Hirdetés
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Tonnara di Scopello
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- BerserkGuts: 9800X3D Hitvallás, Dogma megcáfolása egy RTX5080+12600K-val
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonkilencedik rész
Új hozzászólás Aktív témák
-
arcsin
senior tag
Te javasoltad neki, vagy ő találta ki? Csak kíváncsiság. Én a rádióban hallottam egy interjút hogy van ilyen hogy számítógépes vizsga, meg tök gyorsan kész van, ezért volt szimpatikus.
A felkészítő füzeteket meg az itthoni próbavizsgákat heti 2x ha lehet kitöltöm, gyakorlom az előidejűséget többek közt. Remélem ezek elegek lesznek.
Én még március elején fizettem be magam B2-re, jövőhéten fogok "menni" végre. Alapból diplomához szerettem volna, de már inkább munkahely keresés miatt.Kis mellékes kérdés, ha a diákoddal beszélsz, vagy van itt a fórumon olyan aki szintén befizetett. Másoknak is egymáson van 2 sor a számla alján?
Csak ha sikerülne a vizsga, nem szeretném hogy az államkincstár elutasítsa a visszatérítési kérelmemet emiatt.
-
p76
senior tag
Én azt imádom amikor google-ban: discernible meaning

google: discernible = able to be discerned

Bár ez inkább a kindle szótárában nagyobb probléma -
philoxenia
MODERÁTOR
-
philoxenia
MODERÁTOR
-
Di Natale
senior tag
válasz
BonFire
üzenetére
Szerintem drága ez a szolgáltatás. Tanárt is csak Premium Plus előfizetéssel kapsz. A szintrendszer nincs jól beállítva. Idáig abban a tudatban éltem, hogy Pre-inter. szinten vagyok, ehhez képest teljesen megértem az Intermediate anyagokat.
Ráadásul szintenként ömlesztve vannak az anyagok, így nem tudod, hogy milyen irányba menjél el.
Mutatok valami érdekeset:"I have some experience studying English — how can I figure out where to start?
Set your learning level under "My Level" on the left side of the Dashboard. Choose from Absolute Beginner to Advanced and the Dashboard will recommend a lesson that best fits your profile. You can also listen to level descriptions to find one that matches your level. Remember, the first 3 lessons of every series are always free, so even as a free account member, you can still sample the different levels and series we offer."
Komolyan nekem kell tudnom, hogy hol kezdjek bele? Legalább egy tesztsort adjanak és a rendszer bekategorizálhatna eredménytől függően. -
Di Natale
senior tag
Most az EnglishClass101 online nyelviskolát nézegetem. Regisztráció után kaptam 7 nap premium tagságot, egyelőre tetszik.
-
b0bcat
addikt
Amúgy erre van külön topik.

-
SOAD19
addikt
Sziasztok!
Kellene egy gyors segítség. Hogy van az angolul, hogy próbaterem (zenekari)? Band room az mennyire jó?
-
BonFire
veterán
válasz
cappa72
üzenetére
Ez szándékosan tartja fenn a magyar akcentusát, hogy ezzel is vagizzon, mekkora magyar ő. El bírom képzelni, mekkora szellemi munka volt a logopédusoknak ezt a pár mondatot begyakoroltatni vele.
Amúgy sosem értettem ezt az akcentus-jelenséget. Nyilván mindenkinek van valamennyi, de az is a nyelvtanulás része, hogy a kiejtést próbálja minél autentikusabbra csiszolni az ember. Ez olyan, mintha csak olvasni tanulnánk meg, az írásra már nem vennénk a fáradságot. -
törölt tag
-
Mercutio_
félisten
válasz
zharkanyi
üzenetére
A SAP mondjuk alapból pont egy olyan terület, amit csak gyakorlati alapon lehet megtanulni, kb. mint egyes telco cégek saját programozási nyelve, hogy nem tudsz róla papírt vinni, max. ha már dolgoztál ott/vele korábban
szóval épp a másik véglet.prozodus: és a középső neved "Chuck Norris"

-
törölt tag
válasz
üzenetére
Ja, es egy sztori: Anno egyszer meg tortent, h (hivatalosan) kozepfokuval keszitettem fel vkit felsofokura. Elegge utso pillanatban jelentkezett, uh ugy engedtem el vizsgara, h ez bizony lutri lesz. Es mit ad Isten, az enyemnel lenyegesen gyengebb tudassal megkapta a felsofokut.
-
törölt tag
Milyen letjogusultsaga van bminek, aminek nincs gyakorlati haszna?! Marpedig a nyelvvizsganak a legritkabb esetben van. Szal sztem, ha itt pszichologizalni kene, azt mashol kene kezdeni
En pl banom, h elmentem bmelyikre is, mert csak a penzt dobtam ki az ablakon. A tudasom messze felulmulja mindet, de soha egyiknek se vettem szemernyi hasznat sem... mind haszontalan puszta papir... -
Nincs személyes sérelmem de ahová be szeretnék jutni ott nem azt mondták, hogy szerezzek német B2-es nyelvvizsgát hanem, hogy ha egy kb. erős középszinten tudok németül akkor szóljak. Ez egy baromi nagy cég, 4 városban van irodaháza. Ahol korábban dolgoztam, energetikai multi, 2 városban van nagy irodaháza. Ott az igazgató mondta, hogy nem érdekli őket a nyelvvizsga mert úgyis letesztelik. Az más kérdés, hogy lehet önéletrajzba nem rossz ha beírhatod, hogy van. Nekem is van egy 2004-es angol TELC B2-öm de még sose kérte senki. Nem vagyok szakértő a témában de ez a tapasztalatom.
-
zharkanyi
tag
válasz
Mercutio_
üzenetére
Biztos vannak és csak azt mondtam, hogy a területemen (SAP - IT egy szeglete) baromira nem érdekelt még soha senkit a papír. A tudás annál inkább, elég sok helyen azon estem ki, hogy nem beszéltem elég jól.
A nyelvvizsga a fejvadászokat sem érdekelte soha. Rákérdeznek a nyelvtudás szintjére, beszélnek velem 5 percig angolul és már mondják is, hogy "ez elég lesz"/"nem lesz elég".Nehéz elhinnem, hogy a versenyszektorban sok olyan hely lenne, ahol kiszórnak valakit akinek a tudása megvan, de papírja nincs a nyelvtudásról. Ahol a papír a bemeneti szűrő és nem a tudás.
Igazából a szakmámról sincs semmit papírom. Van egy diplomám, de az alapján akár teljesen mást is csinálhatnék. Ez se érdekelt még soha senkit.Biztos vannak területek ahol ez másképp van, csak nehéz elképzelni a LinkedIn-en vadászó HR-esek világában.
-
Mercutio_
félisten
válasz
philoxenia
üzenetére
Ahhoz elég ügyesen kell tátogni
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
zharkanyi: b0b azzal kezdte, hogy "bemeneti szűrő a megléte"

Ezt egyébként meg tudom erősíteni, vannak ilyen helyek, sőt annak idején olyanba is belefutottam, hogy elvárták a szóbeli angol tudást, miközben a gyakorlatban nem is használta az adott terület. (Onnan tudom, hogy egy haveromat felvették, tehát nem a valakinek a valakije mesélte)
Azon persze lehet polemizálni, hogy olyan helyre be szeretne-e jutni valaki, ahol értelmetlen elvárás(ok) van(nak), de ha ez mondjuk a főnök heppje és amúgy a hely/kollégák/munka rendben van, akkor... -
b0bcat
addikt
válasz
zharkanyi
üzenetére
Más területen meg fordítva van: be sem hívnak, ha nincs megfelelő szintű nyelvtudásod már alapból, aminek az elsődleges - de természetesen nem kizárólagos - fokmérője a nyelvvizsga. Tehát először papír, megfelelő referenciák (pl. hogy a munkádban is használtad már az angolt), és utána ülnek le veled beszélgetni.
Szerintem az okozza a nézeteltérést ebben a témában, hogy sokak fejében az él, hogy lehet nyelvvizsga papírt szerezni valós nyelvtudás nélkül. Ez azonban nem igaz. (Kivéve, ha valahol csalnak, de az ugyebár nem tekinthető normális esetnek, és nem is olyan mértékű, hogy normának tekinthessük.)
A nyelvvizsgán minden szempontból, minden területen - reading, writing, listening, speaking és sok helyen még nyelvhelyesség (grammar) is jön hozzá pluszban - meg kell felelni. Tehát ha valaki túl gyenge valamely területen, akkor azt már nem tudja a többi skill-jével kompenzálni, és meg fog bukni. (Tipikus eset, amikor valaki nem szervezett keretek között, hanem "hallás után" tanul nyelvet, aztán csodálkozik, hogy a nyelvvizsgán megbukik. Ilyenkor jön a hőbörgés, pedig belátható, hogy a konyhanyelv kevés a B2 szinthez. De még a B1-hez is.)
Természetesen továbbra is igaz az, hogy beszélhet valaki anyanyelvi szinten is idegen nyelven nyelvvizsga bizonyítvány hiányában, illetve nyelvvizsgával a kezében is lehet valakinek aránylag gyenge a nyelvtudása, de ezek sokkal ritkább esetek, mint az, hogy valakinek van papírja róla, és rendelkezik is a megfelelő szintű tudással. És pont ez az egész rendszer lényege, hogy a papír alapján jó eséllyel lehessen feltételezni valakiről, hogy van nyelvtudása.
U.i.: Becslésem szerint a nyelvet megfelelő szinten beszélők kb. 80%-a számára nem okoz gondot letenni a nyelvvizsgát. (És ők nem is mondogatják állandóan, hogy felesleges a nyelvvizsga.) Aztán van a kb. 20%, akinek valamiért nehézséget okoz nyelvvizsgát szerezni; közülük kerülnek ki azok is, akik egyszerűen nem akarnak vesződni ezzel, mert nincs rá valójában szükségük (sokan vannak ezzel így, és nincs is ezzel baj), valamint azok is, akik ahelyett, hogy rendesen felkészülnének a vizsgára, inkább kifogásokat és elméleteket gyártanak, hogy miért felesleges és elhibázott ez az egész. (Nekem is számos olyan diákom volt már, akinek nem volt könnyű dolga a nyelvvizsgával, de miután megfejtettük, hogy mely területekre kell ráerősíteniük, végül sikeresen vették az akadályt.)
U.u.i.: Senkit nem állt szándékomban megbántani a fentiekkel, de nekem ez a véleményem: a nyelvvizsga egy alapvetően hasznos intézmény - más kérdés, hogy kis hazánkban úgy várták el idáig a nyelvvizsgát a diploma feltételeként, hogy nem igazán tették lehetővé, hogy az állami iskolarendszerben sikerüljön a megfelelő szintű nyelvtudást elsajátítani az államvizsgáig. De ez nem a nyelvvizsgáztatás intézményének a hibája.
U.u.u.i.: Én a(z átmenetileg felfüggesztett) nyelvvizsga-kényszernél nagyobb problémának látom, hogy boldog-boldogtalantól B2 szintű vizsgát követelnek, holott ez egyáltalán nem indokolt; a B2 szint egyszerűen túl magas, túl nehéz, nincs mindenkinek szükség ilyen magas szintű nyelvtudásra. Erről cikket is írtam a Logout-ra anno.
-
BonFire
veterán
válasz
üzenetére
"Az otthoni nyelvvizsga meg... de komolyan: hogyan akarjak az onallo teljesitest ellenorizni? Szobeli oke, ott a kamera. "
Bagatell összegért lehet kapni az Amazonon spy fülhallgatót. A segítőd súg rajta keresztül. Hallja a kérdést, és mondja a füledbe a választ, amit csak mondani kell abban a tempóban, ahogy hallod. Kis gyakorlással folyamatos beszédet lehet produkálni, hogy egy-két szó késéssel folyamatosan mondod, amit a füledben hallasz.
Szóval a webkamera sem zárja ki a csalást. -
zharkanyi
tag
Az elmúlt 3 évben voltam vagy 20 olyan állásinterjún ahol szükség volt a nyelvtudásra, így minimum 5 percet, de van ahol az egész állásinterjút angolul nyomtuk. Jelenlegi helyemre is így vettek fel.
Sehol még csak szóba sem került, hogy milyen nyelvvizsgám van.
Egyébként van egy lassan 20 éve letett alapfokúm.
Valahogy nem érzek rá motivációt, hogy elmenjek középfokúra. Gondolom sikerülne, bár annyira nem foglalkoztat, hogy még az is lehet, hogy meglepődnék. Külön készülni meg nem akarok egy vizsgára. Úgy vélem, hogy a saját szempontomból nem számítana a megléte.
A tényleges tudásom hiányosságai már annál inkább zavarnak. Hiába fejlődtem baromi sokat még messze van, hogy komfortosnak érezzem. Szóval tanulok, tanulni is fogok, de remélem szerintem soha nem megyek már nyelvvizsgázni. -
b0bcat
addikt
Én ismerek HR-eseket, dolgoztam is velük, tanítottam is őket, de soha egynek a szájából nem hallottam még azt, hogy a nyelvvizsga ne számítana. Persze, magában nem elég, de sok helyen az a bemeneti szűrő, és utána még meg kell villantani a "valós" tudásodat is.
Kezd az olyan érzésem lenni, hogy valamilyen személyes sérelem okán vagy ennyire a nyelvvizsga mint intézmény ellen. (Személyes tapasztalatom, hogy ritkán szapulják a rendszert olyanok, akiknek már megvan a nyelvvizsgájuk. Ugyanúgy, ahogy az állítólagos rossz nyelvérzékükre vagy a nyelvtan vélt feleslegességére is mindig csak a sikertelen tanulók hivatkoznak, a sikeresek soha.) Más okát nem látom, hogy miért akarnád kétségbe vonni ennek az egésznek a létjogosultságát.
-
válasz
üzenetére
Én úgy voltam 2007-ben német TELC nyelvvizsgán, hogy szóbelin azt se tudom hogy engedtek át mert biztos, hogy rosszabbul tudtam mint most de abban az 5-10 percben gondolom pont elégséges volt a tudásom, az más kérdés, hogy írásbeli nem sikerült de ha sikerült volna akkor is rejtegettem volna a bizonyítványom mert ugyanúgy nem tudtam volna középszinten mint ahogy most nem tudok pl. autót vezetni mert 12 éve van jogsim de 50km-t nem vezettem. Úgy emlékszem akkoriban a TELC körül volt valami kavarás, hivatalos vizsgálat, talán, hogy túl könnyű volt vagy valami ilyesmire emlékszem. De nem akarom én mindet ledegradálni, németnél úgy tudom a Goethe ami nagyon komoly és nehéz, nem tudom angolnál melyik de ettől függetlenül senki sem bízik meg a papírodban.
-
Szerintem a beszélgetés, nem véletlen kerül elő állásinterjún és baromira nem érdekli a hr-est, hogy hány és milyen szintű nyelvvizsgád van, maximum ha sokan jelentkeznek az állásra akkor könnyebben kikerülhet az önéletrajzkupacból a te önéletrajzod. Ha nem lenne értéke felsőoktatásban a nyelvvizsgának akkor már rég lehúzta volna a rolót a legtöbb vizsgaközpont.
"Az a kijelentésed azonban, hogy a nyelvvizsga nem fokmérője a nyelvtudásnak, teljesen megalapozatlan, és az egész nyelvi mérés (language assessment) szakmát degradálja."
Wow, nem tudtam, hogy ilyen fontos az én véleményem a language assessment szakmának. Ez azért jó érzéssel tölt el.
-
törölt tag
Mint minden vizsga, a nyelvvizsga is szerencse kerdese is. Esik az eso? Temetesre kell menni aznap a tanarnak? V csak alapban kekeckedo? V eppen orul az uj hazanak? V mindig joindulatu? A szobelit sohasem lehet igazan objektiv eredmenynek elfogadni. Az irasbelit meg csak-csak, de az sem lesz soha total realis.
Az otthoni nyelvvizsga meg... de komolyan: hogyan akarjak az onallo teljesitest ellenorizni? Szobeli oke, ott a kamera. De az irasbeli? Ott is kamera lesz? Es amit nem lat a kamera? 😂😂😂 -
b0bcat
addikt
Szerinted akkor mi a fokmérője a nyelvtudásnak, ha nem a nyelvvizsga?

Nem állítom, hogy nem ismerhetsz olyan embert, akinek van nyelvvizsgája, mégsem beszéli az adott nyelvet, de ennek általában jó oka van (pl. vásárolta a nyelvvizsgáját vagy csalt a vizsgán), és egyáltalán nem jellemző. Vagy még az is lehet, hogy nagyon régen vizsgázott az illető, és azóta nem használta a nyelvet, ezért a nagy részét el is felejtette.
Az a kijelentésed azonban, hogy a nyelvvizsga nem fokmérője a nyelvtudásnak, teljesen megalapozatlan, és az egész nyelvi mérés (language assessment) szakmát degradálja.
-
Szerintem elbeszélünk egymás mellett. Én nem azt mondom, hogy semmire nem jó a nyelvvizsga hanem, hogy a nyelvtudásnak az nem fokmérője. Jó biztos van 1-2 olyan nyelvvizsga ahol megizzasztják a delikvenst de nem ez a jellemző. Tehát valaki nyelvvizsgával a zsebében is nézhet értetlenül az egyetemen a külföldi előadóra. Kár ezen lamentálni meg ha egyszerűen lehetőség van a könnyebb csalásra akkor azzal sokan élni fognak. Én ez utóbbiről beszéltem.
-
cigam
titán
Jó, ez az egyetemtől, és a szaktól is függ. Egyedül talán a közalkalmazotti bértáblában van(volt?) nyelvpótlék. Mindenhol máshol - ahogy írod is - a valódi (nyelv)tudás számít.
Persze amikor mindenféle motivációs leveleket kell írni, hogy bejuss 1-1 interjúra, nem hátrány ha sokkmindenről papírod is van. -
Passz, nem mindenhol van angol nyelvű előadó gondolom vagy ennyit változott az egyetem 10 év alatt? Én 2 évet jártam jogra, 2007-8 körül, akkor nekem nem volt. Már akkor is arra volt jó a nyelvvizsga, hogy plusz pontot adjon és jól nézzen ki önéletrajzban. Tavaly egy multi cég igazgatójától hallottam, hogy ők tesznek a nyelvvizsgára mert mindenképp a szükséges nyelven vagy nyelveken fog zajlani az interjú. Azt nem tudom, hogy önéletrajzban még számít-e, arra lehet, hogy még jó.
-
BonFire
veterán
„Könnyebben lehet csalni, nem?”
Könnyebb. És kit csapsz be vele? Egy rakás fölösleges dolgot megtanítanak és számonkérnek érettségin, amit az oktatási rendszerünk szóvivői szerint*** sem érdemes fejben tartani, de a nyelvtudás az speciel pont nem tartozik ezek közé. A nyelvet magadnak tanulod, és ha már megtanultad, bizony alkalmazni is fogod – nem csak munkában –, de az élet minden területén hasznos lehet.
***„Elmondta még, hogy eltolni az érettségiket nem lehet, mert a diákok elfelejtik későbbre, amit számonkérnek tőlük az érettségin.” -
Na most kell nyelvvizsgázni gyerekek
Otthon ülve is letehetik a nyelvvizsgát a továbbtanulni akaró diákok
-
-
zharkanyi
tag
válasz
philoxenia
üzenetére
Áhh. Öregebb vagyok én annál. Inkább "Levelet kaptam, lájf" korabeli.
-
Di Natale
senior tag
válasz
philoxenia
üzenetére
Jézusom...
-
zharkanyi
tag
válasz
BonFire
üzenetére
Azért az is igaz, hogy nem vagyunk egyformák.
Van aki pl. nem tud angolul, de a dalszövegeket meg visszamondja. Nekem ez valahogy olyannyira nem így van, hogy néha rácsodálkozok egy ezerszer hallott szám szövegére.
Simán el tudom képzelni, hogy valakinek több ragad a játékokból is, másnak meg kevesebb. -
BonFire
veterán
válasz
Di Natale
üzenetére
„Volt egy osztálytársam, aki közepes tanuló volt és nem volt kész a házija. Játékokból és Gameplay videókból tanult meg angolul. Sikeresen levizsgázott középfokból...”
Ha ez igaz lenne, minden gyerek megtanulna minimum angolul, mert nagyon kevés kivétellel mind videojátékozik.
-
Di Natale
senior tag
Természetesen tudom, hogy csak játékokból nem lehet megtanulni angolul. Gondolom középiskolában megtanulta az alap nyelvtani szabályokat és onnantól már a szókincset bővítette a játékokkal, a hallás utáni értést a Gameplay videókból gyakorolta.
Tulajdonképpen az a kulcs, hogy valamivel meg kell fogni az angolt. Amit korábban említettem ----> Minimalizmus, Vegan életmód, Chess, sorozatok, filmek -
törölt tag
válasz
zharkanyi
üzenetére
A mitol mennyit mellett nagyon fontos a mitol mi fejlodott. A jatekokbol remekul fel lehet epiteni azt, h legyen egy kapcsolata a nyelvvel, h erdekelje, h egyes szavak, kifejezesek, mondatok almabol felebredve is menjenek, h hasznat es hasznalhatosagat lassa, h legyen bmifele alapja. Es az a kapcsolat az egyik legfontosabb tenyezo a nyelvtudasban, akarmilyen kicsi is az, es a tanulast jelentosen megkonnyiti.
-
zharkanyi
tag
Ezt mondhatja az ember teljesen jóhiszeműen is. Baromi nehéz megmondani ugyanis, hogy mitől mennyit fejlődött a tudásunk.
Ráadásul nem feltétlenül áll arányban az erőfeszítéssel sem. Nekem pl. volt egy magyarul nem tudó telekocsi utasom (kvázi egyik szomszéd) akit napi 2x45 percben furikáztam heti 3-4 napon. Vele csak kötetlenül csevegtünk. Tuti rengeteget számított, pedig csak próbáltuk nem kínos csendben tölteni az időt. -
zharkanyi
tag
válasz
philoxenia
üzenetére
Vagy csak a helyzet hozza. Az említett osztálytárs lehet csak azt gondolta a játékokból és videókból tanult meg angolul, de közben a megszerzett minimális alapjait aktívan használta munkája során és ezáltal fejlődött igazán.
-
Di Natale
senior tag
Tudjátok, hogy mit nem fogok soha sem megérteni?
Volt egy osztálytársam, aki közepes tanuló volt és nem volt kész a házija. Játékokból és Gameplay videókból tanult meg angolul. Sikeresen levizsgázott középfokból...
-
törölt tag
Ha fejlodtel, akkor smikeppen sen "hamis sikerélmény". Nyugodtan orulj neki :)
A yt-on van egy csomo nyelvtanulos video. Azt hiszem, kezdoknek is. Azokat inkabb ajanlom. De jateknak tenyleg jo a duolingo, legslabbis ha elvezed. (Engem untatott es bosszantott, mert merev es rugalmatlan, mikor kiprobaltam egy uj nyelvet; nem hagyott haladni, elobbrelepni.) -
b0bcat
addikt
Nézd, semmi nem alkalmatlan a feladatra (az angol nyelv tanítására), legfeljebb csak korlátozottan alkalmas.
Ha neked tetszik a Duolingo, akkor használd nyugodtan!
Egy bizonyos szint fölé nem fogsz tudni fejlődni vele, de ha addig eljutsz egy számodra tetszetős módon, akkor már jó vagy. 
-
fesii
aktív tag
Kicsit szomorúan olvasom a hozzászólásokat de akkor ez nagyjából időpocsékolás. English tv-n kezdtem érteni a gyerek műsorokat nyelvtani szerkezetet stb de akkor ezt inkább mondhatom hamis sikerélménynek.
Maradok a tört magyaromnál.
-
fesii
aktív tag
Sziasztok
Valaki itt használja vagy használta a Duolingot? Mindenhol dicsérik de ezt semlegesebb helynek érzem így hihetőbb a vélemény is. Közben ha valami nyelvtan szerkezet nem tiszta YouTube-ot hívom segítségül.
Kamionosként például szlovén pályát járom egy ideje és ott is egy pár szót az embernek az elején be kellett “magolnia” de utánna az emberre kezdtek ragadni a szavak, és egyáltalán nem tudok szlovénul, de ha 1% energiát befektetnék akár lehetne is belőle valami.
Igy gondolok most az angolra is, hogy a teljesen alap dolgokat a Duolingoval megtanulnám és ha még van hozzá energiám elmennék mondjuk angoltanárhoz.
Nem felsőfokú nyelvvizsgát szeretnék tenni... Csak ha már van egy kis plussz időm meg kedvem hozzá akkor miért ne... Meg nyilván déli és nyugati országokban alap dolog. Illetve néha olaszba is járok és egy szintig megértem az olaszt is, de mind a szlovén mind az olasz ha nem értem akkor angolra térne át...
Hmm ez kicsit hosszúra sikeredett.
Ajánlott a Duolingo vagy nem? -
törölt tag
A relam reszet hagyjuk, de van benne hasznalhato gondolat.
-
törölt tag
-
válasz
philoxenia
üzenetére
oh, köszönöm.
-
b0bcat
addikt
El vagyok képedve én is, komolyan mondom...
De az árak az csak egy dolog. Olyan "tanárok" hirdetnek arcpirító árakon, akikről még azt sem lehet tudni, hogy van-e tanári végzettségük (disclaimer: nem a diplomától lesz valaki jó tanár, illetve vannak nem diplomás jó tanárok is, de azért nagyobb arányban diplomásak a jó tanárok szerintem), de a FB képeik és adatlapjuk alapján nem sok tanítási tapasztalatuk lehet (az életkorukból fakadóan). Vannak viszont ellenőrizhetetlen "referenciáik": FB üzenetek screenshot-jai, amiben megköszönik a 90-100% közötti nyelvvizsga részeredményeket...
Aztán az öntömjénezés level 9999: ő nem tanár, hanem "nyelvvizsga guru" vagy "tanulási szakértő" vagy simán csak "coach". Ezek a titulusok magukban 15-20% plusz óradíjat jelentenek. Komolyan nem tudom, kik azok, akik eljárnak az ilyenekhez.
Azért nem értem, mert emberi áron vannak amúgy diplomás, 10+ éves tapasztalattal rendelkező, "normál" nyelvtanárok...
-
BonFire
veterán
válasz
tknof1871
üzenetére
Azt is kell nézni, mikor keletkezett a szöveg, meg azt is, hogy milyen miliőben. Egy tudományos szaklapban rendkívül precíznek kell például lenni, amelyre egyébként az utca embere rácsodálkozna. Mert ugye itt a Földön jártunkban-keltünkben nem mondjuk azt, hogy 696 Newton a tömegünk, hanem 71 kilósak vagyunk.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

szóval épp a másik véglet.
De utólag sokkal menőbb azt mondani, hogy a videójátékokból tanult meg valaki angolul.