag
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
most hogy mondod, igaz. és én még hálálkodtam magamban, hogy megcsinálták a PPA-t, és nem kellett forrásból felszenvednem. köcsögök

-
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
Alap ubuntus (zártmeghajtó) CCC-ben nem lehet állítani normálisan. A Szín részt nézd!
-
Major Major
senior tag
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
Ja hát ez a két dolog általában együt szokorr járni. Nekem a legfájóbb az adblock hiánya a Midoriban.
Webkitet frissítetted a legújabb verzióra? -
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
lassan...
Ez itt a baj. Szal akkor nem lehet benne fényerőt és kontrasztot állítani?
-
zodo
nagyúr
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
-
Major Major
senior tag
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
szerk: félreértettem

-
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
Én meguntam várni az envy-re inkább megcsináltam a leírás szerint (nem pont a linkelt szerint de sztem mindegy). Ha pontosan követed a lépéseket nem lehet elb.szni

-
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
prószáld ez szerint
-
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
Nekem tökéletesen megy a catalyst 4850en

Nem vágom teljesen, ez most 8.55 lenne
Én a legújabbat szedtem le az Ati-tól 
-
zodo
nagyúr
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
Nincs egy hete,hogy felraktam. Nincs vele gondom,de én nem játszok.
(HD4670 ddr4) -
Bluegene
addikt
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
én az automatikusan megjelenő driverrel használom
igen HD 4850-nel
én is a windows 7 bétáról tértem át(persze megvan az is), egyrész uncsi, másrészt lassú

-
Major Major
senior tag
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
És VaniliásRönk újra leereszkedé az Ubuntusok táborába, és megpróbálá makacs videókártyájat újfent életre kelteni

-
Vladi
nagyúr
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
Szívesen. Fedorából a liveCD-t javaslom. Azt lehet telepíteni is.
-
Vladi
nagyúr
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
Nekem már nincs több ötletem. Esetleg próbálj ki egy másik disztrót. SuSE-val mi volt a gond?
Ott tudsz rendesen 3-as futás szinten bootolni, tehát az xorg.conf szépen szerkeszthető. -
Vladi
nagyúr
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
Na alakul azt hiszem. Úgy fest, hogy előbb tölti be a radeon modult mint az agpt.
Tehát nézd meg, hogy be van -e töltve az az agps modul.
lsmod
Ha nincs töltsd be kézzel.
insmodHa ez kész, próbálkozz egy grafikus felület újraindítással.
ctrl+alt+backspace
Utána lássuk megjavul -e.Ezt találtam ugyanis: link
-
VaniliásRönk
nagyúr
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
...:~$ modinfo via-agp
filename: /lib/modules/2.6.24-19-generic/kernel/drivers/char/agp/via-agp.ko
author: Dave Jones <davej@codemonkey.org.uk>
license: GPL
srcversion: 31193DF2ABD8257582636FF
alias: pci:v00001106d00000327sv*sd*bc06sc00i00*
...
alias: pci:v00001106d00000597sv*sd*bc06sc00i00*
depends: agpgart
vermagic: 2.6.24-19-generic SMP mod_unload 586...:~$ modinfo agpgart
filename: /lib/modules/2.6.24-19-generic/ubuntu/char/intel-agp-ich9m/agpgart.ko
alias: char-major-10-175
license: GPL and additional rights
description: AGP GART driver
author: Dave Jones <davej@codemonkey.org.uk>
srcversion: 7E5EDF44D863E79084B8F7B
depends:
vermagic: 2.6.24-19-generic SMP mod_unload 586Akkor most mi nem létezik?

-
Vladi
nagyúr
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
Meg kellene nézni egy logot. Blogomban írtam hogy kell. Utána okosabbak leszünk.
Valamelyiknek mostmá működnie kéne
Legyél kemény csávó! Ne hagyd hogy kifogjon rajtad.

-
VaniliásRönk
nagyúr
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
Mondom ennyi, adok egy esélyt SuSE-nak... hát nem kinyírja a monitort a drága, karakteres módban is 120Hz-en akarja meghajtani az átcímkézett (Valiance
), butított Daytek moncsit, lehetőséget sem ad rá hogy átkonfigoljam. Öjömbódottá. 
-
róland
veterán
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
Nálam biztos, hogy nem Catalyst-tal megy, mert azt a tvtime miatt ki kellett kapcsolnom. Így csak a Linux alap drivere maradt.
-
Major Major
senior tag
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
Ezt láttad-e?
-
floatr
veterán
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
Hát sajnos sok jóra nem lehet számítani egy kiöregedett csúcskártyával kapcsolatban
-
róland
veterán
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
Nálam, a Linux saját driverével megy a Compiz ATi Radeon 9600-on.
-
Vladi
nagyúr
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
Próbálj egy ilyet:
export LIBGL_DEBUG=verbose
glxinfoMit mond?
-
Vladi
nagyúr
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
Nem létezik má!!
Haverom p3-asán ati 9600-al a fedora telepítés után beficcentette a 3d-t és a kockát.
Mi lehet nálad?
Szerintem ez valami bug lesz, nvidia és intel drivereknél is előfordul. -
Sianis
addikt
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
Mert nem veszel értelmes hardvert.
Nekem már negyedik éve 3 olyan gépem van, ahol minden hardver telepítés után megy. Egyedül az ujjlenyomat-olvasót kellett beállítani.Sianis
-
GD
őstag
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
kb 3-4 éve linuxozom,és még velem sem fordult elő.. mindig van valami mocskos kompromisszum... sajnos nincs olyan OS ami kinyalja a s&gg&m

-
rollins
őstag
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
Kipróbálnám ha "Composite" "Disable" és "AIGLX" "off"
-
rollins
őstag
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
Régebbi catalyst-hez ez a módszer nem jó? Ott két féle mód van az Ubi 8.04 -nél, én a hd4850-hez a 2. módszerrel raktam fel. Igaz itt a 8.8 catalysthoz írták a 2. módszert. Ha láttad, akkor bocs. Sajnos nem tudom megmondani mi a helyzet a régi Radeon vga-val és hogy ezt vajon lehet -e játszani a 8.28.8 catalyst-tel.
-
Vladi
nagyúr
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
Inkább régi driver régi kártyához.

De a legutolsó ubuntus leírás, azt kövesd! Ha elakadsz, vagy valami nem úgy működik, mint írják szólj!
Ha sikerül beizzítani, akkor teszteld:
glxinfo | grep Open
-
Major Major
senior tag
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
Vesa mód? Most akkor a 3D gyorsítás nem megy, vagy egyáltalán semmi? Nekem Radeon van a laptopban is és az asztali gépemben is, előbbiben Mobility M6, ami kb. Radeon 7000, utóbbiban 9600. Mindkettő simán megy a repóban levő xserver-xorg-driver-radeon meghajtóval automatikusan. A 9600-on próbáltam a 3D-t, Hardyban fehér csíkokat okozott az ablakszéleknél, ezért nem használtam, de Intrepid Alpha 5-ön tökéletesen fut a compositioning. Mondjuk én KDE4-et használok, Compizról nem tudok nyilatkozni.
szerk: direct rendering a Mobilityn is megy, ha 16 biten hajtom, ekkor glxgears ~370 FPS

-
Vladi
nagyúr
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
Ja hogy ez régi Radeon? Ez a nyüves megnevezések rendesen megvezetnek. Azt hittem nV.
A nyílt radeon driverrel lehet próbálkozni. Itt egy gentoos leírás, az xorg részt nézd belőle.
Vagy egy régi gyára ati drivert próbálj feltenni. A gyártó oldalán a 8.28.8-at írják utolsó drivernek, amit támogatja. Kérdés, hogy menni fog -e az új xorggal. Nincs ubihoz valami legacy driver support, mint nvdiáknál a 96xx?
-
VaniliásRönk
nagyúr
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
Valami ötlet? xorg.conf-ot hiába szerkesztettem, semmi, maradt a csoda Vesa mód...
-
floatr
veterán
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
Tyú aza Realtek 8139 engem nagyon megizzasztott régebben. Azzal csak a bajom volt, vszeg a hozzá talált meghajtás nem volt túl toppos, vagy maga a kártya nem volt az, de win domain-ben nem mondanám h lubickolt.
-
n0_gAboR
őstag
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
Jo lenne GRUB-nal is egy ilyen UUID-s megoldas, remelm mar dolgoznak rajta
(nyomj nekik egy bugreportot)Egyebkent windowsnal rosszabb a helyzet, ha nem elsodleges winyokent indul, mint ahogy telepitve volt, elhasal az NTLDR. Ilyen esetben GRUB-bal kell atvagni, hogy o tulajdonkeppen az elso winyo elso particiojan csucsul:
map (hd0) (hd1)
map (hd1) (hd0) -
n0_gAboR
őstag
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
Catalyst miatt van hogy nem megy az XVideo gyorsitas (ami alapertelmezett a lejatszokban), jott mar ki azota ujabb driver, az kell feltenni (ha meg a legujabb van fent, akkor az AMD-t szidni
)elozoekhez:
GRUB meg a BIOS alapjan kezeli a merevlemezeket (mivel ilyenkor nem fut meg a linux kernel), ilyenkor a sorrend (elvileg) a BIOS-ban beallitott bootolasi sorrend lesz.
Ezek utan GRUB elinditja a Linux kernelt, itt meg lehet zavar az sda, sdb stb. cuccokkal ha pl beraksz uj merevlemezt, vagy kiveszel egyet. Erre megoldas az UUID hasznalata, amit a blkid paranccsal tudsz generalni.
(de ha megnezed ubi ezt hasznalja fstabban alapbol, a kikomentezett reszeken van csak sdaX, sdbX - hogy tudja az ember mirol is van szo) -
Vladi
nagyúr
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
Lényeg az, hogy megy. Viszont akkor nem fstab, hanem grub problémád volt. A grub szintjén még lényeges, hogy mi volt a biosban.
azanyám. há én mondtam, hogy a grubot nézd.
Mindegy.Most akkor megy jól?
-
Vladi
nagyúr
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
Akkor nyissuk ki azt a kört:
"bootolva nincs jogosultságom szerkeszteni a rendszerfájlokat"
Ha root-ként csinálod, akkor elvileg lehetne. Tehát felcsatolod a partíciót. Kérsz egy root jogot:
sudo su -
Aztán indítasz egy szövegszerkesztőt. pl: gedit vagy nano:
nano /mnt/könyvtárahová_csatoltál/boot/grub/menu.lstHa valami gubanc van, mutass hibaüzenetet, vagy képernyőképet.
-
Vladi
nagyúr
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
Ne kapkodj! Ha nem tudod mit csinál és elkezdesz mindent állítgatni csak jobban elrontod.
Jól ki lett az találva. Az uuid-et már említették. Egyébként meg a Linux tényleg megkerüli a biost. Tudod, milyen jól jön ez, ha p2-n akarsz 200G-s hdd-t használni?
Késő éccaka meg ne tessék fstabot szerkesztgetni.

Hogy állsz most? Rakjuk rendbe ezt a dolgot.

-
n0_gAboR
őstag
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
fstab-ban regota el kene felejteni az sda-t meg hasonlo dokgokat. Ubiek is ezt teszik ha jol emlekszem mar 3 kiadas ota alapertelmezes szerint.
blkid paranccsal nezd meg a meghajtok UUID-jet (Universally Unique Identifier), es a szerint ird be oket az fstab-ba, mivel ez mindig ugyanaz, barhogy valtoznak a winyok, menni fog. Egyedul a GRUB-nal kell figyelni a merevlemezek sorrendjere.
Es nem a "linuxot" kene szidni ill. flamelni hogyha rosszul kezelsz valamit.
-
VaniliásRönk
nagyúr
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
Most már az se számít neki ha lehúzom a belső HDD-t, sda-nak se jó az ekszternál hárddrájv, meguntam, szórakozzon Linus bácsi a sajátjával.

-
VaniliásRönk
nagyúr
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
Szerkeszteném az fstabot LiveCD-vel (bár nem tudom ha átírom az sda-kat sdb-re az segítene-e), dehát nem vagyok owner hogy rohadnék meg.
Linux FTW! 
-
VaniliásRönk
nagyúr
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
Eddig ugye sda volt a külső HDD, az ODD meg gondolom sdb.
-
Major Major
senior tag
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
Az űrrepülésre kifizetett 20 millió dollárnak is tudott volna jobb helyet találni Shuttleworth, mégis inkább kifizette az oroszoknak. Mert megteheti. Az ingyen CD-be sem fog belehalni. Én is rendeltem már, meg is jött rendben. Cserébe segítem a közösséget

-
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
De eszembe jut...Ha meg akkora pénzkidobás lenne az Ubuntus bandának az ingyenes CD osztogatása szerintem nem csinálnák
Úgy érzem van rajta hasznuk,biztos nem csinálnák csak úgy jópofaságból. -
Vladi
nagyúr
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
nvclock saját felelősségre.
-
Major Major
senior tag
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
Használat előtt tanuld meg hogyan kell kilőni a grafikus felületet (az X-et, ha jól rémlik Alt+F2... aztán konzolba reboot), különben csak a reset marad egy fagyásnál, azt meg nem fogja megköszönni a linux ha ezt sokszor eljátszod.
terminálba váltáshoz ctrl+alt+f(x) kell
X újraindítása pedig ctrl+alt+backspace -
zodo
nagyúr
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
Köszi nézzem.
Linux-os játékok megvannak különböztettve a disztribuciók alapján ?
Pl. suse - ubuntu mint a másik oldalt win98 - xp -
floatr
veterán
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
zsírkirály

-
floatr
veterán
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
Fenthagytam énis a vistat, de már semmire se kell, pláne mióta (én igénytelen) szereztem egy ps2-t

Mondjuk pl AutoCADnél szívás van...
Kíváncsi vagyok mi sikerült -
floatr
veterán
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
Igazából félmegoldásnak érzem a külső installos dolgot, de már én is játszottam a gondolattal. Elvileg ha a szisztéma nem látta a belső vinyó(ka)t, akkor usbről bútolva mennie kéne.
-
floatr
veterán
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
Volt már olyan ember, akinek ez alapján sikerült:
[link] -
VaniliásRönk
nagyúr
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
Az USB HDD kevert be. Csodás. Komolyan mondom az ilyen apróságokért szeretem a linuxot.

Szerk.: Ha HDD nélkül elindítom a rendszert, aztán rádugom és telepítem, vajon be fog tudni bootolni a masina?

-
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
Nincs mit. Nyilván úgy is meg lehetne oldani a dolgot, hogy az említett egység(ek) maradnak, de akkor kókányolni kell az fstab-bal, valahogy kitrükközni, hogy a GRUB ne kerüljön automatikusan a belső lemez MBR-jébe stb.
-
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
Szerintem a telepítés idejére húzd le a belső lemezt/lemezeket. Később csak a gond lehet belőle, ha telepítéskor látja őket az Ubi.
-
VaniliásRönk
nagyúr
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
kellemetlen...

-
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
Azért, mert a beépített zárt meghajtó nem ad lehetőséget a tv-kimeneten a felbontás csökkentésére; viccesen fest a TV-n, amikor a monitoron lévő videó függőlegesen is és vízszintesen is félbe van vágva

-
GD
őstag
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
ha csak a grub a hiba akkor az 1.hsz alapján már javíthattad volna.. ha a telepítés során más hiba is adódott akkor nem a grub úgysem oldja meg.. mi az hogy felügyelet nélkül? unattented mód?

-
Vladi
nagyúr
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
Mégis nekiláttál telepíteni...
Ha levizsgáztál szerezz egy kicsi vinyót, told fel rá az ubuntut és gyere vissza.
-
Sianis
addikt
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
Azért ennyit még a Google is tud
:18 : "Invalid or unsupported executable format"
This error is returned if the kernel image boing loaded is not recognized as Multiboot or one of the supported native formats (Linux zImage or bzImage, FreeBSD, or NetBSD).
Sianis
-
Vladi
nagyúr
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
Nem ártana. Már van vagy 4. Gyűjtöm.
Úgy vélem erről lehet szó. Kérdezőnek van dual boot?
-
Vladi
nagyúr
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
A júzer ökörsége meg az ba...+, hogy nem bírja ezt kikapcsolni.
Aktív témák
- MS SQL Server 2016, 2017, 2019
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Stalker Clear Sky Limited Collector's Edition
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Árváltozás: Deus Ex Human Revolution Collector's Edition
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4060, 100% Akkumulátor
- Apple iPhone 16 - Black - 128GB - Akku: 100% - ÚJ - BONTATLAN - 1 ÉV APPLE JÓTÁLLÁS - FÜGGETLEN
- Lenovo ThinkPad P15 Gen 1 Intel i7-10875H 32GB 512GB Nvidia Quadro RTX 3000 1 év garancia
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RTX 5050 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R5 5500 / RX 5700XT 8GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest

, DE: