Hirdetés
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Android másképp: Lineage OS és társai
- A gyerekem "tartalmat gyárt". Mit tegyek?
- Szólánc.
- A legolcsóbb gamer laptop RTX 4060-al.
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Milyen mosógépet vegyek?
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Asszociációs játék. :)
- Digitális Állampolgárság Program
-
LOGOUT.hu
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
erikke17
őstag
Üdv.
Nagyon új még nekem ez a Raspberry Pi de megtetszett a sokoldalúság és az ára..Nézegettem ezeket az ambilight dolgokat hozzá. Ez fogott meg eddig a Lighberry.
Ez hogyan működik? Raspberryn linux oprendszer, majd ott fut az xbmc és az küldi raspberry vezérlőmoduljának jelet??Nem tudom egyszerűen kihámozni
Médialejátszóként sem utolsó, és ahogy látom netezni is lehet rajta, nem "hardkór" módra, csak olyan megnézni egy két weblapot..
[ Szerkesztve ]
||Wot / WarThunder - Erixx93|| Steam - erixx18 ||Xbox Series X - Erikk24 || BMW R1200GS || Opel Astra F X16XEL|| BMW E39 530d 142kW||DJI Mavic Pro||
-
erikke17
őstag
válasz erikke17 #9486 üzenetére
Erre valaki ? :-/
Hogyan is működik ez valójában... ?Még annyit, hogy honnan érdemes beszerezni Pi-t? Ebay-en találtam átlátszó házzal hűtőbordákkal együtt. Hivatalos raspberry oldalon shop részen valami kacifántos oldalak vannak szóval azok kilőve element14-en meg azt írja hogy nincs raktáron...
||Wot / WarThunder - Erixx93|| Steam - erixx18 ||Xbox Series X - Erikk24 || BMW R1200GS || Opel Astra F X16XEL|| BMW E39 530d 142kW||DJI Mavic Pro||
-
erikke17
őstag
válasz bambano #9511 üzenetére
Hmm értem, csak én itt Szlovákiában lakom
Van nálunk is egy webshop de 45euró+postaköltség...
Ebayen amit találtam jó is lenne 32Euróra jön ki. De ha vámot fizetek meg az adó rá már megint ugyan ott vagyok
farnell-t ahol néztem valami rosszat nézhettem, mert mos találtam és van nekik ott 31 euróra jön ki... Ez nagyon jó, de itt hogy van a postázás?
Hűtőbordát meg átlátszó házat ebayről beszerzem 2 dolláros tételek arra meg nincs vám meg a többi
-
erikke17
őstag
Részben igaz, eddig ha számolgattam egyik variációnál akár +10eur is lenne 5 eurón nem vacakolnék... Csak Ebayről ugyan ott vagyok mint ha nálunk venném..
trance89 - Megbízható eladót néztem, free shipping De miután utána számoltam ki is lőttem lehetőségek közül...
Azért néztem farnellt hivatalos boltot, van nekik szlovák részük is sk.farnell.com de itt meg kézbesítés kitudja hogy van...
Alza elég sokat rádobott
Ez a dialogue tetszik, vannak nekik cuccok is hozzá köszönöm! Bordát tokot meg ebayről beszerzem...
Más: Valaki próbálkozott már olyannal, hogy HDMI-ről valamilyen converterrel levenni hangot spdif-re?
[ Szerkesztve ]
-
erikke17
őstag
válasz wassermann #9519 üzenetére
2 Eurós tétel, ha húzva van lesz netán jól jön..
azbest - Szóval akkor kivitelezhető... Mert kellene HDMI Splitter is külön ha csak nem olyan, hogy video jel megy tovább HDMI-n. Mivel házimozira szánom a hangot passtroughval. Mert ahogy olvasgattam itt nem nagyon szereti licenc nélkül Pi...
sad-Vamp - Ó ez az rlx egy aranybánya thx Én ilyenekre miért nem bukkanok rá
Valahogy olyan kétségeim voltak dialogue weboldallal kapcsolatban elég silány felülete van, pluszban még ha rendelést is eltolták. De itt van minden rlx-en Pi-hez bordák, házak, tápok stb...||Wot / WarThunder - Erixx93|| Steam - erixx18 ||Xbox Series X - Erikk24 || BMW R1200GS || Opel Astra F X16XEL|| BMW E39 530d 142kW||DJI Mavic Pro||
-
erikke17
őstag
Szerinte ez mennyire lenne megfelelő?
[link]Ára picit necces, de van rajta Spdif és toslink is nem kell splitterrel megküldeni külön mert egyik felén be másikon ki.
-
erikke17
őstag
válasz golya87 #9548 üzenetére
Ebből a hsz-ből az jön le, hogy a Pi-nek sok egy 720p film. hang 5.1/DTS passthrougal erősítőbe + egy lightberry pack sok lenne neki? :S
Esetleg ha meg van cibálva a CPU meg a RAM ?
[ Szerkesztve ]
-
erikke17
őstag
válasz larryking #9564 üzenetére
Az tudom hogy viszi 1080p-t is csak én még tennék rá egy Lightberry Ambilight szettet is .
Hyperion wikiben az olvastam egy nem húzott Pi-n 50 leddel 2%-körül van. Ez mennyire lehet igaz szerintetek? Mer ha az igaz akkor szerintem nem gond, hogy pluszban a film is menjen rajta
-
erikke17
őstag
válasz golya87 #9567 üzenetére
Akkor fog ez menni, nekem sem lesz több ledem... Köszönöm az információt.
Lehet majd foglak egy kicsit zaklatni ezzel kapcsoltban ha építem, beállítások meg stb
Asztee - Lényegében a Lightberry egy kész ledsor táppal mindennel, de Hyperion lesz az alapja szóval menni kell. Feljebb írták..
-
erikke17
őstag
Most látom lehet venni úgy Pi-t hogy jár hozzá egy 8GB-os microsd sd előretelepített noobs-al(nem azon a lényeg hogy rajta van alapból )
Ahogy kibogoztam az egy Class6-os Samsung microsd, mennyire felel meg az neki? Alig drágább valamivel, vagy inkább egy Class10-es?||Wot / WarThunder - Erixx93|| Steam - erixx18 ||Xbox Series X - Erikk24 || BMW R1200GS || Opel Astra F X16XEL|| BMW E39 530d 142kW||DJI Mavic Pro||
-
erikke17
őstag
válasz golya87 #9616 üzenetére
Értem, és érdemes nagyobb microsd-t venni? Tehát, hogy filmek vagy zenék is azon legyenek, vagy azt inkább külső adattárolón pendrive / usb-s merevlemez?
-
erikke17
őstag
válasz wassermann #9628 üzenetére
Ahha, szóval mint a windowsnál rendszerpartícióra fontos fájlokat sose Na meg gondolom az sem jó, hogy egyszerre fusson sd-ről a film meg a rendszer is mert be tud lassulni...
golya87 - Akkor már inkább pendrive, külső vinyó vagy samba. Sajnos routerem nem USB képes, NAS meg nincs
-
erikke17
őstag
Hopp erről a posztról megfeledkeztem :S
Nem sokkal drágábba webshopban nálunk és legalább hamarabb itt van Ezen spdif és toslink kimenet is van.
-
erikke17
őstag
Járt nálam a Mikulás megkésve Még egy HDMI to SPDIF/Toslink kütyü hiányzik jövőhéten szerdán az is meg lesz..
-
erikke17
őstag
Raspberry oldaláról letöltöttem a Noobs telepítőt, de Openelec nem találok közötte, csak Risc os meg Raspbian.
Az hogy lehet hogy nem egy képen és how to videón is láttam noobs telepítőbe openelec-t és a többit?
-
erikke17
őstag
válasz trance89 #9750 üzenetére
Hmm köszi, de most olyan bajban vagyok, hogy 700mb-ot lát a pc 8 gbos sdkártyából formátoztam de akkor is.. Mi lehet a baj? :-/
-
erikke17
őstag
És igen! Köszön9m. Csak most meg kép van elcsúszva, pedig a felbontás jól van beállítva... Ez mitől lehet?
Olyan mint ha nagyobb lenne a kép.
-
erikke17
őstag
-
erikke17
őstag
Olyan problémám lenne, hogy samba megosztast akarok, hálózat típusa otthoni, megosztom mappát openelec látja is de nem lép be. Jelszóval van védve a megosztas. Állítottam saját jelszót Windowsban otthoni csoport beállításai között de úgy sem. A pontos felhasználó nevet honnan tudhatom meg?
Ha kikapcsolom hogy ne kérjen jelszót samba belépéshez akkor megy gond nélkül.
Előre is köszi[ Szerkesztve ]
-
erikke17
őstag
válasz orbitalion #9776 üzenetére
Valahogy nem megy, kikapcsoltam jelszóval védést. De most meg ha hozzá akarom adni Samba megosztást akkor is jelszót kér Openelec, holott tuti nincs jelszóval védve mert másik pc-n elérem a megosztott mappát és nem kér jelszavat.
-
erikke17
őstag
Pi B+ elbirna egy külső HDD-t ha 2A-es tapom van? A HDD y USB kábeles, más periféria nincsen se billentyűzet se egér mert tabletrol iranyitom avagy semmi külső fogyasztó. Előre is köszi
-
erikke17
őstag
Hmm értem...
600mA gyárilag ahogy olvasom, de az portonként van megadva vagy a 2-2 usb portra van a 600ma? Vagy mind a négyre összesen 600mA?
-
erikke17
őstag
Ez a mod van valamiféle negatív hatással Pi-re? Egyébként fel van bordázva, tehát a fet-en is van.
Még az jutotta szembe, hogy Y USB kábel egyik vége Pi-be másik meg telefon töltőjébe ami 1.5A tud leadni, ez így életszerű? Vagy inkább nem, mivel esetleges feszültség különbség a két táp végett, esetleg Pi-hogy reagálna rá hogy USB felől is kap tápot.. ?
-
erikke17
őstag
Ahha, esetleg még olyan variáció hogy a Pi és az Y kábel közé még egy darab USB-t beszerkeszteni de abból kiherélni a +5V és a GND-t szálat így tuti a nincs visszatáplálás csak a két adat maradna...
Egyébként a külső tápos USB Hub-k adnak visszafelé tehát jelent esetben a Pi felé? Vagy azok is diódával le vannak védve?
-
erikke17
őstag
Értem köszönöm.
Még olyan, hogy egy kis OC? Hogyan mivel álljak neki? Putty, config szerkesztése? Vagy van valami app openelec alá?? Mert láttam valahol ilyet google-n
orbitalion - Igen aztán utólag beugrott a Sense végett, mert az a GND-re van kötve
-
erikke17
őstag
válasz orbitalion #9851 üzenetére
Ó ennyire azért nem vagyok benne ilyen elektronikába, alapvető dolgok mennek de ilyen nem fordult meg fejemben, de ha arra kerül sor akkor nem hagyom figyelmen kívül!
Hogy On is legyen Ma megjött a Delock HDMI Audio Extractor, Openelecben Passhtrough bekapcsolva erősítő optikán összekötve Delock-al. Gyönyörű hangzás 5.1-ben, Flac zenék is.
De kéne egy kis plusz kakaó, valaki tudna segíteni egy kis OC-ben egy 850mhz-re meg a ramot is meg amit érdekes picit megpöckölni?
Hogy álljak neki mivel? Bordák vannak Pi-n.
Előre is köszi.
-
erikke17
őstag
Használja ezt az addont valaki Openelec alá vagy ismeri?
-
erikke17
őstag
Üdv.
Én épp most csináltam meg, hogy legyen 5.1 kimenet spdif-en.
Egy Delock HDMI Extractort vettem, Pi-ben bekapcsoltam passhtorugh-ot, optikai kimeneten összekötöttem erősítővel és szépen megy a DTS, Dolby is. Ebben a felállásban az erősítő dekódolja a hanganyagot így az a terhelés sem megy Pi-re.
-
erikke17
őstag
Olyan létezik Openelec alatt, hogy pl ha PC-n ha játszok streamelni TV-re képet?
-
erikke17
őstag
válasz lolka1980 #10108 üzenetére
Lehet fáradtság teszi
Ez valami más amit linkeltél.
Én olyasmire gondoltam az előbb, hogy pi-n Openelec van htpc-nek használom. Majd olyan jutott eszembe, hogy mi lenne ha például játszom PC-n pi-n keresztül tudnám TV-re küldeni a képet...
Hogy létezik e ilyen nem tudom azért kérdezem csak...
[ Szerkesztve ]
-
erikke17
őstag
válasz Honkydoo #10110 üzenetére
Arra gondoltam én is Csak mondom ha már hálózaton össze van kötve akkor hátha. Most azért nem veszek 5m HDMI kábelt Akkor marad így azért köszi
-
erikke17
őstag
Üdv.
Hogy tudom transmissiont telepíteni?Letöltöttem az addont Openelecben de az csak a gui szerintem, mert be is zárja magát és egy bejelentkező ablakot hoz be (fehl., jelszó, port, stb..)
Ha jól értem, kell még a daemon is. Na de azt hogyan kell? Nem volt még Linuxal dolgom szóval ez új.
[ Szerkesztve ]
-
erikke17
őstag
válasz envagyok #10172 üzenetére
E szerint próbáltam: [link]
De nekem ott nincs transmission.
Csak a minden kiegészítők és az XBMC.org Add-ons keresztül. De az csak a GUI... Nekem a Daemon kéne, csak a fentebb linken leírtak alapján nincs nekem ott olyan... :-/
-
erikke17
őstag
válasz Cyber_Bird #10175 üzenetére
Ó meg van a baki, Unoficial Openelec Mediacenter OS Add-onst telepítettem onnan elértem már transmissiont, működik is!
Webes felület is bejön. FajinLenn egy kérdésem még, mennyit fogyaszt ez pluszban Pi erőforrásából ha semmi torrent nem fut? Tehát csak maga a service megy?
-
erikke17
őstag
Openelec és transmission. Ahhoz hogy fusson a transmission service mindenképp kell menni hozzá Openelecnek is?
Tehát olyat hogy csak külön a transmission fusson ha úgy akarom nem lehet?||Wot / WarThunder - Erixx93|| Steam - erixx18 ||Xbox Series X - Erikk24 || BMW R1200GS || Opel Astra F X16XEL|| BMW E39 530d 142kW||DJI Mavic Pro||
-
erikke17
őstag
Üdv. HDD csatlakoztatása hogy történik Openelec alatt? Csak rátűzöm aztán csókolom? Vagy Pi-t kikapcsolni, rádugni majd bekapcsolni, esetleg menet közben is lehet?
Lecsatlakoztatás? Kikapcsolom Pi-t aztán úgy, vagy van rá lehetőség lecsatlakoztatin?Előre is köszönöm
-
erikke17
őstag
Húha...
Most látom, hogy ntfs nem fog csak úgy menni openelec alatt.. Kell hozzá NTFS-3G? Azt, hogy tudom feltelepíteni?
ext4 nem játszik HDD-re mert akkor meg windows alól problematikus elérése... Igazából film lenne róla nézve, meg 1-2 torrent..
-
erikke17
őstag
válasz bencsikgab #10314 üzenetére
Nem volt még dolgom linux-al nézd el nekem
Ezt gondolom PuTTy-ban kéne, egyszerűbben nem lehet telepíteni kiegészítők közül? Tehát gui-n ne parancssorból.
-
erikke17
őstag
válasz bencsikgab #10316 üzenetére
Értem, azért köszi
G4ula84 - Azt hol találom OE-ben?
-
erikke17
őstag
válasz Gyula84 #10319 üzenetére
Itt nincs vagyis nem tudok róla, marad az SSH. Soha nem használtam még szóval ez új lesz
vargalex - Igazából a HDD-n képek és zenék vannak ott tárolom egy részüket afféle biztonsági mentés.
Jelenleg NTFS a file rendszer mert ugye windowson használtam eddig. Fat32 nem játszik a file méret korlát végett, avagy HD és DVD filmek úgy kilőve.
ext fájlrendszer megint nem jó windows végett, nem tudom mennyire nyűgös ott.Windowson keresztül ráraknám a filmeket, majd Pi-n lenne lejátszva Esetleg akkor menne többet ha egy két torrent futna még transmission-en.
igy szerintem maradt az ntfs-3g alternatíva... Igaz még ezt sem tudom hogy működik, annyi lejött hogy mountolni kell HDD-t SSH-n keresztül. Aztán remélem nem kell mindig mountolni mert avégett PC-t bekapcsolni :-/
-
erikke17
őstag
válasz bencsikgab #10322 üzenetére
De ahhoz PC-nek kell mennie, vagy Pi-nek, hogy elérjem vinyót. NAS lenne a legjobb, de az egyenlőre nem játszik
azbest - Igazából még nem próbáltam HDD-t rákötni mert még nem volt időm foglalkozni a kábel részével. Mert USB hosszabbítóból ki akarom iktatni a 5V-ot, külső tápról fog menni HDD.
De ha benne van akkor az királyság! FAT32-es USB kulcsot probléma nélkül vitte, csatlakoztatta és le is tudtam szépen választani.Degeczi - Dupla megerősítés. Köszönöm az infót sok szenvedéstől menekültem meg így..
-
erikke17
őstag
Üdv.
Openelec a kérdésem
Van egy film ami DVD .iso kiterjesztéssel.
Első bökkenő, nem jeleníti meg médiatárba. Ez mitől lehet? Mert iso lenne a kiterjesztése vagy csak mert simán DVD?? Lejátszani csak DVD Player-al tudom OMX Player nem viszi ami alapból nyitja meg a dolgokat.
Második bökkenő MPEG2 licenc nélkül akadozik a film(gondolhattam volna), egyszerűbb kiírni DVD-re majd betolni lejátszóba a filmet?
Mit mondtok ti erre? Volt már ilyennel dolgotok?
Előre is köszönöm.
-
erikke17
őstag
válasz azbest #10519 üzenetére
Na ha tényleg olyan jó lesz mint ahogy hangzik akkor lecserélem a B+ ami még csak 3 hónapos lesz Kecsegtető a több erőforrás. Kiadhatták volna hamarabb is
Fogyasztásban ez hogy nyilvánul meg?
Esetleg arról volt szó, hogy másképpen oldották e meg az ethernet és az usb dolgot mint az ezelőttiekben?||Wot / WarThunder - Erixx93|| Steam - erixx18 ||Xbox Series X - Erikk24 || BMW R1200GS || Opel Astra F X16XEL|| BMW E39 530d 142kW||DJI Mavic Pro||
-
erikke17
őstag
Pi1 512MB B+-ra is elérhető lesz az ötös openelec vagyis elérhető? Mivel jobb mint az elődje 4.2.1?
[ Szerkesztve ]
-
erikke17
őstag
Szép estét, hétvégén egy kicsit kísérletezgetni akarok az új Openelec-el 5.0 talán.? Jelenleg az elődje fut hibátlanul ezt szeretném lementeni, ez lehetséges?
Win32DiskImager amivel ugyebár a kép fájl került rá anno, le tudom vele menteni a jelenlegi rendszert? Majd ha valami nem lenne oké egyszerűen csak ráírom SD-re a lementett képfájlt?
Előre is köszi
-
erikke17
őstag
Frissíteni szeretném Openelec-t 5.0.6-ra 4.2.1-ről.
Manuális frissítést néztem e szerint:[link], csak az a kérdés 4.2.1-ről update 5.0.6 esetén is működik? Elvégre elég nagyot ugrik a verziószám...
Vagy formátozzam microsd-t majd tegyem fel 5.0.6 diskimaget sd-ra aztán egyszerűen új rendszer?
Előre is köszi
-
erikke17
őstag
Akad egy kis olyan problémám Openelec alatt. Meg van adva, hogy mindig tartsa ébren hangrendszert de akkor sem tartja ébren.
HDMI-n küldöm a jelet passhtroghal egy Delock HDMI extractorra majd az tovább az erősítőbe optikai kábelen..
Mi lehet a baj? Elég idegesítő mikor lapozok egyszer van hang, megállok mp majd nincs aztán egyszer csak van megint hang....
-
erikke17
őstag
Üdv, ha Kodi alatt bekapcsoltam a sztereó felkeverését 5.1-re annak, hogy kéne megjelennie? Semmi változást nem hallok. Erősítő sem kapcsol át 5.1-re se semmi.
Mi lehet a baj? Passhtroughal megy a jel, majd extractorral leszedem és toslinken megy erősítőbe..
Előre is köszi
-
erikke17
őstag
Üdv.
Van egy Raspberry pi1 B+ rajta legújabb stable openelec. DVB-T-t szeretnék rá faragni, mindigtv lenne a cél.
Mivel SK-ban lakom és itt nálunk Digin nincs m4sport, külön meg azért DVB-T tunert nem veszek most.Mire lenne szükségem hozzá? Csak egy USB-s DVB-T tunerra? Na meg egy beltéri DVB-T antennára. Gondolom még szoftveresen kell mókolni.
Ez így életképes?
Előre is köszi
-
erikke17
őstag
válasz Mr Dini #15465 üzenetére
Ahha, az MPEG2 kodek. Esetleg egy kicsit meghúzni CPU-t? Vagy akkor már venni egy új Pi2-őt. Esetleg van valami konkrét tuner ami ajánlott és jól működik Pi-n?
Nem is vészes azt hittem komolyabb mókolás kell..
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Supermicro MBD-A1SRM-LN7F-2758
- Új generációs Gamer Intel i5 13400/ RTX 3070 8GB / 16GB DDR4 / 512GB SSD / Beszámítás / Garancia
- ELADÓ: i5 6500/ 8GB DDR4 /240GB SSD /USB-C /takarítva, pasztázva/ HP 800 G3
- GAMER PC: Új RYZEN 7 3700X/5800X - Új RTX 3050 GDDR6 - Új 16/32GB DDR4 - NVMe SSD - GAR/SZÁMLA!!!
- Ryzen 7 5700X / RTX 3070 / B450 / 16GB vagy 32GB RAM 3600MHz / 256GB + 1TB SSD / 700W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest