Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Szólánc.
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
- Lalikiraly: Asus Gaming V16 - RTX5050
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
-
LOGOUT
Az objektívekre két nagyon fontos adat jellemző, melyek alapján rendszerint azonnal be lehet őket sorolni. Ezek az objektív fényerejét és gyújtótávolságát jelző számok.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Simtu
senior tag
Viszont nem adnak hozzá állványcsatit! Ráadásul elég drága kiegészítő. Létezik valamiféle alternatíva rá? Hallottam olyat is, hogy a nagy teléken szokott lenni 1-2 lyuk, amire rá tudod csavarni az állvány talpát...

-
Dare2Live
félisten
70-200 f4 L és 70-200 f4 IS L közt optikailag is elég komoly difi van. A Canon messze legeslegjobb zoomja.
Evvel szemben a régi 70-200 f4 szimplán csak egy jó obi.
A megéri e meg kérdésedre a válasz: Kinek. Akinek a fényképezés az élete és havi félmisit keres annak tuti....
-
biggamer
veterán
válasz
philoxenia
üzenetére
Koncerteken ezzel csinálok helyet a csűrhe brigádban, repülőnapon azt hiszik, hogy célba vettem őket és megadják magukat, portrézásnál meg a csajok nagyon szeretik, mert akkora ...
A ló meg kirögög, mert az övé nagyobb ...
-
*Ropi*
félisten
válasz
philoxenia
üzenetére
Pontosan.
Tehát, ha hullámvasútról fotózol és nem sikerül, ne a képstabit okold.

-
*Ropi*
félisten
Az IS-essel hosszabb záridőket tudsz kézből kitartani. Ez akkor jó, ha előtte nem ittál eleget.
Jellemzően mondjuk 200 mm-en az 1/80 sec éles lesz vagy 70 mm-en az 1/15 sec. A 70-200 F4L IS-ben 3. generációs stabi van, ami max. négy fényértéknyit tud javítani. De mozgó célpontnál mit sem ér, csak a kézremegésedet kompenzálja. -
sylas
tag
Érdeklődnék hogy a pentax kitobija elvileg Ies generációs (k200d)
mekkora a különbség a IIes el szemben?csak mert úgy hallottam hogy a IIest a k20dhez van gyártva nem a k200dhez -
-
Simtu
senior tag
A 70-200 f4-es obi ill. annak IS-es változata között kb. 100e ft-os különbség van(fotopest). Megéri szerintetek?
-
Simtu
senior tag
Sziasztok!
40D-re szeretnék venni valami jó átfogású obit. Néztem a 24-105l-t, elég jónak tűnik, bár nem vagyok benne biztos, hogy megéri az árát. Van esetleg valami alternatívája? Elsősorban portréra kellene.
Előre is köszi!
-
johnjohn
addikt
Már volt nálam egy ilyen a nyár elején, de azt nem tudtam megvenni, most egy másikat sikerült.Úgy néz ki, és a tesztek is azt írják, hogy ez egy nagyon jól sikerült obi.
Összehasonlítás a 28-70/2.8 ED IF obival -
-
-
johnjohn
addikt
válasz
j.bravo
üzenetére
Fényviszonyoktól függően ,ha van egy kis ellenfény, akkor már nagy a "ghost",ami mossa a körvonalakat.Ha közeli, 1-2 méterre van a téma még elfogadható, de ha messzebb van akkor már mos.Holnap reggel, teszek fel az email címedre 1-2 képet.
A 35-70/2.8-as Nikon " sajnos" nagyon éles,ahhoz képest a Tamron homály,.3.5-4-től már jó.
Tegyük hozzá,a Tamron is f8-f 10 között viszont borotva éles, RAW-PS 3 -alap konverzió, és nem kell semmihez hozzányúlni. -
j.bravo
addikt
válasz
johnjohn
üzenetére
Mennyire lágy a Tamron 28-75/2.8 2.8-on? Tudnál mutatni pár képet?
De ha azt mondom, hogy legtöbbször a 18-55DX (I-es verzió, a d50-hez adták kitben) 1/3 vagy 2/3 FÉ-t rekeszelve (épp csak hogy ne teljes nyíláson legyen) már számomra elegendő élességet ad, akkor ezt milyennek találnám 2.8-on? -
*Ropi*
félisten
A Simát felejtsd el, ha képeket akarsz készíteni.
Vagy Tampon 18-50 F2.8, de ez csak F4-től éles, vagy Canon 17-55 F2.8 IS. Esküvőzéshez kellenek a fényerős obik, ott még a 2.8 is kevés, ha vaku nélkül fotózol, mert természetes hangulatú képeket akarsz. Fixekkel érdemes kísérletezni, mennyire jön be a használatuk: 50/1.4, 200/2, stb. -
Hát vettem egy 17-40et 110ezerért.
Már csak kellene annyi pénz, hogy elhozzam
Végre van nagylátóm. Legalábbis lesz. 3 hét
-
-
johnjohn
addikt
Tokina 19-35/3.5-4.5 AF
Tamron 28-75/2.8
Nikon 35-70/2.8 AF D
Tamron 55-200 /4.5-5.6
Sigma 135-400 APO D
Nikon 18-55 /3.5-4.5 DX II
Chinon MF 200/3.5---ez a készlet jelenleg.Még nem nagyon hiányzott a VR.
A Tokina f 5.6 -tól már szép éles,a Tamron 55-200 remek kis tele.
A Sigma 135-400 meg 135-350mm-ig szépen használható.Én ezekkel jól elvagyok. -
Simtu
senior tag
Sziasztok!
Van valakinek tapasztalata a Sigma 24-70 2.8 -al?
Mostanában tervezek venni obit, egy 40d-hez lenne. Esemény(esküvő)fotózásra használnám. Fölé kerülne a 70-200 f4 l.
Photozone.de-n néztem a tesztet, ott highly recommended minősítést kapott. A fórumokon viszont eléggé eltérő véleményeket olvastam. Nyílván a gyártási szórásnak is köszönhető.
Szóval szívesen fogadnám a véleményeket!Köszi!
-
Agent87
aktív tag
nem tudom ki ismeri de itt egy teszt amivel a fókuszt lehet ellenőrizni
[teszt] (pdf)
-
johnjohn
addikt
Ma kipróbáltam egy Tamron 17-50/2.8-as lencsét.Arra voltam kíváncsi, 2.8-on mit tud, és siralmas eredményre jutotta.Mosott, kontrasztszegény, siralmas képek, főleg 40-50 mm körül. Másnak mi a tapasztalata ?
-
Allien
veterán
válasz
Agent87
üzenetére
Mondjuk, ez engem is érdekelne. De, teszt a régebbi versenyzőksől van:
Pleiades fórumtársunk jóvoltából.

-
Agent87
aktív tag
válasz
Mercutio_
üzenetére
Még mindig én.

Újabb versenyző miatt megint elbizonytalanodtam. Érdekelne páratok tapasztalata az új Pentax 55-300 -al kapcsolatban. Mennyivel jobb már ha jobb mint a Sigma/Tamron 70-300? Gondolom CA tekintetében a Tamronnál biztos jobb. De megéri az árát? Majdnem kétszer annyiba kerül mint ezek. És ha a kitobit veszem alapnak azzal is meg vagyok elégedve szóval ha legalább olyan minőséget produkál az nem lehet rossz.
Előre is köszi. -
rumos14
nagyúr
válasz
j.bravo
üzenetére
na bakker persze a konverter 46mm és nem 49 ezért csak "úgy elétéve" utdtam kipróbálni, hogy egyáltalán takar-e, de szerencsére nem. sőt, így elétéve a 62mm-esből sem takar.
namármost az merült még fel bennem, hogy ha megfordítom a konvertert, akkor tele "üzemmódba" vált át, ez így életképes ötlet?
ja, még élőképen nézve is látszik sajnos vmennyi hordótorzítás, de ugye ez korrigálható. csak sajnos Lightroom-ban pont nem. -
Pilács
senior tag
18-105mm f/3.5-5,6G ED VR AF-S DX Erről de néznék már egy tesztet

-
Krump-Lee
csendes tag
Ha valakit esetleg érdekel : eladó egy Raynox DCR-250-es előtétélencse. Ára 9eft. Józan alku elképzelhető.
-
rumos14
nagyúr
a torzítás fényképezésnél talán nem lenne gond, lehet korrigálni, raw-ban lövök amúgy is. mondjuk sajnos a Lightroom-ban pont nincs ilyen lehetőség.
a kamerám nem is 42mm hanem 43mm-es menettel bír, egy olyan átalakító, hogy a 49mm-es nagylátószögű konvertert tudjam használni, beszerezhető? -
rumos14
nagyúr
-
rumos14
nagyúr
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
Zozzant
üzenetére
Ha a széleket levágod, pont a lényeg tűnik el, a látószög növelése. Fix lencse ? Használt ?
-
Zozzant
addikt
válasz
rumos14
üzenetére
Ez obi és gyűrű függő, minél nagyobb menetkülönbséget kell áthidalni annál jobban takarhat, de TOM..... írta hogy nem takar be neki. Egyébként inkább nagylátónál takarhat be, vignyettál, telénél nem jellemző a tele végén.
mod: nekem pl volt fz30-on 55mm-ről 43mm-re alakítóm, azzal tettem fel a dcr150-et, mert a csíptetős gyári megoldás nem tetszett, instabilnak éreztem, semmit nem takart ki, a tele végén használtam a makrózáshoz. -
Zozzant
addikt
válasz
TOM.......
üzenetére
Vedd fel a kapcsolatot vele: Szép György (garfieldka) szep_gyorgy kukac t-online.hu
Ő tud neked küldeni nagyjából bármiről bármire alakító step-up vagy step-down ringet, nála az obi felőli méret az első, tehát 6255 step down ringet kérj tőle. -
ottkar
addikt
válasz
TOM.......
üzenetére
Elméletileg létezni kellene menetátalakító gyűrűnek step up ringnek hívják. Néztem az Optiformban nincs a katalógusukban most A Vaterán meg kell nézni.RA 5562 a Raynox száma.Ahol az első két szám amire alakít, a másik kettő amiről alakít.
-
TOM.......
tag
Hello!
Kellene egy gyűrű ami 62mm-ből 55mm-t csinál....tele obihoz kellene polár szűrőt szeretnék rárakni, és meglestem nem lógna bele de fényerőt visszavesz....létezik egyáltalán ilyen adaptergyűrű?
-
*Ropi*
félisten
válasz
philoxenia
üzenetére
Nem rossz ötlet.

-
*Ropi*
félisten
válasz
philoxenia
üzenetére
Manuálban is megy az AF visszajelzés, elvileg jó kell legyen.
-
Hát, 10 percen keresztül nem kell AF-et keresni vele. De pl madarászáskor általában van annyi fény, hogy találjon fókuszt. Annyi idő alatt meg nem fog leégni. Ami meg nem megy, azt nem kell erőltetni. Ha nem megy, akkor ott a manuál kapcsoló, és csók.
Viszont cserébe kapsz mittudomén 640 helyett 900as gyújtót, ami nem mindegy. Szerintem. -
Tüskesor felfele álljon, bal oldalt 3 darab lábra húzol celluxot, és lesz AF, f8-ig. Igaz lassabb, meg szenvedősebb, de lesz. Legalábbis az esetek többségében, de jó fénynél szinte mindig.
mod: kanyon helyett keress Kenko-t, lehetőleg "DG" típusút. Ugyanolyan képet ad, mint a kétszer annyiba kerülő Canon, és könnyebb is. Bár ez utóbbi majdnem tök mindegy.
-
johnjohn
addikt
válasz
philoxenia
üzenetére
A Phot hall-nál pl. még kapni kit obival 90 000.-ért.
-
johnjohn
addikt
válasz
philoxenia
üzenetére
Mondjuk az is igaz, hogy 160 00.-körül van az ára,de lehet, megéri.
Nekem a régi APO D van belőle, és 300-ig egész jó. -
johnjohn
addikt
válasz
philoxenia
üzenetére
A linkelt képekből próbáltam leszűrni a minőséget, és nem tűnik jobbnak, mint a Sigma, vagy a Nikon 70-300.A Tamron meg kompromisszum, de nincs Oly-hoz.
Lehet, a használt piacon kellene körülnézni, vagy a Sigma 135-400-at használni ,kb.300-350 mm-ig, f 8-ra rekeszelve az egy jobb lencse.
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Mit várunk 2026-ban a mobilpiacon?
- Adguard Premium (Android, PC és egyéb rendszerekre, valamint böngészőkhöz)
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- AMD FX
- Eddigi legjobb DxOMark helyezésével zárta 2025-öt a Vivo
- Hardcore café
- További aktív témák...
- Azonnali készpénzes INTEL CPU NVIDIA VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- Akciós kisWorkstation! Dell Precision 3570 i7-1255U 4.7GHz / 16GB / 512GB / Quadro T550 4GB FHD 15"
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- Dell Precision 7550 i7-10850H 32GB 1TB Nvidia RTX3000 6GB 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Teljesen korrekt.

Jellemzően mondjuk 200 mm-en az 1/80 sec éles lesz vagy 70 mm-en az 1/15 sec. A 70-200 F4L IS-ben 3. generációs stabi van, ami max. négy fényértéknyit tud javítani. De mozgó célpontnál mit sem ér, csak a kézremegésedet kompenzálja.