- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- GoodSpeed: AOMEI Backupper Professional Edition: Lifetime Subscription
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha – bevezető - igényfelmérés
- eBay-es kütyük kis pénzért
- GoodSpeed: Bye PET Palack, hello SodaStream
- sh4d0w: Netflix? Ugyan, VW előfizetés!
- LordAthis: AI Kérdés érkezett - 3600 soros Spagetti kód refaktorálása és budget
Aktív témák
-
-
n00n
őstag
válasz
Speeedfire #18150 üzenetére
@Speeedfire, @BluEyes, @n0_gAboR:
A probléma a következő, szerver szinten nincs támogatva a VNC protokollja, mert Windowsból is csak a Távoli Asztallal enged csatlakozni! Meló után majd a "grdesktop" telepítésével próbálkozok meg, ez elvileg a Windowsban is meglévő rdesktop protokollt használja. Azért köszönöm a válaszokat!
-
Lenry
félisten
új probléma
nem túl erős ez a hardver, így gondoltam, kikapcsolom az asztali effekteket, ne fogja még az is.
az eredmény: szétcsúsztak a screenletjeim, a Xorg folyamatosan 100%-o pörgeti a procit, és használhatatlan a gép
próbáltam visszakapcsolni az effekteket, de csak annyi, hogy jön egy kis ablak, hogy a visszakapcsolás meghiúsult
és ez csak az én profilomban van, másik profilban, vagy csak tty1-ben nem jön elő
-
floatr
veterán
-
-
törölt tag
válasz
McKane #18189 üzenetére
Van egy "kis" változás: gyakorlatilag inkább nem.
-
McKane
senior tag
sziasztok!
két gyors kérdés:
1: mikortól lesz elérhető a 9.10-es rendszer?
2: mekkora a kubuntu 9.10-es minimum HDD igénye?köszi előre is!
-
neelix
csendes tag
válasz
CPT.Pirk #18169 üzenetére
9.04 alatt minden telepítve volt, amit felajánlott és ment a net, de a 9.10 RC verziót felraktam újonnan egy másik partícióra is, viszont így sem működik.
Korábban kipróbáltam már a 9.10 beta verziót egyik partíción, ott viszont ebbe a hibába futottam bele:
Nem tudok jól angolul, de ha jól értem az RC verzióval másnak is van hasonló problémája.
"Az eredeti hiba megszűnt, de a Network-Manager még mindig nem tud kapcsolódni."
-
-
Traxx
őstag
Sziasztok!
Nem vagyok nagy linuxos, az Ubuntut csak másodlagos rendszerként használom, de elég jó szerintem (de hát ugye a megszokás, játék...). Viszont szeretném a 9.04 után kipróbálni a mackót is
Nade. A 9.04 ext3-ra ment rá, viszont olvasta, hogy az ext4 kissé gyorsabb. A kérdésem az lenne, hogy van-e átjárhatóság a két fájlrendszer között, magyarán létezik-e olyan, hogy frissítem a 9.04-et 9.10-re, ÉS ext4-re (ha ez nem túl komplikált megoldás), vagy mindenképpen a tiszta telepítés jelenti az üdvösséghez vezető utat? Amúgy a 9.04-en majdnem mindenem ment, csak a nyomtatót kellett hegesztenem, és a tv-tunert kellett volna, de arra már nem volt türelmem
Előre is köszi
-
floatr
veterán
Ehüm
A keramikus koalám nem mountolja automatikusan a pendrive-ot WTF??? Lehet h a kubuntura húzott gnome desktop miatt, pff...
-
-
-
Giggles
tag
hali!
Problémám a következő: eddig volt egy vista64 és egy wubival felvarázsolt ubuntu külön-külön partíción a gépemen, tegnap leformatáltam a vistát, és win7-t tettem a helyére, easybcd-vel sikerült beállítani dual bootot, azonban az ubuntu kiválasztása után nem töltődik be, hanem kapok egy szinte üres ablakot "grub>" parancssorral.
Megpróbáltam az [link] oldalon leírtakat, de a $ find /boot/grub/stage1 parancsra azt írja hogy unknown command, gondolom mert nincs telepítő cd-m wubi miatt. Valahogy életre lehet kelteni az ubuntut, vagy wubinak hála csak a reinstall fog menni?
-
cellpeti
nagyúr
válasz
Major Major #18171 üzenetére
Sysinfo
Olyat hadd kérdezzek még,hogy nekem a VLC azt csinálja mikor kiteszem teljes képernyőre,hogy nem jeleníti meg a vezérlőpanelt. Ez másnál is így van?
-
cellpeti
nagyúr
Sziasztok!
Az miért van,hogy mikor levelem jön a gép csipog egyet?
A hangsémánál beállítottam az Ubuntu-t,de semmi!Olyasmi progi nincs véletlenül,mint az Everest,hogy meg tudom nézni mi van a gépbe???
-
törölt tag
válasz
#40553216 #18166 üzenetére
ezt hogy hozod elő karmic alatt? mert az xsplash bevezetésével eltűnt a régi login képernyő, és annak beállításai (vagy csak én nem találom).
Lenry: ez szerintem azért van, mert ahogy észrevettem a pulseaudio az nem a hangkártyát használja, hanem a cpu-t a hangfeldolgozásra. ez mondjuk laptopon jó, mert jelentős minőségjavulást produkál az alaplapi integráltakhoz képest, viszont nagy terhelésnél beakadhat a zene (bár ehhez elég nagy terhelés kell, leglaábbis nálam).
-
törölt tag
válasz
neelix #18163 üzenetére
nekem vboxban csinálta. ott csak ethernet van. így terminálban:
sudo ifconfig eth0 up
volt a megoldás. esetleg.
az eth0 helyére az az interface kell, amit használsz.
bár nekem a network-manager a 8.04 vagy 8.10 óta "nem kezelt"ként tartotta számon az eth0-t, bármit tettem. lecseréltem wicd-re, azóta van madzagos hálóm is. érdekes módon a Lubuntuban a wicd az alapértelmezett hálózatkezelő. -
törölt tag
nem töredezik jobban. alapból más a megközelítés:
http://geekblog.oneandoneis2.org/index.php/2006/08/17/why_doesn_t_linux_need_defragmenting
nyilván nem ad 100%-os magyarázatot, de megközelítésnek jó.
és tényleg valahogy így lehet. én már dual-bootos időben Paragon TotalDefrag-got használtam az XP-n. csekkolni lehetett az etx3 partíciókat is: szép szabályos elhelyezkedést mutattak a fájlok, egymástól egyforma távolságra volta a kis négxzetek csoportjai. windowsos szemmel teljesen töredezett filerendszer. de mégsem. -
Lenry
félisten
válasz
Major Major #18158 üzenetére
a tudat mostmár nekem is megvan.
épp csak azt felejtik el leírni, hogy hogyan kell mindezt beállítani, mert mindenhol úgy kezdődik a probléma leírása, hogy már be van konfigolva a usernek a mailkliens...na mindegy... majd leírom az IP-t, és reménykedek, hogy nem változik.
-
neelix
csendes tag
Sziasztok!
Eddig a 9.04-et használtam, de pár napja frissítettem a 9.10 RC-re. A problémám az, hogy azóta nem tudok netezni.
Frissítés után nem csatlakozik a 9.04 alatt beállított felhasználónévvel és jelszóval. Próbáltam másik partícióra felrakni a 9.10 RC-t és ott is ugyanaz a helyzet. Ezután felraktam a 9.04-et és ott működik újra rendesen.Mit lehet csinálni, hogy 9.10 alatt lehessen netezni? Valamit még pluszban be kell állítani, amit 9.04 alatt nem kellett?
Szolgáltató: T-Online ADSL, Modem:Askey RTA 1310B
Előre is köszi a választ!
-
Lenry
félisten
válasz
Major Major #18158 üzenetére
most épp az auda sem csinálja.
de kipróbáltam, a rythmbox sem, más player nincs telepítvenagy prociterhelés alatt sűrűbben jön elő
-
Major Major
senior tag
válasz
Speeedfire #18157 üzenetére
sudo apt-get install nvidia-glx-71
-
Major Major
senior tag
én a laptopomon JFS-t használok, mert CPU használatban az a legjobb
(de ezt csak egész halkan jegyeztem meg, nem ajánlom senkinek)
(#18148) Lenry
nincs a birtokomban ilyen script, csak a tudat, hogy lehet ilyet csinálnimás zenelejátszó is csinálja? ilyen rákeverés, meg felerősödés effekt be van kapcsolva?
-
Speeedfire
félisten
hátha itt tud vki rá válaszolni
meg mintha most jobban is pörögne a topic
szegényeket ma a másik topicban kicsit lefárasztottam
[link]más: gef 2 mx videokártyám van hogy tudnák drivert varázsolni hozzá?
sajnos az xbmc igényli az opengl-t -
n00n
őstag
Sziasztok!
Van egy Windowos gép amire távoli asztal használattal csatlakoztak eddig az ügyfelek Windows alól. Viszont áttértek kliens oldalon Ubuntura. Na már most VNC-vel próbáltam helyettesíteni a Távoli Asztal Használatot. De nem csatlakozik, csak a azt engedi. Erre nem tudtok valami workaroundot? Ha semmi ötlet nincs akkor VirtualBoxba XP.
-
Lenry
félisten
válasz
Major Major #18041 üzenetére
de megoldható úgy is, hogy a gép elküldi neked e-mailben az aktuális IP-t, mondjuk akár az előbb említett ssh szerver indítással összekötve egy scriptben
ez a script kellene nekem
illetve másik fontos dolog
amióta frissítettem a 9.10-re, azóta az Audaciousban minden zenének recseg az eleje... pár sec után kitisztul, de mocskosmód idegesít -
pmheros
őstag
Nem tetszett a prohardver az ubuntu -s tűzróka alatt.
Megnéztem win alatt, a firefox a Trebuchet MS betűtípust használja.
Az itt javasolt msttcorefonts csomag -ot feltéve ubi alatt is elérhetővé váltak a megszokott stílusú betűk, amit beállítva már is boldog vagyok.Kösz PH!, kösz fórumozók, kösz kereső
-
v.attis
őstag
-
Vladi
nagyúr
válasz
v.attis #18137 üzenetére
Egyenesítsük ki
/dev/sda3 /media/Privát ext4 defaults 0 0
Ennyi. Első oszlop az eszköz fáj, második a csatolási pont, harmadik a típus, negyedik a csatolási opciók. Most ezt nem tudom pontosan hogy érdemes, a defaults-al nem követsz el hibát. Utána még két oszlop, az annyira nem fontos.
tabbal válaszd el az oszlopokat.
khmm..... ez le van írva a cikkben amit linkeltem.
ext4-hez miért ragaszkodsz annyira?
-
v.attis
őstag
Amennyiben a leendő ext4 partíciómat fstab segítségével kell majd autómatikusan csatoltatnom, kérném a sort hozzá, mert eddíg nem boldogulok az ntfs-el.
Mivel a Kolalát már úgy teszem fel, hogy lesz egy privát partícióm, ami nem sérülhet majd később és azon fogok dolgozni, ez ext4 lesz.
Jelenleg ugyanez a helyzet csak a szóbanforgó parti még ntfs. Adatok:
/dev/sda3
/media/PrivátSzóval ez kellene majd nekem autómatikusan csatolódjon.
Birka vagyok még ehhez!
-
válasz
Speeedfire #18127 üzenetére
cpu és mem kihasználtság érdekelne - top/htop parancsok
-
Lenry
félisten
az új login képernyőről el lehet rejteni egyes felhasználókat?
cellpeti: használj aMSN-t. tud neveket színezni, offline emberekkel beszélgetni, kinézetre is olyan mint a windowsos messenger.
synapticból tudod telepíteni -
válasz
Major Major #18128 üzenetére
Full inteles a cucc, de közben rátaláltam a megoldásra. Ki kellett kapcsolni a Compizt teljesen, így most van egy 1440x900-as, meg egy 1680x1050-es desktopom.
Azért köszönöm a segítséget! Respect!
-
-
cellpeti
nagyúr
Sziasztok!
Szeretnék a Linuxba tenni "object dock"-ot és az alsó tálcát eltüntetni? Meg lehet ezt tenni valahogy?
Illetve olyan MSNes progira lenne szükségem,ami nem csak a bejelentkezett emberkéket jeleníti meg,hanem az összes embert,aki fel van véve! -
floatr
veterán
Nézd, én céges környezetben használom a gépet, irodából és otthonról egyaránt. Emiatt több dologra rá vagyok szorulva
Kell egy mail kliens, ami transzparensen működik az irodai levelezéssel. megjegyzem ez még az outlooknak is kemény dió. Mivel a kde alattiak nagyjából szóba sem jöhetnek a feature set miatt, marad az evolution, ami kicsit sekélyes kde alatt, javarészt design problémák vannak.
Kell egy-két vpn, mivel kliensek hálózatán turkálunk. Ez eleve bukó kde alatt, legalábbis a saját netmanagerével. Próbáltam a kvpnc-t is, de összekócolta a hálózati beállításokat, és használhatatlan volt.
Kell egy kétpaneles file manager, ami ugye a krusader, a 3.5.x alatti változatok voltak a legjobbak... hát most finoman szólva félkész, lassú, és hibát-hibára halmoz. Ott telt be a pohár, amikor az update előtti backup-ból visszamásoltam egy vbox image-et (10 gib), majd egy újabb másolát indítottam el, ami oda jutott, hogy ugyanazt az image-et kezdte el visszamozgatni. Erre nem tudok mit mondani...
Kell az eclipse, ami egyrészt design hibás, másrészt funkcionális defektjei vannak a kde-gtk motorral.Na ez volt az a pont, amikor azt mondtam, hogy elmennek a halálba a csilivili újításaikkal, amikor a rendszer összességében használhatatlan.
Ehhez képest hibátlanul megy a gnome-os rendszer, amióta áttoltam az alá a talicskát. Kicsit fapadosabb, de gyakorlatilag hibátlanul használható.
-
Speeedfire
félisten
sziasztok
felraktam egy alap mini ubuntut
majd a legszükségesebb programokat
mivel se xorg se ablakkezelő nincs ezért a conky sem fut
van valami alternatíva erre? cpu és mem kihasználtság érdekelnea másik kérdés dyndns-t akarok felrakni és konfigolni
az oldalról már leis szedtem a hozzá való programot meg generáltattam egy konfig fájl-t viszont ezt ha jól sejtem kernel fordítással tudom csak felnyomatni
ebben tudna nekem vki segíteni? -
válasz
Major Major #18118 üzenetére
Próbáltam, virtual size elég.
-
floatr
veterán
Uuhhh
Hát hogyis kezdjem...
Felpakoltam a kubuntus karmic-ot. Először minden szép volt, és jó, aztán rájöttem, hogy semmi sem működik úgy, ahogy az elvárható lenne. A legnagyobb bosszúságot a GTK+ alkalmazások, és a vpn okozta.Most felsuhintottam a gnome-ot, és döbbenet a különbség -- még mindig elmaradásban van a KDE4 és az alkalmazásai.
A kubuntut nem ajánlom senkinek, még mazochistáknak sem
-
Oly
őstag
Sziasztok!
Kezdő Linuxos vagyok.
Tegnap felraktam a Dell mini 10 HD gépemre egy Ubuntut és nem akarja a HD felbontást nekem.
Hol lehet drivert, vagy mit rakni rá?
-
-
Darahian
tag
A Gnome, a KDE, az XFCE, és pl. az Enlightment különböző ablakkezelők, olyanok mint az XP esetén az explorer (=/= internet explorer). Az a legszebb a dologban, hogy az ubuntut (látszólag) nem zavarja ha több ablakkezelőt használsz (természetesen felajánl egy alapértelmezett környezetet azáltal hogy Ubuntu, Kubuntu, Xubuntu, stbstb verziót töltesz le és telepítesz, de azt hiszem az Ubuntu Ultimate DVD mindegyiket tartalmazza, bármelyik környezet telepíthető a DVD -ről).
Az ablakkezelőkkel kapcsolatos móka az is, hogy egyes szoftverek GUI -ja (Graphical User Interface, grafikus felhasználói felület) milyen környezet alá lett elkészítve, így egy adott rendszerösszetevőhöz / szoftverhez esetenként több fajta GUI is tartozhat, amelyeknek értelemszerűen az adott ablakkezelőt kiszolgáló környezeti elemei, ún. "függőségei" is települnek. Ubuntu esetén ez annyira leegyszerűsödik, hogy az általad kijelölt akalmazást telepíti, a függőségeivel együtt és kész. Természetesen az a legtisztább ügy, ha minél kevesebb függőséggel kell dolgoznia.Nálam pl Gnome alatt is simán fent van a K3B, a Ktorrent, meg az Amarok, ilyenek. Igaz, összekoszolja a függőségek telepítése során a menüt (megjelennek a KDE -s "oktatás", stb fülek), de nagy változást nem vettem észre. Nyilván ez egy kisebb háttértárral rendelkező gépnél előbb-utóbb figyelemre méltó hízást eredményez, de egyébként (nekem eddig még) nem okoz(ott) problémát.
-
McKane
senior tag
Lenne egy gyarló kérdésem..
Mivel nem vagyok otthon ebben a témában, segítségetekre lenne szükségem..
Miben különbözik az Ubuntu és a Kubuntu ?
Melyik a jobb támogatottságban, multimédia terén?ezt sose tudtam eldönteni..
Mert ha majd végleg kijön a 9.10-es ubuntu/kubuntu , valamelyiket felteszem,mert érdeklődök a nyílt forráskód felé.. Csak nem tudom melyik futna, melyiknek jobb a támogottsága a gépemhez. géprészletek az adatlapomon.Köszi előre is!
-
-
Blue@X
senior tag
válasz
McKane #18107 üzenetére
Ajánlom figyelmedbe az Ubuntu hivatalos magyar oldalát: Újdonságok
-
McKane
senior tag
Hello!
Ahogy láttam, még pár nap és megjelenik a 9.10-es ubuntu..
egy-két mondatban le tudnátok írni milyen változások lettek/lesznek a 9.04hez képest?Köszi szépen!
-
törölt tag
igen, ez is egy szisztéma
de én akkor már inkább odateszem a media könyvtárba, végülis ártani nem árt, és legalább feltűnően csatolva vannak.
amúgy egyébként 1-2 napja csinálja azt a karmic, hogy bedugok valamit, és nem csatolja magától, hanem csak a places menüben megjelenik a neve, és ha ott rákattintok, akkor csatolja ténylegesen fel.
-
Vladi
nagyúr
válasz
v.attis #18100 üzenetére
Nem is kell pont úgy kinéznie. Az egy példa. De abban biztos vagyok, hogy az oszlopok ugyan azt jelentik. Olvasd el a cikket és akkor jobban fogod érteni.
Ezekkel a grafikus beállító cuccokkal az a baj, hogy ha hibásan működnek, akkor nem tudsz vele mit kezdeni. Mint a te esetedben most is. Ezért érdemes eleve az fstabbal dolgozni. Egyébként ez a program amit használsz, az is az fstabot szerkesztgeti szerintem. Bár nem ismerem.
Ezek a modern egyszerű disztrók úgy vettem észre, hogy mindent automatikusan mountolnak a /media alá. De érdemes tényleg megnézni azt az fstabot, mert jobban jársz vele.
Egyébként én is 10 év windóz után kezdtem el nyúzni a linuxot. Ezzel nincs semmi baj. Viszont amikor feltelepítettem életem első disztróját, akkor már tudtam fstabot szerkeszteni.
Mert ez azért olyan alapismeret, amivel ha rendelkezel sokkal könnyebb boldogulni.
Ha meg valamit nem értesz, akkor gyere kérdezz, segítünk. Úgyhogy no offense és béke.
(#18101) sheratan:
a /media hagyományosan az eltávolítható kötetek csatolási helye. A rendszer használja automountra. A /mnt meg a kézzel csatolt dogok helye. Én inkább ez utóbbi használom. A /media meg maradjon a rendszer könyvtára. -
válasz
Major Major #18087 üzenetére
A Display fül alatt nem tudom úgy beállítani, ahogy szeretném, grandr-t kiprósza.
Aktív témák
Hirdetés
- Az Xbox égisze alatt oldaná meg a PC-s játékosok legnagyobb gondját a Microsoft
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- Windows 11
- Milyen videókártyát?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Trollok komolyan
- Gitáros topic
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- További aktív témák...
- PC Game Pass előfizetés
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával - Nint.hu
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Bomba ár! Dell Latitude E6430 - i7-3720QM I 16GB I 250GB I Nvidia I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- ÚJ Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop Essential robotporszívó feltörlő 2db 1999 Ft
- LG UltraWide 25UM58-P LED Monitor
- Eladó karcmentes Apple iPhone 11 128GB / 12 hó jótállással
- LG 65BX - 65" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest