Hirdetés
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Asszociációs játék. :)
- Szólánc.
- Windows 11 - HP Pavilion – 15 cc516nh (2LE41EA) laptopon Intel I3-7100U TPM2.0
- Fűzzük össze a szavakat :)
- MárkaLánc
- Drive! - Az utolsó gurulás idén a Quadrifoglio-val
- Digitális Állampolgárság Program
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Minden hónapban vettem egy sorsjegyet 1 éven át! (2024)
-
LOGOUT.hu
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz PredatorZoli #6598 üzenetére
Nekem nem túl nehéz megszámolni a pénzt, ugyan ott vagyunk mint 2 éve.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid
-
TCr
veterán
válasz PredatorZoli #6594 üzenetére
Ma utaltam be IBKR-re, holnap szeretném elkölteni az év végi bónuszom egy részét.
https://flickr.com/photos/norbertkassai/
-
j0k3r!
senior tag
válasz PredatorZoli #6596 üzenetére
Igen, szerintem is be fog jönni, jó tipp volt
some men just wanna watch the world burn...
-
j0k3r!
senior tag
-
aAron_
őstag
Nem tudom mit áraz a részvénypiac, de itt van a pénzpiac helyette. Érdekes, hogy FED és a piac eléggé máshogy látja. Mai döntés után frissült adatokkal érdemes lehet majd újra megnézni.
Term SOFR, Fallback Rate (SOFR), and Treasury… | Chatham Financial
What is your ikigai?
-
j0k3r!
senior tag
válasz Ixion77 #6589 üzenetére
A kérdés az, hogy milyen várakozások vannak jelenleg beárazva a részvénypiacon. Én azt mondanám, hogy az elmúlt másfél hónap rallyja annak szólt, hogy legalább 50 bázispontot vágnak jövőre, persze ez csak tipp részemről. Nehogy "buy the rumour, sell the news" legyen a vége.
Lehet úgy értelmezni a dotplot-ot, hogy jön a soft landing, minden rendben van (egyébként anno itt írtam róla a harmadik mondattól kezdve, hogy Powell utalt már arra, hogy infláció csökkenés esetén mennek ők is lefele vele). Meg lehet úgy is értelmezni, hogy látnak valamit a rendszerben, amit mi (még) nem és inkább nem teszik próbára azt, hogy mikor törik el valami. Ennyit a "higher for longer"-ről, egy blöff volt.
#6587 bandus: Igen, nem sok változás, de alacsony timeframe-en látványos
#6590 SzGee: Én imádom, jövőre tervezek annyi pénzt betolni forintból dollárba, amennyit csak tudok, szóval remélem kitart a jókedv még egy darabig. Sajnos mostanában összejött minden, aztán nem volt mit beutalni IB-re
[ Szerkesztve ]
-
SzGee
aktív tag
Fú nekem kurvára fájnak az ilyen 5 Ft-os dollár gyengülések...
If you leave me, can I come, too?
-
Ringman
nagyúr
[link]
Felkerült az Európai Bizottság honlapjára, hogy Magyarország hozzáférhet a be nem fagyasztott forrásokhoz az unió hétéves költségvetéséből. Hozzávetőleg tízmilliárd euróról van szó. Ezek olyan pénzforrások, amelyek ugyan nem voltak befagyasztva a jogállami mechanizmussal, de nem kaphattuk meg őket, mert az Európai Bizottság az úgynevezett horizontális feljogosító feltételekre hivatkozva azt mondta, hogy a magyar igazságszolgáltatási rendszer nem felel meg az EU demokratikus alapelveinek.Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
-
Ringman
nagyúr
válasz Ixion77 #6577 üzenetére
passz, de egy új repülőtérhez infrastruktúra is kellene, sok a járulékos költség, területeket kell kisajátítani, etc, szerintem a kornak megfelelő színvonalon a magyar közbeszerzési hatékonysággal ( ) lenne vagy 8-10 milliárd eur, nincs kedvem keresgélni hasonló méretű, pár éven belüli repterek beruházási költségét.
+ nagyon sok idő kell hozzá, tippre az elhatározástól a nyitásig kellene vagy 6-7 év minimum.
mondjuk az egész sztoriban van még a finanszírozás mellett is hajmeresztő szálak, pl: [link]
[ Szerkesztve ]
Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
Ixion77
Topikgazda
válasz Ringman #6573 üzenetére
Elnézve ezt az összeget felmerül bennem a kérdés: Vajon mennyibe kerülne építeni egy új repteret?
Szerk.: Google a barátom, és az egyik első találat szerint:
"On average, the cost to build an airport is between 1 to 2 billion dollars. On the other hand, smaller private airports for charter flights start at about $10 million to build."
1 billion dollár jelenleg 352.4 milliárd Huf. Tehát csak az MVM pénzből majdnem kijön. Ehhez képest mi ennek négy-ötszörösét fizetjük. Nem tűnik jó üzletnek.[ Szerkesztve ]
"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Ringman
nagyúr
válasz Oppenheimer #6575 üzenetére
A tulajdonosváltás után az eddig napvilágra került információk szerint a magyar állam, vagyis a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. 51 százalékos és a Vinci Airports 49 százalékos közös tulajdona lett a most egy németországi bejegyzésű cégen keresztül kanadai kézben lévő reptér (a tulajdonosi viszonyokról később). A kisebbségi tulajdon mellett a menedzsmentjogot, vagyis az operatív üzemeltetést is a kisebbségi francia tulajdonos kapná. Vagyis szeretné.
[...]
a magyar gazdasági és politikai elit nem elégedne meg ennyivel, és tevőleges magyar szerepvállalást akar a reptér irányításában és üzemeltetésében. Most tehát lényegében nem is az tűnik kérdésnek, hogy az eladóval meg tudnak-e állapodni a vevők, hanem hogy a vevőjelöltek egymással meg tudnak-e.Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
Ringman
nagyúr
Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
stingy2
senior tag
válasz Ixion77 #6569 üzenetére
Egyszerűbbnek nem egyszerűbb: ez is két kattintás, meg az is .
Én nem szeretem a kötvény etf-eket, ha meg tudom venni a kötvényt is. Valahogy biztonságérzetet ad, hogy látom a lejárati időt, meg a konkrét hozamot. A kötvény ETF árfolyama, osztaléka (kamata) mindenféle külső hatások miatt megy "össze vissza", a kötvénynél meg ott van, hogy pl. lejárat 2044, vételi árfolyam 39$.
Teszem fel 5 év múlva a TLT csak alacsony kamatozású kötvényekkel tudja megújítani a portfólióját, én meg befixáltam 5%-kal a kötvény részt. Ez akkor szivacs, ha nem csökken a hozamkörnyezet, mert az etf akkor nem hoz szinte semmit, de a kötvény akkor is kifizeti a névértéket lejáratkor. Szerintem. Aztán lehet, nem így lesz. Lényeg, hogy a jövő márciusi kifizetés után eladom a 2027/X-et, mert eur infla miatt utána úgy sem fizet x@rt se, és átmegyek $ kötvénybe, vagy vmi jó minőségű "A" minősítésű vállalati kv-be. Ott is vannak ilyen 1% alatti kamatszelvénnyel kibocsátottak, amiből felőlem vonhatják a 30%-ot, árfolyamnyereség meg adómentes.#6570j0k3r!
"TLT-hez amúgy is kis hal vagyok, mert 1 opció kb. 10K USD"
Nem kell nagy halnak lenni: margin számlán megkapod a 100db-ot, és azzal a lendülettel el is adod a felesleget.
IB TBSZ-en mondjuk kell hozzá s zsé ameddig nem adod el, ami nem kell.#6571aAron_
"T-Billel viszont vigyázz" - de jó akkror csak úgy derül ki, ha veszek vmi rövid(ebb) strips kv-t.
"Lejáratig tartva fix hozam...."- igen, én is ezért keveredtem oda.[ Szerkesztve ]
INTJ
-
aAron_
őstag
válasz stingy2 #6568 üzenetére
Ja, pont veled beszéltem erről másik topicban is. Sajnos ennél többre én sem jutottam.
T-Billel viszont vigyázz, lehet rosszul emlékszem, de az 1 éven belül lejárató kötvények más kategóriába tartoznak. Így lehet nem tökéletes tesztre.
#6569Ixion77: Strips nekem is tetszik. Lejáratig tartva fix hozam, újrabefektetési kockázat mentes; plusz nagyon magas duration is elérhető vele, ha valaki ezt szeretné. ETF ezeket nem tudja.
[ Szerkesztve ]
What is your ikigai?
-
j0k3r!
senior tag
válasz stingy2 #6568 üzenetére
Bocsánat, hülyén fogalmaztam. Nekem csak DTLA-m van, ami accumulating (talán így kevesebb a fizetendő adó, mint a "kifizetős" TLT esetén?), szóval én egyelőre úgy gondolom, hogy ugyanúgy kell adózni majd a DTLA eladás után, mint bármilyen más ETF, vagy részvény után (15%). Opcióval nem vettem még semmit. TLT-hez amúgy is kis hal vagyok, mert 1 opció kb. 10K USD és én szeretem ennél kisebb téglákból felépíteni a teljes pozícióimat. DTLA-ra meg nincs opció, amit nagyon bánok, mert ott szívesen lettem volna kiíró...
-
stingy2
senior tag
Próbáltam tájékozódni még az IRS oldalán is, és végül arra jutottam, hogy nem jutottam semmire .
Elvileg amerikaiaknak adóköteles ennek a kötvénynek a hozama, de nekik maguknak kell évente bevallani és befizetni. Legalább is ez jött le, ami nem biztos, hogy így van.
Külföldiként hogy adózik, az januárban kiderül, mert azzal kezdem az évet, hogy veszek pár hetes, januárban lejáró T-Bill-t amin szintén árfolyamnyereség van, nem kamat, és ha vonnak extra sarcot, akkor újra tervezés. Bár az is kérdés, hogy mi alapján kell adóelőleget fizetni? Mondjuk egy 30 évesnél az adott évi 30 éves kamatszevényét veszik itt is alapul, vagy az árfolyamnyereséget? Másfél hónap múlva okosabb leszek (talán).#6567j0k3r! Ha IB TBSZ-re veszed opcióval a TLT-t akkor 15% sincs árfolyamnyereségre, vagy rosszul gondolom? Viszont akár interest, akár dividend, forrásadó 30% lesz.
[ Szerkesztve ]
INTJ
-
stingy2
senior tag
-
j0k3r!
senior tag
Egész jó kis
bondkötvénypiaci elemzés, hasonlóan látom én is a jövőt: [link] [VIDEÓ]
TLT/DTLA huszárok előre[ Szerkesztve ]
-
aAron_
őstag
válasz Ixion77 #6560 üzenetére
Kamatemelés leállítása és kommunikálása egyértelműen hibás volt, ezt szinte biztos, hogy a jegybankban is így látják most már.
EURHUF jelenlegi kondíciók mellett is már 400 környékére várható 1 év múlva. Ettől feljebbi tartományba jelentősen elmenni szerintem veszélyes.
Hogy néz ki egy vállalat saját tőke költsége? rE = rf + béta * MRP + egyéb kockázati felárak. Mennyi egy átlagos beruházás durationje? Nem tudom, de tippre valahol 5 és 10 év között. Ebből kifolyólag ugyan növelhető beruházások NPV-ja betéti kamatok csökkentésével, de az csak a rövid oldal diszkontrátáit fogja meghatározni. Én nem hiszem, hogy jelentős hatása lenne.
Jegybanki eszközök valóban bonyolultak, de ezért a kormány is felelős. Monetáris eszközökbe piszkálással, több szintű kamatrendszer fenntartásával.
Kereslet megjelenése fizetési mérleg romláson, forint gyengülésen keresztül is okozhat inflációt. De hogy hol van az ideális állapot, passz.
Szerintem a problémákra a megoldás elég unalmas: kiszámítható, bizalmat visszaépítő, prudens gazdaságpolitika. Ennek megvalósulása magával hozná a kamatok csökkenését is. De ahogy te is írtad, ilyen nem lesz. Úgyhogy inkább folytatódik az egymásra mutogatás, rendszer szétfeszítése. MNB nem hiába óvatos.
What is your ikigai?
-
Ixion77
Topikgazda
Talán csak felületes voltam a gyorsolvasással, mert már nem szeretek magyar médiát olvasni, de néhány pont megragadta a figyelmemet és egyetértettem vele:
"Emlékezzünk vissza a tavaly szeptemberi kamatdöntésre, melynek során ugyan a jegybank a várt 75 bázispontos emelés helyett 125 bázispontos szigorítást hajtott végre, de váratlanul – és mint kiderült, rossz ütemben – leállította kamatemelési ciklusát."
Az erre akkor adott Makronom kommentár szerintem jogos.
Az a megállapítás, hogy a mostani kamatszint megöli a gazdasági alapú hitelezést szintén jogos.
"bár a 75 bázispontos kamatcsökkentés erőteljes lazítást jelent, a 11,5 százalékos alapkamat természetesen még mindig magas – különösen, ha figyelembe vesszük, hogy az infláció dinamikusan lassult, és októberben már az egy számjegyű tartományba került"
Ezzel is egyetértek. Fáj nekünk a forintárfolyam gyengülése, de sajnos az a piaci realitás, és szükségszerű is, mert nem tarthatják a teljes gazdaságot lélegeztetőgépen a végtelenségig.
"A vállalkozások bankbetéteik után is érdemi kamatot kapnak ... beruházásokat fogja vissza, hiszen ha a pénz bankbetétben tartása többet hoz, mint a beruházás, akkor nem éri meg beruházni."
Ez is jogosnak tűnik.
A jegybanki eszköztár elbonyolítása szerintem értelmetlen és kontraproduktív, vissza kellene térni a nemzetközi gazdaságban megszokott és értelmezhető eszközökhöz.
"kereslet megjelenése nem eredményezne újabb inflációs sokkot"
Ezzel is egyetértek. Ahogy kinéz a 2024-es év a kötvénypiacok (és újabban az energiapiac) várakozása szerint, sok minden lesz, de kereslet és infláció az nem.
Mo. benavigálta magát a zsákutca hátsó sarkába. Pocsék növekedési kilátások, magas adósság, összeomlóban levő gazdaság, magas infláció, leamortizált közszolgáltatások és morál - egyszerre. Nincs olyan lehetőség ami úgy segítene hogy ne fájna (illetve van, de az a kormány bukásával járna). Az állami újraelosztás további növelése (pl. különadók + kamattámogatások) csak tovább ront a helyzeten. Nem látok más lehetőséget, mint csökkenteni a kamatokat, akár a forint kontrollált gyengülésének árán is. Ezzel talán lenne egy kis esélye a magyar vállalkozói szektornak a regenerálódásra. Már ha él még egyáltalán.
[ Szerkesztve ]
-
User_2
tag
szintén ezt éreztem közben,
olyan mintha az írás megrendelésre készült volna,
a legfontosabb üzenettel,
hogy az MNB folytassa a kamattámogatott hitelek biztosítását.minden más szó és betű az írásban csak máz, hogy az utolsó tételmondat hiteles forrásból származónak látszódjon.
[ Szerkesztve ]
-
aAron_
őstag
válasz Ixion77 #6552 üzenetére
Mire gondolsz, hogy jogos volt?
Érdekes volt elolvasni, de nem igazán értettem vele egyet. Lehet azért mert már előítéletes is vagyok, de inkább csak belekötni tudtam.
"A jegybanki diszkontkötvény[...] még a forintárfolyam stabilizálásában sem segít, tekintve, hogy a külföldi szereplők esetében elterjedt gyakorlat, hogy a forint állampapír vásárlásokat vagy jelen esetben a jegybanki kötvényvásárlásokat FX-swapból finanszírozzák.""A külföldi források egy része ellenben elhagyta az országot, azonban ennek nem volt közvetlen kihatása a forint árfolyamára, mivel nem a spot piacon, hanem a hazai bankokkal kötött FX-swap ügyleteik lezárásával zárták pozíciójukat a külföldi szereplők. A jegybanki diszkontkötvény kivezetése esetén a 2014-ben tapasztalt folyamatok megismétlődését várhatjuk, a külföldi szereplők egy része zárhatja a nyitott swap-pozícióit, míg a források egy másik része az irányadó eszközön keresztül továbbra is a jegybank mérlegében maradhat."
"A jegybanki kötvény működése nem szolgálja a monetáris célokat, csak vonzza a külföldi forrásokat, a swap ügyletek miatt az árfolyam erősítése nélkül, miközben jelentős költséggel jár."
Nem értem miért ne lehetne FX-swapnak árfolyamhatása. Attól még, hogy nem spot piaci ügyletek, igenis befolyásolhatják annak árfolyamát. Lehet nem közvetlenül, más csatornákon keresztül, de nem csak úgy a semmiben köttetnek. Én ezt szándékos félrevezetésnek érzem. Lehet nem is véletlen, hogy 3x is le lett írva.Kötelező tartalék után fizetett kamat csökkentésének pontos hatását nem merem megtippelni. Hitelezés ettől miért nőne, azt mondjuk nem látom.
Tartalékszámla működését és likviditás biztosításának hatását nem ismerem.
Ez meg a szokásos NER tervgazdasági logika:
"az infláció leszorításához is jelentős kormányzati beavatkozásra volt szükség, például az Árfigyelővel és az energiaárak kordában tartásával)"
"Megfontolásra javasolják továbbá egy célzott, az újraiparosításra és zöldátállásra fókuszáló Növekedési Hitelprogram elindítását, támogatandó a gazdaságpolitikai célkitűzéseket."What is your ikigai?
-
pictigjis
senior tag
válasz pictigjis #6554 üzenetére
igazából csak egy elírásodból indult, csak ahogy most nézem, én is benéztem. metronómot írtál a hozzászólásban, miközben a cikkben a makronóm intézetről van szó. viszont az elírásodat én meg valamiért félreolvastam metrodómnak, ami ingatlanokkal foglalkozik. a lényeg, hogy az eredeti hozzászólásodban volt egy elírás
-
Ringman
nagyúr
válasz Ixion77 #6555 üzenetére
A Makronóm Intézet 2020-ban azért jött létre, hogy a patrióta szemléletű kutatóknak és kutatásoknak otthont, megjelenési felületet biztosítson.
+ Egy irányba mutatnak a példátlan KSH-s adatszivárgás szálaiEladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
Ixion77
Topikgazda
Visszaszólt a Metronóm az MNB-nek, ráadásul szeelrintem több esetben is jogosan.
-
Ringman
nagyúr
válasz szabi__memo #6550 üzenetére
sikerült kínába is beleszállni: [link]
-
Ringman
nagyúr
-
concret_hp
addikt
minden formáció azzal kampányolt, hogy nem lesz adóemelés (hogy lett-e a mostnai kimenetellel, az sztem nem annyira kérdéses)
viszont ha nem lopnának évente pár 1000 milliárdos nagyságrendben, akkor simán lehetne úgy pl. több kulcsos adórendszer, hogy a minimálbérig adómentes, utána mondjuk 10%, egy szint felett meg 15% + az áfát is lehetne pár %-al csökkenteni...vagy fullba vagy sehogy :D
-
concret_hp
addikt
érdekes ez a pmáp kérdés, de szerintem nem azért lesznek magasak a kamatkiadások, mert van aki megveszi, hanem mert dilettáns idióták csinálják a gazdaságpolitikát és egyébként ha nem lenne pmáp, akkor az ínségesebb időkben sokkal nagyobb büntetések jönnének a piactól -> még drágább lenne a buli.
másrészt sok % inflációs környezetben hol tartasz likvid pénzt, ha a bankok nagyrésze szét van szivatva a bankadóval és 0.01%-ot ad a pénzedre hosszú évek óta?
tbsz téma: szerintem az legalább ösztönöz a hosszú távú megtakarításokra és talán kevésbé látványosan fog összeomlani a nyugdíjrendszer.
vagy fullba vagy sehogy :D
-
bandus
veterán
válasz Oppenheimer #6543 üzenetére
köszi, ezt a featuret nem ismertem
"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"
-
bandus
veterán
ez nagyjából megfelelt a várakozásoknak? nem tudom eldönteni, hogy jó, vagy rossz adatnak számít-e. de legalább a YtY infla így egy picit csökkent.
nem veszem a szívemre, de vicces, hogy 3 napnyi totál off és politizálás után az én hsz-em került törlésre
"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"
-
j0k3r!
senior tag
US CPI: [link] (pdf)
-
Drizzt
nagyúr
Van akinek eddig is megerte, a vasarlas vs. berles mindig csomo egyeni tenyezo osszessegen mulik. De volt errol eleg hosszu beszelgetes a napokban. Alapvetoen a kamat csokkenese a vasarlasra osztonzo tenyezo a berlessel szemben, de egy tenyezot egy bonyolult kepletbol nem erdemes kiragadni a sajat helyzet ertekelesehez.
I am having fun staying poor.
-
User_2
tag
a párbeszéd hiányát nemannyira lehet orvosolni a párbeszéd teljes eltörlésével
asszemlehet, hogy nem az arányos teherviselés, vagy valami vagyonadó a cél vagy akár a sávos adózás.
könnyen el lehet tévedni, ha csak ezekről beszélsz.
lehet, hogy az a célod és vágyad, hogy a gyerekeid és unokáid ne egy 10m magas fallal körbevett szegregátumban éljenek, ahonnan csak nyaraláskor jönnek ki, amikor a reptérre mennek.
ehhez lehet, hogy az kell, hogy legyenek szomszédaid, akik nem pont ugyanolyanok, mint te, de azért tudtok egymás mellett élni és egymásnak segíteni.
ahhoz hogy így legyen a sávos adózás, az arányos teherviselés csak egy az ezernyi eszköz közül.
lehet, hogy hasznos ha azt tanítod a gyerekeidnek, hogy éljenek úgy hogy ne akarják elvenni a másét és ne akarjanak a másik fejére szarni,
talán ez a leghasznosabb eszköz mind közül.
és ha így teszel, lehet, hogy majd nem hagyod hogy orbitális vagyoni különbségek keletkezhessenek és fennmaradhassanak. -
3800+
őstag
Ha ez bejön lehet jövőre megéri lakást venni bérlés helyett vidéken, megyeszékhelyeken is akár?
MSI Z370-A PRO, XFX 6700XT, Intel i7-8700, AIO, 2x8+2x16 GB 2400Mhz
-
Mercutio_
félisten
válasz David89 #6535 üzenetére
Ne kezdjük ezt a vonalat, 5 éve már lement a társtopicban, akkor is erről szolt 3-4 nap fullban
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
David89
tag
-
korcsi
veterán
válasz David89 #6532 üzenetére
"feketézgetnek, katázgatnak" szerintem ez nagyon csúnya összemosás, az egyik egy törvénytelen dolog a másik meg a rendszer anomáliája.
Az eddigiekhez kapcsolódóan, egy csomó mindennel nem értek egyet ahogy jelenleg szabályozva van, ettől függetlenül amit lehet azt ki kell használni, a törvényes keretek között, arról közvetlenül nem az állampolgár tehet, hogy ilyen a rendszer.
Tegye fel a kezét aki jogosult lenne dolgokra, de nem veszi igénybe, mert nem ért vele egyet?
Adóvisszatérítés, gyerekek után járó adó kedvezmény, KATA, rezsicsökkentés stb.[ Szerkesztve ]
referencia és MSI gaming X 5700(XT) plexi ARGB-s blokkok eladóak!
-
David89
tag
válasz attiati #6528 üzenetére
A mostani adórendszerben az a legigazságtalanabb, hogy amíg egyesek a bérköltségük ca 44%-kát befizetik az államkasszába, addig mások zavartalanul feketézgetnek, katázgatnak. Ha ezt a réteget elkezdik még jobban megpumpolni, akkor nem kell csodálkozni, ha lelépnek külföldre, és az eddigi magas elvonások helyett egy középső ujj jut az államnak. Magyarországon nagyon magas az adóék azoknak a palimadaraknak, akik végül kénytelenül be is fizetik.
-
Ringman
nagyúr
[link]
A Politico brüsszeli forrásai szerint ma (december 12-én, kedden) elfogadhatja az Európai Bizottság a magyar igazságügyi reformot, és ezzel megnyílhat az út a befagyasztott uniós források kifizetése előtt.Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
Mercutio_
félisten
válasz julius666 #6520 üzenetére
Alapvető probléma a szolidaritás és a kooperatív működés hiánya a társadalomban, amire vitya és brigádja tudatosan rá is erősített az utóbbi 10-20 évben (árokásás, ellenség keresés, valamilyen társadalmi/etnikai csoport vegzálása, stb.)
Emlékszik még valaki a rendvédelmi szervektől elvett kedvezményes nyugdíjkorhatás* miatti vagy a bohócálarcos tüntetésekre?Lenne itt azért bőven emberanyag, ha lenne megfelelő összetartóerő és olyan egyértelmű és pontokba szedett cél (intézkedési terv) ami mentén legalább a hatalomból kijjebb lehetne szorítani a jelenlegi kormánypártot. Aztán jöhetne egy EU ügyészséghez csatlakozás, ami lényegesen nagyobb nyomozati kapacitást és a rendszerbe épített pártfunkcik (rendőrség, ügyészség, alkotmánybíróság, stb.) átlépését és így hatékonyabb nyomozást, tenne lehetővé.
* szerzett jogok védelme, hello
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
-
attiati
veterán
válasz julius666 #6520 üzenetére
A teljes szemléletet és képletet kell gyökeresen megváltoztatni. Sokadszor írom le, hogy jöjjön a progresszív szja és az ingatlanadó. Hivatalosan is erre voksoltam. Ellenben itt a topikban páran behúzták az X-et a mostani kizsákmányoló garnitúrára és most hevesen ítélkeznek. Pontosan az ellenkezőjét írom, mint amit a tollamba akartok adni és a bújtatott személyeskedésből elég!
A mentalitást az változtatja meg, hogy a teljes képletet újrarendezed.
Különben csak kevergeted a kártyát és mindenki elkezd újra alkalmazkodni és újabb kiskaput keresni. Így lettetek mindannyian TBSZ-esek.ÁFA heavy az adórendszer és a szegények szívnak vele.
Tőkebarát az adórendszer, a gazdagok nyernek vele.Pár éve még azon ment az értekezés itt a topikban, hogy melyik országba lenne érdemes költözni, hogy hol a legalacsonyabb a tőkét terhelő adó......
-
aAron_
őstag
válasz Shadowbull #6518 üzenetére
"Magyarországon ellenben neoliberális-őskapitalista adózási és szociális rendszer épült. Ez alapjaiban különbözik a nyugat-európai rendszerektől."
Ezt a rendszert ne nevezzük neoliberálisnak, mert nem az. Amit írtál, csak a szociális oldalára igaz.
Kapitalista neoliberalizmus:
- Alacsony adók
- Magántulajdon alapú piaci verseny
- Szabad piaci újraelosztás
- Alacsony állami gazdasági és
- alacsony szociális szerepvállalásEbből az egészből egyre inkább csak az utolsó teljesül, by design. A rendszernek nincsen ideológiai alapja, hatalomra és javak felhalmozására optimalizál.
"elérhető -e a nyugat-európai szociális rendszer"
Akarat és idő kérdése. Pár skandináv országnak sikerült, érdemes megvizsgálni hogyan. Ha úgy értetted, hogy a társadalom alkalmatlan rá, akkor egyetértünk, de akkor ez már nem gazdasági kérdés.
What is your ikigai?
-
julius666
addikt
válasz attiati #6513 üzenetére
Én értem amit írsz. Az a baj, hogy te nem érted, hogy pontosan erről van szó. Kultúrált, jóléti országokban az a jellemző hozzáállás, hogy amit befizettem, azt ne lopják el. Hozzánk hasonló, egy bizonyos szinten megrekedt országoknál az, hogy nem fizetem be, mert úgyis ellopják. Amit muszáj volt befizetni, azt innentől nem is érzik az emberek a sajátjuknak, elsüllyedt költség, ami már valakinek a zsebét gyarapítja úgyis.
Amit te írsz, az a magyar mentalitás 120+ IQ-s, pénzügyekben jártas értelmiségi megfogalmazása. Nyilván tök igazad van, a lopás ami a fő gond, de ez a mentalitás, ami lehetővé teszi. Nem a te személyes sarad, vagy Vesáé hanem hogy az egész ország így gondolkozik, ki-ki a maga értelmi, anyagi szintjén.
Disclaimer: én is nyilván kihasználom minden lehetőségemet az anyagi előrejutásra, nem vízzel akarok prédikálni. Hülye is lennék nem, semmi se változna azon kívül hogy nekem rosszabb lenne, ha nem így tenném. De nem akarom megideologizálni miért normális ez így, szívesebben élnék normális adórendszerben. Aminek része az is, hogy a tőke is adózik.
-
stingy2
senior tag
válasz Shadowbull #6518 üzenetére
"A társadalom többségének ez láthatóan nem gond" - nekem az a furcsa, hogy pont azok szavazzák meg ezt a vezetést 4 évente, akik a legnagyobb kárvallottjai az egésznek.
INTJ
-
Shadowbull
addikt
Nem értek ebben egyet veled. A vita tulajdonképpen egy klasszikus világnézeti vita, és mindenki a saját politikai meggyőződése szerint látja a kérdést. És itt most nem arra gondolok hogy kire szavazna, hanem arra hogy a klasszikus jobb-bal / liberális-konzervativ felosztásban ki hol helyezkedik el, akár anélkül hogy ezzel teljesen tisztában lenne.
A nyugat-európai társadalmak jellemzően szociális piacgazdaságot alakítottak ki, amiben nagyon erős a társadalmi szolidaritás. Ez alapvetően baloldali ideológiai alapokon nyugszik, de a hosszú évtizedek alatt a jobboldal is magáévá tette. A vagyonadó, a sávos adóztatás, a kamatadó, a tőkejövedelmek adóztatása mind-mind arról szól, hogy azok, akik képesek rá, arányaiban nagyobb terhet viseljenek, és ezzel segítsék a társadalmi igazságosságot, emeljék azok lehetőségeit, akiknek kevesebb jutott.
Ez a gondolat ezekben az országokban teljesen elfogadott és csak finomhangolás folyik.Magyarországon ellenben neoliberális-őskapitalista adózási és szociális rendszer épült. Ez alapjaiban különbözik a nyugat-európai rendszerektől.
Mindkettő igazolható ideológiailag. A kérdés csak az, hogy elérhető -e a nyugat-európai szociális rendszer, annak minden vívmánya, egy dél -amerikai jellegű neoliberális adórendszer mellett. Szerintem nem. A társadalom többségének ez láthatóan nem gond, úgyhogy így marad.
Annyit azért a figyelmedbe ajánlanék az elhúzás előtt: nyugaton bizony adózni fogsz.
[ Szerkesztve ]
https://marharepaszerint.blogspot.com
-
Shadowbull
addikt
-
j0k3r!
senior tag
"Nekem pl. egy fillér PMÁP-om nincs, tehát nem terhelem a magyar adófizetőket és családokat a saját haszonszerzésem érdekében."
Lehet így nézni, meg lehet úgy is nézni, hogy állampapírosok nélkül nem lehetne olyan bőszen osztogatni az építőipari, akarom mondani családtámogatásokat. Szerinted melyik az olcsóbb, a belső vagy a külső finanszírozás? Mi lenne, ha a lakosság teljesen kivonulna (mert nem akar nyerészkedni) és ezt mondjuk euró, vagy dollár alapú hitelekkel kellene pótolni? Jó lenne az a családoknak? Mondom ezt úgy, hogy egy kevés állampapírom nekem is van, de egy pillanatnyi lelkiismeret-furdalásom sincs azért, hogy miután az elmúlt 2-3 évben WC papírt csináltak a forintból, legalább látszólag próbálják meg kompenzálni a vásárlóerejét.
-
Vesa
veterán
válasz Dare2Live #6506 üzenetére
"az van, hogy el kell innen menni. Mindenkinek ezt ajánlom."
+1
Ez a topik tökéletesen reprezentálja, mi a probléma ebben az országban. Olyanok vetnének ki simán többszázezres adókat emberekre, akik párszáz forint díjemelés miatt napokon keresztül posztolnak arról, hogy ezt hogyan lehetne kijátszani, mert így már nem éri meg nekik ez+az. Vagyis a történet semmi másról nem szól, mint a jó magyar irigységről! Az őket nem érintő kérdésekben szolidárisak társadalmilag, de ha már saját pénztárcára megy ugye... 800Ft áremelkedés miatt már indul az okoskodás, hogyan lehetne ezt okosabban megoldani, csak ne kelljen kifizetni. Megjegyzem, teljesen jogosan, mivel a piacgazdaságban ez a normális! Érted...de a másik extra adózzon csak (mert ne feledjük, hogy minden ingatlantulajdonos eleve adózik már).
Nekem pl. egy fillér PMÁP-om nincs, tehát nem terhelem a magyar adófizetőket és családokat a saját haszonszerzésem érdekében. Pedig ide is lehetne egy szép hosszú esszét gyártani arról, hogy ez mennyire gátlástalan kirablása a többi adófizetőnek, elvégre láttuk a jövő évi kamatkiadásokat. Szolidaritást egy centet se látok. Csak nagyívű "szomszéd tehnézést".Szóval bort iszik mindenki, miközben vizet prédikál itt is, többek között ezért is húzunk el az országból mi is. Ha a "középosztály" ilyen mentalitással bír, akkor mit várjunk az alsóbbaktól?
[ Szerkesztve ]
A tudomány a valóság költészete!
-
attiati
veterán
válasz julius666 #6511 üzenetére
Tbsz állomány 4000 mrd ft. Legyen rajta évi 10% hozam. Aminek az adója lenne évi <100 mrd.
Dobjuk rá a 10,000 mrd állampapír állományra is az adót: 150 mrd
Ingatlanadóból mennyit lehetne beszedni? Pár 100 mrd?
Teljes szja ~3500 mrd
Legyen mondjuk mindenestől 4000-4500 mrd adóbevétel, amin szigorítani akarunk.Közben a GDP 2-3%-a lopódik el, ami 1500-2000 mrd évente.
Kezd elmenni személyeskedés és ítélkezés irányába a beszélgetés, légyszí' ne tegyük.
[ Szerkesztve ]
-
Vesa
veterán
válasz PredatorZoli #6416 üzenetére
Bla...bla...bla..., sok értelmeset ismét nem sikerült hozzászólnod.
Szerintem fizess adót a részvényeid után, mert megvetted a többiek elől. Az meg nem járja, hogy 10-20 évekre beleülsz, nem adod el csak várod a profitot, és kivonod a körforgásból azt a mennyiséget! Nem is értem, hogy képzeled, hogy profitálni akarsz rajta, létezik társadalmi igazságosság is!"Kár győzködnöd. Ha tőle valaki adót akar beszedni az kommunista."
Látatlanban ki merem jelenteni, hogy lényegesen több adót fizettem be az országnak életemben, mint amennyit Te valaha is fogsz! Kár butaságokat beszélned!
[ Szerkesztve ]
A tudomány a valóság költészete!
-
julius666
addikt
válasz attiati #6494 üzenetére
De ennek így mi értelme?
Az, hogy ez a fajta szemellenzős mentalitás (a saját piti egzisztenciámra fűzöm fel a világnézetem) miatt tapossa ugyan azokat a sehová nem vivő köröket ez az ország minimum a rendszerváltás, de valszeg még régebb óta. Akinek jutott, az azt racionalizálja meg folyamatosan, neki miért nem is kellene beszállnia a közösbe, vagy miért húz ki abból még többet (lásd "úgyis csak ellopnák" klasszikus magyar közhely), akinek nem jutott, annak meg marad a "dögöljön meg a szomszéd tehene is". Ez utóbbi a magyarázat szvsz Ixion77 felvetésére is, azért nem mennek ki az alsóbb rétegek kukákat gyújtogatni mint a 2000-es években, mert nagyon ügyesen ki vannak játszva egymás ellen a társadalmi csoportok, nincs semmi szolidaritás. Ha épp egy másik csoportot csuklóztat a kormány annak valahol még örül is az átlag magyar, legalább most nem ő van soron. "Amúgy se bírtam őket soha."
De ez már tényleg nagyon off itt. Szerdán meg FED kamatdöntés. -
attiati
veterán
Ezt mindenki a saját buborékjában látja. Máshogy érzem.
Lehet, hogy nem korfüggő, hanem generáció (Y gen és alatta még menne).
Társadalmi rétegtől is függ, hogy kinek mi a trigger pontja.Adórendszerben lehet több fokozatú békafőzést csinálni, szerintem sok ponton a max közelében járunk (ezt részletesen kifejtettem).
De vannak döntések, amiben nincs fokozat. Például a felső 10% (nem jobbos) elgondolkodna, ha nato vagy eu tagságot piszkáljuk.
Az utolsó mondatodat nem értem.[ Szerkesztve ]
-
axioma
veterán
válasz attiati #6504 üzenetére
sztem - de sok alapja nincs, csak erzesre - aki eddig nem ment el [es nem most esik ki az iskolapadbol - gyerekeimnek nyilvan en is azt javaslom], az mar egy ujabb, plane tobb fokozatra osztott bekafozestol nem indulna meg, valoszinuleg itt tartja valami nem gazdasagi ok [is - vagy csak a 'nem csinalok semmit az nem dontes']
szerk keresztposzt, de akkor meg miert irtad kovetkezmenynek h elmegy
[ Szerkesztve ]
-
attiati
veterán
válasz Dare2Live #6506 üzenetére
Ebből is látszik, hogy nem a szegényeket zsarolja ki igazán rendszer, mert ők is lelépnek.
Hanem a kiszolgáltatottakat (hajléktalanok, betegek, idősek).Abból is látszik, hogy tele vannak a külföldi FB csoportok olyan emberekkel, akik ideológiában egyáltalán nem tartoznak Ausztriába, mégis ott vannak.
Aki tudott és akart, az ment (akár tőkéjével, akár a lábával).
A kiszolgáltatott embereket pedig a végtelenségig kifacsarják. -
attiati
veterán
válasz PredatorZoli #6503 üzenetére
Jogos, rendezzük át a képlet bal felét. Két baj van vele.
1. Próbálták a gyakorlatban, nem ment. Tőke elmegy. Munka feketévé változik. Szektorális különadókat továbbterhelik és infla lesz belőle.2.
18=18 (bármilyen bontásban is legyen)
De ez valójában 28-10=18
Mit keres a képletben az a 10? (ami a lopás)A 28-at rakja össze a társadalom, de 18-at kap...
Valamiért nem akarod egyben nézni a képletet, letakarva nézed. Fals következtetésekre jutsz így.
Elintézitek annyival, hogy mellébeszélés, felelős keresés, stb... ez így tényleg parttalan vita.ngaba: ha visszaolvasol, akkor látod, hogy írtam, legyen ingatlanadó, progresszív szja, akármi. Ezt szerintem félreértetted.
[ Szerkesztve ]
-
Dare2Live
félisten
válasz PredatorZoli #6503 üzenetére
Szerintem már a megközelítés is hibás.
Ahogy anno az ingatlanadónál (amit én megkötésekkel de támogattnák) írtam az egésznek semmi értelme nincs amíg abból stadion, focista fizetés és Mészáros, Tiborcz... vagyon lesz.
Detto. Első körben nem az adózást kell megváltoztatni hanem kivenni a rendszerből a NERt.De mivel ez 10éves távban nem lehetséges az van, hogy el kell innen menni. Mindenkinek ezt ajánlom.
@attiati:
"Rosszabb esetben el is költözne." hehe ez betalált.
"A szegények egy része is lelépett." Csatlakoztam ~1éve Svájc, osztrák FB csoportokhoz és egyre gyakrabban jön ~heti szinten, hogy költöznek mert 260+290k fizuból nem él meg a család. Változó a felhozatal tanár, gyári munkás, fiatal pár... hüttébe, papírgyárba, takarítani. Síros de igazuk van.[ Szerkesztve ]
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
ngaba
aktív tag
válasz attiati #6500 üzenetére
"Nagyon rossz helyre fókuszálunk. Nem egymásra kellene."
Pedig néha az sem árt. Bár manapság a piedesztálra van emelve az önzés és az érzéketlenség...
Ha úgy érzed, hogy igazságtalan, hogy azoknak osztogatlak pl. ingyenhitelt házvásárláshoz, akik nem szorulnak rá ÉS mondjuk ennek te is haszonélvezője vagy, akkor ott fellép egy erkölcsi dilemma, hogy te mit szeretnél úgy őszintén:
- Legyen igazságosabb a rendszer (a te megítélésed szerint), és ezzel egyidejűleg te rosszabbul jársz.
- Maradjon igazságtalan a rendszer, és ezzel te jobban jársz.
Ez egy nem mindig egyszerű döntés.Minden más mellébeszélés, hogy a Kovács Jocó még igazságtalanabbul járt még jobban, meg hogy kinek az érdeke az, hogy összeugrasszon minket (úgysem mi döntünk semmiről), az itt most lényegtelen.
-
attiati
veterán
Jobb. De már középtávon sem így lenne.
Ugyanis a középréteg mobilisabb, így a magasabb adóterhek elől menekülőre fogná egy része. Jobb esetben csak a tőkéjévél. Rosszabb esetben el is költözne.
Az adórendszerben kábé megtalálták mostanra a fájdalmi pontokat.
A tőke a mostani adószinten hajlandó itthon maradni és állampapírba is jut belőle.
Fogyasztási adókat már túltolták a 27% áfával.
Szektorális adókat pedig továbbterhelik a cégek és az inflációs célt veszélyeztetik vagy a fogyasztás elvándorlása miatt az áfabevételeket.Maximumra tekert adóbevételek mellett nem tudja ellátni az állam a feladatait (!)
Egyébként a mostani rendszer nem a szegényeket facsarja a legjobban, hanem a kiszolgáltatottakat ! A szegények egy része is lelépett.
-
PredatorZoli
senior tag
válasz attiati #6500 üzenetére
De az egyenlőségjel az makacs dolog.
Egyszerre változtatjuk a két felét.Itt mi most jóideje arról beszélünk, hogy csak az egyenlet bal oldaláról beszélgetünk és nem olyan módon hogy a bal oldal értékét megváltoztatjuk, csak annak összetételét.
Például a 18=18 lehet úgy is hogy 5+6+7=18, meg lehet úgy is hogy 3+7+8=18
Ugyanannyi lesz a bevétel, csak az egyes szereplők más arányban hozzák össze.Lehet azzal jönni hogy itthon a középosztály is csóró nemzetközi viszonylatban, de ez lényegtelen. Össze kell adni 18 pénzt ami kell az állam működéséhez (elég amire elég, mivel mi szegényebb ország vagyunk mi ennyit tudunk összeadni és ennek megfelelően a szolgáltatások is szerényebb minőségűek). A kérdés mindössze annyi, hogy hogyan a legjobb ezt a szereplők közt szétosztani. Te azt mondod hogy a szegényeknek kell aránytalanul sokat fizetni, mert milyen már hogy a nemzetközi viszonylatban amúgy csóró, de itthon középosztályi szinten levő embernek többet kéne beadni mint az idehaza szegényeknek. Ennek nincs értelme.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Garmin Forerunner 255 Music - nem csak futóknak
- Világ Ninjái és Kódfejtői, egyesüljetek!
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Adobe Photoshop
- S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat
- LEGO klub
- Spórolós topik
- Mikrotik routerek
- Társasjáték topic
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- További aktív témák...
- AKCIÓ!!! GAMER PC: RYZEN 9 5900X + RTX 3060 12GB GDDR6! GARANCIA/SZÁMLA!!!
- BONTATLAN Új Iphone 16 PRO 128Gb - 1TB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető.
- BONTATLAN Új iPhone 16 PRO MAX 256-512GGB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető.
- Tamron SP 70-200mm f/2.8 Di VC USD G2 objektív ( Nikon )
- Azta! Yoga Slim 7 Prémium Ultrabook 14,5" -40% AMD Ryzen 5 7640S 16/512 RADEON 760M 2GB 2,9K OLED
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest