- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Okos Otthon kezdőknek
- Meggyi001: Nyilvános wc-k.....még mindig hiánypótló...
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- eBay-es kütyük kis pénzért
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
LOGOUT
Az objektívekre két nagyon fontos adat jellemző, melyek alapján rendszerint azonnal be lehet őket sorolni. Ezek az objektív fényerejét és gyújtótávolságát jelző számok.
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
johnjohn #7946 üzenetére
jó, hát igen, ez igaz, de attól tartok, hogy amíg nem tudok fél millót rászánni egy obira, addig ez a tökéletesség elég szubjektív dolog marad.
úgy kell komponálni, hogy levágom a kép szélét
amúgy a Sigmánál ahogy nézem a 17mm-es végét, elég markáns képhibákat produkál, ha meg már csak ilyen 20mm körültől tudok vele indítani, akkor nem sok előny a 24mm-rel szemben. -
t72killer
titán
válasz
johnjohn #7912 üzenetére
Tudom, hogy jó dolog a középformátum, csak nem hiszem, hogy 24 megapixelnél (D3x, 5.9mikronos pixelekkel) és egy príma leica-formátumra rajzoló obinál több kell egy 60*40cm-es kép megalkotásához.
Ahhoz, hogy az ember ne lássa szemcsésnek a képet 0.2mm/pixel felbontás elegendő. Ez pont akkora, mint a D3x képe, ha felére zsugorítva(!) Márpedig egy felére méretezett, szűrt képen - feltételezve a jó optikát és szenzordinamikát, ami adott jelen esetben - nem hiszem, hogy sok kivetnivalót találni.
A linken található úrnak nem volt szerencséje ilyen modern kütyükhöz, hisz még anno a film-érában tevékenykedett, a 24*36-os filmkockák felbontása meg általában elég sok kívánnivalót hagy maga után
(kb 12MP-nek felel meg jó film esetén, ideálisan exponálva)
-
t72killer
titán
-
-
access_denied
senior tag
válasz
johnjohn #7652 üzenetére
Itt egy link, illetve a hieroglifákkal nem bíróknak egy google fordított változat.
Az tisztán látszik, hogy a VC nagyon jól teszi a dolgát, mivel jellemzően kézből fotóznok ezért döntöttem a Tamron mellett. A 70-200 F4 IS-es ára számomra elérhetetlen, így ennél a pontnál bukott meg a Canon obi.
F8-nál szerintem nincs szégyenkeznivalója a Tamronnak, még egyszer javaslom a tesztképek boncolgatását, nem gagyi üveggel készül ez az obi.
Majd ha meglesz, akkor szubjektíve is nyilatkozok majd vagy itt, vagy privátban
.
-
zolka78
senior tag
válasz
johnjohn #7646 üzenetére
Köszönöm a segítséged. Én is efelé hajlottam, csak kellet egy hozzá értőbb aki többet is tud annál, hogy nézi a paramétereket meg a tesztképeket. Többet sajnos nem tudok rááldozni, valahol meg kell húznom a határt.
Többen dicsérik ezt az obit, ennyi pénzért tényleg olyan jó? -
válasz
johnjohn #7616 üzenetére
Akármit írsz, ha L, ha nem L, az F4 csak 1FÉ az 5,6-hoz képest, amit bőven ellensúlyoz a 3-4FÉ-t hozó stabilizátor, ráadásul abszolút nincs rossz képe a Tamron 70-300VC-nek és úgy néz ki, hogy 300-on is egészen jól muzsikál, és nyitott rekesszel sincs szégyenkezni-valója. Tehát még a +100mm is rugalmasabbá teszi.
-
access_denied
senior tag
válasz
johnjohn #7616 üzenetére
Most már teljes a bizonytalanság
.
Amíg ez eldől (Tamron vs. Canon), hátha egyszerűbb lesz a következő kérdés:
Most építem fel a készletemet és a kitobit (17-55 IS) szeretném lecserélni valami komolyabbra. A tele 70-200 vagy 70-300 lesz, ezért olyan középzoomot keresnék amellyel le tudnám fedni a tartományokat. ...-70, vagy például a Canon EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 USM IS objektívje. Árban feljebb nem mennék, tehát a 17-55 IS USM már nem jöhet szóba. A kérdés az lenne, hogy van-e kedvezőbb alternatívája a fent említett objektívnek?
-
stop
aktív tag
válasz
johnjohn #7534 üzenetére
Kösz a választ (és a többieknek is).
Túl sok pénz nem akarok rákölteni, mert ez is valószínűleg a jelenlegi használat miatt döglődik. Viszonylag sokat használom a munkák (70-80%-ban) fotózására (építőipar) és az állandó poros környzetben való használat nem tesz neki(k) túl jót.
Van még másik két obi azokra jobban vigyázok azért, egy 50/1.8 fix, és egy 70-300 IS USM 4-5.6. A mostani egy 18-55 IS 3.5-5.6 és így is kibírt majdnem 3 évet, úgy, hogy még azért működik csak sokat szarakodik.
Úgyhogy ezér keresek valait helyette. -
Gogolak
tag
-
Slowman
aktív tag
válasz
johnjohn #7228 üzenetére
Erről beszéltem. Akkor ő nem tudom, hogy hogyan hozta ezt össze.
Én úgy képzeltem el, hogy az objektív tubusra a szűrő helyére egy átalakítógyűrűt tekert fel ami megegyezik a tubus átmérőjével a másik vége pedig a Helios frontlencse felőli átmérőjével. Valami ilyet csak nem 52-52 hanem 52-54 mert a Helios szűrőmenete asszem 54mm az FZ-7 meg 52mm (az volt az első gépem és 52mm szűrőim voltak hozzá) Szóval nem tudom, hogy hogyan de valahogy ráeszkábálta... -
Barnus60
csendes tag
válasz
johnjohn #7228 üzenetére
Nem tudom hogy van ez... barátnak ugye fuji s602-es gépe van rátették ezt a gyűrűt és tökéletesen működik rendes obikkal...--->egy a baj nem tudja mi a neve annak a gyűrűnek
jövő héten ( az érettségi után)
elmegyek megkérdezem a helyi fotós boltba ismerőstől. a fejleményeket majd mondom...
-
Ren Hoek
veterán
válasz
johnjohn #6964 üzenetére
Szerintem is téma off. Amúgy meg egyetértünk... mert mint látványtervező, vagy megálmodó biztos kiváló képi látásmóddal bíró tehetség. Ellenben nemhinném, hogy olyan nagy műszaki zseninek kell lenni a téma alapvető felfogásához.
De mindegy, mostmár bárki foghat fényképezőgépet és onthatja magából a képeket tucatszámra... ezt azért nem lehetett megcsinálni az analóg időkben...Jó is volt az, szerettem nagyítani, előhívni és látni ahogy megelevenedik a kép a vegyszerben... Ott még kellett gondolkodni az expógomb lenyomása előtt, és aki csináta annak volt tisztelete, ahogy a szakmának is. Most meg tényleg már mindenki "profi" fotográfus, aki egyszer megnyomta a gombot...
Ezért váltottam IT-re, programozásra...jobban lehet boldogulni mert legalább ahhoz kell iszonyatsok tudás, különben nem ér semmit az ember...Szóval tényleg felhígultunk, de inkább a szakma...
Részemről off... engem is jobban érdekelnek az objektívek.
-
Ren Hoek
veterán
válasz
johnjohn #6961 üzenetére
Látatlanban vagy ismeretlenül becsmérelni valakit meg paraszt dolog szerintem.
Mivel ő egy közszereplő, egy celebritás ezért bizony a megnyilvánulásai alapján fognak az emberek róla kritikát alkotni. Ha ezt valaki nem képes elviselni, akkor ne közszerepeljen. Így szerintem mindenki jogosan alkothat véleményt róla. Lehet jó meglátásai vannak a fotózásról, de akkor miért nincs igénye arra, hogy legalább a teljesen alapokat megértse?
(nem is értem hogy hogy lehet komolyanvenni a fotózást ilyenek nélkül)
-
killerjohn
addikt
válasz
johnjohn #6642 üzenetére
köszönöm a tanácsot, meg fogom próbálni így!
Ha jól sejtem, akkor Av-ben automatikusan megpróbálja eltalálni a legjobb záridő/ISO arányt annak függvényében, hogy mekkora a fókusztáv? Nagy zoomnál kisebb záridőt állít be, de ahhoz nagyobb ISO kell, fordítva meg az ellenkezője? Utána nézek valami írásnak az ISO értékekről, mert az egyelőre még teljes homályban van a fejemben...
-
Klemice
senior tag
válasz
johnjohn #6261 üzenetére
kóstolgatni, hogy mit is tud egy teleobi, egész jó az 55-250, szeptember óta használom és meg vagyok elégedve vele, természetesen nem tökéletes, vannak hibái, és nem L minőség, de nem is a pártízezres gagyi kategória
én még 75ért vettem, most 65 az edigitalban, ami elég baráti ár érte -
Szten Márs
nagyúr
válasz
johnjohn #5965 üzenetére
Lehet csak gyengébb darabot fogtál ki belőle, azért gondolom itt sem elhanyagolható a gyártási szórás. Legalábbis nekem nem tűnt fel Pentaxon, hogy hatalmas különbség lenne (bár nullánál nagyobb különbséget láttam én is), bár való igaz, csak pár képet lőttem mindkettővel és azt sem tesztcéllal (mert akkor ugye úgy választja meg az ember a célpontot, hogy kijöjjön mit is tud, vagy nem tud az obi), úgyhogy bőven tévedhetek is.
-
Snakeiboy
aktív tag
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
johnjohn #5344 üzenetére
Kitapasztalva a legtöbb területen el lehet kerülni a CA-t a 70-300-nál is, legalábbis mostanában nem tapasztalom, csak ritkán, a másfélszeres átfogásnövekedés nekem jobban kell amúgy is, mint egy pengeéles obi, a Sigma 70-300 is élesebben rajzol a tesztképek alapján, de nem cserélném el, még egy hibátlanra sem, nekem bejönnek a színei, a kissé lágyabb rajza, emlékeztet a Minolta Z2 obijára.
/Tulajdonképpen olyan APO-s a rajza nekem
/
-
tailor
őstag
válasz
johnjohn #5282 üzenetére
Köszi. Olvastam én is ezeregy tesztet, vegyes végeredménnyel - van, aki szerint megközelíti a CZ 16-80-ast képminőségben (ezt persze kétlem, de a képe speciel nekem tetszik - igaz, nincs évek alatt kifejlődött fotós sasszemem), ugyanakkor van, aki azt ajánlja, hogy vessem tűzre, és járjak vudu táncot körülötte... Igazából úgy vagyok vele, hogy az én szintemen ezekkel az általad is írt dolgokkal együtt tudok élni, cserébe a jó minőségért és a nagyon kellemes átfogásért.
-
sanyixXx
senior tag
válasz
johnjohn #5221 üzenetére
úgy mondod ezt a rekeszelést, mintha értékelhetetlen képeket produkálna 2.8-on az az objektív. 2.8-on nem szar az az objektív. nem canon persze, de ahol 2.8 kell, ott pontosan 1 fényértékkel beljebb vagy, mint a canon F4-el. nem kell felcsavarni az iso-t az egekig és nyersz némi záridőt rajta. 1/40-1/50 még kitartható, persze nem a 200-as végén
-
Zebu
addikt
válasz
johnjohn #5172 üzenetére
Peches nap volt.
Egyik kollégám is vett egyet ma és az övé is bajos....
Hétfőn ha viszem még pont benne leszek a 27 órás csere gariban. Remélem az Optiformnál rugalmasan kezelik majd a dolgot. Eddig jó fejek voltak.
Telefonon már közöltem velük a szitut, csak ma már nem tudtam visszamenni.
F/8-is le kell rekeszelni 200mm-en hogy haszálható legyen. Kipróbáltam a 28-75öt is, eddig nem teszteltem vele, de ott nincsenek ilyen bajok, tehét tutira az obi a ludas.
-
kiskornel
addikt
válasz
johnjohn #4953 üzenetére
Ezt ajánlották... ezzel próbáltam ki.
-
Pilács
senior tag
válasz
johnjohn #4875 üzenetére
Igen de nincs benne motor, tudom ebben a tartományban nem olyan vészes állítgatni a fókuszt, de pl ha a párom akar fotózni párat vele, akkor elhajt vele a csába
A Tokinák meg még drágábbak sajnos
Itt egy nagylátó összehasonlítás Nála annyira nincs rossz helyen a Sigma obi, de ez csak 1 db teszt természetesen...
-
Pilács
senior tag
válasz
johnjohn #4866 üzenetére
Köszönöm, megoldódik úgy néz ki lesz nála 5000 ft-ért...
A Sigma 10-20-as obi hasonlóan éles képet produkál mint a 18-105 VR? Nagyon szeretnék egy nagylátó obit, és kellene a fókuszmotor, ezért lenne ez... A Nikon nagylátó obijára meg nincs pénzem. Ez a legolcsóbb megoldás, a minőségét is ennek fényében kell mérni?
-
Degeczi
nagyúr
válasz
johnjohn #4480 üzenetére
durva kopás tényleg nem valószínű
de apró leforgácsolódás mindenképpen szükségszerű, és az sem kizárt, h az érzékelőig eljusson ilyesmiennél gyakoribb gond, h egy műanyag bajonett értelemszerűen nem elektromos vezető, így egyetlen apró fémgolyó adja a testkontaktust a vázzal: műanyag bajonettes obikkal emiatt rendszeresek is a panaszok "f--" kijelzésre, ami csavargatásra, obi újra-felhelyezésre megszűnik (ill. persze golyó-tisztogatással)
-
Az-X
őstag
válasz
johnjohn #4475 üzenetére
Köszönöm a felajánlást, de szerintem egyszerűbb ha itt Pesten elmegyek valamelyik üzletbe kipróbálni. Viszont annyi kérdésem lenne, hogy szoktad e gyakran levenni a vázról. Ha jól tudom műanyag bajonettes. Nekem eddig csak fém bajonettesek voltak, mennyire bírja a műanyag a sok cserélgetést?
-
Pilács
senior tag
válasz
johnjohn #4258 üzenetére
Köszönöm, Rád mindig lehet számítani, csak én nem járok még 80 km-es körzetedben sem
Szervibe juttatom el vhogyan, a géppel együtt, most tudom nélkülözni, addig hátha össze gyűlik egy kis vagyon vakura
igaz most nem jó a piac, rossz a forint, az obik árai is mennek felfelé sajna...
-
Dare2Live
félisten
válasz
johnjohn #4030 üzenetére
végülis semmi új. 60.000Ftért ez az optika walkaroundnak bestbuy. (Persze nem egy tami optikailag, meg nem is 2.8 de jóval olcsobb/nagyobbat fog át.)
hamár homár akkor
Tamron 70-200 2.8 slrgearon [link]
Tamron megentcsak igencsak odarakta magát. AFet mondjuk meg kell nézni.... csoda is lett volna ha tami vmi "tökéletest" megen "ocsón" ad ki. Mindig elszurnak vmit.
Új hozzászólás Aktív témák
- Gyúrósok ide!
- Realme GT 2 Pro - papírforma
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- OpenWRT topic
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- TCL LCD és LED TV-k
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Milyen videókártyát?
- Eldőlt, hogy lesz-e céges internetadó az EU-ban
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A13/Samsung Galaxy A33/Samsung Galaxy A53
- billentyűzetek - kiárusítás - Logitech, Corsair, ASUS
- AKCIÓ! Apple MacBook Pro 13 2022 M2 8GB 256GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- Eladó karcmentes Apple iPhone 13 Pro Max 512GB / 12 hó jótállással
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A50/Samsung Galaxy A51/Samsung Galaxy A52/Samsung Galaxy A53
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest