Hirdetés
- Még mindig itt tartunk jelenleg...
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Asszociációs játék. :)
- Szólánc.
- Windows 11 - HP Pavilion – 15 cc516nh (2LE41EA) laptopon Intel I3-7100U TPM2.0
- Fűzzük össze a szavakat :)
- MárkaLánc
- Drive! - Az utolsó gurulás idén a Quadrifoglio-val
- Digitális Állampolgárság Program
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
-
LOGOUT.hu
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Nem jól vágták el a fizetős cikket, a lényeg pont látszik
[ Szerkesztve ]
-
buherton
őstag
[Nagy Márton deklaráltan is a magyar gazdaságpolitika első embere lett, Varga Mihály viszont vétózhat] Egy vérbeli populista ember egy személyben lenyomta a populista kormányt. Parádés!
tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!
-
Ringman
nagyúr
válasz Dare2Live #6286 üzenetére
A külföldi befektetők összeszerelő üzemeire épített gazdaságban a GDP nőhet, de a bérek alig
Csupán öt olyan OECD-ország volt, ahol a magyarországinál is kisebb része maradt meg jövedelemként a GDP-ből. Mindez azt jelenti, hogy a magyarok által megtermelt hozzáadott érték 3,4 százaléka külföldön kerül felhasználásra. Fontos kiemelni, hogy ebben már az uniós támogatások is benne vannak.
Mindez rávilágít egy fontos összefüggésre: az FDI-ra alapozott GDP növekedés nem felétlenül jár együtt a jövedelmek növekedésével is. Tehát a GDP emelkedhet, miközben a lakosság jövedelme, különösen a bérek ettől messze elmaradhatnak. Ennek kirívó esete Írország: GDP-je alapján a világ egyik leggyorsabban növekvő és leggazdagabb országa már. Eközben a GNI alig változott az EU átlagához képest.[ Szerkesztve ]
Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
avl
senior tag
o.k., hogy ezt mutatja, azt nem ertem: mik alapjan szamolja ezt ki, miböl jön ez ki; szerintem nincs ilyen szoros korrelacio az atlagos PISA eredmeny es GDP között
...az ilyen központi felmereseknel egyes iskolak pl. kerik a gyengebb tanuloikat, hogy ne menjenek aznap suliba, es maris jobb a suli eredmenye ...ami vissza is üt neha: alacsonyabb eredmenyü suli kap tamogatast
fenntartassal erdemes fogadni az ilyen nagy global "eredmenyeket"
-
szabi__memo
nagyúr
-
-
avl
senior tag
na de most 4%, multkor 5% ?
az pl. 25%-os elteres a berleti dijban azonos vetelar mellett !! az nem kevés!
tehat pl. 50m-s vehetö mellett 2m vagy 2.5m eves berleti dij
100m-ért vehetö esetén éves 4m vagy 5m bérleti díjfenntartom, hogy nem lehet ezt rendesen (elegendö valoszinüseggel) szamolni, mert sok a jövöbeni ismeretlen
nyilvan ez a 4-5%-os "szabály" is feltételez egy ingatlanár-alakulást (meg sok mást), amik nagyon nem állandóak
[ Szerkesztve ]
-
avl
senior tag
válasz Dare2Live #6286 üzenetére
- en az ábrát nem értem
- a PISA eredmenyröl hireket lattam, es persze nem jo nem elöl lenni
- nem egyertelmü nekem, hogy atlag kicsit feljebb vs. az atlagnal joval kevesebb / nehany igen jo az hogy alakithat egy orszagot (kellenek a robotok helyett, elött, mellett a "droidok" is) -
avl
senior tag
válasz Mercutio_ #6284 üzenetére
persze, en is igy gondolom
...de erre irtam: ha van befektetnivalo, akkor be kell fektetni; akinek ma = dec.-ben még nincs 2023-ra TBSZ-e az szigoruan fogalmazva nem is befektetö Mo.-on ...de nem akarok ennyire szigoru lenni es persze megertem, ha valaki csak PMAP es valamire kell neki stb.
...de akinek nincs ma 2023-ra TBSZ-e, az nem is akart eddig, mert nem gondolt ra, vagy nem ugy gondolkodik, stb.
...nnna, mindegy -
avl
senior tag
válasz PredatorZoli #6282 üzenetére
köszi.
noha szerintem tul sok feltetelezessel lehet csak szamolni (hozam, berleti dij, lakasarvaltozas, amortiza,...), azert a szamolasod erdekelneazt gondolom a szamolas bizonytalansagai miatt nem annyira az anyagi, hanem erzelmi dönt (ki mennyire akar venni, tulajdonolni) illetve a berlesi / veteli lehetösegek realitasa (melyikben kinek milyen jo ad hoc lehetöseg van)
-
attiati
veterán
válasz PredatorZoli #6282 üzenetére
Mi volt ez a 4%os szabály?
-
Dare2Live
félisten
MO marad összeszerelő üzem.
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
Drizzt
nagyúr
En a berlessel kapcsolatban most tele vagyok negativ tapasztalattal. Konkretan honapok alatt nem sikerult olyan alberletet talani, amit a megfelelo hozzaallassal es szerzodessel adnanak ki. Nyilvan az, hogy az utobbi nekem nagyon fontos, alkati dolog, nem szokasom idegenekben megbizni. De gyakran van olyan erzesem amikor elmegyek megnezni/targyalni alberletet, hogy erosen leneznek, legkevesbe sem tekintenek egyenrangu partnernek, minimalis kompromisszumra sem keszek. Az alberletek legalabb felet eleve olyan allapotban mutattak meg, hogy kb. ragadt a mocsoktol minden, pedig 4x-5x meretu 250K kornyeki berlemenyekrol beszelunk. De volt meg olyan, hogy pl. baj-e, ha csak a berleti dij felet irjuk be a szerzodesbe. Illetve: oke, tied, majd 2 oraval kesobb: "anyosomek azt mondtak, hogy inkabb az egyedulallo lanynak adjuk ki, bocsi". Olyat, ahol erdemi versenyt ereztem a berlok kozott, az 10-bol 2 helyen volt. A tobbi esetben nem volt az, hogy azonnal lett volna masik berlojelolt, akivel versenyezni kellene.
Most a remenysugaram az, hogy akitol 2019-ben bereltem, ujra keres alberlot is. De az meg azert is kutba eshet, mert eladasra is kinalja eppen. Januarban akarja eldonteni, hogy berbeadja-e tovabb, vagy inkabb el. Egyebkent 4 eve is hasonloan csinalta. Ami erdekes, hogy az ar amiert el akarta adni, ahhoz kepest +25%, a berbeadasi meg +33%. Megvenni meg nem akarok, mert az elosztasa hosszu tavra nekem nem jo. Albinak viszont tokeletes.
Meg meg az jar a fejemben, hogy valamelyik ingatlanmanagement cegtol kene berelni, ott talan jobban megbiznek abban, hogy a hibaelharitasokat idoben el fogjak vegezni. Ilyen cegekre tudtok adni sajat tapasztalati peldat? Bar mehetne az albis, vagy lakasos topicba is, mert nagyon off. Amikrol hallottam az Flatco, Nyolcas, Tower. Van meg?I am having fun staying poor.
-
Mercutio_
félisten
Szerintem arra érti a "nyer egy évet", hogy előbb hozzáfér adómentesen az így nyitott tbsz-re tett pénzhez, mintha megvárná vele a januárt.
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
szabi__memo
nagyúr
-
PredatorZoli
senior tag
Nem mondanám fordulatnak, saját célra kelleni fog egy kégli. És szerintem a legjobb, ha még a PMÁP-ból való pénzkiáramlások előtt, 2024 végén, 2025 elején ezt megtegyem.
A bérlést számolgattam, 4%-os szabály alapján a vásárlás jobbra jön ki. A röghözkötés nem annyira érdekes számomra, Budapesten veszek jó lokációban.[ Szerkesztve ]
-
avl
senior tag
a valosagom nekem is az, hogy sok eve van sajat lakascelu
ugyanakkor "mai fiataloknak" (lanyomnak is) inkabb a berlest latom jobbnak: nincs röghözkötöttseg, rugalmasabb, nincs annyi gond ( ? fenntartasi, meghibasodasi macerak vs. berlesi macerak ..illetve ha külföldre menes több evre, akkor mi van vele), anyagilag sem egyertelmü szerintem, stb.
szerintem lakascelura is az volt PredatorZoli allaspontja, hogy nem, de majd kiderül :-)
-
avl
senior tag
válasz allampapir #6266 üzenetére
"aki még 2023-ban meg tudja nyitni a TBSZ-t, nyer egy évet."
-> nekem ez nagy tulzas, tulajdonkeppen nem igaz (persze nem Te írod elöször, sok helyen szerepel, hogy most kell még gyorsan TBSZ-t nyitni ...de ez "hülyeség", nem nyugodt, megfontolt befektetöi magatartás, nem jo gondolatmenetet tükröz)
2010 ota (amiot a van :-)) minden evben - többször több helyen is - nyitottam TBSZ-t, mindig az ev elejen es tettem ra akkortol a penzt es vettem az ertekpapirokat
mihez kepest 1 ev nyereseg ? amikor megvan a befektethetö penz, akkor befektetendö; ha ez december, akkor decemberben, ha csak januarban lesz meg a penz, azt csak januarban tudhatjuk befektetni
...es ha januarban megvan, akkor meg - statisztika szerint - nem erdemes decemberig varni vele -
avl
senior tag
válasz PredatorZoli #6275 üzenetére
ez nem uj fordulat ? en eddig ugy értettelek/interpretáltam, amiket irtal, hogy nem tervezel ingatlanvásárlást
-
bandus
veterán
válasz PredatorZoli #6275 üzenetére
nekem nincs ilyen rugalmasságom. ha minden jól megy ez a pénz mba-re fog elmenni, és egy rossz részvénypozi miatt nem akarom fél/egy évvel halasztani a dolgot.
"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"
-
bandus
veterán
válasz Mercutio_ #6272 üzenetére
ahogy zoli is írja, szerintem nem feltétlenül rossz ez, kérdés tényleg átviszi-e. a másik kérdés meg, hogy ha lesz egy éven belül 50k eurónyi kiadásom, akkor jó lenne megállni és nem betolni ezt a pénzt etf-be bár ez remélhetőleg kevesebb lesz és azt is inkább hitelből fizetném, szóval mégis elgondolkodtató.
[ Szerkesztve ]
-
szabi__memo
nagyúr
-
attiati
veterán
Kb 1 hónapja volt egy külsős elemzés pf.hu-n, ami az USA vs EU inflációs pályáról szólt.
Azt taglalta, hogy már jóval a háború előtt hogyan indultak el az inflációs folyamatok.Olvastátok? Rémlik a címe vagy bármi?
Nem találom és átfutnám még egyszer.[ Szerkesztve ]
-
allampapir
csendes újonc
Üdv mindenkinek!
Kaptam 10 kiosztható tesztelői helyet a december 14-én induló TBSZ-re, ha érdekel valakit, érdemes jelentkezni Szerezz FIX helyet a TBSZ bétatesztelői közé - tégy fel kérdéseket a Lightyearről
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz Ixion77 #6255 üzenetére
Nem hiszem hogy a halfingnak bármi köze is lenne a mostani emelkedéshez. Hány százalékát teszi most ki a trading volumenak a bányászok block rewardja? Úgy tudom elenyésző. Ha a supply elenyésző része feleződik annak a hatása is elenyésző.
Egyszerűen nincsenek eladók, mindenki várja az amcsi ETF-et és a beáramló új tőkét.
Majd megjönnek az eladók ha elég magas lesz az ár.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid
-
stingy2
senior tag
Nem. Federal Funds Effective Rate (FEDFUNDS) | FRED | St. Louis Fed (stlouisfed.org)
Megnézed, minden recesszió előtt - és közben is - durva kamatcsökkentés volt.
A tőzsdén sem a kamatemeléstől kell félni, hiszen pont azért emel kamatot a jegybank, mert (túl)pörög a gazdaság, és elszabadul az infláció. Kamatemeléssel csak kiszívja a többlet likviditást a rendszerből, stabilizálva a deviza árfolyamot, és a gazdaság fékezésével csökkenti az inflációt.
Kamatcsökkentésnél pedig likviditást pumpál a döglődő gazdaságba, hogy az ne dőljön össze. Ezért nem szeressük a kamatcsökkentést .[ Szerkesztve ]
INTJ
-
Ixion77
Topikgazda
Az intenzív kamatcsökkenés azt mutatja, hogy óriási a kereslet a kötvényekre. Akár alacsonyabb kamattal is hajlandó felszívni a piac, mert arra számít, hogy az a kamatszint még mindig magasabb lesz a várható gazdasági fejlődés üteménél.
A piaci kamat ráadásul nem azonos a jegybanki alapkamattal. De még az utóbbi is csak iránymutató a piaci kamatoknak, nem szükségszerűen határozza meg azokat. Az effektív kamatot a bankok viselkedése határozza meg. A jegybanki kamat csupán annyiból számít, hogy a bank mérlegel, hogy érdemesebb hitelt adnia valakinek a magasabb kamat reményében a piacon, vagy inkább berakja a pénzét a jegybankhoz. Tehát ha magas az alapkamat, akkor hajlamosabb lesz a bank inkább a jegybankba rakni a pénzét mint a piacra. De alacsonyabb alapkamat esetén is dönthet úgy hogy inkább azt választja, mert pl. túl kockázatosnak tartja a hitelért jelentkezőket.
"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
bandus
veterán
lehet én is tolok még bele egy kicsit. bár nem teljesen tiszta nekem, hogy az eurós változta hogyan mozog az USDs DTLA-hoz képest.
VWCE is nagyon közel (104.46) azt ATH-hz (104.82? ), minden rohan felfele, támad a fomo
-
Ringman
nagyúr
[link]
European natural gas prices drop sharply (below €40 per MWh) as demand -- particularly industrial -- remains well below the 5-year average. Despite the recent sharp drop in gas inventories due to cold weather, stocks remain well above historical norms, easing market tensions.Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
Ixion77
Topikgazda
válasz Oppenheimer #6253 üzenetére
Szerintem függetlenek.
A kötvénypiac egyre rosszabb növekedési kilátásokat, egyre intenzívebb kamatcsökkentést áraz.
A részvénypiac meg van győződve hogy a jegybankok jófejségből fogják a kamatot vágni és a cégeknek az nagyon jó lesz.
A nyersanyagpiac egyre durvább recessziót áraz. (Ebből nem lesz mostanában infláció. 2025-ben viszont...)
A kriptók meg a januári BTC ETF indításnak örülnek, plusz a jövő évi felezéses várakozások hajtják őket. Ma inkább csak a BTC-t.A piacnak meg az a dolga hogy mindenkit megszivasson, úgyhogy kíváncsi leszek mi lesz ebből a kripto rallyból, kitart-e akár csak a felezésig.
[ Szerkesztve ]
-
j0k3r!
senior tag
válasz Oppenheimer #6253 üzenetére
Nem tudom sajnos, napi mozgás mögé nem mindig lehet/érdemes okokat keresni.
some men just wanna watch the world burn...
-
-
Pá
addikt
válasz concret_hp #6240 üzenetére
Rögtön vissza fognak állni, amint a lakossági fogyasztás elkezdene emelkedni valamiért és az új csodamódszer hirtelen "felülmérné" az inflációt.
''Annyira vagyunk egészségesek, amennyire a gondolataink humánusak.''
-
attiati
veterán
-
Ixion77
Topikgazda
Történelmi mértékű különbség a német körvényhozamok és az EU alapkamat közt:
TLDR:
A kötvénypiac egyre sötétebb jeleket küld, a hedgelés jövő év végére rekordszintű. Már nem soft landing az alapforgatókönyv, hanem gyors, erős kármentő kamatvágások. A válság várt epicentruma pedig: EU.Saját hozzáfűzés:
Mindeközben a részvénypiacokon kiváló a hangulat, a DAX index pedig egyenesen"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Dare2Live
félisten
? Nagyon nem mindegy. Az egyik egy adó. A másik meg pl a befektetők átverése. Totál hiteltelenség.
A befektetők átverésének vagy/és a totál hiteltelenségnek egy komoly hozadéka, hogy vagy nem vagy csak jóval magasabb prémiumkamatért lesznek hajlandóak befektetni. Ha tetszik a befektető visszaszedi az átverést.
Nagyon nem midegy, hogy Gizike vagy gőzeke.
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
Ringman
nagyúr
hát ja, max beárazzák ezt is országkockázatnak.
---
[link]
A magyar gazdaság helyzetét rosszabbnak látják a német cégek, mint az év elején, a saját üzleti várakozásaik pedig 2009 óta nem voltak ennyire rosszak.
Amikor arról kérdezték a cégvezetőket, hogy milyennek látják a gazdaság jövőképét, egy +100-tól -100-ig terjedő listán -40 pontos eredmény jött ki, azaz az eredmény kicsit romlott is a fél évvel korábbi -36-ról - bár a 2022-es -51-hez képest javulást jelent. A saját üzleti várakozásaik mínuszba mentek, -17-re, pedig arra a 2009-es válság óta nem volt példa, hogy negatív eredmény jöjjön ki.Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
Segal
veterán
válasz Dare2Live #6241 üzenetére
"Itt forumon belűl tippre min 50%nak van vmilyen inflahoz kötött állampaírja jórészt pmap."
Gyorsan tisztázzunk valamit. Nekem is van.
Viszont ha azt a pénzt el akarják szedni (márpedig ha mégsem annyi az infla akkor el akarják) akkor végeredményben nem mindegy hogy az infla lesz behazudva vagy mondjuk a benzin ára lesz a jövő évi tervezettnél mondjuk 20ft-al drágább?
A végeredmény ugyanaz. Mi fogunk szopni...
Amúgy meg most úgy lázadoztok ezen a 9.9 vagy 11 dolgon, mintha eddig a kőbevésett valóság lett volna a többi csökkenő hónap...stingy2: Szerintem éves szinten a 20 milla megtakarítás sem reális, de ettől függetlenül nem vonom kétségbe hogy ennyit tudsz félretenni.
Viszont az továbbra is tény hogy ha ezt az 1 hónapot vesszük figyelembe (mert eddig nem károgtatok) akkor év végén továbbra is kb 0.1%-al fogja befolyásolni az idei infla kamatodat a 11 helyett 9.9.
Szép is lenne a dolog, ha minden esetben 200k-t jelentene a veszteség csak a %-os arány változna. Ebben az esetben csak 100ft-ot tartanék állampapírban és utána én is ideírnám hogy 200k veszteség ért...
20 milla esetén 0.1%-al számolva 20000ft veszteség ért. Persze az is veszteség ez tény, de továbbra is tartom hogy ha ezek be akarják szedni a sarcot akkor be fogják. Ha téged megnyugtat a tény hogy állampapírhozamként megkapod azt a huszast aztán majd a benzinkúton vagy Lidl-ben vagy épp gázszámlában stb. adod nekik vissza akkor ez a mai nem a te napod.Na mindegy befejeztem. Én sem tartom amúgy korrekt dolognak a dolgot, csak ilyeneken már nem fogom magam idegesíteni, mert tökéletesen tisztában vagyok vele hogy a végeredményben úgyis a nép jár szarul. Mint írtam azt hogy most inflabehazudással vagy valami más extra sraccal szerzik vissza, nálam statisztikailag lényegtelen mert a tényen nem változtat. Mi álljuk a számlát...
"Ez nem változtat azon, hogy tisztességtelen dolog botokkal felvásárolni 160-180e indulóáron a 3060 Ti-t, aztán 250e-ért árulni a HA-n." Ez miért lenne tisztességtelen? Te is meg bárki lesheti botokkal a boltokat, ugyanúgy meg tudod venni a cuccot azon az áron, mint a scalper.(1 házigazda válasz...)
-
stingy2
senior tag
"Azért remélem azzal tisztában vagy hogy ez éves kihatásban kb 0.1%-ot fog jelenteni..."
2 megjegyzés.
1, legyen a "több százezer" mondjuk 200.000.(csak mert ez a legkisebb "több százezer") Ha ez a profit 0,1%-a, akkor ahhoz 200.000.000 Ft éves PROFIT kell. Ennyit azért nem termelek évente. Ha egy reálisabb 20MFt-ot nézünk, akkor máris elcsalták a jövedelmem 1%-át, de egy gyengébb évben akár 2-5% is lehet. Ha ez neked semmi, akkor kérlek, holnap utald el a számlámra az éves jövedelmed 1%-át .
2, Csak azért, hogy a kisgömböc jól érezze magát a várban, addig hajlítják a valóságot, amíg igaza nem lesz. Itt jön képbe, amit Ixion77 is írt, a hitelesség. Azért elég gáz, hogy az ország vezetőinek már azt sem hiszem el, amit kérdeznek.INTJ
-
Dare2Live
félisten
"a 9,9% infla adat is úgy jött ki, hogy megváltoztatták a 25éve használt számítási módszert és amikor nem a tudjukkiknek megfelelő adatok jöttek ki, kirúgtak pár szakembert a KSH-tól."
Ez így elég durvának hangzik dobnál linket?
@segal ne vicclejünk már. A hivatalos infla fontos dolog nagyon sok helyen/embernek... erősen számít. Itt forumon belűl tippre min 50%nak van vmilyen inflahoz kötött állampaírja jórészt pmap.
Meg hát igen a hitelesség. Ha az MNBnek a büfik azt se hiszik el amit kérdez annak masszívan meg szokták kérni az árát.[ Szerkesztve ]
-
Ixion77
Topikgazda
válasz Mercutio_ #6238 üzenetére
Olyan szempontból, hogy nekem erősen bull a várakozásom az aranyra jövő évre. A tippem az volt hogy most kitör 2150-2200-ig, aztán visszakorrigál 2000-ig, majd irány a hold.
Ez a masszív visszahúzás viszont azt jelenti számomra hogy még nagyon sok erő van a manipulálók kezében, így nem lehet sejteni sem hogy meddig megyünk most le és meddig marad az ár ezen a környéken.Az aranyár manipuláció létező dolog. Pár hete láttam egy interjút egy aranypiaci szakértővel, aki el is magyarázta hogyan történik. De sajnos túl bonyolult volt hogy felfogjam, főleg mivel olyan határidős és tőkeáttételes pénzügyi eszközökön alapul, amiket én nem teljesen értek. De néhány következtetés megmaradt bennem:
1, Bár lehet az árat lefele manipulálni, de ennek költsége van, ezért nem lehet a végtelenségig csinálni.
2, Az aranyárat törvényi szabályozások miatt sokkal nehezebb manipulálni mint az ezüstöt
3, Történelmi átlagok alapján az ezüst sokkal olcsóbb jelenleg mint az arany."Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Segal
veterán
válasz stingy2 #6234 üzenetére
Azért remélem azzal tisztában vagy hogy ez éves kihatásban kb 0.1%-ot fog jelenteni...
Ixion77: Ok a hitelesség az már egy komolyabb érv, de én egyszerűen csak úgy vagyok vele hogy ha nem így akkor ezer másféle módszerrel szednék vissza ezeket a pénzeket. Extra kamatadó, áremelés, adóemelés, kedvezmény csökkentés stb. Sajna holnapig lehetne sorolni annyi lehetőség van
"Ez nem változtat azon, hogy tisztességtelen dolog botokkal felvásárolni 160-180e indulóáron a 3060 Ti-t, aztán 250e-ért árulni a HA-n." Ez miért lenne tisztességtelen? Te is meg bárki lesheti botokkal a boltokat, ugyanúgy meg tudod venni a cuccot azon az áron, mint a scalper.(1 házigazda válasz...)
-
Ixion77
Topikgazda
válasz Ringman #6231 üzenetére
Legalább ekkora jelentőségű az a napon belüli -5.7% visszahúzás, amit láttunk. Engem legalábbis nagyon elgondolkodtatott az arany rövid távú kilátásait illetően. Ekkora napon belüli fordulás a kitörés napján nem jó jel.
-
Ixion77
Topikgazda
Azért van. Egyrészt hatása van mindenre, ami hivatalosan a KSH inflációhoz van kötve. Másrészt pedig valami talán még jelentősebb, amit úgy hívnak hogy "hitelesség".
Ha hozzávesszük a nagyfőnök "egyszámjegyű" elvárását is, akkor az összességében újabb nagyon csúnya képet kezd festeni az ország állapotáról."Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Segal
veterán
válasz Ringman #6230 üzenetére
Most komolyan. Van valami jelentősége hogy 9.9 vagy 11 a bebüfizett szám? Mert szerintem semmi.
-
Ringman
nagyúr
tegnapi bejegyzés:
CHART OF THE DAY: Gold prices surge to a (nominal) all-time high past $2,100 a troy ounceEladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
Ringman
nagyúr
Több közgazdász is kételkedik abban, hogy októberben 10 százalék alá csökkent volna az infláció, pontosabban a mutató 9,9 százalékra való csökkenését kizárólag a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) – vitatott - módszertanának tudják be. Ha a KSH a korábbi években használt módszertan alapján számította volna ki az energiaárak változását, akkor az infláció októberben valahol 11-12 százalék között lenne. Ezt elsőként Mellár Tamás, a KSH korábbi elnöke, a Párbeszéd országgyűlési képviselője vezette le egy cikkében. Hasonló megállapításra jutott Katona Tamás statisztikus is, aki korábban szintén volt a KSH elnöke. Számítása szerint 11 százalékon ragadt volna az infláció októberben, ha KSH az energiaárakat változatlan súllyal és módon vette volna figyelembe a fogyasztásban.
[ Szerkesztve ]
Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
Ixion77
Topikgazda
Elfogyott.
-
Vesa
veterán
válasz Dare2Live #6205 üzenetére
És akkor tegyük hozzá, hogy nálunk az a 9,9% infla adat is úgy jött ki, hogy megváltoztatták a 25éve használt számítási módszert és amikor nem a tudjukkiknek megfelelő adatok jöttek ki, kirúgtak pár szakembert a KSH-tól.
"A 9.9% az nagyon nem 18%."
Persze, azért írttam, hogy további mennyiségi korlátozás nélkül sem fogják már a PMÁP-ot venni mondjuk az ingatlanbefektetők. Szóval ezt is sikerültt teljesen értelmetlenül csinálniuk.
[ Szerkesztve ]
A tudomány a valóság költészete!
-
Ringman
nagyúr
Ha összességében 10-12 százalékos béremelkedés lesz, akkor Nagy Márton szerint az infláció az 5-6 százalékos sávba kerül jövőre, ha egy számjegyű lesz a bérkiáramlás, akkor a 4-5 százalékos sávban várható – erről az Inforádióban beszélt a gazdaságfejlesztési miniszter.
---
Nagy az interjúban azt is állította, hogy a magyar gazdaság 2023-ban bebizonyította, hogy uniós pénzek nélkül is meg tudja őrizni a stabilitást, és 2024-ben Magyarországon fog a leggyorsabban nőni a GDP akkor is, ha nincs uniós forrás.
A Budapest Airport küszöbön álló megvásárlásáról annyit közölt a gazdaságfejlesztési miniszter, hogy „jól haladunk”, de még meg kell egyezni a vételárról, a feltételekről és ki kell egyezni a repülőtér hitelezőivel is. „Az év végéig le szeretnénk zárni az adásvétel aláírását” – tette hozzá Nagy Márton, megjegyezve, hogy „nem fogunk szégyenkezni az ár miatt”.
-
Mercutio_
félisten
"Ugye az elmúlt 10 évben végbe ment egy gasztroforradalom, a nagyon söpredék helyek többé-kevésbé eltűntek."
Aztán előbb a covid tett be a jobb helyeknek, majd az elszálló energia- és alapanyag árak a kevésbé fancy, de jobb minőségű termékekkel foglalkozó vendéglátósoknak vágtak alá (nem tud annyit emelni a végáron, mint amennyit a felsorolt áremelkedések szükségessé tennének, mivel az általa megcélzott réteg fizetőképessége nem nőtt arányosan)
Most pont az olcsóbb és gyatrább minőségű helyek jönnek vissza, mert sokan már csak azt tudják megfizetni, a minőség csökkenést pedig a statisztikák nem tudják kimutatni.Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
aAron_
őstag
What is your ikigai?
-
Dare2Live
félisten
15kmre éltem anno a Goricantól 10% nett sporolásért simán átjárt a falu. Mi is. És volt amikor fordítva a Horvátok jártak át. Imádtam átjárni szülökkel onnan láttam/ettem először kiwit meg nutellát.
Ami még megvan hogy 20% körüli üzemanyagár difinél munkaidő után, hvén ment az üzemanyag turizmus és volt aki felmondott mert annyira megérte.
Ehez képest fél éve anno vki linkelte a bevásárlólistáját, hogy 30%al vásárol olcsobban. Bevásárló társaságok vannak.
@julius666 konkrétan a trapista 4500Ft/kg áron ment a külfödi 100*jobb gouda, chedar 3500Ft/kgért Francia camabert ~5000Ft/kg áron. Totálisan versenyképtelen a trapsita (is).
A étterem vonalon 2éves távon 100% fölé teszem a drágulás mértékét. Ráadásul don pepeből kiindulva az adaok is erősen csökkentek. Régen nem tudtam megenni, most meg kevés...[ Szerkesztve ]
-
Oppenheimer
nagyúr
Munger erezte mar ezt es a halalba menekult inkabb
Bitcoin market cap overtakes Berkshire Hathaway, soars past $800B
Ha a morbid vicc valakit kiakaszt, gorgessen tovabb
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid
-
axioma
veterán
válasz julius666 #6218 üzenetére
bar nem latom mi az az "ennyien megengedhetik", de sztem vendeglatas egy csomo minden ami nem a klasszikus ettermi fogyasztas (munkahelyi etkezde vagy csak talponallo ahova kiszalad a melos, peksuti/palackos innivalo beszerzohelye ha van melegszendo+kv is ugyanott, akkor mar lehet szinten vendeglatas kereskedelem helyett, ilyesmi)
-
veterán
válasz julius666 #6218 üzenetére
Átlagbér statisztikák alapján érthetetlennek tartom, hogy ennyien megengedhetik maguknak.
Nem engedhetik, sorra zárnak be az éttermek és a kocsmák. Az más tészta, hogy szerintem az áremelés mögött minőségi ugrás is volt. Ugye az elmúlt 10 évben végbe ment egy gasztroforradalom, a nagyon söpredék helyek többé-kevésbé eltűntek. -
julius666
addikt
Nekem némileg eltér a kosaram az átlagemberétől, elsősorban főzünk és jobb minőségű, lehetőleg import cuccokból (Serrano, lazac, minőségibb nyugati sajtok, stb). Ezek a nagy infla alatt talán kevésbé drágultak mint a hazai gyártású alsópolcos szemét, de most pl. jobban. Okokat nem tudom, forint árfolyam nem ezt indokolná, de ez a tapasztalatom.
Szolgáltatásoknál (pl. étterem, gyorskaja, szórakozóhely) szinte semmi lassulást nem látok. 2018 óta folyamatos robbanás van ezen a téren. Fiatal felnőttként nekem viszonylag rövid az időtáv, ameddig vissza tudok tekinteni ilyen téren (2010-ig mondjuk), de nem emlékszem valaha ilyen szélesre nyílt volna az olló az "otthon magamnak megfőzöm" és a "beülök valahová fogyasztani" között (minőségre már ki se merek térni). Átlagbér statisztikák alapján érthetetlennek tartom, hogy ennyien megengedhetik maguknak.
-
Dare2Live
félisten
+41Ft/liter. De kiskeradó is nő.
Szerintem nagyon kontraproduktív amit az állam csinál mégjobban megéri majd kijárni vásárolni+tankolni = Összességében oda jutottunk hogy simán lehet, hogy több adókiesést okoznak az adóemelések mint bevételt. Aztán lesz boci szemekkel a nézés, hogy elmaradnak az áfa... bevételek a várttól mert külföldön vásárolunk, mennek ki az emberek külföldre dolgozni mert nem tudnak megélni, meg...
Ettől még az infla szépen fog lefele menni EUban 2.4% volt novemberben... Álomjó. Kint.
[ Szerkesztve ]
-
-
Drizzt
nagyúr
válasz julius666 #6212 üzenetére
Az eves inflacios elorejelzesek nagyjabol a 4-7% kozott szornak a nagyobb intezetek koreiben. Igy kb. mindenki 7%-kal szamol. Elso felevben egeszen biztosan lesznek adoemelesek, illetve visszatekinto atarazasok a szolgaltatasoknal, aztan meg ki tudja mi az ev folyaman. Lehet az is, hogy masban meg lesznek akar deflacios hatasok is. Elelmiszerarakban pl. rogton problema johet, ha esetleg olyan idojaras lesz, mint tavaly.
I am having fun staying poor.
-
julius666
addikt
válasz concret_hp #6210 üzenetére
Ezt a reálhozamot mi alapján gondoljátok? Pár hónapja hó/hó alapon szinte 0% az infla (már ha a hivatalos KSH számokat vesszük alapul, zsebemen nyilván rohadtul én se ezt érzem).
-
Drizzt
nagyúr
válasz concret_hp #6210 üzenetére
Jahh, igaz! Azert nem emlekszem, mert akkor valoszinuleg nem volt kulonosebb megtakaritasi lehetosegem, vagy csak szimplan nem erdekelt meg a dolog.
-
concret_hp
addikt
az első évben lesz max 3% (reálisan szerintem 1.5-2%) reálhozama, de inkább kevesebb és 9 év a futamidő, az infláció követő cucc az meg amúgy úgy indult, hogy infláció +5% és 5 éves futamidő, ami sokszor még rövidebb is volt. de nagyon sokáig volt 3-4% a kamatprémium, lényegesen rövidebb futamidővel (= likvidebb), szóval a sose volt még jobb, az lehet átgondolandó
[ Szerkesztve ]
vagy fullba vagy sehogy :D
-
Mercutio_
félisten
válasz Ringman #6208 üzenetére
Ha megnézzük kik kapták a legtöbb olcsó hitelt látszik, hogy kódolva volt a rendszerbe a hatékonysági elvárás mellőzése...
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
Ringman
nagyúr
Korea is kipróbálta Matolcsy csodafegyverét, de több kárt hozott, mint hasznot
Dél-Korea 2017 után jelentősen növelte a kkv-k állami hitelezését, de az olcsó hitelek hatására romlott a vállalkozások teljesítménye.Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
Drizzt
nagyúr
válasz Dare2Live #6206 üzenetére
A multrol volt szo, nem a jelenrol, vagy a jovorol. Egyebkent a 9.9% is rohadt jo, 15 eve dolgozom, az eddigi pmap kamatok utan ez a 9.9% a legmagasabb, amire alacsony kockazattal fel lehet ulni. Itt mar persze a kockazatosabb alternativak elgondolkodtatok lehetnek az uj penzek szamara, ha az ember hajlando vallalni hozza a kockazatot.
-
Dare2Live
félisten
Mármint akinek 18%+ hoz a pmap. A 9.9% az nagyon nem 18%. Tegyük hozzá ha infla beesik 7% körülre és nem lepne meg a 9.9% is ~3% reálprofit. Ami "kockázat" nélkül nem akarok foglalkozni vele nem rossz. Csak a 18%hoz képest szar.
február, márciusban lesz nagyobb kamatfizetés én se tudom jelenleg mi lesz vele.
-
Dare2Live
félisten
Csendben hozzátenném, hogy az infla vonalon itt EUban vagy eurozonában rekorderek vagyunk a 26%os tetőzéssel meg az oktoberi 12, novemberi 9.9%al. Ezért érint minket extra kellemetlenül.
Összehasonlítás képp az eurzona inflája 10.6%on tetőzött az EUjé 11.6%on és jelenleg 2.4%on áll.
Németben, Spanyolban is rosszul élik meg az inflát de nagyon más 10% mint 26%.Közben mint 4fős család messze legnagyobb havi kiadásunk az élelmiszer. Saját gyűjtés alapján 3év alatt 100% felett nöttek az élelmiszer árak a legnagyobb kiadásunk.
-
Pfiucska
aktív tag
válasz PredatorZoli #6173 üzenetére
Én amúgy egész évben vwce-t vasarolgattam a havi megtakaritasaimbol es hat annyira nem lett eros az eves teljesitmenyem. Szamolgattam es ezen idotavon egy egyszeru pmappal jobban jartam volna.
iPhone 15, PS5, 18’ cbr500r, 23’ Octavia 2.0 TDI
-
Vesa
veterán
válasz szabi__memo #6201 üzenetére
A gödröt azért kiáasták pár milliárdért...
A tudomány a valóság költészete!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Zalman ZM650-EBT (hibás) eladó
- Újszerű ASUS OLED Zenbook! Csak 1 kg! 13,3 coll/i5-1135g7/512SSD/16GB 4267Mhz RAM
- AKCIÓ!!! GAMER PC: RYZEN 9 5900X + RTX 3060 12GB GDDR6! GARANCIA/SZÁMLA!!!
- BONTATLAN Új Iphone 16 PRO 128Gb - 1TB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető.
- BONTATLAN Új iPhone 16 PRO MAX 256-512GGB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető.
- Enermax Noisetaker 485W (hibás) tápegység eladó
- TP-Link MX515V nagysebességű 4G / 4G+ LTE Cat12 Sim kártyás WiFi6 router hotspot modem - FÜGGETLEN
- Xiaomi Mi 10T Pro 8/256GB 144Hz Kijelző 108Mpx Full Doboz
- Elitedesk Ryzen 3200GE 35W 16GB 2666 Vega 8 iGPU
- Dell Precision 7530/15.6"4K/i7-8850H/32GB DDR4/1TB SSD/4GB Nvidia P1000/Magyar billentyűzet!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest