Hirdetés
- Használt videókártya 30eft-ból? (Vega56)
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Asszociációs játék. :)
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Milyen mosógépet vegyek?
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- Szólánc.
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Mi történik egy netes csalás után?
-
LOGOUT.hu
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
BeriJan
csendes tag
Saját tapasztalatom az 1-wire hálózatról:
Jelenleg nem lakott ingatlanban (felújítás alatt) Villany mellé 100 méter feletti UTP kábelen behúzva sorosan felfűzve 14db DS18B20 ami egy Dallas USB illesztővel csatlakozik a PI-re.
Az adatokat RRD-be percenként gyüjti. Webes felületről grafikonokon jeleníti meg az adatokat már egy jó ideje.
Most 127 nap az uptime.
A nyáron egyszer leált az adatgyüjtés villámláskor. (Ekkor pár házzal odébb sok minden elektromos dolog tönkrement.) AZ USB illesző kihúzása és visszadugása után helyreált a rendszer.[ Szerkesztve ]
-
BeriJan
csendes tag
válasz vzoltan #5810 üzenetére
Nekem is tetszik. Sőt örülnék ha nekem is ilyen szép grafikonjaim lennének.
Nemrég összeomlott az SD kártya fájl rendszere. (32+129 nap üzem után). Most leformázás után újból gyűjti az adatokat. Ha megismétlődik akkor a sok írás tette tönkre.Egy új kártyára ezt a szép grafikonos lenne jó felrakni. Valószínűleg el kel majd egy kis segítség. -
BeriJan
csendes tag
Próbáld meg esetleg egy másik kártyaolvasóval. Nekem anno a laptopba épített olvasó tréfált meg. Az első alkalommal sikerült az image kiírása majd kb. tízszer nem. Ekkor a nyomtatómban lévőt próbáltam. Ezzel mindig sikerül csak még USB 1.1-es így egy óra a 2 megás image kiírása. :-(
-
BeriJan
csendes tag
Ha már SD kártya a téma. Múltkor már írtam hogy összeomlott az SD kártya fájl rendszere 161 nap, kb 231840 mérés után. A rendszer futott de a kártyára nem lehetett írni. Újra raktam a rendszert majd 4 nap után ismét összeomlott. Most már be sem tudtam lépni ssh-val sem. Kicseréltem egy másikra amivel most 31 napja megy. Rendeltem egy 8 gigás SanDisk Extreme Pro-t. Állítólag ez már tud wear leveling-et.
-
BeriJan
csendes tag
válasz Peter789 #6377 üzenetére
A védődiódák megvédhetik a bemenetet, de a befolyó áram megemeli a 3,3 voltot.
Ha több bemeneten is van ilyen, azok mind összeadódnak.
Ha netán tönkremegy vagy a vezeték sérül, leszakad, összeér az ellenállás lába, akkor az 5 volt rákerül a 3.3 voltra amit a processzor nem biztos hogy kibírja. (A processzor belül füstjelekkel működik, mert ha kijön a füst, már nem működik tovább. ;-) -
BeriJan
csendes tag
"itt lehet megnezni, kiprobalni ha keri valaki, kirakom a forrast egy szep how to oldalra."
Én szeretném kérni.
Tegnap megjött a második pi-m. Így már megpróbálnám leváltani a meglévő rendszeremet. -
BeriJan
csendes tag
Én ilyet rendeltem, egyszerű a bekötése, nem kell illeszteni, és hőkompenzált.
Az ára is baráti.
[link] -
BeriJan
csendes tag
válasz s3toraph #14184 üzenetére
Ha kis fogyasztás és az olcsóság, akkor a módosított routeren is futhatna a mérő és adatgyűjtő .
(Mondjuk nem ártana USB csatlakozós)Nekem 1wire hálózaton 100m feletti kábelhosszban 14db hőmérsékletet mérek, rrd adatbázisban tárolom és jelenítem meg weboldalon RPI-vel (722 nap uptime ;-)
[ Szerkesztve ]
-
BeriJan
csendes tag
válasz inf3rno #15814 üzenetére
Szerintem is az SD kártyaminősége befolyásolja a rendszer stabilitását, meg a tápegység.
Jelenleg egy 2 gigás márkajelzés nélküli anno telefonhoz adott kártyával megy.
Előtte is egy ilyen kártya volt. Kb 170 napot bírt.
Már több mint két éve "várom" ,hogy kicserélhessem a SanDisk Extreme® Pro™ 8 gigás SD-re, de amíg még bírja ez a hátralévő kis időt már kivárom. :-) -
BeriJan
csendes tag
válasz MaCS_70 #15819 üzenetére
Két évvel ezelőtt a gyári adatlapok alapján SanDisk Extreme Pro-t találtam megfizethető áron, ami tudta a wear levelling-et (meg egy pár ipari kategóriás többszörös áron). Valahol azt feltételezték, hogy liszenszdíjjas okok miatt nincs az olcsóbb kártyákban.
Ha jól számolom akkor a 800 nap alatt 22 milliószor irt a kártyára (+ amit a rendszer log-ol), 37TB adatot.
Tapasztalatom szerint rendszer stabilitását az SD átalakító is befolyásolja. -
BeriJan
csendes tag
Én ist a Volumio-val kezdtem, de amikor kipróbáltam a piCorePlayer-t, ennél maradtam, mert egy 7" érintős kijelzővel használva szimpatikusabb (vebrádiók logóját, az éppen játszott számok lemezborítóját, adatait kivezérlésmérő, spektrumanalizátor megjelenítése ... ).
Ha jól emlékszem memóriából fut, nem érzékeny a táp megszűnésére. Naponta így áramtalanítom.[ Szerkesztve ]
-
BeriJan
csendes tag
Ami működik azt nem kell piszkálni, talán még eldöcög egy darabig.
pi@raspberrypi:~ $ uptime
18:46:45 up 1470 days, 4:45, 1 user, load average: 0,30, 0,20, 0,16[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Számtech boltosok memoárjai, azaz amikor kiborulunk...
- Abarth, Alfa Romeo, Fiat, Lancia topik
- PlayStation 5
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- SSD kibeszélő
- 3D nyomtatás
- További aktív témák...
- UItra 9 185H / 32GB DDR5 / Intel Arc GPU / 1TB SSD - Beelink mini PC
- i7 es Lenovó IdeaCentre pc
- AKCIÓ!!! GAMER PC SZUPER ÁRON: i5-12400F/14600KF - RTX 3060 Ti - Új 16/32GB DDR4 - GAR/SZÁMLA!!!
- JGamer PC V2 R7 1700 RX 5700 XT 16GB DDR4 512GB NVME 1TB HDD
- Gamer PC , i5 13400F , RTX 3070 , 32GB DDR5 , 512GB NVME , 1.2TB HDD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest