- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Gurulunk, WAZE?!
- Ndruu: Segíts kereshetővé tenni a PH-s arcképeket!
- sziku69: Szólánc.
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
- Meggyi001: Nyilvános wc-k.....még mindig hiánypótló...
- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
LOGOUT
Az objektívekre két nagyon fontos adat jellemző, melyek alapján rendszerint azonnal be lehet őket sorolni. Ezek az objektív fényerejét és gyújtótávolságát jelző számok.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Stitch
őstag
Valaki nem tudja véletlenül, hogy Canonék 18-55 IS II-ese optikailag változott-e az első IS verzióhoz képest?
-
Stitch
őstag
Fórumos berkekben kit is szoktak ajánlani objektív tisztításra?
-
Stitch
őstag
PC azaz Perspective Control.
Nikkor családok:
MF objektívek, halszemekkel kezdődően (alul tudsz választani a tartományok között).
-
Stitch
őstag
Használ valaki EF 35/2-őt?
-
Stitch
őstag
Erről a fókusz tévesztésről máshol is olvastam, akkor ezt kiküszöbölni sehogy sem lehet?
Igazándiból az EF 28/1,8 és ez a 30/1,4 között kell majd választanom (ha lesz zsozsi), a Sigma egyértelműen élesebb, de a pontatlansága zavaró, illetve csak crop-os vázra megy rá. Sigmák hajlamosak kicsit "sárgásan" rajzolni, erre a típusra is jellemző? Tudnál mutatni pár teljes méretű képet, lehetőleg nyitott rekesz környékén?
-
Stitch
őstag
Valaki használ itten Sigma 30/1,4-et?
-
Stitch
őstag
Akkor vegyél egy makrokonvertert (Raynox DCR-150 vagy DCR-250 attól függően mekkora plusz nagyítást szeretnél), és megvagy 10-20 ezerből...
Szerk.: közben átírtad a hsz-t.
Szerintem a 18-70-edet ne cseréld le nagy zoomosra (18-250 stb.), hanem fölé vegyél egy tele-zoomot; például egy ilyet.
-
Stitch
őstag
-
Stitch
őstag
válasz
sanyixXx #4972 üzenetére
Személyes tapasztalatom egyikkel sincs.
Az tudom mondani, amit sok helyen olvastam, hogy a Sigma egy blendét zárva rajzol úgy, mint a 70-200/4L nyitott rekeszen, tehát ugyanott vagy.
!!Közhely veszély!!; Szerintem egy jó kép nem azon múlik, hogy az adott objektíved különböző élesség, illetve objektív tesztek alapján milyen eredményt ért el. Persze egy bizonyos szintet el kell érnie a használt eszköznek, de azon túl nem számít. Én sokáig voltam rabja ennek a, "ezt az objektívet csak rekeszelve használd" baromságnak, de szerencsére kinőttem és azóta sokkal felszabadultabban fotózom.
Szóval, ha nem zavar az f2.8 miatti nagyobb méret és súly és úgy érzed, hogy kell az a 2.8, akkor vedd a Sigmát és azért is nyitott rekeszen használd.
Most milyen objektíveket nyüstölsz?
-
Stitch
őstag
válasz
sanyixXx #4970 üzenetére
Legjobban egy 70-200/4L IS-sel járnál, ha az már nem fér bele, akkor szerintem vedd a 70-200/4L-t. A Sigma nagyobb, nehezebb, persze ha kell az f2,8 akkor nincs mese.
Szerk.: na várjunk csak, egy használt 70-200/4L nem épp egy árkategória, a 2,8-as Sigmával.
Ha a 70-200/4L-re van keret, akkor miről beszélünk?
-
-
Stitch
őstag
Kisfilmhez szokott szemnek fura látvány..nem épp olcsó móka.
Vigyázat, ~15MB-os jpg!
-
Stitch
őstag
Most olvasom Micro 4/3-ra lesz 20mm f/1,7, vajon EF-S 25/1,8 mikorra várható?
-
Stitch
őstag
válasz
#27070592 #4724 üzenetére
Majd dobj képeket a manuális topicba.
-
Stitch
őstag
válasz
#27070592 #4713 üzenetére
Ezzel meg mit akarnak?! F3,5 egy fix objektívnek?
Nemhogy követnék a Nikon példáját és aps-c képkörös, kicsi, fényerős fixeket fejlesztenének. Nagyon remélem, hogy az új Nikon 35/1,8 DX sikerén felbuzdulva ez meg is valósul majd. Ha valamelyik gyártó kijön egy 24/1,8-cal és addigra nincs full frame vázam, akkor tuti átállok arra a rendszerre.
-
Stitch
őstag
Voltak régen is 10mm köröli (nem halszem) objektívek; konkrétan itt egy 13mm/5,6. Ezek viszont ritkaságszámba mennek, úgyhogy még drágábbak, mint a ma kapható ultranagylátó zoom-ok.
-
Stitch
őstag
válasz
philoxenia #4670 üzenetére
Na de, ha egy sokkal kisebb (olcsóbb) objektívvel is megteheted ugyanazt. Nagylátóval úgyis közel kell menni, na most, ha ezzel közel mész, nekiütközöl a témának.
Egy 500-as telénél nincs választás, az nagy.
-
Stitch
őstag
válasz
philoxenia #4657 üzenetére
Én már a 12-24-esemet sem szerettem cipelni, nemhogy egy kétszer nehezebb, batár objektívet.
-
Stitch
őstag
Na, ez már jobban hangzik. Egy 50/1,8-at biztos nagyobb örömmel használnál, mint egy 14-24-es hordót. Melyik gyujtótáv a kedvenc a 18-105 tartományban? Fényerős 35-ös, 50-es teljesen elérhető áron van, 85/1,8-ért már egy kicsit jobban zsebbe kell nyúlni (használtan ~80e Ft).
-
Stitch
őstag
-
Stitch
őstag
Kirándulós, sétálgatós képekhez szerintem elég a 105mm. Még "telés" közelképekhez is elég kicsi a látószög, ez is 105mm-en készült.
Mióta fotózol ezzel a szettel? Úgy vettem ki a szavaidból, hogy a makró az ami érdekel, amivel ha komolyabban szeretnél foglalkozni, akkor tényleg egy fix tele-makrót kell beszerezni.
U.i.: a fűben mászás meg mindenkivel előfordul..
-
Stitch
őstag
-
Stitch
őstag
A Canon remélem egy 30/1,8-cal rukkol elő hasonló áron.
-
Stitch
őstag
válasz
gardener #4421 üzenetére
Tényleg elég hülye kérdés.
A lehetőségekhez mérted old meg majd a feladatot, így előre nehéz bármit is mondani, ezt azért olvasd át. A bemozdulást a záridő megfelelő megválasztásával kerülheted el (ISO egekbe szökik), ha a kék órát fogod ki, akkor nagyobb esélyed van használható képeket lőni. Most így hirtelen egy olyan kép fogalmazódott meg bennem, hogy kihajolsz a busz ablakán (már ha lehet) nagylátószöggel, beleveszed az ablakban visszatükröződö eget, ez lesz a fix pont, a kép másik oldalán pedig hagyod bemozdulni a dolgokat, ehhez persze sokmindennek össze kell jönnie.
-
Stitch
őstag
válasz
clayman #4380 üzenetére
Túlmisztifikálod a dolgot, az éles rajzolatnak semmi köze nincs a gyújtótávolsághoz!
A 70-200-assal próbáltad már, hogy az első fókusz találat után újraélesítesz? Egyébként nem lehetséges, hogy 200mm-en egyszerűen bemozdítod a gépet? Bár inkább hibás fókusznak tűnik..
Ha minden felvételtechnikai hiba elkerülése után is ez a helyzet, akkor kalibráltasd a vázadat az objektív(ek)hez.
-
Stitch
őstag
A közgyűrű rontja a képminőséget (nő a CA és életlenedik a kép), még akkor is, ha nem tartalmaz optikai elemet.
Miért? Mert nem arra a tárgytávolságra van korrigálva az objektív? Nem eszement módján közgyűrűzve (lásd #4280
) fix objektívnél szerintem ez nem jelentős. Inkább a fényerőcsökkenésre szokták felhívni a figyelmet, ami persze TTL fénymérésnél nem gond.
-
Stitch
őstag
válasz
Papichulo #4076 üzenetére
Nehogy véletlenül a 75-300-at vedd és akkor remélhetőleg nem fogod megbánni, de nem én beszéltelek rá.
Komolyra fordítva a szót, hobbi célra ez és az 55-250-en tökéletesen megfelel, csak tudni kell használni őket. Szerintem 200mm felett már érdemes támasztékot keresni vagy monopodot használni, az IS sem mindenható. Én az 55-250-en gondokodtam jódarabig, de aztán egy kompaktba ruháztam be, úgyhogy az még várat magára. Nem telézek sokat, ha meg rámjön, akkor van egy fix 200-asom, bár igaz, hogy elég korlátozottan használható.
-
Stitch
őstag
válasz
ServerWorks #4048 üzenetére
Ha már lúd legyen kövér?
Ezek mind, nagy és nehéz objektívek, először még lelkesen cipeli az ember, de aztán egyre ritkábban kerül bele a táskába..kivéve ha erősíteni akarsz.
70-200 F/4 USM L IS?
Szerk.: közben megelőztek..
-
Stitch
őstag
Sziasztok!
Régebben is gondolkoztam a dolgon, de a pixinfo-n megjelent blogbejegyzés után még jobban érdekel a dolog. Szóval bajonettet védő kupak kifúrásával csinált már valaki dslr-ből "lyukkamerát"? Mik a tapasztalatok?
-
Stitch
őstag
válasz
Szten Márs #3462 üzenetére
"A gyújtótávolság ezen túl befolyásolja a mélységélességet is: ugyanolyan blenderekesz, és tárgytávolság mellett nagyobb gyújtótávolságú objektívet használva kisebb mélységélességet kapunk."
Na ja, meg kisebb képkivágást, szegény tücsöknek kilóg a feje a képből
Ugyanakkora nagyítás és rekesz mellett a mélységélesség ugyanakkora lesz egy 50-essel, mint egy 180-as makróobival.
-
Stitch
őstag
Milyen halszem előtétlencséket ismertek? Egyet találtam, Raynox MX-3000Pro, de drága.
-
Stitch
őstag
24-28mm-el kezdődő objektívek aps-c-n (kezdőknek) félmegoldásnak számítanak, ahogy a többiek is írták, hiányozni fog az alja. Kezdetnek az IS kitobjektívvel semmi problémád nem lesz! Nyitott rekesszel is bátran lehet használni.
Ha nagyon "fényerőzni" akarsz, akkor vegyél egy használt 85/1,8-at (~60e), csak kipróbálás előtt vegyél fel egy pelenkát.
Ha pedig telezoom kell, akkor EF-S 55-250 IS vagy a drágább EF 70-300 IS.
Apropó, 450d helyett 1000d nem jött szóba?
Szerk.: Közben olvastam, hogy telének te is ezeket nézted ki.
-
Stitch
őstag
-
Stitch
őstag
Valaki küldi Tamron 17-50/2,8-cal?
-
Stitch
őstag
Használ valaki Canon EF 70-300 IS USM-et? 300mm-en, nyitott rekesszel készült képre lennék kíváncsi, ami tuti nem mozdult be. Ha lehet akkor RAW. Előre is kösz!
-
Stitch
őstag
válasz
ThufirHawat #887 üzenetére
A Tokinához is írhattad volna a "+rajz"-ot, nagyon szépen, kontrasztosan rajzol. A hangos AF meg relatív. Nem egy USM, de inkább kicsit hangosabb AF-nek írnám.
-
Stitch
őstag
Félre ne érts, az eredetileg általad írt Canon 70-200/F4.0 USM EF-L-el sincs semmi baj, azért írtam alternatívákat, mert ahogy Dtomi is írta, beltérben valószínüleg csak korlátozottan tudnád használni. A két fixet, meg direkt költségkímélő megoldásként írtam, újszerű állapotban lévőket 100e alatt megkapsz. Ráadásul nem kéne csúnya fehér kályhacsővel hadonásznod.
-
Stitch
őstag
Ha rendesen kiexponált hátterű képeket szeretnél és nem csak amolyan pofánvakuzott kattintásokat, akkor mindegy, hogy van-e vaku vagy nincs. Indirekten, lágyítva deríteni mindenképp jó, de szerintem ne az legyen a fő fényforrás. Egy viszonylag jól megvilágított helyszínen is valóban kevés lehet a 4-es fényerő telére, értelmes ISO határon belül. Esetleg használhatsz monopodot, ami macerás lehet, vagy kicsit többért veheted az IS változatát a 70-200-nak (a sigma 70-200 helyett mindenképp ezt ajánlanám) vagy vehetsz egy fényerős fixet (EF 85mm/1,8, EF 100mm/2, ezek is USM-esek).
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
- Xbox Series X|S
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Szénszál és réz találkozik az Inno3D egyslotos RTX VGA-in
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- BMW topik
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- iPhone topik
- Azonnali informatikai kérdések órája
- További aktív témák...
- Nexus 6P 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG OLED & OLED evo Televíziók -30%
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L13 G1 - i5-10GEN I 16GB I 512SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Azonnali készpénzes INTEL CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- Bomba ár! Dell Latitude E7440 - i7-4GEN I 8GB I 256SSD I 14" FHD Touch I HDMI I Cam I W10 I Gari!