Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• b0bcat

addikt

válasz zharkanyi #3757 üzenetére

Más területen meg fordítva van: be sem hívnak, ha nincs megfelelő szintű nyelvtudásod már alapból, aminek az elsődleges - de természetesen nem kizárólagos - fokmérője a nyelvvizsga. Tehát először papír, megfelelő referenciák (pl. hogy a munkádban is használtad már az angolt), és utána ülnek le veled beszélgetni.

Szerintem az okozza a nézeteltérést ebben a témában, hogy sokak fejében az él, hogy lehet nyelvvizsga papírt szerezni valós nyelvtudás nélkül. Ez azonban nem igaz. (Kivéve, ha valahol csalnak, de az ugyebár nem tekinthető normális esetnek, és nem is olyan mértékű, hogy normának tekinthessük.)

A nyelvvizsgán minden szempontból, minden területen - reading, writing, listening, speaking és sok helyen még nyelvhelyesség (grammar) is jön hozzá pluszban - meg kell felelni. Tehát ha valaki túl gyenge valamely területen, akkor azt már nem tudja a többi skill-jével kompenzálni, és meg fog bukni. (Tipikus eset, amikor valaki nem szervezett keretek között, hanem "hallás után" tanul nyelvet, aztán csodálkozik, hogy a nyelvvizsgán megbukik. Ilyenkor jön a hőbörgés, pedig belátható, hogy a konyhanyelv kevés a B2 szinthez. De még a B1-hez is.)

Természetesen továbbra is igaz az, hogy beszélhet valaki anyanyelvi szinten is idegen nyelven nyelvvizsga bizonyítvány hiányában, illetve nyelvvizsgával a kezében is lehet valakinek aránylag gyenge a nyelvtudása, de ezek sokkal ritkább esetek, mint az, hogy valakinek van papírja róla, és rendelkezik is a megfelelő szintű tudással. És pont ez az egész rendszer lényege, hogy a papír alapján jó eséllyel lehessen feltételezni valakiről, hogy van nyelvtudása.

U.i.: Becslésem szerint a nyelvet megfelelő szinten beszélők kb. 80%-a számára nem okoz gondot letenni a nyelvvizsgát. (És ők nem is mondogatják állandóan, hogy felesleges a nyelvvizsga.) Aztán van a kb. 20%, akinek valamiért nehézséget okoz nyelvvizsgát szerezni; közülük kerülnek ki azok is, akik egyszerűen nem akarnak vesződni ezzel, mert nincs rá valójában szükségük (sokan vannak ezzel így, és nincs is ezzel baj), valamint azok is, akik ahelyett, hogy rendesen felkészülnének a vizsgára, inkább kifogásokat és elméleteket gyártanak, hogy miért felesleges és elhibázott ez az egész. (Nekem is számos olyan diákom volt már, akinek nem volt könnyű dolga a nyelvvizsgával, de miután megfejtettük, hogy mely területekre kell ráerősíteniük, végül sikeresen vették az akadályt.)

U.u.i.: Senkit nem állt szándékomban megbántani a fentiekkel, de nekem ez a véleményem: a nyelvvizsga egy alapvetően hasznos intézmény - más kérdés, hogy kis hazánkban úgy várták el idáig a nyelvvizsgát a diploma feltételeként, hogy nem igazán tették lehetővé, hogy az állami iskolarendszerben sikerüljön a megfelelő szintű nyelvtudást elsajátítani az államvizsgáig. De ez nem a nyelvvizsgáztatás intézményének a hibája.

U.u.u.i.: Én a(z átmenetileg felfüggesztett) nyelvvizsga-kényszernél nagyobb problémának látom, hogy boldog-boldogtalantól B2 szintű vizsgát követelnek, holott ez egyáltalán nem indokolt; a B2 szint egyszerűen túl magas, túl nehéz, nincs mindenkinek szükség ilyen magas szintű nyelvtudásra. Erről cikket is írtam a Logout-ra anno.

Új hozzászólás Aktív témák