Hirdetés
- Még mindig itt tartunk jelenleg...
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Asszociációs játék. :)
- Szólánc.
- Windows 11 - HP Pavilion – 15 cc516nh (2LE41EA) laptopon Intel I3-7100U TPM2.0
- Fűzzük össze a szavakat :)
- MárkaLánc
- Drive! - Az utolsó gurulás idén a Quadrifoglio-val
- Digitális Állampolgárság Program
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
-
LOGOUT.hu
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
tobi''
tag
-
Ixion77
Topikgazda
Kínában a hírek szerint már nagyon forró a pite, az biztos.
Mindig is azt gondoltam, hogy pont ez volt az USA valódi célja a kamatemelésekkel. Működött is.
Most azon a vékony határvonalon kell egyensúlyozniuk, hogy az USA gazdasága ne omoljon össze, de a fogyasztás se nagyon növekedjen. Időt kell húzni, hogy a gyártás minél nagyobb része ki tudjon költözni Kínából.
A Mexikóba költözés nagyon jól halad, amiről most nem keresem meg a videókat, de az MXNUSD charton jól látszik a folyamat.
A fő kockázat szerintem továbbra is az, hogy Kína úgy dönt hogy a problémákról ideje elterelni a figyelmet egy háborús konfliktussal. Még mielőtt az USA újratölthetné a hadászati és olajkészleteit.Mivel a körülmények egészen mások mint 2008-ban, ezért ahogy már korábban is írtam, szerintem sem lesz azonos a lefolyás. De hogy miként lesz más, annak megjóslásához én kevés vagyok.
Ez az ábra mindenesetre Zoliéval (és vele együtt a gazdasági szereplők döntő többségével) ellentétben az én fejembe nagyon bele van ragadva:
Majd rányomtatják a számlazáró statementemre is, hadd örüljek neki. Magyarázatul melléírják, hogy: ez az ügyfelünk sem hitte el, hogy "this time it's different"[ Szerkesztve ]
"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
j0k3r!
senior tag
válasz Ixion77 #6693 üzenetére
PredatorZoli-hoz csatlakozva szerintem sem ugyanaz lesz a lefolyás. Az is lehet, hogy hiba, hogy minden szem Amerikára szegeződik, de közben Ázsiából, vagy éppen Európából jön majd esetleg a baj. Legutóbb az ingatlanpiac volt felfújva a változó kamatozású hitelek (és az erre épülő tőkeáttétes ügyletek) miatt, most erre csekély az esély, teljesen más az ingatlanhitelek szerkezete, fixált a legtöbb. Lehet, hogy most mondjuk az elmúlt pár évben felforrósodott opciós piac lesz, ahonnan kiesik valami csontváz, esetleg ott van "overleveraged" szereplő.
Más:
Powell-t ismerve az szokott lenni a recept, hogy:
- n. meeting belebegtet valamit
- n+1. meeting megerősíti
- n+2. meeting végrehajtEbből kiindulva, ha a mostani volt az "n", akkor 2024. márciusi meetingen fogják bejelenteni az első vágást. Azt gondolom, hogy az új államkötvény kibocsájtások (Yellen) miatt "front load"-olni fogják az év elejére dolgot. Még az is lehet, hogy Yellen/Biden részről kapott egy sallert Powell a héten, ezért lett hirtelen galamb a két héttel ezelőtti "szó nincs kamatvágásról" Powell helyett. Lehet, hogy matekoztak kicsit a demokraták és rájöttek, hogy annyira nem jó játék 4.5-5%-on hosszútávú kötvényeket kibocsájtani, ha visszatér egy 2%-os növekedésű (és inflációs) gazdasági környezet (hosszútávon).
Így néz ki a 2024-es FOMC calendar (zárójelben odaírtam a várakozásom "soft landing" esetén):
2024. 01. 31. - vágás megerősítés
2024. 03. 20. - 25 bázispont vágás
2024. 05. 01. - 25 bázispont vágás
2024. 06. 12. - 25 bázispont vágás
2024. 07. 31. - 25 bázispont vágás
2024. 09. 18. - nem vágnak a választások miatt
2024. 11. 05. - 2024 United States presidential election
2024. 11. 07. - 25 bázispont vágás?
2024. 12. 18. - 25 bázispont vágás?some men just wanna watch the world burn...
-
Ringman
nagyúr
Úgy sem lett nettó befizető Magyarország, hogy blokkolták az EU-s kifizetéseket [link]
Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
Ixion77
Topikgazda
Berakom emlékeztetőül, hogy lehessen nézegetni ha szükség van rá:
Arra is érdemes még emlékezni, hogy a FED a kamatemelést 2006 nyarán fejezte be. A csúcs kamat 5.25% volt. (Ismerős szám? )Szóval még ha ugyanez lenne a forgatókönyv, akkor is simán belefér Zoli várakozása a pluszos 2024-et illetően, és csak 2025 őszén lenne a vízesés. De persze mindenki tanult 2008-ból, és a világgazdasági helyzet is más most, ezért valószínűleg nem lesz a forgatókönyv ugyanaz.
[ Szerkesztve ]
-
Ringman
nagyúr
magyar infláció jelentős lassulását, az EU-pénzek részleges kiszabadítását, illetve az e heti Fed- és EKB-döntések tartalmát látva jócskán felerősödtek az MNB-vel kapcsolatos kamatvágási várakozások a piacon. A határidős árazások jövő év őszére a mostani irányadó ráta (11,5%) felét árazzák (6,5% körül), és ez is szerepet játszhat a forint pénteki esésében az esti Fitch-döntéssel kapcsolatos esetleges spekuláció mellett.
[link]Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
ngaba
aktív tag
válasz julius666 #6690 üzenetére
Nem a portréja miatt tettem be, az itt nem különösebben érdekes, hanem amiatt, hogy már akkor is jelentős szerepe volt a magyar gazdpol irányításában, amikor még senki sem hallott róla (és a neve helyett annyit mondtunk, hogy "az MNB"...) Tehát nekem onnantól, hogy hivalatosan is kormánytag lett, semmi kétségem sem volt afelől, hogy ő a valódi főnök. (Annyi az új fejlemény, hogy nem bukott bele.) Szerintem a választások előtti "osztogatás" is nagyrészt az ő keze munkája volt.
A jutalom nyilván jutalom, Navracsics is megkapta.
-
j0k3r!
senior tag
some men just wanna watch the world burn...
-
Ringman
nagyúr
válasz julius666 #6685 üzenetére
szerintem egyre kevésbé tűri a miniszterelnök a kritikus hangokat, aztán így maradt a zseniminiszter.
vsz. infláció papíron rendben lesz, mert nem nő majd a hordókészítés és a lópatkolás díja, az eurhuf meg nem hiszem hogy erős lesz, ha euróban kell lehívni a pénzeket.
- ezek szerint ők is rosszabbra számítottak az EU pénzek kapcsán, az összejött "enyhe recesszió" szerintük megsüvegelendő eredmény
[link]Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
ngaba
aktív tag
válasz julius666 #6685 üzenetére
Nincs ebben semmi meglepő. Többször linkeltem már ezt a 6,5 éves cikket:
https://index.hu/gazdasag/bankesbiztositas/2017/03/20/nagy_marton_mnb_karrier/
Csak most az MNB-ből átkerült a kormányba. -
julius666
addikt
A "pénzügyminiszter" gyakorlatilag vétójogot se kapott: link
Eddig valamennyire verseny volt a NER-ben a gazdasági irányzatok/szereplők között. Egyértelműen a Nagy Márton féle high pressure economy irányzat nyert, valószínűsítem hogy az elmúlt másfél év EU-s pénz nélküli időszakának kezelése miatt (gondolom nem véletlen hogy azzal turnézik mostanság, nem is kell ide EU-s pénz)
Ez két szemszögből érdekes szerintem:
- ezek szerint ők is rosszabbra számítottak az EU pénzek kapcsán, az összejött "enyhe recesszió" szerintük megsüvegelendő eredmény
- az ezt elérő politikus kap több hatalmat: főni szerint továbbiakban is erre lesz szükség -
Ringman
nagyúr
[link]
Jan Marsalek is one of the world’s most wanted men, after $2 billion disappeared from his ex company Wirecard. Now he’s got a new Russian identity, hangs out in Dubai and still works for Russia’s services - as he has for nearly a decade. Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
Mercutio_
félisten
válasz Ixion77 #6680 üzenetére
Vagy azért kell, mert ez az országkockázati felár, esetleg az inflációs adatok valódisága kérdéses és a ténylegeshez kénytelenek belőni a kamatokat
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
Ixion77
Topikgazda
"accelerating inflation"
Ezt vajon hogy csinálják mikor az egész világ deflációban van?
Masszívan QE-znek hogy legyen miből finanszírozni az ukrán "különleges hadműveletet"?"2023 is expected to be close to the upper bound of the 7.0–7.5 percent forecast range"
Miért kell 16 százalékos alapkamat 8 százalék alatti inflációhoz? ("to counter inflation")
Nem kell, ergo ez nem az inflációról szól, hanem tippem szerint talán a rubel értékéről. Az viszont október óta erősödik, így nem nyilvánvaló hogy most emelniük kellett.[ Szerkesztve ]
-
j0k3r!
senior tag
https://insiderpaper.com/russian-central-bank-raises-key-interest-rate-to-16-to-counter-inflation/
Nem semmi
-
Segal
veterán
válasz PredatorZoli #6675 üzenetére
Hosszú távon igen ez tény, de kérdem én honnan fogja tudni az autóipar a tervezésébe előre belekalkulálni hogy esetleg egy másik szektorban kiesik 1 (aztán több) csontváz a szekrényből?
Mert amíg nem történik meg addig úgyis mindenki a legjobb színben tünteti fel magát a részvényesek előtt...
Ezek az elemzések alap forgatókönyvnek jók, de bármikor történhet valami olyan nem várt esemény amit ők sem láttak előre."Ez nem változtat azon, hogy tisztességtelen dolog botokkal felvásárolni 160-180e indulóáron a 3060 Ti-t, aztán 250e-ért árulni a HA-n." Ez miért lenne tisztességtelen? Te is meg bárki lesheti botokkal a boltokat, ugyanúgy meg tudod venni a cuccot azon az áron, mint a scalper.(1 házigazda válasz...)
-
avl
senior tag
válasz PredatorZoli #6652 üzenetére
nyilvan semmi jelentösege 1 napnak, maskor mas lesz,
de durva, hogy 1 nap: a portfolio szerint: "a Dow Jones emelkedett a legnagyobbat 0,43%-kal, ezt az S&P követte 0,26%-kal, a sort pedig a Nasdaq zárta 0,19%-os plusszal"
investing-en masokhoz kepest:
-
attiati
veterán
válasz PredatorZoli #6659 üzenetére
Ezek globál autóiparra vonatkozó forecastok?
Főleg keresletre vonatkozó?A kereslet mellett a legnagyobb kérdés az volt, hogy az infláció, gdp, kamat, munkaerőpiac négyes relációja hogyan alakul. A FED sem tudta fél évvel ezelőtt pontosan.
Mennyivel mutat többet egy autóipari forecast, mint egy teljes piacot és minden mutatót figyelő vagyonkezelő vagy befektetési bank előrejelzése?
-
ngaba
aktív tag
válasz PredatorZoli #6669 üzenetére
Igazából ha csak fél évet lehet előre jósolni, és a tőzsde is a fél év múlva esedékes állapotot tükrözi, akkor ugyanúgy full random az árfolyam, csak fél évvel "előre van tekerve az idő":
Egy hónap múlva a tőzsde a 7 hónap múlvai állapotot mutatja majd, de azt úgyis csak 1 hónap múlva fogjuk tudni megjósolni... Tehát bármi lehet a tőzsdén 1 hónap múlva.
-
julius666
addikt
válasz PredatorZoli #6668 üzenetére
Azt, hogy milyen lesz a 2024, azt még októberben láttam először. Akkor még "rottyon" volt a piac.
Fentebbi hszedből:
Miért nem erre alapoz a piac? Ki mondta hogy nem erre alapoz? Pont ez történik most.Akkor máshogy teszem fel az eredeti kérdésem. Ha akkor meg lehetett mondani, hogy várhatóan emelkedés jön, amikor "rottyon volt" a piac, akkor pl. a cég, akinek dolgozol miért nem tőzsdei kereskedésből él? Kétlem akkora profitot képes termelni a cég az autóiparban, mint amilyen hozamot egy ilyen jósgömb tudna hozni a gazdájának.
(Nyilván azért mert nem annyira megbízhatók ezek az előrejelzések csak most épp bejött)
-
Ixion77
Topikgazda
válasz PredatorZoli #6669 üzenetére
A nyári rally dezinflációs boom volt, amit tovább fokozott a tavaszi bankcsődökre adott új eszközök likviditásnövelő hatása. Szvsz.
[ Szerkesztve ]
-
PredatorZoli
senior tag
válasz PredatorZoli #6668 üzenetére
Talán a 2023 nyári tőzsdei ralli magyarázata, hogy a 2023 nyári eredmények még a vártnál is jobbak lett és jolt egy utólagos tőzsdei korrekció*
-
PredatorZoli
senior tag
válasz julius666 #6667 üzenetére
A 25 és a 26 az már részemről egy jóslás, amit a jövő évi trendből kivetítettem egyfajta educated guessként.
Azt, hogy milyen lesz a 2024, azt még októberben láttam először. Akkor még "rottyon" volt a piac. És igazából itt jön be hogy ez alapján elhiszi-e az ember hogy most akkor jön egy emelkedés. (mostmár utólag tudjuk, hogy érdemes volt elhinni). Utólag egyértelmű a dolog. Viszont a dolgok hevében hogy fel meri-e használni az ember forward indikátornak az már egyéni vérmérséklet kérdése.
Mondok mást: 2023 nyara rendkívül jó időszak volt volt. Év elején volt is emelkedés a tőzsdén, megint megjelent ez a fél éves delay....
De például volt a 23 közepi tőzsdei emelkedés, 24 eleje meg nem lesz annyira jó szóval, teljesen ez se megbízható.... -
julius666
addikt
válasz PredatorZoli #6666 üzenetére
Kezd tisztulni a kép. Az hihető, hogy - ha nincs valami nem várt katasztrófa - azért ezek a nagy multik olyan fél évre előre az idő nagy részében kb. jól látják a saját piacaikat (ha nem így lenne, viszonylag hamar csődbe mennének). Viszont akkor hosszabb távra ezek szerint mégse olyan jó a jósgömbjük. Amit fentebb írtál 2025-2026-ról az pont ugyan úgy lehet téves mint ahogy tévesen látták előre pár hónapja 2024-et is még.
A kérdés igazából már csak az, hogy amikor ezek az előrejelzések eléd kerülnek, az a nagy piaci mozgások előtt vagy után szokott történni? Mennyire használható "forward indicatorként" vagy mennyire inkább csak az általános piaci várakozásokat tükrözik?
-
PredatorZoli
senior tag
válasz julius666 #6663 üzenetére
Mert a 2023Q3-ban még nem látszódott a fellendülő 2024 . második fele ami mostmár látszódik.
Valahol igazából ez a fél éves csúszás is ebből adódik. Mivel jól előrejelezni fél évet lehet igazán, ezért mindig a fél év múlva történő várható dolgokat tükrözi a tőzsdei árfolyam.
A mostani hirtelen ugrás pedig azért lett, mert a várakozásokhoz képest mégjobb lett a kamatpálya ami az eleve jó várakozásokon még lökött egyet. Szerintem teljesen logikus ami történik. -
Gabesz87
veterán
Üdv. Nem tudom mennyire tartozik ide a NAV online számlázás felülete, nem találtam most jobb topikot. Használja esetleg valaki? Apámnak van vele egy kis gondja. Egy számlát nem tud felölteni (én is próbáltam a saját gépemen). Kitöltünk mindent, és van alul a 3 gomb: Kitöltés ellenőrzés, Tartalmi ellenőrzés, Számla rögzítése. A probléma az, hogy miután rákattintunk a tartalmi ellenőrzésre (vagy tök mindegy, ha a kitöltés ellenőrzésre), mindhárom gomb kiszürkül, inaktívvá válik. Ergo egyszerűen nem lehet rögzíteni a számlát. Ha a számla rögzítésre kattintok, akkor is ugyanez történik Van esetleg ezzel kapcsolatban valakinek tapasztalata? Valami gebasz van a rendszerrel, vagy mi a fene? Néztem az üzemszüneteket, de ott 12-én írtak valami lassulásról, kapcsolódási problémákról, ill. holnap lesz egy 1 napos Ügyfélkapus bejelentkezési szünetelés.
-
aAron_
őstag
válasz PredatorZoli #6651 üzenetére
Azt nem értjük, hogy min lepődött meg a piac most ennyire, amit eddig nem árazott be.
A te gondolatmenetedből is az következik, hogy lesz még pár ilyen be nem árazott, piac által eddig észre nem vett pozitív meglepetés, ami miatt következő másfél évben nagyon magas hozam elérhető majd.
A kérdés, hogy ez miért lesz/van így?
What is your ikigai?
-
julius666
addikt
válasz PredatorZoli #6659 üzenetére
Honnan pl. a fél éves "szabály"? Ha 24Q1 pocséknak néz ki, de az év hátralévő részében ezt ledolgozza a "gazdaság" ahhoz miért tartozik 23Q3-ban tőzsdei esés? Egy pocsék negyedév kit érdekelne ha van egy tök jó jósgömb ami meg tudja mondani, hogy utána már nem lesz gond?
Azt gondolom, hogy van egy - egyébként valahol valóban nem rossz - input adatsorod (autóipari piaci elemzések kimenetele lényegében) és azt próbálod fittelni a tőzsdei árfolyamokra. Gondolom max pár évnyi adatra van rálátásod (úgy emlékszem viszonylag fiatal vagy, gondolom pár évnyi munkatapasztalattal), ezen időtávon a fél éves előre becsléses hozták a legjobb eredményt kb., ezért írod a fél éves szabályt. Amikor meg épp nem jöttek be a becslések ott ráhúzható volt egy black swan épp és az akkor outlier (COVID gondolom megkavarta a dolgokat).
[ Szerkesztve ]
-
SzGee
aktív tag
Na ma végre megindult az Impala is felfelé +15%
If you leave me, can I come, too?
-
j0k3r!
senior tag
válasz PredatorZoli #6657 üzenetére
De ez nem "csak" egy technikai indikátor, hanem egy elég erős szembeszél az egész bankrendszernek. Nélkülük pedig nincs hitelezés, folyamatosan növekvő hitelkihelyezés nélkül meg nincs növekedés a gazdaságokban úgy 40 éve.
-
PredatorZoli
senior tag
válasz julius666 #6654 üzenetére
Igen, ez autóipar, és rendre van szerencsém az előretekintő (meglehetősen pontos) forecastokat látni néhány havonta. Nem csak európára nézve, de a távolkeleti régiót és az amerikai földrészt is, külön commercialra és külön resideltial szegmensre. Eddig az ott látottak valahogy mindig ültek, szerintem nagyon jó indikátor (így utólag különösen logikusak, a pillanat hevében persze kevésbé bátran von le belőle az ember messzebbmenő következtetéseket, de én ezúttal megtettem, aztán vagy így lesz vagy nem). Miért nem erre alapoz a piac? Ki mondta hogy nem erre alapoz? Pont ez történik most.
picijtigris: Ezt nem én találtam ki, Ben felixes videó is feldolgozta már ezt. Ez egy ilyen hosszútávú tapasztalás.
-
julius666
addikt
válasz Ixion77 #6649 üzenetére
Én azt hittem már a nyári vásárlást is annak veszed, de így már értem mire gondolsz és igazad van. Alapvetően hulló késekbe nyúlkáltam én is aug-október során, ilyen szempontból valóban hazárdírozás volt.
Ha igaz amit írsz Yellenről, akkor jó befektető akkor vett volna bele amikor az a bejelentés történt és látja hogy utána fordultak a hozamok, tehát a piac visszaigazol.
Csak olvasni köllött volna a saját topicodat: [link]Egyébként jól hangzik amit írsz de mire ez hír lett nyilván már eleve volt egy hozamesés, főleg ha még 1-2 napot vársz is rá. Nekem pl. nem volt triviális hogy akkor ezt most beárazta a piac vagy rövid úton el fog olvadni az egész aug-október emelkedés. Ehhez pontosan kellett volna tudni hogy akkor tényleg elsősorban a megnövekedett kincstári kibocsátások állnak a hozamemelkedés mögött, vagy van valami más oka is ami lökheti akár a későbbiekben is feljebb a hozamokat amig nem jön valami meredek letörés (valami/valaki bemondja az unalmast). Amire eredetileg is számítottunk.
-
peetie1
aktív tag
válasz PredatorZoli #6652 üzenetére
Ilyenkor mindig azt kérdem magamban,miért is nem az egész portfólióm zprv? Aztán persze mikor ugyanilyen sebességgel esik akkor meg a jpglt nézem hogy de jó hogy ez stabilabb.
-
julius666
addikt
Ez a "láttad a számokat" autóipari megrendelésekre vonatkozik, ugye? Régebben írtál már erről ha jól emlékszem. Azt még talán értem, hogy ez alapján fél évre előre lehet okoskodni valamit, de hosszabb távra miért? Csak a szokásost tudom írni: ha ez ilyen jó jósgömb, akkor miért nem mindenki erre alapoz a piacon?
-
Ixion77
Topikgazda
Az inverz hozamgörbe hogy illeszkedik ebbe az elképzelésbe? Mi lesz vele?
-
PredatorZoli
senior tag
válasz julius666 #6627 üzenetére
Nekem határozott elképzelésem van arról is, hogy a kövi 2-3 évben hogy lesz a dolog.
Alapvetően nem értek egyet azokkal a kétkedőkkel, akik a mostani emelkedés előtt értetlenül állnak. A tőzsde kb fél évvel előrébb tart, mint amit éppen látunk. A mostani tőzsdei árazás már a 2024 közepi állapotot tükrözi, amikor már túlleszünk 2 kamatvágáson és az inflációs problémákra már nem is fogunk emlékezni, teljesen indokolt az emelkedés (még szerintem nem is láttuk az egészet). A nyár utáni, őszi esegetés pedig azért volt, mert a 2024-es első negyedév a gazdaságban, hát hogy is mondja, láttam a számokat, igen fos lesz (ez továbbra sem változott, tényleg az lesz, és ezen ne is lepődjetek meg mikor meglátjátok azt a negyedéves eredményt).
De a piac már azért emelkedik, mert látja (én is láttam), hogy a kövi év közepétől már beindul a konjunktúra.De akkor ezek után vissza tehát a jósgömbömre: a gazdaságban 2024 második fele és 2025 első fele lesz a jó, és a momentum a gazdaságot még 2025 második felében is vinni fogja. Ebből adódóan figyelembevéve a fél éves tőzsdei csúszást, 2024-ben 20% emelkedést, 2025 első felében pedig egy további 10% os emelkedést látok a tőzsdén. Ezt követően pedig 2025 második fele valamint 2026 első fele talán egy oldalazós, vagy nagyon nagyon keveset emelkedő piac lesz. Én ezt látom most, erre számítok. Recesszió vagy bármi ahhoz hasonló kizárólag csakis komoly blackswan esemény esetén történhet a kövi 2 évben, "magától" nem. Szerintem nem túl jó stratégia múltbeli (történelmi) számokra/történésekre alapozni, hogy mi következik, mert this time tényleg más, mint ahogy mindig minden más ami megtörténik.
-
avl
senior tag
ZPRV ma: ~ +5% OTP: ~ + 4.6% egyszer fel, másszor ...
-
Ixion77
Topikgazda
válasz julius666 #6648 üzenetére
Nem az eredménytől függ hogy hazardírozás vagy nem, hanem attól, hogy hogyan és milyen logika alapján vettük. Amikor az árfolyam ment, ment lefelé mi meg anélkül vásároltuk hogy értettük volna hogy miért megy lefelé, és miért fordulna meg, mégis vettük az hazardírozás. Tehát mert akkor vettük amikor ment lefelé, és nem akkor amikor már megfordult.
Ha igaz amit írsz Yellenről, akkor jó befektető akkor vett volna bele amikor az a bejelentés történt és látja hogy utána fordultak a hozamok, tehát a piac visszaigazol. Na akkor én már csak ültem és néztem ki a fejemből várva hogy vajon megyünk-e még lejjebb."Miért a 10Y-t nézed ha hosszú kötvényt akarsz venni?"
Nincs különösebb oka, csak úgy megszokásból. Az elemzők is legtöbbször arról beszélnek, így annak az aktuális helyzetét tudom a legjobban bármikor akár fejből is"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
julius666
addikt
válasz Ixion77 #6647 üzenetére
Akkor kb. mint én. Átlagárral már pozitívban kéne lenned, ez így azért nem akkora "hazárdírozás". Akkor se, ha az S&P500-hoz nézzük. Vagy csak az én ingerküszöböm magas, mit nevezünk hazárdírozásnak.
Amúgy hosszú vég el is ment 5.1%-ig, én ott (is) belevettem, nyilván nem eléggel de utólag könnyű okosnak lenni. Miért a 10Y-t nézed ha hosszú kötvényt akarsz venni?
Egyébként a hosszú hozamok akkor fordultak le, amikor Yellen bejelentette, hogy akkor most visszafogják kicsit a kötvény kibocsájtásokat meg inkább rövid kötvényeket bocsátanak ki. Szerintem az aug-október "ok nélküli" meredek emelkedés volt az anomália és most korrigáltunk vissza a normális tartományba. Nem biztos érdemes ebbe többet belelátni.
Többiben egyetértünk.
-
Ixion77
Topikgazda
válasz julius666 #6646 üzenetére
"Mikor vetted hogy az még hazárdírozásnak számított?"
Néhány pakkot már a nyáron DTLA 4.8 körül, de a többségét (ami lehet hogy hazárdírozás volt) szeptemberben és októberben, ahogy ment az SPPX egyre lejjebb és lejjebb. Sajnos hamarabb véget ért a móka mint én vártam. Azt hittem, hogy felmegy a 10Y 5.1%-ig, és akkor akartam még igazán belevenni. Szintén sajnos, hogy nem a hedge változatot vettem, mert nem ilyen "no landing" visszapattanásra számoltam. Azt hittem, pánikpattanás lesz, dollárerősödéssel.
"nem jöttek szignifikánsan rosszabb adatok amik ezt indokolnák"
Valóban nem. Rá lehet fogni erre-arra hogy hát most aztán már elkezdődött valami, de igazából semmi jelentős. Ma is megint jöttek munkanélküliségi adatok, és... Ismét semmi különös. Semmi romlás. Jöttek fogyasztási adatok is, és még jobbak is a várakozásnál. Magas hitelkártyaállomány és kamatok? Diákhitel-visszafizetés? Megtakarítási ráta új mélyponton? Na és? Az amerikait úgy tűnik, hogy nem érdekli. Költ, költ és költ.
"Sőt, nekem úgy tűnik a soft landing tábor gyarapodott inkább."
De még mennyire! Ez már nem is soft landing, hanem no landing tábor.
-
julius666
addikt
válasz Ixion77 #6634 üzenetére
Szezonális? Charton visszanézve a tavalyin kívül nem látok hasonló szignifikáns mozgást. A tavalyi év meg azért erősen rendkívüli volt.
A hosszú hozamokat még a jelenlegi 4% körülinél is sokkal lejjebb, mondjuk 3% alá várják.
Na igen, de mi változott október közepe óta ami ekkora mozgást indokol?Tehát lehet, hogy tökéletesen igaza van, és valóban most kell DTLA-t venni, az én korábbi vételeim pedig hazardírozások voltak.
Még 1-2 ilyen nap és kb. ott fog tartani az árfolyam mint az év nagy részében. Mikor vetted hogy az még hazárdírozásnak számított?#6641 Sisco2
Nem én ajánlottam, én is innen ismerem.Végigpörgettem, arra gondolsz, amikor az elmúlt pár hónap hosszú hozam hullámvasútjáról beszél? (Videó második felében) Lényegében azt mondja, mint Ixion77, a piac gazdasági lassulást áraz, ezért estek be a hozamok. A gond ezzel csak az, hogy úgy sokminden nem változott október közepe óta, nem jöttek szignifikánsan rosszabb adatok amik ezt indokolnák. Sőt, nekem úgy tűnik a soft landing tábor gyarapodott inkább.
-
attiati
veterán
válasz Ixion77 #6644 üzenetére
Valószínűleg jobban látja a fed és több adata van.
De nagyon érdekes, hogy eddig időt kértek, hogy jobb döntéseket hozhassanak (adatvezérelt üzemmód)
Aztán ahogy 4200 környékére esett a piac és közeledett a veszélyzóna, úgy kezdtek enyhíteni a kommunikációjukon.Onnan rakéta jött és a FED újra kivárásra játszhatott volna. Ehelyett tegnap elővették a benzines kannát
[ Szerkesztve ]
-
Ixion77
Topikgazda
-
Sisco2
tag
válasz julius666 #6633 üzenetére
Pont ezeket elemezgeti Benjamin Cowen tegnap esti videojában, azt hiszem talán pont te ajánlottad őt a topicban régebben.
-
Ha jól értem, akkor a bebukó hedge fund short pozíciók fedezése lőtte az égbe a tőzsdét.
[ Szerkesztve ]
-
nort_on
senior tag
EU REIT (D5BK) is milyen szépen kilőtt (ma), az utóbbi 2 hónapban szépen felkúszott (+30%).
-
Ixion77
Topikgazda
Azt teszem, ami például őszerinte totális hülyeség: A portfolióm jelentős része rövid US kötvény ETF-ben csücsül 5% körüli kamaton. Szeptemberben elég erősen bevásároltam hosszú US ETF-ekből is. Legalábbis akkor azt hittem hogy elég erősen, így utólag úgy látom hogy messze nem elég erősen...
Bár az is igaz, hogy én nem ilyen kötvényesésre számítottam. Azt vártam, hogy amikor a hozamok esni fognak (kötvény ETF-ek emelkedni), akkor a részvénypiacok masszívan esnek majd. A mostani hozamesés még messze nem annak a pánik miatti hozamesésnek tűnik, amit én vártam.Azt is be kell vallanom hogy idén sajnos többször is megpróbáltam shortolni a részvénypiacot a tőkém speka részéből, és az sajnos nagyon csúnyán leamortizálódott. Mondanám, hogy nehéz a piacot időzíteni, de valójában inkább az történt, hogy elvittek az érzések, és ahelyett hogy megnéztem volna hogy pontosan milyen időzítéssel is történtek az események 2008 körül, elhittem hogy már a küszöbön a válság. Pedig ha megnéztem volna hogy akkoriban az inverzió után mennyivel kezdődött a részvény bust, bizony bőven 2024-re kellett volna számítanom.
-
j0k3r!
senior tag
válasz Ixion77 #6634 üzenetére
Nekem már a portfólió 10%-a DTLA-ban van, csak gondoltam még legalább 5%-ot rádobnék. Viszont ezt nem akkor akarom megtenni, amikor a technikai indikátorok szerint túlvett a TLT/DTLA, szóval kicsit hagyom hűlni a pitét. Ez kétféleképpen szokott megtörténni:
- ténylegesen lesz az árfolyamban korrekció (mondjuk 3-5%)
- "kioldalazza" a túlvett állapotot és az árfolyam nagyjából a mostani szinten marad, viszont az indikátorok javulnak, ezáltal a belépő isNekem mind a két szituáció megfelel, viszont valószínűleg ez már a jövő év zenéje lesz.
[ Szerkesztve ]
-
avl
senior tag
válasz Ixion77 #6621 üzenetére
ebben mennyire hiszel ?
mennyire teszed erre tétjeidet ? mit jelent ez a portfoliodban ?nem is nekem, hanem magadnak fontos a megvalaszolasa; szerintem innen, mi oly távol vagyunk, hogy nem tudhatjuk mi lesz (ezert en nem is teszek jelentös téteket hol ide, hol oda, nincs jelentös portfoliomozgasom, apro 0.1-1 esetleg 2%-nyi meg gyakran van)
-
Ixion77
Topikgazda
válasz julius666 #6633 üzenetére
"Ami igazán anomália volt az az elmúlt pár hónapban tapasztalt burtál hozamemelkedés hosszú oldalon"
Gondolom, itt az augusztus elejétől október közepéig emelkedésre gondolsz. Nem tudom én sem hogy mi az oka, de szezonális jellemző. Megtörtént tavaly is és tavalyelőtt is.
"ahogy esnek a hozamok én azt gondolnám hogy a spekák egy része belead és inkább átül részvénybe, ami ugye alapvetően lassítaná az esést."
Ez szerintem két okból nem történik:
1, A spekák aránya a kötvénypiacon sokkal alacsonyabb mint a részvénypiacon.
2, A hosszú hozamokat még a jelenlegi 4% körülinél is sokkal lejjebb, mondjuk 3% alá várják.#6602 j0k3r! bejegyzésére volt is egy olyan első gondolatom, hogy már elkéshetett a DTLA vétellel. De aztán rájöttem, hogy általában én sietem nagyon-nagyon el a dolgokat, és a trendek jellemzően sokkal tovább tartanak mint én várom. Tehát lehet, hogy tökéletesen igaza van, és valóban most kell DTLA-t venni, az én korábbi vételeim pedig hazardírozások voltak.
[ Szerkesztve ]
-
julius666
addikt
válasz Ixion77 #6626 üzenetére
Részvénypiac árazásában szerintem az "végül úgyis kiment a FED" igen jelentős szereppel bír. Valszeg ez benne van az inverzió extrém mértékében is (ugye FED kimentés = kötvény hozamok várhatóan beszakadnak). Ha visszanézed az elmúlt 2 éves chartját az S&P500-nak, akkor szintén ezt látni, leginkább akkor volt esés, amikor az "úgyis kiment a FED" szabály sérülni látszott: emelkedő inflációs környezet, higher for longer, stb.
Ami igazán anomália volt az az elmúlt pár hónapban tapasztalt burtál hozamemelkedés hosszú oldalon, meg a mostani hirtelen hozamesés. Utóbbi azért fura, mert ahogy esnek a hozamok én azt gondolnám hogy a spekák egy része belead és inkább átül részvénybe, ami ugye alapvetően lassítaná az esést.
[ Szerkesztve ]
-
aAron_
őstag
Powell szerint is "this time it's different" sok szempontból. Tegnapi beszédében ezt sokszor hallani véltem.
"Nem találod furcsának, hogy..." De, ezt nem értem, ahogy azt sem, hogy miért ment fel a reálhozam 2.5%-ra korábban. Ezekkel kapcsolatban már nem is akarok többet okoskodni, jobban bele kell ásnom magam. Most valami nagy meglepetés volt, amit én nem teljesen értek.
Időtávban mind a részvény- mind a kötvénypiacot messzire tekintőnek gondolom. Részvények fundamentális elemzésekor a maradványértéket nem hiába egy növekvő örökjáradék adja, kötvények esetében meg lejáratig biztos fontos mi lesz. Durationben lehet eltérés.
[ Szerkesztve ]
What is your ikigai?
-
Ixion77
Topikgazda
"Recesszió itt szerintem csak akkor lesz, ha a FED úgy dönt"
Túl sok kreditet tulajdonítasz a jegybankoknak. Ők nem irányítják a gazdaságot, hanem lekövetik az eseményeket.
Rakj egymásra egy US02Y meg egy FEDRATE chartot. Látni fogod, hogy irányítja a piac a FED-et, és nem fordítva."Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Ixion77
Topikgazda
válasz julius666 #6627 üzenetére
A hosszú hozamok is hogy brutálisan lefordultak, csökkentve ezzel a pénzügyi rendszerben a "nyomást"
Öööö... A US06M-US10Y nem csökkent, hanem nőtt. Nem is kicsit. Bizonyára én ülök fordítva a lovon, de szerintem a bankoknak (akik ugyebár rövid távra adnak kamatot, és hosszú távra hiteleznek) kifejezetten kellemetlen, és nem arra ösztönzi őket hogy minél több hitelt nyújtsanak."Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
ngaba
aktív tag
A részvénypiac nem úgy tűnik, mintha különösebb recessziót árazna.
Igazából nem értem ezt a világvége várakozást, inkább túlfűtött mindenhol a gazdaság, és nem úgy néz ki a FED, mintha recessziót akarna. Recesszió itt szerintem csak akkor lesz, ha a FED úgy dönt. És a negatív kamatok kora után ilyen drasztikus fordulatot én azért nem várok.
-
User_2
tag
lehet arra gondolnak, hogy a nagyobb vállalatok jó része tetemes készpénzen ül,
a csökkenő kamatokkal - vagy nem növekvőekkel- majd fix hitelt vesznek fel, ami hitelből buyback lesz.
mint a múltkor.
ez így függetleníti a részvényárakat a reálgazdasági folyamatoktól.vagy tévedek
-
julius666
addikt
válasz PredatorZoli #6596 üzenetére
Ha nem lesz meg a csúcs (de úgyis meglesz) akkor is lényegében bejött a jóslatod. Annak a fényében különösen grat, hogy a tavalyi évet is sikerült jól betippelned.
USA-ban nagyon max enyhe lassulás tapasztalható némely területen. A hosszú hozamok is hogy brutálisan lefordultak, csökkentve ezzel a pénzügyi rendszerben a "nyomást", nem sok jele van annak egyelőre, hogy 24H1-ben bármi komolyabb gond legyen (eredeti várakozásom ez volt, 23H2 - 24H1 recesszió kezdődik). Örülök, hogy a maradék részvény pakkomból nem ugrottam át végül júliusban kötvénybe.
-
Ixion77
Topikgazda
"Most, úgy érzem, csak a diszkontráta csökkent valójában, vállalati eredmény várakozások nem. Soft landing még mindig esélyes."
Viszont ezzel azt is mondod, hogy "this time it's different"
Olyan ugyanis még soha nem volt hogy ekkora kötvénypiaci inverzió soft landinggal érjen véget.
Nem találod furcsának, hogy a FED azt mondja hogy "oké, valóban kamatot fogunk csökkenteni", erre a kötvénypiac nem úgy reagál hogy "megmondtuk" (és semmi változás a hosszú kamatokban), hanem úgy, hogy "Elismeritek, igen? Akkor még az eddiginél is nagyobb visszaesést árazunk be".
Számomra ez úgy hangzik inkább hogy "Elismerte a FED hogy gáz van. Nem tudjuk pontosan mi, de valahol valami eltört. Ennek a kockázatát be kell áraznunk".Ugyanakkor igazat adok neked, hogy sosem tetszettek ezek a "kötvénypiac mást gondol mint a részvénypiac" magyarázatok. Egyazon világban/gazdaságban működnek, tisztában van mindkettő azzal hogy mit csinál a másik. A bemenő adataik is megegyeznek. Akkor hogy "gondolhatnak mást"
Abban látok különbséget köztük hogy melyik milyen időtávot néz, de furcsállnám, ha a részvénypiac valóban csak 6 hónapra nézne előre, más nem érdekelné. Persze lehet. Végülis azon az időtávon a kötvénypiac sem jelez nagy változást."Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
aAron_
őstag
válasz Ixion77 #6621 üzenetére
"Tehát a kötvénypiac szerint recesszió lesz. Hard landing. A kötvénypiac szerint valójában ezt ismerte el a FED tegnap."
Kicsit tovább gondolva, másik elmélet: a kötvénypiac szerint a hozamoknak (különösen a reál hozamoknak) csökkennie kell ahhoz, hogy ne legyen komolyabb recesszió. Ezért ez meg is történt részben.
Amennyiben a kötvénypiac és a részvénypiac összhangban van, és a kötvénypiac szerint komolyabb recesszió jön mindenképp, akkor szerintem részvényeknek nem szabadott volna ennyit emelkednie. Ebben az esetben a diszkontráta ugyan csökken, de a vállalati eredmény várakozások is.
Most, úgy érzem, csak a diszkontráta csökkent valójában, vállalati eredmény várakozások nem. Soft landing még mindig esélyes.
What is your ikigai?
-
aAron_
őstag
válasz pictigjis #6618 üzenetére
Igen, igen, pontosan így gondolkodom én is az első felével kapcsolatban. Nem bánkódom, de azért megmosolyogtató.
#6617Oppenheimer: Részvény oldalnak kb. 3-4% plusz hozama van eddig. 380 körül vettem HUF-ot, 103 körül adtam el VWCE-t. Portfólió kb. 20%-át tettem még át PMÁP-ba, így most 35% körül van. Not great, not terrible.
#6619Oppenheimer: PMÁP nem egy piaci termék, ezért nem nevezném kaszinónak felülsúlyozását. Van benne bizonytalanság, de cserébe kompenzálva is vagy egy piacinál magasabb hozammal. Hogy melyik lesz a nyerő majd, a véletlenszerűség fogja eldönteni. Emiatt tartok mindenből.
[ Szerkesztve ]
What is your ikigai?
-
Ixion77
Topikgazda
Jól látod. Annyi módosítással, hogy a tegnapi dot plot nem azt mutatta hogy "GDP növekedős éra" jön, hanem azt, hogy kénytelenek lesznek csökkenteni hogy támogassák a növekedést.
Persze a dot plot lényegtelen, a kötvénypiac réges régen megmondta ugyanezt. Sőt azt mondja, hogy "még annál is messzebb kell majd mennetek". Az EU-ban per pillanat már azt mondja a kötvénypiac hogy "jövőre hat (!) kamatcsökkentést lesztek kénytelenek végrehajtani"."Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Ixion77
Topikgazda
válasz Oppenheimer #6611 üzenetére
A hosszú kötvények hozamát, mint minden másét a kereslet-kínálat határozza meg. A kötvénypiac mérete okán a spekuláció sokkal kevésbé mérvadó mint a részvénypiac esetében. A várt fundamentumok határozzák meg ezért elsősorban az árfolyamot. Az legfőbb fundamentális tényezők, amelyeket figyelembe kell venni a piac résztvevőinek:
1, Várt kötvénykibocsátás mértéke
2, Várt infláció
3, Várt gazdasági növekedésNézzük őket sorra:
1, Az USA kvázi háborús költségvetést folytat jelenleg. Plusz a jövő év választási év is. Minden piaci résztvevő tisztában van vele, hogy a jövő évben kibocsájtott kötvények mennyisége valószínűleg orbitális lesz. Ha a kínálat orbitális, az árnak esni kell hogy felszívja a piac, tehát a hozamoknak emelkedni. De mégsem emelkednek, sőt, zuhannak.
2, Az infláció intenzíven csökken, annak ellenére hogy a kereslet még nem omlott igazán össze. De a backlogok már felszívódtak, a raktárak egyre jobban tele vannak. Még a FED is elismerte tegnap, hogy egyelőre a "last mile" inflációcsökkenés is jobban megy a vártnál. A csökkenő kamatok csökkenő inflációt jeleznek, aminek viszont már kínálati oka nem lehet, tehát a kereslet csökkenésére számít a piac.
3, Ha rengeteg kötvényt bocsájt ki az USA és még annál is többet fog, az infláció már lényegileg nem változik, akkor egyetlen ok marad a hozamok csökkenésére: a várt növekedés gyengesége.Tehát a tegnapi és mai óriási kamatcsökkenések azt mutatják, hogy a piac szerint nem lesz infláció (nemhogy dezinfláció lesz, de akár defláció is), és nem lesz piaci növekedés. Tehát a kötvénypiac szerint recesszió lesz. Hard landing. A kötvénypiac szerint valójában ezt ismerte el a FED tegnap.
Gyakorlatiasabb szempontból feltehetjük az a kérdést, hogy: Mikor szokott a kereslet megugrani a hosszú kötvényekre? A válasz: Krízishelyzetben. Krízishelyzet van jelenleg a részvénypiac szerint? Nem. DAX ATH, SPX közel ATH: ez nem krízishelyzetet mutat.
Tehát jelenleg totálisan ellentétes a kötvénypiac és a részvénypiac véleménye arról hogy mi következik. Történelmi tapasztalatok szerint ilyen helyzetben az esetek 80+ százalékában a kötvénypiacnak szokott igaza lenni."Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
pictigjis
senior tag
válasz Oppenheimer #6619 üzenetére
nem adtam el a pmáp-ért semmit természetesen. a kaszinót is úgy értettem, hogy amikor a pirost várjuk minden arra mutató jel alapján, akkor is kijöhet a fekete. vagy fordítva
utólag könnyű, hogy lehetett volna több pénzt a tőzsdére vinni, de egyszer élünk, szóval idén vettünk egy olyan autót, ami a mi szintünkön álomautó (forintban nyolc számjegy), és nem is bántuk meg. kicsit fáj a sok ATH amiatt, hogy 2024-től ismét megy minden a tőzsdére, de ez ilyen, ebben igazad van
[ Szerkesztve ]
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz pictigjis #6618 üzenetére
Nem kaszinó a tőzsde, csak akkor ha ki-be ugrálsz, időzíteni próbálsz, vagy stock pickingelni. Ha te eladtál részvény ETF-et hogy PMÁP-ot vegyél, azzal te okoztál magadnak kaszinózást.
A tőzsde egy pénzgyár és azt az egy szabályt kell betartani hogy ne adj el és tartsd bent minél tovább.
[ Szerkesztve ]
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid
-
pictigjis
senior tag
tök felesleges a pmáp-on bánkódnod, én is ezt tettem, mert abban a pillanatban az volt a legjobbnak tűnő döntés. a pmáp még jövőre is biztosan vaskos profitot hoz, a tőzsde meg kaszinó, utólag mindig könnyű - bár ezt te is pontosan jól tudod. ez az óriási emelkedés nekem amúgy bűzlik, még mindig úgy érzem, semmi se indokolja. de akkor megtanultuk, hogy mostantól ez a normális, mindig felfelé (pontosabban azt, hogy logikát felesleges keresni bármiben, úgyis az történik, ami történik, hogy kellően lózungos legyek)
[ Szerkesztve ]
-
j0k3r!
senior tag
válasz Ixion77 #6603 üzenetére
Én úgy tudom, hogy a hosszú kötvények árazását/kamatszintjét 2 fő dolog határozza meg: inflációs várakozások + növekedési várakozások. Na most, ha abból indulunk ki, hogy a QE nem okoz(ott) inflációt (legalábbis olyat, mint amit mérnek), és most is csak azért ugrott fel az infláció átmenetileg (~ 2 év), mert ténylegesen pénzt osztogattak a fiskális oldalon a COVID miatt. Akkor elkezdhetnek a hosszú kötvények is egy olyan scenariot beárazni, hogy marad az eddigi 1.5-2%-os inflációs és GDP növekedős éra (utóbbira tippeltek is a tegnapi dotplot-ban). Természetesen felülírhatja ezt az egészet, ha olyan évtized jön, ahol elindul egy MMT szerű fiskális pénzosztogatás, mert abból viszont infláció lehet, ennek megvolt a főpróbája 2020-2021-ben.
[ Szerkesztve ]
-
aAron_
őstag
Nem kell eltalálni (mert nem is tudod eltalálni), épp ez a lényeg.
Találj ki egy szimpatikus portfóliót, és tartsd annak arányait egy újrasúlyozási szabály alapján. Amint van szabad cash, egyből be kell fektetni.
#6611Oppenheimer: Engem a PMÁP felülsúlyozás büntet, szerencsére azért csak mértékkel csináltam. De pont értelmetlen volt az egész jó esetben már most.
We are all sinners.
[ Szerkesztve ]
What is your ikigai?
-
3800+
őstag
Ezért kell hogy legyen mindig cash tartalék. Ha maradunk a képnél, amit csatoltál, ha mind a 3-4 dipnél vásárolsz bőven pluszban vagy. Nem lehet 100%-ban eltalálni az alját, de az átlag beszállót jelentősen lehet csökkenteni egy jó stratégiával. Na meg az is hozzá tartozik, hogy no panic sell.
MSI Z370-A PRO, XFX 6700XT, Intel i7-8700, AIO, 2x8+2x16 GB 2400Mhz
-
TCr
veterán
válasz Oppenheimer #6611 üzenetére
Na de hogyan találjuk el?
[ Szerkesztve ]
https://flickr.com/photos/norbertkassai/
-
Oppenheimer
nagyúr
FED hosszu idok utan most volt eloszor galamb, megemlitettek, hogy a kovetkezo dolog kamatcsokkentes lesz, szerintem ez meglepetes volt es ez okozta az eltolodast a hozamokban.
Ennel tobb indokot folosleges keresni, bar itt paran partvonalrol nezik ahogy szarnyal tozsde, szoval megertem hogy okokat kell keresniuk.
Gyerekek, ne akarjatok okosabbak lenni a piacnal! Mindig az a vege hogy kemenyen megbuntet.
En is megtunaltam par eves tapasztalatommal, hogy sosem szabad eladni. Ha meg jon a dip, arra az esetre legyen cash tartalek. (Reszben ezert is vettem hitelre PMAP-ot, mert elfogyott a cash tartalek amibol tudok venni ETF-et ha nagyon beesnek).
[ Szerkesztve ]
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid
-
aAron_
őstag
válasz Ixion77 #6608 üzenetére
Még az inflációs várakozásban sem kellett feltétlenül változásnak történnie. Hosszú reálhozamok nagyon durván csökkennek (részvények is ezért szárnyalnak): US10YTIP: U.S. 10 Year TIPS - Stock Price, Quote and News - CNBC
Hogy miért, fogalmam sincs.
#6609Oppenheimer: Szerintem reálhozam csökkenés nem feltétlenül jelenti ezt. Valamint most hosszú hozamokról beszélünk. Mi lesz következő 1-2 évben, kevésbé fontos, mint a 10-20-30 éves trendek.
[ Szerkesztve ]
What is your ikigai?
-
Ixion77
Topikgazda
válasz Oppenheimer #6607 üzenetére
De mire alapozzák ezt a várakozást? Mire számítanak, ami miatt alacsonyabb lesz a kamatszint?
-
VWCE 106,86 most, jó kis ATH
-
Ixion77
Topikgazda
válasz Oppenheimer #6604 üzenetére
Igen, az indokolja a 2Y és rövidebb kamatok csökkenését.
De mit jelez az 5-10Y hozamok drasztikus esése?Tegyük hozzá még azt is, hogy jelenleg a piac 2024 végéig már 130 (!) bázispont csökkentést áraz. A tegnapi dotplot kb. 75 bázispontot ígér.
Esetleg még azt is, hogy német, és EU 10Y kötvényhozamok is több mint 5%-ot zuhantak eddig ma.[ Szerkesztve ]
-
Ixion77
Topikgazda
US államkötvények kamata tegnap, tegnapelőtt, november végén, november közepén és október végén.
Akinek van tippje, hogy a tegnapi óriási egy napos csökkenés mit jelent (meg az előzőek is), az írja le, hogy a kevésbé tájékozottak is értsék."Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
j0k3r!
senior tag
válasz PredatorZoli #6598 üzenetére
2 éves távon már nem értünk egyet Nekem még mindig nem tetszik az invertált hozamgörbe, illetve jövő évtől kezdve szépen lassan elkezdődik a vállalati kötvények újrafinanszírozása magasabb kamatok mellett (EU-ban már 2024 H1-ben, Amerikában inkább 2025 - lásd ma linkelt videó 22:26). Tavaly nem jött a recesszió, mert mindenki várta, most a konszenzus ennek a szöges ellentéte, ami vagy bejön majd vagy nem. A legjobb medve piacok ATH-ról indulnak, amikor már minden zseton fel van téve az asztalra, senki sincs a partvonalon A FED egyébként sunyiban még mindig tolja a likviditást ([link] - ezzel a tempóval, kb. $200-250B/hónap nagyjából 3-4 hónap múlva elfogy egy újabb támaszték a piac alól, illetve talán már Yellen is visszavesz a tempóból). Ebből kiindulva jövő Q1/H1-ben egy S&P500 $5000 benne van a pakliban, a többit meglátjuk, de könnyen lehet, hogy ott lesz a csúcs egy ideig. Technikai alapon úgy látom, hogy a SPY, QQQ, TLT is lassan egy kis korrekcióhoz érkezhet (3-5%), ott ha úgy látom, akkor talán még bővítek DTLA-t, mert abban egyelőre több potenciált látok 2 éves távon, mint az általam figyelt részvényekben.
#notafinancialadvice
[ Szerkesztve ]
-
Ringman
nagyúr
válasz PredatorZoli #6598 üzenetére
[ Szerkesztve ]
Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Zalman ZM650-EBT (hibás) eladó
- Újszerű ASUS OLED Zenbook! Csak 1 kg! 13,3 coll/i5-1135g7/512SSD/16GB 4267Mhz RAM
- AKCIÓ!!! GAMER PC: RYZEN 9 5900X + RTX 3060 12GB GDDR6! GARANCIA/SZÁMLA!!!
- BONTATLAN Új Iphone 16 PRO 128Gb - 1TB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető.
- BONTATLAN Új iPhone 16 PRO MAX 256-512GGB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető.
- TP-Link MX515V nagysebességű 4G / 4G+ LTE Cat12 Sim kártyás WiFi6 router hotspot modem - FÜGGETLEN
- Xiaomi Mi 10T Pro 8/256GB 144Hz Kijelző 108Mpx Full Doboz
- Elitedesk Ryzen 3200GE 35W 16GB 2666 Vega 8 iGPU
- Dell Precision 7530/15.6"4K/i7-8850H/32GB DDR4/1TB SSD/4GB Nvidia P1000/Magyar billentyűzet!
- Playstation 5 pro disc komplett csomag!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest