- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- SzőkeKapitán: Világ vége túlélők topicja
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- KRTLPC: Ki és hogyan élt túl? Volt ám fennakadás
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Jack Hunter: Kínai erősítő vásárlási tippek
Új hozzászólás Aktív témák
-
Narxis
nagyúr
Nem lesz szükség nyelvtanárokra és nyelviskolákra? [link]
-
Narxis
nagyúr
Én használtam 1 évig mert valami kedvezmény keretében 10 ezerért adta az 1 éves előfizetést, idén januárban járt le, már drágábban akarta adni az újabb 1 évet így lemondtam. Szerintem nem rossz, releváns szavak, szövegek vannak anyanyelvi vagy felsőfokon beszélő emberek által felolvasva, kiejtve. Csodát nem kell tőle várni, könnyed gyakorlásnak és szókincsbővítésre jó. Nyelvtan is van de szerintem ahhoz kevés, hogy elmélyítsd a tudásod. Angol tanulás esetén van valami chat gpt féleség is benne de én sose próbáltam mert németet tanultam az app-ban és ahhoz nincs.
-
Narxis
nagyúr
Mint a sci-fiben, valós időben, élőbeszédben törli el a nyelvi akadályokat a DeepL fordító újítása [link]
-
Narxis
nagyúr
Szerintem szótanulásra, mondat szerkezetek begyakorlására kiváló, többre nem. Az a baj a többi szótanulóval, hogy rohadt unalmas viszont el kell jutni egy szintre, mondjuk erős A2-re, hogy az ember elkezdhessen könnyebb könyveket, videókat esetleg podcast-eket fogyasztani. Én Anki-val nem tudtam tanulni és nem is volt kedvem szórakozni a beállításaival, Quizlet, Lingvist ezeket se tudtam 1-2 hónapnál tovább használni. Még talán a Clozemaster ami jó de az meg nem biztos, hogy jó kezdőknek.
-
Narxis
nagyúr
válasz
BigBlackDog #4836 üzenetére
Valami akcióban előfizettem Xeropan-ra, 10-es volt 1 évre de én némethez használtam. Nekem az tetszett benne, hogy a szavak amiket tanított relevánsak voltak egy hétköznapi beszélgetéshez vagy hírek, cikkek megértéséhez. Nyelvtan is van benne de az kevés.
-
Narxis
nagyúr
Elkezdődött az angolérettségi [link]
-
Narxis
nagyúr
Álmodtatok már idegen nyelven? Egy kezemen meg tudom számolni hányszor volt ilyen csak most még élénk az emlékezetemben a legutóbbi eset.
-
Narxis
nagyúr
válasz
BonFire #4816 üzenetére
A szleng helyett írhattam volna nyelvi kifejezéseket is, ezek azok amik a mindennapi kommunikációban előfordulhatnak, nem tudod őket magyarra fordítani ugyanakkor azért vannak néha újak és kopnak el régiek. Pl. Call it a day, Pull someone's leg, Let someone off the hook, By the skin of your teeth stb.
Ezek ismerete szerintem nem is azon múlik, hogy ki anyanyelvi hanem, hogy ki mennyire merül bele a hétköznapi kommunikációba, tartalomfogyasztásba az adott nyelven. Ezek nélkül is meg tudod értetni magad csak természetesebbé teszi a kommunikációd.
-
Narxis
nagyúr
angoltanarok.com -on vannak jó tanárok?
-
Narxis
nagyúr
Na túl vagyok néhány személyes órán is a Don't Panick-nél. Azt kell mondjam, hogy eddig legalábbis sokkal jobbak mint az online órák, sokkal többet kell beszélni és családiasabb hangulatú. Ennek valószínűleg az egyik oka, hogy még nem voltam olyan személyes órán ahol négynél többen lettünk volna, sőt volt egy órám ahol ketten voltunk. Online azért ritka, hogy ne legyünk legalább hatan.
-
Narxis
nagyúr
válasz
Pí.Nandee #4796 üzenetére
Egy anyanyelvi tanárnak szerintem ismerni kell a szófordulatokat és az aktuális szlenget. Kifejezetten keresnie kell ezeket még ha pl. szleng tekintetében nem is mozog olyan körökben.
De ez csak ha nagyon kötekedni szeretnék. Ettől függetlenül a hozzáállás sokkal fontosabb tulajdonság mint az, hogy ki anyanyelvi vagy sem.
-
Narxis
nagyúr
válasz
BonFire #4788 üzenetére
Ajaj, micsoda dráma.
2. órán vagyok túl egy másik tanárral. Az a baj, hogy nincs összehasonlítási alapom, nekem ez a tanár se tűnt rossznak bár a nyelvtan nála hangsúlyosabbnak érződött de ez nem azt jelenti, hogy nagy nyelvtanozás volt csak párszor főleg a hibáink miatt néhány mondatban elmondta, hogy mit miért, volt is egy dolog ami talán nálam rosszul rögzült és erre most oda kell figyelnem.
Nem tudom mi volt korábban, szerintem jó ez a tanfolyam a gátlások leküzdésére, legalábbis én úgy érzem és még mellette tanulsz is ezt azt, új szavakat, kifejezéseket stb. Nem világmegváltó dolog ez se, láttam külföldi nevű tanárokat is az óra foglaló rendszerben de nekem aztán tök mindegy. Az a lényeg, hogy fejlődjek.
-
Narxis
nagyúr
Na túl vagyok az első órán, 7-en voltunk. Nem fényezni akarom magam de senki nem beszélt jobban mint én, néhányan talán rosszabbul is. A honlapon lévő 75 percet beszél a tanuló erős túlzás. Tulajdonképpen a tanár hoz 1 vagy 2 témát és ő a moderátor mi tanulók pedig megvitatjuk, mindenki elmondja a véleményét vagy tapasztalatait. Szigorúan angolul, még akkor is ha nehezen megy. Nem szabad feladni és magyarul megszólalni. Egyelőre nem mondanám, hogy befizetek majd további órákra, de vissza se kérem a pénzt. Úgy érzem nekem pszichológiailag hasznos, hogy vadidegenekkel kell beszélnem, nem mindig párban, volt amikor 3-an beszéltünk, de éreztem, ahogy egyre inkább kevésbé feszengek. Nem tudom hányan vagyunk összesen online de simán lehet, hogy egy darabig mindenki új arc lesz, főleg mivel a tanár is változik. Szóval hasznosnak tartom de tény, hogy egy jó magántanárral hasznosabb.
-
-
Narxis
nagyúr
válasz
attiati #4775 üzenetére
Élőben nem tudom hogy de Zoom-on szobákba rendez és azokba csatlakozik be és figyeli valameddig aztán megy a következőre és így tovább. Legalábbis ezt mondták, nekem is fura ez így elmondva bár egy hagyományos csoportos órán is párba rendeznek csak ott a 90 percből fél óra tankönyvi feladatok, fél óra nyelvtanozás van. Én legalábbis jártam ilyenre is csak nem angolból hanem németből. Sokat nem tanultam belőle de azt se mondanám, hogy semennyit.
-
Narxis
nagyúr
válasz
attiati #4772 üzenetére
Egy tesztet töltettek ki velem, upper-intermidiate-be tettek, de mondjuk jó lett volna lower-intermidiate-ben kezdeni...
A célom az, hogy tempósabb legyen angolul a beszédem, mivel pár mondatnál többet eddig sose kellett beszélnem így papíron tökéletesnek tűnik az ha a 90 perc alatt csak vagy sokat beszélni kell. Ez egyébként úgy történik, hogy párba rendeznek és a tanár figyeli a beszélgetést.
#4773 van pénzvisszafizetési garancia, asszem legkésőbb a 3. alkalom után kell jelezni, hogy akkor köszönöm de nem. Igen, van magántanár de temérdek sok a kókler, sajnos én se vagyok egy szószátyár így mindenképp kell valami érdekes módszer vagy téma, hogy beszéltessenek és szoktasanak rá az összetettebb mondatok használatára. Mindegy ha nem próbálom ki akkor meg örökké kísérteni fog a dolog.
-
-
Narxis
nagyúr
Na hogy állunk a tanulással? Hogy sikerült az angol érettségi?
-
Narxis
nagyúr
Azért ez nem akkora mítosz csak ugye a körülmények. Nyilván ha külföldön nem vagy rákényszerítve az idegen nyelv használatára és motivált se vagy akkor tényleg nem vagy előrébb. Annyi a különbség, hogy itthon maximum a saját motivációd kényszeríthet a tanulásra, külföldön meg muszáj valamennyire mert nem fogsz tudni semmit se elintézni. Szóval külföldön azért nagyobb a "kényszerítő" erő mint itthon, de ettől még meg lehet tanulni itthon is csak nagyon sok pénz és idő, míg külföldön pénzt keresve tanulsz.
-
Narxis
nagyúr
Én nem nagyon használtam, egy darabig a stories részt csinálgattam de nekem tetszik az újítás mert sose tudtam, hogy akkor most mit csináljak, ott volt a rengeteg téma szintekre lebontva és nem tudtam, hogy melyiket csináljam, szerintem ilyen szempontból jó de mondjuk nem hiszem, hogy ettől visszaszokok rá. Nyelvtanhoz nyelvtan könyv kell vagy app.
-
Narxis
nagyúr
Jól átdolgozták ezt a Duolingot. Na így már tetszik nektek?
-
Narxis
nagyúr
Köszönöm akkor ezt kihagyom bár próbaórán úgyis kibukott volna, hogy ez ilyen hülyeség. Egyszerűen nem értem, hogy ennek van piaca és nem megy csődbe max fél év alatt... Az meg hajmeresztő, hogy már a nyelvoktatásban is ilyen nyerészkedők vannak...teljesen le vagyok döbbenve.
-
Narxis
nagyúr
Ez nekem így rohadtul értelmetlen. Azért fizessek, hogy egyedül tanuljak?
Google értékelésen 42 véleménnyel 5 csillagos. Ennyi hülye lenne ebben az országban?
"A tanulás során a németórákon a saját időbeosztásodnak megfelelően, rugalmas órarendben veszel részt (minden alkalomra időpontot egyeztetünk). A Nyelvi Edzésterved lépéseit követve tanulsz, a legváltozatosabb írásbeli és szóbeli német nyelvleckék mentén. Tanáraink mindvégig egyénileg foglalkoznak Veled, mintha magánórán lennél."
Ezt a gyökérséget, akkor ez mégsem magánóra ezek szerint.
-
Narxis
nagyúr
Nekem ez nem így jött át, pl. 12 óra 41 ezer forint, ami lebontva órára 3416 forint, ez a 12 óra a tanárral való beszélgetést jelenti, ezen kívül csinálod azt amit adnak bár nem csinálnak abból se nagy titkot, hogy milyen tankönyvekből kell majd dolgoznod. [link] Én nem is tudnék bemenni hozzájuk mivel nem vagyok budapesti. Sajnos azt látom, hogy sokan azt értékelik, hogy milyen jófej vagy kedves a tanár holott az csak egy dolog az ezer közül ami fontos, a lényeg, hogy halad-e az ember vagy sem a tanulással.
-
Narxis
nagyúr
Vélemény? [link] Ha jól értem akkor ez nem csoportos oktatás.
-
Narxis
nagyúr
válasz
philoxenia #4558 üzenetére
Ez jó.
-
Narxis
nagyúr
Mi a különbség a Raymond Murphy féle English Grammar in Use és a Martin Hewings féle Advanced Grammar in Use között?
-
Narxis
nagyúr
Ezt a tesztet megcsinálta már valaki? [link] Érdemes fizetni a tanúsítványért?
-
Narxis
nagyúr
Alapvetően ehhez ki kell próbálnom a csoportos órát, hogy tudjam, most is tudok folyékonyan beszélni angolul de ez téma függő is a részemről, eddig azt a visszajelzést kaptam tanártól és állásinterjúk során, hogy upper-intermediate szinten vagyok szóbeli kommunikációban. Ezt szeretném magasabb szintre vinni. Hogyan? Heti 1 magánóra szerintem kevés, 2 is az lenne.
-
Narxis
nagyúr
Igen de akkor a magántanárral heti mondjuk 4-5 órát kellene beszélnem, próbálom keresni a lehetőségeket, hogy ne csak heti 1 órát hanem minél többet beszéljek, emellett business témájú podcast-eket hallgatok de nem tudom, hogy ez elég-e, hogy egy fél év alatt mondjuk folyékonyan vagy közel folyékonyan beszéljek angolul. Teljesen tanácstalan vagyok mert ha mondjuk szeretnék egy olyan állást ahol angolul kell beszélni akkor a 2 véglet van, vagy nagyon keveset kell vagy nagyon sokat kell angolul beszélni. A nagyon sok angol beszélő állásnál jól fizetnek de az elvárás a folyékony angol beszéd de hogy jussak el arra a szintre ha nincs kivel mert mondjuk heti minimum 5-10 órát kellene beszélni? Nagyon tartok a csoportos óráktól én is de nem tudom mi mást tegyek.
-
Narxis
nagyúr
Már volt szó a don't panic nyelviskoláról de jobban utána keresve az interneten azért vannak negatív vélemények. Nekem kifejezetten a beszédet kellene folyékonyabbá tenni, ehhez próbálok összekaparni lehetőségeket, ezért gondoltam, hogy heti 1 óra magántanár mellett don't paniceznék, de néhányan azt írják, hogy a csoportos óra baromi drága ahhoz képest, hogy a tanulók egymással beszélgetnek illetve a honlapon azt írják, hogy max. 8 fő egy csoport és 90 percből garantálják, hogy 75 percet én beszélek, ez azért elég meredek de lehet én vagyok sz.r matekos mert nem tudom hogy lehet 8 fő esetén 75 percet beszélnie mindenkinek még párban se... Valaki esetleg részt vett a közelmúltban náluk legalább egy próbaórán? Főleg a szegedi érdekelne.
-
Narxis
nagyúr
De amúgy most komolyan, tényleg hatásos ez a szavak kiirogatása? Én sose tudtam rávenni magam, nekem kell valami játékos vagy érdekes módszer ami a szavak tanulását emészthetőbbé teszi, legyen az olvasás, sorozat nézés vagy bármi, de ettől a kiírogatástól mentsen meg a Teremtő.
-
Narxis
nagyúr
A szótanulás árnyékos oldala? – Így ne tanuljon angol/német szavakat [link]
-
Narxis
nagyúr
Ez az English in Use jónak tűnik egy kis nyelvtani gyakorlásához, vagy tévednék?
-
Narxis
nagyúr
válasz
#03013632 #4388 üzenetére
Hmmm, hát akkor lehet csak nem vagy hozzászokva. Én nem éreztem nehéznek de én sorozatfüggő vagyok. Rengeteget nézek és már felirat nélkül ezért lehet hozzászokott a fülem. Amikor kezdtem akkor pl. a Doktor House-t találtam nehéznek. Azt nem tudom, hogy felirattal vagy anélkül kellene-e nézned, hogy gyakorolj. Mennyit nem értesz belőle? Szavakat, fél mondatokat, párbeszéd részleteket?
-
Narxis
nagyúr
5perc angol szintfelmérő [link]
107 pont -
Narxis
nagyúr
Diplomás angol tanár 1500Ft/45 perc nem gyanúsan olcsó?
-
Narxis
nagyúr
De azt a felmérést elvileg diákok és tanárok töltötték ki ami így eléggé pikáns.
Mondjuk elég durva mert az általános iskolai angol tanárom tényleg nem tudott tanítani pedig akart ő, emberileg rendben volt csak nem tudott aztán pár évre rá ahogy elballagtam általanosból tudtam meg, hogy el is küldték. Jól meg is szívtam középiskolában a szigorú angol tanárommal, mehettem magán tanarhoz. Persze ez nem most volt, 2006-ban érettségiztem de úgy látszik azóta se lett jobb a helyzet. A német középiskolai tanáromról se tudok jót mondani, ő meg ki volt égve, semmi kedve nem volt tanítani.
-
Narxis
nagyúr
A nyelvtanárok idő előtt elveszik a gyerekek kedvét már attól is, hogy belekezdjenek a mondatba [link]
-
Narxis
nagyúr
Angolul élőszavas beszélgetést kikkel lehet gyakorolni? Nem chat, csak beszélgetés.
-
Narxis
nagyúr
"language mentor" [link] jobb mint a tanár?
-
Narxis
nagyúr
válasz
BonFire #4227 üzenetére
Igen arra tartom, ki mással beszélgetnék? Lehet, hogy egy bizonyos szint felett már le lehet cserélni a magántanárt a "study-buddy"-ra de addig el kell jutni. A jogosítvány eléggé rossz példa, a jogosítvány lehet nyelvvizsga is, ha te leteszel egy középfokú nyelvvizsgát valamelyik elismertebb vizsgaközpontnál akkor valószínűleg utána már nincs szükséged magántanárra.
-
Narxis
nagyúr
Sajnos ez így van, drága a magántanár de a csoportos oktatás meg egy idő után kidobott pénz, hiába vannak beszélgetős feladatok mondjuk a padtársaddal ha ő is gagyog meg te is akkor abból nem lesz semmilyen kommunikáció, én legalábbis így éreztem. Szóval csakis a magántanár.
-
Narxis
nagyúr
Szívesen, azért szerintem teljesen kezdőknek jó a csoportos óra, olcsóbb is és akkor még amúgy sem a beszéd a lényeg illetve én is hibás voltam mert be lehet ülni az óra feléig, tehát másfél óra után szünet van és akkor el kell hagyni a termet ha nem tetszik. Be kellett volna ülnöm 1 alkalomra beiratkozás előtt.
Azt nem tudtam, hogy van ilyen beszédközpontú óra, mindet úgy hirdetik, hogy tanulj meg x nyelvet x óra alatt, úgy adják el, hogy ezek a tanfolyamok minden egyben és garantált a tudás stb.
-
Narxis
nagyúr
Lehet, hogy írtam már itt, kiválasztottam a városban a legjobbra értékelt nyelviskolát, nem is volt drága a többihez mérten, sok értékelés volt Google-en és facebook-on is ahol 5 csillagot adtak és írták, hogy milyen jól érezték magukat. Kitöltöttem a szintfelmérőt és betettek német B1 induló csoportba, voltunk kb. hatan vagy heten velem együtt. A tanár egy 25 éves nő volt. Meg kellett venni egy könyvet, munkafüzettel együtt és ebben haladtunk óráról-órára, ha volt valami nehezebb rész, akkor azt próbálta elmagyarázni a tanár, de a lényeg, hogy keveset beszéltünk, ez volt az egyik problémám, voltak ugyan szituációs gyakorlatok de a többiek nálam is rosszabbul tudtak németül így hebegés-makogás volt az egész. Jókat nevetgéltünk néha de heti 2x3 órából szerintem többet ki lehetett volna hozni. A könyv is ez a nagyon modern játékos tanulásos feladatokkal volt tele, szerintem inkább középiskolásoknak való mint felnőtteknek mert nyilván azért volt így megszerkesztve, hogy a figyelmet fenntartsa, ne legyen unalmas a tinédzsereknek de így meg a feladatok fele túl könnyű volt. Többet ér a magántanár szerintem de persze ott is lehet negatív tapasztalat. Szóval lényeg szerintem a tanár se volt jó, ez valami másodállás volt neki mert valahol tanított, szerintem fáradtan jött, kellő tapasztalata se volt, a könyv se volt jó és keveset tudtunk beszélni.
-
Narxis
nagyúr
Ha nem muszáj, nem tanul nyelvet a magyar [link]
-
Narxis
nagyúr
Elhanyagolható a nyelvvizsgacsalások száma Magyarországon [link]
-
Narxis
nagyúr
válasz
philoxenia #4045 üzenetére
Ez jó ezeket, ezekről külön-külön olvastam vagy láttam már videót, de azért az az oroszul tanulás több emberrel csetelve egy kicsit hihetetlen.
#4044 ok, nyilván ezek jó érvek csak piszok idegesítő és inkább amiatt zavar mert elbizonytalanít a tanulási módszereimben, de nem nézem őket többet.
#4046 szerintem csak akkor felejtős ha rendszert csinál belőle, nem tudom mennyi jó orosz tanár van de gondolom nem sok.
#4048 kb. a felét ha értettem elsőre.
Nem egyszerű ez biztos, de amúgy ne ez legyen szerintem a cél. Én 10 évvel ezelőtt a Doktor House-t se értettem felirat nélkül, sőt sokáig magyar felirat kellett. Most meg udemy-n egy skót csávó IT kurzusát nézem, felirat nélkül és értem minden szavát. Annyi történt, hogy töménytelen mennyiségű sorozatot, filmet néztem meg angol felirattal, aztán nélküle de természtesen lehet könyvet olvasni is csak ahhoz kell a hanganyag is, hogy halld és megszokja az agyad. Lényeg, hogy ezt máshogy nem lehet persze előtte meg kell egy bizonyos szintű szókincs, hogy értsél is valamit.
-
Narxis
nagyúr
Mindig ezt mondod de akkor ennyi erővel rosetta stone-ozhatnék is mert az is gyakorlás csak ugye nem mindegy, hogy az ember milyen mértékben halad.
Mondjuk én úgy érzem, hogy nem teljesen haszontalan de önmagában ez is csak egyfajta szókártya csak írkálni kell.Szóval kell mellette mást is csinálni aztán reménykedni, hogy ragadnak a szavak a hosszú távú memóriába.
-
Narxis
nagyúr
Ez javít a szókincsen skacok? [link]
Lapozzon bele fülre kattintva belenézhettek. Én a német verziót vettem meg és csinálgatom, néha jól esik ilyen "offline" módon tanulni.
-
Narxis
nagyúr
4 hetes, heti 5x5 órás csoportos nyelvtanulás milyen? Érdemes elvégezni? Elvileg 7-14 főt ír egy csoportban.
-
Narxis
nagyúr
Hmm, hát ez durva. Azért a Katedra jutott eszembe mert volt munkahelyemen katedrás tanárok jöttek céghez órát tartani, általában magán óra volt vagy max ilyen 3-4 fős csoport.
(#3954) b0bcat
Igen ez tény de sokszor a tanár sincs ellenőrizve, inkább fontos neki, hogy legyen jó hangulat, elröhögcsélünk, laza tempóban csinálgatjuk a tankönyvi feladatokat aztán érezze magát jól a diák, hogy majd aztán jó értékelést adjon az iskolára miközben a heti 2x3 óra alatt alig tanulunk valamit, legalábbis én úgy éreztem, cserébe olcsó volt bár maga az iskola a városban a legjobbra értékelt. Mondjuk nehéz ügy, hogy hogyan lehet mondjuk 6-8 embert eleget beszéltetni minden órán.Hogy lehet egyáltalán eleget beszélgetni? Kéne külföldiekkel pl. Hello Talk-on vagy Tandem-en beszélgetni de sajnos félek.
-
Narxis
nagyúr
Ezek a csoportos órák is megérnének egy misét. Szerintem ablakon kidobott pénz egy jelentős része mert nagyon laza tempóban folyik az oktatás és a beszélgetés minimális vagy gyenge mert a csoporttársaddal kell beszélgetni. Megnéznék még egy katedra csoportos órát egyszer, hátha csak pont 2 rossz tapasztalatom volt... Nagyon kellene valamilyen minőségbiztosítás ebbe a nyelvoktató szakmába.
-
Narxis
nagyúr
Nemigen lehet magánnyelvórát venni 3 ezer forint alatt [link]
"Vannak ennél pénztárcakímélőbb nyelvtanulási módszerek is. Ilyenek például az ingyenes mobilalkalmazások."
-
Narxis
nagyúr
Sorra dobják be a törölközőt a magántanárok az új felnőttképzési törvény miatt [link]
hoppá
-
Narxis
nagyúr
Mutatjuk, hogy kellett megoldani az angolérettségi szövegértési feladatait [link]
Na, le tudtatok volna érettségizni angolból?
-
Narxis
nagyúr
Májustól tízezrek tehetik le otthonról a nyelvvizsgát [link]
A csalást a vizsgázók kamerás követésével köszöbölik ki.
-
Narxis
nagyúr
Nincs személyes sérelmem de ahová be szeretnék jutni ott nem azt mondták, hogy szerezzek német B2-es nyelvvizsgát hanem, hogy ha egy kb. erős középszinten tudok németül akkor szóljak. Ez egy baromi nagy cég, 4 városban van irodaháza. Ahol korábban dolgoztam, energetikai multi, 2 városban van nagy irodaháza. Ott az igazgató mondta, hogy nem érdekli őket a nyelvvizsga mert úgyis letesztelik. Az más kérdés, hogy lehet önéletrajzba nem rossz ha beírhatod, hogy van. Nekem is van egy 2004-es angol TELC B2-öm de még sose kérte senki. Nem vagyok szakértő a témában de ez a tapasztalatom.
-
Narxis
nagyúr
válasz
#73820095 #3753 üzenetére
Én úgy voltam 2007-ben német TELC nyelvvizsgán, hogy szóbelin azt se tudom hogy engedtek át mert biztos, hogy rosszabbul tudtam mint most de abban az 5-10 percben gondolom pont elégséges volt a tudásom, az más kérdés, hogy írásbeli nem sikerült de ha sikerült volna akkor is rejtegettem volna a bizonyítványom mert ugyanúgy nem tudtam volna középszinten mint ahogy most nem tudok pl. autót vezetni mert 12 éve van jogsim de 50km-t nem vezettem. Úgy emlékszem akkoriban a TELC körül volt valami kavarás, hivatalos vizsgálat, talán, hogy túl könnyű volt vagy valami ilyesmire emlékszem. De nem akarom én mindet ledegradálni, németnél úgy tudom a Goethe ami nagyon komoly és nehéz, nem tudom angolnál melyik de ettől függetlenül senki sem bízik meg a papírodban.
-
Narxis
nagyúr
Szerintem a beszélgetés, nem véletlen kerül elő állásinterjún és baromira nem érdekli a hr-est, hogy hány és milyen szintű nyelvvizsgád van, maximum ha sokan jelentkeznek az állásra akkor könnyebben kikerülhet az önéletrajzkupacból a te önéletrajzod. Ha nem lenne értéke felsőoktatásban a nyelvvizsgának akkor már rég lehúzta volna a rolót a legtöbb vizsgaközpont.
"Az a kijelentésed azonban, hogy a nyelvvizsga nem fokmérője a nyelvtudásnak, teljesen megalapozatlan, és az egész nyelvi mérés (language assessment) szakmát degradálja."
Wow, nem tudtam, hogy ilyen fontos az én véleményem a language assessment szakmának. Ez azért jó érzéssel tölt el. -
Narxis
nagyúr
Szerintem elbeszélünk egymás mellett. Én nem azt mondom, hogy semmire nem jó a nyelvvizsga hanem, hogy a nyelvtudásnak az nem fokmérője. Jó biztos van 1-2 olyan nyelvvizsga ahol megizzasztják a delikvenst de nem ez a jellemző. Tehát valaki nyelvvizsgával a zsebében is nézhet értetlenül az egyetemen a külföldi előadóra. Kár ezen lamentálni meg ha egyszerűen lehetőség van a könnyebb csalásra akkor azzal sokan élni fognak. Én ez utóbbiről beszéltem.
-
Narxis
nagyúr
Passz, nem mindenhol van angol nyelvű előadó gondolom vagy ennyit változott az egyetem 10 év alatt? Én 2 évet jártam jogra, 2007-8 körül, akkor nekem nem volt. Már akkor is arra volt jó a nyelvvizsga, hogy plusz pontot adjon és jól nézzen ki önéletrajzban. Tavaly egy multi cég igazgatójától hallottam, hogy ők tesznek a nyelvvizsgára mert mindenképp a szükséges nyelven vagy nyelveken fog zajlani az interjú. Azt nem tudom, hogy önéletrajzban még számít-e, arra lehet, hogy még jó.
Új hozzászólás Aktív témák
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Hisense LCD és LED TV-k
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Steam Deck
- PlayStation 5
- Nintendo Switch 2
- Íme a Battlefield 6 első előzetese
- SzőkeKapitán: Világ vége túlélők topicja
- További aktív témák...
- ÚJ AMD Ryzen 5 3600 4.2GHz Socket AM4 BOX Processzor - Áfás számla & garancia
- ÚJ AMD Ryzen 5 5600X 4.6GHz Socket AM4 OEM Processzor - Áfás számla & garancia
- AMD Ryzen 7 7800X3D Processzor - Készletről Azonnal - Áfás Számla & Garancia
- Asus TUF Gaming B650M-Plus DDR5 AM5 Alaplap - Számla & Ingyenes Szállítás
- Gigabyte 850W 80+ Gold P850GM Full Modular - Számla & Ingyenes Szállítás
- Lenovo magyar laptop billentyűzetre van szükséged? Akármelyik verzióban segítünk!
- Bomba ár! Dell Latitude 5310 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- ÁRCSÖKKENTÉS Dell Latitude E6320 notebook eladó
- Bomba ár! Dell Latitude E6400 - Intel P8400 I 3GB I 160GB I 14,1" I Intel VGA I Garancia!
- IKEA (HAVREHOJ) tablet tartó