Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- GoodSpeed: Márkaváltás sok-sok év után
- D@reeo: Pi-hole és a Telekom Sagemcom F@st 5670 DNS beállítása
- N€T0X|N: Poloskahegy
-
LOGOUT
Az objektívekre két nagyon fontos adat jellemző, melyek alapján rendszerint azonnal be lehet őket sorolni. Ezek az objektív fényerejét és gyújtótávolságát jelző számok.
Új hozzászólás Aktív témák
-
philoxenia
MODERÁTOR
Téves elképzelés szerintem, hiszen az objektívek frontlencséi gyűjtőlencsék, azaz a belépő párhuzamos fénysugarakat a fókuszponton keresztül vetítik a másik oldalra, a nagyobb lencsék nyilván nagyobb mennyiséget gyűjtenek, össze, ami a fókuszponton mind áthalad, azaz nagyobb lencsénél a fénysűrűség mindenképpen nagyobb lesz a fókuszpontban. A komplett objektív felépítése sokkal bonyolultabb nyilván, az érzékelőre/filmre jutó fény mennyisége azonban kell, hogy függjön a belépő fény mennyiségétől, bármilyen veszteségek is lépnek föl közben....
Nagyítólencsével melegített felületek, a távcsövek fényereje, mindig lencseméretfüggő, nincsenek csodák, bár nyilván jobb minőségű üveg, sugármenet /tele vs. wide/ stb. befolyásolhatja az átjutó fényt, de nagyjából azonos minőségű objektívek esetén a jelentősen nagyobb frontlencséjű több fényt kell "összeszedjen" adott viszonyok között. Szerintem.Szerk.: Amúgy minél kisebb lesz a kilépő szög, annál nagyobb kell legyen a fénysűrűség....

-
Cassidey
senior tag
Persze, nyilvan tokjo egy ujszulott babanak aki kb egy hete van kint a mamaja hasabol a vakuzas.. tutira kellemes. Az elso a biztonsag es hogy jol erezze magat a baba. Van aki studiovakukkal fotozza oket is, o dolga. Refit nem szeretem.
Kornel, koszi.. agyalok meg ezen, Canon fele huzok az az igazsag. Rovidebb nem nagyon van ha jol tudom, de szerintem jo lesz, hataresetnek tunik. Persze jo lenne par fotozasra elvinni probalgatni de nem olyan vilagban elunk.

rumos, neked is koszi. Sigma ellen szolnak a szamomra idegesito dolgok, a boritas, a hangos af, h valtozik a merete.
-
kiskornel
addikt
Ottkar. Mi lenne, ha hozzátennéd, hogy FF vagy APSC-ről beszélsz, mikor 50mm-t emlegetsz. APSC-n az 50 mm megfelel egy portré obinak. Amúgy FF-en is sokat használják az 50/1,2-est (lásd.: Andrea képei).
Meg hát nem mindenki akar 35mm-es optikát használva egy fejjel kitölteni egy képet.
És az 50mm FF kb.= 35mm APSC-vel, és semmiféle távlati torzítás nincs. Legfeljebb a lencse párna / hordó torzítása. De az nem perspektíva torzítás.
Ha meg aztán valaki végleg hülyeséget akar csinálni, azt hagyni kell... Nem hallottál még az új sztájlról, a tájképes portréról?
Hát én sem... -
Carsee
tag
Nem kötekedni próbáltam, sajnálom ha neked annak tűnt. Még egyszer hangsúlyoznám, hogy nem arcképről beszélek és nem olyan közeli képről amikor az alany a kép 99%-át kitölti, hanem pl. egy tágabb fotóról, melynél nem fél méterre állsz a modelltől.
Köszönöm jól vagyok és hallottam már portréobjektívről, de talán nem elítélendő, ha megpróbálkozom egy nem ebbe a kategóriába tartozó objektívvel is képeket készíteni (nem "arcképet").
-
kiskornel
addikt
Ha ugyanaz a tárgytávolság, akkor nem lehet nagyobb a perspektívikus torzítása a 35mm-es APSC-nek az 50-es FF-hez képest... Kizárt. (jó van közte 2-4mm különbség a crop miatt...)
A perspektívikus torzítás kizárólag a tárgytávolságtól függ. Ha ugyanaz a látószög, akkor ugyanaz a távolság szükséges...
Tényleg nem kötekedni akarok... -
kiskornel
addikt
Úgy értem ezt az obit még akkor tervezték, mikor APSC-t ki se találták. Így a tervező FF-re alkotta meg. Aztán belerakott egy elektronikát, ami szintén ahhoz a fókuszrendszerhez jó, amit az 1-es széria nyújt. Azért 1Fé különbség van közte, és a kisebb kategóriás gépek közt.
Mikor lemenőben a nap, szürkületben, akkor néha ide-oda cikázik, keresi a fókuszt. Ekkor tudom, hogy abba kell hagyni, mert kevés a fény neki.Megjegyzés: abba igazad van, hogy mikor ezt az obit tervezték, még nem a digitális fényképezőgépek taroltak. Én úgy érzem, hogy a filmes vonalnak az 1-es széria az utódja. Ezért írtam, hogy ahhoz tervezték.
-
t72killer
titán
Azt nem mondtam, hogy NEM LÉTEZIK jó minőségű 5.6-os obi, csak azt, h ÁLTALÁBAN, a népszerű (olcsó) f4-5.6-osok (sigma, tamron) optikai minősége elmarad a fix 2.8-asokétól. Nézz meg pár valamirevaló tesztoldalt, és győződj+ róla.
Más: egy tényleg jobbféle canon, vagy nikon-AFS 70-300, f4-5.6 nagyjából annyiba kerül, mint egy Sigma 70-200 fix 2.8-as fényerővel - rajtad áll, melyiket választod.
#5498: ha meg vagy elégedve a felszereléseddel, akkor jó
a AF, amit mondtál a másik szempont: én azért örülnék, ha pl madárfotózásnál 4-600mm-es fókusznál lenne vmi segítség - máskülönben távcsőre teszem a gépet... -
t72killer
titán
Gondolom használtban venné a kolléga, lévén olcsóbban jut hozzá, mint a bolti ár. Ha megfelel a kívánalmainak, megveszi, ha vmi nem stimmel, akkor nem. Ennyi... Miért, Te megvennél látatlanban valamit, amiről tesztek írják, hogy nem homogén a minősége??
A CA-val amúgy se lesz baja, az EX-es Sigmák jól korrigáltak.
-
Agent87
aktív tag
@ottkar:
ez egy 100% crop. persze gondolom rákattintottál a képre a teljes mérethez ami persze nem sokkal nagyobb. igen valszeg a hubble űrteleszkóppal még jobb lenne de sajnos nem az enyém.
nem célom óriásposzternek csinálni csak bökte a csőröm hogy azér jobb is lehet ez.@macskajancsi:
igen az új. -
rumos14
nagyúr
a kép közepén lehet hogy nem, de a képszélen hótziher, hogy javul valamit az élesség lerekeszeléssel. nagyon szarból átmegy közepes szintűre, mondjuk F/11-en.
feltételezem, hogy nem kézből lövitek ezeket a Hold fotókat, állványra rakva elbírja a 2-4x hosszabb záridőt (F/5.6 helyett F/8 vagy F/11).szerk: mondjuk egy Hold fotónál a képszélek élessége vszleg marginális kérdés...
-
Agent87
aktív tag
-
t72killer
titán
lencsés volt, de az lehet, hogy a nagyobb tömeg alacsonyabb frekvenciával rezeg (inkább imbolyog), ami már 1/100s-nél nem gond. Míg a kicsi objektív egy szellőtől gyors rezgésbe kezd, ami berázza a képet

Amúgy attól, hogy a sugármenet meg van törve, ugyanúgy káros a mozgás. minél nagyobb a fókusz, annál nagyobb kárt tesz a képben.
-
t72killer
titán
Ennél sokkal jobbat a 70-300-assal nemigen lehet lőni
Stabil állványról, szélmentes időben készült? Esetleg még jó 5let lehet az expóidő csökkentése+ISO növelése (persze addig, míg nem lesz zajos), ill jó légköri nyugodtság idején fotózni (pl anticiklon idején)#5420 pontosan, a hold, a jupiter és a galaxis mind a "végtelenben" vannak egy távcső szempontjából. és még a Hubble szempontjából is, ahol alkalmasint 50méteres fókuszt használnak
(najó, esetleg a hold nem végtelen a hubble-nek...) -
törölt tag
Amikor egy távcsővel élesre állítod a Holdat a Jupiter nem lesz éles, annál tovább kell állítani. A fényképezőgépoptikáknál se más a helyzet.
Nem tudom ezt mi alapján gondolod. Fotón és távcsőben is egyformán éles mindkét égitest. De nagyobb távolságskálán is ugyanez a helyzet, pl egy tíz fényévre lévő közeli csillag és a "mellette" látszó, tízmillió fényévre lévő galaxis pontosan ugyanolyan éles, ha az ember élesre állítja az optikát. Nem kell tovább állítani. De lehet hogy én láttam rosszul...
-
macskajancsi
aktív tag
-
macskajancsi
aktív tag
túldimenzionálás?
ide raktam fel pár mintapéldát, de tény, hogy ha nem lennének nagyok a kontrasztkülönbségek, nem látszódna.
valamint néha azért a "faágak a kék ég előtt" dolgot nem lehet megkerülni...

de majd egyszer csak ügyesen fogok komponálgatni, meg lájtrúmot használni, stb, és akkor én fogom lilára sütni a CA-t...
-
macskajancsi
aktív tag
pont az hogy nem is kigúvadt szemmel néztem a hibáit, meg hogy "keressünk már egy aranyos kis aberrációt", hanem annyira bökte a szemem hogy csak na.
(nagyítás nélkül, 1024x768-as laptopkijelzőn...)
mellékelnék most mintaképet, de épp másik vinyón van...szten: köszi, majd keresgélek.

-
Szten Márs
nagyúr
-
adik
őstag
Akkor miért kapott TIPA díjat
Tudom, kicsit más tészta, de legyünk őszinték: egy Oscar-díj sem jelent (legalábbis manapság) sokat. (Gondoljunk csak a Titanic, Legjobb film szobrára - pedig annyira azért nem volt rossz az az évi felhozatal...)
Szóval igen, van hatása a több szifonnyi korrekciós lencsének, de megmenteni a világot az nem tudja. Nekem ami az érzésem azzal az obival - inkább benyomásom, mivel talán fél órát, ha ismerkedtem vele - hogy inkább ócsó, mint jó ár/érték arányú.
-
Degeczi
nagyúr
egy DX-re tervezett, 18-50 átfogású 2.8 obinak könnyen elég lehet a 67 mm is, amire nem csak a Tamron 17-50/2.8 jó példa, de a szóbanforgó Sigma 18-50/2.8 korábbi verziója is: az is 67 mm-es volt...
(egyébként természetesen mindegy, ha 72 mm egy típus, akkor annyi - csak azért írtam, mert egyrészt pár helyen, pl. az edigitalnál hibás a táblázat, a régi verzió 67 mm-es értékét írja az újabbhoz is, és ez is egy szempont lehet, ha vkinek 67 mm-es szűrői vannak, mert manapság már az a gyakoribb)
-
kiskornel
addikt
De van. Ha nagytelét gyártanak, nagy frontlencsét tesznek bele. Ha fényerős obit terveznek, szintén.
Nagyobb átmérőjű lencse, több torzítási "lehetőség". Aztán a mögötte levő lencsékkel megérik kikompenzálni a hibákat. Vagy pedig már a frontlencse is annyiba kerül, hogy azon vehetsz egy új autót, mert mindenféle anyagok kerülnek bele.
Tehát a konstrukció függ a látószögtől, ezért a hibák / torzítások is. 16mm alatt minden objektívnél megfigyelhető, hogy van színhiba.
Namármost... széles látószögnél a legfőbb torzítás hordó / párna. Ezért azt korrigálják moderálják agyonra. Kompromisszumot kell kötniük a színhibákkal.
Tudom mire céloztál. Hogy a lencse határozza meg a torzítást. De meg van kötve a tervezők keze, hogy milyen lencséket alkalmazhatnak. Már a lencsék alakja se olyan egy 50mm-es obinál, mint egy 14mm-esnél. Ezt egyébként a tesztképek is alátámasztják.
Srácok! szóljatok, ha zavarón OFFolunk! -
kiskornel
addikt
Sokat gondolkodtam, hogy ezt egyáltalán kommenteljem...
Miért nem gyártanak az 50mm es fix obi lencséiből 400mm-es objektívet? Hisz akkor nem kellene Fluorit meg SUD lencse a CA ellen.
(erre ne válaszoljon senki! Ez amolyan költői kérdés volt).
Vagy mégis van valami köze a lencserendszernek a látószöghöz?
Canon estében a CA 16mm alatt lesz, volt, van. Még az L-es obiknál is. Tokina, Sigma, stb... szintén. Aki mást mond, az mutasson teszteket, tesztképeket. -
törölt tag
18-55 -ig van egy önálló zoom.
18-105vr-ről volt szó vaze. Milyen önálló zoom? Ez valami új optikai kategória? A magában álló zoom? 1ébként miért ne lehetne összehasonlítani a két obi (18-105, 55-200) közös gyutáv-tartományát képalkotás szempontból? Ez alapján akár el lehet dönteni hogy egy hosszú zoomot vesz az ember vagy inkább kettőt (alapzoom + telezoom) , ha a képminőség nagyjából azonos (márpedig ezeknél az olcsó obiknál kb egy szinten van).
most egy kicsit kötekedő hangulatban vagyok.
Ugyanitt ezerkettes Lada eladó.
-
Szten Márs
nagyúr
1, Nem túl sok, közös gyújtótáv-tartomány híján.
2, Az, hogy megnézzük, hogy a 300 ezres mennyivel is tud többet a 40 ezresnél. Ennek szerintem abszolút van alapja - nyílvűn a 300 ezres győzelmét várja az ember, de jó látni, hogy mikor, miben és hogyan is nyílvánul ez meg.Egyébként meg a példánkban két olyan objektívet hasonlított össze a hozzászóló, amiknek van egybeeső gyújtótáv tartománya, nem is kevés: az 55-105-ös tartomány. Ezen kívül árban majdnem megegyeznek, talán egy 10% különbség van az áraik között, de mivel mostanság elég változékony az objektívek árazása, az igencsak minimálisnak tekinthető. Szóval itt egyik érved sem áll.
-
Degeczi
nagyúr
miért ne lenne értelme összehasonlítani?
a kérdés az, megéri-e az egyben nagyobb, praktikus átfogás előnye a láthatóan vmivel gyengébb minőséget a szűkebb tartományokra szétbontással szemben - ez viszont csak az összehasonlítással derülhet ki
(és persze a felhasználással: hiszen amikor nincs mód cserélgetésre, egyértelműen a nagyobb átfogás nyer. Ezért van sokaknak külön "nyaralóobi") -
kiskornel
addikt
Szeretnék egy nagyon jó 800-as optikát, de nem milliókért, csak pár 100e-ért. A lényeg, hogy tartós + nagyon fasza minőség legyen (és itt az optikai minőség nagyon számít). Olyan, amiből 1:1 croppot lehet kiszedni.
Ilyen persze csak manuál fókuszos van, és más foglalattal (nem EF) ebben az árkategóriában, ami nem is baj. A mai világban mindenről mindenre lehet átalakítani.
Ki mit ajánlana? -
kiskornel
addikt
-
Pilács
senior tag
Én csak azt jegyeztem meg, hogy a tokina nagyobb CA-val dolgozik
(legalábbis ahol én néztem tesztben), és ha jól láttam kb azonos áron van a signa 10-20-al. Még alszok erre a váráslásra, de venni fogok egy nagylátót, az olcsóbb kiadásokból. Én is remélem, hogy nem olyan sok az a hibás kiadás... Most jött egy ötlet is, hogy a D60-am eladom, és D80-ra cserélem. Könnyebb lenne olcsó és jobb obit választani. Csak hát ugye ez a csere is pénzbe fog kerülni, legalább 40-50e ft-ba. -
Pilács
senior tag
Őszintén bevallom, hogy későn olvastam az üzeneted, hogy nem drága a bajonett, és ráparáztam. A "gépészkedés" meg előbb utóbb előnyére válik az embernek, csak hasznos tapasztolatokat lehet vele szerezni. Addig amíg ott az automatika, addig nem hiszem, hogy sokan használnák manuális beállítási lehetőségekkel az obikat. Most nyilván itt a "kezdőkre" gondolok, a régi tapasztalt emberek mint pl te, biztos nem okoz gondot. Na de majd egyszer én is eljutok arra a szintre, hogy vakon egy sörös üveggel is fotózni tudok
Most még csak bal kézben a sör, jobb kézben a gép autoata módban
és kattogás. -
Pilács
senior tag
Uh, elég harcos darabnak tűnik, remélhetőleg belül nem ennyire kopott. Átrágom magam ezen a dolgok, köszönöm a linket!
Degeczi: Igen, én is utána néztem, rosszul emlékeztem. Azt jól tudom, hogy sem a Sigma sem a Tamron 55-200-as obi nem jobb mint a Nikon (Nikkor) 55-200 VR?
-
Pilács
senior tag
jaja, lemondtam, engem is felhívtak. Majd hozzá tolom ezt a tizest valami más obihoz, ami hát ha nem lesz ennyire manuális. Kb 50.000 ft-om lenne, és gondolkozok mit kellene venni a 18-105VR mellé D60-hoz. Láttam 55-200VR-t 49000 ft-ért kéz alól, vszínűleg kintről behozottat, gondolom gari nélkül. Ha jól tudom annak viszont forog a frontlencséje, azaz pl polárszűrővel izgalmas játszani
De ott mondjuk másra nem kell figyelni. Nézegettem a 35mm f/1.8 G-t de inkább jobban a teléket tudnám használni. A régebbi obikat meg nem ismerem, és nem tudom mit lehetne venni ilyen áron, akár manuális fókuszt használva, csak a fénymérés meg távolság mérés maradjon
Itt helyben meg sajna senkit nem ismerek, akitől segítséget kérjek, esetleg ki tudjak próbálni pár obit, hogy milyenek. Boltba meg nincs arcom próbálgatni, mert ha meg nem veszek semmit, akkor kellemetlen. 
Köszönöm a linket, de én benyulaltam

-
Pilács
senior tag
Meglátjuk, rendeltem. Mást nem eladom valakinek, ha nem tudom semmire sem használni
Minden esetre érdekes lesz full manuálisan használni, se fénymérés se távolság mérés stb. Azért megjegyzésbe oda biggyesztettem, hogy ha nincs rajta bajonett, akkor nem köll (pláne ha elvitted előlem
na meg azt is oda írtam, hogy az előttem leadott megrendelés téves
) -
Pilács
senior tag
-
Reset Elek
aktív tag
WOW!
Te aztán sok mindent hallottál már....
A T a lencsékre felvitt tükröződésgátló bevonatot jelöli, de nem azért T, mert a Tessarokon kezdték alkalmazni, hanem mert Károly bácsi így nevezte el. Zeiss-nél régebben T volt, mostanság T*, Canonnál régebben S.S.C, Pentaxnál SMC, Zeiss DDR-nél MC, Yashicánál ML, stbstb.
-
madgie
titán
De csak nézzük a mostani érzékelőket: rendszerint az UV és az infratartomány egy részére is érzékenyek, amit egy speciális szűrővel intéznek el. Ha ezt a Hotmirror szűrőt elvesszük az érzékelő elől, akkor igencsak beleszól a képbe mindkét tartomány ( pedig a Bayer miatt ráadásul az érzékelők 75%-a nem is vörös színszűrővel van ellátva ), a közeli IR-től vörösesebbek lesznek a fa zöldjei (hőt sugároz ugyi), míg mondjuk egy mesterséges álcaháló nem lenne ennyire világos. Ugyanez a recept érvényes lehet esetleg a madár esetében is, egy nyúl hiába lapul a földhöz, ha nem annyi a hőkibocsátása, mint a környezetének. Persze lehet, hogy rosszul gondolom, csak következtetek az eddigi tapasztalataimból (csináltam már ilyen "infrásítást" DSLR-nél)
-
madgie
titán
Az infratartomány rettenetesen széles a láthatóhoz képest. Van közeli és távoli IR, szvsz nem lehet így egyszerűen az egészre fogni, hogy "hő". Ez egy ábra, bár sejtem, hogy te tudod, de más is értse, miről beszélek

-
Dare2Live
félisten
-
Dare2Live
félisten
-
hcs57
addikt
Ottkar kérlek előbb olvass..
Erre válaszoltam: Kollégának abban nagyon is igaza van, hogy a szem egy végtelenül elb*szott optikai rendszer, az agy viszont elég jól korrigálja ezt
Erre kérdeztem, hogy hány Mpixeles? OKé? Durranjon csak el.. ha nincsenek prosztata problémáid.

Új hozzászólás Aktív témák
- Eladó egy Clevo PA71HS-G i7 7700hq Gtx1070 Kérlek olvasd végig a hirdetést
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L13 G1i - i5-10GEN I 8GB I 256SSD I 13,3" FHD I HDMI I W11 I Cam I Gar
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Series X
- Apple iPhone 13 Pro Alpine Green ProMotion 120 Hz, Pro kamerák 128 GB-100%
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest

Hát én sem...

a AF, amit mondtál a másik szempont: én azért örülnék, ha pl madárfotózásnál 4-600mm-es fókusznál lenne vmi segítség - máskülönben távcsőre teszem a gépet...
igen 300mm-en a legtágabb rekesz 5.6 ezt írta is az emberünk. mi a gond? ezért írtam hogy nyílván nem a legtágabb rekeszen lesz legjobb képminőség ezzel az objektívvel.
Stabil állványról, szélmentes időben készült? Esetleg még jó 5let lehet az expóidő csökkentése+ISO növelése (persze addig, míg nem lesz zajos), ill jó légköri nyugodtság idején fotózni (pl anticiklon idején)

Canon estében a CA 16mm alatt lesz, volt, van. Még az L-es obiknál is. Tokina, Sigma, stb... szintén. Aki mást mond, az mutasson teszteket, tesztképeket.

Kérdeztem is, hogy mire gondolsz. 
(legalábbis ahol én néztem tesztben), és ha jól láttam kb azonos áron van a signa 10-20-al. Még alszok erre a váráslásra, de venni fogok egy nagylátót, az olcsóbb kiadásokból. Én is remélem, hogy nem olyan sok az a hibás kiadás... Most jött egy ötlet is, hogy a D60-am eladom, és D80-ra cserélem. Könnyebb lenne olcsó és jobb obit választani. Csak hát ugye ez a csere is pénzbe fog kerülni, legalább 40-50e ft-ba.
már ennél jobban úgy sem tudom megbánni