Hirdetés
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- vrob: Próbálkozás 386 alaplap újraélesztésre
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha különkiadás – Bors
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
- Kalandor: Muti, mekkora a havad?!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
-
LOGOUT
Az objektívekre két nagyon fontos adat jellemző, melyek alapján rendszerint azonnal be lehet őket sorolni. Ezek az objektív fényerejét és gyújtótávolságát jelző számok.
Új hozzászólás Aktív témák
-
ottkar
addikt
válasz
macskajancsi
üzenetére
Meg van kergülve a program,
-
ottkar
addikt
válasz
macskajancsi
üzenetére
A valós gyújtótávolságot adják meg mást nem írhatnak rá hisz azt nem tudhatják hogy milyen szorzójú házra megy.
-
ottkar
addikt
válasz
philoxenia
üzenetére
"két objektíven áthatoló fénymennyiség azonos rekesznél nem lehet ugyanannyi véleményem szerint"
Az érzékelőn levő fénysűrűség lesz azonos. Ugyanis hiába lép be nagy átmérőn fény egy telénél ha a kilépő kis látószög miatt nem tud nagyobb fénysűrűséget létrehozni.
-
ottkar
addikt
válasz
Szten Márs
üzenetére
"Egy F/1-re rekeszelt objektív a rá eső fény teljes egészét "
Ez nem jó! Mert akkor 1-esnél nagyobb fényerejű optika többet enged át mint amennyi ráesik?
Az optika alapfényereje, a teljes nyílás, adott mennyiséget enged át. Az első fokozatra szűkítés a felét, a második a negyedét és így tovább. -
ottkar
addikt
-
ottkar
addikt
válasz
kiskornel
üzenetére
Ez a babák közelében nem vakuzni nem tudom mi. Különösen diffúzorral bőven lehet. De feltalálták a halogén reflektort is már aki szobában fotózik annak illő hogy legyen.Nem értem ezt a megvilágítási tehetetlenkedést, miért nem lehet egy 1000W-os halogén reflektort beszerezni? Vagy kettőt.
-
ottkar
addikt
A fordítógyűrű 50mm-hez 1:1-et ad. A kihúzat az optika gyújtótávolságának megfelelő hosszon ad 1:1-et Tehát egy 100mm-es harmonika 2:1-et.
Természetesen egy 28mm-es optika fordítón 1:1-et ad. Amúgy az optika fordítva kicsit jobb minőségű képet ad mint normál állásban. De ne tessék valami óriási minőség különbségre gondolni, főként ne arra hogy egy gyenge optika fordítva szuper lesz. -
ottkar
addikt
-
ottkar
addikt
válasz
Szten Márs
üzenetére
" a tárgytávolság növelése pedig csökkenti a DOF-ot."
-
ottkar
addikt
Onnan hogy ha 35mm-el csinálsz arcképet akkor a delikvens orra a távlati torzítás miatt nagy lesz. Ezt mindenki tapasztalhatta aki valaha csinált arcképet, Mit gondolsz miért használtak portréhoz 70-80mm-es optikát? A 70-100mm-es optikát ma is portréobjektívnek hívják. Nem hallottál róla? Azért kell hallgatni arra aki ebben fél évszázadosnál nagyobb tapasztalattal rendelkezik.Persze a tanácsot nem kell megfogadni, mindenki a saját kárán tanul.
-
ottkar
addikt
Azért mert személy van a képen az még nem portré. A döntő az hogy a személy mennyit foglal el a képből, főként az arc.
Nem neked kell élesnek látnod a képet hanem a felvevőfelületemn kell élesnek lennie. Ha nem látod biztosan akkor az AF-ra kell hagyatkozni. Pld nekem be van állítva az AF egy szemüveghez, ha erősebb van fenn akkor miért állítanám el az AF élességét kézzel? Az AF jó. -
ottkar
addikt
válasz
kiskornel
üzenetére
"Ez az obi ahhoz a gép-szériához van tervezve."
Meglepő megállapítás! Több mint ötven éve fényképezek és erről még soha nem hallottam. Én egész életemben azt hittem hogy az optika tervezője tervez egy adott minőségű optikát. oszt kampó. De hogy gép-szériához? Mert azt még megértem hogy tervez egy jól korrigált optikát, de hogy adott gépekhez, fel nem foghatom.
-
ottkar
addikt
válasz
philoxenia
üzenetére
A fényerő a gyújtótávolság és a legnagyobb (hasznos ) nyílás hányadosa.Egy 50mm-es optika 25mm-es blendeátmérője 2-es fényerőt ad. Ebből következik hogy egy 50/1,4-es optika blendeátmérőjének 35 mm-esnek kell lennie. Persze ez 100%-osan az egyszerű lencsére vonatkozik.De az 100% hogy egy 300-as tele blendeátmérője 2,8-on mindíg nagyobb mint mint egy 4-es fényerejűé.Épp most mértem meg egy 58-as Helios blendéjét az bizony vastagon 29mm.
-
ottkar
addikt
-
ottkar
addikt
Ja azt elfelejtettem hogy azért írtam csak mint példát hogy nem igaz hogy csak a Raynox konverter jó. Nem lehet már kapni nem tudom hogy gyártják e gyanús hogy van de nem Soligor néven kapható. Én majdnm 3 éve vettem akkor 25 ezer volt a fele a Raynoxnak. Az Optiformban vettem.
-
ottkar
addikt
válasz
macskajancsi
üzenetére
A Holdnál semmi értelme rekeszelni pláne hogy én még 1,7x-ezőt is használtam. Attól nem lesz jobb a kép. Had legyen minél rövidebb a záridő, nálam a legjobb képek 1/180-1/400-ad között készültek. Ha a holdat állványról csinálod kapcsold ki a stabilzátort.
-
ottkar
addikt
válasz
macskajancsi
üzenetére
-
ottkar
addikt
válasz
macskajancsi
üzenetére
Amikor egy távcsővel élesre állítod a Holdat a Jupiter nem lesz éles, annál tovább kell állítani. A fényképezőgépoptikáknál se más a helyzet.
-
ottkar
addikt
válasz
macskajancsi
üzenetére
Ilyet nem szabad csinálni hogy ütközésig tekered az optikát. Vagy nézni kell a keresőt vagy AF-al állítatni.Pont ezen a részen kicsi elmozdulás rengeteget jelent élességben.
-
ottkar
addikt
válasz
pinkypinky
üzenetére
-
ottkar
addikt
válasz
macskajancsi
üzenetére
A holdat minden irányból a kontúrok mentén súrlófény éri és nem visszaverődő, ezért nem lehet a kontúr beretvaéles.
-
ottkar
addikt
válasz
macskajancsi
üzenetére
Az azért van hogy svenkelésnél vizszintesen ne stabilizáljon mert rontja a svenk hatását.
-
ottkar
addikt
válasz
macskajancsi
üzenetére
Az az érzésem hogy túldimenzionálod a hibákat. Ha valaki állandóan kigúvadt szemekkel hibát keres az mindíg talál.
-
ottkar
addikt
válasz
sanyixXx
üzenetére
Az 1:1-et hívják klasszikus makrónak. De azért az 1:3 vagy nagyobb nagyítást adó már makró. Attól is függ mekkora a leképezett tárgy hiszen ha négyszeres érzékelőnagyságú akkor nyilván már az 1:2 nem jó. Az igazi makrók kihuzata folyamatos. Míg pld a 70-300-as Sigma és Tamron zoomok tudnak 1:2-őt ha beállítjuk egy kapcsolóval és ekkor az 1,5m-es közelpontjuk lecsökken 0,95m-re.
És a közelponttól soha nem függ a makró mikéntje mindíg csak a leképezéstől. Hiába van némelyik kompaktnál 1cm-es munkatávolság ha a leképezést nézzük kiderül hogy 1:4-nél is gyengébb az a makró, persze a semminél nyilván jobb.
-
-
ottkar
addikt
Én régebben ha vettem optikát a frontlencsét mindíg megnéztem mert az sokszor kicsavarodott illetve többnyire annak a körmös gyűrűjéhez legtöbb esetben hozzá lehetett férni. Csak arra kel vigyázni nehogy ferdén rögzüljön a lencse. Hát a belseje az már problémás van egy szétszedési sorrendje amit még a műszerész se mindíg tud, a szervízkönyv tartalmazza. A Camera Kft-nél lehet érdeklődni.
-
ottkar
addikt
válasz
Szten Márs
üzenetére
Jobb 134 ezerért? Az nem művészet!
-
ottkar
addikt
válasz
DJ Reinhardt
üzenetére
Az UV sugárzás túlexpozíciót okoz magashegyekben.A polárszűrő kékíti az eget bizonyos szögben.
-
-
ottkar
addikt
Inkább nagyobb maximális gyújtótávolságra!.Ha távolabbi témákat akar "közelhozni" félénk állatokat madarakat fényképezni akkor kiterjeszti a zoomot a nagyobb gyújtótávolságok felé.Pld a 18-55 alapoptika mellé vesz egy 70-300-as zoomot.Attól is függ hogy mennyit akar költeni, vehet Sigmát Tamront ami 30 ezer körül van de nyilván nincs olyan tudása jósága mint egy 200 ezres optikának.
-
ottkar
addikt
válasz
rumos14
üzenetére
"régi Pentax obiknál az AF (autofocus) - ha jól tudom - felejtős"
Rosszul tudod. Én vettem mivel a kitobim ramaty volt egy 28-80 -ast ami optikailag és
az AF is jobb volt. Egy 35-80-as még meg is van az is nagyon jó.Mindkettő a legrégebbi AF-es fajtából való. A 28-80-as közel 20 éves optika volt. -
ottkar
addikt
-
ottkar
addikt
válasz
clayman
üzenetére
Még a 105-össel is jól lehet portrézni. De vehetsz Sigmában akár 50-est is csak annak a munkatávolsága 4cm. A Sigma makró sorozat nagyon jó bármelyiket veszed nem csalódsz benne. Nekem 50-es van. Igaz hogy én 90%-ban azért vettem meg mert 64-ért megkaptam. Igaz hogy az 50-es makróhoz portréhoz és tárgyfényképezéshez is jó.
-
ottkar
addikt
válasz
philoxenia
üzenetére
Tulajdonképpen nem a lencse képezi le más helyre a színspektrum összetevőit hanem a különböző hullámhosszú fényeknek más a gyújtótávolsága. Egy adott fix egyszerű lencse meg csak egy hullámhosszat tud tökéletesen leképezni.
-
ottkar
addikt
válasz
kiskornel
üzenetére
Na most aztán sikerült ösznye visznya keverni a dolgokat. Komolyan nem érted hogy a CA-nak semmi köze a látószöghöz, gyújtótávolsághoz? Én csináltam 500 mm-es telével képet amin nagyobb a CA. Ilyen még viccből sincs hogy ennyi meg annyi gyújtótávolságon ennyi vagy annyi CA van.
Új hozzászólás Aktív témák
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen TV-t vegyek?
- E-roller topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Úgy állhat le a 16 GB-os GeForce RTX 5060 Ti gyártása, hogy közben nem áll le
- Interactive Brokers társalgó
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- További aktív témák...
- Keresünk iPhone 15/15 Plus/15 Pro/15 Pro Max
- BESZÁMÍTÁS! LENOVO ThinkPad P15 Gen1 - i7 10850H 16GB DDR4 512GB SSD Quadro T1000 4GB WIN11
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- PS Plus előfizetések kedvező áron
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest