- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- ldave: New Game Blitz - 2025
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sh4d0w: Vigyázz a háttértáradra...
- GoodSpeed: Samsung 980 PRO 1TB M.2 (MZ-V8P1T0BW) vs Samsung 990 PRO 2TB M.2 (MZ-V9P2T0BW)
- hmzs: Fujitsu Futro S920 csúcsra járatva
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Sgr_A: Számítógépeim aktualizálása cseréje
Aktív témák
-
Azt csak minimal vagy alternate telepítésnél ajánlja fel. Annyi biztos, h ha ráengeded a /home-ra, akkor a lementése nem fog menni. Egyszer megszívtam így, feltettem egy minimalt, arra szerettem volna visszatenni a régi /home-om, de olyan jogosultság kavarodás keletkezett, h csak néztem
szerk.: Vagyis rosszul mondom. A lementés az még megy is, de a vissza állítás nem igen... -
rtom
senior tag
Most rakok fel vbox-ba egy minimal kerámiás koalát, e17-el akarom tesztelni, az alaprendszer telepítésénél ilyet kérdez: "Beállíthatja saját mappájának titkosítását.bla.bla.szeretné titkosítani a saját mappáját?"
Erről mesélhetne nekem valaki, utólag is beállítható-e, ha igen, akkor hogyan?
-
válasz
ronson #18393 üzenetére
és v.attis: ezt hívják jogosultság rendszernek. Ez az egyik alapja az unix (linux) rendszereknek. Ezt kikapcsolni nem lehet (vagyis ki lehet, de akkor ott tartanánk mint egy win "biztonságilag"), szóval vagy megszoksz vagy megszöksz
De ha érdekel a dolog, kis guglival utána tudtok nézni, pl -
v.attis
őstag
Egy dolog nagyon idegesít az ubuntukban: nincs mindennek mindenhez hazzáférhetősége. Van egy külön partícióm, amin tulajdonképpen dolgozom. Mindent ezen csinálok: mentések, torrentek, videó, fotó szerkesztések, szóval minden. Nos ezt pl nincs mindennek joga írni. Akartam menteni az Operával egy fájlt, de nem tudta. Aztán a mappákat átállítottam, hogy minden és mindenki írhassa és mot jó. De akkor is! Idegesítő! Miért nem lehet a bejelentkezésnél, vagy valamikor az elején mindenhez hozzáférni normálisan? Legalább ezt a partíciót jó lenne feloldani! Van ilyesmire mód?
-
ronson
őstag
Sziasztok
Fel akarom tenni a 9.10-et, de ami eddig legjobban elriasztott tőle az a fontkészlet.
Át lehet egyszerűen olyanra állítani mint a windows-é?
Mert mást megszokni már nem tudok. -
V.Stryker
nagyúr
Itt találtam ilyen fain témákat. Hogyan lehet telepíteni őket? - Megvan.
Az ubinak marha jó a támogatása.
Gugli első találat meghozta gyümölcsét.
-
v.attis
őstag
Ja, meg az Új ext4 partíciómon még mindíg hiányzik 2,5 Gigabájt. Rejtett fájlokkal sincs több 150 megánál a foglalt hely.
-
v.attis
őstag
hdsentinellel nem lehet javítani a szektor hibákat, vagy azokat egyáltalán nem is lehet sehogy?
-
rtom
senior tag
válasz
Speeedfire #18381 üzenetére
Olyan baja is van, hogy nem vagy tagja a freevo csoportnak, egy groups parancssal ki tudod listázni, aztán
usermod -G "group" -a "user"
paranccsal tudod hozzáadni magadat.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Speeedfire #18379 üzenetére
nem követtem, hogy eredetileg melyik verziót tetted fel. de a disztribkeverés az álmoskönyv szerint nem sok jót szokott jelenteni. ha nem a 9.04 van fenn, hanem korábbi, akkor lehet, hogy egy apt-get update és apt-get dist-upgrade páros felteszi a megfelelő verziójú dolgokat.
-
Speeedfire
félisten
válasz
Speeedfire #18378 üzenetére
egyszerűen nem tudom mit csinálom rosszul
tegnap a friss u-lite-ra felraktam mindent ami kell
samba
rtorrent + rtgui + htacces
ddclient
ftpműködött is
majd a source listbe beraktam a 9.0.4 eléréseit és felraktam a freevot
utána kirakott egy ablakot amiben configoltam
ezután resi majd a fent felsorolt dolgok nem is működtek se a freevo
és ezt írta ki, amit fentebb linkeltem isnem értem
-
floatr
veterán
A /home külön partícióba mozgatását hogyan érdemes elkezdeni anélkül h összekócoljam az aktuális session-t?
-
Lenry
félisten
válasz
Major Major #18373 üzenetére
köszi, de azóta újraraktam
TrollBalint: lövésem nincs. a kisebbik gép 32 bites, és így is lassú, a nagyobbikon meg mindig is 64 bites Linux volt, úgyhogy nincs összehasonlítási alapom
-
Laybee
őstag
Sziasztok! Újra akartam tenni az egész gépet, win7et és az új Ubuntut. Namármost a livecd-n lévő gparted formázott területet nem fogadja el a win7, valami gpt particionálás miatt. Megpróbáltam előbb feltenni a win7et, de amit a telepítéskor adtam meg particiokat, azokat a gparted nem is látja, és mintha nem is lenne rajta win7. Érdekes mód a livecd-n lévő disk utility látja, de azzal nem tudok particót létrehozni extended partició támogatása hiányában. Valaki tudna segíteni?
-
Lenry
félisten
válasz
TrollBalint #18370 üzenetére
úgy, hogy Kubuntu-t töltesz. azon a KDE az alap
nálam 15GB-s partíción is boldog az Ubi, de a /home külön partíción van
-
TrollBalint
addikt
sikerült megcsinálnom, köszönöm szépen, neked is body007.
Először apt-get-tel akartam megcsinálni, mondom az rövidebb, meg talán egyszerübb is lesz. Hát nem jött össze, elfelejtettem, hogy ilyenkor nincsen netemmaradt a másik megoldás, de ez most működni látszik, bár azóta még nem indítottam újra
Most vettem egy új vinyót, erre akarok (illetve fogok is feltenni egy Windows-t) Szeretnék mellé egy linuxot, méghozzá ubuntut, mekkora particiót szánjak a linuxnak? Illetve hogy tudom megtenni, hogy KDE-m legyen, ne gnome-om? -
V.Stryker
nagyúr
Ma reggeltől Ubuntun dolgoztam végig.
Köszönöm a segítséget hozzá.
Még olyan kérdésem lenne, hogy hálózatra mentjük a dolgainkat és onnan nyitjuk meg, de az openoffice állandóan azzal jön,hogy nem tudja hogy kell megnyitni és előtte töltsem le és majd utána megnyitja. Ezzel valamit lehet kezdeni?
-
Brafilus
csendes tag
Üdv!
Olyan probémám lenne, hogy nem hajlandó elindulni az ubuntu linux. 8.04-től 9.10 ig mindet végigpróbáltam natívan és virtual pc-ben is de sehol nem hajlandó elindulni egyik sem.
A 8.04-8.10-es verziók eljutnak a grafikus felületig de ott szétesik az egész. A felbontás vertikálisan megharmadolódik, r,g,b csatornák külön sorba kerülnek és ez a 3 sor alkot(na) egy "rendes" sort.
9.04 fekete kép
9.10: [link]Suse linux rendesen megy live-cdről (a régi 9 es az új 11.1 elszáll kernel pánikkal mind kde mind gnome alatt akármit állítgatok). Winxp is megy.
Asus P4P800SE
intel prescott 3ghz
nvidia 6600gt agp 128mb
1gb ram -
Lenry
félisten
válasz
grabber #18366 üzenetére
a 32 bites is fel fogja ismerni és kezelni fogja mind a 4 GB RAModat, úgyhogy nyugodtan rakhatsz fel 32 bitest.
illetve a Debianban a 64 biteshez letölthető egy csomag (ia32-libs a neve) ami biztosítja a 32 bites könyvtárakat, amennyiben egy programnak arra lenne szükség. Ubuntuban ez tudtommal nincs benne, viszont elvileg kompatibilisek egymással
a Debian packagesről letöltheted -
Sziasztok!
Megjelent az új ubuntu és gondoltam felrakom a laptopra,de nem tudom melyiket érdemes.
Kubuntu vagy ubuntu és 32 bit vagy 64?4 gb ramom van,de itt nincs olyan probléma,hogy a 32 bitesre tervezett program nem biztos,hogy elindul 64 bites oprendszeren?
Mert raktam már fel 64 bites ubuntut és nem volt az igazi valami miatt. -
Major Major
senior tag
válasz
Major Major #18361 üzenetére
besz@rás, a firefox beépített google kereső működik, viszont egy oldalt sem hajlandó megynitni
wifin minden működik normálisan
há' noooormális? -
V.Stryker
nagyúr
válasz
Major Major #18361 üzenetére
Tudom,hogy fárasztalak benneteket a tudatlanságommal, de ezt : a könyvjelzősávot a menüsáv mellé - hogyan?
-
Major Major
senior tag
válasz
V.Stryker #18351 üzenetére
ha felteszed a compizconfig-settings-manager progit, akkor egyenként tudod kapcsolgatni az effektusokat
firefoxnál én fel szoktam tenni a könyvjelzősávot a menüsáv mellé, az elég sok plusz helyet ad, széles monitoron meg még rengeteg könyvjelző is elfér
Többiek:
találkoztatok ti már olyannal, hogy wifin megy rendesen a net, kábelt bedugva is kap IP-t a gép és látja a helyi hálót, viszont böngészni nem lehet? -
rtom
senior tag
válasz
Iginotus #18349 üzenetére
Én Virtualbox-ból élő vinyóra a ddrescue segítségével mentettem utoljára, ez ráadásul még az esetleges hibákat is megpróbálja kijavítani. A gddrescue csomagban van benne.
V.Stryker: a legújabb Nvidia linux driver terheléstől függően változtatná a frekit?
Ez feature, nem bug
-
V.Stryker
nagyúr
Ezen a képen láthatod, hogy ahol nálad a frekik vannak, ott nálam vannak halovány részek. Márpedig elvileg 350-400-on kéne menjen. Ezért gondoltam, hogy valami nem jó a driverrel.
-
Lenry
félisten
válasz
V.Stryker #18355 üzenetére
mert ő KDE ablakkezelőt használ, te meg Gnome-ot
ezt nekem is kiírta. én Igent nyomtam azóta nem kérdez
használd az NVIDIA vezérlőjét
Rendszer - Adminisztráció - NVIDIA X Server Settingsabban tudsz frekit is állítani, legalábbis gondolom az itt van
-
V.Stryker
nagyúr
Nálad valahogy máshogy néznek ki a dolgok ha jól látom?
Egyébként azt hiszem így meg tudom mutatni,hogy mi a probléma szvsz a vga-val. - Itt a kijelző beállításokhoz akartam bemenni, és ezt dobta ki.
-
Lenry
félisten
válasz
V.Stryker #18351 üzenetére
ablakcsicsa: Rendszer - beállítások - megjelenés - vizuális effektusok
a firefox meg a skin miatt néz ki úgy, ahogy. én se szeretem, itt a Vistás skin, tedd fel, jobban fog kinézni
NKBoy megoldása a KDE-s, amit én írtam az a Gnome-os. értelemszerűen azt alkalmazd, amit te használsz
-
PuMbA
titán
Közel kétszer gyorsabb indulás 9.10-zel : [link]. Majd egyszer jön a stable update-ben is.
-
V.Stryker
nagyúr
Ja ja, nVidia driver van fent. Csak azt néztem,hogy mintha a szükséges teljesítmény függvényében szabályozná a frekijét. Mintha....
Egyébként hogy tudom állítani, hogy mondjuk az ablakok ne ilyen csicsásan nyiljanak meg, hanem simán?
Meg pl firefoxnál olyan érzésem van, mintha el lenne nagyolva minden. Nem lehet összébb szedni a dolgokat?
-
dbius
veterán
válasz
Iginotus #18344 üzenetére
pl. partimage De van sok lehetőség, ha rákeresel.
Egyszer én is csináltam, kb. fél éve egyik vinyóról másikra, de már nem emlékszem, hogy mivel
Viszont azt tudom, hogy utána még kézzel kellett bütykölni a grubot, mivel a partícióknak ugye más UUID-je lesz. Ill. kernelfrissítéskor azóta is, ha engedem, hogy maga írja át a grubot (menu.lst), akkor visszaírja a régi vinyó UUID-it... Azóta erre kell figyelnem, de működik hibátlanul.
-
Iginotus
addikt
Haliho
Ti melyik pogit ajánljátok arra, hogy egy rendszert átegyek egy másikra partíciora?
Konkrétan van egy terrás vinyom (sata) ezen van az unbuntu rendszere ezt akarom átenni egy 8gb-s cf kártyára (ide).
Köszi. -
törölt tag
én úgy "szoktam", hogy az új rendszeren átnevezem a régi felhasználók mappáit, mielőtt az új felhasználókat létrehozom, utána merge, tulajdonosi jogok átadása (chown).
(#18329) V.Stryker
a rendszer>adminisztráció>nyelvi támogatás. de net kell hozzá.
akkufigyelő: jobbklikk a panelen: hozzáadás a panelhez>a többi látszik. -
Major Major
senior tag
válasz
V.Stryker #18336 üzenetére
language-support-hu, language-pack-hu és language-pack-gnome-hu csomagoknak kell fent lennie, és akkor minden magyar
az akkufigyelő kikerül az óra mellé, ha éppen történik valami az akkuval. (arról megy a gép, vagy tölti) ennek a beállításait az energiagazdálkodásban találod
google talkot elvileg tudod használni a beépített csevegőklienssel, de még nem próbáltam úgyhogy bővebbet nem tudok mondani róla
-
V.Stryker
nagyúr
Néhány láma kérdés:
- Hogy tudom magyarítani a firefox-ot és a thunderbirdöt?
- Valamiért nem ismerte fel rendelsen az nVidia GeForce 7000M vga-t a notiban és csak 100Mhz-en megy. Hogy oldhatom meg?
- Hogy tudok varázsolni egy akkufigyelőt az óra mellé?
- A GoogleTalkot valahogy föl lehet varázsolni az óra mellé, mint a winfosban?
-
qwertly
addikt
Sziasztok,már pár hete használtam a 9.10 az új fájl rendszerrel de most kijött a végleges igy újra akartam telepíteni de nem lehetett a windows vista boot menüjét helyre rakni.Hiába tettem be windows dvd lemezét és a parancssorból kiadtam a Bootrec /fixboot és a Bootrec /fixmbr parancsokat nem tudta megjavítani mert ismeretlen fájlra hivatkozik.Így vissza ghostoltam a vistát.Tehát a kérdésem ha az ubuntunál az új fájlrendszert válaszuk akkor a szokás módon nem tudjuk a windows indítást helyre rakni?
-
floatr
veterán
Egyébként több dolog sem stimmel ahogy egy kicsit megpiszkáltam.
Írták egy helyen h töröljem a /usr/share/hal/fdi/policy/10osvendor/20-storage-methods.fdi file-t, és restart hal. Erre behúzta a stick-et, de a következő bootnál eltűnt a hangkari. Ellenben van egy impulse nevezetű screenlet, ami a pulse kimenetet vizualizálja; na ez akkor működött, amikor a hangkari eltávozott.A kollégának már szóltam h köpjön le, ha mégegyszer KDE-vel akarok kísérletezni
-
Lenry
félisten
válasz
body007 #18331 üzenetére
utána a letöltött drivert futtathatóva teszed
sudo chmod 755 NVIDIA-Linux-x86-1.0-xxxx-pkgx.run
aztán
sudo ./NVIDIA-Linux-x86-1.0-xxxx-pkgx.run
és ha szerencséd van, akkor föltelepül
egyébként ha már úgyis a parancssorban vagy, akkor szerintem sokkal egyszerűbb mód:
sudo apt-get install envyng-qt
sudo envyng -tutána meg követed a program utasításait
-
válasz
TrollBalint #18330 üzenetére
Ha recoveryben indítod felcsatolja a vinyókat.
Az usb-t meg:
listázd ki az eszközöket:sudo fdisk -l
ott lesz köztük az usb, legyen most /dev/sda1
csinálsz egy könyvtárat a /media-ban sda1 névensudo mkdir /media/sda1
csatold be az usb-t (mit, hova a syntaxisa)
sudo mount /dev/sda1 /media/sda1
belépve a drive-ra telepítheted
cd /media/sda1
-
TrollBalint
addikt
válasz
body007 #18327 üzenetére
ezt a parancsot láttam, de nem tudom hol kiadni, úgyanis live alatt nem engedett írni a particióra, így pendrivera mentettem. Ha előhozza a root prompt-ot, ott megint megvagyok lőve, mert annyira nem értek a linuxhoz (leginkább semennyire
) gondolom fel kellene csatolni a pendrive-ot, meg talán a linux particiót is. de azt sem sikerült.
apropó, az Nvidia elég nem kellene egy ./ ? Mert a neten így láttam a parancsot -
V.Stryker
nagyúr
Sziasztok
Na, hosszú idő után ismét feltettem az új 9.10-et a melós notira,hogy lassan átvezetem magam. Az első benyomás, hogy nagyon jó a hardvertámogatás, szép és jó lett.
Viszont van egy problémám. Éspedig,hogy telepítés után kiírta,hogy újra fog indulni de nem történt semmi. Most teljesen jól tudom használni, de ahogy bezárja magát nem kapcsolja ki a gépet, nem indítja újra, csak a nagy feketeség és zúgás,hogy megy a gép. Asus F5N noti..
Ötlet?
-
válasz
TrollBalint #18321 üzenetére
elméletileg, de nekem még sose csinált semmit
De próbáld meg kézzel telepíteni:
Fel kellene másolni valahova a driver (mondjuk live-on), aztán recovery, promptsh NVIDIA-Linux-x86-1.0-xxxx-pkgx.run
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
rtom
senior tag
válasz
Speeedfire #18313 üzenetére
Itt azt írják, hogy a Freevo bent van az Ubi 9.04 tárolókban, tehát
sudo apt-get install freevo
felteszi neked a 1.8.1-es verziót...
De a linkelt oldal alján van egy script is, ami szintén megkönnyíti a dolgodat.
-
válasz
TrollBalint #18319 üzenetére
ott kicsivel lejebb
valami, repair broken package vagy miszösz -
válasz
TrollBalint #18316 üzenetére
Elöször próbálj recovery mode-ban egy X server javítást, lehet helyrejön.
szerk.: jah, és egy törött csomag javítást is
-
TrollBalint
addikt
Sziasztok,
tegnap tettem fel egy ubuntu linuxot. Igazából nem most akartam feltenni, csak meghalt a rendszervinyó és így gyorsan dobtam fel egyet. A 9.04-est tettem fel, be is állítottam a videókártyát (Nvidia) de mikor újraindítottam a gépet nem is jelent meg a bejentkező ablak, hanem valami szöveges felület, hogy jelentkezzek be. Villant kettőt, aztán elsötétült. Neten olyat találtam, hogy állítólag rosszul tette fel a drivert és törölte automatikusan. Ott azt javasolták, hogy recovery módban indítsam újra és tegyem fel a manuálisan a drivert. A drivert live cd segítségével lementettem pendrive-ra, és újra is indítottam recovery módban, de sajnos annyira nem értek hozzá, hogy innen hogyan tovább. Tudtok segíteni? (vagy esetleg live cd-ről hogyan tudom feltenni a drivert)
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Speeedfire #18314 üzenetére
amit ír, azt megtetted? az INSTALL file-ban mi van? a python függőségeket hiányolja. hogy mik hiányoznak, azt is írja.
-
Speeedfire
félisten
válasz
Speeedfire #18313 üzenetére
-
Speeedfire
félisten
valaki tudna nekem segíteni a freevo telepítésében u-lite alatt?
néztem a hivatalos oldalt de elég bonyolult a telepítése kiv. ubuntu 9,04 alatt -
n0_gAboR
őstag
válasz
Major Major #18305 üzenetére
root-nak van fenttartvan X %-a particiorol (hogy a juzerek ne tudjak elfogyasztani az osszes helyet, hogy osszedoljon a rendszer
). tune2fs paranccsal allitani lehet ezt az erteket.
-
Lenry
félisten
válasz
#16820480 #18290 üzenetére
az én felhasználómat, amit telepítéskor hoztam létre, szépen betette a régi /home/lenry-be, ez idáig faja
viszont a többi usert, akiket most szeretnék újra létrehozni, nem tudom visszatenni a mappájukba, mert amikor létre akarom hozni a felhasználót, akkor azt írja, hogy a mappa már létezik, válasszak másikat
-
Lenry
félisten
oké. nem gondoltam volna, hogy valaha eljön az a pillanat, amikor egy operációs rendszer telepítése közben, a telepítőből netezni fogok.
eljött
-
Nagytalp
senior tag
válasz
Major Major #18307 üzenetére
Passz
Ezt nyomkodtam össze
-
Nagytalp
senior tag
válasz
Major Major #18303 üzenetére
Nekem compiz van kde alatt is.
-
Speeedfire
félisten
most jelenleg u-lite van fent szépen bevan konfigurálva
tegnapi napom arra ment el h szétszop@ttam magam
nézz át a nagy linux topicba kb 2 oldalon keresztül csak én kérdezősködtem
egy 10mb-os ubuntu mini-vel kezdtem el
elég szépen haladtam vele, míg végül el nem érkeztem az xbmc-hez
amikor is eléggé összekuszálódott minden a fejemben és feladtam a harcot
Major Major még próbált segíteni h meglehet oldani egy openboxxal vagy fluxboxxal de nem sikerült inkább felraktam az u-litetot itt minden fent van ami kell és nemis eszik sokat a gép
egyelőre putty és Xming a manő nálam, addig amíg nem lesz meg az ati kártya nem akarom monitorra kötnimondjuk valaki elmondhatná nekem h tudott ez a rendszer ilyen gyorsan betölteni
-
Vladi
nagyúr
válasz
Speeedfire #18301 üzenetére
Freevót rá tudod tenni egy minimális rendszerre. Pl: debian és fluxbox.
-
Speeedfire
félisten
válasz
Nagytalp #18299 üzenetére
alapvetően nekem az a bajom h 2 dologra kellene a gép szervernek (letöltésre, megosztásra) és filmnézésre
persze mindezt minimális hardverekkel
többször nem akarom leírniszerény gépem adatait (cel 633, 512 mb ram, jelenleg gef. 2 mx de később tv outos ati rage fury pro bár ez még nem biztos, ha jól olvasom akkor az nvidia jobban támogatott linux alatt)
de megfogom próbálni mindenféleképpen ezt is
egyelőre a freevo a nyerő
elvileg szaggatás nélkül viszi a filmeket
Aktív témák
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával - Nint.hu
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Fujitsu USB Port Replicator PR09 docking station (1x5K vagy 2x4K felbontás) (DisplayLink)
- Lenovo ThinkPad X1 Yoga G6 (6th Gen) - i7-1185G7, 32GB, 512GB SSD, multitouch + TOLL
- 24 hónapos PlayStation Plus Premium előfizetés a legolcsóbban, egyenesen a PlayStation-től!
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! Mini PC! I5 10600KF / RTX 3060 12GB/ 16GB DDR4 / 1TB SSD
- Designer 4K Monitor - BenQ PD-2700-U
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest