Hirdetés
- Toomy: FOXPOST régen jó volt, de ma már jobban jársz ha elfelejted.
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Gurulunk, WAZE?!
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
-
LOGOUT
Az objektívekre két nagyon fontos adat jellemző, melyek alapján rendszerint azonnal be lehet őket sorolni. Ezek az objektív fényerejét és gyújtótávolságát jelző számok.
Új hozzászólás Aktív témák
-
johnjohn
addikt
válasz
philoxenia
üzenetére
Igen !Ezeket nézegettem
-
johnjohn
addikt
-
Fryskitt
addikt
Üdv! Tud mondani valaki egy nem eszméletlenül drága zoom objektívet Olympus E-500-hoz? Csak több százezer forintos tartományban láttam, azt nem engedhetem meg magamnak.

-
bnss
veterán
válasz
philoxenia
üzenetére
Jó ötlet, amint elfogy ez a rengeteg olvasnivaló, amit sikerült begyűjteni, megnézek egy-két könyvtárat is.

-
ottkar
addikt
Nekem van ilyenem. Ha megnézed a Sigma makrósorozat diagramjait ez a "leggyengébb" közöttük Én is 64-ért vettem azért is vettem meg mert eredetileg 80-90-ért árulták.Színrajza nagyon jó, AF-a kifogástalan ekkora kihúzatnál természetesen lassabb mint más optikáé. Az élességrajza közepesnél jobb, viszont 2,8as nyíláson már az eredeti rajzot adja és ez sok optikáénál jobb amelyeknek itt nagy a fényszórása, ennek itt szinte semmi nincs.Rekeszeléssel az élesség nem változik. Nagyfényerejű normál és portréoptikának viszont nagyon jó szinte nem a 2,8-as fényerőt adja hanem mintha 1,4-2 között lenne. Felbontása jó. Ennél jobb optikát a nagyobb gyújtótávolságú Sigmáknál találsz min. kétszer ennyi árért. Mechanikája az aranyszínű gyűrűnek megfelel.
-
Pocér
csendes tag
Sziasztok!
Pentax K200D tulajdonos vagyok. Keresek 1:1-es új makroobjektívet megfizethető áron ( közelebb az ötvenhez, mint a százhoz ). Ezt találtam: Sigma Pentax 50/2.8 EX AF macro. Ár 63.900,-Ft. Van valakinek ezzel kapcsolatosan tapasztalata, véleménye?
Előre is köszönöm. -
bnss
veterán
válasz
Szten Márs
üzenetére
Igen, volt róla szó, sajnos csak előjegyezhető a könyv. Marad az "on-line" olvasás. (Régi Pratica filmes gépet megtaláltam, elég szép szerkezet.)
-
Szten Márs
nagyúr
-
bnss
veterán
válasz
Szten Márs
üzenetére
Valóban a PH!-n elég sok információra tettem szert, így lesz akkor ebben a témában is. Néztem könyveket, de annyiféle van, elég lutri, hogy melyikkel járok jól, véleményed alapján nem is próbálkozok inkább. Mindenesetre köszönöm az útba igazítást!
-
Szten Márs
nagyúr
Bon3ss, gardener:
Ez egy érdekes kérdés. Abból, hogy a PH-n vagytok (na meg Bon3ss esetében logout cikkből) ítélve úgy gondolom értetek a számítógépekhez, legalábbis valamilyen szinten. Ezt a tudást hogy szedi össze az ember?
Olvasgat teszteket, leírásokat, forumokat, és valahogy összeáll a dolog, egyre jobban. Én legalábbis így tanultam meg, hogy mi fán is terem a számítógép - majd azt, hogy mi fán terem a fényképezőgép. Semmi szakirodalom, szigorúan mindenféle forumok, hozzászólások, és tényleg, tesztek, bemutatók.
Aztán amikor már nagyjából tudtam mindenről, hogy mi micsoda, kezembe jutott egy egész halomnyi Fotó magazin, úgy 10-évet átölelően, nagyjából a teljes 70-es éveket. Valamint 60-as 70-es években írott könyvek. Ezekből elég korrektül lehetett informálódni, érdekes, hasznos dolgokat írtak benne.
Aztán kezembe jutott pár manapság írott, a digitális fotózásról szóló könyv. Igazából kegyetlen színvonaltalanak voltak, még szerencse, hogy egyre sem költöttem pénzt, csak így innen-onnan kölcsönkapogattam őket. Van, ahol igen érdekeseket írtak, tanulni meg aztán teljesen alkalmatlanok - legalábbis amiket olvastam.Ha nagyon alapinformációk kellenek az embernek, hogy mi micsoda tulajdonképpen, azt itt érdemes megtenni: [link]
Aztán objektívekről: [link] [link]
Ez utóbbi kettőt nem olvastam el, így a tartalmukért garanciát nem vállalok - most már késő van kissé
Mindenesetre az első link alatt lévő alapfogalmakat feltétlen érdemes átrágni. -
gardener
senior tag
ok.
Hallgatok rád. thx.
van valami leírás ahol meg tudom tanulni melyik objektív mire való, ill. a jelölések mit takarnak,stb. Szeretnék a itobi mellé valami nem drága de mégis kiválló obit tájképek fényképezésére, valamint nagyobb távolságú tárgyak (pl. kecskemét rep.nap repülői) fényképezésére.
Hogyan tovább? Full alapoktól indulva az obi ismeretek.Időközben Bon3ss kollegához csatlakozok
-
bnss
veterán
Sziasztok!
Objektívekről szeretnék bővebben informálódni (alapismeretek és egy kicsit mélyebben is olvasnék a témában), kérdésem az lenne, hogy erre melyik szakirodalmat ajánljátok.

-
gardener
senior tag
válasz
Szten Márs
üzenetére
"Egy EOS 40D-re amúgy is illik komolyabbat tenni." nem-nem, 450D
-
adik
őstag
válasz
Szten Márs
üzenetére
Azzal a repedéssel én nem merném megverni semmi pénzért sem. Én.
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
gardener
üzenetére
Ez jó lenne, ha valóban a 70-300-as Canon lenne, de a kép szerint ez bezony a 75-300-as modell lesz, régebbi, kevésbé jó, és bár nem vagyok profi Canon objektívszakértő, az innen-onnan olvasott infók alapján én nem venném meg az objektívet. Egy EOS 40D-re amúgy is illik komolyabbat tenni. Másrészt viszont 20 ezer forintot minden bizonnyal megér, ha nem megy feljebb.
-
gardener
senior tag
Mivel rossz topikban tettem fel előzőleg a kérdésem, itt kérdezném.
Nemrég vettem egy Canon EOS-450D-t.
Lesegetem hozzá eztaz obi-t.
Véleményeteket kérem, mennyire jó ill. mire használható ez az obi?
Éredemes lenne ennyiért megvenni? Kicsit segítsetek már eligazodni plíííz! -
Dare2Live
félisten
Canon announces EF-S 18-200mm f/3.5-5.6 IS lens
[link]és megjött az új 50D is. 1éves termékciklus???
-
Flashy
veterán
válasz
Agent87
üzenetére
makróelőtéttel hihetetlenül meg vagyok elégedve, egyetlen gond hogy előre el kell dönteni melyik obin akarod használni ha különböző a szűrőmenetük, viszont egy közgyűrűsor árából vehetsz 3 készletet (vagy 1 készletet meg egy csomó menetátalakítót) szóval csóróknak kezdésnek jó

-
ottkar
addikt
Hát nekem van a Pentaxhoz egy Soligor 1,7x-ezőm úgy optikailag mint elektronikailag kifogástalan a 70-300-as Tamron megy 300-as állásban pedig már nem kellene mennie a papírok szerint. De van mechanikus kétszerezőm az is jó optikailag és aminek mennie kell az megy ennél is.
-
Flashy
veterán
válasz
Agent87
üzenetére
valóban, a 70-300-as Tamron 4-nél indul, ami 1 FÉ-vel csökkentve a fényt már 5.6-nál van, az a határ. a Canon telekonverternek van arra érintkezőlába hogy közölje a vázzal hogy ő telekonverter, a váz meg direkt nem is fog megpróbálni fókuszálni. ha más gyártótól származó konvertert veszel, akkor megpróbálja, aztán vagy megy, vagy nem. nálam hozzáértőbbek azt mondják amúgy, hogy ne gondolkodj duplázóban, még 1.4x-ezőben sem, ha alapkategóriás obit veszel. nem leszel megelégedve a képminőséggel, nehezen fog fókuszt találni ha egyáltalán talál, ahhoz meg drága a konverter hogy utáld.
-
Agent87
aktív tag
válasz
philoxenia
üzenetére
csak itt meg fenáll annak a veszélye hogy nem lesz autófókuszom nem?
-
Flashy
veterán
válasz
Agent87
üzenetére
2x-es konverter, telekonverter, extender, ilyesmi. nem kifejezetten reklámozni akarom, csak a példa kedvéért
-
Flashy
veterán
válasz
Agent87
üzenetére
ez a Raynox inkább kompaktokhoz való "szükségmegoldás", azoknak a képminőségén telében már nem tud sokat rontani, de mégis messzebb lát vele az ember. ellenben sokszor annyiba kerülnek, mint az egész kompakt gép, ami még jobban megkérdőjelezi az értelmét, főleg ha a kettő árát összeadva már egy alapszintű duplakit dslr-t is adnak manapság...
dslr-hez inkább [link] ilyesmit keress, van különböző minőségben, külöböző gyártóktól, különböző árban. ez az objektív és a váz közé kerül (az előző pedig az objektív és a tárgy közé ugye). elvesz a fényből, ront a képminőségen (olcsó objektívhez nem is biztos hogy érdemes) és már a legolcsóbb is drága
de majd a többiek kiegészítik amiket írtam. -
Agent87
aktív tag
http://pixinfo.com/hirek/2004-03-23_171060
Erről a Raynox DCR-2020Pro telekonverterről van valakinek tapasztalata? Érdemes e beszerezni egy ilyet mennyire használható?
-
Flashy
veterán
makróelőtéthez: a rugós rögzítőjével elég széles tartományra rámegy, ha találsz 46-ról 52 fölé átalakítót, akkor abba már belemegy úgy is, meg lehet nézni hátha olcsóbb mint a 46-43
-
belluska
tag
válasz
philoxenia
üzenetére
azért nem igy van, mert sok obira nem lehet rátenni csak úgy.
-
BEE
addikt
Hogy érdemes-e, az attól függ hogy melyiket, mennyiért és kinek ?
Nem minden régi obi felel meg a mai követelményeknek,
de vannak tipusok amik optikailag ma is a legjobbak között vannak.
Ha ilyet kifogsz, nem mindegy az ára, mert szerintem a manuális
obik max 10ezret érnek.
És csak olyannak érdemes vennie, aki tisztában van a régi obik
használati nehézségeivel, és elviseli őket.BEE
-
-
sylas
tag
válasz
philoxenia
üzenetére
köszi
közben a raynox oldalán megtaláltam
[link] -
sylas
tag
a raynox macroelőtétek milyen bajonettesek?vagyis milyen gépekre megy rá?
-
sylas
tag
válasz
philoxenia
üzenetére
kész

-
sylas
tag
ez kamu lehet?
[link] -
belluska
tag
Mindenkit üdvözlök. Gondom a köv.: Minolta obijaim szűrőmenete 46mm. A Raynox lencse mérete 43mm. Ha szűkitő kell közé, akkor mi történik ? Köszi.
-
Fejo
őstag
válasz
Hydra SR
üzenetére
Nem tudom, nekem 24-105 van alapobinak és eddig mindig meg tudtam oldani a dolgot. Nem mondom, hogy nem lenne jó egy 17-ről induló (vagy 10-ről), de nem érzem létfontosságúnak a dolgot (ezért nem is vettem még). Ráadásul az átfogása kifejezetten kényelmes utazásokkor (és a képminőség is remek).

-
Hydra SR
addikt
válasz
Viszlát
üzenetére
Utazónak APS-C-n szerintem kicsit karcsú a 24mm-es induló nagylátó, ez inkább full frame-en utazózoom
Konkrét tapasztalatom nincs vele de tudom, mennyi a 24*1,6=38mm ekv., kompakton ez volt az induló nagylátóm és elég sokszor volt kevés. Szerintem utazózoom inkább valami Sigma 18-200 vagy ha nagyon nem kell a tele vége akkor 17-70 de azért 20 alatt induljon. Hacsak nem full frame géped van
Szerintem. -
Viszlát
addikt
Sziasztok.
Van valakinek esetleg Canon 24-105L objektíve? Utazó obinak szeretném. Megéri az árát? Mindenhol el vannak ájulva az L-es obiktól, de valahogy sokallom érte...
Köszi a válaszokat,
V
-
rosta11
tag
válasz
TOM.......
üzenetére
Ha minden igaz a Digital Mixnél Csepelen 22 000-ért megkapod:
-
johnjohn
addikt
válasz
TOM.......
üzenetére
-
Mercutio_
félisten
válasz
philoxenia
üzenetére
Nem, közben volt 1-2 váratlan kiadás, aztán nyaralás...majd szeptemberben

-
Mercutio_
félisten
válasz
Agent87
üzenetére
Hibás gondolatmenet
Én is eladtam a Tamronom, pedig semmi baja és még garanciális is volt
ok: az új Pentax 55-300, de láttam már olyan embert, aki talált egy kivételesen jól sikerült Sigma-t és arra váltott, egy másik pedig 70-200/2.8-ra cserélte 
Ja és mégvalami: Hajlamosak vagyunk az objektívjeink hiányosságaira kenni képeink gyengébb minőségét, pedig sokesetben komponálási, rekeszelési, vagy egyéb user-oldali problémákra vezethető vissza, hogy az adott helyen az elképzelt képet nem sikerült elkészíteni

-
Flashy
veterán
válasz
Agent87
üzenetére
olvasgattam teszteket, véleményeket és annyi jött ki, hogy az APO nélküli Sigma láthatóan rosszabb, az APO-s Sigma meg kb ugyanolyan képet ad mint a Tamron. akkor meg még azt az objektív áraknál jelentéktelen ~15ezer forint különbséget se érdemes a Sigmára rászánni.
1-2 sample kép különböző fókusztávokon:
[link]
[link]
[link] -
Agent87
aktív tag
válasz
Szten Márs
üzenetére
Köszi ezt a hosszú irományt.

A sigmám már nem mai darab így talán úgy lágyulhat 210-en mint a Tamron 300-on. Talán. Tesztképek alapján nem tűnt rosszabbnak.Sőt.
Nos valószínűleg a Tamron lesz a győztes persze mindenképp újonnan veszem mert aki el akarja adni ezek utána már tudom hogy mér.

-
Szten Márs
nagyúr
válasz
Agent87
üzenetére
Igen, talán makrósabbak, a leképzésük persze makrósabb. Kérdés mennyire használható ez a gyakorlatban, de lsd: #2716.
Egyébként igen, a Sigmánál hírhedten gyakran előfordulnak fókuszhibák - bár minden márkánál vannak fókuszhibás darabok, a Sigma kétségtelenül elhíresült erről. Ahogy egy forumtársunk írta régebben: Sigma = Significant malfunction. Mindenesetre vannak akik kezében jópár Sigma megfordult és egyiknek sem volt baja, van akinél meg szintén megfordult jópár és majdnem mindegyiknek volt. Az egész szummázata: Arra nehéz építeni, hogy Sigma, akkor úgyis fókuszhibás lesz, ha Tamron, akkor meg nem. Lehet, hogy így lenne, lehet, hogy fordítva, lehet, hogy egyiknek sem lenne baja, lehet mindkettőnek, ez egy ilyen lutri "műfaj".Miért ajánlottabb vétel? Amennyi Sigma 70-300 tulajt láttam, illetve olvastam tőlük beszámolót, azt írták, hogy nem igazán tudnak vele jó képet lőni, rossz képe van, összességében abszolút nincsenek megelégedve vele, van, aki megszabadul tőle, amint tehette. A Tamron 70-300 tulajok, akiknek beszámolóját ismerem az objektívvel, viszont egytől-egyig pozitív tapasztalatokról számolnak be, szeretik az objektívjüket. Sajnos személyes tapasztalatom egyik objektívvel sincs, így mindössze erre támaszkodhatom. Ez nyilván nem egy nagyszabású felmérés, szóval abszolút konzekvenciát levonni nem lehet belőle, mindenesetre úgy vélem eléggé mutat valamit.
Azt mindenképpen vedd figyelembe, hogy ezek a 70-300-as objektívek 70-200 között teljesítenek inkább jól és 200 felett tipikusan romlani szokott a képük. Mivel van egy 210-ig futó objektíved, amivel amúgy meg vagy elégedve, lehet, hogy ez nem túl jó hír. Plusz érdemes megnézni gyakorlatban, hogy mennyivel tudnál többet kezdeni egy 300-as véggel, mint egy 210-essel. Persze, ha van erre bármilyen mód, kölcsönobi, vagy akár boltban kipróbálás, akármi.
-
Agent87
aktív tag
válasz
Szten Márs
üzenetére
Hejj nem könnyítitek meg a dolgomat!

Bár a CA-t lehet korrigálni de az életlenséget nem. Én inkább úgy olvastam/hallottam hogy a Sigma téveszt többet fókuszálásban meg vannak rosszabb/jobb darabok és ezen a téren a Tamron stabilabb.Szten:
De makrósabbak mint a kit-obim vagy a mostani sigmám.
Te azt mondtad a Tamron ajánlottabb vétel. Mért? -
Flashy
veterán
válasz
Szten Márs
üzenetére
így van, 180-300mm között lehet átkapcsolni makró módba, amitől még hosszabb lesz
, és 95 centire mehetsz közel a témához 1:2 aránnyal, sajnos pont itt a legrosszabb a képe, bár a rekeszelés sokat segít, mint a legtöbb alsó kategóriás obinál. a makró inkább egyfajta szükségmegoldás, kicsit vonzóbbá teszi a kevés pénzű kezdő fotós számára az obit. persze azért ez még nem azt jelenti, hogy semmire nem jó... -
Flashy
veterán
a Tamron 70-300 imádja a CA-t, használja is rendesen
a fókuszmotorja nem túl gyors, 300-on néha másodikra találja csak el, a képe ~70-210 között kifogástalan (nem a másfél millióshoz viszonyítva), de 300-on se olyan mint egy kompakté.
viszont a földhözvágós dolog annyiban sántít, hogy ha 45-60ezer forintos obik között válogatsz, akkor először is azt kell elfogadnod, hogy semmiképp nem nyerhetsz, hiába van 20ezer forint különbség, ez még ugyanaz a kategória, mindegyiknek lesz valami bugja amivel előbb-utóbb szembekerülsz: lassú fókusz, hibázó fókusz, CA, életlenség, zörög, szétesik, akármi. a 45ezer forint egy objektívre soknak tűnik, de sajnos ez a minimum. pl az autóknál magától értetődik, hogy nem arányosan emelkednek az árak, nincs 1millióért 1literes, 2millióért 2literes motor.
én a Tamront nem bántam meg, de jó sokat filóztam a Sigma 70-300-on is. először azt kellett elfogadni hogy most a 70-200L-t még nem engedhetem meg, tehát szóba se jött, hogy tökéletes obit fogok venni. -
Agent87
aktív tag
válasz
Mercutio_
üzenetére
Mindenfélét csinálok. Eddig a kitobival és a 70-210 sigma-val elvoltam ezeknél nem tapasztaltam CA-t és az éleséggel/minőséggel sincs különösebb gond. Egy makró obival csak bővülnének a lehetőségeim. Igazából ps-el biztos el lehet takarítani a CA-t valamennyire. Majd szétnézek.
Eddig kb 20 dollárt kerestem igaz kb 3 hete kezdtem és nincs sok képem szóval egyelőre nem ebből fogok megélni.
-
Mercutio_
félisten
válasz
Szten Márs
üzenetére
Arra viszont jó ha figyel az illető, hogy az adott felbontás a monitornál natív, vagy attól eltérő, mert lehet, hogy bár megjelenik a kép, de az azon tapasztalható mosottság nem a kép sajátja, hanem a monitor "nemszeretem felbontás"-áé.
Agent87: Attól függ milyen típusú stock fotókat csinálsz, bár ott a képminőség/élesség emlékeim szerint elég lényeges, tehát ha komolyan pénzt akarsz keresni, akkor javaslom, hogy használtan, de garival vedd az első obidat és tudatosan válaszd ki mi lesz amire továbblépsz, aztán a pént amit keresel költsd a váltásra

-
rosta11
tag
Köszönöm a tanácsokat, azon leszek, hogy jó kitapasztaljam az objektívet. Hegyek közé készülünk, addig próbálgatom megtudni, hogy mit lehet kihozni belőle, főleg amiatt, hogy nem a legfényerősebb lencse.
Persze általában van egy sejtésünk, hogy a 180 000-Ft-os holmi az jobb, mint a 24 000 ezres. Ennek ellenére a 8-11 rekesz környékén az MTF görbék összehasonlítása után az 55-200-as megver jónéhány 100 000-200 000 Ft-os obit. A tesztben meg azt írják, hogy a kis 24 000 Ft-os Tamron kategóriájában a legjobb optikailag. Szóval emiatt érdekelne, hogy tényleg mit is tud a kis objektív.
Amúgy nekem ez olyan, mint a sportteljesítmény. Ha a nehezebb körülmények között felkészülő -itt olcsóbb- a jobb, akkor az nekem rokonszenvesebb, mintha valaki előhúz félmilliót, és azzal győz. Persze sokszor árverseny is van a piacon.
Köszönöm a tanácsokat mégegyszer.
-
Agent87
aktív tag
Lehetőségeimhez képest a legjobbat szeretném ha ez a 40 vagy 50ezres akkor az. Sokan ajánlják a Tamront egyelőre nem tudom hogy ez a CA milyen erősen jelentkezik de ha intenzív akkor inkább a Sigmát választom de ha az meg elkezd nekem homályos képeket csinálni akkor veszek egy Tamront is és egyszerre baszom a földhöz mindkettőt.
Persze most csak viccelek mer ideg vagyok.
-
ottkar
addikt
válasz
Agent87
üzenetére
Igen csak attól függ hogy mit tart valaki hányásnak. Az én egyik optikámra valaki azt mondta hogy ilyen fost ő nem vesz. Az az optika pedig nem fos az áráért megfelelőt teljesít. De állandóan az jön elő hogy többszázezer Ft-os optikával hasonlítgatja össze.Tízezer Ft-os optika meg nincs hogy azt mondhatná lám a 40ezres rosszabb a 10 ezresnél. Pontosan az a baj mikor azt mondod 40ezrestől már elvárható, mikor az a legolcsóbb optika az adott kategóriában.
-
johnjohn
addikt
A kép sarka
Az egész kép
Nikon D 40 X--18-55 DX II kitobival.A kép egészét nézve nem tú zavaró, csak ha külön keresed. -
johnjohn
addikt
válasz
rosta11
üzenetére
A CA az erősen kontrasztos képeknél jelentkező, kékes-lilás kontúrok jelentkezése a kép sarkain.Eddig talán 10-15 fotómat kellett CA-val korrigálni a PS segítségével.Ha tudatosan vizsgálod, akkor LEHET olyan fotókat készíteni, ahol durván jelentkezik, de normál esetben csak néha lesz zavaró a jelenség.Keresni a képeken persze lehet, de minek?
A felbontóképesség számszerű vizsgálata laborteszt. Ha ellenőrizni akarod a lencsédet, fotózz pl. parkban, szép fények mellett fás-füves területet, és látható lesz mekkora az összemosottsága a részleteknek.Ugyan onnan ugyan avval a beállítással készítesz több képet több obival pl. 55 mm-en,és összehasonlítod őket.Több értelme van, mint az MTF ábrának.Látható, hogy milyen blendeérték mellett mennyire élesek a lencsék, illetve a széleken melyik mos jobban.Nem utolsó sorban kiismered a lencséid viselkedését valós körülmények között.Erre rá kell szánni legalább 1000 expót.Az ábrák tanulmányozása vásárlás előtt idokolt, látni a kiugróan nagy hibákat, pl.Sigma 70-300-nál a 200 mm feletti nagy lágyulást.Utólag már inkább fotózz és próbálgasd.
-
ottkar
addikt
válasz
rosta11
üzenetére
"hogy a 55-200-as legendás élessége az én obimnál is kijön, ugyanakkor, ha teljesen kinagyítom a képet egy kis cromatikus probléma látszik a széleken."
Na most akkor kell ennél behatóbb vizsgálat? A képet nem vizuálisan kell nézni hanem laboratóriumi szinten? Most ha meg tudod mérni hogy 6 pixel szélességű a CA nem öt azzal mit nyersz?
-
rosta11
tag
Én nemigazán egyfajta szakácsnői minőségmegállapításra gondoltam, hanem valamiféle műszakira. Tudom, hogy afféle tudományként is lehet kezelni ezeket a foto műszaki kérdéseket, de egy normál mérnöknek ez is csak egy olyan kérdés, amit némi erőfeszítéssel meg tud tanulni. Hiszen annyiféle műszaki dolgot megtanult már az életben. Részemről nemigazán ezt tartom a nehéznek a fotózásban, hanem azt, hogy megtalálja-e, meglátja-e az ember a szépet, és képes-e rögzíteni azt.
Amire kérdeztem nem egy világraszóló dolog, szerintem az egyik elegegyszerűbb dolog a fototechnikában, mégpedig az élesség kérdése, meg a CA kérdése. Utána tudok hajtani, és valahogy le tudom a netről vadászni, hogy egy MTF vizsgálati módszernek megfelelő metódust hogyan lehetne összehozni házilag, no és a CA-t miként lehet megállapítani, de úgy vagyok vele, hogy a fórumon szemmel láthatóan hozzáértő emberek vannak. Szemmel láthatóan segítőkészek is, hátha ebben a kérdésben is segítséget kapok. De ha nem, hát nem. Akkor maj feltúrom a netet, ha lesz rá időm.
-
Új hozzászólás Aktív témák
- Kellemes karácsonyi ünnepeket!
- CASIO órák kedvelők topicja!
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Toomy: FOXPOST régen jó volt, de ma már jobban jársz ha elfelejted.
- Házimozi haladó szinten
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- PlayStation 5
- AliExpress tapasztalatok
- További aktív témák...
- Canon EOS 5D Mark III DSLR sok tartozékkal
- Sony G 24-105 f/4 - Sigma 50mm f/1.4 Art (SONY E)
- Canon EF 28-300mm f/3.5-5.6L IS USM - Újszerű -
- 14000 expo - Sony A6100 megkímélt állapotban, gyári dobozában és összes tartozékával OLVASS LEÍRÁST!
- Nikon AF-P DX Nikkor 10-20mm f4.5-5.6G VR (makulátlan állapot!)
- BESZÁMÍTÁS! Asus ROG G531GV Gamer notebook - i7 9750H 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 6GB WIN11
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 mini 256GB Blue -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3625, 100% Akkumulátor
- BESZÁMÍTÁS! Apple Macbook Air 15 2025 M4 16GB 256GB SSD macbook garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- HIBÁTLAN iPhone 12 mini 64GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3818
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Mindenesetre az első link alatt lévő alapfogalmakat feltétlen érdemes átrágni.

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)