Hirdetés
- Asszociációs játék. :)
- Szólánc.
- Windows 11 - HP Pavilion – 15 cc516nh (2LE41EA) laptopon Intel I3-7100U TPM2.0
- Fűzzük össze a szavakat :)
- MárkaLánc
- Drive! - Az utolsó gurulás idén a Quadrifoglio-val
- Digitális Állampolgárság Program
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Minden hónapban vettem egy sorsjegyet 1 éven át! (2024)
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
-
LOGOUT.hu
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
aAron_
őstag
válasz attiati #7699 üzenetére
Ha növekvő örökjáradékként tekintünk a lakáskiadásra, nem kell számolni a lakásár növekedésével, hiszen 10 év múlva annyit fog érni a lakás, mint a 10. év után esedékes CF-k jelenértéke, hatékony piacot feltételezve.
Növekedési rátával viszont nem számoltam.
Ha 6%-nak vesszük (lesz vajon ennyi?), már elég a 500 EFt/hó korábbi példában.
Miben kéne hosszabb átlagot nézni? MRP 5% ~100 éves átlag, REIT béta esetében 20-24-es átlag még nagyobb is, HUF hozamgörbe közel vízszintes, így 6% teljesen reális. CRP-t nem tudom, de ott korábbi átlagok szerintem már nem is aktuálisak, sokat romlott a helyzet elmúlt pár évben.
Egyébként szerintem ezen keresztül a saját lakás vs. bérlés kérdés is megközelíthető. Előbbi esetében elég egy kisebb tőkeköltséggel számolni. Kérdés, hogy mekkorával?
[ Szerkesztve ]
What is your ikigai?
-
aAron_
őstag
Kérdés, hogy a 100 milliós ár mennyire tekinthető valósnak? Itt is fennállhat, hogy a kivitelező nem hajlandó levinni a piaci keresletnek megfelelő szintre, mert az ő bekerülési, stb. költsége ennél nagyobb, nem?
Talán a legutóbbi HAH-ban volt téma, hogy kínai ingatlanberuházók elkezdik/ték külföldi ingatlanjaik értékesítését, hogy pénzhez jussanak. Ezeken a piacokon is fennáll a kockázat, hogy a jelenlegi értékeltségi szintek nem reálisak a kevés tranzakciószám miatt. Nagyobb értékesítési hullám segíthet majd a helyes árazáshoz. (Lesz referenciapont.)
China’s Real Estate Crisis Is Starting to Ripple Across the World - Bloomberg
Egyébként itthoni kiadás épphogy elmúlt pár hónapban lett jobb üzlet szerintem, amennyiben PMÁP-ot tekinthetjük risk free-nek, 2033/I értékesítésének lezárása óta jelentősen csökkent a diszkontráta 1.5 éves időtávon. (Ezzel nem azt mondom, hogy most már megéri.)
Esetleg bármilyen DCF modellel szoktál értékelni? Egyáltalán mi a tőkeköltsége egy lakáskiadásnak? Szerintem sokkal több, mint amennyi általában a bérbeadók által elvárt. (Valamiért közel kockázatmentesnek tekintett, ahogy én látom.)
Erről mit gondolsz?
rA =
rf + béta * MRP + CRP + egyedi risk (diverzifikálatlan unsystematic risk) =
6% + 0.64 * 5% + 2.78% + ? ~=
12% + ?Ez alapján egy 100 milliós lakás elvárt hozama durván 1 millió ft / hó. Bétán, CRP-n, stb. persze lehet vitatkozni, de nagyságrendi eltérést nem gondolok ettől.
What is your ikigai?
-
concret_hp
addikt
válasz Ixion77 #7688 üzenetére
a java része meg 2-6% ami persze egy kellően nagy cégben akár a legnagyobb vagy a legnagyobb párból az egyik szavazati jog, de azért ilyen szinten nincs túlgondolva... nagy ritkán van, hogy "ösztönzik" a céget (de inkább egész iparágat), pl. zöldítésre
a ceo szokott írni egy publikus levelet évente: https://www.blackrock.com/corporate/investor-relations/larry-fink-annual-chairmans-letter
[ Szerkesztve ]
vagy fullba vagy sehogy :D
-
j0k3r!
senior tag
some men just wanna watch the world burn...
-
Vesa
veterán
Ha másfél éve vetted 58-ért, és most 100-at ér, az nem éri meg? Vagy arra gondolsz, hogy most már nem éri meg 100-ért venni?
Én venni fogok idén kivételesen itthon is egy ingatlant, tisztán befektetési céllal, mert jónak érzem az alkupozíciót, főleg kp.-s vételnél, és úgy gondolom, hogy 2025-ben jelentős mennyiségű pénz fog helyet keresni magának az ingatlanpiacon (PMÁP-ból kiáramló pénzek egy része), így áremelkedés várható. A hazai ingatlanárak reálértéken nagyot estek, mert drágulás gyakorlatilag elenyésző vagy nincs, tehát ha tartja is valaki a 2 évvel ezelőtt megálmodott árat, akkor is 30%-kal ér már kevesebbet jelenleg reálértéken. Ebből még legalább 10-20% alkudható le jelenleg ha az eladónak kell a pénz. Ha marad az alacsony infláció, akkor a hitelezés ismét beindul, ami szintén felpörgető hatású tényező. Nekem mindezekre figyelemmel, ez most jó beszállónak tűnik. Különösen, ha meglévő állapotban kb. 3 évig kiadásra kerül, majd felújítást követően sokkal drágábban értékesíthető a remélhetőleg addigra fellendült piacon.
[ Szerkesztve ]
A tudomány a valóság költészete!
-
Vesa
veterán
válasz Ringman #7668 üzenetére
Ebből ez a kedvencem:
"...a magyar infláció ma már kedvezőbb szintre süllyedt, mint az észteknél (5,0 százalék), a horvátoknál (4,8 százalék), az osztrákoknál (4,3 százalék) vagy a szlovákoknál (4,3 százalék). Ezt olyan célzott kormányzati intézkedések segítették, mint az online árfigyelő rendszer és a kötelező akciózás”."
Az online árfigyelőt szerintem a kutya nem használta soha az életben.
-
PredatorZoli
senior tag
válasz julius666 #7690 üzenetére
Szerintem ha ez a szavazatos dolog egyszer olyan léptékűvé válik hogy gond lesz/számítani fog, akkor majd a szabályozók előírják az ETF providereknek hogy az ETF-et birtoklóknak meg kell adni a szavazás lehetőségét valami felületen keresztül (célszerűen a brókeren keresztül), és az ETF provider összegyűjti a szavazatokat hogy ennyi % igen-t mondott, ennyi % nem-et, ennyi százalék pedig nem szavazott, a provider pedig nem szavazhat a tulajok helyett.
-
julius666
addikt
válasz Ixion77 #7688 üzenetére
Valóban jogosult?
Persze. Lehet ha elérhető akkor olyan részvényt vesznek, ami nem jogosít szavazatra, passz ez hogyan megy, de biztos, hogy van szavazatra jogosító részvény is a pakkban.
Szokott is?
Tudtommal nem, de hát ez is olyan, hogy akkor lesz csak biztos(?) információ a birtokunkban átlag állampolgárként, ha egyszer valaki ír egy tényfeltáró cikket a médiában arról, milyen mocsok módon használták ki ezek a cégek a szavazati többségüket akár insider tradinggel egybekötve, akár csak valamilyen politikai agenda erőltetésére.
Egyébként ha tök becsületesek és nem használják ki ezek az alapkezelők a szavazati jogukat akkor is rendszerszintű problémát jelent azért, ha egy garantáltan passzív szereplő birtokolja egy cég mondjuk 40%-át. Elég ugyanis 30% tulajdonrész a szavazások eldöntéséhez.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz julius666 #7684 üzenetére
Az biztosan nem szerencsés, hogy ha részvényesi szavazásoknál ezeknek a passzív alapkezelőknek a kezébe hatalom pottyan és ezzel kezdeni kell valamit.
Miért?
...attól hogy ő kezeli azt az ETF-et amiből én veszek, attól még nem az övé az a részvény.
Miért ne lenne az övé? Te nem részvényt vettél, hanem ETF-et. Egy alapkezelő is szabadon allkokálhat különböző eszközök között (az alap befektetési politikájának keretei között).[ Szerkesztve ]
-
Ixion77
Topikgazda
válasz julius666 #7684 üzenetére
"Az biztosan nem szerencsés, hogy ha részvényesi szavazásoknál ezeknek a passzív alapkezelőknek a kezébe hatalom pottyan és ezzel kezdeni kell valamit."
Ez valóban érdekes, eddig nem jutott eszembe. Amikor a riogatók azzal jönnek hogy a BlackRock-é a világ tőzsdéinek java része, mindig azt szoktam mondani hogy attól hogy ő kezeli azt az ETF-et amiből én veszek, attól még nem az övé az a részvény. Arra viszont sosem gondoltam, hogy a BlackRock ezekkel a tulajdonrészekkel jogosult lenne szavazni vagy egyéb tulajdonosi tevékenységet végezni. Valóban jogosult? Szokott is?
"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
User_2
tag
válasz julius666 #7685 üzenetére
átlagos eloszlás != garantált eloszlás
valóban,
megcsináltam excelben a szimulációt,
a cikkben említett
- 0%-os csőd valószínűsége csak akkor igaz, ha a 2$-t nem tekintjük csődnek, egyébként nem annyira ritka
- a 94%-os maximális eredmény valószínűsége csak nagyon hosszú távon tud igaz lenni, ha az előző csőd valószínűség nem történik meg, amúgy elég gyakori a maximális eredmény, de pl 100-as mintán még nem 9x%, de egy 200-as mintán már majdnem.valószínűleg az egész jelenség az események besűrűsödési hajlamával van kapcsolatban, bejön egy rossz széria, pillanatok alatt lenulláz vagy egy jó széria felemel.
azaz
az átlagos eloszlás != egyenletes eloszlás
közelítőleg sem.mindegy, jó játék volt, elengedem
-
julius666
addikt
Más:
Én naívan azt gondolnám, masszív QT közepette, kamatvágások nélkül nem így kéne kinéznie ezeknek a chartoknak. Persze csak akkor, ha tényleg QT van és nem szemfényvesztés csak az egész.
(Érdemes S&P500-al összevetni az M2-es chartot)
-
julius666
addikt
Ben Felixnek volt erről egy videója, hogy a passzívok arányának emelkedése nem rontja a piac hatékonyságát, hanem növeli. Emlékeim szerint az volt a mögöttes gondolat (amit nem ő talált ki hanem közgazdaságtani tanulmány készült erről), hogy aki passzívat vesz az jellemzően amúgy sem a smart money táborából kerül ki, ha ő próbálna okoskodni és stock pickingelni akkor csak rontaná a pénzével a piac mint árazó gépezet hatékonyságát. Passzívba szállók meghagyják a munkát a profiknak, "tisztul a piac", egyre inkább csak a profik játékszerévé válik, növelve a hatékonyságot.
Őszinte leszek, számomra nem túl meggyőző ez az érvelés, de franc se tudja. Az biztosan nem szerencsés, hogy ha részvényesi szavazásoknál ezeknek a passzív alapkezelőknek a kezébe hatalom pottyan és ezzel kezdeni kell valamit.
-
User_2
tag
válasz julius666 #7681 üzenetére
pedig de,
a hold cikk is erről szól, 20%-os téttel és fix 60/40 eséllyel, ez a várható kimenetel.
ha minden alkalommal fej jön ki, 13 lépés kell a 10szerezéshez.
a 30 körüli lépésszám az áltagos eloszlásnak kb megfelel.a dologban a fix 60/40 a fura, ez tűnik életszerűtlenül gépiesen hatékonynak.
ehhez hozzátenni a 20%-os tétet, az egész játék egy vállalhatatlanul merész valami. -
korcsi
veterán
válasz Ixion77 #7662 üzenetére
Témába vág (youtube timestamp)
A következő pár perc érdekes felvetéseket tartalmaz az aktív, passzív viszonnyal kapcsolatban.referencia és MSI gaming X 5700(XT) plexi ARGB-s blokkok eladóak!
-
julius666
addikt
33 lépésből 10szeres fölé kell érkezni.
Dehogy kell. A 60/40 eloszlás csak akkor jönne ki garantáltan, ha végtelenszer dobnád fel az érmét. Véges lépésszámnál ez csak várható eloszlás, amitől jelentősen eltérhet a valóság, szerencse függvényében.Sisco2 ha jól számolom 17 fejet dobott 24 dobásból, az kb. 70/30-as eloszlás, magyarán igen, szerencséje volt.
[ Szerkesztve ]
-
julius666
addikt
Kemény, hogy USA-n kívüli fejlett (EAFE) meg emerging 2008 óta nem volt képes új csúcsra menni. A tőzsde nem a gazdaság, de azért azt gondolná az ember, hogy ilyen időtávon (16 év, lol) azért ennél jobb a korreláció a GDP és a tőzsdei teljesítmény között...
#7675 stingy2:
Pont most volt róla (egész jó) cikk a hold blogon: [link]
Vicces módon a legnaívabb portfólió méretező módszer (tőke fix %-ának kockáztatása) az optimális, nem teljesen értem hogy pénzügyi végzettséggel hogy lehetett így benézni. A Kelly kritériumról már volt itt (pontosabban még a testvér topicban) szó, az a dolog matematikai háttere.Btw most gyorsan nyomtam egy játékot, majdhogynem csak írás jött végig, majdnem nulláztam. Szóval ebben is jó a hasonlat a tőzsdével, több múlik a szerencsén, mint az okoskodáson. Nekem meg mostanság nem sok szerencsém van.
-
stingy2
senior tag
Ezért írtam többször, hogy a tőzsdén a hétköznapi logika nem működik.
Az "átlagpógár" elmegy a boltba és látja, hogy megdrágult a tészta, amit eddig vett, de neki nincs rá pénze. Mit tesz? 1, vesz olcsóbbat; 2, vesz helyettesítő terméket olcsóbban(pl. rizs). Mit tesz, ha lemegy az ár? Bespájzol, mert most olcsó.
Tehát első esetben nem vesz többet a dráguló termékből, másodikban még többet vesz az olcsóból.
Nos a tőzsdén ez a hétköznapokban remekül működő "stratégia" egyenlő a csőddel. A drága rv. azért drágul, mert a cég várhatóan jövedelmezőbb lesz a jövőben, ezért nemhogy kevesebbet, de inkább több részvényt kell venni belőle. Amelyiknek meg esik az ára, az általában azért, mert vmi gond van a céggel.
A trükk, hogy mikor nyúlsz bele? Nos, ezért nagyon más a tőzsdei adásvétel: ha a száguldó vonatra az indulás után / hulló késbe az esés végén szállunk be, akkor kasza van, ha fordítva, akkor bukta. Persze erre meg ott a pozíció menedzselés, kockázatkezelés.
Itt egy egyszerű kockázatkezelési játék: Coin Flip
Próbáljátok, ki, nagyon tanulságos. Nálam pl. azonnal kijött, hogy óvatos vagyok, már megérzésből (tapasztalat?) olyan stratégiával csináltam, amiről később kiderült, hogy az adott feltételek mellett lehetetlen vele elveszíteni a tőkét, és viszonylag stabilan növeltem a virtuális tőkét. A való életben is inkább a kockázatkezelésre, mint a profitmaximalizálásra törekszem, ami itt is visszaköszönt.INTJ
-
avl
senior tag
-
Segal
veterán
válasz Cartman023 #7667 üzenetére
Szerintem március végén jön majd új pmap. FixMáp is március végéig van, utána abból is új fog jönni és könnyen kitalálható hogy rosszabb kamattal.
Viszont kizártnak tartom hogy 5%-os kamatot adjanak az új "Máp"-ok. Inkább 5.9-6.x% lesz."Ez nem változtat azon, hogy tisztességtelen dolog botokkal felvásárolni 160-180e indulóáron a 3060 Ti-t, aztán 250e-ért árulni a HA-n." Ez miért lenne tisztességtelen? Te is meg bárki lesheti botokkal a boltokat, ugyanúgy meg tudod venni a cuccot azon az áron, mint a scalper.(1 házigazda válasz...)
-
Sisco2
tag
Valóban rosszul emlékeztem és csak az okostelefonokkal kapcsolatban várt többet a piac, ami nem vált valóra. Előkerestem honnan volt a fejemben az info:
Mesterséges intelligencia, gazdasági hatásokMost ugyanez van az AI -val kapcsolatban túlllövik a várakozásokat, de ha beigazolódni látszik majd a várakozás akkor nem biztos hogy helyreáll az @Ixion77 által említett egyensúly.
[ Szerkesztve ]
-
axioma
veterán
Na kivancsi leszek hogy a januari gazszamlaknal mi lesz majd a kommunikacio... ez az energiaarak -11% nagyon boki a szemem. Anelkul vajh hol lennenk.
[Me'g szerencse hogy a kosar elemei nem valtoznak ugyanigy, hasznalat aranyaban, azt meri mennyit koltenek a haztartasok, nem azt hogy hogyan valtoztak az a'rak.] -
bandus
veterán
mi volt a szivas a szuperallampapirral?
"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"
-
Ringman
nagyúr
Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
Cartman023
aktív tag
Majdnem hároméves mélypontra, 3,8 százalékra esett januárban a fogyasztói árak emelkedésének üteme
Akkor február végén jöhet az új PMÁP 5%-os fix kamattal az elején, majd 0,1 %-os kamatfelárral?
Ezzel az inflációval a FixMÁP elég jól néz ki, de valahogy úgy érzem megint szívás lesz a vége, mint a szuperállampapírnál. Főelg ha megint beindul a magasnyomású gazdaság.
-
veterán
-
Sisco2
tag
válasz Ixion77 #7662 üzenetére
"Minthogy a piac mindig arra törekszik hogy a lehető legtöbb embert megszivasson"
Ezt átalakíthatjuk ezt a mondatot úgy is hogy az emberek nagy része veszít a piacon ilyen-olyan okokból, mert hogy ugye nem feltételezzük hogy a piac önálló entitás önálló akarattal. Csak ebből kiindulva nem biztos hogy helyreáll az egyensúly, vagy lehet hogy csak 10 év mulva lesz mean reversion. Nagyon nagy az AI hype, és ha beigazolódni látszik hogy az emberek hatékonyságát tudja növelni a termelésben globális szinten hogyha az emberiség egyre több területen AI-t használ akkor mehet ez még tovább. Tudom hogy az internettől mobil telefonok elterjedésétől is ezt várták bár ezek állítólag nem dobtak nagyot, de most megint ez van. A piac ezt árazza ezt vetíti előre attól függetlenül hogy igaza lesz vagy sem.[ Szerkesztve ]
-
Ixion77
Topikgazda
A teljes januári S&P500 piaci emelkedés 71%-át a Mag6 (TSLA nélküli Mag7) produkálta.
Egyre jobban elszakad a piac az árazásoktól a passzív (indexkövető) befektetések egyre nagyobb súlya miatt.
"Passive and other quant-oriented strategies are causing the most massive misallocation of capital in history."Minthogy a piac mindig arra törekszik hogy a lehető legtöbb embert megszivasson, azon gondolkodom hogy mi tud történni hogy az egyensúly helyreálljon.
Első ötletem, hogy a Mag7 hirtelen beszakad, miközben minden más nagyon gyorsan emelkedik. Mivel az ETF-ek csak negyedévenként súlyoznak újra, egy ilyen esemény jelentősen alulteljesítővé tenné őket az aktív alapokkal szemben. Viszont ehhez szerintem nem eléggé túlárazott a Mag7, így nem tartom valószínűnek hogy bekövetkezik.
Második ötletem, hogy nagyon megnő a volatilitás és a szektorok közti rotáció, így az átsúlyozási költségek emelkednek meg nagyon. De ebben az nem tűnik logikusnak, hogy akkor mindenki másnak is megemelkedik a kereskedési költsége.
Más ötletem egyelőre nincs. Azon túl hogy e passzív befektetés a végső kulcs a piachoz, a szent grál ami örökre fog működni és felülteljesíteni. Ami számomra kb. úgy hangzik, mint az hogy a gazdaság fejlesztésének legjobb módja, hogy néhány hónapra leállítunk minden termelést, és mindenkinek kötelezően otthon kell lennie. Negatív következmény pedig sosem lesz... (Kb. ezt árazza most a részvénypiac az USA-ban.)[ Szerkesztve ]
-
-
j0k3r!
senior tag
-
Sisco2
tag
válasz Oppenheimer #7653 üzenetére
De hát nem az a mondás hogy a BTC -nek nincs értéke, nem termel nyereséget sem mint egy rv. és hamarosan vége a piramis játéknak összezuhan?
-
veterán
válasz julius666 #7647 üzenetére
Kiegészítés: a költség legnagyobb részét az energia teszi ki (villanyáram). Közben ezek a helyek jellemzően nagyon gazdagok napenergiában, tehát fél pillanat alatt át lehet állítani ezeket a sótalanító üzemeket napelemes működésre. Onnantól meg a költségszint drasztikusan elkezd csökkenni.
Ahol valódi probléma lehet, azok a Himalája lefolyásai, ahol a gleccserek táplálta folyókra épül az ivóvíz ellátás. Ezek jellemzően kiemelten söpredék helyek kevés pénzzel, nagy népsűrűséggel. Ott nehéz lesz ezt megoldani, csak hát a világ nagyjából le is szarja őket.
[ Szerkesztve ]
-
-
julius666
addikt
Heti "járjunk utána" rovat:
Proli mítosz: "a 21. század aranya a víz lesz"
Valóság: [link] -
nort_on
senior tag
válasz Oppenheimer #7643 üzenetére
Neem, ez volt az első ilyen, és nem tervezek többet. IPO-t (Coinbase) próbáltam ki anno évekkel ezelőtt. Egyébként nem tartok egyedi részvényt, Facebook volt, meg most a Tesla, de ezek pár százalék portfóliók.
BTC terv? dMA200 re-test Q1-ben. De ha egy fillért nem keresek többet BTC-n az sem zavar, adott már bőven.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
Gyerekek, a hazai ingatlanpiac halál. 1,5 éve vettem egy kecót 58 millióért. Most ugyanabban a lakóparkban, ugyanaz az alaprajz, emelet, tájolás (csak másik épület) kereken 100 millió, év végi átadással. Kiadni kb. ugyanannyiért lehet (talán 350 ezer / hó). Ez nagyon nem megérős már befektetésnek.
Azt se nagyon látom, hogy a 2 millió/nm ár fölött van-e még tér az emelkedésre. Szóval amikor azon lamentáltok, hogy a PMÁP megy majd az ingatlanpiacra, ezt is kalkuláljátok be.
-
Oppenheimer
nagyúr
-
nort_on
senior tag
Hulló késről jut eszembe, csak érdekesség képpen kedd este néztem Yahoo! Finance-en olyan top napi forgalmú céget, amik 52wk bottom/low közelében vannak, csak játszásiból egy jó pullback-re. Elég döglött volt mindegyik chart, főleg egy, NYCB. Csőd közeli állapot, leminősítések a napokban, meg warning-ok a felügyelettől... Ez mondom jó lesz. Szerda pre-marketig esett még vagy 15%-ot,
Napközben húzogatták rendesen, +28% amplitúdóval, jó lesz ez, erőt mutat. Nyitáskor leverték, szal bölcsibe menet megszórtam egy kis apróval, vacsoráig meg sikerült lehúzni a becsődölős bankról egy jó +7%-ot. Nyilván rulett, lehetett volna -20% is.
Másik 5 a listáról elég gyász volt.
[ Szerkesztve ]
-
tomazin
veterán
-
stingy2
senior tag
válasz donat_sz #7610 üzenetére
Nem titok, ha tud vki olyan helyet, ahova feltölthetem, akkor megteszem. Az egyiket akár ide is h.sz-ként, az a kisebb, de az is 5 oldal, szóval csak ha a topikgazda engedi. A másik a PF-es W.B. idézetgyűjtemény, no azt ide nem, mert 30 oldal . One mg G-drive-val nem szenvedek, mert egyiket sem használom, és nem is akarok változtatni ezen szokásomon .
INTJ
-
Ixion77
Topikgazda
Engem az érdekelne, hogy mitől indult meg olyan hirtelen ma 13:25-kor. Se adat nem volt, se fontos jelentés, se más lényeges hírt nem találtam. Viszont kifejezetten USA piachoz köthető valami lehetett. Azon belül főleg DOW és/vagy QQQ-ra ható dolog.
[ Szerkesztve ]
-
j0k3r!
senior tag
Na vajon meglesz ma az S&P5000?
-
aAron_
őstag
Újabb ámokfutás Unorthodoxiában: Megpiszkálja a kormány a befektetési alapokat: új állampapír- és részvénykvóta jön
What is your ikigai?
-
julius666
addikt
Ezek mind valós tételek amiket felsoroltál, az a baj hogy ezek ugyanúgy megvannak azoknál az alapkezelőknél is, akik némi jutalékért aztán közvetítik a pórnép felé ezeket a termékeket, átcsomagolva. Nekik nem hogy megéri, ők ebből élnek.
Egyébként USA állampolgároknak is van "webkincstár": [link]
Nem tudom ott pontosan milyen kritériumok vannak (lévén nincs hozzáférésem) de tudtommal ez az átlagembernek (is) szól.[ Szerkesztve ]
-
félisten
Hat, van jopar aspektusa.
- minden egyes ugyfelnel van annak eselye, hogy pl. nyit egy support ticketet. Lehet, hogy csak atlagosan 0.01%, de azt is koltseg kiszolgalni. Nem tudom, hogy belegondoltatok-e mar, de amikor pl. szoltok a brokernek, hogy vegyen fel egy uj tickert a TBSZ-re, akkor az nem feltetlenul megeros nekik, mert ha tradelsz rajta 1 millio forintot, de rajtad kivul mas nem, akkor a jutalek/etc. nem fogja fedezni a supportos oradijat.
- vannak extrem helyzetek, ahol az ugyfelek szamossaga fontos. Tegyuk fel, hogy van 1000 ugyfelunk X forgalomra, egy masik esetben van 10M ugyfelunk 1.3X forgalomra. Tortenik pl. egy adatszivargas, es torvenyi kotelessegunk kikuldeni egy ertesitot. 1000-0 email vs. 10M email total mas informatikai problema.stb.
while (!sleep) sheep++;
-
aAron_
őstag
Ez ki tudnád kicsit jobban fejteni, kérlek? Mai automatizált világban számomra ez elég furcsa.
Futuresnél hasonlóan nem értem, miközben egyébként szépen lassan jelennek meg a mini-futures-ek is.
MÁS:
Zsiday Viktor: Sokan el fogják adni az állampapírjaikat | 24.hu - YouTube[ Szerkesztve ]
What is your ikigai?
-
Vesa
veterán
válasz stingy2 #7609 üzenetére
Egyébként nekem van egy olyan érzésem -szigorúan magánvélemény-, hogy az említettekhez hasonló sztár tőzsdések sem feltétlen azért azok, mert zseniálisabban látnak a jövőbe. Nem tudom, hogy egy teljesen kiszámíthatatlan szerencsejátékon mitől lenne valakinek lényegesen nagyobb esélye nyerni, mint a többinek (nyilván egy bizonyos szint felett, a teljesen amatőröket most hagyjuk)? Sokkal inkább gondolnék valami olyasmire ott a háttérben, amire nyíltan senki nem akar gondolni. Bernard Madoff óta tudjuk, hogy nem mind arany ami fénylik, de biztos lehetne még hozni számos más példát akár benfenntes kereskedésbe, akár egyéb illegális információszerzésbe belebukott "zsenikre".
[ Szerkesztve ]
-
stingy2
senior tag
Most néztem hogy a frankfurti tőzsdén is van US bond, pl: United States of America 2,75% 18/25 Bond és itt is 100 egység, azaz 100.000$ a minimum kötés.
[ Szerkesztve ]
INTJ
-
stingy2
senior tag
Talán az, hogy a kötvények direkt vásárlása a nagy játékosok terepe, és valahol azt olvastam, hogy igazából 1M$ a standard kötésegység, tehát ez a 100e is már amolyan "könyöradomány" lenne a likviditás szolgáltató részéről.
Van olyan vállalati kötvény, aminek 250.000$ darabja, de pl. OTP és MOL kötvény is volt régebben, ami 100.000$-volt darabonként. (azt kellett volna 2009-ben venni 20%-on).
Mivel nem tőzsdén kereskedett termék IB-n, hanem kötvénykereskedőn keresztül adják-veszik, ezért nem sokat tudok tenni ellene, vagy megkönyörülnek, és adnak el vagy nem.
Ami viszont simán megy az a T-Bill, vagy kincstárjegy, abból adnak pár ezer $-ért is, persze az csak 1 éven belüli lejárat.
Fene se érti ezeket, hogy nem kell nekik a pénzem .[ Szerkesztve ]
INTJ
-
stingy2
senior tag
Tradestation-nél telefonon lehet kötni, de ott nem próbáltam, most meg épp megszüntetés alatt van aszámla. IB-nél is van, csak sok pénz kell hozzá. Nekem 10e$-ért nem adtak el, az üfszol azt írta, hogy aktív a vételi ajánlat, de a kötvény szolgáltatójuk kis tételben nem foglalkozik vele. Utána olvastam, és az jött le, hogy olyan 100e$-tól talán már szóba állnának velem, annyit meg én nem költök 30 évesre.
Talán Hold-nál, vagy Concorde-nál érdeklődnék, esetleg vmi nagyobb bank értékpapír részlegénél.[ Szerkesztve ]
INTJ
-
julius666
addikt
válasz Citroware #7611 üzenetére
Ez esetben valamilyen lusta portfóliót keresel. Magyar nyelven András György könyvei ajánlottak (pl. Okos pénz, buta pénz) kiindulásnak. Blogja: [link]
Ja meg ami ajánlott: a testvértopik itt PH!-n, az szól arról, mibe tedd a pénzt ha nem akarsz okoskodni: [link]
Ez itt a speka topik, itt tipszmikszülés megy. -
Paxker315
addikt
válasz Citroware #7611 üzenetére
leesett, hogy amúgy hasznos lehet másnak is.
Rational Reminder Community, és ezen topik kezdőhozzászólása:
Most Important Lessons in Investing.
Ezek olyan pontok, amiket ha lát az ember leírva, sok utánjárástól-kérdezéstől meg tudja szabadítani magát És stresszcsökkentésre, átfogó képre kiválóan alkalmas.Ill a Rational Reminder podcastok (youtube, spotify, google podcast, apple) vagy Benjamin Felix YT csatornája is nagyon hasznos források. Hogy jobb döntést hozz, vagy észszerűbben fektess be. Ha maradhat.
-
-
addikt
Nekem jelenleg abba az irányba körvonalazódik a célom, hogy nem is akarok trade-elgetni (beszállni-kiszállni, ezt venni azt eladni...). Jobb dolgom is van annál, mint hogy annyit foglalkozzak ezzel, amennyi időt ez igényelne, és állítólag még így sem szokott igazán jövedelmező lenni.
Amit én tenni szeretnék, az az, hogy kiválasztok egy alaposan átgondolt, kellően diverz kombinációt, és benne hagyom a pénzem évekre. Nem fog számítani, hogy napról napra-hétről hétre éppen bezuhan vagy mi történik, csak az, hogy az évek során hogyan alakul.
Közben persze időnként néhány másikba is beleteszek, ha meglátok egy nagyon jónak vélt lehetőséget, de nagyjából ennyi a tervem, és egyébként is ez az a módszer, amit egy nagyon tapasztalt forrás ajánlott.A B-opció, ami a rizikósabb része a dolognak, az pedig a még fel nem futott startupokba való befektetés olyan szakmai területen, amiben nekem az eddigi munkáimból kifolyólag sok tapasztalatom és rálátásom van, így ki lehet használni azt az előnyt más befektetőkkel szemben, akik csak felszínesen értenek az új technológiákhoz.
Itt ugye a lényeg az, hogy legyen annyira diverz az egész, hogy ha egy-kettőből nagy bukás lesz, a többi akkor is ellensúlyozza és bőven pozitívba hozza.
[ Szerkesztve ]
-
donat_sz
senior tag
Van egy idézetgyűjteményem, amit szinte kívülről tudok, és ha betartom az ott leírtakat, megakadályoz, hogy túl nagy hülyeséget csináljak :).
Engem érdekelne, ha közkinccsé tennéd! Lehet többeket is. Mégha egy részét már biztosan sokat olvastam is, szerintem sokkal több lehet ott még az ide megosztottak felett. -
stingy2
senior tag
válasz Citroware #7607 üzenetére
Ezt szinte pont egy éve írtam: [link]
"A piacban az amatőrök keresik a "hétköznapi" logikát. Az ott nincs. Itt teljesen más "logika" van. Ami a "normál" életben a túlélést biztosítja, az itt öngyilkosság. Itt a józan paraszti ésszel nem megyünk semmire, max. tönkre "
Te most próbálsz "józan paraszti ésszel" következtetni. Ahogy Ixion77 is írta, ez nem fog menni.
Ha csak most kezded, megspórolok neked sok év felesleges útkeresést és pénzkidobást:
Határozd meg, mennyi az a legnagyobb lebegő veszteség (drowndown) amit el tudsz viselni a befektetéseden.
1, ha ez 0 közelében van, akkor államkötvényt vegyél direktben - tehát ne etf-et, bef.alapot, hanem magát a kötvényt- , azon max. akkor buksz, ha csődbe megy a kibocsátó. Szóval lehetőleg ne Argentin 100 évest vegyél, hanem mondjuk most perpill elég jól hoz az amcsi 20-30 éves, tartsd lejáratig és ezzel le is tudtad egy időre a befektetést.
2, ha nagyobb kockázatot is elviselsz (20-30%), akkor állíts össze valami részvény ETF/kötvény ETF, - esetleg némi arany ETF - portfóliót. Nem kell túlbonyolítani SPY/TLT/GLD írországi kibocsátású EU megfelelői és meg is vagy. (én nem szimpatizálok az all-world etf-ekkel, mert 0 kockázatcsökkentés mellett kisebb a hozampotenciál, de itt sokan ajánlják, szóval az is egy járható út). Ha több a kötvény kisebb lesz a DD, ha több a részvény, akkor nagyobb, az arany meg csak a diverzifikáció miatt van benne, hogy ilyen is legyen, meg ez is csökkentheti valamelyest a DD-t.
3, ha nem vagy nyugdíjas és gond nélkül kiülsz 50%DD-t, akkor tolhatod fullba - na nem a kretént - hanem a részvény ETF-eket.
Olvastam pl. olyat, hogy akkora kötvényarányt tarts, ahány éves vagy, de van még 1000+1 technika.
Ezt a befektetősdit nagyobb tőkénél IB TBSZ-en, kisebb tőke esetén pl. ERSTE TBSZ-en valósítsd meg, és adózni sem kell. Ennyi, meg is vagy.
Ami irányt leírtál: tech meg fundamentális elemzés esetén készülj sok év tanulásra, pénzégetésre és még így is lehet, sőt inkább biztos, hogy az eredmény a piaci átlag alatti hozam lesz, legalább is, ha nem vagy egy született Warren Buffett vagy Jim Simons.#7608Ixion77 én ezt szoktam idézgetni (lustaportról van):
"Keynes nyomán, a tőzsde egy olyan szépségverseny, ahol nem azt kell kitalálnod, melyik a legszebb lány, hanem azt, hogy a zsűri kit gondol legszebbnek. Ezt a különbséget nagyon fontos megérteni. Ha valamilyen istenadta véletlen folytán te hajszálpontosan meg tudod jósolni, milyen gazdasági következményei lesznek egy krízisnek, sajnos nem jutsz messzire ezzel az információval. Nem számít, hogy neked igazad van-e. Csak az számít, hogy a legnagyobb piaci szereplők mit gondolnak. Ha tévednek, attól még az történik, amit ők gondolnak. Ha a legszebb lány medve, akkor medve lesz, ha bika…"Van egy idézetgyűjteményem, amit szinte kívülről tudok, és ha betartom az ott leírtakat, megakadályoz, hogy túl nagy hülyeséget csináljak .
Nem mindig sikerült betartani, de persze erre is van okosság:
"Csak a játék maga taníthat meg a játékszabályokra."[ Szerkesztve ]
INTJ
-
Ixion77
Topikgazda
válasz Citroware #7607 üzenetére
Még ha igazad is van, és előre ki is találod "valaminek a sikerét", akkor sem feltétlenül fogsz jól profitálni belőle. Van, hogy a piac évekig nem értékel valamit, ami egyébként jó dolog. Pl. mondjuk 2008-ban 23+ árfolyamon nem szálltál be IQQH-ba, mert akkora zseni voltál hogy előre láttad a válságot. Annak ellenére, hogy tudtad bennfentes infók alapján, hogy a megújuló energia ipar óriási fejlődés és így jövő elé néz. 2009 közepén közgazdaságtani zseniként rájöttél, hogy a válságnak vége, innentől 10+ év emelkedés lesz, ideje beleugrani az óriási jövőjű megújuló energia iparba, mert az nyilván felül fogja teljesíteni a piacot. Aztán vártál 3 évet békésen. Megnézted a profitodat 2012 vége felé: -66%! Ugyanakkor a SPY emelkedett +66%-ot. De te tudtad hogy igazad van, láttad hogy a megújulók valóban egyre durvábban fejlődnek, vártál békésen további 7 évet. Az összesített eredményed nominálisan 2019 elején, 10 (!) év után: -57%. SPY ezalatt: +180%. Aztán végre eljött a te időd, mindenki mániákusan vette a megújulókat, óriási rally kerekedett, és te kiszálltál 2021-ben a csúcson mert akkora ász vagy. Összes profitod 10 év alatt: 58%. SPY ugyanezen időszakban: >+300%
Szóval összességében nem, még az sem elég hogy tudod hogy mi fog nagyot fejlődni. Az kell tudnod, hogy mi fog a mások szerint jól menni és azt is hogy mikor fogják úgy gondolni.
Mindenki tudja, hogy milyen egyszerű: "Olcsón venni, drágán eladni." Az ember azt hinné, hogy a tőzsde "helyes árazásról" szól. Szerintem nem. A tőzsdei árfolyamokat csak nagyon-nagyon messziről érdeklik a fundamentumok. A tőzsde tömegpszichológiáról szól. Nem azt kell kitalálnod hogy mi az ami igazán jó dolog (mert értesz hozzá) vagy sokat fog érni, és megvenni mielőtt a tömeg rátalál. Azt kell kitalálnod, hogy a (pénzügyi) tömeg miről és mikor fogja azt gondolni hogy sokat fog érni, valamint azt is, hogy mikor fog megváltozni a véleménye/hangulata.[ Szerkesztve ]
-
addikt
válasz Ixion77 #7413 üzenetére
Én most kezdek beszállni a témába. Még nem tartok ott informáltság terén, hogy be merjek fektetni, de ahogy nézem, ez annyira szerencsejáték, hogy nem is feltétlenül ettől függ.
Viszont pár jó forrásból már kaptam nagyon jó gondolatokat, és az alapján azt mondom, hogy nagyon nem mindegy, honnan informálódik az ember. A legtöbb rendelkezésre álló forrásban (média különböző felületei) szándékosan próbálják félrevezetni az embereket, mert érdekük fűződik hozzá.
Az is fontos szempont lehet, hogy az ember technikailag is értsen ahhoz, amibe fektet. Tehát hiába értesz gazdasági szemszögből a működéshez, és van egy nagyjából jó rálátásod a világbeli folyamatokhoz - ezekhez az információkhoz sokan mások is hozzájutnak és felülnek rá. Ha viszont személy szerint értesz egy bizonyos technológiához, és saját magad levonsz egy logikai következtetést, hogy ez nagy dolog lesz a közeljövőben, akkor érdemes befektetni. Erre ugyanis a laikus gazdálkodók nem látnak rá, hiába vannak köztük olyanok, akik 0-24-ben a leggyorsabban értesülnek mindenről.
Tehát ha már hírekből, cikkekből olvasod valaminek a sikerét vagy előre vetített sikerét, az már késő. Ennek a következtetésnek neked kell magadban megszületni, vagy technikai rálátással, vagy a nyers gazdasági számokból valamilyen tendenciát meglátni, nem pedig valamelyik portálnak az arról való ferdített interpretációjából tudakozni.
Eddig egyelőre ilyen következtetésekre jutottam, de lehet, hogy ez hülyeség, vagy teljesen alap nektek, de az valószínű, hogy ha sok befektetett energia mellett kevés eredményt sikerült elérni, akkor rossz irányba indultál el az informálódás tekintetében.[ Szerkesztve ]
-
j0k3r!
senior tag
válasz attiati #7605 üzenetére
Amit én látok címszavakban: Európa meghatározó gazdaságai recesszió környékén táncolnak, Kína a deflációval küzd, mint disznó a jégen, USA egyelőre víz felett a temérdek fiskális pénzpumpa miatt (választásokig így is maradhat). Magyarországon az elmúlt 10 év leggyengébb IT piacát látom, ami azért sajnálatos, mert valószínűleg lépnem kell a mostani helyről fél éven belül, mert sajnos megváltoztak a körülmények (ez egyébként önmagában is befolyásolhatja az általános hangulatomat, mert szerettem a mostani projektet, kollegákat )
A magasabb kamatra azt mondanám, hogy 2020-2021-ben, akinek volt esze, akár vállalat, akár magánszemély az refinanszírozott, szóval persze, hogy egyelőre nincs jelentős hatása a magasabb kamatoknak a hiteltömeg nagyrészére. Egyelőre csak befagyott piacok jönnek létre (pl.: ingatlanpiac), viszont 2024H2-2025 környékén szépen lassan újraindul a vállalati refinanszírozás a mostani magas szinteken (vagy mondjuk 100-150 bázisponttal lejjebb, de mindenképpen drágábban, mint 2020-2021-ben). Én azt gondolom továbbra is, hogy jönni fog a lag effect, mert a mostani kamatszint agyonnyomja a növekedést. #notafinancialadvice
-
Ringman
nagyúr
válasz stingy2 #7603 üzenetére
az a bámulatos, hogy ezzel párhuzamosan minden közszolgáltatás napról napra épül le.
Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
stingy2
senior tag
Én ehhez nem is tennék hozzá semmit, az adatok magukért beszélnek.
INTJ
-
Mercutio_
félisten
válasz Ringman #7599 üzenetére
Terjed már itthon is (bár még nem DF eszközzel), és nyilván egy cég sem reklámozza, hogy belefutott, de az ezek elhárításával foglalkozó biztonsági cégek név nélkül azért jelzik szakmai fórumokon, hogy kaptak ilyen feladatokat...
Van amikor több lépcsőben folyik a dolog, pl. beépülnek az egyik nagyobb cég beszállítói láncába, hónapokig figyelik a számlamozgásokat, e-mailes és egyéb kapcsolati hálókat, a levelezések tartalmát, aztán egy alkalmas pillanatban (nagyobb beszállítás ellenértékének kiutalása várható) a beszállító feltört e-mailjéről küldenek értesítést kapcsolattartási csatorna és/vagy számlaszám változásról.
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
j0k3r!
senior tag
válasz attiati #7600 üzenetére
Nem igazán tudok/szeretek napos mozgásokat megérteni, de ha tippelnem kellene, akkor szerintem emiatt az adat miatt ijedt meg ma a piac, miszerint újra fellendül(het) az infláció. Ha emellé odatesszük, hogy múlt héten habár Powell örült az eddigi eredménynek, viszont továbbra is jó adatokat vár, hogy kellően magabiztos legyen egy kamatvágáshoz, akkor ez lehet egy magyarázat (nem biztos, hogy "A" magyarázat). No landinget én úgy képzelem el, hogy a kamatok is csökkennek együtt az inflációval, hogy bebikázzák a landolás előtti pillanatban a gazdaságot mielőtt a földet érintenék a kerekek (ja és persze a kormányzat is megússza olcsón a kamatkiadásokat, mert nem megy rá a gatyájuk)
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Lexus, Toyota topik
- 20 milliárd kameraszenzornál jár a Sony
- Nothing Phone 2a - semmi nem drága
- Vezetékes FEJhallgatók
- Spórolós topik
- Gaming notebook topik
- Asszociációs játék. :)
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Villanyszerelés
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- További aktív témák...
- AKCIÓ!!! GAMER PC: RYZEN 9 5900X + RTX 3060 12GB GDDR6! GARANCIA/SZÁMLA!!!
- BONTATLAN Új Iphone 16 PRO 128Gb - 1TB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető.
- BONTATLAN Új iPhone 16 PRO MAX 256-512GGB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető.
- Tamron SP 70-200mm f/2.8 Di VC USD G2 objektív ( Nikon )
- Azta! Yoga Slim 7 Prémium Ultrabook 14,5" -40% AMD Ryzen 5 7640S 16/512 RADEON 760M 2GB 2,9K OLED
- ÚJ 4K Core I5 12400 Gamer MAX PC 6X4.0GHz 32Gb DDR4 1.0TB NVME SSD ÚJ RTX 4060 TI 8GB DDR6 2ÉV GAR!
- Apple magic keyboard
- Eladó vagy telefonra cserélhető egy Samsung Tab A9 8/128 Lte tablet
- ÚJ MSI 4K CORE I5 12400F Gamer PC 6X4.6GHz 16Gb 512Gb SSD MSI GAMING TRIO RX 6800 16GB DDR6 2ÉV GAR!
- Fortnite cobalt star
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest