- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- t72killer: Fürdőkád kontra elektromosság: XXI.század
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Vízügy: árvíz, belvíz, aszály, stb.
- eldiablo: Mennyire strapabíró egy GShock?
-
LOGOUT
Motorolaj és szűrő topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
MasterMark #7349 üzenetére
A szabvanyokban is van difi.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
MasterMark #7347 üzenetére
Igen, mert frissult a recepturaja az Eco-Lite-nak.
En is ezt neztem most az Imprezaba.
-
MasterMark
titán
Akkor most az Eco-lite jobb lenne mint az Eco-nergy 5w-30?
Subaru Legacy 3.0 2004 BL, EZ30 motor
-
TommyY2
tag
válasz
Dluinet #7339 üzenetére
Köszönöm a segítséget. Akkor, amiket kiírtam, szinte egyik olaj se jó az autókba (se Castrol, se Shell)?
Az összes eddig letöltött adatlapot végignéztem, szinte egyik se tudja a Dexos1 Gen2 (Dexos2-t gyakrabban láttam) minősítést (kivétel a Motul 8100 Eco-Lite, az pl. API SP-RC, ugy tudtam, hogy SN-ig van, ez akkor még minőségibb?).Nem szeretnélek tovább zaklatni, mivel csak egyre jobban összezavarodok, de szeretnélek megkérni, hogy mindhárom autóba ajánlj egy-egy általad legmegfelelőbbnek tartott olajat.
Köszönöm a segítséget:
TommyY
-
erik365
senior tag
Múltkor szóesett a fékfolyadékokról, nekem a Fiatba Tutela Top 4/S az előírt(2009 Bravo T-jet, ABS, ESP is van.)
Most lesz hátul nyereg csere, így cserélem a folyadékot is.Maradjon ez vagy mehet bele valami jobb cucc? -
Qru
MODERÁTOR
válasz
Dluinet #7339 üzenetére
Ha már Japán-Amerikai, az öreg Subrumba (EJ253) mit ajánlanál?
API SM és/vagy ILSAC GF-4 valamint 5W30 vagy 5W40-es viszkozitást ír elő a gyártó. Ezt már kb minden tudja, most ugye X-Clean EFE van benne (ez vt raktáron). Legközelebb egy 5W30-as Eco-Lite-ot éztem bele. Hobbi autó, nem megyek vele csak hosszú távokat (minimum 100 km-t megyek egyhuzamban) és azt se sokat, évi 5-8 ezret kb.
-
-
válasz
polonic #7340 üzenetére
Miért javaslom a Dexos1 Gen2 licencel rendelkező olajat.
Mert csak benzines motorhoz fejlesztik, így nincs brutál alacsony TBN mint a ACEA C-s szabványoknál vagyis korai savasodás (a kettő csak viszonylagos, nem egyenesen arányos).
Downsize turbos (elsősorban 2013 utáni) benzinesekhez igazított szabvány (3,2 literig)
A sima teszteken kívül (API, ACEA), még több mint 30 fajta szigorú, nehéz, hosszított teszten esnek át.
Erősen csökkenti a láncnyúlástól, a kopáson át az LSPI jelenségig mindent, ráadásul fokozott tisztaságot követel meg.
Minden olyan 3,2 liter V6 vagy az alatti benzinesbe mehet Dexos1 Gen2 5w30-as olaj, amihez 5w-30-as olajat enged a gyártó.
Egyszerűen nem lehet kevés a 3,2 liter V6 vagy az alatti benzines motornak Dexos1 Gen2 licencel rendelkező olaj, nem verseny használatban és ha 5w-30-as olajat enged a gyártó.
Ehhez képest csak egyes gyártok ASHS és egyéb összetevők (SA, P, S) maximumát és minimumát kell figyelembe venni.
De ahogy töltögeti mindenki az autóba az olajokat (szerelők, szervizek), úgy Dexos1 Gen2 mindenképp jobb választás egy benzinesbe.
Az olaj gyártok nem szeretik, mert költséges a tesztje és a licence is.
Sokkal egyszerűbb és olcsóbb egy A3/B4-es vagy C3-as olajat gyártani, így a haszon is nagyobb.
A tesztek metódusai azért változnak, mert más a motor célcsoportjuk, más szabványhoz, más teszteljárást írnak elő. -
polonic
félisten
válasz
Dluinet #7339 üzenetére
Néztem én is pár adatot az olajoknál.
Igazából ezeknek az értékeknek kb értelme nincs, mert összehasonlíthatatlanok, csak nagyon kevés paraméterAdott egy olaj
HTHS ASTM D4741 3.6 mPa.s
TBN ASTM D2896 6.0 mg KOH/gmásik olaj
HTHS at 150°C ≥ 3,5 mPas ASTM D5481
Total base number 7,6 mg KOH/g DIN ISO 3771Totál más vizsgálatok szerint adják meg. Kb a viszkozitás 40, 100 fokon és a viszkozitási index van megadva azonos vizsgálat szerint. Már az alacsonyabb hőfokon lévő viszkozitás is más más vizsgálat szerint van megadva és a hőmérsékletek sem egyeznek.
-
válasz
TommyY2 #7337 üzenetére
"Eco-Clean jobban védi a turbót (a te esetedben) mint az EFE"
A két olajnak ugyanakkora a fajhője (hőkapacitása), viszont az Eco-Clean-ből egységnyi idő alatt nagyobb mennyiséget tud szállítani a szivattyú.
Nagyobb mennyiség > jobb és egyenletesebb hűtés > kevesebb hotspot >alacsonyabb hőfok > kevésbé használódik az olaj.
+ egy kicsivel magasabb a hőtűrése az Eco-Clean-nek, közben alacsonyabb hőmérsékleten üzemel a motor.
Renault Scenic 1.6: gyakran cserélt olaj a jó olaj
Szerintem mai 5W-30-as olajvaló bele (2001-ben nem voltak még hasonlóak sem az 5w-30-as olajok). A C3 és az A3/B4 nem jó irány.
-Motul 8100 Eco-nergy 5W-30
-Vagy Elf Evolution 900 SXR 5w-30 (ebben a minőség kategóriában, nagyon jó adalékcsomagja van)
Suzuki Splash 1.2 és
Bármilyen Dexos1 Gen2 olaj, vagy SN RC (európaiban a C2 van közel hozzá)
Ecstar F9000,
Eneos Sustina
Motul 8100 Eco-Clean 5W-30 C2
Suzuki S-Cross 1.4T
Turbós, benzines, Japán/Amerikai vonal
Én a Suzukit követném az olaj választásban, így Dexos1 Gen2 olaj, vagy SN, SN RC, SP(SM-et itt egy kicsit réginek érzem, valószínű ha tesztelnék a suzuki olaját, akkor simán megugraná az SN szabványt)
Motul 8100 ECO-LITE 5W-30 (HTHS 3.3, mert sok helyen hülyeséget írnak, ez pont, hogy egy vastagabb olaj, mint amit a ráírt szabványoktól várnánk), ennél vastagabb nem kell bele. A Motul 8100 X-Clean EFE feleslegesen vastag olaj, nagyon max 5000km-es csereperiódussal.
De bármilyen márkás Dexos1 Gen2-es minősítésű olaj jó (Mannol és a Mol nem az).
Olajcsere intervallumban a mérnökök által ajánlott severe (szigorú) periódust kövesd.
Ha jól gondolom 7500km/ 6 hónap vagy kevesebb. Csak városi (hideg indítás után 16km-nél rövidebb távok) üzemben ez lemehet 5000km-re is.
A Marketinges Normal cserét csak Taxi vagy állandó autópálya (hideg indítás után, minimum 80-100 km megtétele) üzemben alkalmazd vagy akkor sem.
Megjegyzések:
Ha TBN-t hasonlítasz össze akkor fontos, hogy ASTM D2896 1 - 1,8-cal nagyobb értéket mutat, mint az ASTM D4739 vizsgálat (ezt már említettem múlt héten, egy lobbanáspont vizsgálat kapcsán példaként), a magas TBN nem mindig jelent előnyt, a kiegyensúlyozott olajok sokszor jobbak. De ha magas TBN kell az S-Cross 1.4T-be, akkor ott az Eneos Sustina 5w-30 vagy Amsoil Signature Series 5W-30, amik bizonyítottan jók és 13 körüli TBN-nel bírnak. De az olcsóbb, kiegyensúlyozott olaj gyakoribb cserével is jól véded a motort.
A magas TBN-n olajból, nem mind jó (inkább nagyon kevés jó) közvetlen befecskendezéses motorba.
A magas HTHS nem fogja megvédeni a csapágyakat, minden folyadék összenyomhatatlan, így ha a víz nem párologna el, nem fagyna meg, és nem okozna korróziót, akkor az is tökéletes lenne a turbónak. Turbónál az olajnyomás és az egységnyi idő alatt átfolyt olajmennyiség a legfontosabb. Ha lenne olajnyomás mérőd, akkor az is kiderülhet, hogy a turbónak a 0w-20-is tökéletes, csak van más egység is a motorban a turbón kívül. -
TommyY2
tag
válasz
Dluinet #7307 üzenetére
Előre is köszönöm a segítséget, remélem most már sikerül lezárni a témát a fejemben (az elmúlt fél évben nagyon sok mindent olvastam itt, de még mindig nem tiszta minden).
"Eco-Clean jobban védi a turbót (a te esetedben) mint az EFE" Miért?
Amiket az elmúlt fél évben kinéztem:
Renault Scenic 1.6 (gyári olaj az ELF SXR 5W-40 A3/B4, de 10 évig márkaszerviz által 10W-40 volt benn, az utóbbi 7 évben pedig Eneos 5W-40 C3):
Cactrol Magnatec Stop-Start 5W-30 C3 (jelenleg ez van benne, mivel a szerelőm ezt ajánlotta. van ebből A3/B4 is, ahol a szulfáthami tartalom sokkal magasabb, esetleg a sima Magnec 5W-40?)
Motul 8100 X-Clean 5W-40 C3 (TBN 7.5) Lehet, hogy jobb lenne helyette az X-Cess?
Motul 8100 X-Cess 5W-40 A3/B4 (TBN 10.1)
Shell Helix Ultra 5W-40 A3/B4Suzuki Splash 1.2 (gyári olaj az EcStar 0W-20 API SN, korábban a márkaszerviz által 10W-40 isvolt benn, legalábbis el van bepecsételve, az utóbbi 7 évben pedig Eneos 5W-40 C3. jelenleg Eneos 5W-30 C3 van benn):
Cactrol Magnatec Stop-Start 5W-30 C3
Motul 8100 X-Clean EFE 5W-30 C2/C3 (TBN 7.8) Lehet, hogy jobb lenne helyette az Eco-Clean?
Motul 8100 Eco-Clean 5W-30 C2 (TBN 7.9) Ez hasonlóan híg, mint az EcStar 5W-30
Shell Helix Ultra ECT C3 5W-30Suzuki S-Cross 1.4T (gyári olaja az EcStar 5W-30 API SM, jelenleg is ez van benn):
Castrol Edge 5W-30 M (SN_Plus)
Motul 8100 X-Clean EFE 5W-30 C2/C3 (TBN 7.8) Lehet, hogy jobb lenne helyette az Eco-Clean?
Motul 8100 Eco-Clean 5W-30 C2 (TBN 7.9) Ez hasonlóan híg, mint az EcStar 5W-30
Shell Helix Ultra ECT C3 5W-30Arra szeretnélek megkérni, hogy amennyiben az időd engedi, tudnál írni mindenhová egy-egy rövid kommentet (pl. miért azt ajánlod), hogy jobban megértsem?
Köszönöm még egyszer a segítséget:
TommyY
-
válasz
forceberg #7335 üzenetére
Csak magában a MB-Approval 229.51 kevés, kell hozzá még az RN0720 is. (ahogy írtam is)
229.51 csak alacsony SAPS tartalmú, long life olaj.
Viszont a 226.51 -et vehetjük egyenlőnek az RN0720 -tel.
Vannak olyan esetben amikor a C4 megfelel a C3 követelményeinek is, ha az olaj értékei megfelelőek.
Ilyen a Fuchs Titan Gt1 Flex 34 is. C3 és egyben C4-es olaj is.
De ez nem jelent minden esetben egyenlőséget. -
válasz
Dluinet #7334 üzenetére
Csak egy kérdés... Miért akar minden Rönós eltérni az Elftől és akár 2x annyiba kerülő olajat tölteni a kocsiba arra a harmadolt, azaz 10 ezres ciklusra? A megfelelő használattal kell megvédeni az autót, nem a horror árú olajokkal
A kedvenc témánk megint, RN0720 vs. C4
226.51-ek
A C3-as nem belevaló elvileg, de már máshol is láttam ajánlásként, hogy belefér az is. -
válasz
csillik.s #7333 üzenetére
Dízelben Aral olajok jók, főleg ár/érték arányban.
Hogy megnehezítsem a választásod: Aral HighTronic R 5W-30 (TBN 7.5)
C4 meghatározza a maximumot: TBN max 7.5
Ha RN0720 mellett még meg van a MB-Approval 226.51 vagy 229.51 (jóváhagyás, nem ajánlás), akkor biztos nem nyúlsz mellé.
A magas TBN a dízel füstgáz utókezelő rendszernek nem előnyös.
Motul-nak ezért alacsony a TBN értéke.
Ha nincs DPF az autóban, akkor választhatsz magasabb TBN számút. -
csillik.s
csendes tag
Köszönöm a linkeket, igazából még a TBN számra lennék kíváncsi
Renault 1.6 dci-be keresném a legmegfelelő olajat az Elf-n kívül
Van három kiszemelt
Fuchs Titan Gt1 Flex 34
Valvoline Synpower MST C4
Motul Specific 720
Valvoline és Motulnak megvannak a teljes adatai de a Fuchs-nak még keresem
Tesztek alapján a Valvoline jobbnak tűnik a Motul-nál, de, hogy a Fuchs milyen C4-es kategóriában még idáig nem derült ki számomra -
ZeroX92P
tag
válasz
Dluinet #7328 üzenetére
Tulajdonképpen akkor valami olyasmi a konklúzió, hogy ne rugózzak rajta sokat. Könnyen rendelhető a "Mazda" 0W20 meg 5W30 is.
0W20-al vettem de vásárlás után azt ledobtam, szóval nincs vele hosszú távú tapasztalat. Akiknek van, tőlük lehet olyat olvasni, hogy pár dl-t autópályás használat esetén csipegethet két csere közt.
Most a gyári 5W30 van benne, nincs vele alapvetően semmi gondom de lassan esedékes a csere.
Akkor már csak azt kell kitalálni melyik legyen.Köszi mindenkinek.
-
ZeroX92P
tag
válasz
Dluinet #7322 üzenetére
Alapvetően onnan indultam, hogy jó-e nekem ez a gyárival megegyező Total vagy lehet ettől jobbat találni.
Korábbi autókba Castrol és Motul ment, ez a Total nekem kicsit idegen, nem tudom hova pozicionálni. A másik gondolat pedig igen, a terhelés és a magasabb hőmérséklet miatt 30 helyett egy 40-es főleg nyáron. -
válasz
ZeroX92P #7321 üzenetére
Azon gondolkodsz, hogy nagyobb terhelés miatt vastagabb olaj kéne bele?
Mert nincs közvetlen összefügés a kettő között.
A Mazda olaj extrém folyós, így mindenképp hasonló olajat kell nézned.
A vastag olaj megfojtaná, egyenes út lenne a lerakódásokhoz, EGR kokszhoz, letapadó gyűrűkhöz és a kopáshoz.
Én maradnék a gyári olajnál, és a magas molibdén tartalom mellett.
Mazda supra 0w20
Mazda Ultra 5w-30
A Motul HYBRID 0W20-at nem dobta fel? -
ZeroX92P
tag
Kicsit lehet én is elvesztem az olajok közt, kíváncsi lennék a véleményetekre, mit kéne tenni egy 2.0 Skyactiv Mazda-ba.
Ez lenne a gyári ajánlása:
A "Mazda" olaj egyébként egy Total Quartz Future NFC 9000
A 0W20 szerintem nem annyira ideális nekem, 95% autópályán fut és a tempó sem alacsony sok esetben, 5W30 ból maradni a gyárinál esetleg egy Motul?Motul keresője kihozza ajánlottnak a 8100 X-clean EFE 5W30-at de az C2/C3, illetve az 8100 ECO-NERGY 5W-30-at is, vagy esetleg elmenni 5W40 felé a használat jellege miatt?
-
eTrade
tag
-
Asbee
veterán
KIpróbáltam ezt a xado maximum adalékot, izgatta a fantáziámat.
Első 200 km alatt semmit nem tapasztaltam, aztán már egy 800 belement vele. Lényegesen csendesebb simább lett a motor. Ez a vw 1,6 bse pedig nem erről híres. Ami még változott, hogy alacsony fordulatról gyorsítás sokkal egyenletesebb lett. Eddig volt benne egy ilyen erősen érezhető ugrás , hogy ilyen 2200 as fordulatról jön meg a nyomaték. Már ami egy ilyen kis szívó benzinnél elképzelhető. Most ez szép egyenletes. Fogyasztásról még nem tudok nyilatkozni, mostanában több volt a hosszabb út, így a csökkenés ennek tudható be. Ilyen kompresszió és egyebek is passz, baja nem volt a motornak ami miatt nézni kellett. Van egy kis olajfogyasztása a gépnek, de nem hinném azon bármit változtatna. Ha ez így megmarad hosszabb távon, és valami megelőző védelmet is nyújt vele, akkor azt mondom megérte az árát.
-
csillik.s
csendes tag
Sziasztok!
Fuchs Titan Gt1 Flex 34 olajról van valakinek adatlapja? Nem találok a neten semmit róla. -
Asbee
veterán
válasz
TommyY2 #7309 üzenetére
Felesleges ennyit rágódni egy olajon. Tudja azt amit a gyártó előír, azon belül lehet igazítani a felhasználási módhoz, szokáshoz, meg időben legyen cserélve. Ha ezek megvannak, nem azon fog múlni, hogy éppen egy picikét jobb vagy rosszabb olajat teszel a kocsiba. Én is össze vissza próbálgattam, olvasgattam állandóan, aztán megmaradtam a totalnak, fél évente csere. Köszöni szépen jól megvana kocsi.
-
TommyY2
tag
Ez az olaj választás valóban érdekes téma. Milyen jó is volt, amíg fogalmam nem volt az egészről (időnként elvittem, aztán azt tettek bele, amit "akartak").
A könyv 5W-30 A3/B4-et ír, amit valóban az 5W-40 tud csak, de a másik oldalon az ajánlás meg az SXR 5W-30 (20 éve lehet, hogy az is A3/B4 volt).Ha megengeditek, holnap ismét átnézem az olaj ajánlásokat és megírom majd a konkrét elképzeléseket.
Az elmúlt fél évben sokat tanultam tőletek, remélem most már sikerül végérvényesen lezárni a témát a fejemben.
TommyY
-
eTrade
tag
válasz
TommyY2 #7306 üzenetére
Az Elf SXR 5W-30 olaj az A5/B5 olaj, de jó bele az Elf SXR 5W-40 olaj is amely valóban A3/B4.
Én az utóbbi 2 évben Motul-t választottam, elsőnek Motul 5W-30 Eco-nergy (A5/B5) ment bele de semmi pozitív változást nem tapasztaltam Elf SXR 5W-30 után, sőt kicsit több lett a fogyasztásom.
Legutóbb Motul 5W-40 X-cess (A3/B4) ment bele és a fogyasztásom azonos mint 2 éve, érdekes. -
válasz
TommyY2 #7306 üzenetére
Eco-Clean jobban védi a turbót (a te esetedben) mint az EFE
EcStar hagyományosan a kelet Ázsia/Amerikai vonalat követi (Toyota, Subaru, Honda, Hyundai, stb), ilyen az Eneos SUSTINA 5w-30 olaj vagy például a Dexos1 Gen2 szabványú 5w-30-as olajok.
Ha megnézed a Renault is a vékony olajat szereti:
Scénic: 8100 X-CESS 5W-40 vagy 8100 Eco-nergy 5W-30 -
TommyY2
tag
válasz
Dluinet #7305 üzenetére
Én is néztem, hogy a Suzuki ajánlás az Eco-Clean (40°C=61.1, 100°C=10.5, HTHS 3.1) , ez hasonlít legjobban az EcStar-hoz, de sokan használják az EFE-t (40°C=70.1, 100°C=12.1, HTHS 3.5 fölött), gondoltam, hogy jobban ken (jobban védi a turbót). Egyébként az EcStar az átlagosnál higabb olaj a többi 5W-30-hoz képest.
A Scenic 2001-es, a gyári olaj az Elf SXR 5W-30 A3/B4. Korábban mindig Eneos 5W-40 volt bent, de 10 éves koráig a márkaszerviz által 10W-40 lett beletöltve ☹️.
TommyY
-
TommyY2
tag
válasz
Dluinet #7303 üzenetére
Hamár Motul téma, én is rákérdeznék:
Már régebben kinéztem a Suzuki S-Cross (K14C) és a Splash (K12B) gépkocsinkba a Motul 8100 X-Clean EFE 5W-30 olajat. Jó ezekbe az autókba (van neki Suzuki minősítése?)?
Most volt a Renault Scenic 1.6 autónkban olajcsere, nem mertem a Motult beletenni, mert nincs neki Renault minősítése (ha jól láttam, csak az 5W-40 olajoknak van, pl. X-Cess).
Így most Castrol Magnatec Stop-Start 5W-30 lett beletéve, jól tettem?TommyY
-
Maradj a motul-nál.
PAO olaj minden esetben jobb (Motul is azzal dolgozik a jobb olajaiban), mint a GTL.
GTL a hidrokrakkoltnál jobb, de a PAO jobb a GTL-nél.
GTL előnye, a nagy tisztaság és egyenletes minőség.
RAVENOL SSL SAE 0W-40 10ezer kilométer után, az alapolaj viszkozitására, 0w-30 körülire hígul. A viszkozitás módosítói elfáradnak, viszont még nem kezd el savasodni.
Mivel az 5w-30 jó a motorodba, ennek még jónak kell lennie 10ezer kilométer után. -
FoLey-v
addikt
Na kicseréltem Q8 Formula Special G Longlife-ról Motul 8100 X-clean EFE-re. Az autóm mintha jobban érezné magát motul olajjal. Nem érzem a minimális rángatást,pillanatnyi fogyasztást sem értem még el 4 alá(3,8l),de nem akarom elkiabálni.
Még meglátjuk,ha ez is annyit eszik mint Q8 akkor következőnél is motult fog kapni. A Q8 olaj is jó,de motul kicsit másabb. -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- iPad topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Autós topik
- Milyen autót vegyek?
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- PlayStation 5
- Borotva, szakállnyíró, szakállvágó topic
- További aktív témák...
- Újszerű! Russell Hobbs Desire 20366-56 gyümölcscentrifuga - csomag atm-ba küldés az árban!
- Újszerű! Kis kerek asztalka 230V és USB aljzattal, szövetkosárral - csomagküldés az árban!
- Újszerű iGPSport BSC10OS Computer eladó
- Újszerű szék
- MW7168 univerzális akkumulátor töltő / 0.1A - 4A / 1-10 celláig /
- Samsung Galaxy S24 Ultra 256GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- Intel X540-T2 dual-port 10GbE RJ45 hálózati vezérlő (10Gbit, 2 port, áfás számla, garancia)
- Samsung Galaxy S23 Ultra 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- Bomba ár! HP Elitebook 850 G7 - i5-10GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FULLHD I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest