Hirdetés
- Szólánc.
- Windows 11 - HP Pavilion – 15 cc516nh (2LE41EA) laptopon Intel I3-7100U TPM2.0
- Asszociációs játék. :)
- Fűzzük össze a szavakat :)
- MárkaLánc
- Drive! - Az utolsó gurulás idén a Quadrifoglio-val
- Digitális Állampolgárság Program
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Minden hónapban vettem egy sorsjegyet 1 éven át! (2024)
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Di Natale
aktív tag
Ez egyébként új nyelvként is megállja a helyét? Oroszul próbáltam meséket nézni, de nagyon nem kötöttek le. A sitcomokhoz még gyenge vagyok, pedig néhány kifejezést már megértek. Annyira idegesítő, hogy angolul sorozatokat nézek, de oroszul ugyanezt nem tudom megtenni.
A magántanárokról meg annyit, hogy beleestem abba a hibába, hogy attól, hogy beszéli az oroszt, még nem képes oktatni a nyelvet. Ráadásul vannak akik képesek több pénzt is elkérni diploma nélkül, csak azért, mert mondjuk Ukrajnában született.Szóval ezt a nyelvtanulást gondosan meg kell tervezni. Tudjátok hogy szereztem oroszból a jelenlegi tudásomat?
Hetente egy órát Viberen haza telefonál a barátnőm a szüleihez és észrevettem, hogy 70%-ban ugyanazokat a kifejezéseket használja...
Esküszöm jobban rám ragadt így mintha meséket néztem volna.[ Szerkesztve ]
-
b0bcat
addikt
Inkább angol nyelvű hírportálokat javasolnék, de természetesen a könyvek sem rosszak, de azoknak a tematikája kevésbé követi a közéletet. (Értsd: a hírportálok anyagaival félig-meddig a szóbelire is készülsz, és up-to-date lesz a szókincsed. Ha irodalmat olvasol, ott több elvont illetve régiesebb kifejezéssel fogsz megismerkedni.) A legjobb, ha mindkét félét olvasol.
Online angol nyelvtanfolyam tanári felügyelettel, mindössze havi 990 Ft-tól! > http://tinyurl.com/yvpnn99r
-
Narxis
nagyúr
C1-es szintre tudsz ajánlani valamit? Ezt az 5 perc angol magazint kezdtem olvasni és szórakoztató de nagyon könnyű. Valamilyen regény kellene vagy nem tudom.
"As long as there are those that remember what was, there will always be those that are unable to accept what can be. They will resist."
-
-
philoxenia
MODERÁTOR
Menczer érvelési stílusához nekem is jogom van...
-
BonFire
veterán
válasz #03013632 #4388 üzenetére
A fantasy műfajjal az az alapvető baj, hogy olyan "szakszavakat" tartalmaznak, mint lidércek, tündérek, manók, goblinok, entek és orkok. Na most ezeket a "small talk" keretein beül nem oktatják. Azaz, ha nekiugrasz egy Grimm-mesének, valószínűleg csalódás fog érni. Főleg mert azt is németből fordították angolra, és ott is behelyettesítették a lefordíthatatlan szavakat mással.
A House-zal meg az a baj, hogy szintén tele van más irányú, de ugyanannyira érthetetlen szakmai szlenggel. Orvosi, biológiai, élettani és kémiai szlenggel. Na most ha leírom neked, hogy az oldószerek tárolásával az az alapvető baj, hogy az aceton képes átdiffundálni a hordó műanyagfalának strukturális szerekezetén, azt mondod, hogy érted, miről beszélek, közben valójában nem, csak a mondatszerkeztet és a ragozást ismered fel (ha nem így van, én kérek elnézést).
Olyat olvass/hallgass, ami tényleg érdekes, és az sem baj, hogy magyarul már kívülről fújod!
[ Szerkesztve ]
A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.
-
Narxis
nagyúr
-
Narxis
nagyúr
válasz #03013632 #4388 üzenetére
Hmmm, hát akkor lehet csak nem vagy hozzászokva. Én nem éreztem nehéznek de én sorozatfüggő vagyok. Rengeteget nézek és már felirat nélkül ezért lehet hozzászokott a fülem. Amikor kezdtem akkor pl. a Doktor House-t találtam nehéznek. Azt nem tudom, hogy felirattal vagy anélkül kellene-e nézned, hogy gyakorolj. Mennyit nem értesz belőle? Szavakat, fél mondatokat, párbeszéd részleteket?
"As long as there are those that remember what was, there will always be those that are unable to accept what can be. They will resist."
-
Narxis
nagyúr
válasz #03013632 #4383 üzenetére
Youtube tele van local interview szavakra keresve és mellé teszed mondjuk a várost.
London [link]
Dublin [link]
Ez haladóknak [link]
-
PuMbA
titán
válasz #03013632 #4381 üzenetére
Ez így van. Először olyan filmeket, sorozatokat nézz, ahol egyszerű a nyelvezet. Ezek többségében pl. sitcom-ok. Aztán jöhetnek a nehezebb nyelvezetű, hadarósabb filmek, sorozatok. A zenék meg csak utána jönnek, ha ezeket mind érted, hiszen a legnehezebbek közé tartozik.
[ Szerkesztve ]
-
Narxis
nagyúr
válasz #03013632 #4381 üzenetére
Utcai interjúkat nézzél, BBC-n vagy nem tudom hol biztos vannak ahol az utca emberével beszélget a riporter. Ha azt érted akkor szerintem rendben vagy.
-
törölt tag
válasz philoxenia #4380 üzenetére
Köszönöm, ezzel azt hiszem nem leszek szegényebb, hogy ezt a zenét nem értem.
Közben reddit-en találtam pár ilyen kérdést, és 3 anyanyelvi mondta azt, hogy ők sem értik legtöbb zenét.
A filmeket, sorozatokat viszont értik, azzal nincs gonduk.Tehát szerintem arra a dologra, hogy a zenéket értsem, felesleges erre koncentrálni, energiát fektetni, mert sok előnyöm úgysem származik belőle.
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz #03013632 #4378 üzenetére
Zenében szinte semmi. Ötvenhetedik éve hallgatom a magyar nyelvet, de Tóth Andrea zenéinek szövegét alig értem....
-
törölt tag
Sziasztok!
B2-es szinten vagyok, viszont a filmek, sorozatok hallás utáni megértése gondot okoz felirat nélkül.
Felirattal természetesen érthetőek a filmek.
Zenék dalszövegeinek a hallás utáni megértése szintén gondot okoz, sőt szinte lehetetlennek tűnik.Ezt hogy lehetne fejleszteni, hogy ráálljon az ember füle, és hogy ne okozzon gondot?
[ Szerkesztve ]
-
Poultier
tag
Sziasztok!
Gyakorlati tanácsot szeretnék kérni, multinál dolgozom már 8 éve, ahol hála a sok külföldi kollégának, sikerült egy erős közepes angolt összeszedni. Hogyan lehetne még fejleszteni a nyelvtudást, hogy még változatosabb legyen a szókincs? Nyelvvizsga van, nem a papír kell, külföld már nem játszik.
-
Narxis
nagyúr
5perc angol szintfelmérő [link]
107 pont"As long as there are those that remember what was, there will always be those that are unable to accept what can be. They will resist."
-
b0bcat
addikt
Inkább a nevetségesen olcsó jelzőt használnám. 3000 Ft / 60 perc alatt szerintem ma már senki nem tanít, akinek diplomája van belőle.
Sőt, néha lelkes amatőrök akarnak 5 ezret kérni 45 percért...
Online angol nyelvtanfolyam tanári felügyelettel, mindössze havi 990 Ft-tól! > http://tinyurl.com/yvpnn99r
-
Narxis
nagyúr
Diplomás angol tanár 1500Ft/45 perc nem gyanúsan olcsó?
-
Narxis
nagyúr
De azt a felmérést elvileg diákok és tanárok töltötték ki ami így eléggé pikáns. Mondjuk elég durva mert az általános iskolai angol tanárom tényleg nem tudott tanítani pedig akart ő, emberileg rendben volt csak nem tudott aztán pár évre rá ahogy elballagtam általanosból tudtam meg, hogy el is küldték. Jól meg is szívtam középiskolában a szigorú angol tanárommal, mehettem magán tanarhoz. Persze ez nem most volt, 2006-ban érettségiztem de úgy látszik azóta se lett jobb a helyzet. A német középiskolai tanáromról se tudok jót mondani, ő meg ki volt égve, semmi kedve nem volt tanítani.
-
b0bcat
addikt
Pont most olvastam ezt a cikket. Amellett, hogy elég lehúzós volt (80% alkalmatlan nyelvtanár dolgozna a pályán?! Azért ez túlzás...), nem igazán írt megoldásokat. Persze, reformálni kellene a tanárképzést, meg vele a teljes iskolai nyelvoktatást is. Ez nem titok. És azzal is egyet tudok érteni, hogy sok múlik a tanárokon.
-
Narxis
nagyúr
A nyelvtanárok idő előtt elveszik a gyerekek kedvét már attól is, hogy belekezdjenek a mondatba [link]
-
BonFire
veterán
Természetesen a szórakoztatóipar megkerülhetetlen. Mindenkinek szüksége van szabadidőre, szórakozásra, az ember pedig "néző"-nek születik. Szinte bármilyen médiatartalmat fogyaszt. A filmek és sorozatok sem hanyagolhatók el, de ma már a broadcast adások, podcastok, internetes tartalmak sokkal nagyobb részét teszik ki a hagyomásnyos tartalomfogyasztásnak, mint a filmek és a sorozatok. 720 ezer órányi videót töltenek fel világszerte a YouTube-ra mindennap. Ez percenként 500 órányi tartalmat jelent. Ezeknek a tartalmaknak minimum a fele angol nyelvű.
A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.
-
Narxis
nagyúr
válasz BonFire #4360 üzenetére
Szerintem az egyik legnagyobb fegyvertény az angol mellett a filmipar. Az egész világ amerikai filmeket, sorozatokat néz és ez a tanulhatóságon is javít mert lehet vele fejlődni.
-
Mercutio_
félisten
válasz Arpee78 #4359 üzenetére
De ismétlem, B2=B2 bármilyen nyelven is van
vs.
"Angol középfokhoz 10x ennyi szó kell, bonyolultabb kiejtés, nyelvtan, rendhagyók."Azaz az eszperantó egyszerűbb, kevesebb szót használ, tehát mégsem B2 = B2
Egyébként annó én is megcsináltam a középC-t rigóban eszperantóból, de messze nem volt annyira árnyalt és választékos a szókincse mint mondjuk amit angolból elvárnak
szvsz a beszélt nyelvek így is szlengesednek, egyszerűsödnek, ha ez egy egyébként is "fapadosabb" nyelvvel történik eljutunk a feketepákó-i "magasságokba"
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
BonFire
veterán
válasz Arpee78 #4350 üzenetére
Az interlingváról még nem, de eszperantóról már hallottam. Élő nyelv, sokan natívként beszélik. Azt is könnyű tanulni, nagyon logikus és praktikus nyelv. Valamiért mégsem sikerült elterjednie. De nem hinném, hogy rövid időn belül kiválthatja az angolt. Ahhoz az kéne, hogy bármilyen szituációban használható legyen. Az angolt mint világnyelvet nagyon sok helyen megértik. Ez már természetes. Sokan csak azért tanultak angolt, hogy a vendéglátóiparban, szolgáltatásokban, és a turisztikában is hasznát vehetik. Nem sokan adnák ezt az előnyt fel, főleg ha már 20 évet és nagyon sok időt ráfordított, hogy az angolja a legtökéletesebb legyen.
-
Eszperantó középfokra a 200-250 órát többfelé is láttam, ennek a fele tanári óra, másik fele otthoni. De ismétlem, B2=B2 bármilyen nyelven is van, ez KER definícióban kőbe van vésve. Középfokhoz 475 szótó, amiből sokféle szó képezhető. Nyilván a nyelvtan sincs megbonyolítva. https://ankiweb.net/shared/info/1662960657
Gondolom leginkább ez lehet a magyarázat a nyelv könnyűségére. Angol középfokhoz 10x ennyi szó kell, bonyolultabb kiejtés, nyelvtan, rendhagyók. Szóval nem elképzelhetetlen.Szerintem az eszperantó és a többi ilyen nyelv "befulladásának" oka a politika. A nyelv a politikai befolyás szerzés eszköze. Ha jól tévedek az szu összeomlása előtt az angol kevésbé volt világnyelv, volt hogy még az oroszok és kínaiak sem angolul kommunikáltak hanem eszperantóul. Sőt az interlingvát is használják állítólag multicégek belső kommunikációra. A műnyelvek használhatóságával szerintem semmi baj sincs, az már bizonyított.
A befolyásos országok (amerika pl) nyílván a saját nyelvűket fogják tolni a politika befolyás növelése végett és nem támogatnak egy kisebb országok számára kedvező közös nyelvet. Az eszperantó mögött nincs hatalom, pénz, ellenben az angol mögött bőven van. Mi most úgy tanulunk angolul, mint a rendszerváltás előtt oroszul, csak önként és szabadon. Éppen így fúj a politikai szellő, de ez változhat, leginkább az EU-ban, de sok esély itt sincs rá.Való igaz angolt érdemes tanulni, nem eszperantót, mert azt senki sem beszéli. Csak emiatt nem használható, de ez valamelyest az angolra is igaz, lásd bonfire cseh kalandja.
[ Szerkesztve ]
-
axioma
veterán
válasz Arpee78 #4356 üzenetére
Eszperanto kepzokkel operalva keszit szavakat, nem ragokkal, de azert a lenyeg ugyanaz. Es egyuttal azt jelenti, hogy kepes bovulni a szokincse. Mar persze azon - termeszetes nyelvekne'l is letezo - modon felul is, hogy atvesz szavakat mas nyelvekbol... [megjegyzem NDK (de magyarul tanitott) majdnem-evfolyamtarsaink matematikabol - nem egy friss tudomany - nem akartak nemetul levizsgazni az egyetemen hiaba ajanlotta fel az adott oktato, mert annyira nincs meg nemetben az ahhoz szukseges szokincs, gondolom az elmult 20 evben se kerult bele]
@b0bcat: eszperantoul van irodalom is, az szamit valamit a teljesertekusegben?
Nyelvtanat egy szotarfuzet 2 oldalara irtam fel (jo, nekem eleg volt a tablazat hogy tudjam mit jelent). Kozepfokum van belole (hobbibol, nemet felso mar megvolt a diplomahoz), de evtizedek ota nem hasznalom, nyilvan nem ertenem egybol semennyire. De azt gyanitom, jobban mint az oroszt (sot: drops-ban elorebb jartam eszperantobol mint oroszbol ugyanakkor kezdve)
Kepzesre tipikus pelda az egyik evf.tars vizsgajabol: kepet kellett leirni akkor me'g szobelin, korrekt reggelizotalca fogyasztas utan, x szo helyes megadasa utan ramutatnak neki a morzsara. Pano - kenyer, stono - ko, stonero - kavics (a "darabka" kepzonek tipikus peldaja) => panero a morzsa. Sose tanulta megis tudta... Kell egy gondolkodasmod, de szerintem ilyen tipusu gyakorlas az elet mas teruleten is hasznosulhatna kesobb.
Van ellenervem is: az NLP elobb fog celba erni, az eszperantonal is absztraktabb "hatter"nyelvvel, minthogy ez ervenyre juthatna. Igaz, akkor is hasznos lenne az eszperanto a regi latin mintajara agytornabol, plusz kevesbe lenne feloldalas a beszelgetes angol anyanyelvuvel, ha mindketto a tanult eszperantoval nosztalgiazik (='elobeszedben fordit')
+1: az eszperantonak az tett be hogy otagu a zold csillag... szoci torekvessel elegge azonositottak, aztan meg mar keso volt[ Szerkesztve ]
-
b0bcat
addikt
válasz Arpee78 #4356 üzenetére
Nincs tudományos magyarázatom. Egyszerűen szkeptikus vagyok. Nincs annyi szabálytalanság, rendhagyó vagy kivételes eset az angolban, ami azt indokolná, hogy 6-7-8x annyi ideig tartson megtanulni B2 szinten angolul, mint eszperantóul. Ezért azt feltételezem, hogy a szókincse jóval szegényesebb. És így nem tudok egy eszperantó B2-t egy igazi nyelv B2 szintjével azonos szintűnek tekinteni. De tévedhetek.
Véleményem szerint - ami nem tudományos alapokon nyugszik, ezt nem győzöm hangsúlyozni - az eszperantó "befulladása" a bizonyítéka annak, hogy nem életképes egy műnyelv. Ha ugyanis valóban minden szinten használható nyelvtudást jelentene, akkor minden bizonnyal mára a legkedveltebb idegen nyelv lenne Európában. (Hiszen ki ne akarna 250-400 óra alatt megtanulni B2 szinten egy idegen nyelvet 2000 helyett?) De egyáltalán nem ezt látjuk.
-
1) Attól függ melyik műnyelvről van szó, mert van ezer féle. Van ami tényleg minimális kommunikációra elég, meg van ami bármilyenre. Ha az angol vagy magyar nem lenne létre lehetne hozni és használhatnák bármilyen szintű kommunikációra. Önmagában a műnyelvség még nem jelenti, hogy nem használható.
Egyébként mire alapozod, hogy nem?
Az eszperantó és interlingva közül az előbbi a műbb, de a jelek szerint még ez is bőven használható. Amiért gyorsan tanulható, hogy a szavakat sokszor ragokkal képzik korlátozott számú szótőből.
Az interlingva meglévő nyelvek szókincséből és nyelvtanából készült, gondolom az idiómák, kifejezések, szólások, mondások, szlengek rengetegéből is mazsoláztak és mazsoláznak. Rendhagyó igéket biztosan tettek bele, az van benn. A nyelvtana sem annyira egyszerű az eszperantóhoz képest, gondolom tovább is tart megtanulni egy magyarnak. Igazából fogalmam sincs mennyi idő, valahol az eszperantó és angol között lehet.
A KER szintek meghatározásából szvsz következik, hogy angol B2 = spanyol B2 = eszperantó B2. Ugyanaz a kommunikációs szint! Márpedig ha létezik eszperantó C2, interlingva C2 még inkább létezhet.2) Az interlingvát pont használták konyhanyelven felül. Például orvosok tanulták meg(nekik a latin miatt könnyű), hogy tudományos konferenciákon diskuráljanak.
3)
Angol A2 600 óra, ennyi idő alatt eszperantó C2 jöhet össze. Eszperantó A2 100 óra, ez angolban mire elég?4) Nem egészen, a spanyol például könnyebb az angolhoz képest, egy egyszerűsített újlatin még könnyebb.
-
b0bcat
addikt
válasz Arpee78 #4354 üzenetére
Vitatkoznék.
1) Kizártnak tartom, hogy az eszperantó vagy interlingva középfok egyenrangú lenne egy természetesen nyelv középfokú szintjével. Nyilván okkal tart sokkal rövidebb ideig ezeket a mű nyelveket megtanulni. (Feltételezésem szerint a végletekig leegyszerűsített nyelvtan mellett a szűk szókincs is hozzájárul ehhez.)
2) Az előző pontból következik, hogy ezek a "light" nyelvek csak nagyon korlátozottan alkalmasak a használatra a mindennapi érintkezésen (sarkosabban fogalmazva: konyhanyelven) felül, tehát pl. a tudományos életben nem lehetne használni őket.
3) Ha csak az a cél, hogy minden EU polgár megértse a másikat alap szinten, akkor angolul (vagy más természetes nyelven) is meg lehet A1, max. A2 szinten tanulni, ami kb. annyi idő, mint amit fentebb írtál ezekre a mű nyelvekre.
4) Az átlagos magyar nyelvtanuló a latin alapú nyelveket ugyanolyan nehezen fogadja be szerintem, mint bármelyik másikat.
De hogy pozitívumot is írjak: egy erősen latinos második idegen nyelv nem lenne butaság.
[ Szerkesztve ]
-
Szerintem pedig hasznos lenne, ha az angol kissé háttérbe kerülne, az eszperantó etc pedig feljönne. Egy közös oktatáspolitikával előírhatnák valamelyiket kötelező második nyelvnek az unióban, az angol/német/francia stb pedig tetszés szerint lehetne harmadik.
Egy magyarnak angolt megtanulni középfokig ~1800 óra, német 2200, ehhez képest eszperantó 250, interlingva talán 3-400. Egy nemzeti nyelvet sokáig tart megtanulni, akár 10-15 év, emiatt sokan nem fognak egyet sem megtanulni vagy nem használható szintre. Egy közös nyelv hiányában(az angol, német, francia sose nem lesz) pedig valaki ezt tanul valaki azt, csak ritkán kettőt v. többet. Emiatt állt elő az a helyzet amivel bonfire szembesült a cseheknél.Az angolok vélhetően visszajönnek cirka 50 év múlva, de gyengébben. A nyelvüket sem tudják annyira tolni mifelénk.
[ Szerkesztve ]
-
b0bcat
addikt
-
Nem, az egy másik nyelv. Az eszperantó nemzetközibb és mesterségesebb. Az interlingva egy mesterségesen létrehozott természetes nyelv és nyugat centrikusabb. Az eszperantó után a második legnépszerűbb, már több ezren beszélik... Egy közös uniós nyelvnek szerintem jobb választás.
De aggódnod nem kell, az angol ugyanúgy marad az eu közös nyelve, szerintem a német és a francia sem fog nagyon teret nyerni. Az eszperantó stb nyelvek pedig még kevésbé, bár nem lehetetlen. -
válasz BonFire #4348 üzenetére
Az angol csak félig világnyelv, de az eu politikusok rámozdultak egy megoldásra. A brexit után a franciák a franciát akarták volna előtérbe hozni, a németek viszont egy mesterséges nyelvet (interlingva) tennének hivatalossá. A tárgyalások előrehaladott állapotban vannak, úgy néz ki uniószerte oktatják majd második nyelvként, az angol, német, stb helyett. Az interlingva az újlatin nyelvekre épül, így a spanyolok-olaszok-franciák többé-kevésbé tanulás nélkül is megértik, ők nagyon gyorsan megtanulhatják. A többieknek is kb hatod annyi idő megtanulni mint az angolt. Szóval itt a nyelvi kánaán, a bábeli zűrzavar vége.
Természetesen az egész nem igaz, leszámítva hogy a nyelv létezik és tényleg könnyű tanulni. -
BonFire
veterán
válasz philoxenia #4347 üzenetére
Csehországban kellett rájönnöm, hogy kenhetem a hajamra az angolomat. Gyakorlatilag a vendéglátósokon és a turisztikával foglalkozókon senki nem akarta beszélni. Úgy tudtam egy társasággal megállapodni, hogy találtunk egy németet, akinek ők mondták, ő meg németről fordított nekem angolra, és ugyanúgy vissza nekik.
És arra is rájöttem már, hogy mindig van valaki, akinek rosszabb a kiejtése.A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.
-
philoxenia
MODERÁTOR
Ki a legjobb?
A norvég és az afgán szinte tökéletes magyar füllel. A lengyel se rossz. Mondjuk Krakkóban az utcán elboldogulni az angollal. A pakisztáni meg nekem szinte anyanyelvi. Merkel teljesen jó. Macron meglepően.
India és Bangladesh szinte saját kiejtés, rendkívül lágy. Persze kérdés, hogy mennyire reprezentatív az ilyesféle felmérés.
Van erre bármilyen kutatás, hogy milyen anyanyelvvel lesz legkönnyebben elsajátítható az "alap", bárhol érthető kiejtés?[ Szerkesztve ]
-
b0bcat
addikt
válasz philoxenia #4345 üzenetére
A magyar átlaghoz képest nem rossz. Amúgy nagyon "káeurópai". De legalább összhangban van a nyelvhelyességével.
-
philoxenia
MODERÁTOR
Teljesen politikamentesen kérdezem.
Ez jó kiejtésnek számít egy magyartól? Nekem "hasogassa a fülemet" eléggé, pedig nagyon gyenge az angol tudásom, de úgy érzem, ezt a szintet (kiejtésben!) kis gyakorlással hamar meg tudnám ugrani....Menczer érvelési stílusához nekem is jogom van...
-
-
lumpy92
aktív tag
Na ma részt vettem az IELTS for UKVI nyelvvizsgán a BritishCouncilnál. Ez számítógepes vizsga volt. Ódzkodtam ettől, de bevált, kényelmes volt.
A szóbelit nem érzem túl jól sikerültnek.
Kívancsian varom az eredményt."never send to know for whom the bells tolls; it tolls for thee"
-
Narxis
nagyúr
Angolul élőszavas beszélgetést kikkel lehet gyakorolni? Nem chat, csak beszélgetés.
-
b0bcat
addikt
Egy szó: muhaha.
Bővebben: sok teljesen irreális ajánlatot (ígéretet) láttam már a neten, de ekkora pofátlan hazugsággal, hogy 3-6 hónap alatt "akár nulláról is" felkészítenek, még nem nagyon találkoztam.
Egy hatalmas marketing bullshit az egész, ami le van írva. Semmi konkrétum. A megadott címen amúgy egy székhelyszolgáltató cég működik. (Tudom, mert én is zuglói vagyok.) De minimum havi 5 ezer eurót keressen az ügyfél...
Szóra sem érdemes az egész.
[ Szerkesztve ]
-
Sziasztok!
Ez volt már?
Milyen módszer lehet, amivel 3-6 hónap alatt felsőfokú angolt el lehet érni?Van valakinek tapasztalata ezzel kapcsolatban?
A természettől nem félni kell, hanem megismerni azt. A megismerés pedig nem csak arról szól, hogy ránézek valamire és hiszek valamit az által, hanem arról, hogy foglalkozom vele, hagyom, hogy megmutassa önmagát.
-
TomMusic
őstag
Hát akkor lehet maradok az eredeti tervnél, hogy egyedül folytatom a tanulást abból, és amikor végzek vele, bevállalok egy intenzív vizsgafelkészítőt. És utána jöhet a vizsga (B2).
Állítólag az egyetemen töltött évek a legszebbek. Ezért a képzési időt próbáltam a lehető leghosszabbra nyújtani.
-
őstag
Köszönöm kicsit megkésve is nem vettem észre
"Arms wide open, I stand alone I'm no hero and I'm not made of stone Right or wrong, I can hardly tell I'm on the wrong side of heaven And the righteous side of hell I'm on the wrong side of heaven And the righteous side, the righteous side of hell"
-
TomMusic
őstag
-
TomMusic
őstag
Ó, értem.
Ez ismerős esetleg:
[Oxford oktatási központ]
Köszi a választ!Állítólag az egyetemen töltött évek a legszebbek. Ezért a képzési időt próbáltam a lehető leghosszabbra nyújtani.
-
TomMusic
őstag
Sziasztok!
Tanult valaki angolt a Katedra nyelviskolában?
Őszintén szólva, kissé átláthatatlan a weboldaluk.
B2 vizsgát szeretnék tenni nyár végén, időben szerintem ki is jönnék, itthon tanultam sokat, de egy B1 tanfolyamra még szerintem el kéne mennem, és utána jöhetne a nyelvvizsga felkészítő. Szóval erre 4 hónapot szánnék. Találtam egy másik sulit, de ott vagy heti 5x5 óra van, vagy heti 2x4. Sajnos egyik túl sok, másik túl kevésÁllítólag az egyetemen töltött évek a legszebbek. Ezért a képzési időt próbáltam a lehető leghosszabbra nyújtani.
-
angyalpc2
aktív tag
válasz BonFire #4327 üzenetére
Nagyon sokáig azt gondoltam hogy könyvből lehet megtanulni az angolt..hiába gyűrtem a suliban, nem ment.
Azért gondoltam ezt, mert minden más tantárgyat könyvből tanultam meg és elég jó (4-5) tanuló voltam...kivétel ez...ebből szimplán megbuktam, 2-3-assal ha valahogy sikerült átbukdácsolni. -
őstag
válasz angyalpc2 #4325 üzenetére
Ha sürgős magantanar minimum 3 egy héten . Ahogy Lomb Kató mondta több irányból kell megtámadni . Ha nyelvizsga nem annyira cél akkor keres angol nyelvi környezetet.
[ Szerkesztve ]
"Arms wide open, I stand alone I'm no hero and I'm not made of stone Right or wrong, I can hardly tell I'm on the wrong side of heaven And the righteous side of hell I'm on the wrong side of heaven And the righteous side, the righteous side of hell"
-
BonFire
veterán
Egy biztos. Azt a könyvet NE használd, amiből NEM tanultál meg.
A másik pedig, hogy tedd félre az olvasást, ha már jól megy. Állj át a hallgatásra! Amit nem ismersz, azt nem fogod úgyse érteni. A phrasal verb-eket meg egyesével meg kell tanulni, ebben nincs támpont.
Plusz: IDŐ! Hagy jó sok időt a tanultaknak, hogy szépen helyre kerüljenek a fejedben! A szorgalmad nem helyettesíti azt az időt, amíg az agyad kialakítja a megfelelő kapcsolatokat. Ez olykor hosszú évekig eltarthat, tehát nyugi.
-
b0bcat
addikt
Könyvből nem fogsz megtanulni angolul. Inkább valamilyen online megoldást keress, ha önállóan szeretnél tanulni, de leginkább egy magántanár tudna segíteni neked.
-
angyalpc2
aktív tag
Tudnátok mondani jó angol nyelvtantanulós könyveket? középfok a cél...és nem csak a papír a cél (munkakörnyezet...külföld) most kb a konyhanyelv szinten vagyok(szóval max alapfokú szint)
Oké youtube , de minőségibb "angolosabb" munkafüzet...feladatok...gyakorló könyv? Mit érdemes?
Headway
Elte origos nyelvizsgás könyv
Streamline
Bármi más?
Mit, melyiket?Van is 1-2 könyvem..Értségi minta feladatsor emelt szintű...Dohár p. kis angol vagy a budai László angol nyelvtani gyk. meg még egy pár..
De itt is sok esetben azzal szembesülök, hogy egy történetleírást azért nem értek, mert annyira abszurd, nyakatekert, élettelen, hogy a hozzá tartozó kérdéseket, vagy szó kiegészítéseket nem értem (nem tudom behelyettesíteni), mert egy hülyeség az egész történet.
Sokszor az is gond a gyakorló könyveimnél, hogy mondat szerkesztésnél, nem tudom hogy jó e a mondat angol nyelvhelyesség szempont. nem tudom leellenőrizni...
Nincs feedback...
Vagy ha meg nézem a megoldó kulcsot is, nem értem miért azt a jó megoldás.Milyen angol könyvet (regény) érdemes venni olvasni?
Pl a HP1 elég kacifántosnak érzem..sok "fura" új szó..(tudom több szó több szókincs)Nagy problémám még, hogy míg írásban napi kommunikációban még értem is mit akarnak, szóban egyszerűen nem értem.
Annyira finom az áthallás sok szónál, hogy képtelen vagyok értelmezni. És összekutyulja a mondatot, nem értem mit akar mondani egyik másik angolul beszélő illető/munkatárs.köszi
[ Szerkesztve ]
-
lumpy92
aktív tag
Sziasztok! Ezt hogyan kell érteni?
a word of caution is in order
"never send to know for whom the bells tolls; it tolls for thee"
-
arcsin
senior tag
Ha iTolc (van másik szamitógépes vizsga is már) , akkor vannak saját felkészítö pdf-ük. Annonén ingyen kaptam a jelentkezés mellé, de már fizetösek. Abból+online próbavizsgából+ az uniwebes anyagból meg lehet csinálni ha ráérez az ember "mit néznek". Van fent nekik egy javítókulcs szerüség is példákkal, pontozással.
-
Ruszki
senior tag
válasz DamianB #4319 üzenetére
Hatalmas gratula!
Az publikus, milyen anyag(ok)ból készültél?!
Ha igen akkor megosztanád velünk!?
Cambridge English for Engineering
Elkezdtem tanulmányozni, olvasgatni, forgatni az alábbi könyvet.
Eddig úgy néz ki rendben van.
Vannak Unit-ok (10 db) azon belül van Listening és Reading!
Témákat vet fel amiket párban meg lehetne beszélni!
Jár hozzá 2 CD.
Bátran ajánlom mindenkinek aki angollal foglalkozik illetve tanul de erősen ajánlott aki valamilyen műszaki területen szeretne ugyan ezt.Az optimista a fényt látja az alagút végén, a pesszimista a sötétet az alagútban, a realista a közeledő vonatot, a mozdonyvezető pedig a három idiótát a síneken.
-
őstag
válasz KisTücsök #4316 üzenetére
Olvasott szöveg értés : 67
Írás:56
Beszedkeszseg: 76
Beszedertes : 72Sikerült
Érdekes lett az eredmény el voltam ájulva magamtól milyen levelet írtam milyen könnyedén erre 56 % pofára esés kissé. Tökéletesen értettem a feladatot 4-5 ige idő ifes alakok kötőszavak nem hétköznapi szavak és így se középfok szint egyszerűen nem értem ha van lehetőség majd utána kérdezek. Annyi hogy vonnak le pontot a túl sokat írsz én meg bele lendültem .
Olvasott kb ezt vártam rendben van ahogy írtam az utolsó feladat elcsúszott nem maradt rá időm.
Beszedkeszseg hát ezt nem értem pedig szakmain is 75% kaptam pedig saját véleményem szerint nagyon gyengén beszélek angolul érdekes persze örülök neki .
Beszedertes : hát ez nagy pofára esés alapfokún 92% volt ugyan ez szakmain is elégé ott voltam a szeren pedig az egy nagyon nehéz hallgatás volt szerintem . És itt csak 72 a végén bele kavarodtam nem tudom másra fogni .Összességében ajánlom az itolcot ha az ember szemfüles tud találni rá felkészítő anyagokat kényelmes otthonról csinálni . Bukásra számítottam nem tudtam rá megfelelően készülni a tanárom covidos lett vele se tudtam találkozni , mellette rengeteg egyéb intézni valóm volt és mégis meg lett nagyon örülök neki .
Rá vagyok kényszerülve hogy használjam az angolt folytatom a tanulást de szakmai irányba köszönöm a segítséget további jó tanulást .
Damian out...
[ Szerkesztve ]
-
őstag
Közben kaptam infót a Roger/Copy jelentéséről volt itt róla szó.
Copy amerikai terminológia
Roger nemzetközi
-
őstag
válasz KisTücsök #4316 üzenetére
A rendszer adott ki is próbálhatod arról tudok újat mondani . Hát nem úgy ment mint szeretem volna . Két éve mikor csináltam az alapot 92 % hallgatás sok angolt hallgatok 70-75% a többi . Na most a hallgatás oda elég rosszul sikerült olvasott szöveg értés utolsó feladatra alig volt pár percen egyedül a levelek lettek jók érzésre . Beszéd so-so . Szerintem buktam. Nem készültem eleget ez van .
-
őstag
Megvolt a vizsga ez nem volt olyan fáklyás menet mint a szakmai jövő héten kiderül.
-
Narxis
nagyúr
"language mentor" [link] jobb mint a tanár?
-
őstag
válasz KisTücsök #4312 üzenetére
Én most az itolcra készülök. Nézz rá egy próbát megér a felkészítőjüket is csinálom webunin.
-
KisTücsök
addikt
Sziasztok!
Nyelvvizsgát akarok tenni középfokból. Látom, már ez is mehet full online. Van valami ajánlott hely, hogy hol rakjam, vagy igazából teljesen mindegy?
-
lumpy92
aktív tag
Igen, azon én is meglepődtem. Mielőtt utána jártam, egyből a Cambridge jutott eszembe.
Elég rossz a szájízem, hogy most mikor lett egy C1 nyelvvizsgám (ma hozta a postás, juhhé ), mehetek egy másikra és perkálhatok megint."never send to know for whom the bells tolls; it tolls for thee"
-
-
lumpy92
aktív tag
Tehát az alábbiakat fogadják el:
Az elvárt szintek:
És ilyen rendesek, egy excel lsitát is közzétettek, amiben ország szerint lehet szűrni a vizsgahelyekről:
Ebben 4 lehetőség van, amiből én a korábban említett kettőt találta meg, mint ténylegesen elérhető lehetőség (az excel már 1 éves)."never send to know for whom the bells tolls; it tolls for thee"
-
lumpy92
aktív tag
Már nem vagyok gépnél, holnap részletesen mevbalaszolom, de összesen 4 fajtát fogadnak el, ebből ezt a kettőt találtam meg itthon elérhetőek közt. IELTS-ből van ami felsőoktatasba való (academic skills) és.most van direkt UK-ba migrálós (UKVI, kész agybaj), illetve Life Skills amit elfogadnak. 2 év után elévül, ugyanakkor több helyre jó (Kanada, AUS, USA).
Szintből mehet akarmelyikre az ember, minél magasabb szint, annal kevesebb pontot kell elérni.
Holnap gépről megírom részletesebben."never send to know for whom the bells tolls; it tolls for thee"
-
b0bcat
addikt
válasz lumpy92 #4306 üzenetére
Biztos, hogy csak ezt a kettőt fogadják el? Mi van a Cambridge vizsgával? Az IELTS amúgy tudtommal elsősorban felsőoktatásba kell, ráadásul az el is évül hamar... És milyen szintet kérnek minimum?
-
lumpy92
aktív tag
Sziasztok!
Femerült, hogy esetleg Angliában töltünk pár évet.
Sajnos már kell munkavállalói vízum. Ehhez csak néhány típusú nyelvvizsgát fogadnak el.
Itthoni viszonylatban ez praktikusan azt jelenti, hogy vagy a BritishCouncil-hez megyünk IELTS vizsgára vagy LanguageCert International ESOL típusúra.
Az első 72.600 Ft a másik "csak" 36.200 Ft.Kérdésem, hogy tud-e valaki bármit ezekről vagy tényleg olyan egyértelmű lesz a döntés, mint ahogyan az árakra ránézve tűnik?
"never send to know for whom the bells tolls; it tolls for thee"
-
őstag
Befizettem Itolcra jövő hét szombaton B2 vizsga . Csináltam pár próba feladatot azok meglettek de nagyon nem jön be az a stílus ami olvasott szöveg értésen van . Origonak sokkal jobb feladatai voltak . Egzakt dolgokról volt ott szó itt meg tanács adás van...
Na mindegy meglátjuk jó lesz úgy csinálni hogy közben egy elég intenzív képzést is csinálok felkészülés közben"Arms wide open, I stand alone I'm no hero and I'm not made of stone Right or wrong, I can hardly tell I'm on the wrong side of heaven And the righteous side of hell I'm on the wrong side of heaven And the righteous side, the righteous side of hell"
-
Ruszki
senior tag
válasz lumpy92 #4299 üzenetére
Köszönöm lumpy92,Mercutio_!
Professional_English_in_Use_Engineering
Ezt találtam most, átolvasom és majd beszerzem a Cambridge Technical English-t.Az optimista a fényt látja az alagút végén, a pesszimista a sötétet az alagútban, a realista a közeledő vonatot, a mozdonyvezető pedig a három idiótát a síneken.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Napelem
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Path of Exile 2
- Szólánc.
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Futás, futópályák
- Windows 11 - HP Pavilion – 15 cc516nh (2LE41EA) laptopon Intel I3-7100U TPM2.0
- Apple asztali gépek
- De mennyi az annyi?
- Kémia topic
- További aktív témák...
- AKCIÓ!!! GAMER PC: RYZEN 9 5900X + RTX 3060 12GB GDDR6! GARANCIA/SZÁMLA!!!
- BONTATLAN Új Iphone 16 PRO 128Gb - 1TB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető.
- BONTATLAN Új iPhone 16 PRO MAX 256-512GGB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető.
- Tamron SP 70-200mm f/2.8 Di VC USD G2 objektív ( Nikon )
- Azta! Yoga Slim 7 Prémium Ultrabook 14,5" -40% AMD Ryzen 5 7640S 16/512 RADEON 760M 2GB 2,9K OLED
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest