- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Meggyi001: Nyilvános wc-k.....még mindig hiánypótló...
- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
- KRTLPC: Ki és hogyan élt túl? Volt ám fennakadás
- Rap, Hip-hop 90'
- Gurulunk, WAZE?!
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
BonFire
veterán
válasz
philoxenia #3995 üzenetére
Az Alreadert mint könyvolvasó programot kérdezte. Az az, ami. Én olvasni szoktam rajta. Az egész könyvtáram rajta van, valami cirka 200 könyv.
-
arcsin
senior tag
válasz
philoxenia #3997 üzenetére
Nekem is nook simple touchom volt 2es droiddal. Tavaly vettem a Likebook marsot 6os droiddal ( már 8-as van rajta) 57ezerért ebayről, francia raktárból. A wayteq gondolom még pearl-es kijelzővel volt
A carta kijelzővel nagyot fejlődött az egész piac.
A marsban nekem alapból vannak szótanuló kártyáim pld. -
arcsin
senior tag
válasz
philoxenia #3995 üzenetére
Gondolom alapvetően androidos ebook olvasója van. Nekem is. (Likebook mars). Sokak szerint f.szság, de én imádom. Onyx-ok is pld azok.
-
BonFire
veterán
válasz
philoxenia #3990 üzenetére
A magyar fordítás összevetve az angollal teljesen azonos. Ami ugye ritkaság. Mert ha először magyarra fordították volna, aztán arról angolra, akkor már lehet, hogy nem jött volna úgy össze.
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
BonFire #3989 üzenetére
Az első angol nyelvű regény a Pinokkió volt, természetsen az eredeti olaszról fordították angolra, és meglepően szöveghű volt az angol fordítás a magyarhoz képest.
Hát aki már jól tud olaszul....
Nekem van egy kétnyelvű Wells kötetem, akkor ezek szerint nem velem van a baj, ha gyorsan letettem.... -
BonFire
veterán
Szerintem elsősorban azt hallgasd/olvasd, ami TÉNYLEG érdekel. Mivel engem a hírek tök hidegen hagynak még magyarul is, ezeket az oldalakat nem kerestem fel sose. Érdekelt viszont a kulisszák mögötti filmforgatásos videók dokumentuma, ezért a Behind The Scenes videókat kerestem és hallgattam sokszor. Meg körülbelül mindent, ami a hobbimhoz kapcsolódik. Zenész vagyok, rengeteg zenei, hangszeres technikai tutorialt néztem, ezeken kívül videós, ezekből is a szakmai tutorialokat, hogyan oldjunk meg bizonyos dolgokat Photoshopban, Premiere-ben, After Effects-ben stb. Könyvekből meg azokat kezdtem, amit magyarul már ismertem, így nem kell szótárazni, elég jól nyomon tudod követni a cselekményt. Az első angol nyelvű regény a Pinokkió volt, természetsen az eredeti olaszról fordították angolra, és meglepően szöveghű volt az angol fordítás a magyarhoz képest. Aztán jobbára scifiket, kalandregényeket, fantasy-t. Tökmindegy, hogy mit, csak szórakoztasson. Olvasás közben nem törődtem afféle apróságokkal, mint szótárazgatás. Van egy könyvolvasó app, Alreader a neve, beépített egynyelvű szótár és Wiki integráció van benne, tudsz jegyzetelni az érdekes szerkezeteket, szófordulatokat, szóval nagyon hasznos.
Sorozatoknak könnyű sitcomokkal, Jóbarátokkal kezdtem, később már a Breaking Bad-et is végigdaráltam, aztán a The Big Bang Theory-t
A szépirodalmi vonal nem éppen könnyű, Asimovhoz kifejezetten fel kellett kötni az alsót, viszont az első két regény után megszoktam a stílusát, és a többi könyv ment könnyedén. Aztán kezdtem Allistair MacLain könyveit olvasni "The Way of Dusty Death" és a "Where The Eagles Dare", na, ezek nagyon nehezek voltak. De az I-e a pontot Wells Láthatatlan embere tette fel, attól majdnem befalcoltam. 120 éves regény, és vidéki (rural) szlengben beszélnek benne. De végigrágtam rajta magam. Gyerekkorom kedvenc könyve volt a Végtelen Történet, amit angolra is lefordítottak, azt is szerettem. Stephen Kingtől a Langoliers, Michael Chrihtontól az Andromeda Strain és a Jurassic Park is nagyon tetszett. Még Patrick Robinson Nimitz Class-könyvébe is beleolvastam, de roppant terjedelmessége miatt sosem fejeztem be.
Mondjuk legyen 2/3 szórakozás, 1/3 tanulás, gyakorlás. De ha valamit csak kötelességnek, muszájnak gondolsz, arra kár az időd pocsékolni.
-
LK
addikt
Sziasztok! Köszönöm a segítséget! Jól megrágtam amiket mondtatok. Első lépésként megpróbálom lazábban venni a dolgot, hogy ne kötelességként éljem meg,és ne menjen el a kedvem. Találtam rengeteg híroldalt angolul tanulóknak. Ebből 2+1-et kiválasztottam. Kettőnél alap, közép, és felsőfokon vannak a hírek tálalva szövegesen és hozzátartozó videóval, szójegyzékkel (angol-angol magyarázattal). +1 a BBC Learning English Words in the News része, ami középfokú, angol-angol szójegyzékkel. Illetve már régebben elkezdtem (de közbejött valami) a BBC Learning English Course-t Abból is az alapfokút kezdésképpen. 30 unit-30 hét, kérdésekkel, szójegyzékkel videókkal a unitok végén felméréssel. Ezt találtam ki magamnak. Ha ez megvan, jön az Inter. Aztán jövök vissza ide
Tudom, hogy a beszédkészségem kevéssé fog fejlődni, de az önálló tanulást preferálom.
A legfontosabb, hogy miért akarok angolul tanulni? A realitás az, hogy a munkahelyen írott szöveget kell megértenem, és Angol nyelvű tartalmat akarok magabiztosan fogyasztani. Kicsi az esély, hogy külföldiek útbaigazításán kívül, illetve külföldi utazáson kívül beszélnem kellene Angolul. Éppen ezért ezekre feküdnék inkább rá. Ha nagyon belejönnék, de csak akkor rászánnék egy kis pénzt egy beszédközpontú nyelvtanfolyamra, de csak miután átrágtam magam a BBC Interen is. Az már jó alap lenne. -
BonFire
veterán
Heti 4-8 óra nem sok eleve. Másfelől egyetlen könyvből nem lehet megtanulni a nyelvet. Persze kívülről lehet fújni a nyelvtani szabályokat, de az nem jelenti azt, hogy valóban érted is őket, és alkalmazni is tudod. Sok ember az anyanyelvén is megbukna egy írásbeli vizsgán.
Korábban ajánlottunk mindenféle tanuló appot, készségfejlesztő anyagokat, tippeket, technikákat, nyelvtanuló blogokat; érdemes ezeket végigolvasni.
Nekem az a módszer jött be, amikor egyetlen tananyagon átvezetett egy tanár egy egyéves kurzuson keresztül. Ebben az anyagban mindig voltak szituációs beszélgetések, új szókincs, új nyelvtan, sőt munkafüzet is volt, amit meg kellett oldani. Emellett minden lehetséges forrásból merítettem. Ankiztam, saját mondatokat írtam, dalszövegkeket és filmeket fordítottam, angolul olvastam, YouTube-oztam éjjel-nappal. És a mai napig minden alkalmat megragadok, hogy külföldiekkel beszélgessek. A múltkoriban egy nemzetközi szülinapi partin vettem részt, voltak ott finnek, argentinok, arabok, amerikaiak, olaszok, spanyolok, és magyarok is természetesen. Még a hajnali taxira sem sajnáltam a pénzt, és a fáradságot, amikor 3 órát csöveztem a Népligetben az első buszra várva.
Most a Facebookon kommunikálok inkább angolul, mégpedig olyan szakmai csoportokban, ahol van egy közös pont, egy téma, ami köré szerveződik az egész. És ebben a csoportban nem a nyelvgyakorlás a cél, az csak egy eszköz, amin kommunikálunk. Mindenkinek van valami hobbija, és minden hobbinak van egy Facebook csoportja. Érdemes ilyen csoportokba belépni, olvasgatni. Annak idején még egy ausztrál makettező srác videóiból is tanultam olyan szavakat, mint például a "fecskendő", ami semmilyen angol nyelvű anyagban nem fordult elő. Ott meg egy eszköz volt, amit elég sokszor emlegettek. Vagy a "fogó".
Az angol nyelvű olvasmány pedig egyfelől nagyon hatásosan bővíti a szókincsedet, másfelől komplett nyelvi szerkezeteket tanít azon keresztül, hogy sokszor olvasod őket. Nagy mennyiségű szövegről van szó. Mondjuk 20-30 regényt olvastam el 2 év alatt. Ezalatt a 2 év alatt magyarul semmit nem olvastam ezeken az internetes fórumokon kívül. A két év alatt végignéztem vagy 300 epziódnyi sorozatokat is. Szintén angolul.
Az meg, hogy letisztul és összeáll, az nagyon lassan és apránként, észrevehetetlenül történik.
-
arcsin
senior tag
Szerintem az is fum, ha négha amgolul beszéltek otthon. Nem folyamatosan, de pár mondat erejéig. Én is elpazarolt idönek éreztem az ált suli+gimis angolórákat
Aztán ráfeküdtem, külföldön is érteni akartam a dolgokat magam körül. Így ragadt rám egy halom német szó is. boltban. Jelenleg nem megoldható, de ha vége a járványnak egy Prága, Bécs angolul nem rossz tanulság. Ott az életbenmaradás a cél
pld a szállláson, boltban, étteremben.
Szókincset nehéz felszedni, de lehet hogy inkább kifejezéseket, egyéb mondatkiegészítéseket lenne érdemes tanulj és azokkal puzzlezni a mondatokba. (Gondolok az as well_re pld). Én általában angolul fogyasztok tartalmakat, amik érdekelnek, könyv, video, cikk..Bár szerintem ez a filmezés , yt-os téma valami generációs dolog miatt a fiatalabbaknál jobban müködik. -
b0bcat
addikt
Érdekes, amit írsz.
Az az első gondolatom, hogy bármit is mutatnak a tesztek (amik a módszertanuknál fogva akár egészen megbízhatatlanul is tippelhetik a tudásszintedet), nem vagy még valójában a középfok közelében, ezért nem érted meg a (számodra még túl nehéz) szövegeket. Te magad is írod, hogy az alapfokú ill. egyszerűbb szövegeket jól illetve jobban megérted, ami szintén azt mutatja, hogy a szint nem megfelelő.
Talán a szókincsed kevés, talán a nyelvtanod nem/sem kellően erős. Mindenesetre furcsa, hogy már az olvasással ilyen komoly gondjaid vannak, mert az a legkönnyebb terület elvileg (a writing, reading, listening és speaking négyesfogatából). A YT már más tészta, ott bizony vannak érthetetlen angolságú videók, amikkel másoknak (nálad jobb angolosoknak) is komoly gondjuk akadna, tehát én nem gondolnám ezt feltétlenül jó viszonyítási alapnak.
Azt gondolom, hogy talán nem a számodra igazán megfelelő módszerrel tanultál hosszú évekig, és így a gyengeségeid felerősödtek, azért nem áll össze az egész. (Természetesen így sem számít az ebbe fektetett energia elvesztegetett időnek szerintem, de láthatóan elérted a határaidat.)
Ami biztos: ne várd, hogy hirtelen "beüt a csoda", mert olyan nem lesz.
A nyelvtanulás egy folyamat, aminek már egészen az elején látnod kell az (akkor még csak rész-) eredményét, különben valamit nem jól csinálsz.
Ha gondolod, szívesen segítek neked. Például felmérhetem a tudásodat az én eszközeimmel, hogy megbizonyosodjunk arról, valóban olyan szinten állsz-e, mint amit az online szintfelmérések mutatnak neked.
Illetve megemlíthetnéd, hogy milyen módszerrel tanultál idáig. (Számomra a "Headway" sajnos már eleve rosszul cseng...
)
-
LK
addikt
Sziasztok!
40 felett vagyok.Szakközépiskolában tanultam csak angolt kezdő szinten. 5 éve nekiálltam komolyan.
1.Végignyomtam egy munkahelyi nyelvtanfolyam keretében Headway beginner könyvét. 1év szünet volt családi betegeskedés miatt.
2.Utána 1 év alatt alaposan átvettem és megtanultam a Könnyen Gyorsan Angolul netes tanfolyamát, a Reported Speech kivételével. Eredmény=angol nyelvtani teszteken rendszeresen középfokra, vagy alá mérnek kicsit
3. 9 hónap alatt végigvettem a Headway pre inter könyvét munkafüzettel, önállóan, majd
4. az Inter-t is, kevesebb munkafüzettel. Eközben végigvettem két könyvet még, hanganyaggal, egy kezdő és egy alapfokú beszélgetési témákról szólót (50-50 beszélgetési táma). Eredmény= jól megértem az alapfokú írott szövegeket, hellyel-közzel megértem a középszintűeket. Élő beszédnél van amit jól megértek, főleg az egyszerűbbeket. YT videókkal és filmekkel hadilábon állok még. Leírtam nektek, hogy kb. képben legyetek a szintemmel kapcsolatban.Problémáim: úgy érzem egyszerűen lassan gondolkodok angolul, eszméletlen lassan fejlődök. Bekapcsolok egy YT videót, filmet, elolvasok egy 5perc angolul középfokú olvasmányt, mintha kínai lenne. A szavakat egy részét ismerem, de nem tudom összerakni. A Juventus nyelviskola és Voxy.com felmérőin B1+-B2 szintet érek el. Néha egyszerűen sírni tudnék, hogy belefektettem 4+ évet, és rendszeresen tanultam 4-8 órát hetente, és élő angolnál az eredmény nulla. Már teljesen elment a kedvem az egésztől. Régi angoltanárommal beszéltem, és ezernyi tanárt és az általuk használt forradalmi módszert megnéztem. Tudom, hogy sok videót , filmet kéne néznem, de már tartok attól, hogy feleslegesen kidobott idő lesz megint. Teljesen tanácstalan vagyok. Nem cél a nyelvvizsga már, csak az önbecsülésem kéne visszaszerezni. A lányom Angol felsőnél,Francia középnél jár, és azt mondta, folyamatosan nézzek engem érdeklő videókat rengeteget, és rááll a fülem-agyam, de egyszerűen nem tudom átlépni azt a dolgot, hogy üres fejjel nézzek értelmezhetetlen videókat hónapokig, és egyszer csak beüt a csoda? Vagy szótárazzam ki a videókat? Mi a véleményetek? A reményt már teljesen elvesztettem. (Lányom egyetemre jár, nem ér rá foglalkozni velem.)
-
tknof1871
őstag
Üdv!
Mit jelent a buzz instructor? Ebben a videóban hangzik el, 101 másodperctől.
They've got a mental image of success in a high-stress physical mental environment with people who look a lot like buzz instructors.
-
arcsin
senior tag
Ez kb olyan szám, mint az egyetemen egy kurzus/ tárgy kreditértéke. Abba az értékbe beleszámít az elsajátításhoz szükséges órák száma is. Ez eléggé eltérő. Volt olyan tárgyam amire előző nap 4-5x átpörgettem a diasort, mintavizsgát 2x és meglett másnap a vizsga. Volt amire minden héten 2-3órát gyakoroltam itthon.
Nekem nagyon sokat segített megtalálni a helyes tanulásmódszertant a különböző tárgyakhoz/típusú témákhoz az egyetem. Az angol nyelvvizsgára is hasonlóan jól jött honnan fogjak neki, megtalálni a patternt a próbavizsgákban. Természetesen a sikeres vizsga volt a cél, nem a tökéletes beszéd.
De pld nem adnak el külföldön és azért a szakmai(pénzügyi, gazdasági) angolom is elfogadható, ha úgy alakulna, megpróbálkoznék külföldi bank/biztosítónál pozit szerezni.
Szerintem tök reális ez a 12óra félpasszív készülés. Csak angol cikkekből, youtubeból kiindulva is. -
b0bcat
addikt
válasz
philoxenia #3975 üzenetére
A heti 3 x 2 óra már elég tempós, mégsem túlzás. Az a nagy kérdés, hogy a szükséges - az iskolai óraszám legalább duplájára rúgó - egyeni tanulási idő belefér-e mellé heti szinten.
6 iskolai óra mellé 12 óra egyéni készüléssel illik számolni. Minimum.
-
b0bcat
addikt
válasz
philoxenia #3973 üzenetére
50 héttel számolva egy évet heti 2 óra mellett meg van egy év alatt a 100 óra. Akkor heti 4 óra kell a 100-hoz fél év alatt.
-
-
Narxis
nagyúr
4 hetes, heti 5x5 órás csoportos nyelvtanulás milyen? Érdemes elvégezni? Elvileg 7-14 főt ír egy csoportban.
-
b0bcat
addikt
Íme egy élő példa, hogy miért kell rendesen megtanulni angolul (jelen esetben leginkább a kiejtés tekintetében).
-
BonFire
veterán
Az Ankit a mai napig használom, csak most szakmai ismereteket magolok vele. Az OS programokkal az az alapvető baj, hogy nincs gazdája. Nincs ügyfélszoli, és ha lukra futsz, gúglizhatsz akár hetekig, túrva a jellemzően angol nyelvű fórumokat, ahol vagy van rá válasz, vagy nincs. Ha valaki rendszeres frissítést, kiszámítható, készséges ügyfélszolgálatot vár el, mert az ideje drága, akkor azt meg kell fizetni.
Vak tyúk is talál szemet alapon előkerülhetnek OS appok, szoftverek, de az egész egy nagy rulett. Ki kell próbálnod ezret, mire megtalálod azt, ami találkozik az elvárásaiddal. Az Anki találkozott az enyéimmel, bár még mindig lenne mit fejleszteni rajta, például a mobilon a szöveg formázhatóságát ne HTML tag-ekkel kelljen megoldani. Száz éve elfelejtette mindenki.
De az Anki azért a legjobb, mert egyrészt első volt az SRS programok között, továbbá létezik átirata böngészőre, okostelefonra, asztali gépre, de lehet, hogy még kenyérpirítóra is. A felhőbe szinkronizál, soha nem vész el semmi. De rajta kívül létezik számtalan SRS program, például a Quizlet, ami közel sem olyan jó.
Ilyen cipőben járnak az ingyenes VST-i szoftverek is. Olyan katalógusokban kell keresgélned, amiben semmi rendszer nincs, letöltöd és telepíted, és ha sikerül túltenned magad a logikátlan és ronda GUI-n, még mindig ott van, hogy rosszul használja az erőforrásokat, nincs optimalizálva, és kritikán aluli hangzása van. Ilyenkor letörlöd, és próbálgatsz egy másikat vaktában. Ez rendkívül időrabló tevékenység. -
-
b0bcat
addikt
Leírtad a lényeget: a tanárnak fontos feladata, hogy élvezetessé, szórakoztatóvá tegye az órát, és közben még haladni is kellene az anyaggal... Ezek a dolgok néha ütik egymást. Sőt, ha belegondolsz, a legkeményebb, szigorú, sokat követelő tanárokat pont nem szokták kedvelni a diákok.
Természetesen nem állítom, hogy nem lehet ezt jól is csinálni, de nagyon nem könnyű.
-
Narxis
nagyúr
Hmm, hát ez durva. Azért a Katedra jutott eszembe mert volt munkahelyemen katedrás tanárok jöttek céghez órát tartani, általában magán óra volt vagy max ilyen 3-4 fős csoport.
(#3954) b0bcat
Igen ez tény de sokszor a tanár sincs ellenőrizve, inkább fontos neki, hogy legyen jó hangulat, elröhögcsélünk, laza tempóban csinálgatjuk a tankönyvi feladatokat aztán érezze magát jól a diák, hogy majd aztán jó értékelést adjon az iskolára miközben a heti 2x3 óra alatt alig tanulunk valamit, legalábbis én úgy éreztem, cserébe olcsó volt bár maga az iskola a városban a legjobbra értékelt. Mondjuk nehéz ügy, hogy hogyan lehet mondjuk 6-8 embert eleget beszéltetni minden órán.Hogy lehet egyáltalán eleget beszélgetni? Kéne külföldiekkel pl. Hello Talk-on vagy Tandem-en beszélgetni de sajnos félek.
-
Narxis
nagyúr
Ezek a csoportos órák is megérnének egy misét. Szerintem ablakon kidobott pénz egy jelentős része mert nagyon laza tempóban folyik az oktatás és a beszélgetés minimális vagy gyenge mert a csoporttársaddal kell beszélgetni. Megnéznék még egy katedra csoportos órát egyszer, hátha csak pont 2 rossz tapasztalatom volt... Nagyon kellene valamilyen minőségbiztosítás ebbe a nyelvoktató szakmába.
-
b0bcat
addikt
Túlzók ezek az árak a cikkben. Jellemzően 3-4 ezer forint egy 60 perces tanóra, nem a 45 perces. Több FB csoportban látom napi szinten a hirdetéseket, és a magukat legprofibbnak tartók sem hirdetnek 45 percenként négyezer-néhányszáz forintos díj felett.
Arról nem beszélve, hogy az ingyenes mobil appok és a méregdrága magánórák között még mindig ott vannak a mérsékelten drága csoportos nyelvórák, valamint a még lényegesen olcsóbb online termékek ill. tanfolyamok.
-
Narxis
nagyúr
Nemigen lehet magánnyelvórát venni 3 ezer forint alatt [link]
"Vannak ennél pénztárcakímélőbb nyelvtanulási módszerek is. Ilyenek például az ingyenes mobilalkalmazások."
-
arcsin
senior tag
Itt hagyok egy videót az egyik kedvenc angol nyelvvel foglalkozó youtuberemtöl.
A videoban könnyen olvasható, emészthetö könyveket ajánl. Nem hosszúakat. (~100 oldalnál kevesebb). -
törölt tag
Igen, a jövőben ezt szeretném!
TEFL vagy CELTA kurzust szeretnék elvégezni, és akkor tudnék külföldön angolt oktatni, olyan országokban, ahol nem diplomához kötött a nyelvoktatás (pl. Costa Rica vagy Spanyolország).
Egyébként a TEFL képzéshez még nyelvvizsga sem szükséges, csak magabiztos B2 tudás a belépő. Viszont én mindenképpen szeretnék előtte megcsinálni egy C1-es nyelvvizsgát, hogy visszajelzést kapjak a tudásomról.
-
törölt tag
Köszönöm!
Igazad van, utánanéztem, az IELTS és a TOEFL érvényessége 2 év elvileg, tehát akkor nem lenne sok értelme megcsinálnom, ha 2 évenként újra kellene csinálni.
A Cambridge nyelvvizsga érvényessége mennyi lehet? Valószínűleg ezt fogom megcsinálni, ennek látom csak értelmét.
-
b0bcat
addikt
válasz
#10488320 #3940 üzenetére
A Cambridge ér a legtöbbet a felsoroltak közül (a másik kettő angol nyelvű felsőoktatási intézmények felvételijéhez kell, és azok emlékeim szerint hamar el is évülnek), de olyan nemzetközi nyelvvizsga, amit mindenhol a világon elfogadnak, valójában nem létezik (viszont még mindig a Cambridge áll hozzá a legközelebb).
-
törölt tag
Sziasztok!
TEFL vagy DELTA oktatóképzésről van valakinek információja?
Ugye az ilyen papír jogosít fel arra, hogy külföldön taníthass angolt, és a képzés elvégzéséhez nem szükséges diploma, legalábbis a TEFL esetében biztosan nem, a CELTA-ról nincs információm.Csak fél év múlva szeretném elkezdeni ezeket a képzéseket, addig is felkészülnék rájuk.
Én jelenleg egy B2-es szintű Origó nyelvvizsgával rendelkezem, viszont 5 éve csináltam, így elég sokat felejtettem, mert nem használtam a nyelvet.Tehát mielőtt ezekre a képzésekre mennék, szeretnék csinálni nemzetközileg elismert C1-es szintű nyelvvizsgát.
Melyik nemzetközileg elismert nyelvvizsgák javasoltak, véleményetek szerint melyik ér a legtöbbet, melyik a "legjobb"?
Elvileg a TOEFL / IELTS / CAMBRIDGE nyelvvizsgák érnek a legtöbbet, és ezeket nemzetközileg mindenhol elismerik, de nem tudom melyiket kéne választanom.
Mi lenne ha mind a hármat megcsinálnám, vagy az felesleges lenne?Köszönöm!
-
arcsin
senior tag
válasz
BonFire #3937 üzenetére
Nálunk cégen belül is komoly gondot okoz ez a törvény.
b0bcat. Ez majdnem annyira lehet érvágás minta KATA "szabályozás". Akik külföldre számláztak vagy akik több cégnél is tervezői stb feladatokat láttak el azokat lehetetlenítik el, nem azokat akik 100-200 embert bújtatott munkaviszonyban katáztatnak. Hát itt tartunk.... -
BonFire
veterán
Majd lesznek adatkezelési tanfolyamok is magántanárok számára 32 órában szombat-vasárnap lezavarva 300 ezer forintért.
De mindez ahhoz képest semmi, amilyen titoktartási szerződést aláíratnak minden munkavállalóval, avval is, akinek az IQ-ja 70 alatt van, és szart lapátol egész nap. Nehogy felfedje a know how-t.
-
b0bcat
addikt
Én azt látom, hogy egyre többen hirdetnek, és egyre pofátlanabb ajánlatok jelennek meg a piacon (pl. diploma nélküli, kora huszonéves "tanár", 4-5 ezer Ft / 45 perc vállalási díjjal).
Amúgy meg le van írva a cikkben is: aki nem szervezetten vállal oktatást, arra ezek a szigorú szabályok nem érvényesek. (És most nem a számlaadási kötelezettségre gondolok.
)
A "feketézőket" nem lehet megregulázni, így tehát a becsületes nyelvtanár vállalkozókat hozzák nehéz helyzetbe. Közülük minden bizonnyal lesznek is olyanok, akik ezért pályát fognak módosítani, vagy valamit lépni fognak kényszerülni a kialakult helyzet miatt.
-
Narxis
nagyúr
Sorra dobják be a törölközőt a magántanárok az új felnőttképzési törvény miatt [link]
hoppá
-
törölt tag
Sziasztok!
Ezzel az angol tanulási módszerrel valakinek van személyes tapasztalata?
[link]Köszönöm a segítséget!
-
inf3rno
nagyúr
No nekem meglett az itolc:
olvasáskészség: 76%
íráskészség: 71%
beszédkészség: 75%
beszédértés: 86%Elég meglepő, hogy az íráskészség lett a leggyengébb, mert azt használom a legtöbbet, és úgy éreztem jól sikerült ellentétben a beszédkészségben a monológgal, amit pocséknak éreztem. Szerintem az írásnál amiatt vonhattak le sokat, hogy nem használtam sokféle igeidőt és kötőszavakat, meg nem tördeltem el több bekezdésbe. Viszont annyira kevés szószám állt rendelkezésre, hogy egyszerűen ezek már nem fértek bele vagy nagyon erőltetettnek éreztem volna úgy. Mindegy, a lényeg, hogy meglett, nem kérek felülvizsgálatot rá, jó lesz ez így.
-
-
cigam
titán
Az ország tortáját Curiositas-nak hívják, a marsjáró meg Curiosity-nek. Mi a difi a kíváncsiság és kíváncsiság között?
-
válasz
philoxenia #3920 üzenetére
jól megnevetetettek ma este
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
DamianB #3919 üzenetére
Hát végül is franciázni sokkal kellemesebb, mint angolozni...
-
Nos ki találtam hogy 2 hónap múlva középfokú vizsgát teszek itolcnál alap fokról indulok
-
inf3rno
nagyúr
ITOLC-nál B2-nél érdemes végighallgatni a kurzust: [link] Az ingyenes és elég részletesen beszélnek az elvárásokról. Hoznak egy példát is a megoldásra, ami nekem nem tűnik túl erősnek. Abban kétségtelenül jó, hogy folyamatosan beszél, szóval valszeg ez az, amit B2 szóbelinél inkább néznek, és a nyelvhelyesség vagy a szókincs valamivel kevesebbet számít.
-
quex
tag
válasz
philoxenia #3907 üzenetére
Tegnap éjjel kipróbáltam. Jónak tűnik. Eddig mindig görcsösen az egész mondatot akartam megérteni, és amíg próbáltam összerakni magamban, addig lemaradtam a következő mondatok szavairól. Lehet, hogy ez a titka. Adok ennek a módszernek néhány hónapot, aztán nézek egy szövegértési tesztet, hogy javultam-e.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Arpee78 #3909 üzenetére
Szerintem nem kimondottan jó angolt tanulni csak azért, hogy tudd az angolt. Kell, hogy legyen valami haszna a napi életben. Én talán olyan napi 3-5 órát használom, cikkeket olvasok, néha hozzászólok fórumokhoz, zenét hallgatok, esetleg megnézek egy filmet vagy előadást. Szóval szerintem használni kell. Ha van valami hobbid, akkor keress rá angol nyelvű fórumot, aztán máris tudod használni napi szinten. Persze nem árt, ha emellett még hozzátanulsz, főleg ha vizsgára készülsz és a gyors fejlődés a cél. De ha egyáltalán nem használod az angol tudásod semmire, akkor elég hamar bele lehet fásulni.
-
arcsin
senior tag
4-5 órába mondjuk beletartozhat youtube (kommentek)től kezdve angol fórum olvasás, angol cikkek olvasása, facebook, instagra, googlezás, boltban termékek címkéje, random emberek táskája, pólója, aliexpress, bármi. Ha így veszem, akkor egy hihetetlen magas szám jön ki nálam angolozásra.
Hogyha mondjuk egy könyvet angolul olvasok 1 órán át, kínosan figyelve az igeidőkre, szótárazásra az megerőltetőbb ugyan de hasznosabb mint az előbbiekből 4-5-6 óra. Előbbi a passzív utóbbi az aktív angoltudásomat erősíti. Legjobban a kettő között kell valahol lavírozni, mert mindkettőt érdemes fejleszteni, de csak passzívból nem lehet megélni. -
b0bcat
addikt
válasz
Arpee78 #3909 üzenetére
Tetszik vagy sem, erre a kérdésre nem létezik egzakt válasz.
Ami biztos:
- minél több időt foglalkozol vele, annál jobban fogsz haladni
- a gyakoriság fontosabb a teljes ráfordított időnél: napi 2 x 30 vagy 3 x 20 perc többet ér, mint 1 x 60
- változatosan célszerű készülni: egyaránt kell olvasni, hallgatni, nyelvtanozni, stb.
- nulláról középfokú szintig a tanulók többségének több ezer órányi felkészülésre van szüksége, tehát ezt a számot lehet alapul venni, ha ki akarjuk számolni a napi időszükségletet rá (pl. 2000 óra 50 héttel számolva 40 órára jön ki hetente, ami 5 nappal számolva napi 8 óra)Amúgy meg miért számít ennyire, hogy mások szerint a napi 10 perc vagy a 4-5 óra a nyerő?
-
Arpee78
senior tag
Szerintetek létezik optimális napi-heti aktív és passzív tanulásra fordított idő? Tehát ha nincs egy elérendő szinthez rendelt határidő, csak a ráfordított össz időt akarnánk optimalizálni.
Túl kevés tanulással a felejtés rontja a hatékonyságot, Akik heti fél órát tanulnak, csak lassan fognak haladni, sokat felejtenek, ezért sokat kell ismételniük. A másik végletben a napi 10-15 órás tanulást sem nevezhetjük hatékonynak.Netes keresgélés után napi 10 perc és 4-5 óra közötti időkre esküsznek. Úgy tűnik napi fél óra az elfogadottabb minimum.
Főleg az aktív tanulás idejére lennék kíváncsi, amikor oda kell figyelni, és nem tudunk másra koncentrálni.Ami nem a kérdésre a válasz: Minden nap érdemes tanulni, kixsit mindenből és több kis részletben. Kinek mennyi ideje van rá. Mindenkinél más. (De lehet átlagolni.) Nem lehet pontosan megmondani. (akkor pontatlanul, egy saccolt tól-ig tartományt)
-
inf3rno
nagyúr
Szívesen! Én sem értek mindent elsőre amúgy, meg sokszor van egy érdekes jelenség, amit utófeldolgozónak hívok. Valamikor nem értek elsőre egy szót, és két-három másodperc után sikerül csak beazonosítani, hogy mi lehetett. Nekem régebben ez nagyon sokszor volt, mostanra már ritkább. Szerintem annyi a lényeg, hogy ne add fel, egy idő után valahogy csak összeköti az írottat és a halottat az agyad.
-
quex
tag
válasz
inf3rno #3898 üzenetére
(#3898) inf3rno, köszönöm a tippeket.
(#3905) BonFire, olvasok napi rendszerességgel, és Memrise-ozom is. Gondolom, ismered. Van már 70 millió pontom, és több mint 16 ezer tanult szavam/kifejezésem angolból, aminek az ismétlődéseket figyelembevéve is elegendőnek kellene lennie legalább a legegyszerűbbek megértéséhez. Szóval nálam valami más probléma van. A nyelvtan viszonylag jól megy.
-
BonFire
veterán
Ezt nem lehet siettetni. Én YouTube videókkal kezdtem, és olyan témákkal, ami eleve érdekelt. Sok mindent én se értettem az elején, de a képi szemléltetés elég jó keretet és kontextust adott neki. Ha nem érted ezeket a sorozatokat, valószínűleg kicsi a szókincsed. Nekem ezt olvasással sikerült a legjobban fejleszteni. És...
Türelem
Türelem
Türelem
Nem megy egyik napról a másikra, vagy ahogy az angol mondja: overnight. -
inf3rno
nagyúr
Nem tudom miért az a fixa ideálod, hogy le akarom szólni ezt a nyelvvizsgát, amikor világosan leírtam, hogy szerintem is vannak előnyei a hagyományoshoz képest. Ettől függetlenül hátrányai is vannak. Elég fura egy látásmódod lehet, ha mindenki károgó nyugger benne, aki kritikát fogalmaz meg valamivel kapcsolatban. Na mindegy, legyen ez a te bajod...
-
arcsin
senior tag
válasz
inf3rno #3902 üzenetére
Nincs érdekeltségem. Ha lenne, nem osztottam volna meg kb 20 ezer Ft-nyi felkészítő könyvet. Szerintem sokkal gyorsabb a szótár mint egy hagyományos vizsgán fizikai szótárral tötyörészni. Szimplán én ezt a vizsgát választottam sok előnye van a hagyományos (többi) nyelvvizsgához képest, ezért is ajánlom, tartom jónak, modernnek.
Ja és én nem fizettem semmiért, de toltam keményen mert végig akartam csinálni. Leírtam a tapasztalataimat, amikre én jöttem rá mondjuk az első felkészítőkiadvány, sok próbavizsga, kutakodás után, plusz egy éles, sikeres vizsga után.... Hogyan lehet TUTI átmenni, mi a pattern... az általad kétségesnek gondolt szóbelin. Szerintem máshol is így működik, hogy ha fizetsz kapsz mankót. A tippes pdfben benne van hogy a többi feladatnak hogy érdemes nekiállni, a szóbelihez is.Szerettem volna alapvetően segíteni az idő szűke miatt is, főleg hogy érintett voltam ebben a konkrét nyelvvizsga típusban, de mindennel csak a problémázás meg a MIÉRT NEM megy neked ez az egéész, és egyáltalán miért szar az amire befizettél....mintha csak egy rosszindulatú, károgó 80 éves nyugger lennél a saját nyelvvizsgádban.
Mindenesetre sok sikert kívánok neked, valószínűleg megfogod ütni a szintet, ha nem parázol rá. Különben meg ha tutira akartál volna menni akkor tolsz egy csak szóbelis próbavizsgát, ahol pénzért kiértékelik neked még a jelentkezésed előtt és akkor nem lennél kétségek között. Minden ott van az oldalon, a facebook csoportban. -
inf3rno
nagyúr
Nem vágom, van valami érdekeltséged náluk, vagy mi ez a stílus? Attól, hogy nem tökéletes még nem szar. Nekem pl jól jön, hogy nem kell 6 órát utaznom BP-re oda-vissza, csak azért, hogy nyelvvizsgázzak. Viszont jogtalan előnynek gondolom, ha valaki azért kap extra pontot, mert fizet a felkészítő anyagukért, ahol elmondják, hogy milyen rendszer szerint pontoznak és hogy mi az a két szófordulat, amiért garantáltan pont jár. Ezzel szemben a feladat kiírása megtévesztő az olyannak, aki nem vett részt a képzésükön.
"A beépített szótár is amúgy kurvajó iTolcon, gyors az alap és a bővített szótár is."
Attól függ, hogy mire. Ami nyelvvizsgára kell, hogy gyorsan kidobja egy szó jelentését, arra jó. Igazából még arra sem a legjobb, mert szerintem nincs felindexelve az adatbázisuk. Simán elmolyolt nekem 5 másodpercet is, mire kidobta, hogy nem találja a szót. Mint később kiderült elírtam egy betűt benne. Napi szinten biztosan nem használnám. A glosbe a legjobb online szótár, amit eddig találtam, figyeli az elírásokat, hoz rengeteg példát, sok szónál van hanganyag a kiejtéshez és tudok több szavas kifejezéseket is keresni vele. Ezen kívül még néha használok google translate-et. Nem mindig dob jó eredményt, de valamikor eltalálja. -
arcsin
senior tag
válasz
inf3rno #3900 üzenetére
Most már nincs minden nap mint anno volt, hanem csak hetente. Amúgy a weboldalukon van ez bekeretezett menüpontként kiemelve hogy "ONLINE PRÓBAVIZSGA". Lehet ezzel kellett volna kezdeni, még jelentkezés előtt.
Lehet hupákolni, hogy MEKKORASZAAAAR, de neki is lehet állni tanulni, megszerezni a papírt az általuk elvárt szempontok szerint, utána meg elmenni egy beszédorientált képzésre.
Nem tudom mit vártál, minden nyelviskolának megvannak a rigolyái, azok a dolgok amikre jobban rámennek. Mivel valamit csak kell kérdezniük, egy felkészítő tanfolyam az iskola saját szervezésében pont erre irányul. Az a lényeg minél többen sikeres vizsgát tegyenek. Rohadtul nem arról szól, hogy józsika mennyire szépen beszél és jajj az az ákcentus..... ez egy futószalag, ami azt fémjelzi, hogy nem adnak el, ha külföldön jársz, meg mondjuk más, nem natív english speakereknek ki tudod fejezni a gondod bajod. Munkahelyen pld az angol nyelvű meetingek felében tudj okosan bólogatni az első fél évben, ha kell írni valamit angolul, akkor tudj.
Aminek van értelme az egy IELTS, TOEFL de ezek más kategóriák. Lehet azt kellett volna megpróbálnod.
Őszintén nem tartom magas lécnek ezt az iTolcot. Én azért jelentkeztem rá, mert egyetemen is minden vizsga számítógépes volt, könnyebbnek éreztem, mint papíron baszakodni, javítgatni magam, kitörölgetni amit írtam. A beépített szótár is amúgy kurvajó iTolcon, gyors az alap és a bővített szótár is. Lehet szóbelin is használni a felkészülésnél, vagy ha nem tiszta a feladat, szituleírásnál valami, de gondolom a kötelező próbavizsgán ezt te is észrevetted. Aztán bejött a covid, elmaradt a márciusi vizsga és lett egy online, itthoni vizsgám májusban. Mondjuk mondhattam is volna hogy leszarom, mert a diploma átvételéhez lett volna szükséges, amit jan. végén szereztem meg, de pártunk és kormányunk odaadta anélkül is. Mindenesetre nekimentem, ennek ellenére is és azt kell mondjam PITE volt az egész.Az hogy minden rendszert, készüléket programot angolul használok, tanultam 1évig business angolt, sokat jártam külföldön. ÍGY...magabiztosnak érzem magam ahhoz, hogy megszólaljak a legtöbb helyen és ne basszon át egy ATM sem, vagy leírjam azt hogy mit szeretnék, mi a helyzet. Embere válogatja persze.
Új hozzászólás Aktív témák
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Haladó fájlrendszerek, de mire jók? Ext4 vs Btrfs vs ZFS vs APFS
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Kezünkben a Honor Magic V5
- Milyen processzort vegyek?
- Milyen notebookot vegyek?
- Házimozi haladó szinten
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Star Trek
- További aktív témák...
- OHH! Dell Precision 7560 Tervező Vágó Laptop -70% 15,6" i7-11850H 32/1TB NVIDIA A3000 6GB FHD
- Ohh Lenovo ThinkPad P15 G2 Tervező Vágó Laptop -75% 15,6" i5-11500H 32/1TB RTX A2000 4GB /1 Millió/
- LÉZEREZÉS! külföldi billentyűzet magyarra kb. 20-30p alatt!
- Lian Li HydroShift 360 LCD /3x120mm RGB FAN/ HSLCD36RB (593933)
- Lian Li Hydroshift 360 LCD /FANLESS/ HSLCD36NB (593932)
- Samsung Galaxy S23 Ultra 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF A620M R7 7700 64GB DDR5 500GB SSD RX 6800 XT 16GB ZALMAN I3 NEO Seasonic 750W
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 6/Apple Watch Series 7/Apple Watch Series 8
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 8xxx 9xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I7 6700K / RTX 2060 6GB / 32GB DDR4 / 500 SSD