- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Argos: Szeretem az ecetfát
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- Gurulunk, WAZE?!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Nerazim
őstag
válasz
doberman #31609 üzenetére
Azt hiszem venni fogok még egy pár zero-t
Ez is eléggé tetszik amit linkeltél. Nekem most elsősorban okos otthon kiszolgálásához kell a kis zero, ezzel akarok most foglalatoskodni és ehhez fog kellene gondolom vmi usb-lan átalakító és vmi otg is kelleni fog. Vagy ha van jó minőségű wifi stick amit támogat akkor nem lennék helyhez kötve és átrakhatnám máshova. Ezekre tudnál megbízató, bevált linkeket mutatni?
-
azbest
félisten
válasz
doberman #31005 üzenetére
Csak ne feledd, hogy nem minden rendszer támogatja egyszerre a régi és új generációs pi-ket. Van amiből külön kép van rájuk, de úgy látom volumióból csak egyféle van.
Zeroból mindengyik az első generációs pi prociját tartalmazza. A 2 és 3 változatokban van 4 magos. A zerok körül csak a körítés változott (alap, majd kamera végül wifi).
-
Kisrozi
csendes tag
-
fpeter84
senior tag
válasz
doberman #30250 üzenetére
Úgy 7-8 éve az első 10.1" single touch 1024x600 HDMI bemenetes monitoromat ennél jóval többért vettem - ilyen árak voltak, ez volt az "olcsó", és még valamennyi vám+áfa is rájött némi karcsúsítással...
Azért ez FullHD, a másik párja az eladótól meg 2K panel, van benne HDMI vezérlő, mindez egy pár mm vastag szálhúzott házba építve - ha népszerű tucatáru lenne nyilván olcsóbb lenne sokkal, de én így sem érzem annyira extrém elrugaszkodottnak. Csak tudhatna kapacitív taccsot is...
-
Egy-két
tag
válasz
doberman #30245 üzenetére
Ja ez így nekem tökéletes infó
Rendelkezem én is egy pi0-val és anno megvettem a gembird ethernet adaptert magyar honban jó drágán, mert nem találtam nagyon semmi ehhez hasonló, valóban jól működő ethernet kiegészítőt. Így érdekelt, hogy azóta tényleg lett ilyen fasza alternatíva.
Köszi a tippet -
válasz
doberman #29592 üzenetére
doberman, ayres!
Köszönöm!
Eredetileg pendrive-ra gondoltam, abból van egy halom (sic transit...). Egy ideig bírnia kell az írogatást, gondolom.
De nem akarom itt szétoffolni a topicot. Azt hittem, nagyon triviálisat kérdezek triviális válasszal amit azonnal meg is valósítok.
Most viszont jön egy rakás ZH, úgyhogy szűk két hétig más problémák fognak foglalkoztatni.
Köszönettel: MaCS
-
janesz64
csendes tag
válasz
doberman #29487 üzenetére
Szia,
nahh, újra gépnél
Tehát a rendszer Kezdőképernyőről puskázva
Raspberry pi Desktop
Raspbian
Relase 2.2
2017 novA képek alapján ismét megváltoztattam a nevet/jelszót
Az eredmény ugyan az...
Merre tovább?
köszi
https://logout.hu/dl/upc/2018-03/10/304499_hvak5pyc9vcjayf9_kepkivagas_2.thumb.png
https://logout.hu/dl/upc/2018-03/10/304499_qigfffwfgbo3zjfb_kepkivagas2_2.thumb.png
Előkapartam a letöltő oldalt
DEBIAN STRETCH WITH RASPBERRY PI DESKTOP
The Raspberry Pi Desktop OS for PC and Mac - based on Debian Stretch
Versionovember 2017
Release date:2017-11-16
Kernel version:4.9ez lett telepítve
-
janesz64
csendes tag
válasz
doberman #29479 üzenetére
Szia, Putty-val ugyan ott vagyok
Wifi és LAN IP címmel ugyan ez az eredmény...
a jelszót nem ismeri fel, és nem ütöttem el.
Az SSH fájlt létrehoztam, a megfelelő meghajtón, a gyökérbenNem értem
a cikk
https://logout.hu/cikk/raspbian/raspi_config.htmlfeltöltöttem két képet,
https://logout.hu/dl/upc/2018-03/10/304499_uhgdfofab2xnbhgh_kepkivagas.png
https://logout.hu/dl/upc/2018-03/10/304499_qpw21wsnmc7tgvt0_kepkivagas2.png
-
válasz
doberman #29203 üzenetére
Feltett szándékom, hogy PI-t használjak. Az asztali modul teljesen másodlagos számomra -- csak éppen van egy, de nem ragaszkodom hozzá.
De ugye vannak szenzoraim a csomagban (külső hőmérő, páratartalom, légnyomás, csapadék, szél), amikkel ráadásul dróton beszélget a központ, amit meg a soros ponton nyom ki magából. Valahogy reálisnak tűnik a felhasználása, különösen, hogy anno ez tényleg nagyon elterjedt volt -- miért tűnt volna el?Működő soros-USB-átalakítót tudsz ajánlani? Nem működőből van egy pár.
-
válasz
doberman #29200 üzenetére
Valami ilyesmi, de nem LaCrosse WS3600, hanem Conrad WS3600 néven.
Anno, úgy 15 éve ez volt a csúcs otthoni eszköz, egészen horror áron. Cserébe azt állították róla, hogy nincs a saját perifériáihoz kötve vele az ember, hanem valami szabvány szerint lehet hozzá csatlakozni.Köszönettel: MaCS
-
-
drbubo0017
kezdő
válasz
doberman #29096 üzenetére
Sziasztok,
Nem ekeskednek mas tollaval :-) Az eredeti projekt egy nemet oldalrol van. Azt megtudom adni majd. En annyit csinaltam hogy a magyaritottam a programot, meg kiszedtem a feleslegesen zavaro hatteret. Illetve kivinatoltam magamnak a telepites hosszadalmas menetet egy googledoc dokumentumban es legyartottam az img fajlt amit szivesen megosztok veletek ha gep elott leszek. A magyaritott allomanyt tervezem megkuldeni a nemet sracnak. Az img alapjaul a jessiet raktam fel mert az nekem stabilabb mint a strech (illetve ez alatt ismerem a lircet) -
azbest
félisten
válasz
doberman #28864 üzenetére
a brit szaki munkadíja, aki egyenként felforrasztja a tüskesort
wh - wifi és felforrasztott tüskesor £ 13.40
w mint wifi £ 9.60
Sima zero volt £4-5 körül, de azt valószínüleg kb ingyen kapták ők az alapítványtól, hogy a feltörekvő konkurendseket kiüssék a piacról. Vagy legalábbis jelképes összegért, s a csomagban való eladásban van az üzlet, amikor a filléres adaptereket 10-20 font felárért adják. -
drbubo0017
kezdő
válasz
doberman #27637 üzenetére
Szia,
Ubuntun (PC) nekiálltam kipróbálni. Véletlenül van itthon egy ALCOR USB DVB-T-m.
A TVHEADEND webklienset beállítottam és SERVICES alatt látom a csatornákat is 26db-ot.
Hogyan és mivel tudom lejátszani, megjeleníteni a csatornát?
Bocs a sok kérdésértLátom közben Celtis már küldött egy megoldást. Köszi. Kipróbálom.
-
Celtis
veterán
válasz
doberman #27637 üzenetére
Csak annyi kiegészítés, hogy a szerver is lehet Libreelec. Én is így használom. Ehhez a Tvheadend service addont kell telepíteni, de oscam addon is van hozzá.
A nézéshez a Tvheadend HTSP PVR klienst kell telepíteni bármilyen platformon futó Kodi-ra. Lehet ez RPi, PC vagy androidos tablet/telefon. -
drbubo0017
kezdő
válasz
doberman #27635 üzenetére
Erdekelne a dolog, de nem teljesen vilagos meg nekem hogyan is all ossze a rendszer. Kicsit reszletesebben letudnad irni hogyan tudok egy ilyet osszerakni es milyen modon tudom nezni a masik szobaban a tvn? Neten mar korabban is kerestem de nem igazan talaltam. Elore is koszonom. Gondolom ip cim es port alapjan lehet nezni a veteli helyeken. Milyen szoftver kell hozza ado es veteli oldalon. Veteli oldalon lehet pl egy Libreelecet futtato medialejatszo?
-
icemad
nagyúr
-
Asztee
aktív tag
válasz
doberman #27263 üzenetére
De nem ám sajnos.
Azért is mertem belebabrálni a /etc/profile-ba ,mert előtte amikor elindítottam a progit (manualisan) és nem tudtam leállítan , akkor ssh-n még tudtam rá hatni, de most ssh-n belépve is (gondolom szintén lecsekkolja mi van a profile-ban) elindul automatikusan (és mégegyszer !!!
gondolom , mert onnantól értelmetlen dolgok vannak az LCDn) a kis progi ,amiből nem tudok kilépni.
Az egyébként miért van hogy a ctrl+c nem működik ? Vagy az nem egy álltalános python kilépő bill.komb. ? (Más kis python proginál működött)
-
azbest
félisten
válasz
doberman #25994 üzenetére
AX8872B usb2-es hardveres checksum számolós és kb minden rendszer szokta ismerni.
alin 3-4 dolcsis:[link]
Én normál csatlakozósat várok, hogy különböző dolgokhoz kössem, pl mibox vagy épp zero adapterrel.Ja hogy neked hub + lan kellene, abból most kapásból nem tudok biztosat. Egy olyan helyett kaptam rd9700-at banggodról ha jól emlékszem.
RTL8152 -es is jó lehet zerohoz (sima lan adapterem van ilyen), csak android azt alapból nem ismeri, ha ahhoz is kéne néha. [link]
-
Patice
nagyúr
válasz
doberman #25198 üzenetére
Állítólag "high-end" hangot tud produkálni. Lehet ki tudom majd próbálni.
Amúgy a körítés elég jó, rendesen körberakták a málnát és valószínűleg az egyedi programozáson van a hangsúly az árképzésben.
Az már más kérdés, hogy hasonlót kb. tized áron már csináltam, de jó látni, hogy a céges is rájöttek a tuti zenelejátszóra (Music Player Daemon). Csak jó körítés kell mind hardveresen, mind szoftveresen.
-
toth_janika
őstag
válasz
doberman #24651 üzenetére
Az IP biztos, hogy jó, mert fixet kap. Viszont ahogy nézem, az én gépemmel lesz para, mert egy másik gépről bejutok.
Sőt... Most már teszteltem Putty-al is bejutok csak terminálból nem...
Ma frissült a gépemen a 16.04-es ubuntu és olyan érdekességeket csinált, hogy letörölte a terminált meg az alapértelmezett médiaplayer-t. Azóta furcsaságokat csinál, és nem értem, miért... Minden rendben lefutott és mégis szopat... -
azbest
félisten
válasz
doberman #24486 üzenetére
hát nem? olyan mint a falusi kőműves segédmunkása. Mindig várat valamivel és reggeli előtt már nem áll meg a lábán
egyébként úgy tűnik, hogy ezzel a beállítással az esetek többségében békénhagyja az eltávolítható eszközt [link]. Viszont úgy tűnik elromlott a kingstone mobilelite g3 kártyaolvasóm, linux alatt sem tűnt túl megbízhatónak. Elő kellett vennem egy olcsó 1 dolláros olvasót, amíg megkerestem a g3-assal azonos chipsetes noname olvasómat
Egy pi zerora dugtam össze egy kis retropie-t, később hangszórót is dugtam rá. Azért a hdmi-vga átalakító, mert arról jön le a hang. Csak a monitor miatt a config.txt-ben hdmi_drive=2 kellett, hogy küldje a hangot.
-
válasz
doberman #23974 üzenetére
Ha már legalább egy embert érdekel
:
Kaptam egy Philips hordozható rádiómagnót meghalt magnós és CD-s résszel. Kikaptam az erősítőn és a tápon kívül mindent. Beletettem egy Pi0-t, USB HUB-ot, USB Wifi-t és USB hangkártyát. Az elemtartóba 3 LI-ion akksit egy tartót hozzá meg egy protect áramkört. A Pi-n kívül minden kínai ebay kategória.
Egy-egy alkatrésze 1-2 dollár.A működtető szoftver Buildroot-tal készült a boot idő csökkentése miatt. Mpc-mpd páros és egy primitív bash script működteti. A doboz nagy, így belerejtettem a wifi-t is. Lehet, hogy fémezett a ház?
Az adókat előre feltöltöm egy m3u fájlba. A régi CD vezérlő gombokkal lehet le és fel léptetni. A Wifi hozzáféréseket is előre kell programozni. Kijelző és komolyabb billentyűzet nincs, de lehetne.Todo:
Hálózati üzemnél van egy kis brummom azt kell kiküszöbölni.
Stabil és erős wifi kapcsolat kellene, mert a kertben használnám.Az általad ajánlott wifi chipset-e az enyém rokona: rtl8188cus. Azért most nem fizetnék, nagy a kockázat.
-
matyi08
csendes tag
válasz
doberman #23429 üzenetére
Megpróbálom, csak most elölről kezdtem, és mivel az RSA key generálás nem egy gyors dolog, ezért most kicsit jobban körül akarom járni a témát, mielőtt újra nekiugrom. Olyasmit találtam, hogy OpenVPN-en kell beállítani dolgokat, NAT-ot kell konfigurálni, mert a kívülről jövő csomagok címzettje nem stimmel, sajnos nem teljesen értem egyelőre, ezt találtam:
https://stackoverflow.com/questions/5073249/openvpn-unable-to-browse-internet-after-connect-to-openvpn
Működhet a dolog? -
válasz
doberman #22904 üzenetére
Mindenkinek nagyon köszönöm a PI-router ötleteket.
A helyzet az, hogy egy Asus RT-N18u routerem van, de elég vacak az LTE-stickkezelése, ezért gondolkozom alternatív megoldásokban. Mivel a jelek szerint USB-n nagyon nem szereti fogadni a netet (lassú és instabil), WAN-on kéne bemennem, netem viszont csak mobilnetes van, tehát a SIM-kártyát kell összehoznom a routerrel.
Fontos továbbá, hogy maga a PI ne NAT-oljon, mert a routeren használt szolgáltatások igénylik a kapott IP-címet. Akkor ez vajon megoldható?
-
azbest
félisten
válasz
doberman #22452 üzenetére
Alapból olyat tud, hogy ha nincs bedugva hdmi, akkor az analóg kimenet marad aktív.
Ha utólag kellene rádugni hdmi-t, akkor azt config.txt-ben megadott paraméterekkel lehet kierőltetni, de szerintem akkor előre meg kell adni a felbontást is.Lehet, hogy konzolos segédprogi van menet közbeni váltáshoz, de nem tudom, hogy erre épülő hotplug-szerű működést adó alkalmazás készült -e hozzá.
Ha csak arról van szó, hogy bekapcsolás előtt összedugod és elindítod, akkor elvileg fel kellene ismerje a megfelelő felbontást. (default érékkel a kodiban talán)
(#22451) Gabis
ezt neked kell eldönteni az igényeid alapján. Attól függ mire használnád, milyen tartalmakat néznél vele.Raspi-re nincs rendes android (talán a 3-ra lesz egyszer, de csak nem hivatalos, korlátozottan használható fajta van). De van hivatalos libreelec támogatás.
Az s905-ös boxra meg nincs hivatalos libreelec, hanem egyedi buildek vannak, előfordulnak problémk, de mivel újabb, vannak codec-ek, amiket lehet jobban kezel. Azokra android is van.
-
azbest
félisten
válasz
doberman #22308 üzenetére
szerintem a polifuse-ra gondolsz. Az egy olyan biztosíték, ami megszakítja ideiglenesen az áramot, hogyha nagy rajta a terhelés. Ez szerintem nem véd túlfeszültségtől, csak túlterheléstől. Magától helyreáll rövid időn belül. Az ilyen jellegű alkatrészeket tudhatja kiérni műszerrel az, aki ért hozzá.
Az usb felül pedig valami chip van, ami kezeli ezt.
-
LógaGéza
veterán
válasz
doberman #22251 üzenetére
TVHeadend oldalán is olyan - volt. Átállítottam 8859-2-re mindenhol, és nyomtam egy EPG OTA triggert, és egyből ment.
Köszi a tippet azbestAmúgy nem RPin fut, úgyhogy off
-
Ezkijez
csendes tag
-
futizoli
tag
válasz
doberman #21780 üzenetére
Én ma vettem át megfejelve egy phat dac-al +kiegészítőkkel. Még csak a zero-t teszteltem openelec-el (OpenELEC-RPi.arm-6.95.3.img), sokkal rosszabbra számítottam...
Bár nem filmnézésre vettem, arra ott az rpi2. Wifi adapterrel próbáltam exodusban hd filmeket lejátszani, szépen viszi őket,(valószínűleg ez sokaknak nem újdonság) lassabban nyitja meg azokat mint a pi2, viszont az lan kábelen csatlakozik a nethez.
Jól sikerült az első találkozás, tetszik. -
Márton
nagyúr
válasz
doberman #21270 üzenetére
akkor $1-ból megoldva?
vtechun: igen, 2.5-es vinyót elbírhat. Nekem 3 vinyóim közül egy csak csipog, azzal nem megy (kis régi 120-as), de 2 újabbal, köztük egy 1 terással megy! Mondjuk a jobb felső sarokban ott a szivárvány jel, tehát ez is necces, de ment végig egy 3d iso innen. Nem lehet valahogy letiltani a jelet? Mert amiért főleg zavaró, hogy csak az egyik szem látja
-
azbest
félisten
válasz
doberman #20860 üzenetére
Amit linkeltél az DVB-T vételre jó "csak". Se C se T2 módot nem tud, a nevében a t2 csak arra utal, hogy a második változata az r820t-nek. Állítólag teljesen kompatbilis visszafelé a korábbi változattal.
A Dvb-T/T2/C vonalon a realtekes alternatíva az astromate tuner, aminek saját logout írása és hozzá tartozó topcija is van. A hírek szerint már az is megy a mostani raspberry kernellel.
A realtek chip főleg az usb kapcsolatért felel az eszköz és a gép között, de mellette van még egy tuner chip (itt a rádióhullámok vételének értelmében használva). Amelyik realtekes tud C-t és T2-it is, ott egy harmadik chip is van mellé betársítva, ami például panasonic.
A csak dvb-t vételhez való realtekesből is rengeteg változat van aszerint, hogy milyen rádiófrekvenciás tuner chip van mellette. A legújabb ebből az r820t2, de volt már r820t, e4000, többféle fc chip is, az rtlsdr oldalakon vannak listák.
A mygica tuner dvb-t része kissé megbízhatatlannak tűnik linux alatt, mert hajlamos beragadni egy csatornára. A C részéhez meg win alá nem biztos, hogy olyan drivert vagy programot mellékelnek, ami kezeli. De ez volt a legolcsóbb kapható C-s tuner raspihez, C alatt nem volt megoldhatatlan probléma vele tudtommal.
Most már, hogy az astrometa támogatása is jobb linux alatt, lehet, hogy az a jobb vétel. De magam még nem próbáltam olyat. -
bally4
tag
válasz
doberman #20863 üzenetére
Szia!
Nem teljesen jön át a mondandódból, hogy elméletben működik, vagy pl. nálad is teszi a dolgát rendben a linkelt eszköz. A Mygica T230-at többen rendben használják, visszakeresve a fórumon ez látszik. Amit linkeltél, abban nincs a leírásban, hogy DVB-C-t tud, de ha azt mondod te, vagy valaki más, hogy 100 %, hogy pi-vel működik, akkor elhiszem, főleg a 7$ kontra 22$ miatt.Nem ismerem egyik eszközt sem, ha kb. ugyanazt tudja, akkor jó nekem az olcsóbb..
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Komplett PC
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Megaport gaming pc + billentyű
- ! AMD Brutál Gamer Konfig ! 9800X3D / 7900XTX ( RITKASÁG ) 32Gb RAM 32Colos ROG Monitor
- Beszámítás! HP Z2 G4 Tower Workstation számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Bomba ár! HP ZBook Studio G5 - XEON I 32GB I 512SSD I Nvidia I 15,6" 4K DreamColor I Cam I W11 I Gar
- Huawei Nova Y90 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Xiaomi Redmi A3 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Lenovo ThinkCentre M720s SFF / M920T tower -Számla, garancia, WIN11
- Csere-Beszámítás! Sapphire Pure RX 7700XT 12GB GDDR6 Videokártya! Bemutató Darab!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged