Hirdetés
- mefistofeles: Az elhízás nem akaratgyengeség! 2 Ahogy én csinálom.......
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha különkiadás 2 – Kajás poénok
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 14 – Kések, késélezés
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- talmida: Változások 2. rész
-
LOGOUT
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
t72killer
titán
Tengernyi pénz van a piacon, szóval volna miből:
-
j0k3r!
őstag
Jó hát múltkor 3%-ot "esett" az S&P500 és már extrém félelem volt a Fear & Greed Index alapján. Sőt, még most is az van! Eufórikus időket élünk
-
aAron_
őstag
Olyan nagy az AI buborék buborékja, hogy lassan shortolni kéne. A taxisofőr által emlegetett részvény eladásnak inverze.
Kicsit komolyabb, ha már a csapból is ez folyik, nem érdemesebb ignorálni az egészet? Ugyanazt kell csinálni, mint mindig: diverzifikáció és megfelelő kockázatvállalás.
-
t72killer
titán
nettó ürügy egy kis tőzsdei hullámvasútra, uis egy MÁJUSI havi adat relevanciája a jövőre nézve egy nagy nulla. Ráadásul ha romlanak a munkaerőpiaci adatok+erősödik a dollár, jöhet a kamatcsöki még a klasszik iskola szerint is, ami az álmoskönyvek szerint bikát ébreszt.
-
avl
senior tag
#19739 ?
es: [what-stops-this-train] -böl:
So the big question is: What stops this train?
What causes rich people to rein in their spending?
What causes consumers to stop traveling, eating out and paying for Doordash?
What causes the stock market to experience a correction that lasts longer than a movie preview?
What causes investors to pull back on speculative behavior?
What causes the U.S. government to slow its spending?
What causes the U.S. to experience its first true recession in more than 15 years?The strange thing is household balance sheets are in such good shape that when a real downturn finally happens there is plenty of dry powder available to lever up
The most likely answer is human nature will get us at some point.
Too much stability will lead to instability.
Good luck guessing when that will happen.
The only thing I do know is that cycles don’t last forever.
es [link]
No one predicted this. No one. Not even close.
That’s a good lesson for what comes next from here.
No one knows. -
avl
senior tag
es milyen allampapirban ? magyar? BMAP, FIXMAP, DKJ ? vagy külföldi ? miben?
#19644 -ben irtat (a marha nagy mozgatását a portfoliónak illetve "pánikeladást) en nem tartom jónak, legfeljebb a megtakarítási pálya elején; egyszerüen, mert bármikor, bármi lehet, és nem tudható elöre (hogy mi mikor bicsaklik meg vs. meddig megy felfele, minden racionalis ellenére)
...persze néha van olyan, hogy lehet tudni, de az ritka, lasd covid (lehetett tudni, hogy beesik, de hogy mennyi idöre az alakulhatott volna sulyos covid eseten egesz maskent is) -
aAron_
őstag
És addig miben vagy? Cash? Ha sosem esik vissza erre a szintre, életed végéig abban maradsz? Sztochasztikus modell valószínűsége ennek 99% felett lehet.
Miért nem legalább egy forward P/E-hez rakod a buy limited?
#19643t72killer: Újra a kötvénypiaci hozamok bírhatnak inkább fékező erővel. Hétfőn érdekes lesz azt is figyelni.
Amúgy én sem hiszek az erős TACO-ban, de abban sem, hogy ki fogom tudni találni, mi lesz.
-
t72killer
titán
Trafficlight blokkolja az oldalt, de látom, hogy a Buffet indikátorra szeretnél utalni. A gond vele az, hogy sem a kamatokat, sem a sz.rrá gyengülő USD-t nem veszi figyelembe. Kamatokat igen valószínű vágni fogják, USD pedig évszázados gyengülő trenden van - eleve ez hajtja a hosszú távú tőzsdei trendet. Szóval a Buffet indikátor tovább fog szárnyalni felfelé az időben, valószínű egyfajta rövidebb mozóátlagához kellene viszonyítani a túlvettséget/extrém túlvettséget. De még ezesetben is nem túl fiatal kollégák emlékeznek még Greenspan bácsi "irrational exuberance" beszédére: a rákövetkező teljes évben SP-be tolva a pénzed még akkor is alig láttál pirosat, ha a dotcom legvégéig nem szálltál ki... Tény, aranyban mérve már más egy kicsit a matek.
Anno 2009 nyarán a Roubini féle "érzemapiacot, nem ér ez semmit ÉNmegmondtamelőre a 2008at" muppet-ekre hallgatva irtózatos emelkedésből maradtam ki, várva az új aljat. SzVSz ha Trampli fejszével esik neki az USA gazdaságnak összedugja a buksiját a képviselőház+kongesszus, és pár Epstein-fájlt "megtalálva" lecserélik egy használatóbb modellre.
Az idei nagy pánikolás már megvolt, ahhoz, hogy a szentiment újra összef.ssa magát, pláne rövid időn belül, a "zúristen, 150% vámot vetett ki Kínára" berotyinál (itt álltunk ugye Április elején) is komolyabb/új tételek kellenének, ami egyszerűen nem látszik a horizonton. -
t72killer
titán
-
avl
senior tag
ejnye, ennyire amatörnek gondoltal ?
persze ezt tudom, illetve benne van, datum szerint vannak arfolyamok, [link] pl.:
1) a görbe is mutatja
2) a numerikus ertekek datum szerint (ezert irtam, hogy penteki zaroig irom, mert ebben van a "napcsúszás)

3) a hosszu tavuban (10+ ev), amit szinten mutattam, ott azert - na jo Trump izgalmai akár ebben is ;-) - a 2-3 nap csuszas nem nagy szerepü
-
kardkovacsi
senior tag
A durvább, hogy semmi korrekció. Gyakorlatilag napi aljra verték őket záróban. Tehát még mindig hatalmas a para, hogy valami jöhet még.
Mondjuk eddig Kína válaszolt. EU, Japán, Dél-Korea, Ausztrália, Kanada még nem. Itt az EU a leginkább érdekes, mert az még akkora mint Kína. -
ngaba
aktív tag
"Az, hogy a melós fizet mindent, az nonszensz, komolyan," Pont az ÁFA az, amit mindenki fizet, a nyugdíjas és a munkanélküli is. (Egyébként a fogyasztási adóztatás szép neoliberális húzás, de mi inkább Brüsszelben üldözzük őket.)
Az ingyenes utazást elég levinni valami jelképes összegre (lxion leírta, hogy miért), hogy az ingyenesség ne generáljon felesleges utazásokat. Na, az ingyenes utazás 100%, hogy marad: Keveset lehet spórolni vele a népharag mértékéhez képest.
-
Ixion77
Topikgazda
A nagy részével egyetértek, de a nyugdíjas pontokkal nem.
13-ik havi nyuggeráj off
: Ez nyilván parasztvakítás, eltörölhető a nyugdíjössztömeg változatlanul tartása mellett. Viszont az emberek érzelmi lények, szeretik az ajándékot karácsonykor, ezért inkább megtartanám.ingyenes utazás off
: Ezzel semmit sem nyernél. A vonatok és buszok attól még ugyanúgy mennének, ugyanannyiba kerülnének. A nyugdíjasok jelentős része nem fizetné ki az utazási költségeket (egy részük nem is tudná). Inkább otthon maradnának, és még betegebbek lennének az elszigeteltség miatt.ingyenes eü off
: Ez nehéz ügy. Nyilván az idősek használják fel az eüpénzek többségét, ugyanakkor azt mondtani hogy "öreg vagy és gazdaságilag felesleges, halj meg ha nincs pénzed" - ezt azért én így telibe nem tenném.legyen minimum eü járadék mindenkinek 18 év felett nyugdíjasnak is
- Miből fizessék, minek? Csak egyik zsebből kerülnek a másikba. Ennyiből bevezetheted 18 alattiaknak is, azokat is mások tartják el.A magam részéről én elsősorban és legfőképpen a különböző mértékű nyugdíjakat törölném el (pedig az én családom rosszul járna vele). Van egy X össz nyugdíjtömeg, van Y darab nyugdíjas, mindenki pontosan X/Y forintot kap, és pont. Aki korábban jobban keresett, az örüljön neki hogy többet tudott félrerakni. De amikor a társadalom tart el azért mert öreg vagy, akkor nem vagy sem értékesebb, sem értéktelenebb mint más veled egykorúak. Ha van gyereked aki besegít akkor jó neked, ha továbbra is van munkád amit el tudsz végezni akkor jó neked, stb. De én mint állam minden 70 évesnek pontosan ugyanannyi pénzt adok havonta.
Ha nagyon variálni akarnám, akkor pont hogy kevesebbet adnék a jobbmóduaknak, nemhogy többet. Pl. akinek nincs saját lakása, hanem (valós, piaci árú) albérletben lakik annak több jár. -
SzGee
aktív tag
pld usd kamat vs ecb kamat - ezért a különbségért lehajolnak már, ez (is) folyamatos dollárvételt generál
de nyiván van egy csomó egyéb ok is
mivel nem várok infla csökkenést, ezért a fed nem fog vágni, az ecb-nek meg igen, hogy beröffentse a teljesen leállt európai gazdaságot, ami még nagyobb kamatkülönbséget fog eredményezni, tehát további dollár erőt
ha meg összeszarja magát minden, akkor meg alapból az usd a "king" -
stingy2
senior tag
Én az EUR/USD-t a 2000-2001-es mélypontig várom olyan 0,85 környékére (mondjuk már 2022 végén is oda vártam
.) Az hipotetikusan azt jelenthetné, hogy pl. ma az euró 413 huf, akkor a dollár 485 huf lenne. Ha az USA gazdasága továbbra is szárnyal, és a FED lassítja v leállítja a kamatcsökkentést, az EU meg továbbra is szenved, és így alacsony marad a kamat, akkor ez talán nem is olyan valóságtól elrugaszkodott elmélet. Persze poziból beszélek, mert tele vagyok USD-vel.
Bár ez az árfolyam se jelentene semmit, mert minél több forintot kapnék a dollárért, annál kevésbé lenne kedvem átváltani. -
Valójában nincs. Tipikus félreértés a hitelminősítéssel kapcsolatban az, hogy az a gazdaság teljesítményét reprezentálja. Pedig nem. Azt mutatja meg, hogy az adott ország mennyire megbízható adós (mekkora az esélye a nemteljesítésnek). Magyarországnak nincsenek finanszírozási gondjai, ez az utóbbi években elég jól igazolódott.
#12997atee_13
Jó, az ilyen Kéri-féle pereputtyot felejtsük el szerintem. Az a fickó egy rossz vicc, gondolom a felesége is. A hitelminősítésnek pont az a lényege, hogy nem lehet megvásárolni, ezért független. A hitelminősítők a 2008-as válságban már lejáratták magukat (és ott se megvásárlás volt a helyzet), szerintem most aztán tényleg figyelnek az ilyesmire. -
Dare2Live
félisten
Ettől még túladottnak, túladott.
@attiati kb és ez nagyon durva
És ez mára már rendszerszintű gond. "Getto" konditeremi öltöző IQ szinten is feljött! hogy mibe kellene rakni a pénzét, egymás között beszélik meg, hogy eur/usd és mi. És a fő szabály, hogy menekülni forintból. ihajj...@Dluinet
Meg hova megy a gyár. Ökölszabály szerint oda megy a gyár ahol mindent is összevéve olcsobb gyártani. -
Segal
veterán
-
avl
senior tag
egyertelmüen jobbnak gondolod öket, mint az alternativaikat ? (amik SCV eseten biztos nem ugyanazt fedik le) miert, es mi alapjan ?
szokasosan csak együtt gondolkodas, tajekozodas
nem multbeli performance-ot hajszolunk, de nem is nulla infot tartalmaz:

en tovabbra is ugy gondolkodok, hogy USA az innovacio es a cegfejlödes egyik legjobb es legnagyobb hazaja, legjobb lehetösegeket biztosit (indulo, növekvö es small cap cégeknek)
nem egyedülallo, talán mashol is vannak USA-hoz hasonlo lehetösegek vagy legalabb a közeleben (?)
EU kapcsan korabban is többször irtam: SPDR MSCI Europe Small Cap Value -t nem veszek, mert EU-t nem latom ezt tamogato szabalyozokkal, lehetösegekkel, inkabb "önmagát lábon lövönek" (nem tudok paragrafusokat idezni ennek tamogatasara)
-
j0k3r!
őstag

SPY, QQQ ment 1 év alatt 30-35%-ot, ami főleg az értékeltség növekedésből jött. Ha innen jönne 10-15% esés, vagy éppen 2 év oldalazás, akkor sem lehetne panasz a hozamokra 3-5 éves távon. Én emiatt is öntök most inkább pénzt DTLA-ba, mert hamarabb elhiszem, hogy az megy a mostani szintekről 10-20%-ot, mint hogy a részvénypiac csinálja meg ugyanezt úgy, hogy ott is marad, szóval nem kell centizgetni az időzítést.
-
Ezeket a nyersanyagos ETF-eket nem nagyon szokás hosszú távon tartani, mert a contango elviszi a hasznodat,
Nem a contango viszi el a hasznot, hanem a roll, ha contango van. De contango, főleg jelentős contango azért nem olyan gyakori esemény. Ha nem nagy beszakadásban veszel bele, amikor a hülye is látja, hogy innen felfelé megy, hanem van egy meglátásod, hogy hosszú távon ez fokozatosan felfelé fog menni, akkor nincs contango, a front és a következő havi szerződések árai a lejáratkor bekonvergálnak és nincs nagy költsége az átkötésnek. Ha ténleg bejön az irány, akkor alig visz el valamit a nyereségből. -
-
Ixion77
Topikgazda
Gyakorlatilag idén is az volt a recept, hogy amint valahol bármi repedés látszott, a jegybankok rögtön odarohantak és telenyomták purhabbal (=pénz). A tavaszi bankcsődök esete volt a legfeltűnőbb: napokon belül nem egy, de több új eszköznyuszit is kirántottak a fekete kalapból. Vajon hány trükkjük van még?
Fundamentális megoldás valóban nem lett semmire. Sőt, lett újabb háborús gócpont. De a nagy kérdés az, hogy meddig tud elmenni a gazdaság valós hatékonyságnövekedés, fejlődés nélkül.
2023 lendületét főként még mindig a Covidos pénzeső adta. Nagyjából októberre fogytak el az extra megtakarítások (bár egyes kimutatások szerint még mindig van belőlük). A kérdés hogy hogyan tovább. Könnyen meglehet, hogy 2024-et is sikerül a jegybankoknak megmenteni megfelelő időben kieresztett újabb helikopterpénzekkel. Az adósságok közben persze gigantikusra nőnek, de jó ideig az is menedzselhető. Pl. a japán módszerrel.
Szóval lehet, hogy 24-ben végre beérik az, amit a kötvénypiac áraz, de az is lehet, hogy még 24-ben is a Zoli-féle hurráoptimisták járnak jól. -
avl
senior tag
a babakötveny lejarta/visszavaltasa utan nincs megtiltva, hogy ujra ANY-ba is menjen :-)
a kerdes, hogy annyiert amennyi babakötvenyben lenne belöle akkor több db ANY rv.-t tudnek-e venni
... van OTP rv. is egyik fordulo TBSZ-emen, ott is hasonloan 2 eselyesnek latom, mert siman mehet az is 2 ev alatt akar 40%-ot is (meg persze kevesebbet is)
-
j0k3r!
őstag
Ez legyen a legnagyobb baj, hogy a kivárás (invertált hozamgörbe "megoldódása") időszak alatt rövid kötvénnyel 5-5.5%-ot, PUT kiírásokkal meg gondolom a dupláját is megkeresed egy év alatt dollárban. Nem tudom mennyi a részvény kitettséged, de ha mégis sikerülne a soft landing jövőre, akkor meg maximum lemaradtál a következő 6-8-10-akárhány éves bikapiac elejéről. Na bumm, nem gondolom, hogy élet megváltó hatása lenne annak az egy "kihagyott" évnek, de nem ismerem a helyzeted, szóval tévedhetek.
Nekem van egy Excel-em, amiben fél évente felírom, hogy mennyit "érnék", ha ma kellene mindenem likvidálni (ingatlan nincs, szóval elég pontos szám). Na, én csak ilyenkor forintosítok (bár lehet ennek sincs értelme?), mert alapjáraton nem nagyon mozgat meg az USDHUF árfolyam negatív, vagy éppen pozitív hatása. Több évtizedes távra tervezek, és ez aztán tényleg olyan dolog, amivel nem akarok spekulálni, meg idegeskedni rajta.
Szerk.: Illetve még persze adóbevallás készítésekor forintosítok

-
j0k3r!
őstag
Én is abban a táborban vagyok, miszerint végzett a FED. Tavaly egyébként voltunk -10%-nál távolabb is ATH-tól ősszel (reálban meg még több), illetve szerintem a többség jelenleg nem tart a recessziótól. Én inkább azt látom, hogy jön a soft landing, sikeresen megúsztuk 2 gyengébb negyedévvel a dolgot 2022-ben. Jövőre 12% EPS növekedést várnak az elemzők az S&P500-tól, ez biztosan nem recessziós forgatókönyv.
-
j0k3r!
őstag
Inflációs adattól nem félek. Múltkor olvastam, hogy már a kaján is elkezdtek spórolni a vásárlók, ráadásul a munkanélküliség is szépen lassan 3.5%-ról 3.9%-ra emelkedett, illetve az energia árak is konszolidálódtak. Szerintem egyértelműen látszik a gyengülés a gazdaságban. De még, ha lenne egy is egy felszúrás, szerintem arra sem ugrana egyből a FED, ahogyan lefele sem tették azt, mert 1 havi adat még nem trend.
Azt viszont nem tudom hogyan fog helyreállni az invertált hozamgörbe
-
ngaba
aktív tag
Anélkül, hogy érteném a pontos részleteket, az nem valószínű, hogy kockázat nélkül lesz több profitod.

Én amúgy azt sem teljesen értem, amikor azt mondjátok, hogy az amerikai államkötvényt EUR-ra kell hedgelni, mert az jobb:
Akkor ennyi erővel hedge-ljünk valami magas kamatú (török?) állampapírt USD-re, az a tuti. Gondolom itt magában a hedgelés költségében megjelenik a USD TRY közötti kamatkülönbség, amit valahogy nekünk ki kell fizetni, és akkor nem látom, hogy az egésznek mi értelme van. Anélkül, hogy érteném a technikai részleteket (nem akarok ilyet csinálni, szóval nem mélyedtem el benne), nekem ez lenne a logikus.
-
karburator9
csendes tag
Lehet befizetek opcióguru-hoz egy kis fejtágításra...
Amúgy szerintetek érdemes elkezdeni opciózni? Épp most gondolkodom rajta én is.
A másik dolog, hogy ha olyan jól megy az opciógurunak, akkor miért oktat, blogol és coach-ol és csinál 1000 féle videós oktatást? Itt van pl. egy 800 ezres csomag csupa nagy nyereségű kötéssel: https://www.opcioguru.com/gurukepzo
Ha mindez igaz lenne, hogy ekkorákat lehet nyerni, akkor miért nem egy tengeri szigeten vagy akárhol csapatná és a hobbijainak élne ahelyett, hogy gyártja a tartalmat? Költői a kérdés.
Új hozzászólás Aktív témák
- GL.iNet Flint 2 (GL-MT6000) router
- DUNE médialejátszók topicja
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Renault, Dacia topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- NBA és kosárlabda topic
- BestBuy ruhás topik
- Itt a Galaxy S26 széria: az Ultra fejlődött, a másik kettő alig
- Gyúrósok ide!
- További aktív témák...
- Lenovo IdeaPad 3 - 15,6" Full HD - AMD Athlon Silver 3050U - 4GB - 512GB SSD - Win10 PRO - MAGYAR
- Apple iPhone 14 Plus 128GB sárga használt, karcmentes 97% akku 6 hónap garancia
- Asus TUF B760-Plus Wifi (apró hibával)
- iPhone 17 White 256 GB - Bontatlan !! www.stylebolt.hu - Apple eszközök és tartozékok - Számlás
- HIBÁTLAN iPhone 13 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4638
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
(milyen más is lehetne
) adatok alapjan (ez tulajdonkeppen a momentum faktor; ha egy uzlet egyszer beindul magyar mondás)

.

Maradhat még így egy ideig részemről nyugodtan.
Ixion77