Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- LordAthis: Mission: Imposible? - Együtt 1333 és 1600 MHz, ECC/Non-ECC
- bb0t: Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D@reeo: Pi-hole és a Telekom Sagemcom F@st 5670 DNS beállítása
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
Új hozzászólás Aktív témák
-
Narxis
nagyúr
Az olvasással úgy tudtam az írás fejlődik. Én legalább 10 éve de lehet több már, angolul nézem a sorozatokat, filmeket, (felirat nélkül 5-6 éve de előtte is már angol felirattal), nem is keveset... de a beszédemre annyi hatással volt, hogy bizonyos szófordulatokat tudok annak ellenére, hogy a nyelvtanról szinte semmi tudomásom nincs. Nagyon nem folyékony a beszédem pedig a szókincsemet C1 szintre mérték több helyen. Te vagy a tanár de én legalább heti 1-2 órában beszélgetnék valakivel. Mondjuk akár veled is beszélgethetne.
-
-
Louro
őstag
Az a baj, hogy én is már legalább 5 magántanárt kipróbáltam 20 év alatt és 2 tanfolyamot is. A tanfolyamot elengedtem, még ha kislétszámú is volt, mert nekem az eleje könnyebben ment, aztán persze a leckével haladtunk és a végére nem csak én, de a többiek is csak jegyzeteltek vadul, de nem értettük. Hiába jeleztük, hogy inkább legyen meg a kiírt anyag 80%-a, de értelmezzük is. Nagyon tanfolyamellenes lettem.
A magántanárok meg, mint fizetett barátok. Persze angolul kellett beszélni. Próbáltak beszéltetni, de 1. nem szeretek csak úgy csacsogni, 2. tőmondatokban letudom a kötelezőt. Pedig 5-6 hónapig jártam mindegyikhez, gondolván lehet csak az elején nincs meg a kémia. Ők próbáltad terelni a helyes igeidő irányába, volt aki a középiskolában is használt nyelvkönyvet szerette és azzal haladtunk úgy ahogy. De piszkosul nem éreztem, hogy fejlődnék.
Tudom, hogy nem 1 hét után kell a sikernek jönnie. Uh, ez most elég pesszimistán hangzott, de elgondolkodok azon, amit írtál. Csak nehéz olyan tanárt találni, aki nekem beválik.
-
Louro
őstag
Úgymond erősen aszociális személyiséggel áldott meg a sors. Ha szakmámmal, érdeklődési körömmel kapcsolatos a téma, persze tudok csacsogni. Tudom, csatlakozzak olyan közösségekhez. De nehezen kezdeményezek beszélgetést, ha arról van szó.
Nyelvtan persze kell. Egyszerű jelenidővel hadd ne meséljem el, hogy mit találtam ki tegnap és hogyan fogom felhasználni a jövőben. Az egyszerű igeidők megvannak. Folyamatos múlt és jelen szintén. A "be going to" formátum is megvan. De a szenvedő szerkezet, a **** perfect**** és a passzív viszont nagyon nem jön zsigerből, de gondolkodva sem
A szókincsem nem merem megtippelni, de szerintem kevés. Számtalan alkalmazást próbáltam. Itt is javasolt Lingq és Drops is elbukott nálam. Ankinak újra nekiestem, hátha. Duolingotól agybajt kapok, bár asszonynak vannak sikerei, bár ő imád nyelveket tanulni.
Nekem elsődleges célom a filmek eredeti nyelven való nézése úgy, hogy agyam ne égjen le 2 óra után.Az olvasást próbáltam. Van egy könyv, amit kb. 5x már elolvastam, annyira szeretem. Angolul elkezdtem ebook formában, hogy könnyen tudjak szótárazni, de borzasztóan sok az ismeretlen szó. (Bár lehet ez lenne a jó út, csak ki kellene tartanom
)Beszéd kapcsán különben próbáltam, hogy videónaplót csinálok saját célra angol nyelven, hogy megnézzem, van-e előrelépés szókincsben. Bár mivel mókuskerék a legtöbb napom, így kb. 2 hét után elengedtem ezt. Szinte ugyanazt mantráztam. Már azt is mondtam, hogy milyen színű villamosra szálltam fel, hogy változatosabb legyen a mondandóm

-
-
Narxis
nagyúr
Szerintem szótanulásra, mondat szerkezetek begyakorlására kiváló, többre nem. Az a baj a többi szótanulóval, hogy rohadt unalmas viszont el kell jutni egy szintre, mondjuk erős A2-re, hogy az ember elkezdhessen könnyebb könyveket, videókat esetleg podcast-eket fogyasztani. Én Anki-val nem tudtam tanulni és nem is volt kedvem szórakozni a beállításaival, Quizlet, Lingvist ezeket se tudtam 1-2 hónapnál tovább használni. Még talán a Clozemaster ami jó de az meg nem biztos, hogy jó kezdőknek.
-
axioma
veterán
Ismerek olyat aki rengeteg inputot csinal (yt videokat konkretan 1.5x-es sebesseggel hallgatja ami nekem 5 ev munkaban full angollal se megy, es olvas is irodalmibb szovegeket is), de beszelni ha nagy neha megprobal ket mondatot felall a hatamon a szor, kiejtesileg es idonkent nyelvtanilag is gagyi, szerintem a nem tul regi nyelvvizsgast ero papirjanal is gyengebb. Persze lehet, hogy ha ra lenne kenyszeritve hogy hasznalja, osszekotodnenek a megfelelo informaciok es gyorsan javulna, csak arra mondom hogy azert tud felemas eredmeny is szuletni.
-
törölt tag
Egyszer kerultem beszelokapcsolatba a fomuftival par eve... Meg egy olyan arrogans, ostoba libat... Uh a dontpanic-re azota csak legyintek.
Az anyanyelvivel kapcsolatban leirta b0bcat a lenyeget. Lattam eleg peldat, h mekkora baromsagok rogzultek, amit aztan a jo tanar se tudott kiverni belole. Pl a birtoklas kifejezeseben... -
attiati
veterán
Mondjuk az anyanyelviekkel is volt gond.
Igazából 3 anyanyelvi is volt. Az egyik az első órán elkezdte szidni a brit politikai rendszert és hogy itt Mo-on mennyivel jobb
Neki megköszöntem.
A másiknál kitartottam, ő meg csajozott óra közben, amíg a kapott feladatot csináltam
A harmadik sajnos a magyar egészségügy áldozata lett. Ő az USA bevándorláspolitikáját szidta
Ilyen szempontból az anyanyelviek lehet, hogy jobban behozzák az életüket az órára.
De ezt a kijelentést is óvatosan teszem
Egyébként nem lenne probléma, ha témaként hozzák be és nem érzelemként. -
attiati
veterán
Igazad van, így fekete-fehéren nem lehet ezt eldönteni.
Mindkettő hendikeppel indul valamilyen téren a nyelvtanításban és mindkettő lehet jó.Torzít a véleményem, mert két anyanyelvi, nyelvtanár végzettségű oktatóm volt.
Illetve nagyon mellényúltam magyarokkal.
Igaz, hogy árban kb 2x-es volt a különbség és annyiért már igazán jó magyar anyanyelvű tanárt is kaptam volna.Visszavonom a véleményt, bocs még egyszer.
-
sherlock82
senior tag
Napokban gondoltam rá, hogy elszeretnék menni tanárhoz.
Illetve nem is biztos hogy tanárra van szükségem hanem olyanra aki segít abban hogy munkám során nagy valószínűséggel előforduló mondatokat, nagyobb magabiztossággal tudjam elmondani vagy a beszédhelyzeteket megoldani. -
Narxis
nagyúr
Azért ez nem akkora mítosz csak ugye a körülmények. Nyilván ha külföldön nem vagy rákényszerítve az idegen nyelv használatára és motivált se vagy akkor tényleg nem vagy előrébb. Annyi a különbség, hogy itthon maximum a saját motivációd kényszeríthet a tanulásra, külföldön meg muszáj valamennyire mert nem fogsz tudni semmit se elintézni. Szóval külföldön azért nagyobb a "kényszerítő" erő mint itthon, de ettől még meg lehet tanulni itthon is csak nagyon sok pénz és idő, míg külföldön pénzt keresve tanulsz.
-
Narxis
nagyúr
Én nem nagyon használtam, egy darabig a stories részt csinálgattam de nekem tetszik az újítás mert sose tudtam, hogy akkor most mit csináljak, ott volt a rengeteg téma szintekre lebontva és nem tudtam, hogy melyiket csináljam, szerintem ilyen szempontból jó de mondjuk nem hiszem, hogy ettől visszaszokok rá. Nyelvtanhoz nyelvtan könyv kell vagy app.

-
törölt tag
Én könnyen tanulok nyelveket, de teljesen elképedtem, mikor olyan emberrel találkoztam, aki tényleg elhitte, h 40 óra alatt meg lehet tanulni egy nyelvet alapfokon.... Na, ezek után ezen már meg sem lepődöm...
Mindamellett az ötletnek lehetne létjogosultsága, nem lenne ez rossz, de nem ennyiért... -
Narxis
nagyúr
Ez nekem így rohadtul értelmetlen. Azért fizessek, hogy egyedül tanuljak?
Google értékelésen 42 véleménnyel 5 csillagos. Ennyi hülye lenne ebben az országban?"A tanulás során a németórákon a saját időbeosztásodnak megfelelően, rugalmas órarendben veszel részt (minden alkalomra időpontot egyeztetünk). A Nyelvi Edzésterved lépéseit követve tanulsz, a legváltozatosabb írásbeli és szóbeli német nyelvleckék mentén. Tanáraink mindvégig egyénileg foglalkoznak Veled, mintha magánórán lennél."
Ezt a gyökérséget, akkor ez mégsem magánóra ezek szerint.
-
Narxis
nagyúr
Nekem ez nem így jött át, pl. 12 óra 41 ezer forint, ami lebontva órára 3416 forint, ez a 12 óra a tanárral való beszélgetést jelenti, ezen kívül csinálod azt amit adnak bár nem csinálnak abból se nagy titkot, hogy milyen tankönyvekből kell majd dolgoznod. [link] Én nem is tudnék bemenni hozzájuk mivel nem vagyok budapesti. Sajnos azt látom, hogy sokan azt értékelik, hogy milyen jófej vagy kedves a tanár holott az csak egy dolog az ezer közül ami fontos, a lényeg, hogy halad-e az ember vagy sem a tanulással.
-
zharkanyi
tag
Tanulom vagy 25 éve, ebből kb. 7-8 év volt szervezett keretek közt, de mostanában már csak az érdekel, hogy minél szélesebb körűen tudjam használni az angolt.
Ami tartalmat lehet szeretnék angolul fogyasztani. Filmek, könyvek, újságok, podcastek. Ez egyre jobban megy, de azért a nem írott anyagokban még túlsúlyban vannak a nyelvtanulóknak szánt tartalmak. (Learning English Broadcast és Engvid szintűek)
Használnom is kell valamennyit, bár itt most munka miatt visszaesés volt. Arra azért figyelek, hogy annyi legyen, hogy ebben se essek vissza.
Amúgy tudja fene hol tartok. Már nem tervezek nyelvvizsgázni, vagy a nyelvtanomon izgulni. Még 1 éve nyelvtanárhoz is jártam (csoportos óra, de 3-4 fős) és ő azt mondta B2 fölött vagyok, de a C1 még messze van.
Az tetszik, hogy most szívesen csinálok mindent nyelvtanulással kapcsolatban. A könyvet is élvezem, hogy így olvasom és nem csak magyarul. Néha kiírok egy-egy szót, vagy kifejezést is. Ankidroid-ba felviszem és még a szavak/kifejezések tanulását is élvezem.
-
BoscoD55
tag
A mindennapi boldogulashoz is keves. Arra jo a Duolingo, hogy ha mondjuk setal a delikvens a parkban es meglat egy fat, akkor azt tudja mondani, hogy: tree. Ahelyett, hogy probalna kifejezni magat, es azt mondani angolul, hogy: nezd, de szep az a fa, vajon milyen lehet?
-
seredy
tag
Példa erre, amikor középfokú nyelvvizsga előtt álló diák olyat leír, hogy "I'm usually go"... Ne írjon le ilyet B2 szinten
Mondjuk igen, ez elég alapvetőnek tűnik! Persze, az ilyeneket jó hamar rendbe kell tenni, ez világos, igaz. De valószínűleg ilyen helyzetekben a tanuló elég kevés energiát fektet bele a tanulásba, emlékeim szerint az első leckékben szó van erről. -
seredy
tag
Több módon lehet indukálni azt, hogy a diák fejében összeálljanak az összefüggések. Meg lehet várni, amíg sok célnyelvi forrásanyagból magától rájön ezekre (ez mondjuk feltételezi, hogy annyi tudása már legyen, ami alapján megérti egyáltalán, hogy miről van szó összességében), vagy egy tanár rá tudja vezetni erre.
Ugyanarról beszélünk. A tanár vezesse rá. Ami azért egy elég finom, és lehetőleg kevésbé direkt dolog tud lenni.
"ha kizárólagosan tanári magyarázatra építesz, az hosszú távon totálisan eredménytelen"
Ez egyrészt szerintem nem igaz,El tudsz képzelni olyan nyelvórákat egymás után sorozatban, ami kizárólag tanári magyarázatokból áll?
"Nem értem, honnan vesszük azt, hogy van valami alap, amit más módszertannal kell közvetíteni, mint a későbbieket."
Szerintem nem szabad úgy hozzáállni a nyelvtanításhoz, hogy na akkor előbb összeszedjük a legfontosabb nyelvtanokat, majd utána jöhet minden más, így értettem. Szerintem ebben sincs vita köztünk.
Én legalábbis nem tudom elképzelni, hogy létezik olyan angoltanár, aki (ezeréves) irodalmi szövegek fordításán keresztül oktatja a diákjait.
Én azért erre nem vennék mérget. Mármint hogy valaki nyelvtancentrikus, fordítós órák százait tartja meg, és így képzeli el a nyelvtanítást. Erről a módszerről biztosan kijelenthető, hogy idejétmúlt.
20+ éves tanári pályafutásom alatt még soha nem találkoztam olyannal, hogy valakinek szuper volt a szókincse, de gyenge volt nyelvtanból. Ez a két terület egyszerűen kéz a kézben jár.
Igen!!! Ebben nincs vita köztünk. A kérdés, hogy mi következik miből? Azért jó a szókincse, mert szuper a nyelvtana? Nem hinném. Vagy azért jó a nyelvtana, mert ez következik abból, hogy egyébként a célnyelven gondolkodik, és önkéntelenül is olyan paneleket használ, amikről ugyan nem tudná pontosan megmondani, hogy miért úgy működik, de valamiért mégis így akarja használni?
Ez egyrészt megfoghatatlan, másrészt pedig saját magadnak mondasz most ellent. A "megértetés" nem egy precízen értelmezhető nyelvi szint. Konkrétan az is a magam megértetése, ha mutogatok - de azt ugyebár nem nevezhetjük nyelvtudásnak.
Az ellentmondás pedig ott van, hogy a gondolatok árnyalt, összetett kifejezéséhez magas szint
ű nyelvtudásra van szükség, aminek a nyelvtan ugyanolyan szerves része, mint a szókincs.Szerintem te is pontosan tudod, hogy önmagam árnyalt megértetésén nem a mutogatást értettem
. Nem tudom, miről vitázunk, én is azt mondom, hogy a nyelvtan szerves része a nyelvtudásnak, én csak azt mondom, hogy nem attól szerzel sokáig megmaradó nyelvtani ismereteket, hogy folyamatosan nyelvtani feladatokat oldasz meg
.Te - az én olvasatomban - valami olyasmit állítasz, hogy nem fontos a KRESZ tanfolyam, nem igazán lényegesek a vezetési órák, hanem kezdjen csak el vezetni az ember, és bár néha nekimegy majd ennek-annak, vagy okoz pár balesetet, végül csak megtanul majd magától vezetni...
DE a nyelvi órákon is okoz "balesetet" a nyelvtanuló!!!!
És nem történik baj mégsem. Igen, az igazán kardinális dolgokat javítod, de remélhetőleg te se úgy tanítasz angolt, hogy a kezdőket minden mondat után megállítod és javítod. Ugye?
Mégis honnan kéne neki tökéletes nyelviséggel beszélnie néhány hét után? Az meg nem haladás, ha csak az órai dolgokat ismételgeti. Akkor jó, ha igenis mer belemenni rázósabb mondatokba, próbál önállóan mondatokat alkotni, bevet olyan nyelvtanokat, amiket még nem ismer. Ehhez mintákat kell használnia. A minták nem a nyelvtani gyakorlatokból jönnek, hanem a fogyasztott, hallott ÉS használt nyelvből. Még egyszer, nehogy félreértés legyen: a kardinális dolgokat javítsa az ember, fejlessze célzottan. De el kell engedni azt, hogy a hibákat folyamatosan gyomláljuk, mert egyrészt nem fog magabiztosan beszélni, másrészt kialakul a fejében valami kép a nyelvről, ami csak bizonyos formában helyes, alternatíváknak pedig nincs helye.Németből tudok példákat hozni: kevés olyan középiskolással találkoztam, aki a melléknévragozást tényleg jól tudta használni, bármennyit is gyakoroltuk. Egy idő után el is engedtem. Igen, elmondom, igen, kicsit gyakoroljuk, de nagyjából egy hét után mindegyik néz, mint Bálám szamara. Aztán meg nem meri mondani, mert azon gondolkodik, hogy na akkor most mi a végződés. Ez nem jó így. Nyelvvizsgán levonnak rá pár pontot, érettségin veszít pár pontot, mert néhol bizonytalan, de én ebből bármennyi tesztet írathatnék, elfelejti egy idő után. Azt az időt használja másra akkor már. Én se úgy tanultam meg, hogy elémtették a táblázatot a paradigmákról.
A szakirodalmad se mond mást egyébként:
Wherever possible, learners are first exposed to new language in a comprehensible context, so that they are able to understand its functionand meaning. Only then is their attention turned to examining the grammatical forms that have been used to convey that meaning. The discussion of grammar is explicit, but it is the learners who are doing most of the discussing, working out—with guidance from the teacher—as much of their new knowledge of the language as can easily and usefully be expressed. Behind this strategy lies the recognition that the learners may well have 'understood' more about the language than they—or theteacher—can put into words.
Tehát: autentikus, érthető input, aztán megnézed annak a segítségével a nyelvtani cuccokat. Tanári rávezetéssel. -
philoxenia
MODERÁTOR
-
seredy
tag
Ugyanakkor sokkal lassabb folyamat, mire a diák magától rádöbben fontos szabályszerűségekre.
Szerintem erről már tényleg felesleges vitatkozni, még csak nem is a nyelvtanítás módszertana számára alapvető dolog, hogy a diák fejében kell összeállnia az összefüggéseknek, hanem a pedagógia összessége számára: a tanulói autonómiát támogatni kell. Az összefüggések, tanári támogatással, de a tanuló fejében szülessenek meg. Nem találsz olyan modern, komolyan vehető pedagógiát, ami nem erről szól. Nincs olyan, hogy "lassabb" folyamat, ha a gyerek fogalmazza meg a szabályt, mert ha kizárólagosan tanári magyarázatra építesz, az hosszú távon totálisan eredménytelen. A frontális oktatást előnyben részesítő módszertanok úgyszintén kevésbé eredményesek.
"nincs olyan, hogy "megcsináljuk az alapozást", aztán majd minden menni fog"
Nem is állított ilyet senki.Dehogynem:
Pedig ennek nem kene igy lennie, ha egy normalis alapozast kap, es nem egymas kozott(!) gyartanak a gyerekek tablazatot (hibasan) es terjesztik, hogy mikor mit kell hasznalni, hanem a tanar osszefoglalja.
Nem értem, honnan vesszük azt, hogy van valami alap, amit más módszertannal kell közvetíteni, mint a későbbieket.
Már évtizedek óta az a modern nyelvoktatás egyik alappillére, hogy a nyelvtan jelentőségét próbálja kicsinyíteni, aztán valahogyan mégis mindig kiderül, hogy ez egy hibás elgondolás, mert igenis szükség van a nyelvtanra, csak nem úgy.
Ha erre hozol szakirodalmi hivatkozásokat, akkor tudunk róla beszélni.
Még egyszer: sehol nem írtam, hogy nincs szükség nyelvtanra. DE nem szabad fókuszba állítani a tanítás során, és még kevésbé sem szabad leválasztani a többiről. Nem szabad azt mondani, hogy "na akkor most a következő két hétben begyakorlom az összes múlt idejű igét". Ez az, amikor a nyelvtan kap fókuszt. És aztán? A rákövetkező két hétben meg a javát elfelejti az ember. Erre mondom, hogy a helyén kell kezelni a területet.Nem mellesleg az, hogy valami csak azért rossz, mert idejétmúlt(nak nevezik egyesek), egy teljesen invalid érvelés.
Az pl., hogy a 19. századig úgy tanítottak latint, hogy egész nap fordíttatták az irodalmi szövegeket, totálisan idejétmúlt, és ezzel szerintem nem tudsz vitatkozni
. Ma nem tudsz úgy nyelvet tanítani, mint 100 éve. És nem is szabad. És ezt nem én mondom, hanem valamennyi releváns szakirodalmi példa.Ugyanakkor magas szintű nyelvtudásról csak akkor beszélhetünk, ha a tanuló a lehető legkevesebbet hibázik, tehát annak kell(ene) lenni a célkitűzésnek, hogy a tökéletességre törekedjünk.
Nem, szerintem a cél az, hogy megértesse magát, és megpróbálja úgy kifejezni a gondolatait, ahogy azt ő szeretné. Árnyaltan, összetetten. Akkor hadd mondjam ki: "tökéletes" nyelvtudás meg azért nincs, mert még a célnyelv maga sem egységes, számtalan eltérés van a dialektusai között a nyelvtant és a szókincset egyaránt érintve. Még egy anyanyelvi beszélő sem tudna minden esetben 100%-os C2-es nyelvvizsgát tenni.
A nyelvtanból viszont kevésbé következik az összetettség meg az árnyaltság, mint a szókincsből. Lehet, ez nagyon félreviszi a mondandómat, de talán azt tudom például hozni, hogy nem az a jó sofőr, aki ismeri a KRESZ-t, hanem az, aki a forgalmi szituációban magabiztosan helytáll. Amihez alapvető a KRESZ-tudás, de nem akkor leszel jó belőle, ha otthon sokat olvasgatod a szabálykönyvet, hanem ha vezetsz
.Én azt gondolom, hogy a nyelvtan pont annyira fontos, mint a nyelvtudás többi összetevője, valamint azt is, hogy a különféle nyelvtani kompetenciát fejlesztő módszert párhuzamosan (a pontos arányát tekintve mindig aktuálisan az adott tanulótól és az ő aktuális tudásszintjétől függően alkalmazva) célszerű használni.
Végül is ebben megegyezhetünk, legalábbis, hogy szerintem sem szabad izolálni a nyelvtan tanítását a többi területtől. annyi a különbség köztünk, hogy én ezt a leválasztást talán kicsit jobban ellenzem. -
seredy
tag
Néhány dolog jutott még eszembe, bár inkább csak elmélkedés.
bár a nyelvtanozás a többi készséget is fejleszti, tehát valójában nem tekinthető egyoldalúnak
itt kell viszont arra nagyon odafigyelni, amire fent utaltam: a nyelvtan gyakorlása ne legyen öncélú. igen, kellenek a gyakorlók, de igyekezzünk nem elszakadni a kontextustól. egyszerű példa: tanulsz a lakóhelyed bemutatásáról, a szókincs adott, a nyelvtan meg mondjuk a melléknévfokozás. Ha felütsz egy gyakorlókönyvet, egész biztos rengeteg hasznos feladat lesz ehhez a nyelvtani témakörhöz, de kontraproduktív is tud lenni, ha 1. ezek a mondatok egy magyar anyanyelvű tankönyvszerző izzadtságszagú kreálmányai, tehát az élő angol nyelvhez túl sok közük nincs 2. össze-vissza mindenféle témából ad hoc jelleggel vonultat fel szókincset, aminek kevés köze van ahhoz, aminél a nyelvtani témakör előjön. Sokkal hatásosabb, ha a nyelvtant egy adott témához csatornázzuk be. Nyilván mindig nem lehet mindenhez feladatokat találni, de egy tankönyv minőségének jó fokmérője lehet, ha figyel erre valamilyen szinten. Abba a tévedésbe se szabad beleesni, hogy "na akkor megoldottam ezeregy ilyen feladatot, akkor ez nekem megy", mert valójában minden csak addig működik, amíg használja az ember. Én azt vallom, hogy ha az ember nyelvtant akar gyakorolni, elsődlegesen olvasson könyveket, hallgasson zenét, fogyasszon minél több autentikus forrást, igen, ahol bizonytalan, annak nézzen utána, de ne parázzon rá túlzottan. (és bár nem mondtad, de legjobban az borít ki, amikor valaki az angol rendhagyó igék táblázatát magolja. minek? 1. elfelejti hetek után a 80 százalékát, ha nem használja. 2. hiába tudja az ige múlt idejét, ha amúgy olyan szókincsbeli hiányosságai vannak, hogy nem tud egy épkézláb mondatot összehozni).
Ráadásul ez az implicit fejlesztés is csak akkor működik jól, ha már a szükséges alapokkal rendelkezik az ember. Több olyan nyelvtani témakör van, amit magyar logikával igen nehéz felfogni, és sokaknak még tanári segítséggel is nagyon nehezen megy a megértésük.
na éppen ez a lényeg. magyar fejjel nehéz angolt tanulni, mert a két nyelv alapjaiban más. nem is szabad a magyar logikára hagyatkozni. a cél az, hogy ne magyarul gondolkodj, hanem angolul. mert nem lehet nagyon sok mindent megfeleltetni a két nyelv között. a nyelvtan meg nekem kicsit mindig valami csapda, ami azt ígéri, hogy a nyelv alapja a nyelvtan. holott jól tudjuk, hogy nem így van. Nekem az állításom a következő: a nyelvtani ismeretek beágyazódása nem a gyakorló feladatok folyamatos megoldásával fog megtörténni, hanem azáltal, hogy befogadod és használod a nyelvet. A nyelvismeret nem egyenlő a nyelvtan ismeretével. nem állítom, hogy nincs létjogosultsága a nyelvi gyakorlóóráknak (és persze, ha a szakmád nagyfokú nyelvi igényességet követel meg angolból, nincs mese), de a hétköznapi nyelvhasználathoz én nem tulajdonítanék neki túlzott jelentőséget. ellenben elengedhetetlen a rengeteg olvasás, rádiózás, tévézés, de még akár a számítógépes játékok pörgetése is. Fogyaszd a nyelvet, és özönleni fog rád minden.
az a probléma, hogy ha az ember túlságosan is a gyakorlatokra hagyatkozik, kicsit mindig is abba a hitbe ringatja magát, hogy az angol nyelvtan ilyesforma ismerete megalapozza a nyelvtudást. szerintem fordítva van: a nyelvtudás alapozhatja meg a nyelvtani összefüggések megértését.
nekem az a tapasztalatom, hogy egy-egy nyelvtani ismeret legjobban akkor válik elsajátíthatóvá, ha már korábbról ismerős neked. nem tudod, miért azt akarod mondani, hogy "What have you done", és miért nem azt, hogy "What did you do?", de érzed, hogy adott helyzetben mégiscsak nem mindegy, melyiket használod. És így aztán más igék esetében is akarva-akaratlanul így jársz el. Innen már sokkal egyszerűbb levezetni a kettő közötti különbségeket. De példaként lehet hozni, hogy ugye az angolban bizonyos igék után az -ing-es alakot kell használni, pl. I enjoy cooking --> na mármost megcsinálhat az ember több száz ilyesféle feladatot, egy idő után ezeket úgyis elfelejti, viszont ha folyamatosan használja a nyelvet és passzívan is befogadja, hamarabb válik magától értetődővé az ilyesmik használata.
-
seredy
tag
igen, pontatlan voltam. természetesen elég pongyola megfogalmazás, hogy a nyelvtan bemászik a nyelvtanuló fejébe.. inkább arra akartam volna célozni, hogy nem érdemes a hangsúlyokat túlzottan a nyelvtan felé eltolni, nyomni orrba-szájba az életidegen, legkevésbé se autentikus, viszont iszonyatosan megkreált mondatokat. igen, vannak dolgok, amiket rendbe kell tenni, de azt gondolom, hogy a kicsit bizonytalanabb nyelvtani ismereteket szépen ellensúlyozni tudja az erős, változatos, beszédszándékhoz illő szókincs. A nyelvtani gyakorlatokat is érdemes inkább a "chunk"-ok felől megfogni:
A nyelvi sablonok vagy panelek, állandósult szókapcsolatok, mondatszerkezetek (angolul lexical chunks, formulaic sequences, ready-made utterances, pre-assembled chunks, stb.), olyan többszavas kifejezések, amelyek anyanyelvi szövegekben gyakran fordulnak elő együtt. E 2-7 szóból álló fordulatok nagy előnye, hogy nem teljesen fixek, így szerkezetük felbontható, egységeik kicserélhetőek, variálhatóak.
Ha nyelvtanozik valaki, célszerű szöveg alapján tenni azt, tehát pl. akkor jó egy nyelvkönyv, ha nem a semmiből rángat elő mindenféle nyelvtani ismeretet, hanem szövegben ismerteti fel azokat a nyelvtanulókkal, rávezeti a szabályra, majd ezután jönnek a drillesebb feladatok. -
philoxenia
MODERÁTOR
Sajnos mivel egy pár szavas mondat teljesen mást is jelenthet rossz nyelvtannal, nagyon kell egy aránylag jó szint. Hamar mond az ember "rejtővonót" . Azonban a kifejezések használata gyakran sokat segít, tehát a passzív gyakorlás beleveri a fejedbe, hogy "ezt így mondják". A valódi kétnyelvű angol magyar nyelvtanár azonban ritka, a legtöbben szintén tanulták a nyelvet. Ez mindenképp ront a természetességen. Jó lenne egy kétnyelvű író által írt, mindkét nyelven eredeti módon megfogalmazott novella, regény, azonban tudtommal ilyen nincs. Nekem a legrosszabb az unalmasság a nyelvtanulásban.
-
BonFire
veterán
Ez az a fickó, aki annak idején blog formájában kezdte a történetét, ahogy autididakta módon kezdett el tanulni nyelveket. Évekkel később ez átalakult weboldallá. Én annak idején végigolvastam a blogját, nem egy nyelvet tanult, hanem sokat, és folyamatos beszámolók voltak róla, mivel mennyire halad, illetve melyikkel vallott kudarcot, és miért.
Azóta nyilván üzleti vállalkozássá nőtte ki magát, de hogy miért nincsenek részletetk a weboldalon, az lehet, hogy csak arra utal, hogy még nem régen tapossa ezt az utat.
-
sztikac
őstag
Az a mondat így lenne:
It is getting hotter. We need to get some air conditioning for this office.
Csak beillesztéskor valahogy összecsúszott.In the winter, the reps sell more than in the summer.
A hsz. elküldése után erre már rájöttem
Our boss works very long hours.
Ez itt úgy értelmezhető, hogy a főnök rendszeresen sokat/sokáig dolgozik?In June, the weather gets hot there, so take some cool clothes.
Ez azért present simple mert ez rendszeresen előforduló szitációnak minősül? -
sztikac
őstag
Többi akkor OK?
Közben megoldottam még néhány feladatot, ha időd engedi átfutnál rajta?Complete the sentences using the verbs: do – get – live - sell - think - work
Normally, I am in the office in the afternoon, but this month I am doing a course.
In the winter, the reps are selling more than in the summer.
Our most important market is the Far East.
We do business with several companies there.Our new product line is selling very well this year.
Our boss is working very long hours.
He is thinking of changing his job because he’s not very happy.
„What’s your address?” „I’m living in a hotel until we find a nice flat”.
In June, the weather is getting hot there, so take some cool clothes.
He thinks his job is really interesting.
It is getting We need to get some air conditioning for this office.
At present, we are working on new products and services for the future.
During the week, he lives in his city flat and at the weekend he goes to the country.
Félkövérrel az általam beírt megoldások...
-
sztikac
őstag
Köszi, igen erre gondoltam
Az alábbi mondatokat is át tudnátok futni, hogy helyesen oldottam-e meg (félkövérrel az általam beírt megoldások)?...flagship store stands in Hong Kong's exclusive Central District.
When Adriano arrives at his office every morning, he goes through his schedule for the day...
This month, he is travelling around Europe, where he is visiting some of the main...
Today, he meets a team if designers from all over the world.
Adriano loves Asia.
Some of his most successful designs combines the best Asian and European influences.
...was founded in 1995 and is expanding faster than ever before.
Ebben a present simple - present continuous témában úgy érzem, van még mit gyakorolni.
Esetleg valami jó tanács a megértéséhez?
Előre is köszönöm! -
Achar
tag
Köszi.
Azt szerettem volna tudni alapból, hogy nem nulláról mennyi ideig tartana felkészülni, ha az ember heti/napi szinten foglalkozik angollal. Az tény, hogy nálam szinte csak jobb képességű angolosok vannak.
Egy két három kérdéssoros írásbeli tesztből nem fog kiderülni szerintem a tudásszint...
A mondandóm vége csak a saját megjegyzésem volt, most egy csoportban vagyok, ahol egy srác nulláról indult, ezért sejtem, hogy miatta haladunk egy kicsit vontatott tempóban. De gondolom ő is kapott egy szintefelmérőt. -
-
philoxenia
MODERÁTOR
Nincs frappáns kifejezés magyarul? Nálunk ugye a "lekörmölni" szinte az ellentéte, a "leszögezni" meg szintén nem igazán passzol.
Az elkapta a fonalat, az valaminek a sikeres folytatása, a jól eltalálta, az sem pontosan a sikerrel befejezést/elvégzett munkát jelenti, az "abszolválta" passzolna, de az meg nem igazán magyar.
A példamondatban ott az érettségi vizsgáit zárja le sikerrel. -
Narxis
nagyúr
Alapvetően ehhez ki kell próbálnom a csoportos órát, hogy tudjam, most is tudok folyékonyan beszélni angolul de ez téma függő is a részemről, eddig azt a visszajelzést kaptam tanártól és állásinterjúk során, hogy upper-intermediate szinten vagyok szóbeli kommunikációban. Ezt szeretném magasabb szintre vinni. Hogyan? Heti 1 magánóra szerintem kevés, 2 is az lenne.
-
Narxis
nagyúr
Igen de akkor a magántanárral heti mondjuk 4-5 órát kellene beszélnem, próbálom keresni a lehetőségeket, hogy ne csak heti 1 órát hanem minél többet beszéljek, emellett business témájú podcast-eket hallgatok de nem tudom, hogy ez elég-e, hogy egy fél év alatt mondjuk folyékonyan vagy közel folyékonyan beszéljek angolul. Teljesen tanácstalan vagyok mert ha mondjuk szeretnék egy olyan állást ahol angolul kell beszélni akkor a 2 véglet van, vagy nagyon keveset kell vagy nagyon sokat kell angolul beszélni. A nagyon sok angol beszélő állásnál jól fizetnek de az elvárás a folyékony angol beszéd de hogy jussak el arra a szintre ha nincs kivel mert mondjuk heti minimum 5-10 órát kellene beszélni? Nagyon tartok a csoportos óráktól én is de nem tudom mi mást tegyek.
-
Narxis
nagyúr
De amúgy most komolyan, tényleg hatásos ez a szavak kiirogatása? Én sose tudtam rávenni magam, nekem kell valami játékos vagy érdekes módszer ami a szavak tanulását emészthetőbbé teszi, legyen az olvasás, sorozat nézés vagy bármi, de ettől a kiírogatástól mentsen meg a Teremtő.
-
Narxis
nagyúr
De azt a felmérést elvileg diákok és tanárok töltötték ki ami így eléggé pikáns.
Mondjuk elég durva mert az általános iskolai angol tanárom tényleg nem tudott tanítani pedig akart ő, emberileg rendben volt csak nem tudott aztán pár évre rá ahogy elballagtam általanosból tudtam meg, hogy el is küldték. Jól meg is szívtam középiskolában a szigorú angol tanárommal, mehettem magán tanarhoz. Persze ez nem most volt, 2006-ban érettségiztem de úgy látszik azóta se lett jobb a helyzet. A német középiskolai tanáromról se tudok jót mondani, ő meg ki volt égve, semmi kedve nem volt tanítani. -
Arpee78
senior tag
Eszperantó középfokra a 200-250 órát többfelé is láttam, ennek a fele tanári óra, másik fele otthoni. De ismétlem, B2=B2 bármilyen nyelven is van, ez KER definícióban kőbe van vésve. Középfokhoz 475 szótó, amiből sokféle szó képezhető. Nyilván a nyelvtan sincs megbonyolítva. https://ankiweb.net/shared/info/1662960657
Gondolom leginkább ez lehet a magyarázat a nyelv könnyűségére. Angol középfokhoz 10x ennyi szó kell, bonyolultabb kiejtés, nyelvtan, rendhagyók. Szóval nem elképzelhetetlen.Szerintem az eszperantó és a többi ilyen nyelv "befulladásának" oka a politika. A nyelv a politikai befolyás szerzés eszköze. Ha jól tévedek az szu összeomlása előtt az angol kevésbé volt világnyelv, volt hogy még az oroszok és kínaiak sem angolul kommunikáltak hanem eszperantóul. Sőt az interlingvát is használják állítólag multicégek belső kommunikációra. A műnyelvek használhatóságával szerintem semmi baj sincs, az már bizonyított.
A befolyásos országok (amerika pl) nyílván a saját nyelvűket fogják tolni a politika befolyás növelése végett és nem támogatnak egy kisebb országok számára kedvező közös nyelvet. Az eszperantó mögött nincs hatalom, pénz, ellenben az angol mögött bőven van. Mi most úgy tanulunk angolul, mint a rendszerváltás előtt oroszul, csak önként és szabadon. Éppen így fúj a politikai szellő, de ez változhat, leginkább az EU-ban, de sok esély itt sincs rá.Való igaz angolt érdemes tanulni, nem eszperantót, mert azt senki sem beszéli. Csak emiatt nem használható, de ez valamelyest az angolra is igaz, lásd bonfire cseh kalandja.
-
Arpee78
senior tag
1) Attól függ melyik műnyelvről van szó, mert van ezer féle. Van ami tényleg minimális kommunikációra elég, meg van ami bármilyenre. Ha az angol vagy magyar nem lenne létre lehetne hozni és használhatnák bármilyen szintű kommunikációra. Önmagában a műnyelvség még nem jelenti, hogy nem használható.
Egyébként mire alapozod, hogy nem?
Az eszperantó és interlingva közül az előbbi a műbb, de a jelek szerint még ez is bőven használható. Amiért gyorsan tanulható, hogy a szavakat sokszor ragokkal képzik korlátozott számú szótőből.
Az interlingva meglévő nyelvek szókincséből és nyelvtanából készült, gondolom az idiómák, kifejezések, szólások, mondások, szlengek rengetegéből is mazsoláztak és mazsoláznak. Rendhagyó igéket biztosan tettek bele, az van benn. A nyelvtana sem annyira egyszerű az eszperantóhoz képest, gondolom tovább is tart megtanulni egy magyarnak. Igazából fogalmam sincs mennyi idő, valahol az eszperantó és angol között lehet.
A KER szintek meghatározásából szvsz következik, hogy angol B2 = spanyol B2 = eszperantó B2. Ugyanaz a kommunikációs szint! Márpedig ha létezik eszperantó C2, interlingva C2 még inkább létezhet.2) Az interlingvát pont használták konyhanyelven felül. Például orvosok tanulták meg(nekik a latin miatt könnyű), hogy tudományos konferenciákon diskuráljanak.
3)
Angol A2 600 óra, ennyi idő alatt eszperantó C2 jöhet össze. Eszperantó A2 100 óra, ez angolban mire elég?4) Nem egészen, a spanyol például könnyebb az angolhoz képest, egy egyszerűsített újlatin még könnyebb.
-
Arpee78
senior tag
Szerintem pedig hasznos lenne, ha az angol kissé háttérbe kerülne, az eszperantó etc pedig feljönne. Egy közös oktatáspolitikával előírhatnák valamelyiket kötelező második nyelvnek az unióban, az angol/német/francia stb pedig tetszés szerint lehetne harmadik.
Egy magyarnak angolt megtanulni középfokig ~1800 óra, német 2200, ehhez képest eszperantó 250, interlingva talán 3-400. Egy nemzeti nyelvet sokáig tart megtanulni, akár 10-15 év, emiatt sokan nem fognak egyet sem megtanulni vagy nem használható szintre. Egy közös nyelv hiányában(az angol, német, francia sose nem lesz) pedig valaki ezt tanul valaki azt, csak ritkán kettőt v. többet. Emiatt állt elő az a helyzet amivel bonfire szembesült a cseheknél.Az angolok vélhetően visszajönnek cirka 50 év múlva, de gyengébben. A nyelvüket sem tudják annyira tolni mifelénk.
-
Arpee78
senior tag
Nem, az egy másik nyelv. Az eszperantó nemzetközibb és mesterségesebb. Az interlingva egy mesterségesen létrehozott természetes nyelv és nyugat centrikusabb. Az eszperantó után a második legnépszerűbb, már több ezren beszélik... Egy közös uniós nyelvnek szerintem jobb választás.
De aggódnod nem kell, az angol ugyanúgy marad az eu közös nyelve, szerintem a német és a francia sem fog nagyon teret nyerni. Az eszperantó stb nyelvek pedig még kevésbé, bár nem lehetetlen. -
philoxenia
MODERÁTOR
Ki a legjobb?
A norvég és az afgán szinte tökéletes magyar füllel. A lengyel se rossz. Mondjuk Krakkóban az utcán elboldogulni az angollal. A pakisztáni meg nekem szinte anyanyelvi. Merkel teljesen jó. Macron meglepően.
India és Bangladesh szinte saját kiejtés, rendkívül lágy. Persze kérdés, hogy mennyire reprezentatív az ilyesféle felmérés.
Van erre bármilyen kutatás, hogy milyen anyanyelvvel lesz legkönnyebben elsajátítható az "alap", bárhol érthető kiejtés? -
-
TomMusic
őstag
Ó, értem.
Ez ismerős esetleg:
[Oxford oktatási központ]
Köszi a választ! -
lumpy92
aktív tag
-
lumpy92
aktív tag
Már nem vagyok gépnél, holnap részletesen mevbalaszolom, de összesen 4 fajtát fogadnak el, ebből ezt a kettőt találtam meg itthon elérhetőek közt. IELTS-ből van ami felsőoktatasba való (academic skills) és.most van direkt UK-ba migrálós (UKVI, kész agybaj), illetve Life Skills amit elfogadnak. 2 év után elévül, ugyanakkor több helyre jó (Kanada, AUS, USA).
Szintből mehet akarmelyikre az ember, minél magasabb szint, annal kevesebb pontot kell elérni.
Holnap gépről megírom részletesebben. -
GreenGoblin
őstag
Úgy voltam nem írok de ha valaki azt írja, hogy ferdítek ergo hazudok ill. hogy a TELC gyenge arra muszáj reagálnom.
Szóval TELC. Ez nagyon nem ma volt és akkor nem volt sok választása az embereknek főleg ha olcsón akarták megúszni. Összehasonlítási alapom nyilván nincs mert csak azt az egyet csináltam meg de abban biztos vagyok annyira nem volt gyenge mint ahogy te azt itt felfested/lehúzod. Ezzel lehúzva az én angol tudásom is mindenki előtt.
Az hogy miért éreztem kevésnek a tudásom in real life az bárkivel előfordul. Még azzal is aki a legerősebb angol vizsgát teszi le. Mert van amit megtanít a tanár, az oktatás de van amire nem tud felkészíteni.
Egy zajos PUB, forgalmas út, rossz térerő már egy egyszerű What can I help you with? mondatot is érthetetlenné tud varázsolni bárkinek. És akkor az kismillió akcentust még meg sem említettem. Lehet valakinek papírja arról, hogy tud angolul ha ilyen szituációban megakad. De a szomorú, hogy mindenhez papír kell. Lehet Józsit előbb felveszik a melóra mert papír azt mondja tud angolul, Petit meg elutasítják mert papír szerint nem tud, viszont ő minden szituációban megérti és tud válaszolni a fenti kérdésre. Igazságos élet...
A ferdítésemről annyit, hogy az értelmezéseddel van probléma. Én leírtam, hogy miket csináltam évekig előtte és hogy nekem az többet segített, mint bármi más.
Azt is leírtam szerintem porfogó a papír de kell sajna lásd korábbi Józsi-Peti téma vagy diploma alapfeltétele is a papír.
Továbbra is kitartok amellett, hogy attól, hogy valakinek papírja van még nem tud angolul és kitartok amellett, hogy kizárólag angolul nézni filmeket, sorozatokat, angol zenét hallgatni, angol emberekkel körülvenni magad (akár neten) és kommunikálni velük rendszeresen, angol nyelvterületen eltölteni egy nyarat-évet több tudást tapasztalatot ad mint bármilyen csilli-villi oktatás.
Azt hogy tanárként ezeket amiket írtam elfogadod-e vagy sem nagyon nem érdekel. A lényeg az, hogy van egy nyelv vizsga papírom (illetve hála neki diplomám amikkel mellesleg kitörölhetem), de ami annál is lényegesebb, hogy annál nagyobb angol tudásom amihez oktatásnak köze sem volt. -
GreenGoblin
őstag
Nagyon rég csináltam már. Valahol megvan az irat. Azt hiszem TELC-es vizsga volt. Ha megtalálom megírom.
Nem akarok vitázni de többnyire azok tartják porfogónak akik anélkül is simán tudják használni a nyelvet. Az iskolarendszert inkább ne keverd ide mert gondolom nem lepődsz meg ha azt mondom arról is megvan a nem túl pozitív véleményem.
Felkészülni meg úgy lehet egy nyár alatt ahogy leírtam. Angolul játszol, olvasol, nézel filmeket évekig előtte esetleg angol barátaid vannak akikkel rendszeresen kommunikálsz. Nálam ez működött.
De felesleges ezen vitázni mert erőteljesen ütközik a véleményünk ebben a témában. -
arcsin
senior tag
Nekem tavaly januárban lett meg az abszolutóriumom (Bsc). Befizettem az online iTolc-os nyelvvizsga díját márciusra, mit sem sejtve a közelgő pandémiáról. Amikor bejelentették hogy nyelvvizsga nélkül is megkapom a diplomát, sem különösen zavartattam magam. Visszakérhettem volna a vizsgadíjat, lett volna diplomám is, win-win.
Igaz, 2 hónapot csúszott a vizsga időpontja, ha jól emlékszem, de elmentem, megcsináltam. Magam miatt. Így is vissza kaptam a pénzemet, csak az államkincstártól, plusz lett egy b2 komplexem, ez egy jobb win-win szituáció volt.
Magabiztosságot adott pld levélírásban, de úgy általánosságban is hozzám tett. Pár nyelvtani dolgot is bátrabban használok azóta szóban. -
GreenGoblin
őstag
Csak az én példám tudom felhozni. Ha egy skóttal, írrel, walesi emberrel kell beszélned akkor a hajadra kenheted a papírt. Legtöbbször maguk az angolok nem értik ezeket a népeket nem hogy mi. Nekem volt kollégám mind közül amit fent felsoroltam. Tudom miről beszélek hidd el.

Amúgy nekem egy nyár volt az a felkészülés a nyelvizsgára szóval annyira nem kellett dolgoznom érte. Viszont csak angolul néztem/zek filmeket, sorozatokat angol felirattal ami azért sokat számított. -
Mikor hazajött ismerős aki hajón dolgozott és mesélte hogy egész jól fel fejlődött az angol . Elment középfokra nem sikerült és többet nem próbálta .

Mátyás azért létezik ami téged is érdekel azt kezd el olvasni angolul .
Ma én pl végig néztem egy videót angolul aki vad állatokkal él együtt és nem tudtam meg állítani annyira érdekes volt vagy mikor idegen emberekkel tudok beszelgetni a fent ajánlott oldalon . Találd meg ami érdekel.
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Torrent meghívó kunyeráló
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- Dell Precision M6600 (működik, de alkatrészként hirdetem)
- BenQ Zowie XL2586X+ Profi eSport, 600 Hz-en!
- Lenovo ThinkPad P15 Gen 1 Tervező Vágó Laptop -50% 15,6" i7-10750H 16/512 QUADRO T1000 4GB
- Lenovo ThinkPad P15 Gen 1 Tervező Vágó Laptop -50% 15,6" i7-10750H 16/512 QUADRO T1000 4GB
- Boya BY M1/AV Jefe TCM-100 lavalier mikrofonok
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro Max 128GB Silver -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3913, 100% Akkumulátor
- Xiaomi Redmi Note 12 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 64GB Black-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3653,100% Akkumulátor
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro 256GB Sierra Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3361, 100% Akksi
- HP 14 Elitebook 640 G10 FHD IPS i5-1345U vPro 10mag 16GB 512GB SSD Intel Iris XE Win11 Pro Garancia
Állásajánlatok
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi

Az ellentmondás pedig ott van, hogy a gondolatok árnyalt, összetett kifejezéséhez magas szint
Mégis honnan kéne neki tökéletes nyelviséggel beszélnie néhány hét után? Az meg nem haladás, ha csak az órai dolgokat ismételgeti. Akkor jó, ha igenis mer belemenni rázósabb mondatokba, próbál önállóan mondatokat alkotni, bevet olyan nyelvtanokat, amiket még nem ismer. Ehhez mintákat kell használnia. A minták nem a nyelvtani gyakorlatokból jönnek, hanem a fogyasztott, hallott ÉS használt nyelvből. Még egyszer, nehogy félreértés legyen: a kardinális dolgokat javítsa az ember, fejlessze célzottan. De el kell engedni azt, hogy a hibákat folyamatosan gyomláljuk, mert egyrészt nem fog magabiztosan beszélni, másrészt kialakul a fejében valami kép a nyelvről, ami csak bizonyos formában helyes, alternatíváknak pedig nincs helye.
Még egyszer: sehol nem írtam, hogy nincs szükség nyelvtanra. DE nem szabad fókuszba állítani a tanítás során, és még kevésbé sem szabad leválasztani a többiről. Nem szabad azt mondani, hogy "na akkor most a következő két hétben begyakorlom az összes múlt idejű igét". Ez az, amikor a nyelvtan kap fókuszt. És aztán? A rákövetkező két hétben meg a javát elfelejti az ember. Erre mondom, hogy a helyén kell kezelni a területet.

), mehetek egy másikra és perkálhatok megint.
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Magabiztosságot adott pld levélírásban, de úgy általánosságban is hozzám tett. Pár nyelvtani dolgot is bátrabban használok azóta szóban.